(VM-209) Suszter

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~ab108Suszter az, aki cipőt csinál, jobban mondva csinált, mert ma már a cipőket gépsorok gyártják, amin betanított munkások tesznek ezt-azt. De az én gyerekkoromban a suszterok még cipőket készítettek, sőt ifjúkoromban is, 56-ig, nyersgumi talpas gojzervarrással összeállítottat. Az ilyen cipő drága volt, de örökké tartott főleg, ha sevró, azaz finoman kidolgozott kecskebőr volt a felsőrész, hasonló minőségű volt még a borjúboksz. Az olcsó, kommersz felsőrészt sertésbőrből csinálták, amit az apró lyukakról lehetett megismerni, ahol a serték nőttek ki, amíg élt az állat.    A jobb módúaknak a suszternél saját kaptafája volt, ami megegyezett a lábfejével, vagyis fából volt kifaragva pont olyanra, mint a lábfej. A kaptafára dolgozták rá a cipőt, majd levették róla, amikor elkészült.  A suszter műhelyek általában utcára nyíló pincehelyiségek voltak, ahol a főtevékenység nem is a cipőkészítés, hanem a javítás volt. A régi cipők ugyanis nem estek szét, mint a maiak, hanem kilyukadt a talpuk a sok járástól. Ilyen esetben nyomás a szuszterhez, aki rakott rá egy másik talpat, vagy sarkat. Ezt hívták „talpalásnak” vagy „sarkalásnak”. És egy cipőt többször is meg lehetett talpalni. Ugyanis az anyag volt drága, nem a munkabér.

Az embereknek, főleg a nőknek nem volt 10-15 pár cipőjük. A férfiaknak legfeljebb kettő, egy barna és egy fekete plusz egy úgynevezett strapacipő, ami elnyűhetetlen volt, de nem szalonképes. Télen, amikor locs-pocs volt a közutakon, az emberek a cipőjükre felhúztak egy kalocsnit, ahelyett, hogy vettek volna egy negyedik pár cipőt. A kalocsni egy olyan gumiból készült olcsó papucsszerűség, amit rá lehetett húzni a cipőre. Ez gyorsan elkopott volna, de csak vízben használták, azaz ritkán, és kiváltotta egy drága bakancs használatát.

A háború alatt, az anyaghiányos világban kitalálták a fatalpú cipőt, aminek a felsőrésze textilanyagból állt, olcsó volt és rettenetesen kényelmetlen, mert a fatalp nem hajlik. Később kitalálták a műanyag talpat, sőt felsőrészt is, ami kísértetiesen hasonlított az igazi bőrre, csak éppen nem volt tartós. Hiába na, az eredeti, természetes anyagok nem utolérhetők. Manapság az igazán jó minőségű (és kurva drága) cipők igazi bőrből készülnek.

______________________________________________________________

MÁS:

Egy amerikai szőke nőt halálra idegesítettek a szőke-nő viccek, ezért publikált néhány szőke-férfi viccet. Íme:

Egy szőke férfi elvitte az aranyhalát az állatorvoshoz azzal, hogy a hala skizofréniás. Az orvos néhány percig figyelte a halat, hogyan úszik, majd megszólalt – szerintem ennek a halnak a viselkedéséből ítélve, nincs semmi baja, – na jó, válaszolt a szőke-férfi, nézd meg majd, amikor kiveszem az akváriumból.

Egy szőke-férfi búvárt megkérdez egy arra járó, mért bukik a csónak végéből hátrafelé, amikor bemegy a vízbe? Azért – feleli a szőke-férfi – mert ha előre buknék, akkor a csónakban maradnék.

Egy szőke-férfit megállít a szomszédja az utcán – figyelj, tegnap nem húztad el a függönyt a szobátok ablakában szeretkezés közben, az egész utca nézte a sót, és rajtad röhögött. Rajtam ugyan nem – válaszolta a szőke-férfi – mert én otthon se voltam.

________________________________________________________
________________________________________________________
_________________________________________________

6 gondolat erről: „(VM-209) Suszter

 1. A szöke nö vizsgálat után megkérdezi az orvost
  -Doktor úr igaz, hogy darázsderék pókom van?
  -Nem, asszonyom önnek méhnyak rákja van.

 2. Magyarországon a kereskedelemben kapható cipők, csizmák, szandálok, papucsok immáron 90 % – Kínából származik, made in China

 3. Érdekes a téma. Magam is úgy vagyok, hogy férfi létemre nagyon fontos a jó és bőrcipő. És valóban nagyon drágák, ha az ember nem a kínaiak közül válogat.

  Legnagyobb meglepetésemre a Scholl cipők kínaiak, mert azt mondta az eladó, hogy megvette egy kínai cég a nevet. Egy időben azért ilyeneket vettem, mert egészségpénztárilag elszámolható volt és nem tudom máshogy elkölteni az egészségkártyára kapott pénzt. Amióta rosszabb a járásom, minden olyanomat rokonoknak adtam. És maradtak a jobb bőrcipők…

 4. A cipész mesterség (potyalesők*) világa a közéletben kihalóban van. A szupersztárok világában gazdagon él. A mindennapi életben csak a suszterok vergődnek. A cipész mester és suszter közötti különbsé óriási. Tibor bá röviden említette. A suszter a kaptafán dolgpzik, a kaptafa a modelja. A cipész mester modelja a megrenmdelő lába és ha a megrendelő csizmát rendel, úgy a lábfejtől a térdig, (vagy azon felül is) a lábszár lesz a model és az lesz pontosan felmárve. Akkor nyílik meg a potyalesők vilaga különösen akkor, ha a megrendelő egy fiatal csinos nőcske. Ugye a csizmánál a lábszár merete nagyon fontos és a fontoskodo fiatal/őreg cipészmester persze minden pozicióban felméri. Esetekben a nő mindkét lába a vállán pihen. Fontos művelet. A lábfej és a térd között a lábszárban lehet valami természetes elgörbülés. Ha lábszárak (zárójelek) szemmel láthatóak, akkor a felmérés egyszerű. Ha az elferdülés ‘diszkrét’ és a fiatasl bakfis széáp, akkor a felmérés (stb.) megismétlődhetik és, ha minden rendeben megy a lábszáros nő a mester modelja lehet a magazinok hirdetésein. (bakfisok álma)
  * a potyalesők messzelátok….

 5. Az én nagyapám suszter volt, nógattak is gyerekkoromban, hogy tanuljam meg tőle a szakmát, de gyerekként egyáltalán nem fűllött hozzá a fogam. Ma már bánom…

  Hát bizony az életszínvonal felmérésénél mindig kifelejtik azt, hogy manapság már nem olyan minőségű árukat vásárolunk. Ha ma is olyan minőségű cipőkben járnánk mint korábban, ugyanúgy vajat használnánk mindenütt, a csoki csoki lenne és nem kakaómassza, stb., akkor bizony mást mutatnának az adatok. Így megvesszük olcsón a rosszabb minőséget, és úgy érezzük, hogy jobban élünk, mert könnyebben megvesszük ezeket…

  Ez a szerencsétlen szőke nő még azt sem érti (ahogy a szőke nő általában), hogy mitől vicces egy vicc, és mitől lesz az szőke nős vicc. Az első még csak-csak lealacsonyító a szőke férfi számára, de a második egy jó beszólás a szőke férfi részéről, a harmadik meg teljesen független a szőkeségtől.
  Bár az is furcsa, hogy a vicceiben a szőkeséget megtartotta, ezek szerint a szőkeségről ő is ugyanúgy vélekedik?

 6. Kinek, milyen tapasztalata van a Palladium bakancsokkal? Téli vízálló és a nyári kanavász anyagból készültekkel?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük