(VM-113) Flórián lovagok

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

(Múltnak ez is múlt, bár csak 15 éves)

 

A napokban olvastam, hogy a tűzoltóságot Orbán átszervezte a hatékonyabb tűzoltás érdekében. Ugyanakkor a tűzoltó szakszervezeti vezetők szerint semmi másról nincs szó, mint az eszközök egy részének a kivonásáról, ami olcsóbbá teszi a tűzoltást, de hatékonyabbá semmiképp. Na hiszen! Ha az eddigieknél is hatékonyatlanabb lesz, akkor az már a Guinness könyvért kiált. Hogy miért? Mert én így emlékszem 1997-re.  

Előre tudom, hogy röhögni fogsz, ha megtudod, de éppen április elsején porig égett a családi házam. Esküszöm, nem hülyéskedem, nem a poén kedvéért írom, tényleg leégett. Amikor délután kettőkor hazaértem a tető veszettül füstölt, tűzoltó sehol, az összes szomszéd a füstölgő házat bámulja egy jó szándékú ukrán szomszéd kivételével, aki feltörte az ajtót, mert azt hitte van egyedül hagyott gyerek a házban. Nem volt, de a felnyitott ajtón keresztül a szunnyadó tűz kapott egy kis extra oxigént, és beindult az igazi infernó. Még volt annyi időm, hogy berohantam a házba és kihoztam a kötvényeket, készpénzt, és az iratokat, de semmi több. Kérdezem az egyik bámészkodót telefonáltak-e a tűzoltóknak. Hát persze, eddig vagy ötször, de egy kicsit elkésve. Elkésve? Nem mintha számítana, de miért? Figyelj, kezdi mesélni a legközelebbi szomszéd az esetet. Gyuri fiam rohan be az udvarról és kiabálja, hogy papa, papa, ég az Antalffyék háza. Mondtam neki, hogy menjen a fenébe, ilyesmivel nem lehet hülyéskedni még április elsején se. De papa, tényleg ég az Antalffyék háza. Gyurikám, hagyj békében, menj ki szépen játszani az udvarra és hagyd abba a hülyéskedést. De a gyerek csak nem tágít. Jól van na, és lépek az ablakhoz. Te jóisten, tényleg füstöl a tető.

Borosjenőn, ahol a leégett házban éltem, történetesen van tűzoltóság, meg szertár, meg útjelző tábla, hogy arra tilos behajtani, a szertár előtt tilos megállni, meg van majális Flórián napon, meg van béralap a tűzoltóknak, és talán még felszerelés is van, csak azt nem látni, és ugye a majálison kívül tűzoltót se látni. Szóval felejtsük el őket. Hozzánk legközelebb a budapesti III. kerület van, kábé tíz kilométerre, ahonnan a napokban elvontak egy motorizált fecskendőt, mert harcolunk Brüsszellel. A III. kerületben azonban akkor éppen valami átszervezés folyt, megszorító intézkedés, vagy mi a fene. Szóval ők nem jöttek. A legközelebbi ügyeletes tűzoltóság (Istenem! Milyen szép! Már ott is van ügyelet?) a XIII. kerületben volt, a Duna másik oldalán, olyan jó tizenöt kilométerre. Ezek jöttek a jól ismert szirénázással és a bevett 35 km/ó végsebességgel, amire kábé öt perc alatt gyorsulnak fel, ha felveszi őket a híradó. Amikor a menet az Árpád-hídon küszködött, a tetőszerkezet már lángokban állt és az 5-6 köbméter csontszáraz faszerkezet úgy égett, mint a zsír. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a tűzoltó tömlők telepítése nem volt profi. Pont olyan volt, mint a margitszigeti bemutatókon. Másodpercek kérdése és három tömlő már ontja is a vizet, neki a lángoló tetőszerkezet alatt álló ház terméskő oldalának. Megkapó látvány, amint hős tűzoltóink emberfeletti elszántsággal, és oroszlán bátorsággal oltják a gyúlékonynak nehezen nevezhető terméskő falakat.

Éva sokkos állapotban, mások szerint én is, de ebből semmit sem észlelek, mert a tehetetlen düh elvette az eszem, amiből annyi azért maradt, hogy megkérdezzem az oltást irányító alezredesi rendfokozattal bíró parancsnokot, a vízsugarat miért nem az égő gerendákra irányítják, az oda juttatott víz előbb-utóbb úgyis ráfolyik a terméskő falakra. A válasz alapos volt és szakszerű, ami szerint az alezredes úr nem fogja kockáztatni embereinek az életét az én szaros házam miatt. Ha így vagyunk, akkor felesleges volt kijönniük és – csak úgy mellékesen – alaposan etikátlan felvenni a veszélyességi pótlékot. Különben a szaros házamat húsz évig építettem, amitől azért lehet szaros, de hát sajnos nekem csak ez az egy van. Máskülönben egy égő szaros házat is el lehetne oltani, és nem kellene hagyni porig égni. Különben adja ide azt a tömlőt, majd én kockáztatom az életem. Nem hagyom porig égni. Pedig fogja, nyugtatott meg az alezredes, ugyanis nincs több vizünk, és a három fecskendő ezzel le is konyult. Mellesleg a lekonyult tömlőt se kaptam meg. Aggodalomra azonban semmi ok, már meg is jött a másik lajt kocsi és folytatták az asszisztenciát, ami nélkül a tűz kevésbé látványos. A TV hírekben heroikusnak becézett látványos küzdelem két órán át tartott, aminek a végén csak itt-ott füstölgött egy-egy makacsabb fadarab. Be lehetett menni az éghetetlen kőfalak közé és meg lehetett nézni mi maradt. Semmi!

Nem tudom, hogyan működik az európai tűzoltóság, mert ott nincs házam és még nem égett le, de gondolom az olasz így, a német úgy, a francia pedig amúgy. Egy dologban azonban biztos vagyok, ismerik az alapvető hő technikai alapelveket. Például tudják azt az egyszerű tényt, hogy a fa ég, a kő és a fém ellenben nem. Oltani tehát a fát kell, nem a követ. Kezdetben azt hittem, hogy csak engem vert meg a sors a XIII. kerületi tűzoltók hülyeségével. Ez egy helyi jelenség, és nekem pont ez jutott, de nem. Azóta a BKV buszok felvették azt a kellemes szokást, hogy időnként kigyulladnak. Ez nem túl veszélyes, viszont irgalmatlanul látványos (és mellesleg eléggé költséges), következésképpen a híradó stábja mindig felveszi, és este lejátsszák nekünk, nézőknek. Megfigyeltem, hogyan oltanak a magyar tűzoltók BKV buszokat, kivétel nélkül minden esetben. Úgy, hogy a fecskendőt nekiirányítják a busz fémvázának, ahonnan a víz visszavágódik az utcára, és eszükbe nem jut, hogy a vizet bejuttassák a busz belsejébe a kivert ablakokon keresztül. Ez szerintem egy magyar perverzitás, vagy visszavezethető az ősi tűzimádáshoz.

Egy dologhoz viszont volt eszük, valamit tanulhattak a mentőktől, akikkel különben elég gyakran hozza össze őket a sors. A hozzám kiszállt tűzoltók elképesztően kíváncsiak voltak. Dolguk végeztével nem ám csomagoltak, egy frászt. Elkezdtek húzogatni, nyitogatni mindent, ami a falak mellett megmaradt. Kapargattak itt meg ott, mint a tyúkok. Gondolom, ha valami érdekeset találtak volna, akkor az elvitték volna szuvenírnek. „Látod Józsikám ezt a 400 grammos aranyláncot, na, apukám ezt akkor találtam, amikor Borosjenőn hagytunk leégni egy házat. Ha láttad volna a tulajt, hogy ki volt borulva. Ilyenből volt ott több is, csak a pasi marhára figyelt.” Szóval így. Azért a munkaügyi miniszternek majd szólok, ha a magyar tűzoltók a magasabb fizetés reményében ki akarnak menni, mondjuk Ausztriába, ne nagyon tartsák őket vissza, az arany szajrét úgyis haza jönnek eladni.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

 

28 gondolat erről: „(VM-113) Flórián lovagok

 1. Miért lett volna veszélyes, ha egy kicsit feljebb emelik a csöveket? Vagy csak nem egy négyemeletes palotában laktál? 🙂

 2. 1:
  Szerintem a parancsnok oda se figyelt, nyomta a megszokott szöveget.

 3. 1:
  Biztos arra gondolt hogy gőz fog fejlődni ha a tűzre küldi a vizet. Illetve némileg megváltozhat a tetőszerkezet statikai állapota ha a hirtelen hűtéstől repednek a gerendák és leesketnek a cserepek…

  Alapvető tűzoltóalapelv, hogy a tűz terjedését kell megakadályozni, ami már ég az úgyis ég nem?
  Annak már mindegy mert megégett…

 4. 3:
  Minden tűzoltásánl fejlődik gőz,… és?
  Nem volt cserép, aluminium hullám ldemezzel volt fedve a ház, ami megolvadt a hőtől és lecseppegett.
  Nagyon jó elv. A tűz a 4. színten keletkezett és (relatív lassan) lefelé terjedt. Ha a tetőre és a 3. szintre irányítják a vizsugarat, gyakorlatilag minden megmarad. Ha átadnak nekem egyetlen fecskendőt, akkor is. Könyörögtem, hogy én ismerem a ház szerkezetét, mert én építettem. Semmi! Viszont kutatni és lopni azt tudtak. Ebben nem féltették az életüket.

 5. Ilyenkor nem kell kideríteni a tűz keletkezésének helyét, okát? Vagy ha leég 3 szint, akkor úgyse lesz nyom?

 6. 5:
  Ki volt derítve. Katrina nevű lányom lakott a 3-4 szinten (egybe nyitott légtér, lent lakótér, fent hálószoba), aki az elektromos hősugárezót ráakasztotta a lambériával burkolt falra és ott hagyta bekapcsolva, bement pestre és csak késő délután jött haza. Ez nem volt az első eset, de több tényező összejátszott. Hirtelen meleg lett, egész nap sütött a Nap, a tetőablakon a napsütés pont a radiátorra vetődött. A szobában 45 fok volt. Ezt onnan tudni, hogy előző nap délben Katrina röhögve mesélte ebédnél, hogy a felső szobájában 45 fok van.

 7. Kedves Tibor, én, aki közel 40 éve ismerlek, el tudom képzelni, hogy igazak azok a városi legendák, ami szerint ez a ház leégés egy biztosítási csalás volt.

 8. 7:
  OK Gábor, játszunk bíróságot, rendezzünk egy büntető tárgyalást!
  Te vagy az ügyész és azzal vádolsz, hogy biztosítási csalást követtem el. Bizonyítékod nincs, a tűzoltóság lezárta a vizsgálatot, gyújtogatásra utaló jeleket nem talált. A biztosító társaság szakértője se talált semmi gyanúsat, késedelem nélkül fizetett, ráadásul a teljes (maximális) összeget, ami meglehetősen ritka. Viszont az ügyész gyanakszik, hogy egy agyafúrt, cseles ember ragyogóan kivitelezett tervéről van szó, ami tökéletesre sikerült. – Igen, van ilyen eset, de akkor az ügyész befogja a pofáját, és nem terjeszt rémhíreket. Aki ügyes, annak jutalma, hogy mindenki csendben van, különben hitelt ront, személyiségi jogokat sért, beperelhető és kártérítést fizethet. Ez még akkor is igaz, ha a megfogalmazás „el tudom képzelni” mert káros gondolatok keltésére az is alkalmas. Te, mint ügyész, azonban nem fogtad be a pofádat, járatod és vádolsz. Én pedig védekezek – már csak a játék kedvéért is.
  Egy: a négy szintes ház alsó két szintjében éltem Évával, a felső kettőben a gyerekek különböző felállásban, hol egyedül, hol valakivel, hol az egyik, hol a másik. Lényeg, nekem a 3. 4. szinthez semmi közöm nem volt. Ezért én csak az 1. 2. szintet biztosítottam be, elvégre huszonéves gyermekeimnek volt jövedelme, lakbért nem fizettek, sőt az élelmezésért se fizettek. Úgy gondoltam, hogy saját részüket (amit ingyen kaptak tőlem) biztosítsák be maguk. Ha én biztosítási csalást követnék el, akkor lenne annyi eszem, hogy a dupla nyereség érdekében mind a négy szintet bebiztosítanám, természetesen úgy, hogy én vagyok a kedvezményezett. Kettő: forintban ki nem fejezhető tárgyakat, például egy élet fényképeit, negatívjait, videóit, munkám kéziratait nem hagynám, hogy megsemmisüljenek, hanem a felgyújtás előtt beraknám egy bőröndbe és átraknám az üresen álló tyúkólba. Három: ha valaki 20 évig saját kezűleg építi a házát, nem túl életszerű, hogy a készre hozást követő 3. évben felgyújtja. Húsz év hosszú idő, ennyi munka eredményét épeszű ember nem semmisít meg.

 9. 8. Tibor bá
  1. De azért a Te szinted ugye azért be volt biztosítva!….Háhá
  2. Minek az a sok fénykép, ha nézegeti, csak felidegesíti magát az Ember, mennyit öregedett.
  3. Legalább három házat kell építenie az embernek. Az elsőt teljesen elszarja, mert ugye még süldő. A másodiknál már tanult az eső hibájából, de még ez sem az igazi. Na a harmadik, az tuti lesz.!
  Tibor Bá, te még csak a másodiknál tartasz. Ezet, mondjuk elvihetné egy felhőszakadáskor a házad fölötti hegyről lezúduló víz és kőgörgeteg.
  A harmadikat már a vihar sem fogja elvinni. Az lesz az igazi! 🙂

 10. 9:
  Nem egészen. A mondás így szól: Az első házat az ember a haragosának építi, a másodikat a barátjának a harmadikat önmagának. Én viszont a sajátom előtt építettem 4 házat. A sajátom az ötödik, majd még egyszer megépítettem az a hatodik. Elkezdtem egy hetediket, de az alapok után eladtam. 2 millióból csináltam 11-et. Közben felújítottam két lakást. Elég messze vagyok az amatörtől.

 11. A Krasna Horka is most égett le. Tibor bá’ gyanús vagy te nekem 🙂 Tényleg szétvetheti az ideg az embert, ha ennyi töketlen alakot lát egyszerre, és akik elméletileg szakértői a tűzeseteknek.

 12. 10!
  Tibor bá, és ezt mind egy élet alatt csináltad?.. 🙂

  Még ilyet írjál az ügyésznek, hogy Te 2 millából 11-et csináltál.. 😀

 13. Tibor bá, ha nem volt az egész ház bebiztosítva, nem kötözködött a biztosító,hogy a házad „alul van biztosítva”?
  Szoktak kötözködni . 🙁

 14. Tibor Bá. A tűzoltók a végén a „keresgélést” azért végezték, hogy ne maradjon megbújó tűzfészek, ahonnan újra indulhat egy kis oltanivaló.
  A tűzoltókat, bárhonnan valók legyenek is, ne illesd a lopás jelzőjével, erre megkérlek.
  A követ azért locsolták, hogy a nagy hőhatás miatt ne melegedjen és ne kezdjen (nem tudok jobb szót) szétpattogzni. Azt viszont nem értem, hogy ha 3 tömlő volt, akkor legalább eggyel miért nem oltották a tetőszerkezetet is. Lehet, hogy az ügyeletes tiszt „jólfelkészültsége” tette, illetve „helyzetfelmérése” ami arra ösztönözte, hogy mivel ez már úgyis szarrá ég, inkább a lefeketítésre fordították a vizet, megakadályozandó a továbbterjedést.
  Mindenesetre jó tanulság lehet az, hogy nem szabad 2 emeletnél többet építeni. különálló épületblokkokat kell létrehozni, nem pedig egymásra épülő szinthalmazokat. Tűz szempontjából jobban lehatárolható, könnyebben védhető, mint a szintes megoldás.
  Jah, és örülj, ha fizetett a biztosító, mert akár azt is mondhatták volna, hogy az adott készüléket nem rendeltetésszerűen használtad és nem fizet. Ezt a mondatot nyugodtan törölheted majd, ha gond lenne 🙂

 15. 14:
  Nem, mert az alső két színt annyira volt bebiztosítva, amennyire a biztosítási ügynök felmérte. Úgyszintén az ügynök szerint teljesen OK, hogy csak a ház egy rpsze van bebiztosítva, természetesen nem csak tűzkárra. teljesen tisztességesek voltak.

  15:
  Na most kihúztad nálam a gyufát. Általában kurva jóindulatú vagyok, de amiben biztos vagyok, ott nincs kegyelem. Igen is lopnivaló értékek után kutattak. A ház és a kapú között van 80 méter. Senkit nem engedtek fel. Engem se akartak, de kerülő úton bejutottam. A kapirgáló tűzoltó nyugodtan kapirgált, mert nem szoktak senkit odaengedni. Nem tudta, hogy én ki vagyok. Vagyis a parancsnokaitól nem félt. nekem volt egy érmegyűjteményem, ami természetesen nem égett el, csak kormos lett. Azokat dörzsölgették, hogy lássák mik azok. Éva iróasztala teljesen a szélen volt, nem zuhant le a földszintre, a helyén maradt, annak huzogatták a fiókjait. Szerinted az érintetlen iróasztal fiókban izzó parazsat kell keresgélni, nehogy utólag meggyulladjon az iróasztal? Vicces!
  Nekem egészen más tanulság jutott a két emeleten túl. Azt tanultam meg, hogy az egész kurva ország ott lop, ahol tud. Amikor az anyámnak megállt a szíve, apám telefonált a mentőknek és nekem. Amikor odaértem a 90 éves apám be volt zárva a szobájába (a bácsi ezt ne nézze) engem nem engedtek be az ajtón 20 percen keresztül, de az érkezésemkor már 20 perce ott voltak. Egy ember újraélesztette az anyámat 40 percen keresztül, amikor az agy 5 perc után felbomlik. A másik két mentő pedig átkutatta a teljes lakást, aminek meg voltak a nyomai. Szóval tudod kinek papolj! Mert én tudom, hogy miről beszélek, saját kemény tapasztalatomról, nem pedig mindenféle mende-monda továbbadásáról.

  És bocsika. Az adott készüléket nem én használtam, és hogy valójában mi történt, azt csak én tudtam (a lányomon kívül). Máskülönben, ha mindent rendeltetésszerűen használnának, akkor soha nem lenne tűz. A CASCO se kérdezi, hogy hibás vagy-e vagy sem. Csak a szándékos „hibázást” nem fizetik. Mondjuk ennyit illene tudni a biztosításokról, mielőtt véleményezel.

 16. Tisztelt Tibor bá
  Sok év eltelt azóta a tűzeset óta, de még jól emlékezem.Valóban
  úgy történt, ahogy irod.De egy-két aprósággal még kiegészithetem ha egyszer ,összefutunk PBJ-n.Manapság nem ott vagyok általában.
  Egy apró helyesbités nem vagyok ukrán és igazán élvezem amit és ahogy irsz MAGYARUL

 17. 17:
  Eszem ágában se volt se megsérteni téged, se azt sugallni, hogy egy ukrán alsóbb rendű lenne, de nekem a közvetlen szomszédom azt mondta, hogy egy „ukrán pasi”. Különben meg kell, hogy mondjam neked, Az erdélyieket székelyeknek nevezem, a szlovákiaiakat „felvidékinek”. Az Ungvár környékieket „Kárpátaljai magyarokanak”, végül a délieket „vajdasági magyaroknak”. Az én felfogásom szerint, akinek magyar anyanyelvű kultúrája van, az mind magyar, nem pedig román, ukrán vagy bármi más. Nem vagyok viszont ilyen „elnéző” azokkal szemben, akik kimennek az USA-ba, Kanadába, Ausztráliába, stb. és onnan pofáznak bele mindenbe.

 18. Ez így első kézből elég durva és ha nálad így volt akkor a többi esetnél is sokszor előfordul.Ráadásul nem is régi eset.
  Egyébként a ház tulajdonosát miért is nem engedik be ilyenkor amikor kapirgálnak ?
  Ez a történet is csak azt igazolja,hogy aki gyenge jellemű az szinte minden helyzetet kihasznál a lopásra és utána még a kevés fizetésért is elmegy tüntetni meg a korkedvezményes nyugdíjazás miatt is,mert ő milyen fasza csávó,hogy ennyire veszélyes munkát végez.
  Nem a vezetőséggel van itt a legnagyobb baj mert egy csóró országban is lehetnénk boldogok ha nem szopatná egymást a többség.

 19. 19:
  Biztonsági okokból, a tulajdonos saját érdekében, mert ugye ha valami baj történne vele, akkor azért ők a felelősök.
  Különben gorgon29 hozzászólásán Éva is felháborodott és emlékeztetett, ő maga is látta, hogy az udvarra kihajigált, és már teljesen lehűlt, nem füstölgő dolgok között is önfeledten kaparásztak, mint szabad prédában.

 20. 17.
  Semmi sértő nem volt abban amit írtál,én is így gondolkodom a magyarságról. Egyébként sem vagyok sértődős.Én itt születtem és 50évet itt éltem.Sváb,magyar,egyéb felmenőimmel együtt magyar vagyok.Sokat jártam külföldön a feleségem orosz,én pedig jól beszélem az oroszt ez okozhatta a félreértést.

 21. Amit írtam azt a saját kollégáimból kiindulva állítom. Úgy tűnik pest felé haladva arányosan nő az emberek hajlandósága a mások tulajdonának kisajátítására. Nálunk ilyen nem történhet meg, mert azonnali elbocsájtás a vége. Tehát semmi sértő nem volt a szavaimban. Ha mégis, úgy ezúton újfent bocsánatot kérek.

 22. 22:
  Nem volt sértő, csak nem ugyanarról írtunk. Én minden egyes mondatomért vállalom a teljes felelősséget. Saját tapasztalatomat írom le, vagy leellenörzött jelentést. Illetve jelzem, hogy ez kinek a véleménye.

  Törölni csak szerkesztési szándékkal törlök a mondanivaló megváűltoztatása nélkül. Letiltáshoz csak nagyon alapos ok miatt nyúlok. Az enyémtől eltérő véleménnyel nincs semmi gondom, csak ha már nagyon unalmas, akkor szólok. A primitív szövegtől megőrülök, de mutatóba átengedem. A reklámozást csak relőzetes konzultációval engedem át. 🙂

 23. Tiszteletem Tibor bá’!

  Én is az olvasói között vagyok, akarom írni az olvasóid között, ha megengeded a tegeződést 62 év korkülönbségnél – mert látom itt a többség tegeződik Veled. 🙂 Szóval olvaslak, és javarészt érdekes amit itt találok, és nagyszerű, hogy napi rendszerességgel. Nem értek mindennel egyet, néha a stílus és a tartalom is „zavar”, na de furcsa világban élnénk, ha mindenkinek egyforma véleménye lenne. Szóval ez nem baj. A kedvenceim a „Vissza a Múltba” írásaid.
  További jó egészséget és önzően sok blogolást kívánok! 🙂
  …és sajnálom ami a házaddal történt.

 24. 24:
  Nem a többség Árpi. Az utolsó darabig mindenki. Aki nem, azt már ki is tiltottam. Lesz itt rend. Az anyját! 😀

  Házammal? Így érdekes az élet. Ilyen gigszerek nélkül tök unalom! De köszi az együttérzés.

 25. Tibor Bá. Úgy látom nagyon mélyre ült a hsz-em nálad. Nem sérteni akartam, már itt leszögezem. Én a saját kollégáimból indulok ki. Azok még a leguccsó putri oltásánál is figyelnek arra, hogy a kis vagyonkából ami megmarad, azt a tulaj kapja vissza! Pest felé ez arányosan a saját oldalra billen úgy látszik, mint minden más területen az életben.
  20.-ban szépen leírtad, hogy miért nem mehetsz oda, amíg a tűzoltók dolgoznak, ez így van.
  És Évát ezúton is megkövetem, ha esetleg sértő lett volna valami amit írtam, de nem tudom elégszer leszögezni, hogy én a saját kollégáimból indulok ki, ha ilyen téma van.
  A biztosításos dologhoz még annyit, hogy a rendeltetésszerű használatba már belefutott a család anno, ezért mertem felhozni ezt. Mosógép tönkrement, ráadásul elengedte a vizet is nem kis beázást okozva az alagsorban. Biztosítós pali kijött, megnézte, azt mondta, hogy túl volt töltve (és tényleg) kilóban a mosnivalóval – kisszőnyegek voltak, amik mocskos sok vizet felszívtak – és amiatt ment gallyra. Kihozott minket vétkesnek és nem akart fizetni, mivel nem a leírásban foglalt kilómennyiség volt betéve. Persze szóltam pár ismerősnek a biztosító központjában, el tudtam rendezni, de rá egy hétre, hogy megkaptuk a kártérítést, már váltottam is máshova.

 26. 26:
  Elnézést elfeküdt a hozzászólásod. Semmi gond. Elmondtad a véleményed, én is az enyémet. Az országban a morál nincs egyenletesen leterítve. Csak ne kételkedjünk egymás szavában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük