(233-sz) Do you speak SzTK?

Tibor bá’ szatirikus online

Beszélsz SzTK-úl? Ahá, azt se tudod, mit kérdezek. Állítom, hogy tudsz SzTK-úl, csak nem tudod, hogy tudsz. Próbáljuk ki! Szerinted mit jelent a következő mondat? „Ketteske, bevette a lázcsillapítót?” Na, látod, ez azt jelenti, hogy te, Kovács Mihály, akinek a postás azt mondja, hogy „Kovács úr ajánlott levele van.” Szóval te, Kovács Mihály, kórházban fekszel, egy nyolc ágyas kórteremben és ágyad az ajtótól a második. Ezzel a geometriai elrendezéssel sikerült kivívnod, hogy ötven éve cipelt családi neved egy ültő helyben elveszítsd és felvedd a Ketteske ragadvány nevet, ilyen szép, becézgető formában. Elvégre egy beteg bármikor kilehelheti a lelkét, és leendő halottakról jót vagy semmit.

Úgy is mondhatnánk, hogy a kórház kapu átlépésével megszűnsz személy lenni, legjobb esetben is csak egy munkadarab vagy és buzgón fohászkodhatsz a jóistenhez, hogy ne váljék belőled elfuserált selejt, mert ez is benne van a kalapban. Viszont be kell látnunk, hogy ennek a komoly hagyományokkal rendelkező jelenségnek kimagasló előnyei vannak. Például a nővérnek nem kell emlékezni, hogy te tulajdonképpen Kovács Mihály vagy, mert amíg a fejfádra rá nem írják ezt a nevet, te bizony Ketteske maradsz, amiről az ágyad elhelyezése a napnál is világosabban árulkodik. Ez ugyan Nyugaton nincs így, de hát ebben-abban ők is tanulhatnak tőlünk. Az igaz, hogy Herr Schmidt a müncheni kórházban is Herr Schmidt marad, ez ugyanígy elmondható Mr. Smithről is az East Londoni kórházban, de hát ezekben az országokban még nem hallottak az orvosi tekintély mindent elsöprő fontosságáról, aminek a tűzön-vízen való magas szintű fenntartása első számú egzisztenciális érdek.

Most vizsgáljuk meg azt, hogy a társadalombiztosításban kialakult dialektus milyen mértékben befolyásolja a mondatszerkezet! Példa: „Ketteske leveszi az ingét.” Első hallásra talán figyeljük meg a mondat praktikus tömörségét miután megszabadult olyan felesleges tölteték szavaktól mint: legyen szíves, kérem szépen, szíveskedjék. Az is figyelemreméltó, hogy kérésből állítás lett. A nővér ezzel a tőmondattal tulajdonképpen azt állítja, hogy Kovács Mihály leveszi az ingét. Valójában erről szó sincs. Kovács Mihály haptákban ül az ágyában és súlyos lélektani dilemmától szenved, amit esetünkben úgy hívnak, hogy kognitív disszonancia. Ő ugyanis arról tud, hogy ül, ám a nagytekintélyű nővér azt állítja, hogy leveszi az ingét. Mivel ezt a súlyos ellentmondást nem képes feldolgozni, ezért gyors ütemben kezdi magáról ledobálni az inget, hogy ezzel a kognitív disszonanciát feloldja.

Egészen más az eset, ha történetesen nem vagy kiszolgáltatott helyzetben. Ilyenkor az SzTK szublinguában kapsz egy jelzőt: „kebelbeli”, és mint ilyen nem lehetsz Ketteske, nem kell sorba állnod, kijön eléd a nővér és karon fog, valamint tízóraira a kockasajt mellé kapsz egy második kockasajtot is.

Az is megfigyelhető, hogy az SzTK szublingua egyes magyar kifejezéseket nagyon rosszul tűr. Különösen érzékeny a „hálapénz”, „csúszópénz”, „baksis”, stb. kifejezésekre, amik helyett a „paraszolvenciát” kedveli.

Külön ki kell emelni a nyelvhez szorosan hozzásimuló sajátos metakommunikációt. Legeklatánsabb megnyilvánulása a „szigorú arckifejezés”, „a fej feletti átnézés”, „a megszólaláskor felvett zord, esetleg csak tudálékos arc”, illetve a „rendkívüli elfoglaltság” látszatának fenntartása, valamint a pácienssel történő szóba állás, illetve beszélgetés céljából történő leereszkedés merev elkerülése.

Olyan esetben, amikor a fentiekben említett „elkerülés” technikai okokból kifolyólag nem megvalósítható. Az SzTK szublingua kiemelkedő szerephez jut. A kialakult eljárás figyelemreméltó. A magyar nyelvtani szabályok általában érvényben maradnak, csak úgy, mint a magyar ragok. Ezzel szemben a főnevek és az igék súlyos változáson esnek át, még abban az esetben is, amikor a magyar megfelelő rövidebb, könnyebben kiejthető és helyesírásához nem fér kétség. Lássunk néhány példát! Az „altatóorvos” prosztó kifejezés, és ezen az sem változtat, hogy közérthető, vagy talán éppen ezért a megbélyegzés. Az SzTK megfelelője, a magánhangzó torlódás miatt nehezen kiejthető „aneszteziológus” viszont roppant tetszetős, és egészen másként cseng, ha például műtét után a beteg elfelejt felébredni, mert ezt a nem elhanyagolható kellemetlenséget a család könnyebben nézni el egy aneszteziológusnak, mint egy altatóorvosnak, mert az „altatásban” valahol mélyen benne van, hogy esetleg „örök álomba merülésről” is szó lehet.

Amikor a nagymamát sok tízezer forintos, több lépcsőben átnyújtott hálapénz után átsegítik a másvilágra, a családdal lényegesen könnyebb közölni a tényt az „exitált” kifejezés segítségével, mint beismerni a brutális „halált”. Hasonló megfontolásokból lesz a közönségesnek hangzó „terhes” nőből „gravid”, főleg, ha nem várt elvetélésről van szó, amit a „gaviditás megszakadása” SzTK kifejezés jelez.

Amióta a zárójelentés átadása kötelezővé vált, a korábbi borítékba történő leragasztás helyett, a lingua SzTK újabb trükköket épített be sorai közé. A három betűs „máj” ötbetűs „hepar” lett, a négy betűs „tüdő” ugyancsak ötbetűs „pulmo”-vá változott. Nincs orvos széles e hazában, aki hajlandó lenne olyan egyértelmű szavak használatára, mint például „oldalsó”, „helyi” „elégtelen”, „kóros”, „sorvadás” ezek helyett sokkal jobban csengőnek találják a „laterális”, „lokális”, „insufficientia”, „pathologiás”, „atrophia” szavakat.

Az SzTK nyelv nem törekszik precizitásra, rendezettségre, célja az egészségügyi kaszt fennkölt fenntartása, és ezen törekvésének közepette a helyesírás másodlagos szempont. Így esik meg, hogy a „c” és „k” betűk csereszabatosak, csakúgy, mint az „y” és „i”. A „th”, „ph”, stb. betűpárosok helyett olykor a „t”, „p”, stb. betűket használják. Szóval össze-vissza, ráadásul a billentyűzethez nem szokott ujjaik sorozatosan követik el a melléütést.

Sajnos a lingua SzTK itt nem áll meg, azaz pusztán más szavak és kifejezések használata még nem jelenti az egészségügyi kaszt abszolút győzelmét. A végső cél az egyes fogalmak megváltozása, amint átlépünk az egészségügyi intézmény kapuján.

Vegyük például a „felelősség” fogalmát. Nos, egy autóbusz vezető beül a volán mögé és végzi napi tevékenységét. Mindenki úgy gondolja, beleértve a büntetőjogot is, hogy munkájáért felelősséggel tartozik. Ha elüt egy gyalogost, nem mentheti ki magát azzal, hogy egész héten túlórázott. Ha egy felszállni készülő utas kezét becsípi a záródó ajtó és az utas testét néhány méteren át vonszolja magával a busz, nem mondhatja azt, hogy amikor az utas fel akar szállni egy autóbuszra, tudomásul kell vennie, hogy az néha kezének becsípésével jár. Ezt a rizikót fel kell vállalnia. Hasonló a helyzet minden más szakmában. Egy híd nem szakadhat le, mert a tervező nem mondhatja, hogy aki rálép egy hídra, annak számolni kell a híd esetleges, időnkénti leszakadásával. A tervező mérnők se bújhat ki a felelősség alól, és nem állíthatja, hogy aki kilép egy erkélyre annak számolnia kell az erkélyek időnkénti leszakadásával, és persze sorolhatnánk, de hiszen a magyar nyelv művelői valamennyien tisztában vagyunk a felelősség fogalmával. Van azonban egy ága a magyar nyelvnek, az SzTK szublingua. SzTK-ul a felelősség azt jelenti, hogy az operáló sebész minden következmény nélkül a felnyitott hasfal alá bevarrhat ollót, törlőkendőt, csipeszt, vagy akár a nagymama nachtkasztliját is (ha befér), mert minden betegnek (természetesen magyar betegről van szó), tehát minden egyes magyar betegnek tudomásul kell venni, hogy időnként a sebészek ezt-azt bent hagynak a felnyitott testébe, és ezt a kockázatot a betegnek vállalnia kell.

Aggodalomra azonban semmi ok, addig kell az orvosok fizetését a létminimumon tartani, amíg mind el nem megy Angliába. Nekünk majd jók lesznek a helyükre betelepülő ukrán orvosok. Arra felé az olló, meg a csipesz nagy érték, eszük ágában sincs bent felejteni a betegekben. 😀

40 gondolat erről: „(233-sz) Do you speak SzTK?

 1. Hát a vége nagy ott van ( 🙂 ), de a felelősség boncolgatása is teljesen logikus.

  Nem is értem, hogy ez a kérdés társadalmi szinten miért nem vetődött már régen fel?

  Szaknyelv lehetséges okai:

  a.) a latin elnevezések egy részének nincs magyar megfelelője,
  b.) így lehet a orvosi karsztrendszer „felsőbbrendűségét” kihangsúlyozni
  c.) félreértések elkerülésére használják, hogy az egyik orvos pontosan megértse a másikat
  d.) Az egyszerű halandó ne értse meg a kezébe nyomott leletét.

  Ezek közül mind, vagy több is szerepelhet okként.

 2. Ez a Fiala nevű balfasz aki előbújt a patkánylyukból is így szólította a riportalanyait az HitTV-n.

 3. 2:
  Fradi44!
  Légyszi, egy kicsit fogd vissza magad.

 4. Abban biztos vagyok, hogy egy kertész nagyobb szeretettel bánik a növényeivel, mint általában az egészségügyi dolgozók a betegekkel.

 5. Az állatorvost is jobban bánik az állatokkal, mint az emberorvos az emberekkel.

 6. 5: Az állatorvos (csak) akkor kap pénzt tartósan, ha elégedett vagy vele (és őhozzá mész vissza legközelebb is). Az ’ember’orvos meg akkor is megkapja a fizetését, ha leszarja a beteget. Az alapfizetését meg úgy tekinti, hogy az alanyi jogon jár neki – ‘fizetésnek’ csak a hálapénzt tekintik – persze tisztelet a kivételnek, PÉCSEN úgy műtötték a lányomat, hogy egy fillért nem voltak hajlandók elfogadni.

 7. A poszt alap mondanivalójával csak egyetérteni lehet, de a nyugati orvoslásról a Patch Adams című film ugrott be. Szerintem ott sem neveznek mindenkit nevén, de majd háziorvosunk (jancsika) feltehetően kifejti véleményét, tapasztalatát a jelenkori eseményekről. 🙂
  De lehet, hogy a nagy számú nem együttműködő beteg miatt ilyen undokok az orvosok. Az a Csernus paródia jutott eszembe, amikor Gálvölgyi azt mondja a páciensnek, hogy „olyankor jön orvoshoz, amikor fája a foga? Akkor tömje be maga.” 🙂

 8. Tibor !

  Már épp itt volt az ideje új igazolványképnek !

 9. 8:
  Persze, 2014. január 1.-én újra váltani fogok.

 10. Szép poszt.

  Tetszett. Mostanában amúgy is orvosokat látogatok, nekiindultam egy nagyfelülvizsgálatnak.

  Magas koleszterin, magas vérnyomás eddig a megállapított.
  Eltiltott a doki minden jótól, mint kávé, ami nélkül nem indul el a szervezetem, szalonna, ami nélkül szintén kinyúlok, meg úgy alapjában véve minden földi jó, mint fűszeres kaja, só, cukor, és hasonlók. Figyelnem kell a pulzusom, hogy ne menjen 90 fölé.
  Fel fogok venni egy értágító infúziókúrát is a napokban. Nootropil koktélt kapok. Igaz, hogy annak idején elszedtem egy marokkal, sz*rt sem lendített az állapotomon, most mégis ugyanezt fogom kapni. Ugyanis továbbra is sípol a fülem, immár lassan 3 éve. Hál istennek az kiderült, hogy a cisztám köszöni szépen megvan a fejemben, nem nőtt, nem csökkent ugyanolyan, nem ment el semerre.

  No, és a lényeg, amiért írok, hogy tényleg létezik az sztk- nyelvezet. Hálistennek tudok pár szót latinul az orvosi eseteimmel kapcsolatban, ezért a leleteket némi küszködéssel de ki tudom silabizálni már a tetthelyen, és nem kis örömömre szolgál, mikor visszakérdezhetek az orvos felé, hogy miért szerepel duzzadt mandula a diagon, mikor a mandulámat már régesrég kivették, vagy esetleg rossz irányú orrsövény-ferdülést írnak a diag-hoz. Nos, olyankor igencsak szúrós lesz mindegyiknek a szeme és eléggé mormogva kezdik mondani a magukét.
  Tény, ami tény, nem árt tisztában lenni a dolgokkal.
  Ráadásul amit ráírnak az emberre vizsgálatot, no az még a szemenszedett hazugság.
  Elmegy az ember egy kis náthával és egy sor vizsgálatot ráírnak a lapjára. Mivel latinul van, ezért a szegény beteg marhára nem érti, hogy mit is ír alá. Én már többször szóltam, hogy nem írom alá, mert ezt, vagy azt a vizsgálatot rajtam nem végezték el.
  Nagy svihákok ezek az egészségügyesek meg kell hagyni.

 11. Amúgy a legjobb fej a fogorvosom.
  Szereztem egy fogorvosi könyvet, csak hogy tudjam, mit készül rajtam elkövetni.
  Aztán mikor a nővérnek diktálta, hogy mit fog rajtam művelni, mondtam neki, hogy aznapra a gyökérkezelést hagyjuk ki, mert elég pocsékul vagyok. Erre nézett egyet és kérdezgetni kezdett. Azóta mindig tanít valami újat, mert élvezi, hogy nem kell mindent elmagyaráznia. Szóval jó fej.

 12. 10.Gorgon
  Köszönöm, ez akkor az 1-es hozzászólásom e.) pontja lesz.

  e.)”Elmegy az ember egy kis náthával és egy sor vizsgálatot ráírnak a lapjára. Mivel latinul van, ezért a szegény beteg marhára nem érti, hogy mit is ír alá.”
  OEP támogatási visszaélés.

  Mondjuk voltak jó sztorik, mert meg lehetett(lehet) nézni az ügyfélkapun, hogy milyen vizsgálatokat végeztek el az emberen és az mennyibe került.
  Egyes férfiemberek simán szültek pér gyereket ennek alapján… 🙂

 13. 10 Gorgon

  „nekiindultam egy nagyfelülvizsgálatnak.”

  Jó ha az ember tudja rendben van-e minden, de ha ezek után hagyod, hogy minden bajodat kezeljék, az felér egy öngyilkossággal. Nekem is évekig cicergett a fülem. Mikor az utolsó igazi munkahelyemet otthagytam elmentem a körzeti orvosomhoz és elpanaszoltam, hogy szédülök mikor zötyög az autó, és folyamatosan zúg a fülem. Igazából nem nagyon zavart a dolog, csak jól jött pár hónap táppénz, amíg valahogy megoldottam az anyagi dolgaimat. Nagyon rendes volt a csaj (remélem még él ! 6 éve nem láttam.) Elküldött minden lehetséges vizsgálatra. Vannak frankó kis CT felvételeim amik bizonyítják, hogy van valami a fejemben. 🙂 Végül nem találtak semmit. Aztán kiköltöztem tanyára, találtam egy igazi jó társat, jókat kajálok, nem parázom semmin, pedig volna min. A fülzúgás, meg a szédülés pedig elmúlt mintha nem is lett volna. Ha elfogadsz egy tanácsot : Gyógyszeres kezelést csak akkor fogadj el, ha meggyőződtél róla, hogy nincs más lehetőség. Inkább próbálj jól élni ! A végén úgyis belehalunk a dologba mindannyian. Én azt gondolom jobb elégedetten kevesebbet élni, mint betegségektől rettegve többet.

 14. Kicsit lennék az ördög ügyvédje, ha megengeditek.

  Az anamnézisek nem a betegnek készülnek, hanem más orvosoknak, akik később találkoznak a beteggel. A beteget az orvos személyesen magyarul tájékoztatja, és a beteg alá is írja a kezelések előtt a belegyező nyilatkozatát, amiben többek között az is szerepel, hogy az orvos számára érthető módon felvilágosította.

  Másrészt az ember élete során legfeljebb néhányszor találkozik igazán komoly betegséggel, az orvos meg naponta többször. Másként nem lehet kibírni a pszichés nyomást, csak a beteg és a betegség tárgyiasításával, az ezektől való függetlenedéssel – ezért lesz a magzat elvesztése a graviditás interruptioja.

  Természetesen ezek ellenére néhányan viselkedhetnének humánusabban és megértőbben a betegekkel, erre nincs mentség, hiszen az ember karateréről az árulkodik a leginkább, hogy hogyan bánik azokkal, akiktől nem vár semmit, vagyis a kevéssé ‘szolvens’ betegekkel ebben az esetben.

 15. 13.

  TM, ezt a kúrát még felveszem, de ha nem lesz semmi változás, akkor hagyni fogom az egészet.
  Tudod, mióta sipol a fülem, azóta rengeteg mindenen változtattam.
  Sportolok (előtte semmit nem mozogtam), rengeteget vagyok szabad levegőn (előtte a pc mellett görnyedtem hajnalokig), nem stresszelek mindenen, étrendet váltottam, kerülöm a piát, meg még egy csomó minden. Hiába. Ez a fránya sípolás megmaradt.
  Azt mondtam magamban, ha ez az infúzió nem válik be, nem fog tovább érdekelni.
  A nagyrenoválás amúgy a cisztám miatt volt érdekes, de ez egy hosszú sztori. A fülzúgás itt másodlagos volt.
  A szalonnáról és a kávéról pedig nem fogok lemondani. olyan isten nincs 🙂 Legfeljebb nem normál sertésből lesz, hanem mangalicából. Most is kaptam két táblával és irgalmatlan finom ez is.

  és még 12-höz:
  Az egészben az az érdekes, hogy az OEP-nél minden megvan, neked pedig állandóan hurcolnod kell mindenhova a 10 év alatt összegyűlt összes leletedet.
  No gyerekek ez a röhej. A mostani nagykörutamon az egü-ben komolyan mondom, egy közepes méretű gyűrűs mappában vannak lefűzve a leletek, azzal jártam orvosról orvosra.
  És nem röhögtek ki. Sőt volt ahol azt mondták, hogy hiányzik 1-2 lelet, de azok most nem relevánsak. Szóval besz*rás az egész.

 16. 14 Bockó

  Megengedjük…persze, de azt gondolom az orvosok is emberek. Az egyik ilyen, a másik olyan. Állatorvosi példát tudok csak felhozni, mert szerencsémre egyéb tapasztalatom csak hiányosan van. Van nálunk (Kiskunfélegyháza) egy Zsolt nevű állatdoki, aki már sokadszor jött ki hozzám a tanyára úgy, hogy szerintem amit az állataim kezeléséért kért az éppen fedezte a benzinköltségét. Eleve egy lepukkant valami Fiattal jár, amiből nekem az jön le, hogy nem egy pénzsóvár átlagfigura, hanem valaki aki azért lett állatorvos mert szereti az állatokat. Nyilván ez neki nem nagy üzlet, de én meg azt gondolom, hogy , ha ennek az embernek valaha is szüksége lehet az én tudásomra, segítségemre, akkor én is ugyanígy fogok vele „üzletelni”. Az átlag emberorvosok között is szerintem sok az ilyen elhivatott ember, csak mi a kritikusok, nem a jókra, hanem a hulladékra fókuszálunk. Ha valami jól működik, ha valami tisztességes, annak nincs „hírértéke”. Ez tulajdonképpen baj! Sokkal jobb lenne azt terjeszteni : Ki az az orvos akivel elégedettek voltunk. Ki az aki bármi más területen olyat tud amit más nem. Itt Tibor’bá blogján leginkább negatív gondolatainkat, félelmeinket osztjuk meg egymással. Talán jó lenne egy poszt mellékvágányán lehetőséget adni a jó tapasztalatoknak is. Hasznunk végül is inkább ebből származhatna. Nekem pl. sokan akik itt írnak segítettek mindennapi életem dolgaiban boldogulni. Itt-ott ahol tehettem, meg szoktam köszönni, de jobb lenne egy hely ahol mindenki leírhatná, hogy mi miért volt neki hasznos információ, illetve mi volt az ami nem jött be valamiért.

 17. 14.

  Az ukrán orvos is érti a latint. Ha valaki külföldre megy, akkor is értelmezhető a zárójelentés.

 18. 10:
  Nem hiszem, hogy nekem jobban fogsz hinni, mint az orvosoknak, de azért elmondom: Az infúzió egy lófasz, nem árt, de nem is használ. Viszont lehet érte paraszolvenciára ácsingózni. A koleszterin – ha nem túlontúl magas – messze nem olyan fontos, mint hirdetik róla. A fűl zúgásod pszichés eredetű, de az életeden úgyse fogsz (tudsz) változtatni. tehát szedj napi 0,5 mg Xanaxot

 19. 18. Tibor’bá

  „de az életeden úgyse fogsz (tudsz) változtatni. tehát szedj napi 0,5 mg Xanaxot”

  Kicsit lennék az ördög ügyvédje, ha megengeditek…..mondta Bockó, de ez a mondat inkább Téged predesztinál erre a posztra!

 20. 10:
  Kiegészítés: Ha a pulzusod 90, és nem szedsz rá semmit, akkor tudnám ajánlani a Bisoprolol hatóanyagot 5 mg/nap. Javaslom kérdezd meg a házi orvosodtól: Nem kellene-e ezt szedned? mert hogy a barátod……

 21. Koleszterin:
  úgy emlékszem Jancsika irta itt egyszer, hogy a koleszterin szint „magas” határértékét folyamatosan tolják lefelé. Tehát ami 5 éve még tök normális volt, az most akár „halálos” szint is lehet, és koleszterin csökkentőt kiáltanak.
  Úgyhogy lehet semmi gond a koleszterineddel, csak a határérték került lejjebb 🙂

  Amit még érdemes változtatni az étrenden: fehér (kristály) cukor, fehér (finom) liszt, vörös húsok, margarin minél teljesebb elhagyása. Alkohol minimalizás, csak jó minőségű pl. tiszta pálinka 🙂 stb.
  És sajnos a kávé is savasít…
  Tiszta víz fogyasztása napi 1-2 liter az egyéb folyadékok mellett, tiszta konyhasó (amivel nem kell spórolni megfelelő folyadékbevitel mellett, mi pl. erdélyi sót eszünk), saját zöldség gyümölcs minél több.

  Nem muszáj változtatni, de érdemes, mert rengeteg haszna van.

  NAGYON AJÁNLOTT olvasmány: Cukor blues , keressetek rá, letölthető a netről. Kétezeregy kiadó adta ki.

 22. Régen úgy működött a gyógyítás, hogy a gyógyító(nak gondolt pap) szentelt olajjal kente meg a beteget és remélte, hogy ettől majd jobb lesz neki (mármint a betegnek). Ma úgy működik az egészségügy, hogy a beteg keni meg az orvost (de nem olajjal), hogy jobb legyen neki…
  🙂

 23. no, akkor sorjában.

  Tibor bá: Az infúzióért senki semmit nem kért és nem is fog kapni tőlem.
  A koleszterinem valószínűleg magas, mert az egyik szemem alatt már kb 1 éve vannak (nem tudom másképp mondani) koleszterin „foltok”.
  A fülzúgásom nem pszichés eredetű. Semmi gond a pszichémmel, köszöni széen jól van. Nem nyomaszt mélyen belül semmi, nincs olyan problémám, ami belülről titkos féregként tudat alatt rágna.
  Többször is olvashattad a blogon a posztjaimat, boldogulok, nem vagyok elveszve. Fáradt, az vagyok, de ez is elmúlik egyszer.
  A fül-orr-gégsz (ott is voltam természetesen) elkezdett hadoválni, hogy az egyik hallócsontom meg van csontosodva, így mondta, és hogy meg kellene műteni. Egy frászt. Nem fekszek kés alá.
  Xanax-ot nem fogok szedni, anélkül is lökött vagyok a családom szerint 🙂 Mivel napmintnap vezetek ezért nem szedálom le magam önhatalmúlag, ráadásul nincs is rá szükségem. Tudom, az őrült bizonygatja a legjobban magáról, hogy nem az, de hát ez van. 100 %-ig biztos vagyok benne, hogy nem pszichés a probléma oka. Nem vagyok pánikbeteg.
  Remélem nem haragszol, hogy nem értek veled egyet.

  21. Gergő: A cukor, mint olyan majdnem megszűnt az életemben. Mézet, egyéb édesítő dolgokat (pl. stevia) használok. De legfőképp mézet.
  A liszt mint olyan szintén eléggé meg van vonva a szervezetemtől. Olyan pékárukat eszem, amik lehetőleg normális cuccból készülnek. A vörös húsok, nos az még megvan. a margarin teljes egészében száműzve van, helyette vaj van. Tibor bá tanácsai alapján korábbról 🙂
  Gyógyszertári sót, illetve erdélyi sót eszem, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt, amit én termesztek bio-módon és elég rendes a folyadékbevitelem.
  Mozgom rendesen, aktívan edzek (wing-tsun, box, íjászat csak egy pár a sok közül), outdoor-ozok (köszönet az inspirációkért a bozótmíves brigádnak, illetve még pár outdoor-os emberkének, de nem reklámozok itt, mert kitiltanak 🙂 ) szóval ez sem gond.

  Fingom nincs, hogy mit kellene változtatnom, de már különösebben nem is érdekel.
  Rátudtam, hogy ez van.
  Bár már említettem, a felülvizsgálat MÁS okból lett elkezdve.
  Jelenleg kiegyensúlyozott és (szerintem mondhatom nyugodtan) boldog vagyok. A családom nem szűkölködik, megteremtünk mindent magunknak amire szükségünk van, kilábalunk mindenből, nincs ami akadályt képezhetne. Környezettudatosan és családcentrikusan élünk. Nem zárkóztunk el a külvilágtól, szélesebb kapcsolataink vannak, mint valaha eddig.
  Nincs semmi olyan az életemben, ami problémát okozhat, egyedül a fáradtság. Korán kelek, későn fekszem. sokat vezetek, napi 2,5 órát minden hétköznap, és irgalmatlanul lefáradok, mire ágyba jutok. Nem tudom magam kipihenni, talán ez a legnagyobb bajom. Nem tudom, mikor aludtam olyan igazán jót. (De. tudom. tavaly nyáron, mikor túrázni voltunk és fennragadtunk estére a hegyen Eger környékén, és sátor nélkül, a szabad ég alatt egy szál hálózsákban a tábortűz mellett töltöttük az éjszakát. no, ott kialudtam magam.)
  Hát ez van. Lényeg, a lényeg, hogy az SZTK nyelv érdekes dolog, jó tisztában lenni vele. Minden kezdő és haladó betegnek.

 24. 23: „Semmi gond a pszichémmel, köszöni széen jól van”
  „irgalmatlanul lefáradok, mire ágyba jutok”
  Szerintem az utóbbi hat az előbbire, de te tudod. Én, ha a negyedét csinálnám annak, amit írsz, már akkor azt érezném, hogy túl vagyok hajtva.
  Nekem fülzúgást némi nyaki meszesedés okozott. Hévízi súlyfürdő meg szépen elmulasztotta. 🙂

 25. 23:
  Remélem nem sértelek meg vele, ha őszinte leszek. Az én táv-diagnosztikám helyességének az esélye nem túl nagy, ezért elfogadnám a „tiltakozásodat” elsősorban azért, mert te sokkal jobb helyzetben vagy a megítélésedet illetően. Ezt a vélekedésemet azonban nullifikáta ez a mondatod: „A koleszterinem valószínűleg magas, mert az egyik szemem alatt már kb 1 éve vannak (nem tudom másképp mondani) koleszterin “foltok”.” – Szóval ez pongyola, hányaveti, szakszerűtlen megállapítás. Amiből nekem az jön le, hogy a többi megállapításod se lehet nagyon helytálló. – Különben 0,5 mg Xanax nem szedál, nyugodtan vezethetsz mellette, és egy hétre kipróbálhatnád, hátha fején találtam a szeget.

 26. Tiborbá, ha gondolod, írhatom úgy is hogy xantómák kreálódtak 4 mm széles és 18 mm hosszú sávban a bal szemzugomtól kiindulva lefelé az arcomon – 45 fokos szögben, kb. 0,2 mm mélyen a bőröm alatt, de nem hiszem, hogy ettől nagyot változott volna a világ, bármennyire is precízen fogalmaznék. Mivel 1 éve ott vannak, ezért anno utánaolvastam, hogy mi a francok lehetnek, és hát ezt az eredményt dobta ki a kutatásom, ebből következtettem rá, hogy magas a koleszterinem. Ha emlékezetem nem csal, ezt a koleszterines topikok egyikében már megbeszéltük 🙂 Ráadásul rengeteg jótanáccsal láttál el akkor és azokat meg is fogadtam és tartom is mai napig magam hozzájuk. (pl. margarin helyett vaj, olivaolaj és hasonló ötletességek) Viszont én nem vagyok orvos, ezért nekem maradnak foltok és nem koleszterintartalmú (esetleg még lehetnének zsírtartalmúak is) göbök.
  Nézd el nekem pongyola megfogalmazásom.

  Xanax-ot sajnos továbbra sem fogok szedni, mert anno volt velem szedetve frontin és bizony eléggé leszedált, még a 0,25-ös is. (1 hét után le is raktam) Valahogy nincs most kedvem gondtalan, semmivel sem törődő, picikét később reagáló, minthavízbenjárkálnék bácsivá válni a jelenlegi (ki merem jelenteni) duracell nyuszi formámból. Az, hogy fizikailag fáradt vagyok, mert hosszúak a napok és csak napi 6 órákat tudok hétköznap aludni az egy dolog. Mivel régebben 8-9 órákat aludhattam, ezért természetes, hogy így reagál a szervezetem a dologra. Nem szándékom, hogy évekig műveljem ezt a rendszert, célom is változtatni rajta, amilyen hamar tudok, illetve lehetőségem lesz rá. Addig viszont ezt kell szeretni, ez van, alkalmazkodnom kell, meg kell szoknom. Amúgy most azt tervezem, hogy pár dolgot ideiglenesen elhagyok illetve változtatok, hogy a pihenési időmet meg tudjam kicsit nyújtani. Kevesebb, de energikusabb edzéstervet készülök összeállítani egy kis kardio-val. Mivel jelenleg az izomzatom olyan, amiről azt gondolom, hogy normális, ezért csak szintentartó edzésre van szükségem, izomnövelésre, időrabló „gyurmázásra” jelenleg nincs (sosem volt) szükségem, így heti két nap nyerek plusz egy órát, ha jól alakítom ki a tervem. Ráadásul sikerült elintéznem, hogy a cég „vip”-es konditermébe bejárhassak ingyé’. Mivel reggel amúgy is általában fél órával hamarabb érkezem és fél órával később indulok haza, így ott is letudhatom az edzést, további időt spórolva magamnak. Annyit von csak maga után, hogy némileg menedzselnem kell a munkaidőm ezt is beletervezve, de ha minden úgy alakul, ahogy 5 hónappal ezelőtt papírra vetettem magamnak, akkor minden gond nélkül nemhogy napi 1, de akár napi 2 órát is tudok szakítani a munkaidőmből magamra, amit akár okulásra, akár edzésre fordíthatok.
  Ráadásul úgy néz ki, hogy a környékemen március végéig nem indul olyan tanfolyam, oktatás, amire szükséget érzek, így ebből is nyerek némi időt, a szombati napom egészben az enyém, nem megy el a fele „sulival”. Tehát a munkaidős autodidakta okulás eleve elég lesz 2-3 hónapig.
  Szóval xanax helyett inkább durmolok 🙂

 27. 23:
  Gorgon, akkor ne haragudj hogy okoskodtam.
  Végre valaki, aki érti ha egészséges életmódról kerül szó… 🙂
  szóval sok sikert és kitartást! És ha lehet, többször ragadj fenn a hegyen aludni! 🙂

 28. amúgy érdekes hogy xanax-ot írtál és nem rivotril-t.

 29. 27: Kösz Gergő. 🙂

  Ha minden jól megy március végén pár haverral, no meg a nagyobb siserehaddal tervezünk egy féligmeddig télbúcsúztató táborozást valahol a természetben. Amolyan apák-gyerekeik tábor dolog. A nagyobbik lány nagyon odáig volt mikor kérdeztem tőle, hogy jönne e. Ki is van nézve a hely, csak dönteni kell a csapatnak, hogy belevágunk e.

 30. 26:
  Elsősorban arra gondoltam, hogy nem méretted meg a koleszterin szintedet. Pedig indokolt lett volna.

  29:
  Most Xanax a divat. 🙂

 31. 30-ra: Volt laborom akkor. Magas volt, 6,2 de hogy melyik azt most ne kérdezd. Holnap (ma) utána tudok keresni.
  Most is várok egy laboreredményt, két ünnep között voltam vérvételen, de sajna nem volt érkezésem elmenni az eredményért a múlt héten. Talán ezen a héten megkapom, aztán okosabb leszek.
  Mindenesetre a foltjaim nem nőttek, máshol sem jött újabb elő, szóval ez is egy jelzés.
  No, megyek szunnyadni.
  Sajna ma is későn fekszem, de problémák adódtak a szennyvízrendszerünkkel, úgyhogy némi bontás, pvcidom, vinilragasztó, és hőlégfúvó segítségével reparálnom kellett, hogy reggel a lányoknak ne az udvari gravitációs vécére kelljen szaladni a hidegben.
  Hálistennek sikerült, úgyhogy ma sem éltünk hiába.
  Jó éjt (reggelt).

 32. 31:
  A magas koleszterin 15 mmol/L-nél kezdődik. 6,2-re tojni kell, de ha lejjebb akarod vinni, akkor néhány héten át Omega-3 fröccs a megoldás (lenmagolaj)

 33. Gorgon, el kéne olvasnod Tibor bá’ szíves könyvét–nálunk körbejárt a családban– és ha már nem lehet esetleg megvásárolni Tibor bá’ nál mert elfogyott, akkor szívesen elküldöm a saját páldányom (kölcsön)

  xanaxhoz-rivotrilhoz : egy borzasztó stresszes időszakban nekem felírta a háziorvos (aludni és enni nem tudtam – kimerültem, mert tapasztalat nélkül fiatalon és túl lelkiismeretes koromban a nyakamba szakadt egy pluszpénzzel nem, -viszont felelősséggel és szívással járó részlegvezetőség. Amolyan „muszáj elvállalni”-dolog. Szóban kaptam vezetői utasításokat félig meddig tök szabálytalan dolgokra, ami egy ellenőrzésnél írásbeli vezetői utasítás híján úgy tűnt volna, hogy az én maszek kis ötleteim kivitelezése. A nem alvástól már széthullott a figyelmem, és zúgott az agyam. Na akkor kaptam 0.5-ös xanaxot, e engem kiütött, bár lehet hogy egyéni reakció volt. Egyszer délelőtt az asztalnál ülve szó szerint belebóbiskoltam a yoghurtomba, amit épp ettem, egyszer pedig minden bevezető nélkül feldőltem a kanapén, miközben néztem az órát a falon, hogy még öt perc, és a gyerekért kell mennem az oviba. Másfél óra múlva ébredtem, a nagyfiamat addig a dadus néni vígasztalta mikor nagy pánikkal csikorgó fékkel elkésve odaértem. Na akkor döntöttem úgy hogy abból elég, és jól felmondtam. Igaz, akkor még könnyebb volt új állást találni, és válság sem volt.. De ha ottmaradok, talán már a rivotrilnál tartanék, mint az akkori főnököm.
  Néha különben rémisztő hogy milyen törékeny és sérülékeny tud lenni az ember idegrendszere, teste, máskor, más időszakban meg félelmetesen erős- ha nem zsaroljuk ki. Persze könyű mondani ha muszáj kizsarolni, ……hogy a fene aki megeszi már ezt az egészet..

 34. Akkor már inkább egy fröccs és/vagy egy feles este. Az ráadásul a geddon után is lesz (persze akkorra meg eltűnik a munkahelyi stressz)

 35. (233-sz) Do you speak SzTK?

  Az SzTK poszt h-sz-kat, ha nehezsegekkel is, de atolvastam. A poszt-ba kapcsolodni 2 okbol nem tudok.
  1. Tobb mind 3 ev utan, az elmult 2 hetben az influenza aldozata voltam. Mivel se nem szedek gyogyszert, (a haziorvost ‘ezidaig’ evente egyszer latogatom ) nem imadkozom, igy nem tudom, hogy az angol NHS (National Health Service), vagy az egyhaz hogyan kezelne, milyen gyogyszert irna elo. Felesegem jar kezelesre. Warfarin 1MG talattakat szed es a haziorvos nagyon szigoruan, lelkismeretesen kezeli.
  2. Az angol NHS kezelesekrol cask a hirekbol tudok. Korhazakban vannak hanyagsagok, de amint az kitudodik, a kormany azonnal akcioba lep es beinditja a panaszok kivizsgalasat es bizony hullnak a fejek. Egy az teny, hogy Angliaban az NHS korl’tain belul a halapenz adakozas ismeretlen es hiszem, hogy buntetendo volna. Persze, az orvosok fizeteseevi 100 es 150K kozott van.
  A jovobe nezve, meglatasom szerint, otthon a dolgozok vis-à-vis SzTK igazsagtalan esetei, csak a gyotrelmek kezdete. A katasztrofa valoban a nyugdijbavonulaskor fog a mai dolgozoseregre torni. Mig az SzTK garnitura a beteg dolgozokat kezeli gyalazatosan, (tisztelet a kivetelnek) az ONYF plurokratai a nyugdijbavonulo dolgozo sereget fogja jogaitol megrabolni, barmelyik kormany is lesz hatalomban.
  Tibor ba aranybanyajat otthon nyilvanoassa kene tennetek. Nogyon sok hasznos temat kozol

 36. 35:
  A WALFARIN véralvadás gátló, mire kapja a feleséged? Általában koszorúér meszesedésnél adják, semmi köze az influenzához. De ahhoz is sokkal okosabb lenne jó sok antioxidánst adni, mert az infarktust a gyulladás váltja ki.

 37. Tibor ba 36 „…. jó sok antioxidánst…”
  Az antioxidansot, amirol nem tudtam, a pattogatott kukoricalbol szerezheto meg. Az pedig a heti menun altalaban 3x is szerepel v.i. a nibble. Koszonom figyelmesseged, tanacsod.
  A warfarint csupan azert emlitettem, mert nalunk ezidaig csak az megy az NHS szamlajara.

 38. 37:
  Anti oxidánsok: C-vitamin, E-vitamin, Q10, A-vitamin, Omega-3 zsírsav.

 39. no, bocs a késésért.

  húzós napom volt.
  Némi utózönge az előző hsz-emhez.
  Friss laboreredmény, a koleszterinem 5,7.
  Ne kérdezzétek, hogy melyik, telefonon beszéltem a laborral, mert nem tudok bemenni a leletért, a rendszeren belül keringetik a dokik egymás között. (Mondjuk ideje volt már, hogy az IT infrastruktúrát valami értelmesre is használják…)
  Szóval Tibor bá, a tanácsaid nem voltak hiábavalók, bár keveset, de csökkent a koleszterinszintem a korábbihoz képest.

  Konklúzió: Tibor bának higgyetek koleszterin fronton. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük