VM-280 Lehallgatás

Tibor bá’ vissza a múltba

 

~q1111950 környékén a magyar nyelv gazdagodott egy új kifejezéssel: „ez nem telefontéma”. Akkoriban egy telefonhívás 60 fillérbe került (ami később 80-ra módosult), ami elvileg 3 perc beszélgetésre szólt, de a technikai feltételek nem voltak megadva az ellenőrzésre, ezért mindenki annyit telefonbált 60 fillérért, amennyit úri kedve tartott. Csupán annyit tudtak csinálni, hogy a telefonfülkékbe felcsavaroztak egy zománctáblát. A baloldali kép egy ilyen telefonfülke belsejét mutatja be a zománctáblákkal. Sajnos a szóban forgó táblát teljesen tönkretették, csak egy 3-as látszik rajta. Ezért néhány ember ácsorgott a fülke előtt, arra várva, hogy telefonálhasson. A fülkében egy nő zavartalanul beszélgetett. A felírat pedig arra figyelmeztetett, hogy a telefonálás 3 perc. Szokás volt bekopogni az üvegen és mutogatni a karórára, ha valaki ezt nem vette figyelembe, de az otthoni készülékekkel történő telefonálásoknál semmi se állt a hosszú fecsegés útjába.

A lényeg az, hogy (főleg a nők) imádtak „órákon” át fecsegni, mert ugye akkor se Blikk, se BORS, se semmi nem volt, még délelőtti műsor se a kereskedelmi tévékben, ahol a celebek villanthattak volna. Ezért a telefonálók mindenre kitértek, de ha valami politikai véleményre került a sor, akkor valamelyik fél megszólalt, ez nem telefontéma, és mással folytatták. Az aggodalom jogos volt, mert például Rákosi viccért hónapokat lehetett kapni, ha valaki feljelentette az elmesélőt. Az is igaz, hogy adott személyeket valóban lehallgattak, de a 10 millió mezei állampolgár beszélgetésének a lehallgatása elsősorban technikailag volt lehetetlen, aztán meg a kiértékelés lett volna megoldhatatlan probléma. Hány ávós teljes napi munkaidejét vette volna igénybe? A köznép azonban nem gondolkodik, hanem megijed és „nem telefon témát” telefonálás közben nagy ívben elkerüli.

Már rég nincs Rákosi rendszer, sőt már Kádár rendszer sincs, és ez az új rendszer (ami lassan már Orbán rendszer lesz) is már vagy 25 éves, de amit egy társadalom egyszer megtanul, azt az istennek se felejti el. Engem például hetente figyelmeztetnek telefonálás közben, hogy ez nem telefon téma. Ugyan már!

Már többször leírtam, hogy kamaszkorom alatt a Szabadság-hegyen (most megint Sváb-hegy lett belőle) laktunk. Volt ott a közelben egy néhai kolostor, amit ÁVÓs tisztek továbbképzésére használtak. Ezt a környéken lakóknak nem volt nehéz érzékelni, mert turnus váltáskor nagy csapat tiszt szállt le a fogas végállomásánál és tömegesen gyalogoltak le a Rege úton. 56 novemberében persze egy lélek se volt ott, én meg gondoltam, hogy körülnézek a titkos helyen. Na, mit találtam (többek között)? Hihetetlen mennyiségű magnószalagot, szépen csoportosítva, ahogy könyvtárakban szokás. Egy egész emeleten nem volt semmi más, csak lehallgatási anyag. Az egyértelmű volt, hogy mindent felvettek, amit csak lehetett, de az is nyilvánvaló volt, hogy kiértékelésről szó se lehetett. Ki, kik hallgathatták volna végig ezt a sok millió órányi felvételt? A látottak alapján én nem a híres mondás (nem telefon téma) jogosságát láttam igazoltnak, hanem pont az ellenkezőjét. Ennyi beszélgetést automatikusan felvenni lehet, de kiértékelni lehetetlen. Gyurcsány, és minden más potenciális rivális beszélgetéseit lehallgatják és kiértékelik, ehhez nem fér semmi kétség, de hogy az én adócsalásommal kapcsolatos dicsekedésemre szarnak, az egészen biztos.

________________________________________________________
________________________________________________________
______________________________

10 gondolat erről: „VM-280 Lehallgatás

 1. Érdekes gondolatok.
  Azért ma már más világban élünk, nem Rákosiéban és a technológia is sokat fejlődött azóta.
  Nem drága dolog ma egy 1 Terabájtos winchester.
  Nagyon jó hangtömörítési algoritmusaink vannak és még azoknál is vannak jobbak.

  Mértékeket hallottam már nagyságrendekről, hogy mennyi hely kellene ahhoz, hogy egész évben mindent rögzítsenek. Pár éve az új hírközlési törvény elfogadásakor erre nagyjából évi 100 terabájt winchester kapacitást feltételeztem (olvastam is ilyet, nemcsak magam gondolata amit számoltam).

  Az összes beszélgetés rögzítése így nézve „piskóta”, komolytalan összeg lehet.

  Felesleges is lehet, mert a törvény elfogadása körül arról írtak az újságok, hogy a magas költségek miatt a mobilszolgáltatók nem tudták magukra vállalni ennek a megvalósítását, annak költségeit.
  Hogy mára tudtak-e ezen változtatni azt nem tudom.

  Pedig utólag visszajátszhatnának így minden telefonbeszélgetést, ha valakiről piszkos dolgok derülnének ki (anélkül, hogy a cikkben említett „csalásaiddal” foglalkoznának).

 2. 1:
  Nem a rögzítés a lehetetlen, hanem az ellenőrzés.

 3. Kedves Tibor!

  Attól tartok tévedsz, már ami az ellenőrzést illeti. NEM most fognak ellenőrizni és NEM most leszel érdekes. Most csak rögzítenek mindent. Majd ha eljön az ideje, hogy Antalffy Tibor valami miatt képbe kerül, akkor látnak hozzá, hogy na, keressünk valamit. Nem emberek teszik meg, hanem szuperszámítógépeken működő keresőrobotok, amelyek tizedmásodpercek alatt böngésznek végig terrabájtokat (telefonbeszélgetéseket is!)olyan kulcsszavak után kutatva, mint pl. „szla nélkül, NAV, Áfa nélkül, hogy csak a pénzügyeknél maradjak és a durvább témákat már ne is említsük. Egy ember elég hozzá, hogy találjon BÁRKINÉL valamit…

 4. Tibor bá, a mai ellenőrzés automatizált, digitális rendszereken történik. Most mondhatnám, hogy kulcsszavakra rád áll a rendszer automatikusan, és beriaszt, és elemet, majd küldi az operátorok felé, de ez kb. 25-30 éve alap dolog. 😉

  Abban igazad van, hogy a kiemelt emberkéket 24h -ban figyelik, és nem csak a telefont, emailt, facebook -ot, hanem sok minden mást is. 😉 Akár magát a hétköznapi életet is, hisz jó ez a sok modern telefon, okostelefon, okos TV, stb.; a mobilfrekvencia, és a különböző hullámhosszok, hisz kb. poloskát sem kell már telepíteni, csak aktiválni kell egyes rendszereken keresztül, és már is mehet a video, audio „paradicsom”.

  Aztán vigyázz, nehogy megjelenjen a NAV nálad…! 😉

 5. 3-4:
  Ez világos, de nem erre értettem, hanem 10 millió folyamatos ellenőrzését.

 6. 10 millió valósidejű ellenőrzés értelmetlen lenne ezt én is tudom.
  Csak mint írták is, meglenne az adat, a beszélgetés.
  Előbb-utóbb már hangról felismerik az embert (hiszen ujjlenyomatunk nem áll mindig rendelkezésre).
  Zsarolhatóak meg így járnak…

  „Yes we can!”

 7. Lehallgatás mindig volt, és lesz.
  Az értelmét kutatni, erkölcsi megtámogatását vélelmezni, felesleges, de érdemes odafigyelni rá.
  Régen is, meg ma is, – ártatlan – , de valakinek, valakiknek, valamiért útba lévő emberek eltávolítására használták, használják, és fogják a jövőben is használni.
  A „törvényi”, és „törvényhozási” körülmények, mai szép hazánkban, adottak. Olyan társadalomban, ahol a jogalkotás teljes csődjét, maga az egyszemélyes vezető is elismeri (persze másnap korrigálta), hogy ezt csak javítani lehet, kiválóan alkalmas bárkinek a befeketítésére a lehallgatás.
  Az elnyomó rendszer az alkalmazottait, mint lehallgatókat, mindig szívesen tette ezen „nyugdíjas” állásba. Van elég rokon, protekciós, csókos, akiknek egyáltalán nem forog az ilyesmitől a gyomra. Sőt. Azért a pénzért ?
  A diktátorok meg megnyugszanak egy kis ideig. Rajt van az elsütőbillentyün az újjuk. Csak meg kell rántani…

 8. Piton első bekezdése tökéletes tájékoztatás. A „kulcsszavak” minőségére és mennyiségére kell ügyelni az átlag embereknek, másoknak meg 🙂 mindig.

  De, jó volt olvasni Tibor bá’ mai cikkét (is). Köszönöm.

 9. A modern „lehallgatásról”…: Nem csak Jövőnk kedvéért, de ő biztosan értékelni fogja, na nem mintha nem lennél képben. 😉

  Jacob Appelbaum előadása 2013 dec 30-án a Chaos Communication Conference-en. A Merkel incidens után újabb dokumentumok szivárogtak ki az NSA (Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal) berkeiből. Ami ezekben van megdöbbentő!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük