(1060) Tyúktartás III. – Tibor bá’ tapasztalata

A kakasos tojások első tétele (19 db), 22 nap után, tegnap kikelt egy teljes 24 óra késéssel. A 19 tojásból 7 bedöglött. A maradék 12-ből csak kettő csirke jött ki a tojásból úgy, ahogy meg van írva. Tíz csak kilyukasztotta a tojás héját, amit aztán nekem kellett szétszedni, mert a csirkéknek nem volt elég ereje kievickélni. Egyet túl későn szedtem ki, már döglött volt. Egy másik annyira gyenge volt, hogy kiszedés után elpusztult. Végül tehát 19 tojásból van 10 naposcsibém, amelyek már futkároznak. A hatásfok alig valamivel jobb, mint 50 %. – A következő tétel (34 db) négy nap múlva kel.

_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________

19 gondolat erről: „(1060) Tyúktartás III. – Tibor bá’ tapasztalata

  1. „A véletlenszerűség” – „Tyúktojás” !? 😀
    Jó párosítás. 😀
    Vagy nem is áll olyan távol a kettő egymástól?
    Ez is megérne egy posztot! Mármint, hogyan kerül a kalcium a tojásba, ha nem volt benne?
    Vagy mégis csak létezik a hidegfúzió? 🙂
    Tudom, most itt nem ez érdekel, de mégis!

  2. 1:
    Szerintem a tyúkok gondoskodnak óla, hogy legyen a tojás sárgájában elegendő kalcium. Ennél sokkal érdekesebb, hogy a 6 órás csibe beleáll a kajába, csipeget kettőt-hármat, majd a két lábával elkaparja a kaját, ahogy azt a felnőtt tyúkok teszik, akik további magokat keresnek a földön, de itt nincs más csak mag. A kaparás tök felesleges, de honnan tudja, hogy neki kaparni kell, csak most bújt ki a tojásból. Az ember ilyenkor elcsodálkozik a természeten. Ez mind kódolva van a tojásban, és mi öt darabból csinálunk rántottát. És ennek a jelenségnek egy nagy részét mi emberek felfogjuk ésszel.

  3. A tojáshéjhoz szükséges fehérje a tyúk petefészkében van, ebből tudják, hogy a pipi volt előbb, nem a tojás. A fehérje a kálcium-karbonátot kalcit kristályokká alakítja, ami a héj alkotóeleme. A kalcit kristályokat a tyúkok gyorsabban fejlesztik ki, mint bármely más faj. Hat grammnyi héj minden nap!

  4. 3:
    Megnyugtató, hogy a tyúk volt előbb. 😀
    De nem kell csodálkozni, az ember elég sok helyen beavatkozott az evolúcióba. Nézd meg például, hány fajta kutya van. 500 grammtól 60 kg-ig.

  5. Tibor bá’
    Megjelölted valahogy azt a kettőt, amelyik magától tudott kibújni? Talán ők lennének jók továbbtenyésztésre, ha nem „fazékfajtának” tartod őket . Ha már a kutyusoknak gratuláltunk, akkor gratulálok a csibéknek is. Az anyának, vagyis a keltetőgépnek most kihagynám. Habár, lehet, hogy a gépeknek is van lelke. 😀 😀 😀
    Gyönyörű kertmunkáló idő van, mindenkinek derék vigyázó szép napot!

  6. 5:
    Nem jelöltem meg, nem is gondoltam rá, de nem ők a hibásak, hanem mi, emberek. Különben ma már mind úgy rohangál mint az őrült. Tök egészségesek. Szarban vagyok, mert holnap jön az új banda, és a tyúkólban még hiányzik egy sor csempe + fugázás.

  7. Luxus tyúkokról hallottam, **** luxus tyúkólról csak most. Nem túlzás ez, Tibor?!
    Egyik hajnalban iszonyatos lármára ébredtem. Kinéztem az ablakon, hát látom, hogy a hátsó szomszéd bébi pulykája átrepült hozzánk. Fél hatkor indulnak melózni, ezért ahogy voltam pizsiben átszaladtam, hogy vigyék innét ezt a recsegő kakadut. Hát, nem volt egyszerű a befogása.
    Jut eszembe, nem lenne gazdaságosabb a pulyka? Jóban vagy a szomszédokkal?

  8. 2: „mindenre amire érdemes
    jobban emlékszik a DNS”
    🙂

  9. 7:
    A bébi pulyka hihetetlenül kényes, én meg nem vagyok elég pedáns.

    A csempézés túlzás lenne? A tyúktartás legfontosabb tétele a TISZTASÁG. Egy kikövezett, kicsempézett tyúkólt nagyságrendekkel könnyebb tisztán tartani. Kisöpröm az almot, majd moppal és klóros vízzel felmosom a padlót. Időnként nedves ronggyal átdörzsölöm a falakat. Nem először tartok tyúkokat. Az utolsó alkalommal a padló csak beton volt, ami porzik. Az egyik söprögetés után kaptam egy vírusos tüdőgyulladást. Hatvan voltam és nem haltam bele, de így 80 felett már nem akarom megismételni.

    A legolcsóbb csempét vettem meg (1200/m2) és én végzem a munkát. Nem mentünk tönkre tőle.

  10. Akkor egy maszk sem árthat még plusszban mert az alom attól még fog porzani söprés közben,hogy csempe van alatta és nem beton.
    Egy normálisabb maszk szűrővel együtt sem nagy tétel.

  11. 10:
    Nem söpörni fogom, hanem lombszívóval fogom felszippantani, amit majd kiürítek a kompasztolóba. Juhé!

  12. 9!
    Milyen az a legolcsóbb csempe Tibor bá?Van vagy 2 milliméter vastag?Azt a tyúkok felszedik egy óra alatt a nagy strapába.. 😀

  13. Tibor bá! Elárulod miért döntöttél úgy, h ismételten belefogsz a tyúktartásba??

  14. Kedves Tibor bá!

    Tud arra tanácsot adni, hogy mit csináljunk a kakasunkkal, ami eddig egyáltalán nem támadott, sőt még néha meg is lehetett simogatni, most meg mikor bementem hozzájuk, hogy friss vizet adjak nekik, mikor nem figyeltem felugrott rám és jól összekarmolta a lábamat.
    A körülmények nem változtak, a tyúkjai nem kotlanak, nem tudom, hogy mi történt vele, bár 1-2 napja már láttam rajta, hogy furcsán méreget és az egyik tyúkkal is vigyázni kell, mert néha megcsípi az embert.

    Ezentúl mindig ezt fogja csinálni? Csapjak neki oda egy seprűvel, vagy le kell vágni, ha nem akarok még nagyobb sérüléseket?

    Válaszát erőre is köszönöm.

    Üdv. kalti

  15. 15 Kalti

    Nem engem kérdeztél ugyan, de megpróbálok a válaszban segíteni Tibor’bá-nak. Én itt az állatkáim között azt látom, hogy nem szabad határozatlannak lenni, ha látod, hogy valaki méreget, akkor közöld vele egyértelmű módon, hogy nem kellene ! Ez nem csak a jószágokra igaz, hanem az életben mindenkire. Meg kell mutatni ki a falkavezér. Mikor a bakkecskénk először nekem jött, tiszta erőből pofán vágtam. Vagy két hétig nem tudtam rendesen megfogni a söröspoharamat, mert keményebb volt a kezemnél a feje. Viszont azóta én meggyógyultam, ő meg nem próbál velem ujjat húzni. És igen!……ha ez a módszer nem elég, akkor meg kell főzni őkelmét ebédre, és aludni kell a dologra egy jót.

  16. 16:
    Köszi Technomuzsik.

    15:
    Egyetértek. Lásd el a kakas baját egy seprűvel. Ezt követve ki fog térni az utadból. Hogy hirtelen miért változott meg? Tavasz van, rájött a bagzás.

  17. Köszönöm a válaszokat.

    Tibor bá, ajánlott még régebben egy gyógyszert/antibiotikumot arra az esetre, ha a tyúkok gubbasztanak, nem esznek, legyengülnek, sápadt a tarajuk és végül elpusztulnak, de nem emlékszem a nevére. Akkor pont volt nálunk otthon, valamelyikünk beteg volt és kiírták neki, de sajnos kidobtuk a dobozát.
    Leírná még egyszer, hogy mi a gyógyszer neve? Köszönöm.

  18. Ha úgy tétetik fel a kérdés, hogy ” mi volt előbb a tyúk vagy a tojás?”, akkor elég egyszerű a válasz. Természetesen a tojás, hiszen a madarak a hüllőkből fejlődtek ki, és már hüllőként is tojással szaporodtak! Tehát a tojás bizonyíthatóan előbb volt mint a tyúk 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük