VM-299 Orbán emhákája

Tibor bá’ vissza a múltba online

~q068Az MHK (munkára harcra kész) mozgalmat, Rákosi diktatúrája hozta létre 1949-ben, aminek nagyon könnyű utánanézni, meg is próbáltam. A Google-ben van 971 találat, valamennyi ugyanonnan veszi a szöveget, de én inkább a fejemből szövegelek. 1950-ben nekünk azt mondták, hogy a sportolás felkészít minket a munkára és a harcra, ha úgy adódik, hogy háborúba keveredünk, mert mondjuk az imperialisták megtámadják a béketábort, ami mi voltunk. A lényeg az volt, hogy kimentünk a Margit-szigetre, ahol az úttörő stadionban (ma – természetesen másképp hívják) futottunk, ugrottunk, súlyt vagyis kézigránátot dobtunk. Az eredményeket beírták egy névre szóló könyvecskébe. Voltak előre közölt szintek. Például a 100 métert 14,2 mp-en belül kellett futni. Aztán az egyéni eredményeknek megfelelően adtak egy plecsnit. Jó buli volt, mert tanórák helyett a szigeten hülyéskedni, heverészni a füvön, fogdosni a csajokat abban az életkorban minden igényt kielégít. Visszatekintve úgy gondolom, hogy nagy ívben szartunk az eredményekre, kommunista hülyéskedésnek tartottuk. Nem lázadtunk ellene, de nem is mutogattuk a könyvecskénket. Egy idő után az egészre ráült a közöny, és ez lett a mozgalom halála, ami különben hivatalosan a hatvanas évek közepéig tartott, de gyakorlatilag Rákosival együtt múlt ki. Most viszont eszembe jutott és a röhögéstől kicsordultak a könnyeim. Mert amíg Orbán szülőfalujában akkora stadiont épít, amibe a falu lakossága kétszer belefér, addig minden OK, mert ki a fene jár arra, meg különben is. Most azonban Orbán az örökös focista az iskolákba be akar vezetni egy új tantárgyat, a futballt. Mondjuk szerdán a matekóra után, a földrajzóra előtt, beiktatna egy fociórát. Jön a tanár, leteszi az asztalra az osztálynaplót (van még ilyen?), kinyitja és felszólítja a névsorban az elsőt:

 • Ambrus fiam, mit tanultunk a múlt órán?
 • A tizenegyest.
 • Hát akkor foglald össze.
 • A tizenegyes, más néven a büntető rúgást, ahogy a neve is mutatja büntetésből ítélik meg súlyos szabálysértés miatt.
 • Helyes, tudnál mondani néhány szabálysértést?
 • Például, amikor egy játékos szidja a bíró anyját.
 • Nem, nem, nem. – Kovács! látom, majd kiesel a padból úgy nyújtózkodsz. Akkor mondd meg te, miért ítélnek büntető rúgást?
 • Büntetés azért jár, ha valaki kritizálja a miniszterelnököt.
 • Hülye vagy Kovács ülj le.
 • Puskás! Mi a te véleményed?
 • Kis pénz kis büntető, nagy pénz nagy büntető.
 • Helyes fiacskám, helyes. Akkor most lépjünk tovább.

És tovább lép. De nekem azért valami eszembe jutott. Rákosi se volt piskóta, ő is pontosan tudta mit akar, és azt is mi jó a népnek, mert a nép ezt nem tudja. Rákosi úgy gondolta, hogy a hittan oktatás nem jó a népnek, ópium meg mi minden, legalább is Lenin szerint, de ő nem tiltotta be, hanem fakultatívvá tette. A foci mindig is fakultatív volt, aki akart focizott, aki nem akart, az nem focizott. Ha most kötelezővé teszik, akkor úgy járunk vele, mint sok minden mással is, ami kötelező. Na, ez az, amit Orbánnak meg kellene tanulni, és akkor nem lenne szüksége méregdrága tanácsadókra, mert azok sosem fogják megmondani neki, mi lett Rákosi sorsa, vagy ha tudja, egészen biztos azt hiszi neki sikerül elkerülnie. A focisták mind így gondolkoznak, aztán hirtelen lecserélik őket.

___________________________________________________
___________________________________________________
___________________________________________________

8 gondolat erről: „VM-299 Orbán emhákája

 1. Én nagyon szeretem a focit, Csányiék előtt rendszeres meccsre járó voltam, de nagy hülyeségnek tartom ezt a kötelező oktatást. Viszont érdeklődve várom, hogy mi lesz ennek a vége, bevezetik-e és ha igen milyen lesz a focióra.

 2. Nem hallottam még az MHK mozgalomról, most már ezt is tudom.
  És a történelem ismétli önmagát (ezt már tudtam) de hogy a kötelező tárgyakban is? (ráadásul ilyen komolytalan dologban, mint a foci… a hatalmas hozzáadott értékével)

 3. Szerencse, hogy nem most vagyok diák, én ugyanis _UTÁLOM ÉS GYŰLÖLÖM_ a focit, és nem bírom megérteni, hogy mi a jó abban, hogy 22 elmebeteg őrült rohangál azután a felfújt bőrhólyag után, majd amikor utoléri, jó messze elrúgja és megint rohan utána.
  Ennél már csak azt a pár ezer embert értem kevésbé, aki ennek a 22-nek szurkol.

  O. V. -ről meg csak azért nem írok véleményt, mert nem akarom, hogy elvigyen az ÁVÓ (akarom mondani, TEK)

 4. 3:
  Ellentétben veled én nem gyűlölöm a focit, számomra közömbös, de észrevételezem, hogy bár a szabályok nemigen változtak, a 70 évvel ezelőtti foci egy tisztességes sport volt. Ma a focisták technikája egészen biztos felülmúlja a régiekét, de hihetetlenül eldurvult, csakúgy mint a vízilabda. Ma már a technika mellett hatalmas szerepet kapott a pankráció. minden sportágban a birkózásé a főszerep, és annak ügyes elrejtése.

 5. Nos, lassan már nem is lesz gyermek, majdhogynem mindegy, hogy kötelező, vagy fakultatív a focioktatás.

  Aki pedig mindennek (amit az orbáni „fejlődés” ad)következtében, illetve ellenére a gyermekkorból felcseperedik felnőtté, és valamilyen csoda folytán nem lesz belőle államtitkár, netán olyan hülye, hogy mindenáron munkából akar megélni, arra a nyugati élet minden „szépsége” vár. Mivel munkát, megközelitőleg emberi bérért egyelőre csak ott kaphat (bár, ki tudja meddig tart ez az állapot ?).
  Trendi is nyugatra vándorolni, teszik hát a fiatalok.

  A nyögdíjasoknak, és hozzájuk közeli korúaknak, meg maradnak a hivatalos statisztikák az állandó reformokkal. Marad a „rejtett tartalékokkal” való integrálódás, az „Isten ajándékainak” nemzetellenes problémáinak megértése, állandó és örökös követelőzéseik teljesítése. Valamint, a nyugatról kiselejtezett kitoloncoltakkal való teljes egyesülés, azok most már tradicionálisnak mondható nagy durranásaikban.

  Kinek kell itt a foci ?
  Pláne magyar foci ?

  Valószinűleg a stadionépítőknek.
  Meg a sportfogadóknak.

 6. A magyar foci legjobb jelenetei ráférnek egy 360K-s floppylemezre. Olvastam nemrég egy kis iróniával készült demotiváló képen.
  Fejlődött már az adattömörítés de ehhez még erre se volt szükség.

  Annak kell a foci, aki a magyar nemzetet MHK állapotban akarja tartani. Ez alapján a poszt alapján jutott eszembe ez a gondolat.

 7. A futball a korabeli szocirendszer önigazolása volt, lám legyőzzük az egész világot…
  A múltból itt maradt csökevény! Miért hiszi bárki, hogy egy VB győztes ország polgárai többek, jobbak? Röhej!
  Egyébként meg: Szurkolónak lenni annyi, mint felmentést adni magunknak a mozgás alól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük