(2563) Earth Overshoot Day

Tibor bá’ online

 

Fordításoknál az első probléma a frappáns angol kifejezés (mert ahhoz nagyon értenek) magyarítása. Ha az „Earth Overshoot Day”-t tükör fordítom, akkor… Na jó, tessék: „A Föld túllövés napja”. Magyarázat, az év azon napja, amitől kezdve „túllövünk”, ez esetben „hitelből” élünk. Még konkrétabban, a Föld újratermelő, regeneráló képességéből származó erőforrásokat feléljük, és attól a naptól fogva, egészen az év végéig már az alapok egy részét éljük fel. Akinek még mindig nem lenne világos, íme egy példa: Van 10 millió forintom a bankban, ahol erre kapok évi 700.000 forint kamatot. Egyéb jövedelmem nincs, a kamatból élek. Havi megélhetési költségem 100.000 forint. Ezek szerint e Július végéig elég. Az év hátralévő részében 500.000 forintot fordítok a megélhetésemre, de ezt már a tökéből kell kihasítanom. vagyis az év végére már csak 9.500.000 lesz a számlámon, aminek a következő évi kamata már csak 665.000 Ft. Ez pedig már csak a következő év július 22.-ig lesz elégséges. stb.

A forrásanyag alcíme már közérthető: Az emberiség a Föld éves hozamát 8 hónap alatt kimeríti. Magyarul a következő négy hónapban már nem a hozamot éli fel, hanem az alaptőkét, azaz a megújulást biztosító alapokat. Legeklatánsabb példák egyike a tengeri halászat. Ma már annyi halat fog ki az emberiség, amennyit a halállomány nem képes pótolni, ami egy negatív visszacsatolás.

Az EOD ebben az évben, tehát 2018-ban, augusztus 1 lesz.  Szomorú benne, hogy még sose volt ilyen korán. 1975-ben fordult elő először, hogy a „hozam” nem volt elég, hozzá kellett nyúlni a „tőkéhez”. 1993-ban az EOD Október 21. volt. 2003-ban ez már szeptember 22.-re csökkent. Látható, hogy minden évben néhány nappal korábban következik be. Eredetileg a kiértékelést a Global Footprint Network végezte, akiknek partnere new economics foundation,

A jelenlegi EOD azt jelenti, hogy az emberiség szükségletét pillanatnyilag másfél Föld tudná kielégíteni. lebontva a „bűnös” nemzetekre, ez így néz ki:

~ab028

Az adott ország ellátására hányszorosa kellene, hogy legyen:

Kína 2,5

Franciaország 1,6

India 1,8

USA 1,9

Egyiptom 2,4

Görögország 3,1

Egyesült Királyság 3,5

Olaszország 4,0

Svájc 4,2

Quatár 5,7

Japán 7,1

Az egész Föld 1,5

Vagy túl sokan vagyunk, vagy túl pazarlóan élünk, vagy mind a kettő. És akkor gondolkozzunk el rajta. Képes-e az emberiség visszafogni magát? Mondjuk, van rá pénzem, de nem veszek autót. Meg tudnám engedni magamnak a napi dáridót, de hetente csak egyszer eszek hús. Jól érezném magam Siófokon is, de mert van rá pénzem, elrepülök a Bermudákra. Megtenné nekem egy kis fogyasztású személygépkocsi, de nekem egy Hummer kell a seggem alá, mert csak. Lát valaki lehetőséget arra, hogy Kedves Loránd (ha emlékszel rá), vagy bárki sikeresen meggyőzi az emberiséget, éljen takarékosan, éljen ésszerűen, mert ez a hossztávú érdeke. Felejtse el, hogy csak egy élete van, és ha megengedheti magának, akkor se éljen vele, gondoljon állandóan a következményre, ne hajtson, hogy több legyen neki, ne használja fel a rendelkezésére álló javakat, osztja azt szét a szegények között. Mert, ha a rábeszélő sikeres lesz, akkor meg vagyunk mentve. Csakhát, máris másfél Föld kell a kiszolgálásunkra. Másfélszer akkora óceán, másfélszer annyi hallal, másfélszer akkor trópusi esőerdő, és így tovább. És…. akkor még nem szóltunk a meg nem újuló erőforrásokról, mint a réz, alumínium, ritkaföldfémek……

És akkor a globális felmelegedéstől függetlenül, az emberiség megmenekülésére én nem látok kiutat, de lehet, hogy én csak egy pesszimista, halált váró, hülye nyugger vagyok.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

17 gondolat erről: „(2563) Earth Overshoot Day

  1. Nagyon jó kis összefoglaló!
    Arra is rávilágít, hogy mindannyian benne vagyunk, ha nem is egyforma mértékben, és az egyes emberek szempontjai tulajdonképpen méltányolhatók, ha nem a legvégső összefüggésben vizsgáljuk őket.
    Ki merné kétségbe vonna annak az igénynek a jogosságát, hogy a legszegényebb réteg szeretne egy fokkal feljebb jutni, legyen egészséges ivóvize, munkahelye, lakása elfogadható körülményekkel.
    Ugyanakkor tudható, hogy ők vannak a legtöbben, és még egy kismértékű életszínvonal emelkedés is igen nagyot képes szorítani ezen a jelenleg is szoros hurkon.
    Mindenki azt várná, hogy a leggazdagabbaknak kellene visszafogni magukat, ami abszurdum, mert ők éppen azért lettek gazdagok, mert óriási szerzési ambíció van bennük, ők aztán semmiképp nem hajlandók lemondani semmiről, inkább mindent elkövetnek, hogy tovább növeljék vagyonukat a vetélytársaik kárára.
    Ebből a taposómalomból kiszállni nem látszik semmi esély.
    Tulajdonképpen bármilyen jószándékú személy is kapna valamiféle jogosultságot az új világrend megteremtésére, óriási bajba kerülne hamarosan, mert olyan modellt felépíteni, amely egyrészt elfogadható életkörülményeket teremt mindenkinek, másrészt fenntartható a föld korlátain belül, ez a fából vaskarika lenne.
    Az emberi gyarlóság miatt arra vagyunk ítélve, hogy elmenjünk a falig.
    Alternatíva legfeljebb egy világdiktatúra lehetne, ahol egy szűk elit az emberiség egészét egy olyan mély szinten tartaná, amelyben egyensúly lenne a megújuló természeti források, és a fogyasztás között.
    De egy ilyen élet az átlagember számára maga lenne a pokol, ebben kódolva lenne a rendszer bukása előbb-utóbb, aztán újjáéledése más zászló alatt.

  2. Nem túnépesedés, hanem túlfogyasztás van! A megoldás a szellemi növekedésre való fókuszálás, tehát megtérés a materializmusból…

  3. Részben túlszaporodás van a harmadik világban, és részben túlfogyasztás is, hisz a kínai és indiai középosztály is úgy akar élni, mint az amerikaiak vagy a nyugat-európaiak. Csak hát Kínában a középosztály maga kb. 300-400.000.000 millió fő, ami eléggé összehasonlítható az EU kb. 680.000.000 fős telje lakosságával, és Indiában sem sokkal kevesebb. Az 1,4 és 1,32 milliárd fős teljes népességből ez nem is akkora szám, csak hát a két ország középosztálybeli populációja kb akkor.a népesség tömeg mint az EU teljes népessége, vagy az USA kb. teljes népessége kétszer.

    A jelenlegi gazdasági-társadalmi rendszer a bolygónkon rendelkezésre álló véges erőforrásainkkal még fenntartható, de csak véges időintervallumon belül. Fent is foglyuk tartani, mert a kényelmes jólétet senki nem akarja elengedni (lásd: Ausztráliában a hétvégétől betiltották a műanyag bevásárló szatyrokat, és az egyik hipermarketben az ezen feldühödött vásárlók felpofozták az egyik pénztárost… 😛 kényelmes, elbutuló népességgel radikális változásokat végrehajtani lehetetlen.) és majd szépen visszabukunk a „középkorba”, csak az nem fog menni békésen, megfontoltan. Persze ez a személyes, és szubjektív meglátásom.

  4. A grafikon érdekes. Nyilván csak példák vannak benne, hiszen abszolút értéken hogy lenne „károsabb” egy 3.1-es fogyasztású Görögország pl. egy 1.8-as Indiánál. 10m vs 1,4mrd lakos.

    Magyarország adata egyébként a honlap főoldala szerint kicsivel rosszabb, mint Kínáé! Kína június 15-én, mi 20-án lépjük túl a fenntarthatósági határt. Érdekes lista, Katar a legrosszabb, február 9., (Ott lesz a következő foci VB, légkondicionált stadionokban…) Vietnam a legjobb, december 21. (Ez meglep, 80 millió lakossal.)

    https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/

  5. 2. fetamas
    Ez is csak egy felszínes megközelítés.
    Nézd meg Indiát, ott aztán nagy kultúrája van a szellemi építkezésnek, de nem szeretnék abban a nyomorban és szennyben élni, ami ráadásul csak fokozódni fog, ha nem lesznek képesek megállítani a népesség növekedését.
    A fogyasztás majd visszaesik, ha a technikai civilizáció megrogyik, de az eltartóképességen felüli népesség kínos halálra lesz ítélve.
    Az arab térségek a jelen népszaporulattal semmi idő alatt kinövik országaik eltartóképességét, sok már túl is nőtte, és csak az olajbevételeinek köszönheti, hogy van miből etetni őket.
    Ezt nem lehet elbagatellizálni, ennek csak apokaliptikus vége lehet.

  6. 6. hubab: „az eltartóképességen felüli népesség kínos halálra lesz ítélve” Egyet kell értsek.
    Hát én a kóbor macskákat is sajnálom ezért az éhenhalásos népességszabályozásért, ami ellen nem lehet tenni macskaetetéssel, mert rögtön szaporodással reagálják le és megint csak éhen kell dögleni a kaja nélküli többletnek. Elég elkeserítő, hogy a tudatos emberiség is pont így működik. Szóval talán itt lenne területe a „szellemi építkezésnek”.
    Az evolúció erre ugyanis nem tanít, az az erőforrások minél hatékonyabb felhasználását díjazza fennmaradással. A tudatosság is ezt segíti elő, ezért nem szelektálódott ki, mert nagyon is hasznos ilyen szempontból.

    Fetamas-nak nem a „materializmusBÓL megtérérsért” kellene aggódni, azzal nem lesz semmi gond, eddig még minden anyagi test, élőlény szelleme „megtért” az anyagi világbólBÓL a test halálával. Inkább azzal vannak kétségek, hogy a totális megsemmisülésen kívül ez a „szellem” megérkezhet-e valami transzcendens világBA? Egyáltalán van-e ilyen? Erről persze közkézen forog nagyon sok elképzelés, de pl. pont ez a sokféleség teszi felettébb kétségessé ezt a megérkezést, átkelést. Több-e ez puszta képzelgésnél?

    Szkeptikussá tesz, hogy lehet-e az írástudatlan tömegek evolúció által kondicionált tudatát eltéríteni, ha egy olyan fejlett organizmus is, mint fetamas, aki már képes képzelgéseit írásba formálni, csak annyit tud javasolni, ne törődjünk a túlnépesedéssel
    (következésképpen az anyagi világ törvényeivel), hanem fantáziáljunk mind!

  7. 6 & 7:
    Ha a rettenetes éhenhalásra gondoltok, akkor tévedtek. Az éhező tömegek nem fognak nyomorultan elpusztulni csont és bőrre fogyás után, hanem fegyvert ragadva fognak harcolni azok ellen, akiknek még van kajája. Előbb vagy utóbb hirtelen halált fognak halni harc közben.

  8. Túlléptük a dolgot ,de még jelenleg az a világ van hogy ha valakinek van pénze akkor bármit megvehet.
    Majd akkor lenne érdekes a dolog ha bevezetnének korlátozásokat, pl nem vehetsz bútort csak 20 évente , mert sok fát fogyasztasz.
    Számomra ez tényleg akkor lenne komolyan véve ha a mai informatikai megoldásokkal korlátozva lenne az egyén fogyasztása.
    De szerintem még 10 év múlva is csak annyit tesznek a tudósok hogy kiszámolják ezt a mutatót:D

  9. 8. Tibor bá
    Volt már példa tömeges éhínségre, és ott az volt a jellemző, hogy de bizony szó szerint éhenhalt az emberek jelentős része, nem pedig az élelemért folyó harcban esett el. Ennek az egyik oka az volt, hogy esélyük sem volt harcolni az élelemért, mert akik birtokolták a szűkös erőforrásokat, azok meg is tudták védeni őket. Mert nekik voltak katonáik, a többinek meg még fegyvere sem.

    9. Andrew
    Hát igen: már a 60-as években kongatták a vészharangot a tudósok, hogy baj lesz, ha minden így megy tovább. Nem foglalkozott vele senki. Most itt is van a baj a kapuban. És még most sem foglalkozik vele senki. Akkor nyilván úgy voltak vele, hogy „az én életemben még úgysem lehet semmi, aztán utánam a vízözön”; most meg: „már úgyis mindegy”.

  10. 8 Tibor bá: Abban van igazad, hogy sokféleképpen lehet kifingani, de az agónia legtöbbször elég kényelmetlen, ha nincs lehetőség alapos szervezésre. És bizony benne van a pakliban sokunk nem természetes halála, mert fogyasztásukat (pl. népesedésünket) nem igazítjuk erőforrásaink hoz. Csak a kóbormacska szabályzás.
    Az erőszakhoz csöppet sincs nagyobb kedvem, mint az éhenhaláshoz. Még az emberevéshez sincs nagy kedvem, pláne, hogy nem tudhatom, melyik végén lennék a kanálnak.
    Tartok tőle, hogy pont a világ azon fejlettebb része, amiben élünk olyan bonyolultan szerveződött, hogy akár klíma akár erőforráshiány elkezdi kilőni alrendszereit, dominó szerű omlás indulhat és akkor nem pl. a légiközlekedés fog legjobban hiányozni. Meg a „szellemi megtérés” 🙂

  11. 11 Csont
    Nem lehet kiszámolni hogy ha kihúzunk egy pálcikát az mit fog okozni.Részegységek omolhatnak össze vagy az egész is.
    Talán jobb is lenne egy kis nyugalom .Ez a globalizáció sem jó, mert az internet segítségével az embereknek egyből nagy igényeik vannak legyen az utazás, lakásberendezés, autók stb…esetében.
    Mindenki angol,német életszínvonalat akar a legutólsó afrikai niggertől.
    Régen nagyanyáink idejében kertészkedtek odakinn. Délután vacsoráztak főtt krumplit szalonnával. Este bementek , bekapcsolták az Orion fakeretes tévét , megnézték az M1-en a híradót vagy az esti 8 órási filmet,péntekenként este Bálint Gazdát osz kész.
    Max. a képes újságban láttak külföldről képeket vagy a tolnay világtörténelemből olvastak külföldről. Délután átjöttek a szomszédok beszélgetni.Olyan idilli volt az egész ahogy nagyszüleimet is láttam.
    Most minden felpörgött és ez a pörgés nem tud leállni a kapitalizmusnak és a kialakított féktelen fogyasztói szokásoknak köszönhetően.
    Ma már égő az ha csak 2 pulóvered van , mert a többiek megszólnak a munkahelyen, ma égő ha régi kocsid van , csak az újabb a társadalmilag elfogadott.

    Ma égő ha nincs felújítva a házad , és ha pl. 30 éves parkettád és nyílászáróid vannak. Ma égő ha nyaralni csak strandra mész vagy csak Pestre , görög és Thayföld a menő. Ilyen lett a világ,és a netnek is sokat „köszönhetünk”. Nem lett jó de ez van, ezt a pörgést leállítani nem lehet . Az afrikai gyerek pl.
    soha nem fogja azt mondani már hogy ő otthon akar maradni a törzsben, max ha a szülei úgy nevelik és elvágják a külvilágtól.
    Nincsenek már kitűzhető célok mint régen Régen ha pl épült egy metróvonal volt az emberekben ambíció a megépítésre, hogy az hasznos lesz és az a miénk lesz, tessék megnézni a youtubon. Ma ha épül egy metróvonal, a mérnök utálattal megy be dolgozni és a legutólsó melós is, az ember pedig azt gondolja hogy ez meg az már megint elsikksztott egy csomó pénzt.Ma már az utcaszomszédok sem köszönnek egymásnak sokszor.Ilyen világ lett. Na ez már nem is a poszt témája lépek…:D

  12. Ezek a számok teljesen félrevezetőek ugyanis csak az éppen adott fogyasztást mutatják . ami azt jelenti hogy a természetes anyag és erőforrások jelenlegi fogyasztási kiaknázási kitermelési ütemét jelzik a meglévő forrásokból . Abszolute nem szemlélteti azt tényt hogy ezek források nem replikálhatóak illetve nem újulnak meg . Pl termőtalaj tengeri halak ásványok fák fosszilis energiaforrások mind mind folyamatos végleges csökkenésen mennek át a fogyasztás kitermelés folyamán mellette szintén nem jelzi ennek a fogyasztásnak a melléktermékeit . Szennyezés környezeti pusztulás stb . ez az ” Earth Overshoot Day” dolog egy célt szolgál csak . mégpedig hogy még azt a kevés embert is aki erre talán figyel . egy elégedett vagy megtévesztéses állapotba vigye illetve tartsa

  13. 12:
    Ma égő….!
    Én meg leszarom. Csupán annak égő, aki nem szarja le. 😀

    13:
    A koncepciód teljes mértékben hamis. Kisebb nagyobb sebességgel majd minden meg tud újulni, ha hagyják.

  14. 13, Geológiai időléptékben sem nemhogy az emberi faj és azon belül az utolsó 200 valamennyi év Homo/economikus korlátozott
    időinervallumában . legfőképpen a 7,7milliárd ember kivetítve 9-10 2070 ig vagy 2100 ig ami csak egy fantazma ugyanis a látszólagos 1,5 szeres földi készletek fogyasztása ami teljesen megtévesztően hat mit szám a becslések szerint a illetve nem a becslések csak a fizikai törvényszerüségek miatt amik kivétel nélküliek a teljes bioszféra összeomlásához vezetnek a következő 50 éven jóval beljebb . Aztán a geológiai időléptékekben a kifosztott ércbázis nem fog újra összeállni ami az ipari civilizáció alap nyersanyaga . A nukleáris hulladék eonokig mérgezi majd a környezetet . stb stb hagyatékai ennek a „kultúrának” és valójában értelmetlen geológiai időintervallumokban gondolkozni . Amiben itt gondolkozunk az a rendszer rövid (évtizedes vagy azon belüli ) fenntarthtaósága amit ez a „Earth Overshoot Day” referencia pont teljesen hamisan ábrázol

  15. Szerdán elfogynak a Föld idei készletei

    A Global Footprint Network adatai szerint az emberiség fogyasztása idén augusztus 2-án, azaz most szerdán lépi át azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Bár 2022-ben ez a nap július 28-ára esett, tehát látszólag 5 nappal lassult a fogyasztás mértéke, ám idén az eddigiekhez képest részletesebb adatokkal dolgoztak a dátum kiszámításánál, így a tényleges változás valójában egyetlen napot jelent – áll a WWF Magyarország közleményében.

    Ökoszkeptikus fiatalok

    A lakosság 59 százalékát ugyan valódi környezettudatosság jellemzi, ám a 30 év alattiak ebben a csoportban jóval kevesebben vannak, mint három évvel ezelőtt. A lakosság további 20 százalékát teszik ki a „pszeudo-környezettudatosak”, akik számára csupán látszatintézkedések erejéig érdekes a környezet- és természetvédelem, de valójában sem tájékozottságban, sem fogyasztásukban nem mutatnak valódi környezettudatosságot. A fennmaradó 20 százalékot az ökoszkeptikusok alkotják, akiket hidegen hagy a környezet- és természetvédelem ügye,

    a 30 év alattiak éppen ebben a csoportban jelennek meg a legnagyobb arányban.

    Esetükben ráadásul azt is láthatjuk, hogy bár a klímaváltozás veszélyeivel tisztában vannak, a megoldást jelentő teendőkkel kapcsolatban már jóval hiányosabbak az ismereteik. Ha a konkrét környezeti problémákat és ezek hatásait vizsgáljuk, akkor például a szénerőművek vagy az újból megnövekedő lakossági fatüzelés okozta környezetkárosításról a lakosság kevesebb mint harmada hallott, és ezek veszélyeivel is kevésbé vannak tisztában.

    „Míg néhány évtizeddel ezelőtt a fiatalok jelentették a progresszivitást a környezet- és természetvédelem tekintetében, mára épp az ő körükben növekszik azok aránya, akik ökoszkeptikusok vagy csupán egy-egy social media poszt erejéig láttatják magukat környezettudatosnak” – idézi a WWF Gergely Ferencet, a kutatást vezető független szakértőt.

    https://24.hu/tudomany/2023/08/01/tulfogyasztas-okologiai-labnyom-temeszetvedelem/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük