(131) Valamiben meg kell halni

Tibor bá’ szatirikus online

 

~p001Ha tényleg meg kell valamiben halni, akkor tegyük meg a médiának azt a szívességet, hogy a döntést átengedjük nekik. Először azonban egy kis statisztika (mára már az élet kikerülhetetlen szükségszerűsége). Influenza általában minden télen van, csakúgy, mint megfázás. Normál körülmények között a kettő közötti különbséget az ember alig veszi észre. Jó anyám annak idején észrevette, még a papír zsebkendőket megelőző korban, mert a teli taknyolt textil zsebkendőket utálta mosni. Ha magas láz, akkor influenza, ha sok takony, akkor sima megfázás. Ez így ment tavaszig. Kicsit tudományosabban: Évente átlagosan 3000 emberből 1 hal meg influenzában, de ez az adat a képet egy kicsit eltorzítja. Mindjárt meg fogjátok látni miért. Magyarországon évente 100 embert bicskáznak meg kocsmai verekedés közben. Vagyis, 100.000 emberből egyet. Mivel én be nem teszem a lábam egy kocsma ajtaján (és rajtam kívül még sokan), aligha mondhatom, hogy az esélyem eme halálnemre 1:100.000-hez. Valójában az esélyem nulla. Ugyanez a helyzet a minden háromezredik influenzás halottal is. A halottak legnagyobb része, már különben is haldoklott valamiben. Ilyet azonban a média nem ír meg, mert ki a fenét érdekel, ha olyat írnak a világról, amit ismerünk, hiszen a valóság nem szenzáció. Igazi ütőset kell írni, amit, ha komolyan veszünk, akkor az elmúlt 10 évben az emberiség már háromszor kipusztulhatott volna.

Kezdem a SARS-sal. Emlékszik még valaki rá. Igen-igen, az volt az atípusos tüdőgyulladás, minimum minden századik embernek illet volna belehalni, de mi az istennek se álltunk kötélnek. A róla terjedő hírek egyik napról a másikra megszűntek. A média pedig várt, mint pók a hálója sarkán, mikor csaphat megint le ránk.

Ekkor valahol Ázsiában egy szerencsétlen paraszt, aki élete nagy részét csirkék társaságában töltötte, hosszas próbálkozás után megkapta a madárinfluenzát, ami percek alatt pánikba sodorta az egész világot. A TV-ben láthattuk, amit a légmentes ruhákba öltözött egészségügyi dolgozok, ezer számra ölik le a magyar libákat, hogy a lakosságnak legalább egy apró töredéke túlélje a vészt. A madárinfluenzát, amely összekeverte önmagát az emberi influenzával, mindenki túlélte, kivéve a néhány millió elégetett tyúk, liba, kacsa és egyéb szárnyas. Közben a vándormadarakat elátkozták, mert kiirtásukra nem volt kidolgozott eljárás. Aztán egyik napról a másikra ez a hűhó is elült. Pedig 100 millió áldozatról hangzottak el jóslatok, akik valahogy mind egy szálig túlélték. De a média résen volt, várta, hogy mikor csaphat le ránk legközelebb. 

Aztán megérkezett a sertés influenza, az 1918-as spanyolnátha unokatestvére. Hű, az anyját. Ez már komoly dolog. Itt most már nagyban folyik a játék. 1918-ban az influenzában kétszer többen haltak meg, mint az éppen akkor véget ért I. világháborúban. Anyám azt mesélte, hogy fiatal lány volt és heteken át ülve kellett aludnia, mert az a hír járta, hogy csak az kap tüdőgyulladást, aki a hátán fekszik. És akkor még nem is volt TV, de a rémhír valahogy mégis terjedt. Most viszont van WHO, akik időben leadták az I. fokozatú riasztást. Ilyen járvány még nem volt! A középkor pestise el fog bújni szégyenében, ha meglátja mire képes a H1N1. Egyelőre azonban még csak azt látjuk mire képes a média. Arra, hogy egyszer csak kiderült, hogy Magyarországon már 10 áldozata van a sertésinfluenzának (tényleg, miért nem hívják mangalica náthának? A mangalicából divatszó lett!). Aztán valahogy kiszivárgott, hogy a halottak egy része csak úgy simán meghalt, de a boncolásnál sikerült H1N1 vírus nyomaira bukkanni (nem lehet, hogy a boncmester csempészte be némi csúszópénz ellenében?). Aztán páran végstádiumú cukorbetegek voltak, meg súlyos szívelégtelenség segített a vírusoknak. Különben a többségnek pont olyanok a tünetei és pont úgy gyógyulnak meg, ahogy az elmúlt 50-100 évben szokássá vált. Viszont csak Magyarországon valaki legyártott 6 millió ampulla vakcinát, amit 3000 forintért bármelyik háziorvos bead. Ebből 1800 a vakcina, 1200 pedig a beadás. Mondjuk, én beadnám 600-ért is, de akkor kuruzslásért kapnék 5 évet, ahol a smasszerek jól agyonvernének (az orvosi kamara keze messzire elér) és kiderülne a boncolásnál, hogy én is a H1N1 áldozata vagyok, ami némi áttétellel még igaz is lenne. Aztán persze a H1N1 is lecsengett, de a média újra résen volt. Most tudtuk meg, hogy a legújabb rém a Zika vírusnak már 180.000 áldozata van Dél Amerikában. Terjesztéséről a szolgálatkész szúnyogok gondoskodnak, és ugye szúnyogunk nekünk is van. A fertőzött nők újszülöttje Microcepháliás lesz, magyarul kis fejű. Mintha nem lenne elég kis fejű nemzettársunk. Be kell tehát szarnunk. Rágjuk a körmeinket, mert vakcina nem lesz még két évig, addig pedig a szúnyogok akkor is ideérnek, ha át kell repülniük az Atlanti-óceánt. – Holnap elmegyek a Tescoba és veszek 10 méter szúnyoghálót. Ha már eddig túléltem, pont most krepáljak be, amikor jön a jégmentes Északi-sark.

______________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________

    

8 gondolat erről: „(131) Valamiben meg kell halni

 1. Igen jó poszt. Ez a valóság, hazug, félrevezető médea kampány, játék a számokkal. Nagy szenzáció sok eladott újság nagy nézettség (drága reklám idő, nagy bevétel)
  Gyógyszeripar, egészségipar rámozdul, hatalmas bevétel, 100%-os profit. Ihaj-csuhaj, hegyen-völgyön lakodalom.
  Szerencsénkre nem haltunk bele a H1N1 vírus halálos támadásába.
  Készen állunk a következő járvány kampány túlélésére.

 2. Érdekes lenne összeadni a statisztikák szerit ilyen olyan betegségekkel indokolt haláleseteket, és akkor lehet, hogy az jönne ki, hogy minden évben meghal Magyarországon 5 millió ember. Mert el tudom képzelni, hogy ugyanazt a halálesetet indokolják ezzel is, azzal is.

  Van viszont egy statisztikai adat, ami már rég óta nem hagy nyugodni, de nem kaptam rá magyarázatot. Állítólag Magyarországon 100 lány újszülöttre 106 fiú jut, de 6 éves korra ez kiegyenlítődik, sőt 20 éves korra már 3, vagy 6%-kal több a lány.
  Ez elvileg azt jelentené, hogy 106 fiú gyerekből 6 éves koráig legalább 6 meghal, ami közel 6%-os halálozási arány. Ez borzasztó soknak hangzik, nehéz elhinnem. Főleg akor, ha feltételezem, hogy az ért lányok is halnak meg, mert ha mondjuk a 100-ból 3 lány meghal, akkor fiúból már 9 hal meg. Erről tud valaki valamit?

 3. 2:
  Évszázadok óta több fiú születik mint lány, ami aztán kiegyenlítődik. 80 környékén kétszer több a nő, mint a férfi. A nagyobb férfi halandóságnak több oka is van. pl. a férfi inkább rizikó vállaló, a férfi szervezet „törékenyebb”. — A te adataid ki vannak „hegyezve”. A valóság ennél enyhébb.

 4. 3:

  Mit jelent az, hogy ki van hegyezve? Ha egyszer azt állítják, hogy 6 éves korra kiegyenlítődik, az azt jelenti, hogy a fiúgyerekeknek legalább 6%-a meghal 6 éves korára, ami nekem rohadtul soknak hangzik. Ráadásul ezt egy gyerekorvosi rendelőnél olvastam először, aztán olvastam utána, és máshol is ezt találtam.
  Az nyilvánvaló, hogy tovább élnek a nők, de ez a 6 éves korig tartó időszakra vonatkozó adat hatalmas.

 5. Csak részben tartozik a témához, de most olvastam, hogy a Belga kormány jódtablettát oszt, mert támadástól félnek.
  Erre a férjem reakciója: a Hollnadok meg extasyt, na és.

 6. 2.3.4.
  A férfiak halandóságát (átlagéletkorát) teljesen hazavágja az a tény, hogy rendkívül sok a koraszülött. A koraszülöttek közt a lányok túlélése sokkal, de sokkalta jobb mint a fiúké.

 7. Utólag azt hiszem talán a WHO is elismerte, hogy nem kicsit volt túlpörgetve ez az egész H1N1 dolog. Nekem a baromi érdekes ebben az volt, hogy milyen szinten tudják befolyásolni a média által az embereket,(ahogy Tibor bá is leírta) és olyan pánikot idéztek elő, hogy még oltóanyaghiány is volt néhány hétig. Belegondolni sem merek mennyi pénzt szívott fel akkor a gyógyszeripar. A másik érdekesség, hogy ez az egész hisztériakeltés vajon minek volt/lesz az előszobája? Mi lesz a következő? Mert hogy ez egy főpróba volt az egészen biztos. És most nem a Zika vírusra gondolok hanem valami sokkal durvábbra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük