(531) Tibor bá’ online – 2011 a fordulat éve

őAz évnek több mint a fele még hátra van, de már megállapítható, hogy három olyan esemény is bekövetkezett, amelyek kihatnak az egész emberiségre.

Bevezetésül: Jelenleg a napi nyersolaj igény, az egész világot figyelembe véve, 89,2 millió hordó. Tekintettel arra, hogy ez nagyvonalakban belefér a kitermelésbe, a nyersolaj világpiaci ára nem szállt el magasan 100 $/hordó fölé, ami jó hírnek mondható. Vannak  azonban rossz hírek is.

1) Tavasszal elindult egy lázongási járvány az arab országokban, a ma már csak „arab tavasz” elnevezés alatt. Tunézia és Egyiptom nem termelnek ki számottevő olajat, de ez Líbiára nem igaz. Gaddafi megbuktatási kísérlete miatt a napi 1,7 millió hordó kitermelés gyakorlatilag nullára csökkent. Ezt a kiesést pillanatnyilag a többi arab kitermelő még kompenzálhatja, de mivel az arab zavargások inkább erősödnek, mintsem hogy csökkennének, a olaj kitermelési kilátások rosszak. Ha pedig Szád Arábiában történik „valami”, akkor a nyersolaj ára átlépi a hordónkénti 200 dollárt.  

2) 2011. Március 11. Sikeresen írta be nevét az energiáért aggódok emlékkönyvébe. Mindenki előtt ismert, hogy e napon Japánban természeti katasztrófa következtében négy nukleáris reaktor áramtermelése leállt (a radioaktív katasztrófáról most nem teszek említést). Ez 6.800 MW állandó jellegű teljesítmény kiesést jelent, amit napi 240.000 hordó nyersolaj, plusz 400.000 m3 földgáz elégetésével lehet pótolni. Ez jelenti a rövidtávú következményt, de van hosszú távú is. Ugyanis az ország elhatározta, hogy a betervezett 14 atomreaktor megépítésétől elállnak, ami azt jelenti, hogy a jövőben a nyersolaj szükségletük nagyobb mértékben fog növekedni, mint korábban arra számítani lehetett. Ez azonban nem egy elszigetelt jelenség. Németországban hasonló döntést hoztak. Két reaktort leállítottak, és további 15 reaktor üzemidejének a tervezett meghosszabbítását elvetik. Ráadásul 2022-ig az összes atomreaktorukat leállítják. A kiesett kapacitást természetesen fossziliák égetésével kell majd pótolni. Ehhez a „mozgalomhoz” 5 napon belül Kína is csatlakozott, ahol több atomreaktor építését már nem engedik meg.  

3) A globális felmelegedés egyik hatása a világon jelentkező általános szárazság, ami komolyan veszélyezteti az emberiség élelmiszer ellátását. Kínában például a Jangce vízhozama ez év tavaszán 40 százalékkal volt alacsonyabb, mint az elmúlt 50 évben bármikor. Ennek két következménye van. A hiányzó vizet a mezőgazdaság szerte a világon földalatti vizek kiszivattyúzásából pótolják. Míg az alacsony folyóállás csökkentett vízi erőmű teljesítményt eredményez. Az energiahiányt a kínaiak több szén elégetésével pótolják, csakhogy a helyi bányászat ezzel nem tud lépést tartani. Következmény? Szén importálás és emelkedő szénárak. Mivel az elektromos áram árát a kormány szabályozza, vesztesség elkönyvelése helyett az érdekelt felek dízelgenerátorok felé fordulnak, ami természetesen növeli a nyersolaj fogyasztást. Nem csoda, hogy a szakemberek becslése szerint a nyersolaj ára év végére könnyedén elérheti a 150 $/hordó értéket. Ez pedig 600 Ft/liter magyar benzinárakat jelent. ***** Hogy az egyre több fosszilia égetéssel hogyan  csesszük el a klímát, az egy külön téma.     

64 gondolat erről: „(531) Tibor bá’ online – 2011 a fordulat éve

  1. AEurope 2020 őszre USA pénzügyi-költségvetési-monetáris összeomlást jósol. Ha a vezetés ezt el akarja takarni, halasztani, valami ködfüggönnyel, ahhoz nagyon durva provokációkat kell elkövetnie valahol a világban…

  2. Szerintem úgy kellene nézni a dolgokat, hogy az olajra való „szükség” nem az emberiség szükséglete, hanem az egyik legjobb módszer, hogy zsaroljanak vele.

    Millió tanulmány született az energia- és anyagpazarló életmódról, ami nem természetes, hanem csak ránk lett erőltetve.

    Amint az olaj megszűnik, vagy csőkken az egyik leghatékonyabb pénzforrás lenni, megszűnik a szeméttelepre való termelés, és „EZ” a része az életünknek valamiféle normalitásba esik vissza.

    Ha az autókat nem 4 hanem 12 évre gyártják, ha kevesebb „eldobható” magától elromló kacatot gyártanak, ésszerűbben élünk, rájövünk, hogy sokkal kevesebb energia is elég…
    Igaz… az a kevesebb is annyiba fog kerülni mint most a sok.

    Nem kell félteni persze a mafiát sem.
    Ahogy aggódnak bevételeikért áttérnek az élelemmel való zsarolásra… Nem lepődnék meg, ha végül betiltanák a Tibor-bá féle ötleteket, hogy az emberek maguknak termeljenek…

    Én ezeknek a törvényeknek az előszelét érzem a kergemeha kór, a madár- és a malacinfluenza és most a titokzatos eredetű e-coli baktérium megjelenése körül.

  3. Amit a németek csinálnak az csak politikai játszma. Ha majd elkezdenek nőni az energiaárak, és kezd az ellenkező irányban megváltozni a német emberek véleménye, egészen biztosan visszatérnek az atomenergiához, mint ahogy bárki más a világon.
    A közeljövő mindenképpen az atomenergiáé. A japán esetből amit tanulhat a világ az az, hogy ne tengerpartra építsük az atomerőművet, vagy ha igen, hát méretezzük azt történelmi nagyságú cunamikra, és építkezzünk 10 m-el magasabban.

  4. 4: Mit csináljunk Pakson, ha a Duna vizét elhasználják a „feljebbvaló” országok? A meglévő erőművekkel már nincs mit csinálni, csak imádkozni lehet, hogy ne legyen baj.

  5. A japán eset nem csak a természeti katasztrófa veszélyére hívta fel a figyelmet.

    Háború esetén ELSŐ SZÁMÚ célpont lenne minden atomerőmű, és 100%-ig nem védhető olyan sűrűn lakott országban.
    Ez pedig túl nagy ár. Németország méretéból és státuszából adódóan nem tudna elkerülni egy európai szintű konfliktust, pláne világszintűt, és szerintem már készül a háború utánra.

    Atomerőművet pedig nem lehet MINDEN eshetőségre felkészíteni, vagy ha igen, akkor az építése meghaladná a hatékonyság mércéjét.

  6. Az atomerőművek leállítása csak a működő reaktorok leállítását jelenti,ami könnyen megoldható.
    A nagyobb baj viszont az,hogy minden erőműben tárolnak valamennyi elhasznált fűtőanyagot,aminek az energiakibocsátását már nem tudják szabályozni (mint a reaktorok esetében),de állandó hűtést igényel mintegy 20-30 évig,amíg a hőtermelése,és a sugárzási szintje veszélyt már nem jelent a környezetre,vagy elviszik egy „biztonságos” helyre.
    Tehát a leállításokkal,még koránt sincs vége a dalnak.
    2:A 2020-as év még jó messze van,bármi történhet addig,még az is,hogy az USA jelenleg folyó gazdasági-társadalmi összeomlása manifesztálódni fog,de inkább előbb.

  7. 4: Amit ember irányít, ott elöbb vagy utóbb hibázni fog. Amit program irányít, az nem hibázik, de előre nem látott helyzetben lerobban. Vagyis, okosabb nem nyúlni olyasmihez, amit csak elindítani tudunk, de leállítani nem.

  8. 8: Ezt mondtad a (magyar) fidesz kormánynak is? 🙂

  9. 9: Saját tanácsadóira se hallgat az Orbány, rám miért hallgatna? 😀

  10. 9!
    Mért?valami bajod van a kormánnyal?Csak nem?
    Tibor bá azt mondta,hogy az emberiség 80 százalékára nincs szükség.Aki megmarad az megmarad,aki nem az nem.Csak nem gondolod hogy a Fidesz fog hozzád igazodni?

    Mit a magyar gazdagnak a 600 forint? Úgy elmennek mellettem itt az állítólagos legszegényebb Borsodba 180-al hogy csak lesek ki a fejemből.Kit érdekel az üzemanyag ára? Csak én trotyogok 80-al hogy kijöjjek 3 és fél literből. (diesel).
    Tibor bá Te mit félted a rafinált magyar parasztot?Van nekik pénzük.Meg a cigányoknak is van. Mint a szar. Csak sírnak meg csinálják a církusszt. Nehogy azt mondjam már valaki hogy 80 ezer forintból 150 kilo meg futja ruhára lakásra meg kajára meg bevásárolni meg plazma tévé meg a többi..Lopnak mint a szarka. Meg sírnak,meg követelőznek.Ne hiába rendezték le Dózsa Györgyöt, aki azt sem tudta már hogy honnan jött a végén. Adtak neki lázadást. Ravasz a paraszt mihelyst egy arasz. Azt gondolod ezeket érdekli a fosszilis energia meg a felmelegedés?

  11. Szeptember 15.én, Lézer megajoule túra a faranciáknál..(LMJ) Lehet jelentkezni még..

  12. 11: Nem a kormánnyal van a bajom, hanem hogy rossz kocsiban ülök – nem oda megyünk, ahova én gondoltam. 😀

  13. 14: Ezt tanítani kellene a pszichológiai fakultáson. Szóval nem a gyilkossal van bajod, aki egy roppant szimpatikus, megnyerő ember, csakhát ez a hülye szokása, hogy állandóan gyilkol. Na ez nem teszik nekem. Ez tényleg király!

  14. 14!
    Ez tényleg király Observer.Akkorát nevettem. 😀
    De ez nem taxi,hogy oda visz ahova kéred.Itt arra kell gondolni ,hogy vajon hova fog vinni a kocsi?Ki kell találni.Itt neked kell követni a vezető gondolatát,nem ő követi a tiédet..Jól néznénk már ki..Még ki lehet ugrani menet közben.. 🙂

  15. 15: A kormány csak egy alkatrésze a kocsinak.
    Hogy „helyzet” van, az a többi alkatrészen is múlt/múlik – gondolok itt a tisztelt (álmodozó) választópolgárra, a gerinctelen képviselőkre, a mindent gondolkodás nélkül elfogadókra. OV csak a jéghegy csúcsa – lenne, ha csillogna.

  16. 15!
    Observer nem veszed észre hogy sinen vagyunk?.. 😀 Mindegy hogy merre húzod a kormányt,vagy mindegy hogy kerek a kormány vagy bot vagy ki ül előtte.. 🙂 A sineket jó előre lerakták..

  17. 18: Ha lenne sín, az jó lenne.
    Egyelőre úgy látom, hogy zuhanunk, – ejtőernyő nélkül.

  18. Obszerver Te szeretnél sinen lenni.Arma sinen van,Tibor bá szeretné a vonat felöl megközelíteni a kérdést,én meg szeretnék a vonaton lenni,ami elüti Armát.. 😀

  19. Kínában nem a széntermelés növelése a probléma, az még menne, hanem a szállítási útvonalak áteresztőképessége. Konkrétan a vasúti hálózaton nem képesek többet szállítani.
    Az import szén valószínűleg csak a tengerpartokon lehet megoldás.

  20. 9 Nincsenek magyar parasztok. Mezőgazdasági vállalkozók vannak. A különbséget néhány hónapon esetleg éven belül mindenki érteni fogja. Meglehet, későn…

  21. Egy kép, sok meglátás… Én inkább egy szárnyait vesztett repülőgépet mondanék, aminél vadul harcolnak a botkormányért, csak a baj az, hogy minden ejtőernyő szakadt, a pilótafülkében meg még mindig verekednek a botkormányért, de nincsenek szárnyak, és a repülőgép nem más mint egy darab szikla ami zuhan… Reméljük vízre esik…

  22. 24, 25
    és remélhetőleg nem lesznek majd cápák…
    és ha beleesünk a 10%-ba, akkor biztos, hogy jó lesz nekünk..?

  23. Hát… Attól függ… Mindenesetre növesszünk kopoltyút…

  24. 24!
    Nagyon örülök neki hogy itt mindenki ötös volt fizikából.. 😀
    Ugyanis 42 méternél magasabbról,mindegy hogy vízre esel vagy betonra.ÉS hol marad a víz felületi feszültsége?Ez nem ismerős?Csapjál csak tenyérrel egy kád vízbe?És ezt az érzést képzeld el zuhanásod után.Mi marad belőled?.. 😮
    Jobb ha fákra vagy gallyakra esünk.Én inkább ezt választanám.Akkor szerintem biztosabb a 10 %.. 😉

  25. 28: Nem a felületi feszültség a ludas, hanem az anyag tehetetlensége. Szeret ott maradni, ahol van.

  26. 29!
    Arma Te csak ne ugrálj mikor be vagy osztva.. 😀 Hasalj le.. 😉

  27. vagy mozogva maradni, ha már mozog… Na beszedtem egy nyelvtan kettest is…

  28. Drakonisz ma megbuktál fizikából meg nyelvtanból… 😉
    Na jó kapsz egy kettest,nehogy elmenjen a kedved… 🙂
    Tibor bá Te meg ugorhatsz 20 méterről,és akkor nem maradsz ott ahol vagy.. 😉 Meg kegyelmez a felületi feszültség a tehetetlen tömegednek.. De egy kis felületaktív szappannal nem árt bekenni magad,úgy jobban csúszik.. 😀

  29. A 42 méteres dolog jól hangzik, de a repülő nem kocka alakú és nem a lapjával esik.

  30. Hűha! Ez ám a jó hangulat!Ha a fordulat évében mindenki ilyen vidám,mi lesz itt később? 😀

  31. A kis-nagy fordulat szerintem nem most volt. 2005-07 közé tenném a mostani csak az eredmény.De a bíró még nem fújta le még a harmadot sem.Vagy a harmadik harmadot nézőpont kérdése.

  32. 2, Attila:
    Az autókat nem hinném, hogy élettartamra tervezik, hanem ugyanúgy mint a gördülőcsapágyakat, futásteljesítményre ! Én egy 16 éves Golfot hajtok, amiben még csak 120 ezer km van. Ha nem muszáj, nem használom…
    A kacatot az áráról lehet felismerni.

    11, melike00:
    Személy szerint a jövőben is veszek benzint bármennyibe is kerül majd. Ha egy napi jövedelmemből csak 5 liter futja, akkor is ! A benne rejlő kémiai energiát semmivel nem tudom pótolni.
    Melike, azért ne általánosíts ! Mindenki felelős a felmelegedésért, mindegy, hogy gázolajat vagy benzint használ.
    Energia nélkül nem tudunk már létezni !!!

    23, Licaj Vuv:
    Az elszabaduló élelmiszerárakra gondolsz a hozzászólásoddal Géza ?

  33. A rengeteg, kényszerből hosszabb-rövidebb időre leállított gépkocsit hova tesszük ? Otthagyjuk a parkolóban, kitoljuk a város szélére, netalántán szétszereljük és visszük a vasgyűjtőbe ? Meddig lesz értéke a gépkocsinak ?
    Vajon célszerű most, akár nyomott áron megszabadulni a családi kocsitól, hogy egy apró méretű használt kocsira cseréljük a jelenlegit ?
    A kicsi kocsin gondolom – kevesebbet bukhatunk, mint egy középkategóriáson, ha a havi 1-2 teletankot már nem bírjuk összespórolni ?

  34. Izé… siratóasszony-kórus?

    Jelezném, hogy „mi” vagyunk azok, akiknek legalább esélye van megoldást találni! Kérdéseink vannak, kommunikálunk, hozzáférünk eszközökhöz és erőforrásokhoz (addig, amíg az infrastruktúra működik). Van esélyünk másként látni, megközelíteni dolgokat, mintákat kialakítani. Másoknak erre nincs módjuk, vagy a „beágyazottságuk”, vagy a lehetőségek hiánya miatt.

    A bukta akkor és attól következik be, ha „mi” feladjuk. Mint az itt olvasható. Bakker.

  35. 38. Nem. Leginkább arra gondolok, hogy a paraszt tudott élelmet termelni, míg a mezőgazdasági vállalkozó csak élelmiszeripari nyersanyagot. A paraszt úgy tervezte meg a szántóit, a vetésforgót hogy az unokái is művelhessék a földet, míg a vállalkozó csak az adott gazdasági évet veszi alapul, a paraszt úgy alakította a vetésszerkezetet, hogy a következő évre kitartson az élelem, a vállalkozó ezzel szemben azt vet, amit a piac jobban megfizet. Magyarán: ha a vállalkozások akár az olajár, akár valamilyen katasztrófa következtében ellehetetlenülnek, nem drága lesz a kaja, hanem nem lesz. Nagy különbség, és itt kopogtat a küszöbön. Ez tán a legveszélyesebb fordulat, amely ránk vár. És apró jel: 2010-ben 150 milliárd Ft kár érte az agráriumot, ugyanakkor az itt rendelkezésre álló forrás 2014-ig 200 milliárd Ft. Már ezen is illene elgondolkodni, de nem ez az egyetlen mozzanat. Az 1990-es évektől elismerten nő a természeti katasztrófák száma és az általuk okozott kár nagysága. Tehát ezt az összeget nem feltétlenül egy kiugróan peches év eredményének kell tekinteni. A tendencia egyértelmű és ettől sokkal nagyobb ugrásokra is számíthatunk.

  36. 40: Ha én nem adom fel a 79. évemben, akkor szégyen, ha ti feladjátok.

  37. 38.) János:
    Az autókat nem hinném, hogy élettartamra tervezik, hanem ugyanúgy mint a gördülőcsapágyakat, futásteljesítményre !

    Nézd… Zsiguli elmegy 30 évet, mert a „hülye” oroszok a tajgára tervezték, minimális szervízháttérrel. Ők még nem voltak megfertőzve a TERVEZETT ELAVULÁS koncepciójával.
    Sajnos a legmodernebb technológia nem arra tervezik, hogy a tulaj boldogan használja amíg tudja, hanem a maximális árbevételre. A motorok még elketyegnének sokáig, de egy-egy tömítés precíz alúlméretezésével a javítási költség az egekbe növelhető. Ha körülnézel egy roncstelepen, sirni lehet a sok, még fényét sem vesztett autó láttán.

  38. 42: Oké, pontosítok.

    Aki azt írja, hogy 10% marad meg, azzal én nem tudok beszélgetni, mert nem vagyok hajlandó végiggondolni, hogy bemegyek a fiam osztályába, és kilenc gyereket kell kihúznom a listáról ahhoz, hogy egy megmaradjon. (Amire érzésem szerint te tippelsz a Coli témában, csak a felnőttek viszonylatában…) Ez nem érdekel, ez az én szememben feladás.
    A „kivonulás” feladás, ráadásul csak részleges végiggondolása a következményeknek, illetve az eddig vezető útnak. Ebben az irányban nincs jövő.
    A politikusok hibáztatása, a tehetetlenség hangoztatása, gazdasági vagy spirituális számmisztika szintén feladás: a felelősség elhárítása. Ez sem a jövő.
    Stb…

    Véleményem szerint a bolygó igenis képes lehet 7, 8, akár 10 milliárd, értelmes, korrekt közösségeket alkotó, felnőtt és felelősségteljes ember valós szükségleteinek kielégítésére (ha! hajlandóak vagyunk eltakarítani az eddig magunk elé torlasztott trágyahalmot).
    Akkor is, ha a mai infantilis, nárcisztikus homo „sapiens” vágyaiból 1 milliárd is túl sok.

    Szerintem ezzel érdemes foglalkozni.

  39. 42 Ez az Tibor Bá ! Egyetértek !

    Én sem tartozom a legfiatalabb korosztályhoz (51) de én sem akarom feledni .

    Az Isten vagy miazisten ide rakott minket . Nem a mi döntésünk volt . Nem tudjuk miért kerültünk ide . Már csak kíváncsiságból is érdemes végigcsinálni . 🙂

  40. és persze egy Hamvas Béla idézet :

    „Nem az jut diadalra aki meg sem érinti a szart , hanem aki megtanul a szarban élni . ”

    ..és Béla Bá ezt a sorsával bizonyította …

  41. 44!
    Ez a beszéd Kedves Loránd!Mert egyszerűen muszáj hogy igaz legyen amit írtál.

    38!
    Jánossal is egyetértek.
    35!
    Egy repülő sokféleképpen eshet,zuhanhat.És csapódhat is akár egy darab tégla..

  42. 46: Erről egy „tanító álmom” jut az eszembe, talán húsz év is eltelt azóta, de ma is pontosan emlékszem rá.

    Egy utcán voltam, ami végig tiszta tehéntrágya volt. Az volt a feladatom, hogy takarítsam le, de nem kaptam semmilyen szerszámot hozzá. Némi szerencsétlenkedés után körülnéztem, és láttam, hogy van egy patak a közelben, így nekiláttam kézzel lapátolni.
    A gondolat, amire ekkor rátaláltam és ami azóta is sokszor segített, így hangzott:

    Nem az a baj, ha szaros a kezed, hanem az, ha nem tudsz róla…

  43. és még egy Hamvas idézet :

    „Milyen szánalmas és bárgyú reménykedés, hogy a világ megjavul, a válság szépen elmúlik és a történet (a személytelen izmus) csak úgy magától, tőlünk függetlenül az emberiséget a boldogsággal meg fogja ajándékozni. Könnyezni való baromság. Az elhazudott létezés hülye fantazmagóriája. Reménykedni, ezek után, abban, hogy van embertől és személytől független történet és fejlődés, az Apokalipszis happy endben végződik. Csak úgy, a személy hozzájárulása és akarata és erőfeszítése és bevetése nélkül.
    Idiótának kell lenni, hogy az ember a tőle független változásban vagy pláne javulásban hinni tudjon, az olyan változásban, amelyben tevékeny része nincs. A jó és az egyre jobb világ nem a személytelen fejlődés eredménye, amelynek kellemes előnyeit, mint a napfürdőt, élvezni lehet. Az embertől független úgynevezett haladás rémeszményére az összes csibészek azonnal fülüket kezdték hegyezni. Hiszen összes gazságaidat most már nyugodtan űzheted tovább. A világ tőlünk függetlenül halad. Nincsen semmi baj. Hajrá! Éljen a haladás!”

  44. 47 Te valszinüleg tudod . De nehogy félreértés legyen !
    Itt Hamvas a „szar” alatt nem a bünt érti ! Ez abből az idézetből nem nyilvánvaló de az életmü többi részével együtt nyilvánvaló .

  45. 49: vicces, ez az értelmezés eszembe se jutott 🙂 De ha már a cél az egyértelműség…

    Igen, „szar a világ”.
    Csakhogy a helyzet megoldása nem az, hogy finnyásan felhúzott orral sommás ítéleteket mondok; a „többiekre”, a rendszerre, a „gonoszokra” (zsidók, cigányok, tőkések, agymosottak, …, pirézek) panaszkodva elvonulok „megúszni a bajt”. Éppen ellenkezőleg, beletúrni a rendszerbe, megérteni, hogy mi miért működik így – és eltenni a dolgokat a saját helyükre.
    Eközben egyetlen dologra figyelni: hol a határ a „kéz” és a „szar” között – az utóbbiban turkálás egyetlen pillanatra, a legkisebb esetben sem mentség az elvek feladására, a trutymóba süllyedésre.

    Így ok?

  46. 50 OK 🙂
    De a legjobb lenne Hamvast megkérdezni erről .
    Bár azt hiszem a müveiben mindent megmondott .
    A világ mai állapotán meg nem lepődne ezt is megmondta előre .

    „“Nem az jut diadalra aki meg sem érinti a szart , hanem aki megtanul a szarban élni . ”
    Ez az idézete nem filozófiai müvéből hanem az „Ugyanis” c. regényéből származik . Így nála sincs bővebb kifejtés mire is gondolhatott .

    Én a magam számára úgy értelmezem ,hogy ha valaki már most le tud mondani kényelmi dolgokról . Már most hozzászokik a fizikai munkához stb Azt nem fogja akkora sokként érni ha hirtelen üres lesz a teszkó .

  47. 51-53: Nézőpont kérdése. Ha az emberiség 1960 előtti „világát” nézzük, akkor a „világ” még mindig nagyon jó. Ebből az következik, hogy ne fogunk belahalni, a fizikai munkába, csak majd nem jut idő Karamelhez és a többiekhez. Persze ezeket pont azért találták ki, mert sok a szabadidő.

  48. 54 A munka ugyan szvsz nem nemesít de egy munkás nap után sokkal jobban esik leülni és inni valamit mint ha reggeltől estig innék . 🙂
    A munka önmagában nem nemesít de a munkátlanság lelkileg és erkölcsileg is romboló .
    A munka nem nemesít de nélküle nem élhetnénk át a sikerélmény rendkívüli érzését .

  49. 53. Ez az ember sok igazságot elmond, már vártam, hogy a végére kimondja, hogy ez a helyzet tarthatatlan, és ismét felfedeztem egy intelligens cikket és erre: Ez HÜLYE! Saját maga feltárta tények után közli azt, hogy nyugodtan fektess be hosszútávra, a kapitalizmus fennmarad… 😀 Na most nem tudom… Röhögjek, vagy sírjak?

  50. 56: Komoly szakértök szerint (és én magam is hajlottam és jalok arra) a dollárt már hosszú évek óta ügy tünik, hogy honapokon belül összeomlik, és lám, nem omlik össze. Sok tucat angolnyelvű hírportál van, ahol rendszeresn jelennek meg elemzése a várható hiper inflációról. Világhírű közgazdászok „jósolják” az összeomlást, és lám nem omlik össze. Viszont, akik a dollár hegemoniáját veszélyeztetőt tesznek, azok az életükkel fizetnek érte. Legutóbb Gaddafi és D.S-K. A kapitalizmus valóban fennmarad, mert az összes döntéshozónak ez az érdeke. Akkor nem lesz kapitalizmus, amikor nem lesz társadalom se.

  51. Vajon a 2012. év lesz a „spirituális felemelkedést” vágyók körében a fordulat éve ?

  52. Üdv.

    Nem találtam helyet, ahová bevéshetném, ezért ide írom.

    Fater volt benn a bankban.
    Ez eddig még nem poén.
    Egyeztette a számláját, meg befizetett, meg ilyenek.
    Eddig ez sem poén.

    Viszont…

    A bankos figura mondja öregemnek, hogy ugyan legyen kedves már, adja meg az adószámát, hogy teljes legyen az adatbázisuk, és egyeztetni tudjanak.

    No, ez már poén.
    Miért is?

    Hallani rebesgetéseket errefelé, hogy a dicső vezetésünk valami olyasmire készül, hogy a 2 milla feletti megtakarításokhoz hozzá akarnak piszkálni. Konkrétan elvenni.
    Ez ilyen helyi mendemonda egyenlőre.
    Kíváncsi leszek, hogy tényleg lesz e belőle valami.
    És hogy ez hogy jött ide?
    hmm. bank – adószám – apeh – egyeztetés. Kinek mennyi van?

    Mondjuk, ha ezt meg mernék lépni, akkor itt biztos, hogy orrbavágás lesz a nép részéről.

    Lehet, hogy rémeket látok, de inkább kiáltsak farkast és ne jöjjön, mint hogy igazam legyen.

    Bár már elmondtam párszor abbéli véleményem, hogy az ország elmúlt időszaka erősen hajaz az argentínok válságos éveire, most még inkáb megerősödni látszik bennem a kétely, hogy bizony itt mocskosul másol a kormány.

    Dunántúliak mondjuk adhatnának info-t, hogy mennyire komolyan mentik átfelé az ottaniak a lóvéjukat az osztrákokhoz. Mert ezt is hallottam, hogy ott most nagyon beindultak az emberkék külföldre történő vagyonmentés dolgában.

  53. 59:
    Erről, hogy a kormány tervezi a betétek lenyúlását énis hallottam! Szerintem hülyeség! Az ilyesmi elképzeléseknek csak végszükség esetén van létjogosultságuk!
    Valószínűleg nem igaz a hír, de amennyiben ödafönt tényleg eszükbe jutott, akkor nem lehet valami szuper rózsás a helyzetünk…
    …Például azt el tudom képzelni, hogy egy esetleges görög csőd vinne minket is, és ennek egyfajta kivédésére kerülhetett szóba!

  54. 59 & 60: Ilyesmit nem „tervezgetnek”, hogy a nép felkészülhessen rá, hnem hirtelen csinálják. Ami itt fontos és érdekes, hogy ilyen rémhírek keringhetnek, mert az emberek ettől a kormánytól nem tartják lehetetlennek. Az állami lopásnak van egyszerűbb formája. Pénz lebélyegzés. Holnapról a pénzed csak negyedét éri annak, ami rá van írva, mert a pénzed (betéted) csak akkor érvényes, ha veszel hozá egy bélyeget háromszoros áron, és ráragasztod. Ezt már játszoták Magyarországon 1945 decemberében. —- Különben gorgon29! Itt azért vannak 50-60-70 éves hozzászólok is. Ez a „Fater” és „öregem” nem túl szimpatikus. Nagyon sokba kerültél te a Faterodnak időben és pénzben, hidd el megérdemli az „édesapa” hivatkozást.

  55. 61.
    A bélyeges módszer érdekes.

    A fater és öregem írásért az itt irkáló idősebbektől bocsánat.
    Az, hogy én a kezdetektől így hívom az apám, az már egy másik dolog, annak is sztorija van.
    Nem nagy sztori, angolt tanultam, ott az apa father, és ez megmaradt csak magyarosítva faternak. De németül is hasonlóképpen van. Szóval nekem az apám már csak Fater marad. És amit apám rámköltött időben és pénzben, az szerintem megszolgáltam eddig, sőt.
    Ha csak fele annyi tiszteletet fogok kapni a saját gyerekemtől, mint az én apám kapott tőlem, akkor már nyugodtan fogok elpatkolni.

  56. 59: Elvileg még létezik banktitok, ha nincs bűncselekmény gyanúja, akkor – legalábbis remélem – nem adja ki a bank az adatokat. A kamatadóból viszont szépen ki lehet szorozni, hogy mennyi megtakarítása van a népnek. Ha ez egy szép nagy szám, biztos megmozgatja egyes politikusok fantáziáját. Ugyanakkor szerintem – Tibor bá majd javít, ha akar – még a rákosi rendszer sem vette el a megtakarításokat direktben, csak a kötelező békekölcsön jegyeztetésén keresztül a jövedelem egy részét.

  57. 62: Megbecsülést nem fogsz kapni abban biztos lehetsz. — A faternek nagyon rossz az íze, mert a proli gyerekek szavajárása volt, természetesen a németből, mert az anyjukat pedig muternak szólitották. Nézd, más az írott szöveg és más az élő beszéd, ami közben nem emeltem volna szót, de így leírva megmarad és rossz érzés olvasni.

    63: ELVILEG. — Rákosi alatt nem volt megtakarítás, mert hihetetlen nyomor volt. A mai ember el se tudja képzelni. Csak úgy lehetett elviselni, hogy mindenki a munkahelyén ebédelt. A középiskolások pedig az iskolában. Orbán simán megteheti, hogy bizonyos összeg felett a bankban lévő betétre ráteszi a kezét és ad érte egy elismervényt, amit kamattal együtt bevált „majd ha az ország gazdasága talpra állt.” Nem lop, csak erőszakkal kölcsön vesz. Ez ugyanaza, mint a béke kölcsön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük