(VM-130) Fenyves Lajos

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

Apám elmondása szerint, (amiért azért nem tenném kezemet a tűzbe) Lajos bácsi a ceglédi főrabbi, isten tudja hányadik, fia volt, és nagyon hasonlóan Rákosi Matyihoz erős baloldali hajlammal, valamint piszok erős érvényesülési vágytól hajtva a Kommün alatt belügyi népbiztos (valamelyik) helyettese volt. A Kommün 133 nap után elbukott, Lajos bácsi kimenekült Bécsbe, ahol csak az isten tudja miből élt, közel két évtizeden át. Minden esetre az Anschluss után visszahúzta a csíkot Magyarországra, ahol Szabó Lajos néven folytatta a „magánzó” életmódot. Különben aki nem tudná, magánzónak hívták azokat a férfiakat, akiknek nem volt „tisztességes” állása, nem volt felélhető ősi vagyona, nem voltak jövedelmező érdekeltségei, és csak a fene tudta, hogy miből él. Fenyves Lajos, most már Szabó Lajos, pont ilyen volt.

Az 1946-ban megismert nevelő anyámnak férjjel, szülőkkel együtt, a harmincas években, a Nagymező utca 19-ben volt házmestersége, vagyis az Operett Színház közvetlen szomszédságában. Anyám tudta is az összes intim pletykát az akkori celebekről, de a legmeglepőbb összecsengés ennél is érdekesebb volt. Ugyanis Szabó Lajos pont abban a házban volt albérlő éveken át, mit sem sejtve, hogy 10 évvel később apámon keresztül össze fognak futni. Anyám visszaemlékezései szerint Lajos, az agglegény, rendszeresen este 10 óra után járt haza, amely tevékenység kapupénz köteles volt, összegét tekintve 10 fillér, ami a kaput kinyitó házmester tenyerét ütötte (volna). Fenyves azonban rendszerint adósa maradt a horribilis összegnek, amiket sose adott meg. Amikor a házmesterék türelme végképp elfogyott, akkor Fenyves a sötét kapualjban belenyomott a kitartott marokba 10 fillért, de távozása után nem maradt vissza semmi. Anyám szerint mindössze a hideg ujját nyomta a tenyerében, mintha pénz lenne. A jó tíz évvel későbbi összetalálkozás mindkettőt meglephette, mert közös konszenzus alapján apám előtt (egy darabig) eltitkolták ismeretségüket, ami egyben azt is jelenti, hogy anyámnak is lehetett takargatni valója. Ekkor azonban a Fenyvessel való családi összefonódásnak már jelentős háttere volt.

Fenyves tíz filléres trükkjeinek idejében apámmal is összeismerkedett, hogy milyen alapon azt sose tudhattam meg, minden esetre, a vészkorszak végére Lajos bácsi beköltözött hozzánk, és nálunk élte meg a „felszabadulást”, mondhatnánk úgy is, hogy apámnak köszönhette az életét. Apámat ennek ellenére nem nevezném Igaz Embernek, csak praktikusnak. A baráti szálak kevesek ahhoz, hogy valaki hónapokon át az életét kockáztassa. Ez a bújtatás nem volt más, mint két, ellenkező póluson álló ember vér és dacszövetsége. A megmentett Fenyves pontosan tudta mi az erkölcsi kötelessége, és azt elvárható mértékben, kifogástalanul teljesítette. Hetekkel később ő mentette meg apám életét, legalább is nagy valószínűséggel.

Ez a helyettes népbiztosi dolog nem lehetett apám kitalációja, mert Rákosi alatt Fenyves Lajos ezredesi rendfokozattal a rendőrség kötelékéhez tartozva munkakőr nélkül igen szép fizetést mart fel, mígnem Rajk László belügyminiszter ki nem rúgta, azon az alapon, hogy „Fenyves nem kommunista, hanem nemzetközi szélhámos”. Rajk László tudhatta, elvégre ő is nyugati emigrációból jött vissza. Ekkor a nyugalmazott ezredes, de még mindig aktív korú Fenyves valamelyik Vendéglátó Ipari Egység igazgatói székében találta magát egészen az „októberi eseményekig”. Ekkor a vállalat gépkocsiját telipakolta a legmenőbb, reprezentatív italokkal és dohány termékekkel és simán áthajtott Bécsbe. A sors úgy hozta, hogy én is Bécsbe kerültem, csak én nem gépkocsival mentem át a határon, hanem a hóban 3 kilométert kúszva, miközben a fejem felett lövöldöztek. És amilyen a sors, Bécsben egy Ringi presszóban összefutottam Lajos bácsimmal, aki a légópincében alattam alud az emeletes ágyon majd egy hónapon át, akit annak idején halálra szekíroztam (Lajos bácsi, fáj a torka? Szopogasson huszár zsilettpengét, mintha elvágták volna), és aki „hálából” megtanított az enyhén kiforgatott Internacionáléra – Ez a Schwarz lesz a végső…. – ő csak tudta, elvégre rabbi volt az apja. Szóval összefutottunk, á fenét futottunk. Ő ült egy asztalnál két másik pasi társaságában és a bejárat felé nézett, ahol én éppen beléptem és megláttam. Széles vigyorral a számon mentem felé, hogy üdvözöljem, ő azonban átnézett felettem. Tévedés kizárva. Egyértelműen rám nézett 3 méterről, és két-három év alatt nem változhattam annyit, hogy ne ismerjen fel. Ráadásul a nevén szólítottam, nyilvánvalóan ismertem. Sebaj, arcomról lehámlott a mosoly, és még én szégyelltem magam, hogy hangosan magyarul üdvözlöm a nagy semmit egy osztrák presszóban. Lajos bácsi megúszta a tolmácskodást az Ausztrál követségen, de azért valahogy kikerültem oda.  

Aztán eltelt néhány év és én újra itthon felbecsülhetetlen tapasztalattal a hátam mögött egy olyan világban, amelynek ketyegését már elég jól ismertem. A hónapokig tartó, részletekben előadott beszámolók közé bekerül a presszós jelenet is Fenyves Lajossal, ami apámat egyáltalán nem lepte meg.  Elvégre a vér és dacszövetségbe én nem tartoztam bele. Hanem tudod-e mivel foglalkozik most Lajos? – kérdezte apám sokat sejtető mosollyal a száján – fogalmam sincs – árultam el. Ekkor apám elbeszéléséből kiderült, hogy Fenyves a még ma is Magyarországon élő zsidók kárpótlását „intézi” az NSZK-ban, fifty-fifty alapon. Magyarországra be nem teszi a lábát, de már milliomos. Gyermeke nincs, felesége sose volt, kiló számra tartja otthonában az aranyat. A budapesti zsidók Fenyves elérhetőségét szájról-szájra adják. Nem számít, hogy a nemzetközi egyezmények értelmében a kárpótlásukat állami szinten intézték és még mindig intézik, Fenyves minden trükköt ismerve, ügyfeleit kiokosítva szivattyúzta ki a pénzt a német államból, akik inkább fizettek, mintsem kekeckedtek volna.

A két barát kapcsolata azért végig fennmaradt. Amikor apám nyugdíjas lett, akkoriban voltak a 70 dolláros útlevelek, amit feleségével együtt megkapott, nem egyből, a fene tudja miért. Amikor elment reklamálni a fő-főfelügyelethez, legnagyobb meglepetésére volt inas társát találta a bársonyszékben. Átölelték egymást, majd a kétszer 70 dollárt soron kívül megkapta. Bécsben Fenyves várta őket élettárssal együtt, majd négyen végigjártak egy 30 napos olasz túrát, tíz napos Capri pihenővel. A luxus utazás költségeit Fenyves állta, volt neki miből. Nehéz megmondani, hogy mi volt ez részéről. Öregkori nosztalgia, vagy a hála megtestesítése egy olyan összeharácsolt vagyonból, amit nem tud magával vinni a másvilágra, itt hagyni meg nem volt kire.        

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

31 gondolat erről: „(VM-130) Fenyves Lajos

 1. Magánzó – ez tetszik.
  Sakk Mátyás
  Magánzó 🙂

 2. Újabb remek történet, köszönet érte.
  Ezért érdemes egy-két hetente benézni Tiborbához!

 3. Ezek szerint kiskapu-keresés, és a normakerülés nem a Kádár-rendszer szüleménye.

 4. 3 Majszó
  Ez egyidős a Emberiséggel. Az ősközösségben kezdődött. Kevesebb munka a közösségért, de mégis – több Nő, és több mócsing.
  Sőt,ha jól beledondoéunk, már a rovartársadalmaknál is megvan. Mondjuk a méheknél a herék. Ott van az a jó nagydarab csaj, és nincs más dolga, mint….
  Kijelenthetjük: a szélhámoskodás Evolúciós termék. 🙂

 5. 3: Majszó

  Mi a franc bajod van a Kádár rendszerrel??
  Az emberek ezerszer jobban, kiszámíthatóbban éltek, mint ma , ebben az elbaszott matolcsi-orbán rendszerben. !!
  Máskor jobban gondold meg, hogy miket írsz. 😮

 6. A Kádár rendszer igenis humánusabb, kiszámíthatóbb, tervezhetőbb, sokkal nyugalmasabb, emberközelibb volt, mint a mai rohanó, kizsákmányoló, durva, agresszív, másokat kihasználó-kifosztó-kiraboló, másokból meggazdagodni akaró, lopós, aljas, szemét, kisembereket kizsigerelő, és még sorolhatnám mai életvitel.
  UNDORÍTÓ, ami ma 2012-ben van!!!!!!!

 7. 6:
  Ha így kiborulsz Majszótól, akkor ne olvasd el r2d2 hozzászóloását, mert garantáltan agyvérzést kapsz. 🙂 (különben egyetértek)

 8. A szüleim felvettek 1963-ban kb. 300 ezer körüli kölcsönt házépítésre 25 (!!) évre. A kölcsön 1988-ban járt le. A havi törlesztés 8-900 Ft között volt (nem tudom pontosan, nyolczázvalahány). 1988-ban, amikor az utolsó részletet fizették az OTP-nek, UGYANANNYI volt a törlesztőrészlet, mint 1963-ban !!

  Most hogy van ez?
  Ki merne felvenni lakásépítésre részletet 25 évre?
  Lenne-e munkája 25 év (5 év 🙂 ) múlva??
  Hogy alakulna a törlesztőrészlet az elkövetkezendő 25 évben??
  Megérné-e a 25 évet? Mármint élve?

  Számtalan kérdés, erre válaszoljatok nagyokosok, akik a mostani szuper-hiper, hi-tech-mobil-LCD-LED-plazmaTV-okostelefon-iPhone-stb, mega-szuper-hiper-market-bevásárlóközpont-pláza, Budapest-a-világ-közepe, stb. hívei vagytok.
  Ugye most qrvára kiszámítható az élet, a jövő? Van mindenkinek biztos állása, egziztenciája? Senki se éhezik, nélkülöz? Mindenkinek van fedél a feje felett? Mindenki biztonságban van-e?
  Nem úgy, mint, akkor, a Kádár korszakban. Akkor az én meglátásaim szerint a kisemberek szintjén minden rendben volt, munka, üdülés, és a többi…sorolhatnám hosszasan, de minek ismételni.

  Mennyire mernétek előre tervezni nagykoponyák ?? Mert az 1960-as években 35-40 évre SIMÁN lehetett előre tervezni. !!

  Most 35-40 év múlva lehet, hogy emberiség se lesz, vagy csak a töredéke. Ezen gondolkodjatok végig NAGYOKOSOK !

 9. 7. Tibor bá’
  Az r2d2 hozzászólásai nálam hasonló kategóriában vannak, mint Attila PV hozzászólásai, kihagyom őket, el sem olvasom, amiket írnak. 😀

 10. Nem értelek titeket, én nem szidtam a Kádár-rendszert. Bár nem is dicsértem meg. Elsősorban a mentalitáson volt a hangsúly, amely átível jó pár rendszeren. Persze az más kérdés, hogy ez időnként (krízisben) jól működik, de békeidőben inkább hátrány.

 11. 10:
  Figyu Majszó!

  Lehet, hogy túlreagáltam, amit írtál és valóban nem „szidtad” a Kádár korszakot. Ha így vetted le, amit írtam, akkor bocs. Viszont a 6. és 8. hozzászólásaim kifejezik, azt, hogy mit gondolok az akkori (relatíve jó) és a mostani ( igencsak kib.szott sz@r) állapotokról.

 12. Minden rendben. És amit írtál, azzal egyetértek. Sok tekintetben egy emberibb rendszer volt, bár számos hibával is küzdött.

 13. 12: Majszó
  Melyik rendszernek nem volt hibája? A Római birodalomnak? Most csak egyet említettem és az ókorból, hogy senki ne köthessen bele. De számos rendszernek/birodalomnak/hatalomnak az ókorban/középkorban/újkorban és most is számtalan hibája volt, van és lesz. Azokat a dolgokat kéne (szerintem, bár lehet, hogy nincs igazam) végiggondolni, hogy akkor (pl a Római birodalomban, vagy a középkor, újvilág, stb. társadalmaiban) az embereknek milyen volt??
  Milyen volt az élete?
  Milyen volt a megélhetése?
  Milyen volt az élethez, létezéshez, fenntartáshoz való joga?
  ….

  És még irtó számtalan sok kérdés merülhetne fel, de egyrészt a weboldal ezt nem teszi lehetővé, másrészt én nem vagyok szociológus, vagy hasonló képzettségű.
  Lényeg az, hogy most per pillanat a 20. század kb. második felét (nem egészen egzakt (90-ig)) és a mostani kb. 2010-12 időszakot vetnénk össze társadalmi szinten, A köznép („kisemberek”) szintjén, ahogy Tibor bá is írta ezt a posztot.
  És én még még mindig kitartok amellett, hogy a ’70-es, ’80-as években egy sokkal humanitáriusabb, kiszámíthatóbb életforma, társadalmi lét létezett, mint manapság.
  Most minden kiszámíthatatlan, akit csak tudnak átvernek, becsapnak, kirabolnak, késsel agyonszurkálják, mindennaposak a banki/takarékszövetkezeti betörések, van akit 25-30 ezer forintért (!!) meggyilkolnak, irtóra terjed a deviáns magatartás (bár ez a fentiek összefoglalója), terjed az italozás/drogozás, mindez a kilátástalanság következménye sok térségben, és hosszasan lehetne sorolni az okokat és azok következményeit, amelyek az országot – Magyarországot – a szakadék szélére (vagy bele(??)) sodorják.
  Szóval most 2012 júliusában igen szar a helyzet, de ebbe nem mennék most bele, mert nem ez a poszt témája, és offolni nem akarok.

 14. Mókás lenne előkeresni a Kádár rendszerben írt újságcikkeket, TV/rádió műsorokat, amelyekben azt taglalták már 30 éve is, hogy mennyire felgyorsult a világ, és milyen nagy stressz van az embereken a régebbi időkhöz képest…

  Nagy Feró már 1978 körül erre panaszkodott a „Motorizált nemzedék”-ben:
  „A nagyvárosi benzingőzben születtél,
  úgy hívnak, motorizált nemzedék.
  Biztosítótű és bőrnadrág,
  életed csak rohanás, hajsza a pénz után
  Téged is jó modorra neveltek,
  néha az operettbe elvittek.
  Nem érted az élet olyan más;
  mindenütt csak rohanás, hajsza a pénz után
  Régen kívántál mindent,
  sok-sok aranyat, kincset
  részegítő volt a valóság.
  Egyszer egy idegen ágyban
  furcsa álmokban jártál
  néha érzel még nosztalgiát
  Életünk csak rohanás, hajsza a pénz után!

  A nagyvárosi benzingőzben születtél,
  úgy hívnak, motorizált nemzedék.
  Miért lett a te életed olyan más?
  Mindenütt csak rohanás, hajsza a pénz után
  Régen kívántál mindent,
  sok-sok aranyat, kincset
  részegítő volt a valóság.
  Egyszer egy idegen ágyban
  furcsa álmokban jártál
  néha érzel még nosztalgiát
  az első lány után…?
  Életünk csak rohanás, hajsza a pénz után!(3X)”

  Aztán 84-ban megint ezt boncolgatja a Lángosképű c. számában:
  „Modern világ, rohanó élet, nem jut időm semmire.
  A szexuális periódusban hívom a telefonszexet,
  Három perces diszkréció, a végén lehet, hogy elmegyek.
  Gyerünk, gyerünk, nincs idő, ez a modern élet rendje.

  Infrahangos távirányító, színes tv az modern,
  Testkultúra, body szalon, szaunázni mind modern.
  Autók, motorok összemennek, a nadrágomra vér fröccsen,
  Kellene egy kis segítség, a nadrágom még tönkremegy.

  R. ||: Lángosképű állat a babám,
  Lángosképű állat a babám. :||

  Modern világ, rohanó élet, információs zűrzavar,
  Jajj, de baró kvarcórád van, minden órában pity-pity.
  Hordozható hifi-torony, árleszállítás hetente,
  Csereakció, terrorizálás, vegyek, vegyek, vegyek még.

  R. ||: Lángosképű állat a babám,
  Lángosképű állat a babám. :||”

 15. 14: Avatar

  A Feró is azt énekelte, hogy 8 óra MUNKA 8 óra pihenés , 8 óra szórakozás.
  És most ez van?

 16. teljesen egyértelmű, a Mérleg poszokból kiderül, hogy a gulyás kommunizmusban emberibb és élhetőbb világ volt, amiért a nyugati kocsi és a külföldi utazás nem kompenzál.

 17. 16:
  Tibor bá, részemről ez egyértelmű, csak sokan vannak, akik éltetik a mait, és szidják az akkorit.
  Erről talán posztszinten lehetne beszélgetnünk, hogy miért? Pénz? érdek? politika? Nem tudom.

  De hogy jobb volt pl. a ’80-as években, mint most , EZ BIZTOS.

  Bocs, de mára kiszállok. 🙂

 18. 18: Avatar

  Te is tudod, hogy a mai (orbán-matolcsi-meg mitttudomén) kormány százával, ha nem ezrével képes ilyen jellegű propagandafilmeket csinálni. Úgyhogy ez az 1 youtobos videó szart se ér. Ennyi.

 19. bruce 2000

  „A Kádár rendszer igenis humánusabb, kiszámíthatóbb, tervezhetőbb, sokkal nyugalmasabb, emberközelibb volt…”

  El kellene vonatkoztatni a Kádár – Orbán szinvonaltól.

  Egyszerűen arról van szó, hogy a globális kifosztó hatalom technikailag, pénzügyileg, pszichológiailag nagyságrendekkel hatékonyabb ma mint 50-60 évvel ezelőtt.
  És ha körülnézel, láthatod, hogy ez nem magyar sajátosság, hanem világszerte tendencia.
  Az olaszoknak, görögöknek nincs szabadságharcos Orbánjuk, sőt, már IMF helytartókkal is el vannak látva, mégis a szakadék szélén táncolnak.
  De nem csak ők…. Szerinted miért van az, hogy az ECB ahelyett, hogy saját pénzt bocsátana ki, az IMF-től kuncsorog?
  És mit csinál 75,000 amerikai katona Európában ?

 20. 20: Attila Pv

  1. Már többször elhatároztam, hogy nem reagálok a hülyeségeidre.

  2. Most mégis megteszem, de ez a globális kifosztó hatalom meg a pénz tonnaszám kitalicskázása az országból szöveg nálam irtóra kiveri a biztosítékot. Csak ezt tudod posztról posztra szajkózni, hogy a „rohadt multik” hány talicskával tolták ki a pénzt az országból. Én nem próbállak megtéríteni !!!!, de ezt az agyament teóriát a multikról próbáld már kiverni a fejedből. Bár nagy valószínűséggel a SENKINEK mondom ezt, a SENKINEK beszélek, mert te szelektíven meg se hallod, amit mondok.

  3. A továbbiakban nem kívánok reagálni a hozzászólásaidra, még ha nekem is címzed, téged a saját nézeteidről SENKI nem tántoríthat el, egyfolytában lököd a süket dumádat, bárki is cáfol meg benne, beleértve Tibor bá’t is. Úgyhogy ezek után írhatsz nekem bármit, nem fogok reagálni rá. 😮

 21. 20:
  bruce2000 jól sejti, hogy nem fogod őt megérteni. Ezért lefordítom neked internet nyelvre. A provokatív, ámde lényeget nélkülöző süket szöveged mára már unalmassá vált. Tudnod kell, hogy ez a legnyomósabb érv, hogy el legyél hallgattatva, mert senki se kiváncsi már rád, és az olvasók a lábukkal szavaznak. Egyszerűen elmaradnak búcsú nélkül.

 22. 22: Egy valamiben egyetértek Attilával. A Mérleg posztnál írtam, hogy mindamellett, hogy a 20 évvel ezelőttig élhetőbb volt a helyzet, mint most, nem vagyok meggyőződve arról, hogy a rendszerváltozás hozta ezt magával. Ki tudja hol tartanánk most, ha maradt volna minden a régiben?
  Én is úgy látom, hogy a változás világméretű. Bár ehhez nem sok köze van a multik talicskázásának, hacsak az nem, hogy ők is a változás részei.

 23. Bruce2000, Tiborbá

  Érdekes…
  Kiveri a biztosítékot?
  Talán mert NEM tudjátok cáfolni.
  Mert a multik TÉNYLEG kiviszik a megtermelt nyereség 92%-át….
  Mert a vagyon 90%-a globálisan, de régionálisan TÉNYLEG a népesség 1%-ának a kezében van akik ezzel VALÓBAN monopóliumként működtetik. És NEM a tobbség javára.
  Ciki, mi ?

  Mert nektek egyszerűbb a prolit hibáztatni, aki megvette a laposTV-t…
  Attól hogy a bankok és a multik oldalán álltok, még nem lesztek „elit”… csak a krokodikt etetitek.

  Tiborbá, ha úgy érzed hogy van egy „felsőbb” elvárás van érvényben, hogy a globális elit kritikáját el kell hallgattatni, nyugodtan moderálj ki, megtetted máskor is.
  Ebben is igaza van Bogár Lászlónak: hivatalosan NINCS glonális kifosztó hatalom, és akik mégis emlegetik, nevetség és gúny tárgyává válnak. Sajnálom ha a blogod ennek a hatalomnak egyre nyíltabban az eszközévé válik.

 24. 24:
  Attila, Elsősorban nem a tényeiddel van a baj, hanem a tálalással.

 25. 25. Tiborbá

  Rendben… hajlandó vagyok tanulni. Őszintén.
  Tehát, mutass példát hogy a „süket szöveget” hogy lehet úgy tálalni, hogy az értelme és a tények eljussanak a kivánt célba.

 26. bruce2000: Ha valami, akkor ez a blog nagyon érthetővé teszi, hogy a Kádár-rendszer a proli számára sokkal élhetőbb volt, de ennek oka nem a rendszer csodálatos volta, hanem:
  1: a világon csúcson levő energiabőség
  2: a régi rendszertől örökölt morál és erkölcs
  3: a felvett állami hitelek, aminek a mai generáció issza a levét
  Normális ember nem dicsőíti ezt a rendszert, de az is nagyon szűk látókörű aki a Káder-rendszert magasztalja.

 27. 26:
  Egyszerű, a szigorú tényeket ismerteted (de nem naponta háromszor) vörösen kidagadó nyaki erek és hasonló plasztikus tálalás nélkül, tényszerűen. Sok sikert!

 28. 28. Tiborbá.

  Rendben….

  De akkor mi volt a gond a 20. hozzászólással?
  Se mocskos multik, se kidagadó nyaki erek, hanem szigorú tények voltak benne… (bár ebben is kész vagyok a vitára) ráadásul korrektül ontopic. És te mégis bruce2000 pártját fogtad, aki kiakadt ezen.

  Esetleg a „globális kifosztó hatalom”-ra kellene jobb nevet találni ?
  Ebben is hajlandó vagyok az egyezkedésre.
  Én sok esetben elfogadom Bogár László terminológiáit, és használom őket, de ő is azt hirdeti, hogy ezeknek a témáknak NINCS meg az a kifejező háttere, amivel hatékonyan lehetne a problémákat megvitatni.

  Azért, mert az összeesküvés-elméletek szókincsét kell kölcsönvenni az összeesküvés-gyakorlatok megvitatásához, attól a gyakorlat még nem minősül elméletté.

  Ami meg a plasztikus tálalást illeti, úgy lenne igazságos, ha minden szintem el lenne várva a tényszerűség érzelmi behatások nálkül, nem csak a „kényelmetlen” témákban. Mert ha Orbánt lehet szidni minden eszközzel, de Cohn Bendit kidagadó nyaki erei már beindítják a pavlovi reflexeket, akkor nehéz elfogulatlanságról beszélni… De lehet hogy csak én vagyok túl igényes egy – végülis nagyon személyes hangvételű – bloggal szemben.

 29. 29:
  Még gyakorolj egy kicsit. Ez még nem az igazi. 😀

 30. 27: Ott a pont. Egyébként kb. ez a magyarázat arra is, hogy működőképes maradt volna-e a kádári szocializmus, ha nincs rendszerváltás 89-90-ben.

  Nos, ha a Szovjetunió megmarad, akkor talán igen. Ha nem, akkor kb. ugyanaz lett volna Magyarországgal is, mint Kubával és Észak-Koreával. Sokkal gyorsabban omlottunk volna össze, mint a rendszerváltással. Mondjuk Kuba esetében mára már pislákol egy halovány reménysugár, de pl. Észak-Korea továbbra is az éhenhalás szélén táncol már kb. 20 éve. A kommunista rezsim pedig képtelen a társadalmat a kor kihívásainak megfelelően megszervezni.

  A magyar szocializmus éltető ereje az olcsó orosz kőolaj és földgáz volt. Ha marad a Szovjetunió, és ezeket továbbra is megkaptuk volna, működött volna a kádári rendszer is. Ezek nélkül viszont így vagy úgy, de összeomlunk. Ezt éljük át most.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük