Tibor bá (szatirikus) blogja (360-sz) Világgazdaság

önackép1.) Hagyományos gazdálkodás: Örökölsz 2 tehenet. Az egyiket eladod, és az árából veszel egy bikát. Az állományod gyarapodik, a jövedelemből nyugdíjba mész.

2.) Indiai gazdaság: Örökölsz 2 tehenet. Szentként tiszteled őket. Éhen halsz.

3.) Izraeli gazdaság: Nem örökölsz semmit. Bejelented, hogy igényt tartasz az indiai tehenekre. Felszólítod a világot, hogy nyújtsanak segítséget: az USA adjon pénzt, Kína adjon katonai segítséget, Nagy-Britannia adjon harci gépeket, Olaszország szállítson ipari berendezéseket, Németország technológiát, Franciaország tengeralattjárókat, Svájc nyújtson kedvezményes hiteleket, Oroszország szállítson (magyar) gyógyszereket, Japán gyártósorokat – mindezt ingyen kárpótlásként a történelem során elszenvedett üldözésekért. A kapott támogatásokból megveszed az indiai teheneket, majd deklarálod, hogy a világ kihasznál és gyűlöl téged.

4.) Amerikai gazdaság: Örökölsz 2 tehenet. Az egyiket eladod, a másikat pedig arra kényszeríted, hogy 4 tehén helyett tejeljen. Megdöbbensz, amikor a tehén váratlanul elpusztul. Az estet ráfogod egy olyan országra, amelyiknek van tehene, és azokat természetes körülmények között tartja. Bejelented, hogy ez az ország veszélyt jelent a nemzetközi közösségre. A világ megvédése érdekében megtámadod az terrorista teheneket rejtegető országot, és elkobzod a teheneit.

5.) Francia gazdaság: Örökölsz 2 tehenet. Sztrájkolsz, mert 3 tehenet akarsz.

6.) Német gazdaság: Örökölsz 2 tehenet. Továbbfejleszted őket, így 100 évig élnek, havonta csak egyszer esznek, és megfejik önmagukat.

7.) Angol gazdaság: Örökölsz 2 tehenet. Mindkettő kerge.

8.) Svájci gazdaság: Örökölsz 5000 tehenet, de az örökhagyónak egyetlen tehene se volt. A gondozásukért másokat fizettetsz.

9.) Olasz gazdaság: Örökölsz 2 tehenet, de nem tudod, hogy hol vannak. Elmész sziesztázni.

10.) Japán gazdaság: Örökölsz 2 tehenet. Átalakítod őket, így az eredeti méret egy tizedére csökkennek és hússzor több tejet adnak, mint a normál méretű tehenek. Ezután cuki kis rajzfilmfigurákat készítsz róluk és Cow-kimon néven az egész világon árusítod őket.

11.) Orosz gazdaság: Örökölsz 2 tehenet. Megszámolod őket, és azt tapasztalod, hogy öten vannak. Újra megszámolod, ekkor 72 tehén az eredmény. Megint megszámolod, most 17 tehenet találsz. Feladod a számlálást és kinyitsz egy másik üveg vodkát.

12.) Cigány gazdaság: Lopsz 2 tehenet. Az egyiket elcseréled egy demizson tablettás borra, a másikat eladod, a pénzt bedobálod egy játékgépbe, majd sírsz a kirekesztés miatt, hogy cigányoknak nem lehet tehene.

13.) Nigériai gazdaság: örökölsz 2 tehenet. Az egyiket megeszed, majd bejelented, hogy ellopták. A rendőrség megkezdi a nyomozást, és 100 km sugarú körön belül mindenkit letartóztat. Addig kínozza őket, amíg valaki be nem ismeri, hogy ő lopta el a felzabált tehenet. A rendőrség büntetésül minden letartoztatott személytől elkoboz 1-1 tehenet. Így most te visszakaptad a tehenedet, a rendőrségnek pedig van egy új tehénfarmja.

14.) Kínai gazdaság: Örökölsz másfél milliárd tehenet, alig adsz nekik enni. A kifejt rosszminőségű tejet messze áron alul eladod az egész világnak. Letagadod, hogy a kínai tej mérgező, miközben halomba gyűjtöd a befolyt pénzt és azt várod, hogy Amerika romba döntse sajátmagát. 

15.) Magyar gazdaság: A rendszerváltás után maradt 2 állami tehén. A felelős állami vezető a tejet hazaviszi, majd bebizonyítja, hogy a teheneket privatizálni kell, mert az üzletág ráfizetéses. Elhatározzák a tehenek jelképes összegért történő értékesítését, majd pályázatot hirdetnek, amit a felelős állami vezető nyer meg. Rögtön tart egy sajtótájékoztatót, hogy részéről mekkora áldozat a vállára venni ezt a két gyengén működő tehenet. Eztán politikai pályára lép, és ilyen módon az eredeti két tehénnel maga köré gyűjt még egy csomó marhát.

16.) Auztrál gazdaság: A gazdi hívó szavára bevándorol két tehén, az egyik pommy a másik digó. Mind a kettő sokat eszik és keveset tejel. A gazdi röpke évtizedek alatt rájön, hogy a multikulturális tehén sokkal jobban fejhető, ráadásul jobban tűri a bozóttüzeket és a hőséget, ez mellett szaporodik is, de nem szereti a királynőt. A hogyan tovább, még nem dőlt el.

Eredeti ötlet: Janó  produkció – paapirkuty@freemail.hu

################################################# 

 

Egy gondolat erről: „Tibor bá (szatirikus) blogja (360-sz) Világgazdaság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük