(2495) Az ítélet (digitális) napja = a tudás vége?

Tibor bá’ online

 

~at511„A XI. hónap 15. napján a Vénusz nyugaton eltűnt 3 napra és csak 18-án jött vissza keleten.” — Gondolom, azon töröd a fejed, mi indokolja ezen információ közreadását. Megmondom, egyszerűen szenzációs, ugyanis ezt az észrevételt 3500 évvel ezelőtt tették, és jegyezték fel babiloni csillagászok, méghozzá agyagtáblákra (Venus Tablet of Ammisaduqa), amelyeket pillanatnyilag a londoni British Museumba őriznek. Szerinted a Winchestereden őrzött akt fényképeid meddig lesznek kinyerhetők 3500 év helyett, 35 vagy csak 3,5? Tudod-e, hogy a legrégebb nyomtatott könyv a 868-ból származó, 1145 éves „Diamond Sutra”, amit különben a magyar Stein Aurél archeológus vett meg 1907-ben. Információt sokféleképpen lehet tárolni, a kérdés csupán az, hogy a jövőben olvasható lesz-e? Kit érdekel! Csillagászaink nem csak nézegetik a Vénuszt, de szondákat küldünk oda és közelről vizsgáljuk a légkörét. A mai tudásunk sok ezerszer múlja felül minden korábbi civilizáció ismeretanyagát. Az emberi tudás napról-napra bővül, halmozódik, de egyre instabilabb formában rögzítjük azt. Ha a mi civilizációnk eltűnik, ahogy az összes korábbi civilizáció eltűnt, ismeretanyagunkból vajon mennyit hagyunk hátra?

Természetesen, ha sok száz kilométer átmérőjű aszteroida csapódik be a Földbe. ami kiolt minden életet, tökéletesen közömbös mit hagyhatnánk hátra. De tételezzük fel, hogy kisebb katasztrófa sújtja az emberiséget, ami után számtalan masszív épület érintetlenül megmarad, és annyi ember éli túl a csapást, hogy nekikezdhetnek a civilizáció felélesztésének. Tételezzünk fel egy teljesen új típusú vírus inváziót, 100 emberből egy marad életben. Vagy az energiaárak emelkedése és a környezeti hatások elhatalmasodása óriási emberáldozatot követel. Sokféle szcenáriót el lehet képzelni, de ha nem lesz elektromos áram, ha a számítógépeket nem működtetik, ha a gyárakban nem állítanak elő több chipet, az összegyűjtött információk mennyi ideig maradnának meg? A katasztrófa túlélői néhány évtized, vagy évszázaddal később mennyit információt tudnának megmenteni? Adok egy mankót a megválaszoláshoz. 2008-ban kiderült, hogy Amerikában „elfelejtették” hogyan kell előállítani egy szigorúan titkos nukleáris alkatrészt, aminek Fogbank volt a kódneve. Semmiféle feljegyzést nem találtak, és a létrehozók már rég meghaltak, vagy mint nyugdíjasok nem voltak fellelhetők. Az alkatrész újraszerkesztése 69 millió dollárba került, és ez nem egy egyedi eset.

Tanulságos beszámolót tett közzé Jaron Lanier, a „virtuális valóságnak” nevezett immerziós technika feltalálója, íme: „Tavaly felkért egy múzeum, hogy mutassam be az 1982-ben írt Moondust elnevezésű videojátékomat. Annak idején Commodore 64-en futott, mely gépet a játék kiadásakor már milliószámra adtak el. Kiderült, hogy a játékom piacra dobása után, 1983-ban némiképp módosították a számítógép hardverét, aminek következtében nem működött a játék hangja. Így aztán keresnem kellett egy 1982-es Commodore 64-et. Akkor meg az derült ki, hogy a fellelhető joystickok csak a későbbi változattal működnek. Miután sikerült összeszednem az összeillő számítógépet, joysticket és cartridget, kiderült, hogy nincs működő video-illesztőm. Mindez a nehézség egy olyan gép esetében merült fel, amelynek ROM-ba rögzítették az operációs rendszerét, és a maga idejében több millióan használták.”

Időközben természetesen digitalizálódtunk és kezdünk arra gondolni, hogy mindent, amit akarunk, az idők végezetéig megőrizhetünk, a valóság pontosan ennek az ellenkezője. A merevlemezeket nem tervezték hosszú-távú tárolásra, éppen ezért nem is tesztelték a becsült élettartamukat, mint ahogy ezt a CD-k esetében megtették. Senki nem tudja megmondani, hogy egy merevlemez meddig tart. Van rá példa, hogy egy 456 Mbyte-os merevlemezt a 80-as évek óta nem használtak, és most minden probléma nélkül levették róla az adatokat. Ez azonban nem biztosíték a maiakra. Jelenleg kb. 6 cm2 merevlemezen több mint 200 Mbit tárolható, és ez a sűrűség még fokozódik. Ez viszont az élettartamuk rovására megy.

Nagyon sok fontos adatot mágnesszalagra és optikai lemezre rögzítenek, amiknek élettartama talán még 5 évre se tehető. Az aranybevonatú írható CD-k élettartamát 100 évre becsülik, de még ez se tart lépést a több százéves kódexek tartósságával. És akkor még nem beszéltünk a rögzítéshez használt szoftverek változtatásairól. Jaron Lanier által leírt probléma mindig adódhat, amit a hozzáértők meg is oldanak. A kritikus idő kb. 50 év múlva következik be, amikorra a ma aktív mérnökök és technikusok már nem lesznek közöttünk. Nyugodtan megállapodhatunk abban, hogy az elektromos áram kimaradása után kábé 100 évvel a digitális világunkból kevés lesz fellelhető, kivéve azt, ami papírra lett kinyomtatva. Hacsak a könyveket nem fogják fűtésre vagy seggtörlésre felhasználni, száz meg száz évekig megmaradnak. A bennük lévő papír törékennyé válik és megsárgul, de szövege még mindig olvasható lesz. Csak hát a helyzet az, hogy a könyvvásárlás, és ezt követve a nyomtatás egyre inkább kimegy a divatból. Aki kételkedik szavaimban, az gondoljon a „hangos könyvekre”, a ma felnövekvő nemzedéknek már olvasni se kell megtanulni.

A poszt alapötletét a NewScientist 2745. száma, illetve Steward Brand: „Amíg Világ a Világ” című munkája adta.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

57 gondolat erről: „(2495) Az ítélet (digitális) napja = a tudás vége?

  1. Ez bizony egy remek poszt.

    A tudás megőrzése, évezredekre, év százezredekre, rendkívül fontos lenne, időt álló formában.
    Kezdve a kézműves mesterségek technológiájától, a nagyon bonyolult, modern technológiáig, lehetőleg a világ több pontján párhuzamosan.

    Egyre több esetben bukkannak nagyon régi, a jelen történelem előtti civilizációk nyomaira, amelyek tudás alapja elveszett.

    Mint a nukleáris alkatrész pédája is bizonyítja, egyszerű hanyagság által is elveszhet a megszerzett tudás, természeti csapás nélkül is.
    Viszont a történelem bizonysága szerint már többször feltalálták a spanyol viaszkot, és úgy néz ki, ezután is fel kell majd találni, újra, meg újra 🙂

  2. Nem beszelve arrol hogy a tudas megorzesenek vannak tarsadalmi,kulturalis ,politikai ideologiai stb..egyszoval szellemi feltetelei is.A tortenelemben sokszor elofordult hogy nem csak hagytak elveszni hanem kifejezetten pusztitottak is a tudast.Rendszer szinten vagy valogatva vagy totalisan ,bizony meg a XX.szazadban is. Szellemi okokbol.Ha igy folytatodik -mondjuk az europai kultura bomlasa -ujra megtortenhet ez.Nem kell ehhez megnyomni a piros gombot.

  3. A Diamond sutra az első datált nyomat, de vannak még sokan versenyben az elsőségért, csak ezen dátum is szerepel. Ezeket a IX. századi kínai iratokat táblanyomatnak hívják, mert az egész oldalt belevésték a fa nyomóformába. A nyomtatás szót inkább a betűszedéstől kezdve használják.

    Geddon esetén mindenképp sok tudás elveszik majd. Ha hirtelen üt be, beindul a fosztogatás, és pechemre Budapesten tartózkodom, akkor én az Iparművészeti múzeumban, vagy könyvtárakban fosztogatnék. Így is van már egy csomó könyvem. Ha még életben leszek egy konszolidáció után, akkor felállítok egy nyomdát.

  4. persze a szumírok …
    a kutatók kiváncsiak voltak, hogy ezek hogy nevezték magukat, s úgy lehet kimondani, hogy ku-magar (hu-magar). Jelentös anyag maradt fenn a városépítési elvekröl, a mezögazdaság vízügyi-csatornázás módszereiröl, (amit alkalmaztak is rendesen) az írás általános alkalmazásáról (fennmaradt rengeteg könyvelési-számviteli anyag, meglepöen logikusan…) a 60-as számrendszer, ami most is azonosan müködik azóta is az idöszámításban és a tengerészeti tudásban), (360 fok!)
    A nyelv, ami aglitunans (egy gyök-szóra rakodnak a ragok-névelök-névutók, s így egy fantasztikusan gazdag lehetöségét eredményezték a valóság kifejezésének.
    A szó-gyököket tekintve mindössze 4-5000 lett feljegyezve, ami megegyezik a magyar, azonos jelentésü szógyökökkel …

  5. Érdekesség, de nem publikus, hogy a szumírok csillagászati ismeretei nagyobbrészt megegyeznek a mostanival. A naprendszer összes bolygóját jegyezték, azt a kettöt is, amik „elfelejtödtek” pár ezer év alatt, s csak most 1-200 éve bukkantak föl … Ismerték azt a bolygót is, amelyik csak minden 3600-ik évben robog át a Naprendszeren, közvetlenül a harmadik bolygó mellett …
    A szumírokról az utolsó írásos anyag 3700 évvel ezelöttröl származik, ami félelmetes élethüen leírja egy népnek a megsemmisülését egy nukleáris háboru körülményei között …

  6. 02. tom

    „A tortenelemben sokszor elofordult hogy nem csak hagytak elveszni… ”

    Szerintem magától nem vész el.
    Kellett hogy legyen koronként a „múltat végképp eltörölni” akaró törekvés.
    Nézd meg a Tibor bá’ által felrakott táblát… Az is elvan törve… De szinte az össze sokezer éves anyag sérült…
    A múlttól való félelem nyomon követhető a történelemben… Azaz a „hagyományőrzők” és a „haladók” állandó harca, ahol a hagyományőrzők erősen vesztésre állnak.
    Az alexandriai könyvtár se véletlenül égett le.

  7. Sumérok, bárkik is legyenek 🙂 okosan kivitelezték az írást, mert nem kellett hozzá semmi más, csak egy puha agyaglap, és egy faragott fadarab(ék). Ezzel a mai folyóírást megközelítő sebességgel lehetett írni, ráadásként időtálló is volt a produktum, mert kiégetve több ezer évig is elállt az írásos anyag.
    Érdemes megemlíteni az alexandriai könyvtár feltüzelését is, amit egy vallási fanatikus muzulmán égetett el, és érdemes a mexikói püspököt is megemlíteni, aki a több ezer éves maja kódexeket égette el, mert pogány irományok voltak…

  8. 07 – dajtás:
    Ebből is látszik, milyen káros a fanatikus vallásosság 😀

  9. 07. dajtás
    Valóban a jó minőségű anyag több évezredig fennmarad, ha kiégetik. A sumér agyagtáblák jó részét viszont nem égették ki, így ironikus módon pont a leégett könyvtárakból került elő a legtöbb használható darab.

    Az alexandriai könyvtár kétszer is leégett. A második leégésről állítják, hogy vallási fanatizmusból direkt gyújtották fel, de ez nem biztos, a XII. században említik először ezt a sztorit. Az viszont kétségtelen, hogy a város muszlimok általi elfoglalásakor égett le.

  10. Az időtálló formátumoknak is megvannak a maga problémái. Hogy csak egy példát mondjak: az információ kereshetősége. Mondjuk van egy OSZK méretű könyvtár, a könyvek jelentős része nem is a polcokon van, hanem raktárban: elég a katalógust megsemmisíteni, hogy az a temérdek információ gyakorlatilag elveszett legyen. Mert akkor egy könyvet megtalálni olyan, mint tűt a szénakazalban.

  11. Politikai ideologiak alapjan is uldoztek illetve iranyitottak a tudast a kommunistak ,nacik stb …..most majd a PC es az iszlam fogja tenni ugyanezt az egyik egy vallas neveben masik egy posztmodern ertelmisegi kurzus alapjan.Nincsenek jo kilatasok.

  12. 11. tom

    „Politikai ideologiak alapjan is uldoztek illetve iranyitottak a tudast”

    ja…

    Andalúziában például meg kell semmisíteni a könyvtárakban minden könyvet, ami szerint két nem van, férfi és nő, és nem tér ki a gender elmélet többi variációjára.

  13. A biologusok ilyenkor hol vannak?Peldaul a nagy Richard Dawkins miert nem szolal meg miert csak egy bizonyos vallast tamad ?A genderizmus termeszettudomanyos megalapozottsaga?Az rendben van?Az iszlam evolucio ellenessege… ja be van szarva akkor mondja ezt es ne hallgasson mint az MTA ……Nem fogjak fel egyszer mindenki sorra kerul aki az utjukban all elobb vagy utobb.Minden a szavakkal kezdodik szoktak mondani ez most is igaz aztan kovetkeznek a tettek.

  14. Re:Jani
    Ha ma több ezer évre akarnánk archiválni, akkor lézergravírozással írott fémlemezekre tenném, ami lehetőleg korrózió álló, és nem aranyból van, mert az idióta barmok, még beolvasztanák… Minden oldalra fel kellene vinni a karakterkészletet, és ennek a kulcsát is, amit lehetőleg valamilyen egyetemes állandóra alapoznék. Nem megoldhatatlan, de az alap infókat le lehet menteni.
    Hozzáteszem, hogy alapvetően nem a szépirodalmat menteném le, hanem az alapvető fizikát, matekot, műszaki tudományos leírásokat. Ha civilizációt akarsz feltámasztani, akkor az alapvető működést kell rendbe hozni, és utána jöhet az összes többi. Szerintem…
    Hozzáteszem ez a primitív módja az adatmentésnek, ha valóban jó adatmentést akarsz, akkor Akashában olvasó embereket kell kiképezni, akik megtanítják a következő generációt, és így tovább. Nem mellékesen a múltat is visszanézhetik, és az elődeik marhaságot sem fogják elkövetni…
    Persze van ennek gépi útja is, ennek az elkészítése is lehet tananyag.
    Nem mondtam sok újat, az összes misztikus iskola pont ezt csinálja, kisebb nagyobb sikerekkel. 😉

  15. Re:Tibor bá
    A dogmatikus vallási fanatikusokat én sem szeretem, mondom ezt én, aki a te szemszögéből nézve annak tűnik. 😉
    Köztem és vallási fanatikusok között kettő óriási különbség van: 1. meggyőzhető vagyok sok mindenben, 2. én nem hiszek Istenben, hanem tudom hogy van.
    Igen nagy különbség…

  16. 14. dajtás
    Szerintem, ne keverjük ide most az Akashát, mert egész más irányba vinné a diskurzust.

    Ha lenne komoly vagyonom, akkor alighanem nekiállnék egy olyasminek, mint amit felvázoltál, de így a tudásanyag felhalmozására törekszem, és esetleg továbbadására. Nincs lehetőségem több ezer éves távlatban gondolkodni e témában, főleg nem a teljesség igényével. Nyomdát egyébként merített papírral üzemeltetnék, annak egész jó élettartama van. Én a tudományos-technológai témák mellett történelmi és filozófiai könyveket is archiválnék, illetve forrásműveket is. Ezek nélkül talán még hülyébben bánna az emberiség a tudással, mint most.
    https://www.youtube.com/watch?v=GhxqIITtTtU

    Ha már több ezer évről van szó, még hozzáteszem, ami a 07-es hozzászólásodról eszembe jutott. A több ezer éves kifejezést kissé szabadon használod. A még meglévő legrégebbi maja kódex „alig” ezer éves. Nyilván voltak ennél régebbiek is, de nem sokkal. Eleve a maják első írásos nyomai a Kr. e. III. századból valók, és jó ideig ők is fára, csontra, kőbe, agyagba írtak.

  17. 15 dajtás

    Nehéz a szavaidat követni.
    „én nem hiszek Istenben, hanem tudom hogy van.”

    A hit (hiszek, hinni) és tudni (tudom) szavak nagyjából ugyanazt jelentik.
    http://mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/kereses.php?kereses=tudom
    http://mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/kereses.php?kereses=hisz
    Emiatt az egyik tagadása (nem hiszek) mellet a másik elfogadása (tudom hogy van), ellentmondásos.

    Ha biztos vagy, akkor hívő vagy.

  18. 14. dajtás

    „Ha civilizációt akarsz feltámasztani, akkor az alapvető működést kell rendbe hozni, és utána jöhet az összes többi. Szerintem…”

    Talán mégse….

    Ez a fajta civilizáció túlságosan energiaigényes és túlságosan szennyező…
    Nem biztos, hogy jót tennénk a következő civilizációnak, ha ennek a modellnek a követésére sarkallnánk őket.

    Én inkább több hangsúlyt fektetnék abba, hogy elmagyarázzam, hogy hogyan, miért jutott ez a civilizáció oda ahova jutott…

  19. Re:18
    Miből gondolod azt, hogy én ezt a mai civilizációt akarnám konzerválni? 🙂
    Egy jövőbeni civilizációnak az a kutya kötelessége, hogy ne éhezzenek a lakosai, legyen fedél a fejük fölött, ne fázzanak, és aktívan gyarapítsák a tudásukat. Ezeket kell biztosítani, nem hogy hogyan lehet 1 millió tamagocsit legyártani…

  20. Re:16
    Akashát azért dobtam be, mert ha tetszik ha nem egyeseknek(nem rád gondolok), ebben őrizhető korlátlan mennyiségben az információ. Plusz aki nem tud róla, és vesz egy ici-pici fáradságot, akkor kap egy kis impulzust, hogy utána nézzen, hogy miről van szó… Abban viszont igazad van, hogy ezzel feszegetem az oldal kereteit.

    Elképzelés jó, de akkora tudásanyagot kellene lementeni, hogy erre önmagában nem képes az ember. Erre intézetet kell alapítani, több tucat szakemberrel, hogy tudd mi a fontos. Nem könnyű feladvány, az egyszer biztos. 🙂

    Re:17
    Látom nem érted, hinni valamiben, vagy tudni valamiről nem egy minőség.
    Rokonértelmű, de nem azonos jelentésű szavak…
    Vallásos embereket abba a csapdába vezették, hogy rákényszerítették őket, hogy higgyenek, és ne megbizonyosodjanak az alaptételekről. Mindezt azért, hogy az aktuális vallási elit, kénye kedve szerint irányítsa a hozzájuk hű tömeget.
    Nagyon kevés vallási irányzat van a Földön, ami nem megmondani akarja hogy miben higgyél, hanem azt tanítja, hogy tapasztald meg, járd végig az utat, és a végén számolj be róla.
    Én az utóbbit favorizálom, és ha kellően kitartó vagy, elég magasra mászhatsz a paszulyfán, hogy ne higgy dolgokba, hanem tudd hogy van.

    Másodfokú egyenletben megoldó képletében nem hinni kell, hanem meg kell oldani, és a hit tudássá változik…

  21. 18. Jani:

    „Nyomdát egyébként merített papírral üzemeltetnék, annak egész jó élettartama van.”
    Mivel nyomtatnál rá? Ki merít ennyi papírt? Íves ofszet technológiával kivitelezhetetlen, és még nem is beszéltem a nyomóforma készítés maceráiról. Magas nyomtatás: az utolsó magyarországi betűöntöde (Szeged) néhány éve bezárt, hiszen már megfelelő összetételű betűfém sem létezik, mind a MÉH-ben végezte. Utolsó rendeléseimet is csak az elhasznált és összegyűjtött betűimből tudták teljesíteni. Egy vagy két LINOTYPE soröntőgép, vagy annak drabális szovjet kópiája tán még fellelhető itt-ott, de betűfém, matrica (sárgaréz, szintén MÉH) és szakértelem hiányában mit sem ér.
    Ha így folytatjuk, az információ rögzítés első fázisa úgyis a barlangrajz lesz 🙂

  22. 19. dajtás

    „Miből gondolod azt, hogy én ezt a mai civilizációt akarnám konzerválni?”

    Te írod: ” alapvető fizikát, matekot, műszaki tudományos leírásokat.”

    Még ha biológiát, mezőgazdaságot írsz, talán átsiklok…
    De szerintem elsősorban a műszaki tudomány adott olyan eszközöket az emberiség kezébe, amiket nem volt képes kezelni, és valahogy inkább késleltetni kellene ezeknek az eszközöknek a megismerését addig a pontig, ameddig erkölcsileg képesek lesznek felmérni a hatásaikat és aszerint alkalmazni őket.
    Szerintem a műszaki tudományok valahogy úgy hatnak az emberiségre, mint az ellenőrizetlen csokifogyasztás a gyerekekre… Sose elég, vagyis amikor már tényleg elég akkor már gyomorrontás, hányás, székrekedés, satöbbi.

    Meg talán abba se lehetünk biztosak, hogy a jóhiszeműen hátrahagyott információkat nem fogják a megtalálók kihasználni és fegyverként alkalmazni a többiekkel szemben…

    Ilyenkor jut eszembe az 1987-es nagy vihar Nagy Britanniában… egész erdőket tarolt le. Ott, ahol kitisztogatták, új fákat ültettek, lassabban indult be az erdősödés, mint ahol magára hagyták az erdőt. Az első pár évben az új fák tényleg zöldebbek voltak, de 10-15 év múlva a „vadon” erdők hamarabb regenerálódtak.

    Ezért lehet, hogy nem ártana az utánunk következő civilizációnak is inkább csak az erkölcsi támogatást megadni, aztán igazítsák maguknak ahhoz a saját technikai szinvonalukat…

  23. 15 – dajtás:
    A tudás átadható. Add át nekem!

  24. 23:

    Előbb legalább egy műszaki egyetemet végezzé’ mán el, hogy képes-e a hardvered befogadni az infót. 🙂

  25. 20. dajtás
    Nekem nem célom, hogy minden tudásanyagot átmentsek, csak annyit, amennyit tudok. Mint ahogy nem lehet az emberiség által felhalmozott összes hasznos tudást elsajátítani, de törekszem rá. 🙂 Nem ábrándozom róla, hogy szakemberek hadát tudnám toborozni geddon után, de remélem, egy közösség része leszek, és néhány segítőt találok, legfeljebb én határozom meg a prioritást.

    21. papirusz
    Nem akarok mindent személyesen kinyomtatni, de elkezdhetek valamit, amit halálom után mások folytathatnak. Nyilván nem nyomtatnék többet, mint amennyi papír rendelkezésre áll. Offset kizárt. Sufnituning megoldásokra gondolok. Esetleg betűszedés, de a fa táblanyomat, litográfia és rézmetszet sem kizárt. Betűket meg abból öntök, ami rendelkezésre áll, legfeljebb nem lesz annyira tartós. Ha összeomlik az ipar, lesz egy csomó használhatatlan gép, amiből fémeket lehet kinyerni.

  26. Tibor bá’!

    A posztodat két részre bontom.
    Egyik az ember tudása, a másik az adattárolás.

    Lássuk a tudást.
    „A mai tudásunk sok ezerszer múlja felül minden korábbi civilizáció ismeretanyagát. „
    Hát…
    A mai ember ha tudni akarja mennyi gyök kettő, előveszi az okosmasináját, beüti a számot és a gyökvonás műveletet. Ennyi a tudása.
    Régebben ezt ki kellett számolni,Newton-módszerrel, logarléccel.
    Ha nem volt logarléc, akár csinálhatott is magának az ember. Nem kell chip, tranzisztor.
    Pedig egyetlenegy mai okosmasina processzora is elegendő lett volna az Enigma feltöréséhez és a háború gyors megnyeréséhez.
    Ennyit példának a mai ember tudásáról.

    Az adattárolást inkább a haszon és eredmény oldaláról nézném.
    Egy kellően gyors adattároló, gyors keresési lehetőséggel megkönnyíti és felgyorsítja a munkát.
    Az adatvesztést részben javító algoritmusokkal (Hamming kód) ellenőrizném, javítanám, illetve biztonságosabb tárból újratölteném.
    A számgépek egyébként alapból végzik az adatellenőrzést és javítást
    „Háztartási alkalmazásra” a vincsi a jó. Hosszabb idejű adattárolásra DVD jó megoldás.
    A tárolására kell odafigyelni. Füst, nedvesség ne érje.
    A legfontosabb adatok pedig kis helyen is elférnek, így akár ki is lehet nyomtatni.
    A papír alapú könyvek (nem ponyvaregényeket) rendkívül értékesek tartom, de nem a borítás színe miatt. (Hogyan illik a nappaliba) 🙂
    A világmegváltásban nem gondolkodom. Az legyen valaki más feladata. 🙂

    A világban „repkedő” információknak pedig a 99,9%-a szemét. Ennek technikai és emberi okai vannak.

  27. Jól van Tibor bá! 🙂
    Említettem hogy az agymenésemet publikálom, és te nyitott voltál rá.
    Idő hiányában szenvedek, de ezt a tetemes munkát már más elvégezte, így ha az adott személy hozzájárulás a publikáláshoz, több részletben leközölheted.
    Alapok benne lesznek, kezdő lökésnek bőven jó lesz…


  28. 26 – n/a:
    Én csak felhívom a figyelmet egyes dolgokra.

    27 – dajtás:
    OK.

  29. 22. lehettem volna valaki más

    „Szerintem a műszaki tudományok valahogy úgy hatnak az emberiségre, mint az ellenőrizetlen csokifogyasztás a gyerekekre… Sose elég, vagyis amikor már tényleg elég akkor már gyomorrontás, hányás, székrekedés, satöbbi.”

    Szerintem ezt már milliószor kitárgyaltuk. Az ember mindig optimalizálni próbálja a környezetét és a lehetőségeket az evolúciónak nevezett folyamatban, természetesen a maga javára. A túloptimalizálás vezetett a mezőgazdasági „zöld forradalomhoz” az agráriumban, a háborúban így jött létre az atombomba stb. stb. Nem ismeri az optimalizálás határait, mivel saját maga határait sem ismeri. Nem tudja mi valójában a jó neki, ennyi. Az okosabb, vagyis tapasztaltabb gyerek már nem eszi magát beteggé, pláne nem egy „felnőtt”.

    Az igazán fejlett ember nem elhagyja a műszaki vívmányokat, hanem felnőtté válik.
    Az emberiségre nem a túlzott technikai fejlettsége jelenti a veszélyt, hanem elsősorban ÖNMAGA. A technika fejlettsége maximum lehetővé teszi, hogy egyszerre nagyobb számban bunkózza le magát, mint ősember korában. A hülyeségből fakadó öngyilkos hajlama egyértelműen visszavezethető a tudatlanságára bizonyos kérdésekben.
    Én nem félek, ha kés van a kezemben, hogy tökön szúrom magam. Igaz mást sem akarok ledöfni valamilyen vélt nyereségért. Az igazi nyereséget kell észrevenni, úgymond az önérdek körét kell megérteni. Ezelőtt azonban ÖNMAGUNKAT kell megérteni.

    Nagyon jó a poszt, nem mellesleg.

    Jani
    „Nekem nem célom, hogy minden tudásanyagot átmentsek, csak annyit, amennyit tudok. Mint ahogy nem lehet az emberiség által felhalmozott összes hasznos tudást elsajátítani, de törekszem rá.”

    Az Akasha minden elérhető tudást tartalmaz, múlt- és jövőbelit egyaránt. Az egy ember persze csak annyi tudást menthet át amennyit tud- ahogy írtad is, és ez nyilvánvaló is, ugyebár.
    Az információ elsősorban nem anyagi(bár egy anyagnak is van információja), így nem csak anyagi információmentésben lehet gondolkodni. Emlékezni is lehet, példának okáért. Talán eonokon keresztül is. És talán minden tudás(tapasztalat) összegződik mint az egyedek információs mátrixa. Ha lenne ilyen és hozzáférnél, mit nem tudnál? csak ami még nem volt, de az nagyon ritka. Szóval azzal az Akashával nehéz versenyezni.:-)

  30. 27.,28.
    Hű-ha !
    Mi lesz ebből ?
    Már alig várom !
    Bár jobb szerettem volna ha Dajtás ,te írod le ,
    mert nyilván kicsit másképp fogalmaznál, mint
    a kisf-őnököd,és így megérthetnék egy -két dolgot ,
    amit nála nem sikerült .
    De sebaj ,majd bizonyára lesznek hozzászólások
    melyek teljesítik e vágyamat .
    Hajrá !

  31. Re:30
    Szerintem jó lesz ez, aki kicsit is mer gondolkozni… 🙂
    A írott anyag nem tud válaszolni, én igen. Ha lesz kérdés, megpróbálok lehető legjobban válaszolni.
    Amúgy nem főnököm, mert paralel még kettő embert fárasztok rajta kívül a dolgaimmal, így összesen 3 embert nyúzok a kérdéseimmel.
    Inkább vagyok egy önjáró tanítvány, és ahogy lehetőségem engedi, utána is járok annak a témának, nem csak elhiszem, amiről szó van. 🙂

    Offtopik:
    Emlékeztek a Fokvárosi vízgeddonra, hogy áprilisban elfogy a víz?
    Azon töprengtünk, hogy észhez térnek-e, vagy megeszik egymást reggelire a vízhiány miatt. Úgy tűnik elővették az emberi oldalukat, és észhez tértek:
    http://www.origo.hu/gazdasag/20180404-egy-evvel-kitoltak-zero-nap-fokvaros.html
    N
    Ha torkunkon van a kés, meg tudjuk magunkat rázni. Lesz ez még más területen is így…

  32. 31 dajtás Offtopik:

    Te reménytelen reménykedő vagy. 🙂
    „Ha torkunkon van a kés, meg tudjuk magunkat rázni.”
    Persze, mint a csirke, amikor levágom.

    Mit ír az Origó?
    „Egy évvel kitolták a zéró napot Fokvárosban”
    Azt nem írja, hogy a víz felszaporodott, és ezért tehették meg ezt.
    Tolhatják, de víz nélkül annyi nekik.
    Írj a gátaknál a vízszint emelkedést, de a mértékéről nem beszél, ugyanakkor a víz szállításáról sem beszélnek.

    „a vízzel való takarékoskodásnak köszönhetően ez 2018-ban talán nem fog bekövetkezni.”
    Az írja „talán”, vagyis nem biztos benne.
    Eddig is takarékoskodni kellett és így mondták az áprilisi „zéró napot”. Most mi változott?
    Az ilyen helyzeteket jegyrendszerrel, szükségállapottal, statáriummal oldják meg máshol. Ott ez nem szükséges? Ők fegyelmezettebbek?

    „A dél-afrikai meteorológiai szolgálat szerint az elkövetkezendő három hónapban az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadék várható.”
    Vagyis továbbra is csak várják a vizet (úgy mint eddig), mert ráhatásuk nincs.

    Ez csak egy adag morfium a haldoklónak.

    Amit tesznek:http://mandiner.hu/cikk/20180305_a_megbekeles_idejenek_vege_elkoboznak_a_feherek_foldjeit_del_afrikaban
    Ez rasszizmus, de hatékonyan eltereli a figyelmet a problemákról.

  33. (a napiujsag site egy az egyben közli ezt a postot forrás megjelölés nélkül… kértek engedélyt?)

    „Információt sokféleképpen lehet tárolni, a kérdés csupán az, hogy a jövőben olvasható lesz-e?”

    Ennek elég sok olyan feltétele van, amit az információ rögzítésekor nem tudhatunk előre… a babiloni ékírás megfejtése is igen sok lépcsős folyamat volt. 1618-ban tárták fel az első persepoliszi ékírásos táblákat, Grotefend 1802-ben fejtette meg ezek egy részét (számos kapcsolódó ismeret és előfeltevés felhasználásával) amelyeket óperzsa nyelvű szövegek rögzítésére használtak, de az akkád nyelvűek megfejtéséhez szükség volt a 3 nyelvű behisztúni felirat fennmaradására is, valamint arra a mázlira, hogy az akkád nyelvnek is maradtak fenn sémi nyelvrokonai.

    A British Museumban őrzött tábla egyébként nem 3500 éves, „csak” az ie 7. sz-ból származó másolat. És a rajta található információ se volt kinyerhető évszázadokon át, amíg újra meg nem fejtették az akkád ékírást.

    [Az elámi és sumér nyelvű (nincs viszonylag közeli fennmaradt rokon nyelv) ékírásos feliratok megfejtéséhez pedig az óperzsa és akkád jelek és hangértékeik is szükségesek voltak és még így is vitatottak a szavak pontos kiejtései… (és az elámi nyelvhez tartozik még két írásrendszer, amik továbbra is megfejtetlenek)]

    Pimpo: Bámulatos magabiztossággal árasztod magadból a hülyeségeket…
    „persze a szumírok …” – Ők már rég eltűntek Ammi-Saduqa uralkodása idejére, az említett tábla akkád nyelvű.

    „a kutatók kiváncsiak voltak, hogy ezek hogy nevezték magukat, s úgy lehet kimondani, hogy ku-magar (hu-magar).” – Kik ezek a kutatók és melyik szövegben találták ezt? A „The Electronic Text Corpus of Sumerian Literature”-ban a „saĝ gig2-ga” (~szang-gig-ga, jelentése fekete fejűek) alakra, amit máshol az önelnevezésüknek mondanak van 61 találat, de a „magar”-ra abszolút semmi…

    „A szó-gyököket tekintve mindössze 4-5000 lett feljegyezve, ami megegyezik a magyar, azonos jelentésü szógyökökkel …”
    A fent említett szövegkorpusz szójegyzékét megnézve ez full kamu.

    „Érdekesség, de nem publikus, hogy a szumírok csillagászati ismeretei nagyobbrészt megegyeznek a mostanival.”
    Aha, persze, fekete lyukakat figyeltek meg, és ismerték az összes csillagot, amit pl a Hubble nélkül észre se lehetett venni?
    Szerintem a te csillagászati tudásodat biztosan meghaladták, de a mai csillagászati ismerethez köszönőviszonyban se voltak…

    „Ismerték azt a bolygót is, amelyik csak minden 3600-ik évben robog át a Naprendszeren, közvetlenül a harmadik bolygó mellett …”
    A Nibiru-Mesebolygót? 🙂

    „A szumírokról az utolsó írásos anyag 3700 évvel ezelöttröl származik, ami félelmetes élethüen leírja egy népnek a megsemmisülését egy nukleáris háboru körülményei között …”
    *facepalm* Ezt már inkább nem is kommentálom….

  34. „Az Akasha minden elérhető tudást tartalmaz, múlt- és jövőbelit egyaránt. ”

    Ha ez igaz lenne, és ez az Akasha valamiféle módon hozzáférhető lenne, akkor az emberiség számos nagy talányát egy pillanat alatt meg lehetne oldani…
    Pl hol van eltemetve Attila? Kukk, megnézzük Akashában, aztán már mehetnek is a régészek feltárni…
    De mérnökökre se lenne szükség, hiszen felesleges beleölni többezer mérnöknapot valaminek a kifejlesztésébe, ha ez a jövőbeli tudást némi Akasha olvasgatással is meg lehetne kapni…
    De még ügyvédek se kellenének, hiszen a hosszadalmas bizonyítási eljárásokat is meg lehetne spórolni, ha a bíró egyszerűen az Akashában megnézné mi is történt valójában…

    De amíg a találmányok tervrajzait nem innen „töltik le” és Attila sírját se tudja egyik Akasha vitéz se megtalálni a segítségével, addig ez is inkább mesevilág…

  35. 33 – Avatar:
    Köszönöm az abszurd hülyeségre írt válaszodat.

  36. Re:Avatar
    Akashában nem úgy megyünk,mint a sarki közértben 2 sörért…
    Dög nehéz bejutni(kell hozzá egy elég magas tudatosság), és ha már sikerült, nincs is mindenhez hozzáférésed. Az aktuális tudatszinted a hozzáférésed jogosultságának minősége, ami az átlagembernél annyira alacsony, hogy lényegében ki vagy zárva belőle. Plusz kell hozzá egyfajta szenzitivitás, mert, ami külön megnehezíti a dolgodat.
    Nem kell elhinned semmit, csak menj el a pálmaleveles kolostorba, és lehet nagyokat pislogni…

  37. 36 – dajtás:
    A szokásos „bizonyítás”: Ha nem hiszel benne, akkor nem működik. Istent neked kell megtalálni magadban, stb.

  38. Én is kicsit utánanéztem a mezopotámiai csillagászatnak.

    A Nibiru-mítoszt Sitchin könyve táplálta, aki egy igénytelen fordítással és cherrypicking-gel szenzációt írt, ami a mai napig tartja magát, hiába cáfolták tételesen a főbb állításokat. Persze én sem olvastam eredetiben az agyagtáblákat, de a Nibiru szó állítólag kompot jelent, gyakran használták a Jupiter megnevezésére, de leginkább Marduknak nevezték, az ahhoz kapcsolt főisten után. A híres naprendszeres táblához hasonlók tömegével vannak, de azokba nem lehet ugyanezt belelátni, mert alighanem csak dekoráció. A sumérok még lapos Földben hittek, nem volt heliocentrikus világkép, és a külsőbb bolygókat nem látták.

    Kr. e. 3123. júni 29-én hajnal előtt egy sumér csillagász megfigyelt egy meteort, ami 1 fokon belüli eltéréssel az ausztriai Köfels melletti eseményt rögzítette, ahol csak földcsuszamlás volt, mert nem csapódott be, hanem felrobbant a felszín felett.

    A blogposzt elején említett agyagtábla már az óbabiloni korszakból való, ahol csillagok és bolygók helyzetét rögzítették különböző időpontokban, illetve nappalok hosszát. Vízórát, gnómont és árnyékokat használtak.

    7 menny és 7 Föld volt jó ideig a világkép, alighanem az istenek 7 generációjához kötötten.

    Kr. e. 350 és Kr. e. 50 között készült agyagtáblán integrálszámítást alkalmaztak a Jupiter pályájának meghatározásához. Ekkoriban a káldeus csillagászok felismerték, hogy az év során a nap sebessége nem állandó, de nem jöttek még rá, hogy azért, mert a Föld a pályáján különböző távolságokra van a Naptól.

    Kr. e. 190 körül Szeleukiai Szeleukosz hagyta ránk az első bolygómodellt, és támogatta Arisztarkhosz heliocentrikus modelljének a kialakítását. Sőt Plutarkhosz szerint Szeleukosz be is bizonyította érvekkel, de ennek részleteit nem ismerjük. Esélyes, hogy az árapály jelenséggel, mert arra rájött, hogy azt a Hold okozza, és akkor a legnagyobb, ha a Nappal van egyvonalban.

  39. Re:Tibor bá
    Te beengednél egy koszos büdös csövest a központi Szabó Ervin könyvtárba?
    Naugye…. 😉
    Ha nincs meg a képesség, akkor van rá mód hogy mást kérdeztél meg. Erről szól a pálmaleveles történet, nekik ez a dolguk…

  40. 39. dajtás
    Te kikérted már a rád vonatkozó infókat a pálmaleveles könyvtárból? Kaptál magadról olyan infót, ami nem található meg az interneten, és nem lehet ráhúzni az érdeklődő emberek nagy részére?

    Tömegével lehet olvasni a csalódott beszámolókat a témában.

    Ha összedobjátok nekem a repülőjegy árát és az 50.000 Ft körüli könyvtárosi díjat, akkor én szívesen elmegyek tesztelni.

  41. A legismertebb a 200 „titkos” könyvtárból Vaitheeswarankoil, Chennai-tól (Madras) 250 km-re van. Az előbb említett 50.000 Ft tévedés volt, alighanem csak 6-15.000 Ft-ot kérnek a helyszínen attól függően, hogy mennyire néznek gazdagnak. Utazós fórumokon legtöbben semmi használhatót nem hallottak, viszont próbáltak a félelmeikre rájátszani, és puja-k bemutatását ajánlották, hogy a félelmük tárgya ne valósuljon meg. Persze ajánlottak is nekik valakit, aki bemutatja a puja-t (áldozatot) illő honoráriumért.

    Itt egy érdekes leírása a folyamatnak.
    http://nirmukta.com/2011/06/13/the-fraud-of-nadi-jothida/

  42. Re:41
    Úgy tűnik ott is elharapozódott a pénzért kurválkodás, valahogy nem lepődtem meg rajta…
    90-es években, 2000-es évek elején, mikor még nem volt ennyire futtatott a téma nem ezeket az infókat kaptam róla.

    Nem vagyok fönt a face-en, asszony saját profilján soha nem látszódom, mert megtiltottam neki,
    nem vagyok fönt egy közösségi oldalon sem, stb,stb.
    Lehet profilt építeni rólam is, de nem olyan triviálisan egyszerű, mint aki a face-en éli az életét…

    Volt már rá példa, hogy az egyik ismerős üzlettérsam látóval lecsekkoltatott engem…
    Számára értelmezhetetlen katyvasz választ kapott, de én egyből értettem mi volt az, mert éppen azon a témán dolgoztam. Természetesen nem tudott róla az üzlettérsam, hogy mit csinálok…

  43. Tibor bá’!
    Engedélyt megkaptam, héten átküldöm az első részt. Összesen 7 rész lesz, és némi kommentár részemről.
    Monstre bejegyzések lesznek,előre szólok mindenkinek… 🙂

  44. Én 2003-ban voltam először Indiában, és pontosan ezt a mentalitást láttam akkor is. Nyilván vannak szentéletű emberek, akiktől lehet tanulni, de az ezotériát kínálók eddig kóklernek tűntek számomra. A templomi segítőkről is hasonló a véleményem. Jönnek kedvesen a lebernyeges ájtatosok egy-egy szent helyen, de amikor rájönnek, hogy nem akarsz tőlük pl. áldozatként felajánlható virágcsokrot venni, akkor elég suttyók tudnak lenni. Következésképp a virágot sem szeretik. 🙂

    A különböző fórumokon többen is írták, hogy sok a kamu, de ők igazi nadinál voltak, aki mennyi elképesztő pontosságú adatot sorolt nekik, de egyik sem válaszolta meg, hogy melyik nadi is volt az.

  45. 43. dajtás
    Várjuk! Köszönjük előre is!

  46. 36: Ez mese habbal.
    Ezek az állítólag nagyon magas tudatossági szintre eljutott emberek milyen az emberiség számára hasznos információt olvastak már ki? Miért nem olvassa ki valamelyik tudat-szupermen pl a rák gyógyításának megoldását, hogy ne kelljen dollár milliárdokat költeni ennek a kutatására, mentesítsen a betegség miatti szenvedéstől milliókat, és a barackmaggal és egyéb kamukkal gyógyítást ígérők által elkövetett átveréseknek véget vessen?

    39. Miért, ebből az Akashából ki is lehet lopni az infót? Vagy tönkre lehet tenni az ott tárolt infókat?
    Ha nem, akkor mi a kockázata hogy egy koszos büdös csöves olvas-e ki belőle bármit?
    Van az Akashában olyan információ, hogy a jövőben elpusztítják valamilyen módon? Ha ez az info benne van, akkor az elpusztítón kívül az összes többi koszos büdös csövest beengedhetnék. Ha nincs benne ilyen info, és feltesszük, hogy minden jövőbeli info benne van, akkor meg korlátozás nélkül mindet.

    A Szabó Ervin Könyvtár Használati Szabályzata egyébként így kezdődik:
    „1. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (a továbbiakban: FSZEK/könyvtár) nyilvános könyvtár: szolgáltatásait bárki igénybe veheti, aki használatának szabályait betartja.”
    Tehát a koszos büdös csöves is. Még az is lehet, hogy néhány csöves valóban rendszeresen látogatja a könyvtárat, mert olvasni végül is ráérnek. Télen meg legalább fűtenek is az épületben…

    Mellesleg az indiai guruk és sadhuk jelentős része a koszos büdös csövesektől alig megkülönböztethető életvitelt folytat… Csak Európában a csövezésnek nincs ilyen jól megalapozott „megszabadultam a vágyaimtól, megyek a Nirvánába” indokrendszere.

    Jani: Az a baj, hogy ha 0 használható információt kapnál, akkor is csak annyi történne, hogy volt +1 kuncsaftjuk, és pont ugyanúgy folytatják tovább a bizniszt, mint mielőtt te bizonyosságot nyertél volna, hogy átverés az egész.

    Egyébként Stein Aurél (ha már a posztban említésre került) nemhogy 20, hanem már 120 évvel ezelőtt is találkozott azzal a jelenséggel, hogy a nyugatiakat a keletiek le akarják húzni, pl az ujgur származású Islam Akhun tömegével adott el hamisított „ősi” iratokat nyugati kutatóknak jó pénzért, míg Stein le nem buktatta.

  47. Re:44
    Minden kornak megvannak a megélhetési ezoterikusai, ez nem is vitatom… 🙂
    Minél jobban turisták által látogatott annál nagyobb a lehúzás faktor.

    Egyik ismerősöm volt nemrég Tibetben, azt mondta hogy kezd az is nagyon elbazárosodni. Másik ismerősöm a tibeti gurukat egyenesen lehúzta, hogy túlhájpolt hangemberek, amiben van némi igazság, mert ha akkora mágusok is lennének, akkor be se tették volna a lábukat a kínaiak megszállás gyanánt… 🙂

  48. 46. Avatar
    Én sem tartom valószínűnek, hogy hasznos információt mondanának, de ettől függetlenül a tapasztalatból nyerhetnék hasznos infót.

    Nem akarom csípőből elutasítani a legvadabb elméleteket sem. Egyrészt sértő lehet a másik félnek, és ha én elzárkózom, akkor ő is bezárkózik. Így nem tudunk hatni egymás gondolkodására. Másrészt elég flexibilis a világképem, próbálom nem dogmákká keményíteni a felismeréseimet, inkább munkahipotézisként kezelem a legtöbb dolgot, kivéve bizonyított matematikai összefüggéseket, mert azokat objektív igazságnak tartom. Volt már néhány paradigmaváltás az életemben, bár egyre ritkábban, és vannak olyan tapasztalataim, amelyeket nem tudnék szigorú racionalitással megmagyarázni.

    Ha pedig valaki megmondaná, hogy szerinte ki a hiteles nadi, én nyitottan odamennék, és full kamunak találnám, akkor joggal kritizálhatnám az elméletet.

  49. 48 – Jani:
    „vannak olyan tapasztalataim, amelyeket nem tudnék szigorú racionalitással megmagyarázni.” Tárd fel, hátha én meg tudom magyarázni. 😉

  50. 49. Tibor bá’
    Ne haragudj, de nem szívesen nyilatkozom ezekről nyilvánosan, bár néhány éve egyszer ittasan megfogalmaztam pár furcsa tapasztalatomat ezen a blogon. Van, aki hülyének/hazugnak nézne, mások meg olyan következtetéseket vonnának le, melyek szerintem nem egyértelműen következnek belőle.

  51. 48.
    Tibor bátyám!

    Mit bizonyít az, ha azt állítom, hogy többször elhagytam a testem. Vagy álmomban bekövetkező tudatfolytonosság( Rudolph Steiner ír erről) révén megtapasztaltam egy olyan valóságot, mely megmutatja a tudat több szintjét.

    Egy halálközeli élmény révén( 4 évesen majdnem belefulladtam a Balatonba, 2-300 bámészkodó ember szeme láttára,mert a Siófokon a parttól 20 méterre egy homokvájatba belesétáltam. Biztos egy párttitkár víkendházához kellett a homok:-) ).
    Apám húzott ki a hajamnál fogva, de addigra már beindult a „lementés” a tudatomban.

    Bocsánat, de a saját személyes tapasztalatom egész mást mutat mint a hagyományos „hétköznapi” látásmód. És ezt a „saját”valóságot később is – un.tények alapján – igazolva látom, többszörösen is. Emberek írják le hajszálpontosan ugyanazt az eseményt. És innen tudom, hogy igazat beszél-e az a személy. Nem kollektív hallucinációról van szó.

    A halál nem a vég, ez biztonsággal ki lehet jelenteni. Ennek az alapvető információnak a hiánya, okoz anomáliákat az emberiség össz-pszichéjében, vagyis egy faj kollektív tudatában.

    Az elmúlástól való félelem -bizonyos ösztöntörekvéseket előtérbe helyezve- önzőséget okoz. Ezért pusztítjuk el magunkat abszurd hülyeségekkel,nem részletezem, mindenki ismeri ezeket.

    Miért nem lehet elhinni, hogy nekem-személyesen -tök mindegy, kit mit gondol a véleményemről. Én csak egy név és egy személytelen senki vagyok az itt jelenlévők nagy többségének.
    Miért hazudnék? Semmi érdekem nem fűződik hozzá, nem szenvedek figyelemhiányban.
    Meghazudtolni azonban senki akarja a saját tapasztalásomat!
    Félháborodásom elég bizonyíték?

    Az IGAZI REALISTA eljut a transzcendenciáig, ez van. Kész irodalma van, több ezer éves iratok,agyagtáblák Jézus, Buddha, Hermész és a többi abszolút egymással koherens tanítás stb. Össze kell rakni!

    milyen egyéb bizonyítékkal kéne szolgálni?

  52. Re:Avatar
    Neki állhatunk egy kis intellektuális birkózásnak, de ez már csak a mondandóm kiforgatása… 😉 Most komolyan, te láttál valaha 2 hete mosdatlan csövest egy könyvtárban? Utóbbi időben eltöltöttem elég sok időt ilyen szakintézményben, mikor irodalmi kutatást végeztem, de a diákokon, nyugdíjasokon, gyerekes anyukákon kívül nem láttam nagyon más típust.

    Neveltél gyereket? 2-3 éves gyerek kezébe adtál direkt éles kést, és öngyújtót? Még direkt meg is mutatnád neki, hogy nézd Pistike, így kell használni? Oda adnád egy kiskamasznak a kezébe a nitroglicerin készítésének receptjét? (13 évesen nekiálltam pancsolni… 🙂 )
    Kb hasonló kaliber a tudás is. Hülye gyerekek kezébe nem való, mert nemcsak magában, hanem másban is kárt tesz. Kell hozzá egyfajta érettség ha úgy tetszik, nem való mindenkinek, mert a végén mindent szögnek néz…

    Szerinted hogyan tudták összekalapálni az első atombombát? Tudod mit idézett Oppenheimer, mikor felrobbant a Trinity? A Bhagavad-gíta egyik mondatát idézte: „Szólt a Magasztos Úr: Most én vagyok a Halál, világok pusztítója” Tiszta bolond ez a fizikus, holmi ezoterikus bullshitből idéz, és Szentháromságnak nevezik el a bombát…
    Nyilván a véletlenek összjátéka, semmi más… 🙂
    Mondok egy korszakos, de nem ismert mondást:
    Az intuitivitás az Univerzummal való asszociativitás.

    Ha ezt megérted, akkor okafogyottá válik a vitánk 😉

  53. Tibor bá’
    Megpróbáltam megkeresni azt a régi hozzászólásom, amelyben furcsa élményeimről írtam, de nem találom. Rákerestem jó pár szófordulatra, amit használtam akkor, de hiába. Mivel néhány éve összegyűjtöttem azoknak a posztoknak a linkjeit, ahol érdemben hozzászóltam, ezekből nyitottam meg néhányat, hogy megkeressem, de így sem jártam sikerrel. Feltűnt viszont, hogy az újra felrakott posztok ugyanazon a címen vannak, mint a régi változatuk. Ez a poszt is (1073) sorszámmal már szerepelt ugyanezen a linken. Megvannak neked a régi hozzászólások egy személyes Akashában? Kissé fájna, ha a sok kiírt gondolatom véglegesen eltűnne az éterben. Ha ezek ilyenkor elvesznek, akkor ezentúl az egész oldalt fogom lementeni, amihez hozzászólok.

  54. 54. Tibor bá
    Nem tudom, melyik poszt alatt, talán el is tértünk akkor is a témától. Azt sem tudom, hogy mennyi mindent írtam le. Példákat írtam, amikor emberek meg voltak győződve róla, hogy ismernek engem. Ennél a „híres focista”, „jó az arcmemóriám”, vagy „jó az arcmemóriája”, „horvátul és olaszul tudott” szóösszetételek szerepeltek. Volt deja vu példám is, ahol egy söröskorsó nem tört össze emiatt. Alighanem kézrátételes fejfájásgyógyításról is írtam. Szerintem egy csomó másról is.

    Egyébként pont azt a hozzászólást nem is sajnálom, ha elveszett. A többit meg még hajnalban elengedtem. Jó kis szellemi torna volt feladni a keresést, és valahogy elaludni. Ritkán van olyan veszteségérzetem, mint 3 óra körül. Ez a poszt alá anno 12-szer szóltam hozzá. Egy-egy hozzászólásomat gyakran több órányi utánaolvasás előzi meg, mint most is pl. a mezopotámiai csillagászat témában. Oda a motiváció egy része, ha megvan a kockázata, hogy már geddon előtt elveszhetnek a hozzászólások. Eljött az ítélet (digitális) napja? 🙂

    Azt kérném, hogy az újra felrakott posztokat a jövőben ne ugyanarra a címre tedd fel, mint az eredetijét, hogy vissza lehessen keresni a régi hozzászólásokat.

  55. 52: „Most komolyan, te láttál valaha 2 hete mosdatlan csövest egy könyvtárban?”

    ‘Tímár Ferenc elmondta, hogy az ötlet onnan jött, hogy egy volt tanítványa a könyvtárban elkezdett egy tanfolyamot, majd annyi jó és hasznos információt kapott, hogy ezután beiratkozott az intézménybe, majd kiderült, hogy sorsát a Hajléktalan Szállóról igyekszik megfordítani.’
    ‘„Munkára fel!” – mondta Puskás Tivadar, és indult a kis brigád a rövid körútra, először a Berzsenyi Dániel Könyvtárhoz, ahol a földszinten több hajléktalan is melegedni szokott (olyanok, akik egy-egy sarokban ücsörögve olvasnak, nem zavarnak senkit sem).’
    Ügyes gyerek vagy, megtalálod a forrásokat is, ha akarod, meg még 100 másikat. Sajnos azt nem részletezik, hogy 2 hete mosdatlanok voltak e ezek a csövik.
    Ja, de van ilyen is:
    ‘Pallósiné dr. Toldi Márta – igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár:
    „Mi azt kérjük tőlük is – mert hogy ők is emberek a társadalom tagjai – hogy a kulturált viselkedés szabályait tartsák be. Nem szokott konfliktus lenni, hogy ha olyan helyzetet észlelünk, hogy valaki mosdatlan, ápolatlan, ruhát kellene cserélni, akkor ezt is meg tudjuk beszélni.”
    A problémák elhárítása a biztonsági szolgálat dolga. Emellett a szociális intézményekkel is kapcsolatban áll a könyvtár, így szükség esetén az ő segítségüket is kérhetik. Az igazgatónő azt is elmondta, van olyan hajléktalan, aki rendelkezik olvasójeggyel, és kevesebb a gond vele, mint azokkal, akik rendszeresen későn, vagy egyáltalán nem viszik vissza a kikölcsönzött könyveket. ‘

    ‘Az elmúlt hosszú hónapokban három olyan állandó látogatója volt az olvasóteremnek, akinek a társaságát a többi jelenlévő egyre kevésbé tolerálta.
    A hajléktalanszállón egyáltalán nem tűrik a szeszt, keményen szondáznak, ha valaki gyanús. Ezt a könyvtár portáján nem tehetik meg. Felvették a kapcsolatot a szállóval, hátha együtt könnyebben jutnak ötről a hatra. A hajléktalanszálló vezetősége vette a lapot, összejövetelt szervezett a lakóknak a könyvtári megjelenés, viselkedés szabályairól, a házban pedig több helyütt kiplakátolta nagyjából ugyanezt. A bibliotéka mindeközben felajánlotta, hogy szívesen összeválogat egy kollekciót az állományból, a szállóban örömmel éltek az opcióval. A kötetekből a nappali melegedőbe is jutott.
    A rezümé röviden: a hajléktalanok egy része megpróbált alkalmazkodni az elvárásokhoz, más részük nem, így inkább elmaradoztak. Nem tudni, hogy a szigorúság vagy a helybe szállított könyvek okán-e, de egy ideje nem jön olyan olvasó, akit az állapota miatt meg kellene kérni: távozzék.’

    Egyébként te képes vagy felismerni valakiről, hogy hajléktalan-e, ha speciel rendesen megfürdik és nem szakadt, koszos ruhákba öltözködik?

    „Oda adnád egy kiskamasznak a kezébe a nitroglicerin készítésének receptjét? (13 évesen nekiálltam pancsolni… ? )”

    A mai átlag 13 évesek simán levadászhatnak maguknak millió bombareceptet, már amikor voltam tinédzser akkor is hozzá lehetett férni ilyesmihez, mégse robbantgatnak agyba-főbe az emberek.

    „Kb hasonló kaliber a tudás is. Hülye gyerekek kezébe nem való, mert nemcsak magában, hanem másban is kárt tesz. Kell hozzá egyfajta érettség ha úgy tetszik, nem való mindenkinek, mert a végén mindent szögnek néz…”

    Aztán ki a nem hülye gyerek?
    Pl Amar Bharati szadhu, aki otthagyta a feleségét és a gyermekeit, hogy Sívát szolgálja; ami abban nyilvánul meg, hogy üldögél egy nyamvadt sátorban vagy putriban, és 40 éve felemelve tartja a kezét, ami ettől közben használhatatlanná is vált… És ezért szentnek tartják sokan… Sőt vannak akik követték a példáját és ők is évek óta felemelve tartják a kezüket…
    Na ez lenne magasabb tudatállapot?

    A te tudásellenes dumád egyébként régi keresztény alapokra épít:
    Szent Ágoston: „A kísértésnek van még egy formája, mely még több veszélyt rejteget. Ez pedig a kíváncsiság kórja. Ez hajt minket, hogy felfedezzük a természet titkait, amelyek semmit sem szereznek nekünk, és amelyeket nem szabadna megismerni kívánnunk.”
    Luther: „Az értelmet át kell verni, meg kell vakítani és el kell pusztítani. A hitnek lábbal kell taposnia minden értelmet, érzéket és megértést, és bármit is lát, figyelmen kívül kell hagyni, és… semmit sem ismerni, csak az Úr szavát.”

    „Szerinted hogyan tudták összekalapálni az első atombombát? Tudod mit idézett Oppenheimer, mikor felrobbant a Trinity? A Bhagavad-gíta egyik mondatát idézte”

    És mennyire követte a Bhagavad-gíta, vagy bármely krisnás vagy hindu szekta életvezetési előírásait, amiket levezetnek a Bhagavad-gítából? Hát nagyjából semennyire. Idézett a kedvenc mesekönyvéből.

    Még mindig várom, hogy felhozz valamit, ami az emberiség számára hasznos tudás, és az Akashából halászta volna elő bárki is. Ha már ott van benne minden múlt és jövőbeli…
    De arra is válaszolhatnál, hogy miért vannak egymásnak ellent mondó hittételekkel rendelkező vallási irányzat, ha az Akashában benne van minden tudás, és az alapján a jelenben eldönthetetlennek látszó kérdésekről egyértelmű válaszokat lehetne kapni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük