(ACs-61) Azok a csodálatos nők – Lenke

Ma blogtalálkozó van

___________________________________________________

Tibor bá’ csodálatos női

 

~q102Utolsó katonaévemet nyögtem 1956-ban. Június második felében néhány napos táborozásra indult a negyvenfős alakulat a Velencei-tóhoz. Ilyen esetben fel kellett volna húzni egy hatalmas tábori sátrat, de ezt, ha lehetett, a parancsnok elkerülte. Rendszerint valami közintézménybe kéredzkedtünk be. Ez alkalommal Velence község általános iskoláját szemeltük ki, amire igazgatói engedélyt kaptunk. A feladat antennák telepítése volt, majd 24 órás rádió-forgalom bonyolítása az ország más helyein felállított egységekkel.

Az iskola egy jó ötletnek bizonyult, mert menzája is volt, azaz egy hatalmas konyha, amit – lévén nyári szünet – birtokba vehettünk. Ezen kívül kiderült, hogy az igazgatónak, aki családjával az iskola területén lakott, volt egy 20 éves lánya, Lenke.

Lenkét politikai okok miatt (járatta nagy száját, a szemináriumokon „kényes”, vagyis provokatív kérdéseket tett fel) kicsapták az egyetemről, és mintha ez nem lenne elég, meg nem határozott időre kitiltották Budapestről is. Ez azt jelentette, hogy ha felment Budapestre és történetesen valahol igazoltatták, akkor már a kitiltás megszegése miatt börtönbüntetést kellett kapnia. Ez a politikai háttér azonban Lenkét nem tette kevésbé kívánatossá, főleg nőhiányban szenvedő katonák számára. Talán felesleges megemlítenem, hogy minimum harminc éhes hím vetette volna magát Lenkére – ha csak rajtuk múlott volna. Ennek ellenére én lettem a befutó. Hogyan?

Első nap a csaj mindannyiunk feje felett látványosan átnézett, miközben ott mászkált közöttünk fel és alá mindenfajta álcázott céllal. Viszont én kiszúrtam, hogy egy Ady-kötet van a hona alatt.

 • Mi van, te egész nap Ady-t olvasol? – szólítottam meg, de Lenke csak foghegyről böffentett oda.
 • Miért, te már hallottál Adyról?
 • Hogy hallottam-e, jobb verseket írok én, mint ő.
 • Hülye! – intézett el Lenke egyetlen szóval.
 • Na jó, próbáljuk ki.
 • Ne nevettesd ki magad.
 • Ha nem hiszed, – érveltem – az rendben van, de a bizonyítás jogát nem tagadhatod meg tőlem.
 • És mégis, hogy akarod bizonyítani?
 • Egyszerű. Egy éjszakára kölcsönadod az Ady-kötetet, én kimásolok belőle egy Ady-verset. Egy másik lapra költök egy saját verset. Ha meg tudod mondani, melyik a hamisítvány, te nyertél. Ha nem, akkor én.

A csajnak felcsillant a szeme, végre valami unaloműző ebben a porfészekben, és ráadásul valami olyan, amiben otthon van. Arról nem is beszélve, hogy merészségem sejtetett számára valami szokatlant. Szóval belement a dologba.

Aznap éjjel szolgálatban voltam (morze, rádió-forgalom, adás-vétel, írógép, stb.), jutott idő kimásolni egy viszonylag ismeretlen verset az 500 oldalas kötetből és adtam neki hasból egy új címet. Majd írtam egy Ady-utánzatot és fölé másoltam egy Ady-verscímet. Természetesen a cím és a szöveg tematikailag összhangban volt.

Lenke másnap délelőtt jött számon kérni. Első olvasás után láttam az arcán a megütközést, hogy bizony nem talál közöttük különbséget. Aztán némi gondolkodás után előállt a megfejtéssel. „Szerintem egyiket se te írtad, mind a kettő Ady-vers, át akarsz verni.” Kinevettem, és ragaszkodtam hozzá, hogy válasszon, mert az egyik verset én írtam. Nem tudott, nem mert választani, de hajlott arra, amelyik eredeti Ady-címet viselt. Valahol a tudat alatt emlékezett a címre, pontosan úgy, ahogy előre sejtettem. Na, most a versek:

A fiatalság nevében

És mindennek mindörökre vége,

de vágyam hadd szálljon fel az Égbe,

és legyen erős újra két karom.

Csak még egyszer fogjalak karomba.

Meglásd, vágyam nem fojtom magamba.

Érezd meg azt, ki én vagyok.

Repülök veled a vörös sötétbe.

Fejemet hajtom remegő kebledre.

Most már csak én meg te vagyunk.

A sötét eloszlik ködös szürkeségbe.

Réveteg szemem lát a messziségbe’

és mindennek mindörökre vége.

 

Öreglegény szerelme

Megláttalak ma te lyány

felkínált minden titkaiddal,

Kérést intézve fogékony szívedhez,

ifjú hévvel ragadj magaddal.

Miért ez olcsó csábmosoly

Szépívű szájad szegletén?

Miért a kínzó fájdalom,

vén testem tiltott rejtekén?

Gondolatban friss testedet látom,

S a tudat úgy megrészegít.

Gyűrködném tiszta nyoszolyádat

Bár tudnám, örök álomba szenderít.

Lám, áldozom vágyba mindenem,

és irgalmatlanul imádlak.

Öreg szívem egyre csak lüktet.

Szép női test, holtamig kívánlak.

A verses hülyéskedés után jól összebarátkoztunk. Este, holdfényben már meztelenül fürödtünk a Velencei tóban. Volt ebben valami romantikusan izgalmas, mert akkoriban ez nem volt mindennapos nyitottság. Az apró hullámok ezerszámra verték vissza a telihold fényét. Lenke sziluettje leírhatatlan erotikus élményt nyújtott, nem lehetett vele betelni. Alig jártunk térdmagasságú vízben, amikor Lenke incselkedve fröcskölni kezdte rám a vizet. Persze visszafröcsköltem, és a nagy igyekezetben egyre közelebb kerültünk egymáshoz, mígnem összetalálkozva forró ölelkezésbe kezdtünk. Később kimentünk a partra, és mivel Lenkének nem volt külön szobája, az akkorra már üresen hagyott konyhában állva szeretkeztünk, és ha van isten, akkor Ady szelleme ott lebegett felettünk, és csóválta a fejét. Ugyanis mind a két verset én költöttem.

A költészethez azóta se értek, fogalmam sincs, mennyire vacakok, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Lenkének se volt fogalma.

Mi lett Lenkével?  Nem tudom. A kitiltás ellenére októberig háromszor feljött hozzám Budapestre, egyszer én mentem le Velencére, aztán jött a forradalom. Lenke természetesen kiment Nyugatra, és nem csodálkoznék, ha napjainkban magyar irodalmat tanítana a Harvardon.

___________________________________________________
___________________________________________________
____________

Éljetek a lehetőségekkel!

2 gondolat erről: „(ACs-61) Azok a csodálatos nők – Lenke

 1. Egyszer egy oreg rokonom azt mondta hogy meglehet ok tobbet kefeltek mint mi mai 20as 30asok de lehet a nagyszulok megtobbet 🙂 olvasva irasaid ugyvelem van alapja 🙂
  Raadasul mindezt stilusosan tetted. Nem hitelre vett x5 bmwvel 8karatos ukran kutyalanccal a nyakadban.
  A masodik vers szamomra kedves emleket idezett fel, ezert kapsz egy pirospontot 🙂

 2. 1:
  nem tudok nyilatkozni az egész generációm nevében, de úgy érzem az idős rokonodnak igaza volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük