Vlagyimir Putyin közölte, mi Moszkva valódi célja az ukrajnai háborúban.

Nem fegyvernyugvást kell elérni az ukrajnai háborúban, Oroszország a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja elérni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott pénteki moszkvai tárgyalások után tartott közös sajtónyilatkozatban.

Az orosz államfő időszerűnek és hasznosnak nevezte a megbeszéléseket, és megköszönte a magyar kormányfőnek, hogy ellátogatott Oroszországba. Putyin szerint Moszkva Orbán Viktor látogatását a párbeszéd helyreállítására tett kísérletnek tekinti. Vlagyimir Putyin meglehetősen alaposnak, közvetlennek és őszintének nevezte a több mint két és fél órás eszmecserét, amelyet a magyar miniszterelnökkel folytatott.

Közölte, hogy szó esett az ukrajnai konfliktus megoldásának lehetséges módjairól, és Orbán Viktor beszámolt neki keddi kijevi tárgyalásairól, amelyek során tűzszünetre szólított fel, hogy megteremtse a feltételeket az Ukrajnáról hosszabb távra szóló tárgyalásokhoz.

Putyin ismételten kifejezte Oroszország készségét a konfliktus tárgyalásos rendezésére, hozzátéve, hogy Kijevben ezzel szemben még mindig bíznak a győzelemben, és úgy vélve, hogy Ukrajna támogatói továbbra is megpróbálják „ezt az országot és népét faltörő kosként, áldozatként felhasználni az Oroszországgal való konfrontációban”.

Álláspontja szerint az ukrajnai vezetésnek azért sem érdeke a megegyezés, mert a hadiállapot visszavonása után, szabad választásokon „közel nulla esélye” lenne „elvesztett legitimitásának” visszaszerzésére. „Nem egyszerűen fegyvernyugvásnak vagy ideiglenes tűzszünetnek kell lennie, nem valamiféle szünetnek, amelyet a kijevi rezsim arra használhatna fel, hogy pótolja a veszteségeit, átcsoportosítást hajtson végre, és újrafegyverkezzen.

Oroszország a konfliktus teljes és végleges befejezése mellett van” – mondta Putyin. Rámutatott, hogy Moszkva szerint ennek érdekében maradéktalanul ki kell vonni az ukrán erőket a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni régióból, de vannak egyéb feltételek is. Az orosz elnök arról is szólt, hogy folytatódik a munka a paksi atomerőmű bővítési projektjén. Hangsúlyozta, hogy az ötödik és hatodik blokk üzembe helyezésével a létesítmény kapacitása több mint kétszeresére nő.

 

(Portfolio)

11 gondolat erről: „Vlagyimir Putyin közölte, mi Moszkva valódi célja az ukrajnai háborúban.

 1. Mintha VP igyekezne úgy beszélni, hogy azt lássák, OV az ő embere. Pl. most is „beszámolt neki”.

 2. S miből vontad le ezt a következtetést Pável? Abból hogy sokkal udvariasabb és a hangneme sem lenéző (összehasonlítva egy EUssal mondjuk) ? Ő mindenkivel/mindenkiről így beszél csak mondom…

 3. V honi sajtója nem mondta hogy „beszámolt” a Z-vel való beszélgetésről P-nak, ő ezzel nem dicsekedett volna el. P hozta ezt nyilvánosságra (ha igazat mond, de ez mindegy is). Most úgy néz ki V, mint aki P-nak szállítja az infót, neki ügynökösködik. P-nak nyilván jól jön, ha azt tudja demonstrálni, hogy egy európai ország máris a zsebében van. Egyébként Antall József már akkor figyelmeztetett, hogy nem szabad azt gondolnunk, hogy az oroszok letettek volna Közép-Európáról. Hogy udvarias volt egy politikus? Egy dörzsölt KGB-s? Nahát!

 4. Nem P hozta nyilvánosságra, hanem maga V mondta el az utolsó kérdésre adott válaszaként a sajtótájékoztatón P-vel való megbeszélése után.
  A többi zöldéget amit itt összehordtál, nem is kommentálom…

 5. Kádár idejében is pénzért és tanácsért jártak Moszkvába. Ezen nincs mit csodálkozni.

 6. Bocsánat. Úgy értettem, nem tudnád objektíven, látom érzelmileg magával ragad az ügy.

 7. 7 .
  Te, a fő állításod cáfoltam, de mindenki aki megézi a 20 másodperces videót, láthatja hogy kamuzol/tévedsz, amit még el sem ismersz.
  Most ebben milyen érzelmi elragadtatás van, világosítsd már fel a publikumot kérlek!

 8. A „többi zöldségről”: Neked Antall József figyelmeztetése a ruszkikról zöldség? Szerinted Putyin hangnemének, udvariaskodásának van közvetlen jelentősége? Valld be, te kedveled!

 9. 10. Inkább a kérdésre válaszoltál volna…vagy inkább hallgattál volna, bölcs maradtál volna…
  Posztolj tovább csak a HTKA-n, ott gondolom még tart a műszakod…

 10. Minden háborúban, egy aktív fegyvernem a propaganda.
  A hadban álló felek nyilatkozatai, mindig csúsztatásokkal, hazugságokkal elhallgatásokkal és a másik felet besározó és magát fényező elemekkel szennyezettek.
  A narratívák álszentek és populisták, megvezetőek.
  A politikát, a stratégiát és taktikát is el kell adni a világnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük