(74) Kommunista nosztalgia

Tibor bá’ online

 

 

~p001Magyarországi felmérés nem létezik, ezért csak találgatni lehetne. Van viszont német felmérés, ami meglepő eredményeket hozott. Ezek szerint a volt NDK-ban élő németek többsége, egészen pontosan 52 százaléka „visszasírja” az egyesítés előtti hazáját. Egészen konkrétan azt állítják, hogy a kommunizmus alatt jobb volt az élet. Természetesen a nyugati szociológusok nyakukat törték a magyarázatokkal. Ami aztán oda torkolt, hogy kialakult egyfajta vita, mert a keletiek mindenre adtak jó választ.

Szabadság: Az NDK határon (berlini fal) hatalmas betűkkel ki volt írva, hogy mire számíthatnak azok, akik megpróbálnak átmászni rajta. Akinek nincs pénze, az ma se utazhat. Akkor elmentünk Prágába, Moszkvába, most mehetünk Brüsszelbe és Londonba, mi a különbség?

Jólét: Az NDK-ban senki se rettegett, hogy elveszíti az állását, senki nem koldult, és egyetlen hajléktalan se volt az utcán.

Hangulat: Elmentünk kempingezni, ragyogóan éreztük magunkat, mert volt bennünk egyfajta összetartozás, szolidaritás, itt mindenki mindenki ellen van.

Titkosrendőrség: Igen, ott volt a Stasi, de most itt van a GEZ, aki információkat gyűjt az emberekről, mi a különbség? Gyakorlatilag nincs különbség az úgynevezett „szabadság” és a diktatúra között. Egyik a párt diktatúrája, a másik a tőke diktatúrája.

Közvélekedés: Mindent összevetve az NDK-nak több volt a jó oldala, mint a rossz. Boldogabbak voltunk, és jobb volt az életünk minősége, mint most, az egyesített Németországban. Fontolóra véve a mai perspektívánkat, úgy érzem, hogy a paradicsomból lettünk kikergetve. Ez a német kapitalizmus nekem egy kicsit sok, és semmi esetre se nevezném demokratikusnak.

Meggazdagodott, 51 éves, volt keletnémet véleménye: Semmi kétség, szerencsés voltam, hatalmas vagyonra tettem szert. Azonban az életet nagyon kellemetlenné teszi, hogy az emberek hazudnak és csalnak. Minden a pénz megszerzése körül mozog. Nekem hiányzik az emberi hozzáállás, az érdek nélküli barátkozás. Különben szerintem akkoriban kisebb volt a diktatúra, mint most. Itt az igazságtalanság sokkal ravaszabban érvényesül, mint akkor az NDK-ban. Ma sokkal gazdagabb vagyok, mint akkor voltam, de közel se vagyok annyira megelégedve, mint akkor. Különben az se tetszik, amilyen feketére most befestik a volt NDK-t. Az volt az én otthonom, ahol a munkámat megbecsülték, és ha nem lett volna egyesítés, én akkor is jól éltem volna.

A szociológusok szerint: A legtöbb volt keletnémet állampolgár az NDK kritikáját személyes megtámadásnak veszik, sokszor még azok is, akik csak gyerekek voltak az egyesítéskor. Sokan fehérre akarják mosni a kommunista elnyomást. A fiatalok nagy része a szülői elbeszélések nyomán nem hajlandók elfogadni az NDK diktatúra árnyoldalait. A diktatúra tagadása az alatta élők önbecsülését emeli. A megkérdezettek saját életüket mentegetik.

És akkor térjünk vissza Magyarországra! Hogy látjuk mi? Mi a ti véleményetek?

______________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________

154 gondolat erről: „(74) Kommunista nosztalgia

 1. Ez annyira szép, hogy akár Orbán Viktor is mondhatta volna.

  Helyesbítek. Mondja is. És pontosan azon dolgozik, hogy (jórészt a következményei felszámolására az országba pumpált pénzből) újrateremtse ezt az aranykort. Felmérés pedig készült, választásnak hívják. Problem?

  (Ez nem irónia, hanem szarkazmus, a védőfal egy cinikus környezetben. Lásd: http://tulaszemelyesen.cafeblog.hu/2014/09/22/mi-a-kulonbseg-az-ironia-a-szarkazmus-es-a-cinizmus-kozott/ )

 2. Aki elt annak idejen, az nyilván erzi, hogy a közhangulat mennyire a beke segge alatt van, az akkori időkhöz képest. Nagyon találó a mindenki, mindenki ellen van meghatározás. Annyi a rosszindulat, előítélet, gyanakvás otthon, egymással szemben a változás elötti időkhöz képest, hogy teljesen megváltoztatta a legtöbb ember személyiségét. A munkahelyek többségégében a munkatársak burkoltan egymás versenytársaivá, ellenségeivé váltak és a győztes „bennmaradtak” sokszor a legaljasabb módszerekkel tuják csak megtartani helyüket, pozíciójukat, amíg nem jön egy még könyörtelenebb kolléga, vagy seggnyaló parazita, aki miatt végül ők is lapátra kerülnek. Akiknek ehhez nem volt gyomruk, na ők azok aki azóta leléptek otthonról és nosztalgiával gondolnak vissza azokra az időkre amikor még nem attól függött, hogy ki tarthatja meg a munkahelyét, hogy milyen ügyesen tudja kitúrni a másikat. Mindennek a tetejébe vannak akiknek ez a szép új világ olyannyira bejött, oly mértékben meghasonlottak, hogy lelkesen dícsérik és nem győznek példálózni, hogy miért is volt olyan szar régen. Röhej hogy a többségük nem is élt még akkor és olyan dolgokról szónokolak amiről fogalmuk sincs. Mindent összevetve teljesen jogos a volt NDK-sok nosztalgiája. Bár kb 2000 óta én is jobban élek, mint a 90 elött, de az a világ százszor jobb, emberibb volt ehhez képest.

 3. 2. Ez így igaz
  A munkahelyek többségégében a munkatársak burkoltan egymás versenytársaivá

  Illetve nem volt globalizálódás, facebbok, internet, 100 tv csatorna,stb. Ezért is éreztük jobbnak a világot, mert nyugis volt.Akkor egyszerűen éltek az emberek volt otthon egy rádió vagy tv 2 csatornával és nem voltak nagyok az igények , az ember nem tudott a külvilágról.
  De ma már alapdolognak érez az ember mindent (okostelefon, okostv, autó, stb…) és az a sok kicsi fogyasztási cikk sokra megy , mert régen ezek nem kellettek.Ha ma sem lenne mobil, 100 tv csatorana, ilyen mértékű globalizácó akkor újra viszonylag nyugalom lenne.Nézzétek meg az 1 millió lépés magyarországon sorozatot, látszik h a 90-es években még magyarország is kőkorszaki állapotban volt a maihoz képest, alig volt fogyasztói társadalom, mégis bolgdogok voltak az emberek,de pont emiatt.

 4. Igen, a maniakus profitnoveles jovoltabol, a media es a reklamok segitsegevel sikeresen kialakitottak az arra fogekony tobbsegben, egyfajta folyamatos elegedettlenseget es kesztetest, hogy mindig a legujabb, legdragabb csucsmobil, tv, ipad stb birtokosai legyenek. Tok mindegy hogy a regi meg mukodik, vagy cask hitelbol futja ra.
  Regen gond nelkul megvoltunk nelkuluk es allitom hogy sokunk meg ma is immunis az e fajta agymosas ellen.

 5. 1:
  Loránd! Most melléfogtál. Arról van szó, hogy a volt NDK állampolgárok többsége visszasírja azt a világot. – Orbán Viktor „mindössze” ügyesen alkalmazkodik a Szép Új Világhoz.

 6. 3: „Ha ma sem lenne mobil, 100 tv csatorna”

  Szerintem nem ezen múlik. Olyan túl nagy különbség a technikai fejlődésben – a mindennapok tekintetében – nem volt kelet és nyugat között, illetve itt is mindig volt olyasmi, amiért az emberek hajlandók voltak többet dolgozni, hogy megszerezzék (hűtő, tv, színes TV, autó, fagyasztóláda – ahogy a technika fejlődése hozta). Ami meg esetleg itthon volt (pl. farmernadrág), a 70-es évektől kezdve ilyen-olyan úton nyugati termékekhez is hozzá lehetett jutni.

  Fontosabb volt, hogy – látványos – különbség nem volt anyagi javak tekintetében az emberek között (rejtett bizonyára igen), nem is igazán lehetett a többiek rovására nagy mértékben meggazdagodni, közpénzeket ilyen hihetetlen volumenben lenyúlni, mint manapság.

  Emellett volt egy szociális biztonság, illetve az állam törekedett olyan szolgáltatásokat nyújtani, mint a majdnem ingyenes üdülés, olcsó színház, koncert stb. A szocializmusban ‘jött be’ az általános ingyenes orvosi ellátás és nyugdíjrendszer (és nem volt kérdése, hogy lesz-e majd nyugdíjad). A legtöbb vállalatnál voltak ‘hangulatjavító’ intézkedések, sportolási lehetőség, vagy akár az év végi jutalmakat is ide sorolhatjuk. És nem szúrták ki az emberek szemét éhbéres közmunkával. Egy pillanatig nem maradhatott volna poszton olyan politikus, aki azt javasolta volna akkor, hogy aki nem él meg a béréből, az tartson kecskét…

  A lényeg – aki többre akart jutni, vállalhatott plusz munkát és magasabb jövedelemre tehetett szert, aki meg a kényelmesebb életet szerette, az is nagyon jól elboldogult.
  A szocializmus arra tökéletes volt, hogy viszonylag kis erőfeszítéssel elég elfogadható életszínvonalat tudott magának biztosítani mindenki, aki elfogadta a ‘játékszabályokat’.

  Furcsának tűnik, de az akkori jóval kisebb jövedelemből többet megengedhetett az átlagember, mint manapság. Az akkori „minimálbérből” laktál egy panelben, mehettél moziba, koncertre, színházba, annyi könyvet vehettél, amennyit csak akartál, befizethettél egy Trabantra (ami pár év múlva meg is érkezett), nyáron elmentél nyaralni vállalati vagy SzOT üdülőbe, vagy szerezhettél egy kis víkendházat a Balatonon, a gyerekeidet pedig ingyen táboroztatták. Ma mindezt meg lehet csinálni minimálbérből??? Hát nem.
  A nagy többség ma sem milliárdos akar lenni, csak egy elfogadható életnívót szeretne, normális mennyiségű munka mellett.

 7. Mást mond a szív és mást a gyakorlat. Nem tudom, Németországban van e megfelelője a mi Thürmer Gyulánknak és munkáspártjának, csak gyanítom, hogy van. Akinek vissza húz a szíve az esze, szavazzon rájuk. Ugyanis, most arra szavazhatunk, akire akarunk. Thürmerék a pénzuralom ellen is kampányolnak.

 8. 6:
  Egyetértek.

  7:
  Csak az zavaró, hogy Thürmer is megélhetési politikus.

 9. KedvesTibor bá’ !

  Én 1980-ban születtem , nem igazán éltem abban a rendszerben. Olvastad Orwell 1984. cimű regényét , ott volt a jelmondat hogy , :
  SZABADSÁG = SZOLGASÁG -) Kapitalizmus
  SZOLGASÁG = SZABADSÁG -) Szocializmus

  Nem volt hülye gyerek Orwell bácsi.

 10. Ez legalább annyira bonyolult, és vitát generáló téma, mint a globális felmelegedés témaköre.
  Ezért tényleg csak az utolsó mondatodba belekapaszkodva az ember saját tapasztalataként,vagy inkább élményeként írhatja le , hogy hogyan is látja/látta azt az időszakot.
  „Szegény” világ volt, de emberibb!
  Össze sem lehet hasonlítani a mostani fene nagy demokráciát a kádári időszakkal. Semmiféle tekintetben sem! Ma már egy hatalmas team gondoskodik arról nap mint nap, hogy a fejünkből még kiverje azt a sok pozitívumot, amit akkor kaptunk, és amit már nyomokban sem talál az ember a rendszerváltással kezdődően a mai felcsuti törpe regnálásával történő időszakkal bezárólag.
  Megdöbbentő volt számomra , hogy a Mózes 1, majd a Duna tv is főműsoridőben próbálta/próbálja bebizonyítani mekkora diktatúrában is éltünk!
  Míg egy Rákai Filip nevezetű selejt arról hápogott az egyik heti rendszerességgel jelentkező szennyműsorában főműsoridőben”szakértők” segítségével, hogy egy milyen ócska világban tengettük mindennapjainkat, mennyivel is nőtt az életszínvonal, és azóta, milyen gazdagság vesz bennünket körbe,- csak nem akarjuk ezt észrevenni,- közben emelkedő pulzusszámmal egyre nedvesebb szemekkel jutottak eszembe a gyerekkori hetvenes évek, amikor nyaranta legalább háromszor voltam valamelyik szakszervezeti balatoni úttörőtáborban nyaralni Zánkától Szántódig, vagy más irányban Vajtától, Csillebércig. Ingyen!
  Eszembe jutott, és szégyeltem/szégyellem magam ma is, hogy én ezt nem tudtam biztosítani a mára már fenőtt gyerekeimnek, pedig robotoltam reggeltől estig. Lehetetlenség volt annyi pénzt összeszednem, hogy egy csekélyke részét is átélhessék mindannak a jónak, amit mi átélhettünk akkor fiatalként.
  Mára az állami vagyon 3%-ra redukálódott, a többi magánzsebekbe vándorolt! A valamikori tizenegynéhány cukorgyárunk ment a levesbe, mint Bábolna, vagy a Csepel autónk kerékpárunk, Pannóniánk!
  A mai napig a tüzépesünk egy Csepel teherkocsival is fuvaroz,ami igaz köhög, prüszköl,lssan, de megy! Hány éves is?
  Ikarus, Ózd, Chinoin , és sorolhatnánk! Hol vannak?
  És mindezt mindenféle Marshall segély nélkül teremtették elő az elődeink a háború álltal, egy porig rombolt országban!
  Agráripari országból ipari agrár országgá váltunk, és volt „mindenünk”! Azt most ne taglaljuk melyik volt nyereséges, és melyik nem.
  Egészségügyünk világhírű volt, ma én viszem a kórházba wc papírt,kéztörlőt tiszta lepedőt az ennivalót, és gyógyszert!
  És szeretném hogy megállítana a rendőr mint akkor, és megkérdezné: Miért is nem dolgozik maga? Nincs munkahelye!?..
  Nagyon sokat „kommunista műszakoztunk” építettünk óvodát és bölcsödét. Mára „privatizálták” jórészét, az egyikben egy húzott szemű árulja a selejtjét nekünk, miközben a három éves fiának bécsből Armani kabátot vesz..
  A magyar fiatal generáció munkanélküliként kezdi az „életét” vagy elhagyja az országot..
  Huxley szép új világa mára valósággá vált azt hiszem..

 11. 6: Respektálom a leírtakat! Szóval +1! 🙂

  10: Nagyjából egy idősek vagyunk, de azért nekem vannak emlékeim arról a korszakról, pozitívak, meg negatívak is.

  A mai poszt arról szól, hogy a kollektív emberi tudat ugyan versengő (az erősebb kutya baszik…), de egy szint fölött nagyon nem viseli el a hatalmasra nőtt társadalmi különbségeket, és az állandó versenyt. Tipikus mai magyar munkahelyi mentalitás: Ha nem tetszik, el lehet menni, százan ugranának a helyedre, és dolgozz a szar fizetésedért, 10-12h hosszát, mi 8h -át fizetünk, és örülj, hogy van munkád. Jó, ez inkább a rablókapitalizmus sajátja. A mai realitásban, ha nincs nettó 400.000 Ft kereseted (a nagy többségnek nincs) akkor esélytelen számodra és a családodnak a viszonylag minőségi élet. Folytonos stressz, stb., és ez hosszútávon rombol, testileg, lelkileg egyaránt.
  Az „átkosban” volt egy stabil melóhelyed, létbiztonságod, és tudtál kultúrát fogyasztani, szórakozni, nyaralni, félretenni, és egy viszonylagosan nyugis életed volt, ha nem lázadtál a rendszer ellen. Kiszámítható életpálya jellemezte, még a gyermekeid jövőjét is jól tervezhetted. Ma mi van?! Ezek közül kb. egyik sem, max. a felső 10% számára. Ma nem hogy minimálbérből (ami ugye kevesebb jövedelmet jelent munkával, mint a hivatalosan kiszámolt létminimum…) hanem az átlagos jövedelemből sem lehet megélni, ha családod van. Élni éltek, hónapról, hónapra, és kész!
  A nosztalgia nem véletlen, az ossziknál (egykori NDK, azaz a keletiek) sem, és idehaza sem. Nosztalgia egy olyan, amilyen világ után, de egy stabil, kiszámítható, van munkám, kenyerem, életem világ után.
  Csak arra leszek kíváncsi, hogy pl. nálunk mi lesz ’18 után. Addig elkölti pártunk, és kormányunk a ’20 -ig tartó EU -s pénzalapok ránk eső részét, ugye jönnek a választások. Szóval nem lesz a sok elkölthető EU -s forrás, és a ’20 után következő 7 éves finanszírozási ciklusról meg azt csiripelik a jól értesült verebek, hogy a földalapú-, és agrártámogatásokon kívül, a többi EU -s alapokat kollektíve erőteljesen megkurtítják, pénzkeret marad bennük, de minimális, szóval megszűnik a „Kánaán”. Lesz itt még sokkal cifrább világ…! Ezért nem akar senki sem igazából nyerni ’18 -ban, maradjanak csak OV -ék, meg ebből kiindulva sokkal jobban érthető a nagy Fideszes földvásárlási „maffia” is.

  A nálunk lévő rabló kapitalizmus, ami mára egyenesen oda vezetett, hogy idehaza egy Dél-Amerika -i típusú Latifundium rendszert kezdtek pár éve kiépíteni a narancsosok, sok jót nem ígér, hisz kvázi jön a középkori hűbérrendszer, szar v. nem is létező egészségüggyel, megszűnő társadalombiztosítással és nyugdíjrendszerrel (lásd az új PTK.: szülőtartás intézménye, azaz tartsd el az idős szüleidet a lófaszra nem elegendő fizetésedből…, ami előrevetíti, hogy az általános nyugdíjrendszer jelenleg megszokott formája nem sokáig maradd már fönt idehaza), egyre megosztottabb, frusztráltabb, és pár év múlva éhesebb embertömegekkel, ahol bizony bármi elképzelhető. És most nem az akkora várható migráns tömegekről beszélek…, hanem az akkora a társadalom 50%, esetleg 60% kitevő, a létminimum szintje alatt élő tömegekről. Szóval lesz még rosszabb…!
  Szóval jobb volt -e a maga szarságaival egyetemben a föl nem épült szocializmusunk, akartam mondani gulyás kommunizmusunk?! Az átlag ember, azaz többség szempontjából mindenképpen jobb volt anno.

  11: Az utolsó mondataiddal maximálisan egyetértek. A többivel is, de a mai világ kilátástalan a 40 év alattiak számára, ha csak nincsenek benne a fideszes brancsban, a holdudvarban. Szóval marad a tengődés, vagy elmenni nyugatra „rabszolgának”.

 12. kedves Ada, Piton és többiek egyetértek veletek. A kérdésem hogy csak nézitek a jelenlegi helyzetet vagy hajlandóak lennétek tenni is azért hogy valami élhető ország szülessék újra ?
  Gyeretek velem tudok új utakat mutatni .

  Zsidany

 13. 13:
  Küldj nekem is egy AK-47-et. Kurva jól célzok. Tudom kit kell kilőni a felcsúti tribünről. 😀

 14. 14.. az embernek nem azért van feje hogy a sapkát rátegye…

  Mi az elmebaj biztos ismérve? Ha valaki újra meg újra ugyanazt teszi, de más eredményt vár.

  az erőszak nem megoldás…erre a történelem számtalan példával szolgál.
  Ideje teljesen más módon megoldást keresni… ha egyet el is veszejtesz, a többi ott marad és semmi nem változik.
  az az igazi megoldás ha az összeset el tudod kergetni a hatalomból… mondom az összeset. Mindenki aki bármely szintjén részese a jelenlegi bandának tevékenyen vagy hallgatólagosan a többség ellen tesz. Ideje hogy a többség igazságot tegyen….

 15. Sziasztok,

  Én 79-ben születtem, de kijelenthetem, hogy sokkal jobb volt az akkori világ mint a mostani rohanó, mindenkit rabszolgasorsba döntő, undorító kizsákmányolás. Szegények voltunk, de mindenem megvolt egy boldog gyermekkorhoz. Voltak barátaim, beszélgettünk, fociztunk, játszottunk amivel tudtunk. Erdőbe jártunk, bicóztunk, pecáztunk. Gyakorlatilag ingyen. Nyaranta kijártunk a strandra szinte minden nap, mert mindenki megtehette, olcsó volt. Igaz nem volt élményfürdő meg csúszdapark meg a fene tudja mi, de nem is kellett. El tudtam menni táborozni a balcsira és csuda jól éreztük magunkat, mert jó társaságban lehettünk. Barátaink voltak nem Facebook ismerősök. Kint voltunk együtt amikor csak tudtunk. Mostanság a környékünkön nem is látok lent fiatalokat, csak a legkisebb korosztályt az anyukájukkal a hiper-szuper eu-s játszótereken. Aki dolgozott becsületesen, az boldogult. Voltak kőművesek, ácsok, sofőrök, nem pedig „szakemberek”. Minden működött rendesen. Nem kellett mindenhez 12 diploma, aki a 2 kezéből akart megélni, az is megtehette és ez így is volt rendjén. Ma mindenkinek azt sulykolják, ha nem tanul tovább, egy senki lesz. A rengeteg nagy „eu-s” szabályzatok miatt a bürokrácia szinte félelmetes és átláthatatlan káosszá duzzadt, mindenért fizetsz és még a fenekedet is nagyítóval vizslatják. Figyelnek, ellenőriznek, büntetnek, persze csak a saját érdekedben. Érdekes, hogy a technológiai fejlődés ellenére egyre többet és embertelenebb módon kell dolgoznod. Nem tudom, szerintem sokkal jobb világ lenne a kapitalizmus nélkül. Éljünk egyszerűbben, de boldogan.

 16. 16.

  Más világ volt. A kommunizmus alatt emberibb volt, de attól még a rendszer nem működött, pontosabban úgy működött ahogy. Az apámnak még szegényebb, de még boldogabb gyermekkora volt(50-ben született, én 76-ban).

  11.Az, hogy Rákay Philip politikai megrendelésre miket beszél-azt hiszem- egyetlen gondolkodó embert sem érdekel.
  A Fidesz bázisának egy része a kommunizmusból kiábrándult emberek egy csoportja. Állandóan fel fogják ezt hozni, ahány fórumon keresztül csak tudják. Nincs ebben semmi szokatlan.

  Egyébként kár is nosztalgiázni az elmúlt idők felett. Bár már 40 éves vagyok, tehát én is akkor voltam gyerek. Jó volt gyereknek lenni, jó volt úttörőtáborba menni ingyen.

  De valamit azért meg kéne érteni!
  A mai helyzet egyenes következménye azoknak az időknek is. Ugyanis a kommunizmus a legüdítőbb elképzelés a társadalmi együttélésről. Azonban előzetes tudatfejlődés nélkül ez csakis a rothadó hitelt hitelre halmozó rendszerré válhatott.
  Egy olyan rendszer alakult ki, ami sokkal jobban kifejezi az emberi állatiasságot. Ez a kapitalizmus, amiben a gazdag meggyőzi magát, hogy ügyes mivoltja miatt sikeres és a szegények hülyék.

  A kommunizmusban volt visszatartó erő. Egyenlőbbek voltak a feltételek és még egy gyárigazgató és munkása között sem volt akkora különbség mint ma két szomszéd között.

  De!
  Ez nem belső igényből fakadt, ezt kívülről kényszerítették a tömegekre, ezért kiugrási lehetőség sem volt annyi és akkor is mindenki rabszolga volt, csak az arányok változtak. Nem volt nagy a boldogságindex akkoriban sem, persze ma már rosszabb.
  Az elmebaj forrását kell megtalálni és akkor látszik, hogy nem a rendszer teszi az embert, hanem az ember a rendszert, minden egyes ember.

  Ha jól emlékszem a „zöld forradalom” a kommunizmus idejében indult el, amikor minden talpalatnyi helyet beszántottak és vitték ki a bánkúti búzát vagonokban az oroszok.
  Erőből politizáltak, ahogy ma is. Egyetértek a 15-ös hozzászólóval és Einstein idézetével együtt.
  De ezek nem sokféleképpen megvalósítható elképzelések, illetve végtelen számú megoldás lehetséges, de csak egy alapon. Azt pedig csakis egyfajta szellemi látásmód , egyfajta spirituális szemléletre lehetne építeni. Ha tetszik, ha nem, a fundamentumok megértése nélkül
  lehet csapkodni jobbra-balra, de csak baleset lesz belőle.

  Huxley Szép új világa nem érkezett még el, de a szétválasztódás szakasza igen. Az álomszobákban (Tv, egyéb médiák, stb.) tréningezik ma a kis gammákat, de az alpháknak nem kéne mindig a pirula után nyúlniuk.
  Itt többnyire alfák vannak, mégis csak a részinformációk boncolgatásával és a következmények taglalásával játszadoznak.
  Ugyebár közeleg a nagy riói esemény. Ha azt mondják olimpiai eszme, mindenki egyetért, hm nemes, szép, sportszerű stb. Mi a fasz az?
  Küzdenek, hogy felállhassanak a dobogóra és egójuk a „mennyben” legyen
  egy rövidke ideig. Ezt persze mindenféle lózungokkal megtoldják, hogy országodért meg egyéb baromságok, himnusz meg zászló.
  A valóság meg az, hogy a versenysport harcolni tanítja a gyereket és csak akkor vagy jó ha a másik veszít.
  Nem a küzdeni tudásról beszélek, hanem a győzelemről a másik felett.
  Különben mi értelme lenne akármelyik ma ismert sportnak. Látható némi parallel a kapitalizmussal?
  Bizonyára véletlen.
  Ez egyetlen dolog, de a világ ilyen dolgokkal van tele. Amit alapnak és jónak hiszünk, az valójában egy öngyilkosság.
  Nem olyan vidám ma körbenézni, szinte mindenben felfedezhető ugyanaz, mely végünket is elhozhatja. Rajtunk áll.
  A Kossuth rádióban egyetlen riportban megcáfolták saját magukat(az új traffipaxok és a pénzbeszedés célját illetően), nem is kicsit, hát ennyire hülyének néznek minket és ennyire hülyék ők maguk is. Csakhogy ők manipulálnak minket, de közben a maguk vesztét is előkészítik.

  Komoly idők jönnek, komoly kihívásokkal. A kommunizmus és a kapitalizmus hamarosan nagyon szép emlékek lesznek.
  Hű, de qrva hosszú lett!:-)

 17. 17 – Balázs:
  Verd ki a fejedből azt propaganda anyagot, hogy a magyar búzát vitték az oroszok. Az oroszok feltörték a szűz földeket és nagy gabona export nemzetté váltak. Nem volt szükségük a mi búzánkra. Vitték viszont a cukorból gyártott borainkat ezer hektoliter számra. És kérdezz meg olyat, aki export vonalon dolgozott az átkosban, mindenért fizettek, és nagyon komolyan alkudtak, viszont nyomott áron, jóval a világpiaci ár alatt kaptuk a földgázt és a nyersolajt.

 18. 18.
  oké! Kiverem.:-) Mármint a fejemből a hamis infot.

  Végül is itt az agrárium „fejlődése” volt a lényeg. Vagyis, hogy feltörve a földeket és a hülye monokultúrájukat nyomatva erőszakot tettek és tesznek folyamatosan a természeten. Ezzel is bizonyitva, hogy nem igazi gazdái, hanem kizsákmányolói a föld nevű bolygónak.
  de ezt mindenki fejlődésnek hívta akkoriban.

 19. A kommunizmusban az emberek az államtól loptak.
  A kapitalizmusban az állam lop az emberektől.

  Az elsőnél a tolvajság az egész ország kárára megy ,azaz silány infrastruktura,szolgáltatások, miegymás…

  A másodiknál csak az emberek járnak rosszul viszont az állam virágzik és jönnek a befektetők ,mert pazar az infrastruktura, a szolgáltatások, stb

  A kommunizmus alatt nem volt jobb az élet,mint a mai kapitalizmusban ,csak kevésbé szahrnak hatott ,mert ott és akkor te voltál a tolvaj ,aki meglophatta az államot ,itt és most viszont a károsult szerepe jut és ez már keserű 🙂

 20. 20: „silány infrastruktura,szolgáltatások, miegymás…”

  Az autópályákat, használhatatlanná kövezett főtereket és a traffipax-hálózatot leszámítva az itteni kapitalizmusban sem annyira csúcs az infrastruktúra.

 21. Kicsit off, de lazán mégis kapcsolódik az index mai cikke (Wall Street Journal-tól átvéve):

  „Egy új kutatás kimutatta, hogy most is ugyanazok a vagyonos családok Firenzében, mint 600 évvel ezelőtt, írja a WSJ. … 900 családnév megegyezett a 1427-es és a 2011-es adatfelvételen, úgy tűnik, hogy hiába telt el majdnem 600 év, még mindig ugyanazok a gazdagok, mint régen…
  Úgy tűnik a családi tőke mindent túl tud élni, hercegséget, köztársaságot, fasizmust, államosítást, ipari forradalmat, több gazdasági válságot is. ”

  Ez azért elég szomorú. Ennyit a szorgalomról és tehetségről…

 22. Véleményem szerint minél több az ember a Földön, annál kevesebbet ér. Az egy főre eső jólét szempontjából ez a döntő, kevésbé releváns a szocializmus-kapitalizmus reláció.
  Meggyőződésem, hogy erős korrekció várható.

 23. Szinte kellemetlen kimondani (főleg a mostani rendszerben), de nekem is és a szüleimnek is sokkal jobban feküdt a rendszerváltás elötti világ. Nem részletezem az okokat mert azt elöttem már többen is megtették. A lényeg, hogy én nagyon szerettem, főleg a ’78-’88 közötti időszakot.

 24. Miután hiánygazdálkodás volt, a dolgok megszerzéséért meg kellett küzdeni. Emlékszem, amikor Karácsony előtt, a hidegben már reggel beálltam a sorba a gázpalackért. Ezután vártuk, mikor érkezik meg a teherautó, egyáltalán megérkezik-e, mennyit hoz, jut-e belőle. Amikor megjött, segítettünk lerakodni.
  Mindenki alkalmazott volt, a jövedelem attól függött, hogy kiemelt iparágban dolgozott-e valaki, meg a főnök milyen ügyes, a kapcsolatai révén mit tudott kiharcolni (persze a többiek rovására). (Most meg a másik kirablásából él, csak annyit fizet, amennyit feltétlen szükséges) A kollégám átsoroltatta magát fizikai állományba (a kék köpenyes lett), mert a jövedelem szempontjából az előnyösebb volt neki. A jövedelemkülönbségek sem voltak nagyok, a pártalkalmazottak sem emelkedtek ki. Igaz, viszont ott az ügyesebbje a pozíciójából adódó döntésbefolyásoló képességét kamatoztatta. Meg ő könnyebben hozzáfért ahhoz, ami másnak komoly erőfeszítésébe került. Viszont mellékessel ki lehetett egészíteni a jövedelmet, elég jelentős mértékben.
  A munkahelyen a lusták is elvoltak, a tehetségesebbeknek viszont vagy pártvonalon kellett megerősíteniük a pozíciójukat, vagy megelégedtek az alacsonyabb szinttel.
  A munkahelyemen az öreg druszám, aki a régi rendszerben volt a vezető és kegyelemből nyugdíjasként műszerészként dolgozhatott mondta: itt mindenki hazudik és mindenki tudja, hogy a másik is hazudik. Mégis úgy tesz, minta elhinné.
  Valutáért hozzá lehetett jutni a köznép számára elérhetetlen dolgokhoz is, aki valutához juthatott, ezt a helyzetet kihasználhatta.
  Addig elviselhető is volt ez a rendszer, amíg nem volt összehasonlítási alap, illetve csak annyi, hogy lám, a szomszédoknál még rosszabb. Amikor Nyugatra mentem kiküldetésbe, örülhettem, hogy megyek, az ellátmány gyenge volt. Például, amikor a nyugat-berlini kiállításra mentünk a főnökömmel, csak a belépőjegyre kaptunk Márkát. Kelet-Berlinben laktunk, abból a Márkából viszont dögivel. Itt is, ott is Márka volt a sör. Az egyik legkellemetlenebb élményem a londoni tanfolyam a 80-s években. Kanadai cégtől vettünk számítógépes képtárolót. Akkor itt még nem voltak szerviz cégek, magunk csináltuk, vételárban benne volt a tanfolyam is.
  London mellett tartották, ott voltak az európai szervizközpontok munkatársai is. Viszont a napidíjat a szerződés szerint a kintiek fizették. Emiatt minket pénz nélkül küldtek ki. Az ellátmányt viszont csak az utolsó napon kaptuk meg, addig a dugiba kivitt aprópénzből mozogtunk. A srácok vittek ebédelni, fizették. Jó, a beüzemeléskor meg mi vittük őket itt. Viszont amikor este hívtak sörözni, kénytelenek voltunk kitérni a meghívás elől. Csodálkozott is a madridi kolléga, hogy mi milyen sportosak vagyunk, esténként milyen nagy sétákat teszünk. Igaz, amikor megkaptuk, vettünk belőle a mikrosütőt, amikor itt még nyoma sem volt. Ma már többre értékelném a sörözést.
  Nem volt jobb világ, más volt. A mai sem jobb, másként gonosz.

 25. 17.hez.
  Nagyon sok mindennel egyetértek 😉
  Valóban mindkét világ múlt lesz csupán. 1-2 éven belül. Addig is készülünk és nosztalgiázunk. No meg költözünk. Minél szorosabb kapcsolatba kerülsz a természettel annál biztosabb lesz a túlélés. 🙂

 26. A szocializmusban és a kapitalizmusban is a szorgalmas emberek tudtak boldogulni, a különbség a korlátokban van.

  A visszasírás legfőbb oka, az akkori létbiztonság volt. (56 után) Mindenkinek volt munkahelye, biztos jövedelme, szociális háló a rászorultaknak. És ami a legfontosabb a békés egymás mellett éléshez, nem voltak ordító jövedelemkülönbségek. Az elit stikában utazgatott, persze szigorúan csak „tanulmányi” célból, élte az életét luxuskörülmények közt, de nem hivalkodóan.

  18. Tibor bá’
  Sajnos az volt a valóság, hogy az oroszok minden létező árucikket megvásároltak tőlünk, mert olyan óriási ellátási problémáik voltak. Persze felsőbbségük tudatában és helyzetéből, igen gyarmati áron, és még azt sem fizették meg teljesen, lásd a rendszerváltozás után ránk maradt orosz adósságot. Ráadásul az orosz olaj és gáz ára nem esett messze a világpiacitól, nem volt az olyan olcsó. Abban az időben nyugaton sem került 3-400 forintba a benzin litere (mai áron)
  Az olcsó szovjet import Kádár rendszerének legendája volt.

 27. 25:
  Ez a gázpalack történet (ha igaz) nagyon helyi esemény lehetett. Gázpalackért sehol se kellett sorba állni. A külföldi viszontagságaidra is érdekesen emlékszel. Ha beszéled a nyelvet (és nem csak koccintgatsz) akkor nyugodtan megmondhatod, hogy késik a pénzed, és kölcsönt kérsz. A „köznép számára elérhetetlen dolog” főleg márkás szeszes ital, és márkás cigaretta volt. Meglehetett lenni nélkülük. A hiánygazdaság nem azt jelentette, hogy nem volt csavar. Azt jelentette, hogy nem volt M6x60-as csavar, de volt 80-as. És akkor mi van, levágtál belőle 20 mm-t. Egy hónappal később pedig 80-as nem volt. Most minden van csak lejárom a lábam a Honda Jazz műanyag bolháért, amivel rögzítem a szoknyát, és amikor rátalálok (pont annyirt mászkálok érte, mint a hiánygazdaságban), akkor egyet nem adnak, csak 5-öt egy zacskóban és 260 Ft/db, aminek a gyártási költsége max 1 Ft/db. Nem volt jobb világ? Hmmmm, emberi volt, nem más. Ami most van, nem csak gonosz, embertelen. Ezért van annyi depressziós.

  27:
  Rosszul tudod. A nyersolajért és a gázért az előző 5 év világpiaci árárának az átlagát fizettük. Amikor jött a hirtelen árrobbanás, éveken át jóval kevesebbet fizettünk. Ez nem legenda, ez a valóság. Folyamatos elszámolásnál egy adott időpillanatban valamelyik fél egészen biztos tartozik a másiknak, és? Megadták a tartozást? Meg. Ellopták a megadott tartozást? El. Lapozz vissza, megtalálod.

 28. 28.
  Annak, aki nem azzal főzött. Mivel tartalék palackom akkor még nem volt, állandó tortúra volt, hogy hol kapok. Nagy palack általában volt, de a kicsi kevésbé. Persze, utána már kerékpárral házhoz is hozták, ma meg alig van már gázcsere telep.
  Tüzelő olajért Erzsébetre kellett mennem, mert ott volt a legközelebbi HTO kút. A Trabantból kivettem az első ülést, úgy fért be az 50 literes műanyag palack. Ma ezért jól fenékbe rúgnának, de akkor ilyenekkel nem foglalkoztak.
  A 80-as évek végén a munkánk nagyobbik részét a „főnöki fusi” tette ki. Szívességek tétele a döntéshozóknak, hogy lehetőleg nagyobb legyen mennyi legyen a jövő évi keret, az év végén, az utolsó pillanatban megszerezhető legyen a mások által el nem költött, megmaradt pénzkeret. Amit persze nem volt olyan egyszerű olyan gyorsan elkölteni.
  Karácsony előtt akkor már hoztak be (mert importálni csak a külker vállalatoknak lehetett) szórakoztató elektronikai cuccokat. A Lottó Áruház raktárában kellett felvennünk, majd kivinni a megadott helyre. Emlékszem még az árára is, Panasonic videomagnó volt, 70 ezer körül. Vagy a pénzügyminisztériumba, Commodore „számítógépet”, a miniszter et.-nak, ami valószínűleg gyorsan otthon kötött ki a gyereknél.
  Más. Szóltak, hogy menjek ki a Pártközpontba, a Kádár titkárságra, egy fax-ot kell beüzemelni és a kezelését elmagyarázni. Nálunk már voltak ilyenek, Bécsből hoztuk át, hivatalosan csempészve. Akkor a Thürmer volt a titkára, neki kellett elmagyarázni. Örömében elszólta magát, végre, hogy megengedte az „Öreg”, ezután már lehet a többieknél is. Persze utána rögtön betojt, nem tudhatta, hogy kinek mondta, milyen következményei lehetnek.
  Az ottani puritanizmussal szemben viszont a munkahelyemen állandó volt az odahelyezett (valakinek a valakije) alfőnökök éjszakai tivornyázása, ivászatok, kártyapartik. Ezen persze célszerű volt részt venni azoknak, akik feljebb akartak jutni, csak az volt bajban, aki ezt nem bírta. A vadászatosdi meg egy másik történet, de szerencsére az zártabb társulat volt, nekünk ott nem volt tennivalónk.
  Érdekes módon mégis több időm volt. Ma már csodálkozom, hogy milyen sok időt töltöttem, ma már haszontalannak tűnő dolgokkal, mennyi mindenre értem rá.
  A csalódást nekem az okozta, hogy reménykedtem benne, őszintébb világ jön, az anyagiak nem érdekeltek annyira.
  Az utolsó két mondatoddal viszont teljes mértékben egyetértek, Tibor bá’.

 29. „Szar” élet volt:
  1 Középiskoláskoromban téli szünetben a Gellértbe jártunk pancsolni (fizikai munkás szülők)
  2. 5 Ft-ért sportoltam- felszerelés, melegítő, strandpapucs,meleg-víz,sportorvosi vizsgálat,vidéki versenyeken serdülőként szállodai elhelyezés
  3.Minden héten 2x voltam moziban,néha vasárnap matinén is… Volt színház,cirkusz…
  4. A nyaralások, táborokról, üdülésekről nem szólók, mások már említették…
  5.Rendszeresen vettem könyveket,kirándultunk,múzeumba mentünk
  6.5 Ft-ért az akkori menő zenekarokat hallgattam az Ifi parkban
  7. A balatoni csövezések, stoppok biztonságosak voltak, soha nem ért atrocitás…
  8.Minden nyáron egy hónapot dolgozhattam diákként, akkori viszonyoknak megfelelő jó bérért
  9.Kánikulában minden nap (!) strandon voltunk a barátokkal…
  10. Fiatal voltam,ezt semmilyen kapitalista rendszer nem überelheti :))

 30. 30
  Naná! A városinak maga volt a paradicsom a kommunizmus , de a falusinak pokol. Nemhogy csak a saját termöföldjeidet bitorolta az állam, amivel nap.mint nap szembesültél ,de a saját házadtáján kényszerből kellett a rád kiosztott rűhes kismalacból vagy angolkoros borjúból,marhát és disznót nevelned kétévente az államnak. Inkább agyonvertük ezeket a girnyes jószágokat ,és saját tenyésztésűt adtunk le,mert azok sokkal gyorsabban érték el az előirt testsúlyt. Amig a városi vasárnaponként a Szamos partján döglött és sütkérezett,addig a paraszt önkéntes vasárnapi munkában vett részt vigan és dalolva,mert ha nem eltünt pár napra ,és nagyon rossz szinekben és hallgatagon tűnt fel ismét.Nagyon nagy ismerőse kellett legyen a Pártban egy falusinak,hogy városra költözhessen,hogy városivá vállhason.

  Nekem,mint földörökösnek és falusinak igazi megváltás volt a kapitalizmus.Rengeteged dolgozunk most is,de legalább magunkért tesszük, nekem ennyi elég-többet nem is várok és nem is akarok a kapitalizmustól.

 31. 31:
  Gondolom észrevetted, de azért kipanaszkodtad magad, mi a kádári gulyás kommunizmusról beszélünk. Romániában kurva szar volt, de az egy egészen más tészta.

 32. A GEZ nem a TV előfizetési díj begyűjtője Németországban?
  Az hogy végez megfigyelést? Ennek nem értem a mechanizmusát.

  22:K, ugyanazok a vagyonos családok. Más helyen olvastam kiegészítésnek, hogy ezek a vagyonos családok
  évszázadokon át aranyban tartották a családi vagyont: saját vagyonkezelőjük volt ennek forgatására, őrzésére, bővítésére.
  Az egykori nemesség mai leszármazottjainak is többnyire megvan még a családi arany el nem használt része.

  Rendszerváltás előtt is mindent meg tudtam oldani, amire szükség volt (tudtam, hogy az ország örül annak, ha valaki devizát hoz be).
  A mostani rendszerről meg jobb, ha nem írok semmit. Majd az utókor eldönti ha már le lehet írni az őszinte véleményeket.

  Nem a Rákosi korról beszéltünk, mert annál talán nem rosszabb a mostani, csak kicsit európaibb.

 33. 32.

  Valóban más tészta ,de mégis nagyon is kihatása van a jelen és jövőbeni politikai alakulásokra nézve,mert a volt kommunista blokk országainak csak elenyésző része élvezhette a rendszer előnyeit (ezzel egy az egyben meghazudtolva a saját alapideologiáját) és az egyetemes jólétét néhány röpke évre -amelyek most az Eu-t alkotják ,amelynek választópolgárai még elevenen emlékeznek a vörös multra 🙂

 34. A csauseszku diktatúrának is voltak előnyei. Igaz, hogy csak nagyítóval lehet találni. Jó volt például a közbiztonság. Konkrét eset, egy verekedés után a milicisták bevonultak a kocsmába és egy éjszakán át aprították a cigányokat. Csak úgy suhogtak a gumibotok és zengtek az üvöltések, öröm volt hallgatni. Utána évekig rend volt a faluban.
  Ma már ez mind a múlté, Székelyföldön is(bár jóval később, mint a csonkahonban) rendszeressé váltak az öregezések, bestiális gyilkosságok.

 35. Elég csak megnézni 80-as évekbeli videókat. Közösség, egyszerűség és boldogság sugárzik.
  Ma is élhetnénk úgy, csak ma senkit nem tesz boldoggá az akkori megvásárolható életszínvonal!
  Azért, ha kicsit körülnéztek magatok körül, hogy mire szórtatok 100 ezreket, esetleg milliókat, akkor sok fenti hozzászólás nem állja a helyét. Arra telik, amire pénzt szánsz.
  Egyedül a közösség az, amit nem tudnánk megvenni a mai pénzünkből. Hatalmas hiánycikk mindenkinél és mélységes űrt hagyott maga mögött.

  A legnagyobb különbség a kapitalizmus és a szocializmus között, hogy az utóbbinál folyton azt érezted, hogy kielégítették az igényeidet(amik azért elég alacsonyan voltak, de nem tűnt fel, mert mindenkinek azon a szinten volt), az előbbinél meg folyton csak mögötte loholunk, de amint utolérnénk, már újak vannak, ráadásul mindig van olyan, akinek valahogy sikerül(és az persze rájön, hogy közösséget, szerető társat, barátokat nem tud venni)

 36. 35.
  A cigányoknak gyakorlatilag minden ezt megelőző rendszerben kuss volt a nevük, ezért is volt rend. És nem volt ez a fene nagy rakjunk cigányt minden pozícióba, mint ami most megy. Adjunk a cigányoknak több pénzt és lehetőséget, legyenek cigány ügyvédek és jogászok, legyenek cigány polgármesterek stb stb. Most már nem tudom úgy bekapcsolni a tévét, hogy 5 ember közül egy legalább ne cigány legyen, közben meg halálosan utálja mindenki őket. Lassan már minden műsor, ami zenével vagy énekléssel kapcsolatos az egyet jelent azzal, hogy az tele lesz cigánnyal a műsorvezetővel egyetemben lásd pl majka. Érdekes, hogy idönként belenézek a régi KI MIT TUD-okba és hiába van sok zene meg tánc cigányt még sem látni, max hegedüsként vmi népi zenekar tagjaként. Dehogy komoly műsorokba odaengedjék őket az elképzelhetetlen volt. Bocsánat az OFF-lásért.

 37. 37. Ne haragudj, de ez tényleg rasszistának minősíthető hozzáállás.
  Ebből azt látom, hogy téged kifejezetten irritál, ha egy cigánynak sikerül kitörnie a saját korlátai közül, meghaladni azt a létmódot, ami jellemző rájuk általában.
  Ha valaki, én is megéltem gyerekkoromban goromba konfliktusokat cigányokkal, napirenden voltak az iskolából hazafelé a verekedések, „eintstandolások”. Viszont éppen ezért duplán tudtam tisztelni közülük azt, amelyik szakítva gyökereivel képes volt tisztességes életutat választani, és integrálódni a többséghez.
  A munkatársaim között több ilyen is volt, és ha hiszed, ha nem, volt amelyik tanulási ambíciókban lekörözte nem cigány kollégáit, és ki tudott vívni magának tiszteletet munkateljesítményével is.
  Igaz, a teljes létszámukhoz képest elég kevés az ilyen, de ha olyanokkal találkoztam, akikben megvolt a jó hozzáállás, annak megpróbáltam a körülményekhez képest segíteni, és a mindenütt meglévő előítéletes rosszindulatot elhárítani.
  Természetesen ha azt tapasztaltam, hogy a hozzánk kerülő cigány semmirekellő, akkor semmiféle segítséget nem kapott, hanem minél hamarabb igyekeztem megszabadulni tőle.
  Rám annak idején nagy hatással volt egykori gimnáziumi igazgatóm, aki gyakran mondogatta, hogy azt szeretné már megélni, hogy az intézményében érettségiztethessen egy igazi cigány gyereket, mert ez akkoriban még igen ritka volt.
  Aztán mikor a gyerekeim jártak oda, náluk már volt néhány példa erre is.
  Szóval én inkább örömöt érzek, ha olyan cigánnyal találkozok, aki értelmiségi útra lépett, és mondjuk nem a Győzike féle primitív híresség lett, hanem ha megszólal, akkor az értelem hangját is meghallhatod.
  És vannak ilyenek, és ezeket tényleg nem szabad előítéletekkel közelíteni.
  Persze tudom, ezek már nem cigány közösségben élők, többnyire teljesen elszakadtak onnan, és a saját útjukat járják.

 38. 37:
  Egyetértek!

  38:
  Rasszista az, aki üldöz egy másik fajt. Észrevételezni, hogy nyomultatják a cigányságot, nem rasszizmus. A TV-ben felcsendülő undorító cigány banda (fekete véremből…. szeretem a családom) engem is kihoz a béketűrésből.

 39. A világháború utáni évektől a 90-es évek elejéig boldogabbak voltak az akkor élők úgy általában, de semmi esetre sem a kommunizmus miatt, hanem az azóta eltelt folyamatos intenzív létrontás miatt. Ezt kár összemosni a kommunizmussal, mert a kapitalista országokban is boldogabban éltek ez idő alatt. Ráadásul ezekben a kommunista országokban gyökértelenítették a népet, üldözték, kivégezték, kifosztották a társadalom színe-javát, majd az elrablott vagyont, a 90-es években a fő bűnösök és leszármazottaik kisajátították, így ezekben az országokban van az egyik leghitványabb vezető réteg az egész világon. Mindenhol nagyobb volt a létbiztonság, kisebb a munkanélküliség (azaz ha akartál dolgozni volt munka), és kevésbé nézték gépnek az embert. Amúgy a létrontás már a történelem előtti időktől kezdve folyamatos, de a felvilágosodás óta hatványozottan gyorsul. A legtöbb embernek ez badarságnak hangzik, mivel az tudományban és az oktatásban alaptétel a haladás és a fejlődés, de ha ez igaz lenne, akkor már a középkor végén is valami szörnyű szenvedés lett volna az élet, de ez koránt sincs így csak a hazug véleményformálók ültették ezt el.

 40. 40:
  Ezt nem lehet ilyen kategorikusan kijelenteni. A népi demokráciák nem voltak egységesek. És az évtizedek se voltak azonosak. Nálunk voltak a koalíciós idők, a Rákosi korszak, az 56-os megtorlás, a konszolidáció, és a gulyás kommunizmus. Ez utóbbi tartott a legtovább, és erről beszélünk, ami nagyon is élhető volt.

 41. 42: Ha nem lenne érthető amit mondtam: 1970-80-as évek valóban sokkal emberibb, lazább, látszólag felfelé ívelő periódusa volt a közép európai kommunista országoknak, de nem a kommunizmus miatt, hanem tetőzött a háború utáni konjunktúra, az olajcsúcs még távol volt. Ez az összes kapitalista országban is ugyanígy volt. A gépek még nem uralták a világot, és az emberi tudatot, soha nem látott olcsóvá váltak az élelmiszerek, műszaki cikkek, utazás, stb., de még nem csináltak mindenből üzletet, nem figyelték gépek minden mozdulatunkat, még nem idegenítették el az emberi kapcsolatokat, és végül de nem utoljára: létezett a morálisan hagyományos keresztény alapokon álló társadalom. Ezt a jólétet a kommunizmusnak tulajdonítani ostobaság.

 42. 42:
  Mi lenne, ha megértenéd, amit írtam? Te is egyike vagy azoknak, akik „von Hause aus” utálják a kommunizmust, ami képtelenné teszi őket az objektív megítélésre.

 43. 42:
  1. Nem volt kommunizmus.

  2. Ha nem söpri el a történelem a Horthy rendszert, akkor nálunk nem fejlődés lett volna, hanem 1945-89 között is a 3 millió koldus országa lett volna. Ebben a tekintetben a „fejlődés” a rendszerváltás után újra beindult, és mára a 4 millió koldus országa lettünk (ennyien éltek a létminimum alatt, amíg be nem tiltotta Orbán a létminimum számítást.)

  3: Magyarul, annak a 3-4 millió koldusnak volt 20-25 jó éve Kádár alatt…

 44. 44:
  Ezeknek a „kommunizmust” utálóknak fogalmuk sincs arról, hogy 1950-ben még a fél országban petróleum lámpával világítottak este, de 20 évvel később már nézték a TV adást. Kézi kaszálás helyett kombájnok arattak. — Különben a háború után nem konjunktúra volt, hanem jegyrendszer és ujjá építés. A vezetés sok hibát ejtett, de ilyen arcátlanul nem lopta ki a szemünket is.

 45. 45 Tibor bá’

  „Ezeknek a “kommunizmust” utálóknak fogalmuk sincs arról, hogy 1950-ben még a fél országban petróleum lámpával világítottak este, de 20 évvel később már nézték a TV adást.”

  És a Lajtától nyugatra, ahol sose volt kommunizmus, még ma ia petróleum lámpával világítanak !

  Meg Romániában, meg Bulgáriában, (a nagy SZU-t nem is említve) ahol még kommunizmusabb vót, ott meg már a 80-as években okostelefonjuk vót a tinédzsereknek… nem ?

  Észak Kórea meg már teleportál a Jupiterre….

  De a viccet félretéve…
  Amit az ország Kádár alatt elért, az nem a kommunizmus miatt, hanem annak ELLENÉRE érte el, mert az emberek élni akartak, és kiharcolták a legvidámabb barakkot maguknak…
  Ha Kádárékon múlt volna, akkor valahol a román vagy az albán szinten vegetáltunk volna. A helyzet az, hogy az emberek mindig megtalálták a kiskapukat és igyekeztek annyira élhetővé tenni a rendszert maguknak amennyire csak lehetett.

 46. 44. Observer

  „Ha nem söpri el a történelem a Horthy rendszert, akkor….”

  Akkor kb. Ausztriával lennénk egy szinten. A háború után szinte az összes mutató hasonló volt…
  Ausztriát is megszállta a SZU, de onnan kivonultak…
  Ha innen is kivonulnak és szabadon választhatta volna az ország a fejlődés útját, akkor ezerszer jobban jártunk volna, ha nem szenvedjük el a kolhozosítást, a jó káder írástudatlan gyárigazgatókat, a KGST-t meg a többi idióta bénító komcsi találmányt, aminek a végén eléggé kiszolgáltatottá váltunk, hogy mégis az IMF „segítségét” kellett kérni.

 47. 47:
  Attila! Neked fogalmad sincs amiről beszélsz, csak nyomod a magadét. A kb. Ausztria egy hatalmas ökörség, de téged úgyse lehet meggyőzni.

 48. 46, 47: Attila, neked olyan egysíkú a gondolkodásod, hogy „öröm nézni”. Vagyis nem. 😀

  A helyzet az, hogy az un. „szegény ember” sokkal jobban élt Magyarországon a Kádár rendszerben, mint bármikor előtte vagy utána a történelemben.

  Ezzel szemben te ide biggyeszted azt a FELTÉTELEZÉST, hogy ha nincsenek a ‘komcsik’, akkor még jobban élt volna. Bár elképzelni sem tudom, hogy az az uralkodó osztály, ami ezer évig sportot űzött abból, hogy hogyan zsákmányolja ki a népét, hirtelen mitől változott volna meg. (Csak mellékesen – nekem a dédszüleim még uradalmi cselédek voltak, a családi ‘legendáriumban’ bizony az is fennmaradt, hogy milyen „felhőtlen” is volt az élete a cselédeknek. Szóval tudom, miről beszélek.)

  Ami Ausztriát illeti, a létező legrosszabb példát hoztad fel.

  Ausztria ugyebár a török birodalom visszaszorulásával párhuzamosan az 1700-as évektől gyarmatosítja (és lerabolja) Kelet-Európát (minket már előtte is). Ennek során a 20. század fordulójára összeütközik a szintén terjeszkedő orosz birodalommal. Németországot a háta mögött tudva, Ausztria erre fel kirobbantja az I. világháborút („Nagy Háború”). Elvesztve a háborút, minden felelősséget sikeresen a magyarok nyakába varr (miközben Tisza miniszterelnök az utolsó pillanatig ellenezte a háborút), területet szerez Magyarországtól!!! 22 ezer km2-t, a dél-tiroli elvesztett 13 ezer km2-ért cserébe.

  Nem mellesleg Hitler is osztrák volt…, szóval Ausztria kikönyörgi Németországtól az Anslusst, majd arra hivatkozva, hogy őket megszállták, lényegében a győztesek közé „keveredik” a II. világháború végére.
  Az osztrák gazdaság pedig sehol nem lenne a német hátország nélkül – ha Németország hirtelen eltűnne, a dicsőséges Ausztria egy kis balkáni államocska lenne…
  Ha van a világon aljasabb és képmutatóbb nép a románnál, az az osztrák. Szemrebbenés nélkül kihasználtak mindent és mindenkit a saját érdekükben.

  Na, dióhéjban ennyit a történelemről… 😀

  A legfrissebb jellemzés pedig Ausztriáról – csak egy hajszálon múlt, hogy nem egy nácit választottak meg elnöknek – csak amiatt, hogy átment rajtuk a migránstömeg. Meg amiatt, hogy dolgozik! náluk pár tízezer kelet-európai. Na, ezek az osztrákok – lehet velük példálózni. 🙁

 49. Tibor bá, újabban moderálsz…

  vagyis már nem :).

  Az előző hsz-ben elírtam Burgenland területét. „Csak” 4 ezer km2-et nyúltak le az osztrákok…

 50. 48: Ausztria pont úgy kivérzett az 1. vh. utánra, mint Mo., talán még nagyobb kommunista rombolással. Sopron a „leghűségesebb” város 1921-ben Magyarországot választotta a népszavazáson kb. 50% német lakossággal. Szerinted kit választanának ha ma lenne népszavazás kb. 5% német lakossággal?

 51. 49:
  Köszönöm Observer. Nekem már rég nincs türelmem Attilához. Különben nagyon jól összefoglaltad. Anyai ágon az elődeim szegény parasztok voltak. Pontosan tudom milyen sorsuk volt. Nagybátyáim taligával kiültek hajnalba a főtérre, hátha valaki ad nekik 50 fillért a napi robotért. Ha nem kaptak munkát, hát akkor nem ettek. stb.

 52. 44: Bizonyos vagyonkiegyenlítésre szükség volt, de ezt sokkal jobban megcsinálták volna mondjuk a Kisgazdák, akik komoly politikai tényező voltak addig, amíg a kommunisták le nem szalámizták őket is a többi demokratikus párttal együtt a háború után. Igaza van nippurnak, minden vívmány, aminek a Kádár-rendszerben örülni lehetett, bekövetkezett volna a kommunisták nélkül is. Hogy Kádárig várni kellett vele, annak is csak az az oka, hogy a kommunisták addigra fogták vissza a terrot és a rombolást annyira, hogy beindulhatott a fejlődés.

  A létminimum egyébként egy nevetséges szám volt. Mi pont annyit raktunk félre, amennyivel a fizetésem több volt a „létminimumnál”, pedig egyáltalán nem minimális szinten éltünk, fogyasztottunk.

  45: És szerinted nyugaton mivel arattak 1970-ben? Nagyra értékelem a generációtok munkáját, amivel újjáépítettétek az országot, de ha nem a kommunisták gyűrik maguk alá Magyarországot, ez akkor is bekövetkezett volna, csak jobb hatásfokkal.

  47: +1000

  48: Miért is?

  49: Abban van igazság, hogy a Kádár-rendszerben a legszegényebbek se nyomorogtak, minden más rendszerben igen. Cserébe a kiemelkedő telsesítményért sem lehetett kiemelkedő bevételhez jutni, és ha valaki vagyont gyűjtött, nemigen volt mibe befektetni.

  Ausztria szerepét többféleképpen lehet értékelni, de itt most nem arról volt szó, hogy mennyire jófiúk vagy tisztességtelenek, hanem hogy a háború hasonló mértékben nullázta le őket, és az, hogy pár évtized alatt mennyire leköröztek minket, akkor már gyarmatok nélkül, tisztán a nálunk garázdálkodó kommunistáknak köszönhető.

 53. 53: „Attilának tisztán igaza van”

  Balgaság lenne azon vitatkozni, hogy a „fejlődésnek” a kapitalizmus, vagy a szocializmus-e a jobb „motorja”. Ebben a versenyben egyértelműen a kapitalizmus győz. Ugyanakkor más hozzászólásaiban Attila épp ezeket a vívmányokat szokta pocskondiázni. 😉
  Azt pedig továbbra is tartom, hogy az osztrák gazdaság sem fejlődött volna ilyen mértékben, ha nincs mögötte a német gazdaság, illetve ott maradnak az orosz gyarmatosítók, mint nálunk. Ausztria gazdaságát a német gazdaság húzza (ahogy a mienket is). Az Ausztria szerencséje, hogy az övükét a 60-as évek óta húzza, – de ez kizárólag az oroszok „jóindulatán” múlt, azzal, hogy 55-ben kivonultak…
  Azt nem értitek, hogy Ausztriát és Magyarországot nem lehet összehasonlítani. Illetve lehet, de ez a ‘mi lett volna ha’ típusú megközelítés a fantázia birodalma…

  „Cserébe a kiemelkedő teljesítményért sem lehetett kiemelkedő bevételhez jutni, és ha valaki vagyont gyűjtött, nemigen volt mibe befektetni.” A mondat két része üti egymást. Szerintem. 😉 Amúgy volt olyan rokonom, ismerősöm, aki a Kádár rendszerben is százmilliós vagyont szedett össze, viszonylag tisztességes munkából. Ingatlanba, aranyba, devizába akkor is be lehetett fektetni. Részvény(piac) nem volt, de vállalati kötvények igen. stb.

  Félreértés ne essék, azt is elfogadom, hogy a kontraszelektált szoci politikusok, vállalatvezetők helyett lehetett volna jobb ország- és gazdaságirányítás.

  De ezt napjaink kapitalizmusában is el lehet mondani!!! Uram-bátyám cégvezetők gazdagodnak EU pénzekből, ‘hadd ne írjak neveket’ zéró képességű politikusok urizálnak és gyarapodnak – mi a különbség? Pillanatnyilag még nem vagyunk orosz gyarmat – de Orbán keményen dolgozik azon, hogy újra azok legyünk.
  4 millió ember él létminimum alatt – ez is tény. 27 év kapitalizmus után…
  Vakok és süketek vagytok mind a ketten.

 54. 53: „A létminimum egyébként egy nevetséges szám volt. Mi pont annyit raktunk félre”

  Ügyes. Egyetlen egy – a saját – példád alapján sikerült ezt megállapítanod. Bátor egy ember vagy te, hallod… 😀
  Csak olyan egysíkú, mint Attila – aminek köze volt a „komcsikhoz”, az mind rossz, aminek nem, az minden pompás. Nos, a világ nem fehér és fekete.

  27 éve kapitalizmus van, de ha a magyar gazdaságból kivonjuk az EU pénzét, a gazdaság állapota szarabb lenne, mint bármikor a „világtörténelemben”. Még az EU pénzével is sikerült mára negatív növekedést produkálni Orbánéknak.
  Biztos vagy benne, hogy a mai kormányzat rátermettebb, mint a „komcsik” voltak anno? Ott legalább a ‘nagyonhülyéket’ időnként háttérbe tolták. Nem beszélve arról, hogy van némi átfedés is az akkori és a mostani káderek között… 😉

 55. 55:
  Hányod a borsót a falra. Az antikommunizmus olyan, mint a teizmus. Aki egyszer meg van vele fertőzve, annak annyi.

 56. 55: Mért ne ítélhetném meg a saját példámból, hogy mennyi pénzből lehet megélni Magyarországon?

 57. Tibor bá’, Observer

  Nekem mindegy.
  Ha úgy érzitek, hogy a kommunizmus jobb rendszer volt mint a kapitalizmus, és erre a magyar kádár rendszer a bizonyíték Nyugat Európával szemben, akkor valóban két különböző univerzumban élünk.

  Én mindenképpen csúsztatásnak érzem, hogy a háború utáni általános konjuktúrát hasonlítjátok a Trianon utáni, két háború közötti időszakhoz.

  Az én józan eszem azt súgja, hogy egy kapitalista rendszerben az átleg életszínvonal – jó, nem egészen az osztrákokéval-, de legaláb az olaszoléval lehetett volna hasonló…

  Szegény ember nem csak Magyarországon volt, hanem Európa tele volt velük…
  A kommunizmusban meg elhitették velük, hogy milyen jó, hogy feleakkora életszínvonallal kell beérniük, mint pár száz kilométerrel nyugatabbra.
  És a sok proli be is vette, és csatlakoztak a „békeharchoz”, meg elhitték, hogy tényleg a proli diktál…

  A kommunizmusra azért volt szükség, mert az akkori globális hatalom nem volt felkészülve ANNYI ember foglalkoztatására, és fél évszázadra jegelni kellett őket…
  És ehhez adtak egy propagandát is.

  Ne értsetek félre, a kapitalizmust se szeretem, de az még mindig „természetesebb” emberi kapcsolatokon alapul, mint a sátánista Marx által megálmodott lélekgyilkoló rendszer.

  A kádárizmust nem a mai elgépiesedett világgal kell összehasonlítani, hanem az akkori osztrák, német, olasz, vagy belga valósággal, és úgy kellene szívre tett kézzel elmondani hogy Kádár jobb volt…
  De ilyet akkor csak a Párt gyűlésein szoktak mondani… félelemből.

 58. 57: Megítélheted. /Csak nem lesz korrekt./ Sőt, azt is mondhatod, hogy meg lehet élni 47 ezer Ft-ból – ha kecskét is tartasz, akkor meg már ‘urasan’. 😉

  Nem belemenve a részletekbe – van egy Statisztikai Hivatal, ahol hozzáértő emberek, nemzetközi szinten elfogadott formula alapján kiszámolják, hogy adott létszámú család – többé-kevésbé – emberhez méltó körülmények közötti megélhetéséhez kell fejenként mondjuk 50 ezer forint. Erre te azt mondod, hogy ez a munka egy kalap szart nem ér, mert neked más a tapasztalatod. Biztosan neked van igazad.

  58: „a kommunizmus jobb rendszer volt mint a kapitalizmus”

  Attila, ha nem vetted volna észre, 27 éve kapitalizmus van, és nehéz lenne tagadni, hogy milliók élnek szarabbul, mint a Kádár rendszer idején. El is ment már vagy félmillió…
  Ez, az itteni, „magyarországi kapitalizmus” a tömegek számára igenis szarabb.
  Ott Franciaországban meg bizonyára most is sokkal jobb ‘átlagjóskának’, mint nálunk bármikor. Ezt elhiszem.
  Csak azt ne felejtsük el, hogy a nyugat-európai életszínvonal emelkedésnek egyik kikényszerítője volt a ‘létező szocializmus’, az erős szakszervezetek, munkásmozgalmak.

 59. 55. Observer.

  „27 éve kapitalizmus van, de ha a magyar gazdaságból kivonjuk az EU pénzét, a gazdaság állapota szarabb lenne, mint bármikor a “világtörténelemben”.”

  Ha jól értem, azt mondod, hogy ha még mindig kommunizmus lenne, akkor, most jobban élnénk?

  Akkor nem függnénk a piacoktól?
  Akkor nem nyafogna az IMF, hogy túl nagy a központi behatás?
  Akkor nem lenne gond a sajtószabadság hiánya?
  Akkor nem minősítenének le „kiszámíthahatlan” gazdasági rendszer meh a demokrácia hiánya miatt?
  Akkor nem lenne hátrány ha írástudatlan pártkatonák vezetnék a gyárakat?
  Akkor nem lenne probléma, hogy a Nagy Testvér elviszi azt a kis hasznor is , amit előállítottunk?

  2

 60. Observer, Tibor bá:

  Azt azért látni kell, hogy a rendszerváltás nem holmi forradalom volt, hanem egy összeomlott (finanszírozhatatlan) rendszert kellett leváltani. Azt is látni kell, hogy valamiért az emberek az NDK-ból NSZK-ba menekültek, Magyarországról pedig Ausztriába, és sosem fordítva.
  A szegénységgel kapcsolatosan pedig az a helyzet, hogy nekem nehéz szegénynek nevezni azokat, akik miatt nincs nap, hogy ne kellene sorba állnom a boltokban, ahol az alapvető élelmiszerek helyett készételeket, csipszeket, üdítőket vásárolnak. Mármint az értelmesebbje, mert a többi piára, meg cigire költi.

  A Kádár rendszerben jobban volt pénze az embereknek, de nem tudtak bármit megvenni, mert vagy nem volt, vagy várni kellett rá (nem csak autó, meg banán, hanem például építőanyag sem). Ez nem többet mutat, minthogy túl voltak fizetve az emberek a megtermelt értékhez képest.

 61. 59: Azt nem tudom, hogy hogy lehet megélni 47 ezerből, azt még kevésbé, hogy a huszonvalahányból, ami előtte volt.

  De hogy két gyerekkel havi 250 000-et költöttünk egy-két éve, és ennyinek mondták a létminimumot, az teljesen korrekt megfigyelés.
  Nem mondom, hogy baj, hogy kiszámolták, mennyiből tud egy család normálisan megélni, de félrevezető a szó, hogy létminimum, mert abból arra gondol az ember, hogy a nyomornál még éppen feljebb van, holott ez az életszínvonalat inkább szerény jómódként lehetne leírni.

  Jó, hogy írod, hogy elmentek már vagy félmillióan: mert a Kádár rendszerben nem ment el senki, de még nem is vágyott a bűnös nyugatra, ugye, annyira jó volt itt?
  És vajon mi lehet az oka, hogy nyugaton ma annyival könnyebb megélni? Ez a félmillió magyar vajon mért nem Oroszország felé vette az irányt, ahol hivatalos a kommunizmus iránti nosztalgia?

 62. 62:

  Ez az egész létminimum egy nagy marhaság, hiszen csak a legális jövedelmeket tudja figyelembe venni. A fekete és szürke munkáról fölösleges beszélni, de hol van belőle a falopás, vagy a saját kert. Mert ugye, aki megtermeli magának az összes zöldség-gyümölcs szükségletét, valamint tojást és a hús egy részét, annál ez ugyanúgy nincs beleszámítva, mint annál, aki meg sem próbálja, vagy nincs rá lehetősége.
  Arról nem beszélve, hogy a létminimum értéke függ a fejlettségi szinttől, ami időbeli és földrajzi összehasonlítást ellehetetleníti.

 63. A magyar kommunista-szocialista rendszernek soha el nem évülő bűnei vannak: a parasztságtól elvették a földeket, kolhozokba kényszerítették őket, a módosabbakat (szorgalmasabbakat) kényszermunka táborokba gyűjtötték, a hagyományos falusi életet, amihez hozzátartoztak a hagyományok, a vallás, az erkölcs, a becsület, szorgalom, és a rend – ezáltal felszámolták, olyan szinten, amire még a szomszédos országokban (Románia, Jugoszlávia)sem volt példa. A 90-es évekre a hagyományos falusi éltből csak szilánkok maradtak, miközben az előbb említett országokban fennmaradtak az egyéni gazdaságok. A volt parasztok unokái már generációk óta proletárok voltak valami nagyvárosi gyárban, lehetetlen lett volna velük feltámasztani az elhagyott falvakat. Az arisztokrácia vagyonát elkobozták, tagjait kivégezték vagy száműzték, ezzel lefejezték az 1000 éves hagyományos vezető rétegünket. A vallást üldözték (ami szintén nem volt jellemző az előző országokban ilyen szinten), a papokat bebörtönözték, beszervezték, a híveknek meg kellett tagadniuk őseik vallását ha érvényesülni akartak. Tudom, ez sokaknak nem probléma, de talán az ő számukra is belátható, hogy a gyökértelenedéshez jelentősen hozzájárult a keresztény erkölcs elhagyása.

 64. 64:

  Én még nem éltem a Rákosi rendszerben, de akkor a felmenőim úgy jártak a földjükkel, hogy dolgoztak rajta, de mindent elvettek tőlük, amit megtermeltek, sőt ha kevesebb termett, mint ami a számok alapján kellett, még rá is kellett fizetni (ha kicsit több volt, azt megtarthatták). Nem tudom bele tudtok-e gondolni ebbe a helyzetbe, amikor az ember a lelkét kidolgozza földeken azért, hogy azt elvegyék tőle, majd valamicskét visszaosszanak, de közben idegeskedhettek, hogy ha nem lesz jó termés, akkor még fizethetnek, vagy leülik. Ehhez képest az tán még jobb is volt, hogy Kádárék már el is vették a földet…

 65. 60: „Ha jól értem, azt mondod, hogy ha még mindig kommunizmus lenne, akkor, most jobban élnénk?”

  Nem érted jól. Arról volt/van szó, hogy a Kádár rendszer sok szempontból kellemesebb életet biztosított sokaknak, mint a mai kapitalizmus. Az akkori életminőség – kontra a mostani életminőség. Semmi másról.

  „írástudatlan pártkatonák vezetnék a gyárakat” Ritka nagy hülye vagy Attila. Talán a Rákosi érában előfordult ilyen, de később nem.
  Kérdezd meg Tibor bá’-t, hogy mennyi nyugati küldöttség jött a magyar gyárakba TANULNI, mert egy csomó dologban előttük jártunk. Tungsram, MOM, stb.

  66: „Kádárék már el is vették a földet” Kitől „vették” el?
  Bevitték a TSz-be, ha akarták. A rendszerváltáskor meg a bevitt földre megkaptátok a kárpótlási jegyet – mert nyilván volt tartva az utolsó négyzetcentiméterig. Sőt a paraszt a jövedelmének egy részét TSZ-be bevitt földje alapján kapta, másik részét meg a ledolgozott ‘munkaegység’ alapján.

  Azt én megértem, hogy akinek a jogai csorbultak, elvették a vagyonát, börtönbe zárták stb. az utálja a „kommunizmust”, és teljes joggal. Akitől meg a trafikját vették el, az meg ezt a ‘rendszert’ utálja. Ez van.

 66. 48. Tibor bá’

  „Attila! Neked fogalmad sincs amiről beszélsz, ”

  Háááát….

  Nem én mondom, hogy jobban jártunk a szovjet megszállással, mint nyugat az amerikaival…

  Szerintem ez csak egy nagyon speciális szempontból lehet igaz.
  És politikailag NAGYON képzettnek kell lenni hozzá…
  Mi bőgatyás bunkók nem érünk el arra a szintre…

  Pedig még Marxot is olvasunk hozzá, de nem megy:

  Megvetéssel vágom kesztyűmet a világ arcába,
  És nézem e törpe gigász leomlását, melynek bukása nem hűti lelkesedésemet.
  Akkor én, mint egy győzedelmes Isten lépdelek a világ romjai felett
  És szavaimnak hatóerőt adva, egyenlőnek érzem majd magam a Teremtővel.

  ——-

  A szavak, melyeket tanítok, ördögi káosszá keveredtek össze.
  Tehát mindenki gondoljon azt, amit jónak lát …

  Ha van Valami, mely elemészt,
  Közepébe ugrok, ezáltal lerombolom a világot —
  A világot, mely köztem és a Mélység között magasodik
  Szilánkokra zúzom kitartó átkaimmal

  Nyers valója köré vetem karjaimat:
  Velem ölelkezve a világ némán kimúlik,
  És akkor lesüllyed az abszolút semmibe,
  elpusztulva, létezés nélkül —
  Ez élet lenne a javából!

  Nyilván nem véletlen, hogy alig lehet EREDETI Marx művekhez hozzájutni, mert nagy megrökönyödést keltenének a kommunista szimpik között, akiknek még mindig összefut a nyál a szájában a gulyás kommunizmus emlegetése közben.

  Pedig ekkor ötszöröződött meg a rákbetegségek száma, ekkor maradt el a születéskor várható élettartam a nyugati áltlagtól, ekkor fordult a népeséég a növekedésről csökkenésre… Szóval ezerrel működött az IGAZI, ördögi marxizmus… De erre már nem emlékeznek, csak a május elsejei sörre meg virslire…

 67. Nem tudok elfogulatlan lenni a szocialista idők megítélésében. Mikor eszméltem, már napi rendszerességgel, halkan,de sípolt a szabadeurópa rádió és az amerika hangja otthonunkban. Négy év hadifogság, könyvtárnyi könyv és egyéb paraszti javak elkobzása a családtól, apámnak ezt a hozzáállását a rendszerhez érthetővé tette.
  Az is lehet, hogy emiatt túlértékelem a részben cenzúra mentes őszinte, kritikus, akár szélsőséges vélemények szabad áramlásának értékét, de nekem igen sokat megér. Ilyen diskurzust, mint az alábbi 63 hozzászólás, elképzelni sem tudtam és nem reméltem, hogy valaha megérhetem kishazámban.

 68. Én elfogadom, hogy voltak a Kádár-rendszernek vívmányai. Tök jó lehetett, hogy mindentől (még a teljesítménytől is) függetlenül biztosítva volt, hogy lesz mindenkinek munkahelye, hogy mindenki járhatott nyaralni, stb.

  De ha mellérakjuk mindazt a szart, amit a diktatúra okozott, összességében azt mondom: nem érte meg.

  Ezzel együtt azt gondolom, nem a két véglet: a rablókapitalizmus és a kádári langyos lábvíz között kellene választani, hanem egy olyan rendszert létrehozni, ami úgy igazságos, hogy jutalmazza a sikert, és felemeli az elesettet. És nem diktatórikus, nem is a nép ostobaságának szintjére degradálja magát, hanem a hozzáértők kezébe adja a döntéseket. És ami kiveti magából az élősködőt.

 69. 64: „Az arisztokrácia vagyonát elkobozták”

  Ezt helyesen tették. Mi a fenének kellett volna az Esterházy-aknak meghagyni 200 000 holdat, a Festeticseknek 60 ezret vagy a nagy egyházi birtokokat stb. ? Ezeket a földeket különben még csak nem is a komcsik vették el, hanem már előttük. Ki is osztották aztán parasztoknak, zselléreknek, uradalmi cselédeknek. Talán nem tették jól? (Már aki el merte fogadni, mert még emlékeztek 1919-re.)

  70: „jutalmazza a sikert, és felemeli az elesettet” Ezt a rendszert hívják ‘Utópiának’ 😀

  Itt is, mint mindenütt, az ‘erősebb kutya baszik’ elve működik. Ábrándozni azért lehet, csak sajnos az ember természeténél fogva mindig a saját érdekét nézi – és csak nagyon ritkán, nagyon kevesek a közösségét.

 70. 71: Na igen, a földosztás jogos és szükséges volt. De ha már megtették a komcsik előtt, akkor mi szükség volt a komcsikra?

  Mit adtak nekünk a kommunisták? ;P

  „Itt is, mint mindenütt, az ‘erősebb kutya baszik’ elve működik. Ábrándozni azért lehet, csak sajnos az ember természeténél fogva mindig a saját érdekét nézi – és csak nagyon ritkán, nagyon kevesek a közösségét.” – Érdekes, hogy ez nem akadályoz meg abban, hogy ajnározzátok a létező szocializmust.

  Egyébként vannak rendszerek, ahol legalább ez az „utópia” működik: a skandináv országok. Hogy közben pedofil gyerekrabló szodomiták lettek, az más kérdés, de mint gazdasági rendszer, működnek.

 71. 71. Observer

  „Mi a fenének kellett volna az Esterházy-aknak meghagyni 200 000 holdat…”

  Mert értettek hozzá.
  Nem rendeletekkel kellett szabályozni, hogy mennyit elljen a disznó, nem a föld abszolút kizsigerelésével értek el hatalmas termésátlagokat, ami úgyi a SZU-ban kötött ki, nem mérgezték halálra a parasztot védőfelszerelés nélküli permetezéssel, satöbbi satöbbi.

  A földösztás valódi parasztvakítás volt.
  A parasztnak úgy se lett földje, mert be kellett adni a TSZCS-be, a monokultúra miatt terménye se volt, hanem a boltba lett megvenni a tejet is meg a kenyeret is…
  Már azt is romlott, ipari minőségben.

  A nagyapám 30 családnak adott munkát a följén…
  És mindegyik visszasírta, mert amit a TSZ-ben csináltak az segédmunka volt, silányabb fizetéssel, és „maguknak” nem termelhettek… a háztájit csak később engedték meg, mert a nagyokosok rájöttek TSZ-ből nem lehetett megélni.
  A monokultúra megszüntette a munka 70%-át, úgyhogy beutaztak a füstös gyárakba, de aki a természetet szokta meg, az nem bírta, és alkoholista lett…
  Emlékeztek még a jó cseresznye meg barack pálinkára, mind ipari hulladék… úgy hullott tőle a saját főzésű kisüstihez szokott magyar paraszt 50 évesen, mint az őszi légy…

 72. 73: „A földosztás valódi parasztvakítás volt.”

  Ebben van igazság. Tőke, állatok, művelőeszköz nélkül…

  „A nagyapám 30 családnak adott munkát a földjén…” Ez dicséretes – „És mindegyik visszasírta” Erre azért nem vennék mérget. 😉 Magyarországon vagyunk. Itt a munkaadó felé nem szokás hálásnak lenni, sőt… 🙂

 73. 73: Az Esterházyak és hasonló mágnások mondjuk nem sokat foglalkoztak a földdel, csak élvezték a jövedelmét és felélték mértéken felül.

  Ami nemcsak bűn volt, de hiba is, az a valóban hozzáértő módos parasztság felszámolása volt – kulák címkével. Ők voltak a földművelés krémje, náluk volt tudás is, szorgalom is, munkaeszköz is, rájuk kellett volna építnei a mezőgazdaságot, de nem, ehelyett kicsinálták őket.

  A TSZ-be belépés sem volt olyan önkéntes, mint ahogy némelyek állítják. Verés, izzasztás, megfélemlítés voltak a kényszerítő eszközök.

 74. 67:

  Azért mondom, hogy elvették, mert a rendszerváltáskor visszakaptuk, csak nem az udvar végében hasonló kertek között, hanem a sokhektáros szántó közepén csíkba. De amikor a TSZ-ben volt, akkor sem azt termeltek rajta, amit ők akartak.

 75. 75: „Ami nemcsak bűn volt, de hiba is, az a valóban hozzáértő módos parasztság felszámolása volt”
  Ezzel alapvetően egyetértek, annyi kiegészítéssel, hogy sok helyen azért nem ok nélkül utálták a későbbi kulákokat…
  Tessék két háború közti szociográfiákat is olvasni… 😉

  76: „csak nem az udvar végében” Ha rám lett volna bízva, én – bizonyos értékhatárig – reprivatizációt csinálok – mindenki azt kapja vissza, ami az övé (családjáé) volt. Mivel nem rám bízták, így ez ügyben az Antall kormányhoz kell panaszt benyújtani. 😉

  Most is leírom – teljesen megértem az ellenérzést a szoci rendszerrel szemben. A helyzet az, hogy ti (családotok) vesztettetek vele, ezen nincs mit szépíteni. De ebben a tekintetben ti vagytok a kisebbség. Sok millió embernek meg meghozta a felemelkedés lehetőségét (többek között pl. egyetemi oktatást, értelmiségivé válást stb.), ami egy továbbélő Horthy-rendszerben nem lett volna lehetséges. Ti viszont ezt nem vagytok hajlandók megérteni.

  73: „cseresznye meg barack pálinkára” Én inkább alkoholtilalomra emlékszem. A tömény szesz ivását a komcsik nem tették kötelezővé, bár azért maguk nagyban gyakorolták. 🙂 Mindent ne fogjunk már rájuk – hogy ki lesz alkoholista, az az egyénen múlik.

 76. 67:
  „Kérdezd meg Tibor bá’-t,” A gulyás kommunizmus éveire az írni-olvasni „nem tudó” kádereket felváltották ezeknek a kitanított gyermekei. A TUNGSRAM-ban már a 60-as években is kiváló vezetők voltak. Azt pedig már megírtam, hogy az angolok hozzánk jöttek szakmát tanulni és lopni. Jobbak voltak a gyártó képességeik, de az ész, az itt volt.

  68:
  Ezt ne tedd a számba: „Nem én mondom, hogy jobban jártunk a szovjet megszállással, mint nyugat az amerikaival…” különben ebben a témában számomra nem vagy vitaképes.

  70:
  „De ha mellérakjuk mindazt a szart, amit a diktatúra okozott,” Légy szíves konkretizáld, mik ezek a „szarok”?

 77. 78 Tibor bá’

  Annakidején én vertem itt az asztalt, hogy a Microelektronikai vállalatnál gyorsabb processzorokat csináltak mint az USA-ban, de ez NEM a kommunizmus miatt volt, hanem annak ellenére…
  Amikor a vállalat leégett, a dupla biztosítás ellenére se építették újjá.
  Az hogy az ész itt volt az nem a kommunizmus műve… De az igen, hogy elszivárgott…

  Mégis… Hogy képzeled, hogy kádárizmus lett volna szovjet megszállás nélkül?
  Aki a kádárizmust élteti, az a Vörös Hadseregnek kell hogy hálás legyen… Külön nem megy…

 78. 74. Observer

  „Itt a munkaadó felé nem szokás hálásnak lenni, sőt… ? ”

  Pedig de….
  Nagyapám dolgozói jobban éltek abból, amit nála kerestek, mint abból, amit a TSZ-ben kaptak.
  Úgy hogy amikor elvették a földjét, és a TSZ-be kényszerítették az öreget, a saját fizetéséből kellett megvennie a beszolgáltatandó tyúkokat, tojásokat meg gabonát, mert SEMMIT nem hagytak neki. Pedig 6 gyereke volt, akiket még el is tiltottak a tanulástól.
  És sokszor a régi munkásai adták neki össze, amikor ő már nem tudta megvenni. Sőt, amikor beteg volt, néha helyette is beálltak dolgozni, nehogy pluszban mrgbüntessék.
  Pedig rúghattak volna rajta még egyet, mint egykori földesúron, kulákon…
  De ezek a parasztok világosan látták és a saját bőrükön tapasztalták a két rendszer közötti különbséget.
  És az unokáik is a mai napig tisztelettel emlékeznek rá.
  Nem marxista propagandán nőttek fel.

 79. 77. Observer

  „Sok millió embernek meg meghozta a felemelkedés lehetőségét”

  Nem lehetőségét, illúzióját.
  A kommunizmusban se volt nagyobb átjárás az elit és a melós osztály között, mint a kapitalizmusban.
  És ne a Horthy rendszer vedd, hanem a párhuzamos osztrák vagy olasz példát…
  A háború előtt mindenütt ugyanaz volt a helyzet.
  Nyugaton is mindenki mehetett egyetemre a háború után, aki megütötte a szintet.
  Az hogy feltöltötték az egyetemeket prolikkal politikailag jó húzásnak tűnt, de nagy részük soha nem kapott a diplomájának megfeleő munkát…
  Sehol nem volt annyi diplomás ablakpucoló mint nálunk.
  Remek volt, hogy lehetett „üzemgazdász” diplomákat is kapni, de mindegyik jobban járt volna, ha helyette kimegy falura és ott tanulja meg a dolgokat ( a Mezőgazdasági Egyetemen voltam oktatástechnikus, szóval ráláttam a dolgokra)

  Szóval ne mondd, hogy Magyarországon egy munkásgyereknek nagyobb esélye volt a boldogulásra, mint egy Ausztriában…

  Nyelte a füstöt és mondogatta magában, hogy ő egy sokkal fejlettebb és igazságosabb rendszer gyermeke, de amint lehetett összekuporgatta a filléreit és 4 évenként rohant ki „szabad levegőt” szívni, hacsak a Máriahilferstrasszéig jutott is…. De ha ode nem, akkor Szabadkára Levi’s farmert meg Pink Floyd lemezt venni…

 80. 81: „Mezőgazdasági Egyetemen voltam oktatástechnikus”

  Én meg ott végeztem. 😉 70 emberre volt vagy 150 állásajánlat, de sokaknak már előszerződése volt valamilyen munkahellyel.
  Diplomás ablakpucolókat most képzünk.

  „ne mondd, hogy Magyarországon egy munkásgyereknek nagyobb esélye volt a boldogulásra, mint egy Ausztriában”

  Én azt gondolom, ha a Horthy rendszer tovább él, akkor itt akkor sem Ausztria-szintű életszínvonal lenne, hanem mi lennénk a Föld utolsó feudális állama.
  Mégis miért engedte volna önként az akkori uralkodóosztály a jobb életet a proliknak?
  Ezt magyarázd el nekem légy szíves.

 81. 82: Na de mért élt volna tovább a Horthy-rendszer? Egyrészt ott volt a II. Vh, ami mindent borított. Horthy maga is megöregedett, meghalt volna egyszer úgyis. Ha nincs világháború, akkor is borult volna a rendszer hamarosan, mert elfogyott a nemesség vagyona, és minden pénz a zs. bankárokhoz, gyártulajdonosokhoz került, sok birtok is.

  Valószínűleg valami olyasmi játszódhatott volna le, mint Amerikában, ahol a New Deal után a nyomorgó néger gyerekek is egyetemet végezhettek, és válhattak valakivé. Azóta ott is visszajött a rablókapitalizmus, de ehhez nem kellett rendszerváltás, se kommunista, se kapitalista.

 82. 78: Tudja mindenki, mi az a sok szar, amit a kommunistáknak köszönhetünk, de azért felsorolok néhány címszót a kedvedért:
  -Málenkij robot
  -A bimbódzó demokrácia felszámolása
  -Az „osztályellenségek” tönkretétele, a kulákoktól a papokon át a főnemességig
  -A kontraszelekció
  -Andrássy út 60. és a terror egyéb formái
  -A feljelentgetés kultúrája
  -A látszatmunka elterjesztése
  -Az emberek leszoktatása arról, hogy felelősséget vállaljanak saját magukért
  -Vallásüldözés – a hiteles papokat üldözték, csak az áruló békepapokkal élhettek nyugodtan
  -A falusi közösségek, a népi kultúra felszámolása
  -A kiemelkedő teljesítményt nyújtók lefejezése – ennek a „kultúrája” máig is erős
  -koncepciós perek
  -A gyerekek tudatos elidegenítése a szüleiktől, úszülöttkortól kezdve felnőttkorig

  A sor szabadon folytatható, most hirtelen ennyi jutott eszembe.

  Tudom, hogy születtek fantasztikus mérnöki (és valószínűleg más) eredmények is, de ez a kommunizmus ELLENÉRE történt, mert egyes emberekben annyira nagy az alkotásvágy.

 83. 77:

  Itt most nem a mi helyzetünkről van szó, hanem összességében a vidékiekről. Különösebb felemelkedést pedig nem nagyon értek el sokan, mert hiába végeztek sokan felső iskolát, alig kerestek többet, mint a kétkezi melós. De akiknek jobb helyzetet hozott ez a rendszer, annak tudomásul kell venni, hogy kiknek a hátán hozták ezt létre…

  82:

  Minthogy a Rákosi rendszerben nem éltem, úgy a Horthy rendszerben is, ezért csak a nagyszüleimtől és utánaolvasásból tudom úgy, hogy a különböző rétegek túlnyomó részének javultak az életkörülményei, életszínvonala, csak épp különböző mértékben (ahogy az általában jellemző a jobboldali berendezkedésre).

 84. 84:
  Ábel! Bolondgombát vacsoráztál. És összekevered a szezont a faszommal. Ugye a Kádárrendszerről volt szó, a gulyás kommunizmusról (csak úgy emlékeztetlek)

  -Málenkij robot – vörös hadsereg, 1945
  -A bimbódzó demokrácia felszámolása Rákosi fordulat éve, 1948
  -Az “osztályellenségek” tönkretétele, a kulákoktól a papokon át a főnemességig – Rákosi diktatúra
  -A kontraszelekció – ez marhaság
  -Andrássy út 60. és a terror egyéb formái – Rákosi diktatúra, 1953-ig
  -A feljelentgetés kultúrája évszázados magyar szokás
  -A látszatmunka elterjesztése ezt úgy nevezik, hogy kapun belüli munkanélküliség. Ezért volt mindenkinek jövedelmi, ez pozitívum.
  -Az emberek leszoktatása arról, hogy felelősséget vállaljanak saját magukért ez is hülyeség
  -Vallásüldözés – a hiteles papokat üldözték, csak az áruló békepapokkal élhettek nyugodtan. Vallásüldözés nem volt. Bencések, stb. szabadon működtek.
  -A falusi közösségek, a népi kultúra felszámolása Ellenkezőleg, a népi kultúra megőrzéséért sokat tettek. Nem úgy, mint most.
  -A kiemelkedő teljesítményt nyújtók lefejezése – ennek a “kultúrája” máig is erős a munkahelyi hierarchia problémák világjelenség.
  -koncepciós perek 1957 után nem voltak.
  -A gyerekek tudatos elidegenítése a szüleiktől, újszülöttkortól kezdve felnőttkorig hülyeség. Ezt minden család maga intézi.

  Szóval mi írható a gulyáskommunizmus számlájára?
  Nyugatra utazás nehézkessége.
  Politikai nyugtalanság elfojtása.
  A szabad vélemény nyilvánítás szabályozása.
  Cserébe kaptál: Létbiztonságot, szubvencionált kultúrát, üdülést, építőanyagot, alapvető élelmiszert, adómentességet, szabad fusizást, szemhunyást a parasztság trükkjei felett (lásd cukorból készült bor). stb.

 85. Tibor bá’

  Nem értem, miért generálsz vitát egy alapvetően megosztó témában, ha nem szereted az ellenvéleményt… Vagy csak véletlenül lettem kimoderálva ?

  Unom már baszdmeg, hogy állandóan moderálással vádoltok. Sajnos elég sok niket le kell tiltanom. Ha a szövegedben ilyen szó, vagy szótag található, akkor a rendszer letilt. Én meg nem vagyok itt napi 24 órát, hogy átengedjem. Egyelőre naponta 10-20 hozzászólásod van és mind átmegy.

 86. Observer

  Szerintem még gyermek lehetett a TSZ szervezések idején, vagy lusta utána olvasni.
  Volt ott erőszak bőven.
  „Kulákokat nem véletlenül utálták” A szegényparasztok közül szorgalmukkal, eszükkel kiemelkedetteket hívták kulákoknak. Nem utánozni akarták a jobb módúakat, hanem irigyelték.
  Személyes példám van erre, gulyáskommunizmusban jobb munkamódszerrel lényegesen többet kerestem mint a kollégáim. Azonnal irigység kampány indult ellenem. Kicsit értelmesebbek megkérdezték, hogy csinálom? Elmondtam, „Ó, hát én nem akarok ezzel pöcsölni, a titkot mondd”. (csalásra gyanítottak)

  Kádár óriási hibája volt, hogy rossz embereket választott vezetőknek, (ezt most is nyögjük) a tudomány nem értékelte, a technikai fejlődést nem segítette, megelégedett, hogy neki van telefonja, a többi meg le van szarva.
  Gyárban dolgoztam és láttam, hogy a műszaki értelmiség színvonala folyamatosan csúszott lefelé. Igaz volt néhány tehetséges, szorgalmas mérnök, de nem kaptak teret.

 87. 1986-ban hetvenegyezer adót fizettem be. Ebbe benne volt már a nyugdíj, sztk és a háztartási kivét adója is. A bérből élők fizetési szalagján ez nem mind jelent meg, de a vállalatok ezeket befizették a dolgozók után. Forgalmi adó valóban nem volt.
  Ami nagy érvágás jelenleg a többségnek, hogy a fusizás üldözendő lett. Tőlünk délebre és nyugatabbra is évi hat-tíz millió forint bevételig vállalkozás nélkül kapuból lehet mezőgazdasági terményt árusítani. Nálunk ez hatszázezer forintos határ és legalább őstermelőnek kell hozzá lenni. Ami azzal jár, ha főállású vagy, ilyen olyan jogcímen be is kell fizetned az államnak ezt a bruttó bevételt. 🙂
  Az, hogy most nem lehet fusizni, legalábbis nagyon kockázatos, lerontja a konformérzetet. Ezt a gulyás időszaki népi játékot elvették az emberektől. A nagyok már megszedték magukat, tehát jöhetett a rend, fegyelem, szigor. Ettől a többség pocsékul érzi magát. Joggal.
  A gulyás alatt a kezdő kisiparos egy két év adóbefizetési haladékot kaphatott. Megerősödhetett. Ma, akkor is adóznia kell, ha nincs a kezdő években nyereség, nincs jövedelem.
  Nem véletlen, hogy visszatekintve egyre rózsaszínűbb lesz a szocialista időszak.

  Ha egy nagyvállalat hoz létre munkahelyet, kap hozzá dolgozónként négy öt milliót. Ha az ember magának és pár alkalmazottnak teremt munkahelyet, a kezdés pillanatától nyomorgatják.

  Még soha ennyi adót nem sikerült az államnak beszednie, mint 2015-ben. Pár hete ettől volt teli a sajtó.
  Ez azt jelenti, Magyarország fennállása alatt ennél többet még soha nem vett el az állam a dolgozóktól. És erre büszkék.
  Kezdem megérteni, miért gondolnak egyre többen nosztalgiával a szocialista időkre.

 88. 86.

  „koncepciós perek 1957 után nem voltak”

  Necces.
  Az 56 utáni kádári megtorlása kettőszáz valahány kivégzés az utolsó 1960 után.Én így tudom.Megvárták míg nagykorú lesz…….

 89. 86. Tibor bá’

  „Vallásüldözés nem volt. ”

  Lófüttyöt.
  Apámra rászóltak a munkahelyén, hogy ha meg akarja tartai a pozícióját, (művezető!) akkor szóljon a feleségének, hogy ne járjon templomba.
  Nekem a KISZ-ben (kötelező volt belépni, különben továbbtanulás nuku !) tették szóvá, hogy időnként láttak bemenni a templomba…

  „Szóval mi írható a gulyáskommunizmus számlájára?”
  Az egészségrpmlás kezdete, ezen belül a rákos megbetegedések megugrása, a népességcsökkenés kezdete ( Trianonnal, második világháborúval, 56-al még mindig növekedett a népesség… A gulyáskommunizmus elkezdte a népirtást… máig tartó hatással.
  Alkoholizmus erősödése, tunyulás, elhízás satöbbi…
  A rádiókabarékban már teljes gőzzel a magyarfikázás, tovább nyújtózkodunk, mint ameddig a takarónk ér, pedig Fekete János a megkérdezésünk nélkül vette fel az első IMF kölcsönt, ami máig kisért !

  A népi kultúra pedig a politika ELLENÉBEN tört előre…
  Csak akkor álltak be mögé, amikor már kínos volt cikizni a „népies” dolgokat. Akkor is tessék-lássék félszívvel…
  ekkoriban jelentek meg a „paraszt bácsi pesten” viccek, hogy ellensúlyozzák.

  Szóval ami jó volt a „gulyás kommunizmusban” az nem a kádár érdeme, hanem az embereké, akik a tiltások és nehézségek ELLENÉRE próbáltak értelmet adni az életüknek.
  A gulyás kommunizmusban az volt a jó, ami kilógott a TERV-ből.

  Kicsit olyan, mint a régi viccben:

  A doki végignézi a bolondokházában, hogy melyik bolond mit csinál. Egyik szobában látja, hogy az egyik bolond kalapáccsal veri a farkát.
  – Mit csinálsz? – kérdezi a bolondot
  – Hát baszok, doktor úr – válaszol a bolond
  – És ezt te élvezed?
  – Csak amikor mellé ütök, doktor úr !

 90. Fiúk!
  Ne erőlködjetek. Messze nem vagytok objektívek. Eddig 71 % (messze több, mint minősített többség) a gulyás kommunizmus mellett szavazott. Ti elsősorban egyéni alapon gyűlölitek a „kommunizmust” és összekevertek hetet-havat.

 91. 86:

  „Szóval mi írható a gulyáskommunizmus számlájára?”

  „Cserébe kaptál: Létbiztonságot, szubvencionált kultúrát, üdülést, építőanyagot, alapvető élelmiszert, adómentességet, szabad fusizást, szemhunyást a parasztság trükkjei felett (lásd cukorból készült bor). stb.”

  Az írható a gulyáskommunizmus számlájára, hogy úgy biztosította ezeket, hogy belerokkantunk, vagyis nem volt életképes modell. Az emberek jobban éltek, mint ahogy az az általuk megtermelt érték fejében jutott volna.

  91:

  Dettó, a nagyapámat azért nem léptették elő a pártlistán (és ezzel a munkahelyén), mert nem volt hajlandó nem megkeresztelni a szüeltendő gyerekét.

  92:

  Annak idején meg a Győzike Show volt a legnépszerűbb műsor, ma pedig a Nagy Duett. Szerintem ez nem jelenti azt, hogy ezek a legszínvonalasabb műsorok.
  Persze érthető a gulyáskommunizmus iránti nosztalgia, mert csak a rendszerváltás után érzékelték az emberek azt, hogy miből volt a jólét.

 92. 93: „Az emberek jobban éltek, mint ahogy az az általuk megtermelt érték fejében jutott volna.”

  Tulajdonképpen az egész vitának ez a kulcsmondata.

  A korábbiakhoz képest (Rákosi és Horthy korszak) kevesebb munkával, magasabb életszínvonalon élt az emberek nagyobb része. Pont ezért hívják ezt az időszakot gulyáskommunizmusnak.

  Vasgerincnek gratula, megállapította a nyilvánvalót. 😉 Bár nem ez volt a szándéka. 🙂

 93. 93:
  A te esetedben a tisztességtelen vita vádja fel se merülhet, ezért „állok szóba” vedled ebben a topikban.

  „nem volt hajlandó nem megkeresztelni a születendő gyerekét.”

  és ebből a család leszűri a vallásüldözés tényét. — Rákosi 1948. őszén vezette be a „fakultatív hitoktatást”. Az én iskolámban a szülök kb. fele döntött úgy, hogy a gyereke tanuljon hittant, ami addig kötelező volt. A társadalom műveltebb része örült, hogy a vallás le van választva az államtól. Év végére a hitoktatás érdeklődés hiányában gyakorlatilag megszűnt, mert nem volt kötelező és a részt nem vétel nem számított igazolatlan órának. A diákok inkább fociztak az udvaron a többiekkel. Következő évben a hitoktatást el se indították. Nem betiltották, nem volt érdeklődő. Elsorvadt. Az ország népe tudomásul vette, hogy a rezsim nem szimpatizál a vallásokkal. Ez IGAZ volt, és természetes. Az egyik izmus nem tűri a másikat. A lelkes kommunisták (és voltak, ne legyen efelől kétség. A Horthy rendszerre emlékező agrár és ipari proletáriátus 17 százalékkal szavazta be a MKP-t a parlamentbe. A mérsékeltebbek pedig a Szocdem pártra szavaztak) vallásellenesek voltak. A papság nagy része (gyakorlatilag mind, csak a beszariak nem) felvette a kesztyűt és agitált a rezsim ellen. Ők ugyanis nagyon sokat veszítettek: rengeteg kiváltságot, jövedelmet, hatalmas birtokokat, stb. Ennek ellenére vallás és papüldözés nem volt (kivéve bűncselekmény esetében). Viszont egyes lokalitásokban a túlbuzgók magánakciója eredményezett olyat, amiről beszámoltál nagyapád esetében. Gondolj bele! Te vagy az igazgató, és szeretnél az is maradni. Fogsz te olyat kinevezni magasabb pozícióba, aki vallásos, és várhatóan hat rá a klerikális ellen agitáció? Csinál valami hülyeséget és téged leváltanak. Fel fogod te vállalni ezt a kockázatot? Miért vállalnád fel? — A világon, kivétel nélkül minden rezsim a saját embereit tolja előre. Akkor is ezt tették, most is ezt teszik. Ezen felesleges kiakadni.

 94. 94. Observer.

  „kevesebb munkával, magasabb életszínvonalon élt az emberek nagyobb része. ”

  Liberalista propaganda.
  Aki tehette, annak másod meg harmadállása volt, hogy valahogy megéljen.
  És az meg nem a melós sara, hogy a gyárakban lézengés volt, mert az vagonrakodóból lett igazgató, meg a vörösdiplomás főmérnök képtelen volt minőségi munkát szervezni a kezük alá.

  És ne felejtsük el, hogy a „jólétet” nem a rendszer hozta, hanem a rendszer látszólagos ellenségétől felvett kölcsönök.
  A tömeg nem tudott róla, csak később, amikor már mint megszorításokkal találkozott a hatásaival.

 95. 96:
  Nesze neked is egy kis csemege az írástudatlan vezetőkről.

  Az 1950-ben Moszkvában született Lavrov (orosz külügyminiszter) a diplomataképző MGIMO-n végzett, amely 1990 előtt sok magyar diplomata és újságíró számára nyújtott képzést, de a Szovjetunió felbomlása után is megőrizte presztízsét. Lavrov megtanult az angol és a francia mellett szingalézül. Házasságából egy lánya született, New Yorkban. A Columbián végzett Katyja az ország legnagyobb gyógyszerkereskedő cégét létrehozó Vinokurov fiához, a Cambridge-ben végzett Alekszandrhoz ment hozzá. A vő azóta számos cég vezetője, az egyik legjobban fizetett orosz top-menedzser lett. — De csak fújd tovább a hülyeségeidet.

 96. 97. Tibor bá’

  Azt hittem Magyarországról beszélünk. 🙂
  Igen az előrelátók igyekeztek komoly, minőségi képzettséget szerezni. A többség megelégedett a marxista-leninista „egyetemmel” Némi hátszeles vizsgáztatással. 🙂

 97. 94:

  Világos, hogy ezért nevezték gulyáskommunizmusnak, de el lehet ezt választani az alapkérdéstől? Vagy Carpe Diem, nem érdekes, hogy később a nyakunkba borul az egész, a lényeg, hogy ma éljünk jól fedezetlenül?

  95:

  Én nem szűrtem le ebből semmit, csak megjegyeztem, hogy a mi esetünkben is volt ilyen. A gond viszont az, hogy ez nem kivétel volt, hanem inkább jellemző hozzáállás, és akárhogy is, gáz ha ez tényező ilyen esetben, ahogy az is gáz, hogy az előléptetések a párton belüli előrelépéssel összhangban történtek. Egyébként ez a nagyapám hithű kommunista volt, ő engedett is volna, a nagyanyám nem engedett, mert ő meg nagyon vallásos volt.

 98. 96: „Liberalista propaganda.”

  Vazze, én 89 előtt is dolgoztam, ne etessél már. 🙂

  Az vállalt másod-harmad állást, aki nem érte be a „normál” életszínvonallal. Nyaralóra, (jobb) autóra, kurvákra, fene tudja mire „hajtott”.
  Tényleg fújod a hülyeségeidet. Magyarország gyakorlatilag önellátó volt ebben az időben (persze energia és nyersanyag input kellett). Írástudatlan gyárigazgatókkal… 🙂
  Most szinte semmiből nem vagyunk önellátóak (még agrártermékekből se), mindent importálunk.

  98:”A többség megelégedett a marxista-leninista “egyetemmel””

  Soha annyi – jól képzett – egyetemista nem volt ebben az országban, mint a kádár rendszerben.
  A rendszerváltás után a létszám talán nőtt, de a képzés színvonala és a hallgatók tudása meredeken esett. /Hadd ne írjam le, hogy honnan tudom… 🙂 /

 99. 89: +++

  Tibor bá: Maximális tiszteltem mellett furcsállom ezt a mellszélességben kiállást a kommunizmus mellett, mivel nosztalgiás írásaid mind azokat az időket éltetik, amikor még az embereket nem rontotta meg a Rákosi-Gerő-Kádár rendszer, a munkának volt becsülete, éltek még a keresztény hagyományok és erkölcsök. Ezek nem egyik napról a másikra szűntek meg, mindenkit nem tudtak kivégezni és internálni, csak a legveszélyesebbeket. Engem a 70-80-as években még tanítottak a Horthy rendszerben képzett tanítók (össze sem lehet őket hasonlítani a maiakkal, azaz csak kivételes esetben). Az erények szép folyamatosan csökkentek évről évre, lépésről lépésre. Generációváltással aztán nagyobb ugrás következett be a létrontásban. A 90-es évekre már alig látszott a régi kultúra, a parasztok ivadékai gyökértelenítve a nagyvárosokba terelve, megkezdődhetett a „rendszerváltás”. A szabadköműves-kommunista ismeretterjesztésnek köszönhetően sokak által gyűlölt sok száz év alatt generációk által felhalmozott grófi, hercegi vagyonoknál, birtokoknál, földeknél nagyobbakat kaparintottak meg a kommunista ivadékok néhány év alatt, mert „jókor voltak jó helyen”. A sok hülye proletárnak fel sem tűnt, mert a 90-es évek elején még élhették kisded játékaikat. Egyébként komolyan kétlem, hogy itt „gulyáskommunizmus” lett volna, ha ez az időszak nem esik egybe az olcsó olajjal, olcsó energiával. Valószínüleg éhenhalás lett volna ukrán módra.

 100. 92: Mióta függ az igazság szavazások eredményétől?

  Példa vallásüldözésre:
  „1980-tól kezdődően egészen a rendszerváltásig 23 Bokor közösségi tag került börtönbe, mert a jézusi erőszakmentesség elvét követve megtagadták a katonai szolgálatot.”
  http://bokorportal.hu/tortenet.php

 101. „Nem volt vallásüldözés”: 78-ban 10 évesen új történeltanárnőnk azzal kezdte az órát: ki jár hittanra? Néhányan feltettük a kezünket, mint naív gyerekek. Onnantól (kezdettől) kezdve megkeserítette az életünket. Csak úgy megemlítem, ez a tanárnő rendszerváltás után buzgó templomba járó lett. A 80-as évek végén továbbtanulásnál még beírták az ajánlásba ha bármilyen rendszerellenességet gyanítottak a családban, vagy komolyabban vallásos volt az illető. Nem tudom hol éltek ezek az emberek Tibor bával együtt akik nem tapasztalták ezeket a visszaéléseket. Az egyszerű vallásos, a rendszerrel nem szimpatizáló embernek meg kellett húzni magát egészen a 90-es évekig, és akkor sem juthatott előre a ranglétrán. Csoportvezetői szinten minimum párttagnak kellett lenni, vallást megtagadva. Ateistáknak, hagyományokat könnyen elhagyóknak, proletároknak nyilván nem esett bántódásuk, sőt könnyen vezetőkké váltak tehetség nélkül is.

 102. 103:

  Tibor bá’-nak nem is volt baja a vallásossága miatt, honnan is érthetné az ezzel kapcsolatos jelzéseket.

 103. 103: „új történeltanárnőnk”

  Ugye nem mondod komolyan, hogy pl. egy tanárnő túlkapásaiból egyenesen következik a hivatalos, állami szintű „vallásüldözés” a gulyáskommunizmus idején?

  102: „Példa vallásüldözésre”

  A kötelező katonai szolgálat megtagadása miatt kirótt büntetés miért lett volna vallásüldözés? A kutyát nem érdekelte, hogy milyen vallásúak ezek az emberek. Az annál inkább, hogy nem voltak hajlandóak teljesíteni az állampolgári kötelezettségüket (amit az akkori törvények előírtak).

 104. Hiába kapálóztok (de kurvára) az idelátogatók háromnegyede 1980-at jobbnak tartja, mint 2015-öt. Ez a lényeg, nem a ti esztelen kommunizmus nélküli antikommunizmusotok.

 105. 106:

  Ezt te reprezentatívnak tekinted?

  Változtat ez bármit a tényeken? 🙂

 106. 105: Observer, téged amúgy olyan értelmesnek ismertelek. Hogy nem érted, hogy ez a történelemtanárnő, és az összes többi példa *rendszerszintű* visszaélés volt? Világos, hogy nem internáltak csoportosan mindenkit, akiről felmerült a gyanú, hogy vallásos – addigra már megtanulták, hogy nem érdemes mártírokat csinálni. Csak követekeztesen hátrányban részesítették őket, nem engedték hogy az érdemeiknek, tudásuknak, teljesítményüknek megfelelően tanulhassanak, dolgozhassanak, építhessék az országot.

  Én megértem, hogy mondjuk a pártban nem nézték jó szemmel a vallásos embereket, mégiscsak egy kommunista pártról van szó. Na de hogy mindenütt, az általános iskolától kezdve az egyetemeken át, a mérnöki munkákig? Ez égbekiáltó igazságtalanság, és egyébként kontraszelekció is.

  106: Nem mellesleg a különbségek java része, ami miatt jobb volt 80, nem a politikai-gazdasági rendszer folyománya, hanem a technológia fejlődésével párhuzamos emberi-közösségi visszafejlődésé. 80-ban ezt nem a neten vitatnánk meg (ja, ezt nem, hanem szigorúan valami politikamentes témát), hanem a Hármashatárhegyen kirándulás közben. De ez nem a szocializmus érdeme, vagy a kapitalizmus bűne, hanem a korszellemé.

 107. 106:

  Igen, Carpe Diem esetben. Nyilván jobb volt felelősség nélkül dolgozgatni, mint ma felelősséggel teljesíteni a megélhetésért, csak ez utóbbi finanszírozható, előbbi nem.
  Ugyanakkor az is látható, hogy akkor pártvonalon lehetett felemelkedni, és nem úgy mint ma, hogy csak a kormány szűk körében, hanem az utolsó gyárban is. Ebből is következik, hogy sokaknak tetszett ez, csak közben a rendszer elnyomta a parasztot, a tisztességes embert és azokat, akik pártvonali hátszél nélkül is teljesítettek…

 108. Szabadköműves felforgatók által kitervelt intenzív létrontó fejezete volt a történelemnek. A történelem tervezők célja a hagyományok teljes eltörlése, megsemmisítése volt, és ma is folyik töretlenül. Céljaikat igazi buta hithű kommunistákkal, akik elhitték ezt a maszlagot csak részben tudták teljesíteni, mert ilyen kevés volt. Leginkább elvtelen emberek gyártása volt a cél, akik anyagi előnyökért feladják hitüket. Teljes politikai, gazdasági elitünk belőlük áll a mai napig és töretlenül kontraszelektálódik a nyugati liberalizmus mentén. Hamvas Bélát, Magyarország talán legnagyobb filozófusát kizárták, izolálták a szellemi élettől, megfosztották a lehetőségtől, hogy kiskertjében termelt zöldségek eladásából éljen. Európa egyik legnagyobb szellemi embere erőmű építkezéseken segédmunkás volt, ahol éjszaka dugiban írta soha el nem évülő írásait. 100.000 számra lehetne hozni a példákat, de tudjuk, a lényeg az, hogy a prolik többsége sóvárog az arra a jólétre, amit saját tehetségéből soha nem ért volna el. Amúgy a békát, mikor felteszik főni az üstbe, egy darabig a meleg vízben azt hiszi milyen jó neki.
  Amúgy én is visszasírom, hogy vállalati üdülőben az egész család kvázi ingyen nyaralt, ezt ma komoly véráldozatok árán tudom megtenni, de megtanultam, hogy nincs ingyen kenyér, és a kommunizmust visszasírókat ostobának vagy korruptnak tartom.

 109. 111: Akkor már csak egyet nem értek: Miért nincs egy párt, amelyik kitűzi a zászlajára, hogy Gulyáskommunizmus Újra!, és mért nem nyer 74%-al?

 110. 112:
  Ezt én se értem, de talán azért, mert már mindenki diszilúzionált, és joggal, mert a történelem kerekét nem lehet visszaforgatni.

 111. Elolvadt az OTI vagyon. Elköltötték a nyugdíj alapot. Deviza eladósodás elkezdődött. Megszűnt a tőkefedezeti és azóta van felosztó kirovó nyugdíjrendszerünk. A rengeteg munka és ezek a lépések voltak a gulyás alapanyagai.
  De a kérdés nem erre irányult. Nem komplex értékelést vártak a válaszadóktól. Jobban vagy rosszabbul érzed magad most, mint a rendszerváltás előtt, erre kellett válaszolniuk.

 112. 114:
  Minden esetre Kádár adóssága jóval kisebb volt, mint Orbán adóssága, és a megtermelt javakat nem vitték el a multik. Igaz a nemzetközi szolidaritás (pl. Vietnám) is pénzbe került, de nagyság rendekkel kevesebbe.

 113. 59: Ha valaki Franciaországot vagy Párizst ma megnézi ezt látja az átlagjóskáról:

  Önérzetes harcos nemzet a francia.

  Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

 114. 112: „Miért nincs egy párt, amelyik kitűzi a zászlajára, hogy Gulyáskommunizmus Újra!”

  Kedves antikommunista testvéreim! Az egy dolog, hogy összemossátok az 50-es éveket a 70-es évekkel, de azt azért nem kellene elfelejteni, hogy miért volt szocializmus Magyarországon.

  Azért, mert a II. világháborút elvesztettük (bár ez nem volt feltétel, a csehszlovákok megnyerték… 🙂 ), a nyugat egyetértésével pedig szovjet gyarmattá váltunk 40 évre.
  Nem Rákosi és Kádár csinált itt szocializmust, hanem a Vörös Hadsereg.
  Kádár ebben a felállásban kb. kihozta a lehetőségekből a legtöbbet, amit még lenyelt a szovjet pártvezetés.

  Kialakult egy „szocialista világrendszer”, ami lehetővé tett egyfajta munkamegosztást/erőforrás cserét az országok között (KGST: Hét sovány tehén egymást feji… ).
  /Enélkül ilyen kis ország, mint a mienk, kb. a mostani É-Korea vagy Venezuela szintjén lett volna./
  Viszont ezt kihasználva, a SZU-ból importált nyersanyagok segítségével Magyarország gyakorlatilag önellátó volt, gyártottunk mindent, ami kellett. (Persze nem eleget…) Most szinte lófaszt se gyártunk, hanem mindent importálunk, és csodálkozunk, hogy miért nincs munkahely, miért nyomottak a bérek és miért kell nyugatra költözni.

 115. 111:

  Tudom, hogy egy szavazat nem nagyon számít, de én például nem szavaztam, márpedig elég markáns a véleményem e téren.

  114:

  Persze, hogy jobban éreztük magunkat akkor, mert fogalmunk sem volt arról, hogy ez a kényelmes élet mivel fog járni. Ha tudtuk volna, akkor folyton ez lebegett volna a szemünk előtt.

  115:

  A mai adósság egyelőre elég stabilan finanszírozható, Kádáré nem volt az, és ez számít, nem a nominális összeg. A megtermelt javakat nem vitték el a multik, hanem eladtuk a nem fizető SZU-nak…

 116. 117:

  Elismerésem!
  Hadd tegyek rád még egy lapáttal. Bizony-bizony az 56 utáni kivégzések ellenére Kádár János volt a XX század leginkább hazafi magyar vezetője. 10 millió magyarnak harcolt ki viszonylag kellemes életet. Ezért jártak ide a KGST tagország állampolgárai nyaralni.

  118:
  Muszáj neked hülyeségeket írni, de tényleg?

 117. 112. Ábel

  „Miért nincs egy párt, amelyik kitűzi a zászlajára, hogy Gulyáskommunizmus Újra!, és mért nem nyer 74%-al?”

  Mert ideológiailag nem elég fejlettek.

  „…mert azt hiszi, hogy az, amit a süket fülével hall, a vaksi szemével lát, a tompa agyával gondol felér a mi igazságunkhoz???”
  A Tanúból:

  Örökbecsű…

 118. Többen írják,
  „Miért nincs egy párt, amelyik kitűzi a zászlajára, hogy Gulyáskommunizmus Újra, és miért nem nyer 74%-al”

  Gondoljunk bele, mi van ma?
  Magyarországon nincs textilipar, bőripar, lábbeligyártás elsorvasztva, élelmiszer ipar árnyéka a 80-as évekbelinek, Iparunk erősen export orientált, energia importra szorulunk erősen.
  Az ország pénzügyileg a nemzetközi seftes tőke karmaiban van, sziklaszilárdan.

  Gulyáskommunizmust csak egy erősen nemzeti szocialista kormányzat (ne gondolj az NSDAP-ra) alatt lehetne visszaállítani, a seftes tőke kizárásával.
  Na, ezt lehetetlen megvalósítani. Orbán egyszer beszélt a munka alapú társadalomról. Sosem beszélt azóta erről. Bizonyosan kapott egy figyelmeztető kokit, illetékes körökből, akiknek egy emberélet, vagy akár nemzetek sorsa nem sokat számít, a (csak nekik) szabad, seftes profittal szemben.

  Szocialista világ felszámolása is a seftes tőke térnyerése érdekében történt elsődlegesen, hiszen egyik utód országban sem hozott a kapitalizmus a széles néprétegek részére kánaánt, sőt, a szegényebbek még csóróbbak lettek. A beköszöntő létbizonytalanság hozta állandó aggodalom, a munkában levők életét is megkeseríti, teljesen kiszolgáltatottá téve a munkaadók felé.

 119. 119:

  Mi a hülyeség belőle? A rendszerváltás azért történt meg, mert bár még csak 60% volt az államadósság, olyan gyorsan növekedett, hogy nem tudtuk finanszírozni, a felvett hiteleket sem tudtuk volna törleszteni. A rendszerváltás (és a vele járó hitelek) nélkül államcsőd következett volna be. Ami persze lehet, hogy jó lett volna, mert végre megérezték volna az emberek, hogy milyen áron éltek olyan kényelmesen, így meg rengetegen nosztalgiával tekintenek arra az időre. Ma valahol 75 és 80% között van az adósság, de egyrészt könnyedén finanszírozható, ráadásul lassacskán csökken, valamint kisebb a külföldi adósságunk.
  A SZU-ba egy rakás ráu ment ki úgy, hogy még a 2000-es években is törlesztették annak az árát, ha jól tudom hitelszintű kamatok nélkül.

  Mi ezekben a hülyeség, szerintem tényeket írok.

 120. 117: Akkor már csak azt magyarázd el nekem, hogy ha olyan piszok jó volt a szocializmus, akkor mért kellett a vöröshadsereg a fönntartásához?
  Csak nekem tűnik úgy, hogy a Te érveid is minket támasztanak alá?

  É-Korea azért van nagyon rossz helyzetben, mert alig van termőterület. Ők ipari ország lennének, élelmiszerbehozatalra szorulnának, de nincs aki eladjon nekik.

  Venezuelával az a baj, hogy a helyi oligarchák és az USA pénztőke fogságbába esett. Minket inkább Kubához lehetne hasonlítani, akik viszont jól megoldották az életet az embargó alatt is.

  De el kéne dönteni, hogy azért volt-e ilyen jó a helyzet, mert a KGST-ben működött a kereskedelem, vagy azért mert önellátók voltunk, mert mintha a kettő ellentmondásban lenne.

  Egyébként a kereskedelem a kapitalizmusban intenzívebb.

  Én egyetértek azzal, hogy fontos lenne mindent előállítani, amit csak lehet, és mindenkit foglalkoztatni, de nem azon az áron, hogy a termelés veszteséges. Úgy kell megoldani, hogy nyereséges, versenyképes legyen, ha nem is a maximiális profitra törekszünk.

  És az is abszurd és kontraszelektív, hogy akinek a fix állásnál jobb ötletei vannak arra, hogy mivel mozdíthatja elő a világot és kereshet pénzt, azt nem engedik vállalkozni. Ha ügyesen megoldja, akkor pedig elítélik mint KMK-t, mint Tibor bát.

 121. 122:
  Ez a hülyeség: „A mai adósság egyelőre elég stabilan finanszírozható, Kádáré nem volt az, és ez számít, nem a nominális összeg. A megtermelt javakat nem vitték el a multik, hanem eladtuk a nem fizető SZU-nak…”

  Egy adósságot nem „finanszírozni” kell, hanem visszafizetni. A Kádár adósság igen könnyen visszafizethető lett volna némi (és nem 100 %) privatizálással. — A KGST-n belül precíz elszámolás volt. Micsoda marhaság, hogy az SZU nem fizetett. Kérdezz meg valakit, aki a külkerben dolgozott és még él.

 122. 108: ” nem érted, hogy ez a történelemtanárnő, és az összes többi példa *rendszerszintű* visszaélés volt?”

  A szocialista rendszer építésének kezdetén a rendszer egyik feladata volt az egyház korábbi hatalmának megtörése (vagyis nem ideológiai okból!). Ennek során a befolyásos, tiszteletnek örvendő papokat vegzálták, bebörtönözték, volt akit halálra kínoztak. Ezek tények. /Ezzel párhuzamosan a korábbi uralkodó osztály tagjai is hasonlóan jártak./

  A vallás a ’tiltott, tűrt, támogatott’ kategóriákból a „tűrt” kategóriába tartozott Kádár ideje alatt. Addigra (dátumot nem tudom, de Paskai kinevezése környékén) a rendszer kiegyezett a Szentszékkel.
  Olyan emberek mindig voltak, akik – próbálva kitalálni, hogy mit szeretne a főnökség – túllihegték a hivatalos álláspontot (egy részük persze meggyőződésből). Ilyen embereket százszámra látunk most is az Orbán ‘rendszerben’ is.

  Arról nem vesztek tudomást, hogy volt egy történelmi helyzet – orosz gyarmat lettünk, és ránk kényszerítették a szovjet rendszert. Rákosi ezt próbálta túllihegni, hogy megfeleljen Sztálin vélt elvárásának, Kádár meg próbált úgy lavírozni, hogy lehetőleg mindenkinek a legjobb legyen (aki nem kifejezetten a rendszer ellensége: ‘Aki nincs ellenünk, az velünk van’ – csak mellesleg érdemes összehasonlítani ezt a hozzáállást a mostani Orbáni dialektikával.)

  „téged amúgy olyan értelmesnek ismertelek”

  Csak nem hülyültem el… 🙂

  A „konfliktus” abban van, hogy én képes vagyok kellő távolságból szemlélni azt a korszakot, te és a többiek pedig a saját, illetve a családjukat ért sérelmek ‘szemüvegén’ keresztül látjátok, és ítélitek el a szocializmust, szőröstül bőröstül. Én képes vagyok meglátni azt, hogy a korábbi Horthy korszakhoz képest bizony rengeteg ember „felszabadult” a korábbi elnyomás alól, lehetőséget kapott a felemelkedésre.

  Ezzel szemben azt hozzátok fel, hogy ez megtörtént volna a szocializmus nélkül is. Viszont arra a kérdésemre, hogy akkor miért nem hozták helyzetbe a parasztságot, munkásságot már a Horthy rendszer idején, nincs válasz. Arra sincs, hogy mitől változott volna meg az „úri Magyarország” hozzáállása azokhoz az osztályokhoz, amiket előtte jogi és hatalmi eszközökkel évszázadokig próbált elnyomni?

  123: „ha olyan piszok jó volt a szocializmus, akkor mért kellett a vöröshadsereg a fönntartásához?”

  Ezt a kérdést nem is értem. /A posztnak nem témája a Szovjetunió kialakulása, illetve annak okai./ Nem mi tartottuk fenn a Vörös Hadsereget, hanem ajándékba kaptuk – a nyugattól.
  Az én privát véleményem, hogy a szocializmus ideológiája alapvetően jó, de az emberi magatartás (önzés) nem teszi lehetővé ennek a – tartósan életképes – gyakorlati megvalósítását. A maximum, ameddig képes volt az emberiség eljutni, az a skandináv jóléti rendszer és a szociáldemokrácia volt.

 123. 124.

  Szovjetúnió nem a szállító cégeknek fizetett közvetlenül. A magyar cég a kiszállítás után azonnal megkapta az áru ellenértékét magyar állami banktól, majd az a szovjetektől, később. Így állt elő az a helyzet, magyar cégnek tuti „üzlet” volt a szovjet export. Ami aztán később szovjet államadósságként jelent meg.

 124. 124: Úgy látszik, nem értesültél róla, hogy még a 2000-es években is jelentős államadóssága volt Oroszországnak Magyarország felé ezekből a szállításokból kifolyólag. Volt is olyan törvény, hogy az a magyar állampolgár, aki az orosz államadósság egy részének törlesztését el tudta érni, annak egy tetemes részét (ha jól emlékszem, kb. felét) megkapta a magyar államtól. Ezen szedte meg magát Medgyessy és más szocik.

  Nem gond, hogy nem tudsz mindenről, de lemarházni azt, aki tud valamit amit Te nem… nem elegáns.

 125. 125: „miért nem hozták helyzetbe a parasztságot, munkásságot már a Horthy rendszer idején” – Még nem tartott ott a helyzet – sem a hazai, sem a nemzetközi.

  „mitől változott volna meg az “úri Magyarország” hozzáállása azokhoz az osztályokhoz, amiket előtte jogi és hatalmi eszközökkel évszázadokig próbált elnyomni?” – Ugyanattól, amitől egész Nyugat-Európában. Lényegében az úri Magyarország a Horthy-rendszer végére elherdálta a vagyonát. Pár éven belül akkor is elvesztette volna a hatalmát, ha nincs világháború, a háború pedig amúgyis mindent borított. A háború után elindult egy demokratikus folyamat, földosztással, általános választójoggal. Ez sokkal hatékonyabban és jobban elhozhatta volna a felemelkedést az egész országnak, beleértve a szegényeket is, miközben fennmaradt volna a szabadság, ha meg nem fojtják az egészet a kommunisták a vöröshadsereg támogatásával.

  A 123-as kérdés arról szól, hogy ha olyan piszok jó lenne a gulyáskommunizmus, akkor nem kellene katonai diktatúra a létrehozásához és fenntartásához, hanem a demokrácia termelné ki. Az, hogy ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk mindenkhol, arra mutat, hogy nem olyan jó, mint amilyenre a nosztalgiátok festi.

 126. Szerintem eléggé tisztán látszik, hogy az orbáni rendszer az állampolgárok ellen fordult, létbizonytalanságba sodorták az emberek nagy részét. (Bizony még azt is, akinek egyelőre van mit a tejbe aprítani, ugyanis bármikor lehet ő a következő „trafikos” a sorban.) Ebben a rendszerben csak a slepphez tartozó, vagy az elvakult fideszhívő érezheti jól magát.

 127. 129: Ezzel egyetértek, de akkor mért nem tetszenek tömegesen egy jobbra szavazni, vagy ha nincs, akkor egy jobb pártot csinálni?

  Csak nem azért, mert a 40 év pártállami diktatúrában megszoktuk, hogy úgysem tehetünk semmit, minden fontos dolgot mások döntenek el a fejünk fölött?

 128. 123: “ha olyan piszok jó volt a szocializmus”

  Kicsit unalmas alapvető dolgokat magyarázgatni /pláne, hogy úgy is falra hányt borsó./

  Évszázadokig működött az a rend, hogy volt egy kis létszámú uralkodóosztály, ami uralkodott/elnyomott/kizsákmányolt eleinte egy nálánál jóval nagyobb tömegű parasztságot, majd később a technika fejlődésével kialakult munkásságot is.

  Az I. vh. lehetővé tette Oroszországban, hogy az addig elnyomott stb. „nép”-re támaszkodva, egy másik réteg került hatalomra („komcsik”). Természetesen ezeknek alapvető érdeke volt, hogy a korábbi hatalom restaurációját – minden eszközzel (nem játszottak demokráciát) megakadályozzák, és mivel Oroszország elég nagy és sok erőforrással rendelkezett, ezt nemzetközi ellenszélben is sikerrel véghezvitték.

  Ezt a „forradalmat” exportálták a II. vh. után a leigázott, későbbi szocialista országokba – gyakorlatilag kiterjesztették a hatalmukat, mivel a nyugat ezt a térséget „eladta” nekik.

  Viszont mivel ez a hatalom retorikájában a népé (gyakorlatilag persze nem), a rendszernek adnia is kellett valamit a „népnek” – nálunk ez lett az a bizonyos „gulyáskommunizmus” – hozzá téve, hogy ez a hatalmat gyakorlók félelme miatt történt – nehogy megismétlődjön 1956.

  Nagyjából ez a sztori.

  Viszont a kérdés az volt, hogy a „szegénységben tengődő népnek” a Horthy korszakban, a ‘gulyáskommunizmusban’, vagy a mostani kapitalizmusban ment-e jobban a sora – a válaszom az, hogy egyértelműen a „gulyáskommunizmusban”.

  128: „Pár éven belül akkor is elvesztette volna a hatalmát, ha nincs világháború, a háború pedig amúgyis mindent borított. A háború után elindult egy demokratikus folyamat, földosztással, általános választójoggal. Ez sokkal hatékonyabban és jobban elhozhatta volna a felemelkedést az egész országnak, beleértve a szegényeket is, miközben fennmaradt volna a szabadság, ha meg nem fojtják az egészet a kommunisták a vöröshadsereg támogatásával.”

  Ebben valószínűleg teljesen igazad lehet, egyet is értek vele, de a történelem ezt az esélyt nem adta meg Magyarországnak. Abban sem vagyok biztos, hogy a hatalom – tartós – „elvesztése” bekövetkezett volna.
  Ha nincs itt a Vörös Hadsereg, akkor a komcsik nem tudták volna kicsavarni a regnáló uralkodó osztály kezéből a hatalmat. A földosztás, gyárak államosítása stb. nagyon gyorsan visszarendeződött volna, ahogy megtörtént 1919 után is.
  De felesleges a feltételezések irányába elmenni. A mi lett volna ha… – nem vezet sehova.

 129. 131:
  Seggre ejtő a türelmed. 😀

  127:
  Hadd reflektáljak erre az egy mondatodra:
  „Nem gond, hogy nem tudsz mindenről, de lemarházni azt, aki tud valamit amit Te nem… nem elegáns.”

  Így eszkalálódnak a viták a végtelenségig. Azt írtam egy állításra (valamire), hogy „hülyeség”, amit te úgy interpretálsz, hogy valakit (nem valamit) lemarházok.

  Senki se tud mindent. Viszont – ellentétben sokakkal – nem nyilatkozom olyasmiben, amit nem tudok. Egy folyamatos kereskedelmi kapcsolatot, ha külső kényszer miatt hirtelen megszakítanak, akkor egészen biztos nem lesz null szaldó, valamelyik fél tartozni fog a másiknak. Ha a szerencsétlen történelmi körülmények miatt ez a tartozó fél fizetőképtelen, akkor a tartozás bizonytalan időre fennmarad. Ez történt a szóban forgó esetben, de orosz ország soha nem mondta azt, hogy a tartozását nem fogja megadni. Elismerte a jogfolytonosságot. Erre azt állítani (Vasgerinc), hogy „eladtuk a nem fizető SZU-nak…” hülyeség. Amikor eladtunk a SZU fizetett, ameddig tudott, majd nyilvántartotta a tartozását és egyenlített a magyar fél kívánságának megfelelően. Hogy itt volt egy hatalmas umbulda, azért nem Oroszország a felelős. Ez tehát vasgerinc részéről nem más, mint egy erősen torzító propaganda a „komcsik” ellen. Neked pedig ajánlom, mielőtt a tudatlanságomat feszegeted, nézz körül a saját fejedben, és ha idézel, akkor idézz és ne indulattól vezérelve változtasd meg amit írok.

 130. 132: Azon röhögök itt magamban, hogy tuti meg vannak róla győződve, hogy mi valami őskomcsik vagyunk. 🙂
  Miközben te végig ‘maszekoltad’ a Kádár rendszert, én meg gyerek voltam és baromira nem érdekelt, hogy milyen rendszer van.

  Viszont az egészből van egy olyan tanulság, hogy a sérelmek „öröklődnek” és elhomályosítják a későbbi generáció a tisztán-látását is, és ez a jobboldalon valamiért erősebb, mint a baloldalon. Illetve van is rá magyarázatom, de megkíméllek tőle… 😀

 131. 133:
  Én a KISZ-be se léptem be (mosták is a fejemet érte), még szakszervezeti tag se voltam (mert hülyeségnek tartottam), soha felvonulásra nem mentem ki. Orosz nyelvből megbuktam mert utáltam őket. Apám azt mondta, mire érettségizel, már nem lesznek itt az oroszok (osztrák békeszerződés és kivonulás). Anyámat megölte egy orosz akna, apám vagyonát elvitte a vörös hadsereg haláltáborokból visszajött zsidók tippje alapján. 48 után a korábban kereskedő apámból szakmunkás lett, „egyéb” származásom miatt nem engedtek egyetemre. Viszont nem vagyok vak és gondolkodom. Az itt nyilatkozók apai és nagyapai „mesék” alapján alkotnak véleményt. Ez olyan erős és makacs, mint az istenhit. – Nézd meg! például Kádárnak tulajdonítják a málinki robotot. Röhögnöm kell. Hol vannak itt a történelmi ismeretek?

 132. 134: „nem vagyok vak és gondolkodom” Ez jó lenne zárszónak. 🙂

  Ha mindeni így állna hozzá a dolgokhoz, valószínűleg egy jobb világban élnénk.

 133. 124:

  Persze, az adósságot vissza kellene fizetni, csak épp az államok szintjén ez nem így megy. Olyan gyenge volt a gazdaság, hogy már a törlesztendő összegeket sem tudtuk kifizetni, ezért mondom, hogy finanszírozhatatlan mértékű volt az adósság.
  A kereskedők megkapták a pénzüket, amit azonban a SZU hitelbe kapott, ezért törlesztett még a 2000-es években is Lada Nivával Oroszország, sőt ha jól emlékszem valahány MIG-29-est is annak fejében kaptunk korábban.

  132:

  Persze, az adósság nyilván volt tartva, csak épp a magyar államnak is törlesztenie kellett volna, viszont nem volt miből, mivel a SZU-ba exportált áru is tartozásként jelent csak meg. Így ez is egy lapáttal rátett az adósság finanszírozatlanságára.

  133:

  Nem hiszem, hogy öröklődnének a sérelmek, mert például édesanyám is csak viszi, hogy nem volt ennyi hajléktalan, meg szegény, de én meg hiába mondom neki, hogy ez rendben van, de közben a gazdaság összeomlott. Ment a propaganda, hogy az ország önellátó, ami azonban a 70-es évek második felétől kezdve egyre kevésbé volt igaz, a 80-as évek második felében pedig már egyáltalán nem. Megjegyzem a hajléktalanok már 88-ban tömegesen jelentek meg, és az SZJA is még abban a rendszerben került bevezetésre, ekkor már a máz is foszladozott a rendszerről.

 134. 136:
  A tényleges gulyás kommunizmusról volt szó. A többi csak spekuláció.

 135. 137:

  A gulyáskommunizmushoz ez is ugyanúgy hozzátartozik, ami pedig nem spekuláció, hanem tények, amivel akkoriban persze nem dicsekedtek, és ezért nem is zavarta a népet.
  Azért volt jó a gulyáskommunizmusban élni, mert kényelmesen, jólétben élték az emberek az életüket, miközben úgy tudták, hogy minden kiválóan megy, csak ez utóbbi nem volt igaz, ami már a népen is lecsapódott az utolsó években.

 136. „Akkor már csak egyet nem értek: Miért nincs egy párt, amelyik kitűzi a zászlajára, hogy Gulyáskommunizmus Újra!, és mért nem nyer 74%-al?”

  Mert már nem lenne tömegbázisa!
  Azok az emberek akik, a „gulyáskommunizmusban” éltek a laikus Antall „érkeztekor” 40-45-50 éves ereje teljében lévő egyének voltak, akik – hozzátéve az idáig eltelt időszakot- mára ki lehet számolni hány évesek!…
  Ezek az emberek – vasmunkások, uránbányászok stb. – százezres nagyságrendben mentek még ki tüntetni, mikor 15 forinttal emelték mondjuk kapásból a benzin árát, s lezárták az összes útvonalat a taxisok is az országban.
  Emlékszem a szélhámos Horvát Télapó ügyvéd akkori belügyér parlament előtti „békéltető „mellyreható” beszédére, ami után még is el kellett k.ssolnia a fenébe, mielőtt a szakállánál fogva húzták volna fel valamelyik oszlopra…
  Ezek a mára munkában sajnos elhasználódott „megöregedett” emberek örülnek, ha luk van a hátsójukon, s kiválthatják a gyógyszereiket egyáltalán,- ha van rá még anyagi fedezetük amiben kételkedem – nem hogy beálljanak valaki mögé teljes mellszélességben! (A magyar egészségügy ezért is lett/van szándékosan lepusztítva!) De nem is volna „alkalmas” ember sem, aki mögé be lehetne sorakozni, mert mire az ember bizalmat adna neki ízekre szedné a hatalom, benne a háttérhatalmi tulajdonban lévő médiával!
  Viszont felnőtt mára egy olyan fiatal generáció,akik „képlékenyek”, s akiknek viszont fogalmuk sincs, hogy mi milyen „világban” körülmények – feltételek – között éltünk!
  A gyerekeimnek elég sokat kellett erről beszélnem, s magyarázkodnom az elképesztő ellenpropaganda alatt, amit a regnáló hatalom a mai napig magas szinten űz, kiirtva még a csíráját is annak, hogy valaki nosztalgiázhasson, vagy netán kétségbe vonhassa mostani nemzetmegmentő vezéreink emberbarát ténykedését összehasonlítási alapot adva az elmúlt kádári időszakkal,egy pillanatra elgondolkodva a miérteken ami tegyük hozzá elég is lenne ahhoz, hogy érdeklődhessünk a köddé vált nemzeti vagyon felől…
  Valaki feljebb azt írta, hogy a Rákai „Filip”-féle propaganda műsorokat nem érdekelte senki!
  Ez egy nagy tévedés!
  Ahhoz hogy valaki megvegyen egy x terméket vagy harminc alkalommal kell, hogy lebutítsák az agyát – megszakítva a reklámokat filmekkel szlogen bizonyára ismerős – és még a feketére is azt fogja mondani hogy piros!
  No még ezeket a „képlékeny” fiatalokat kell(ene) megdolgozni , és minden klappolni fog!
  És ez már csak addig „tart” amíg ennek az „új” generációnak még élnek a hozzátartozóik szüleik, netán nagyszüleik. Mivel ma minden egyes „demokratikus” intézkedésükre- szigorúan persze a mi érdekünkben – egyre nagyobb az ellenállás, és tiltakozás,- ezért még mindig veszélyt jelent rájuk, és a kétharmados többségükre. Még mindig a félelem öleli át őket!
  Ezért borítékolni lehet a „kommunizmus bűnei”szlogen folytatódását..
  Egy-két hozzászóló viszont fogalomzavarban van! Nem kommunizmus volt, hanem szocializmus amiben éltünk. Előbbi volt a magasabb cél! A szocializmus csak a feltételek megteremtését, az átmenetet volt hivatott biztosítani…
  Hosszú lesz megint a komment talán annyit még, hogy ez a kis ország elképesztő mennyiségű élelemmel látta el a környező országokat, benne a nagy Szovjetunióval egyetemben. Az Arab-félszigetre özönlött a hazai csirke, tele volt fehér hálóinges- abroszos sivatagi cigánnyal folyamatosan Bábolna. De nem csak ez, hanem a többi nagyobb gazdaság is..
  Hogy miért jutottunk idáig?
  Rövid a terjedelem. Fekete János a miértekről bizonyára többet tudna mondani, amikor fogadta a
  Rothschildokat..
  Annyi bizonyos, hogy szívta mindenki ennek a kis országnak, s szorgalmas hangyáinak a vérét. Még a nagy testvér is, „azt a lovat üsd, ami húz” alapon!
  Amikor döglődött valamelyik környező „testvér” vagy baráti ország, akkor tízezer tonnaszám ment az élelmiszer, s ipari termék Kuba, Mozambik, Vietnam, Etiópia,Észak-Korea stb országaiba..
  De a nyugat országaiba is jutott bőséges magyar termék, a „sógorokkal” bezárólag!
  Amíg a nagy Amerika dőzsölt a jólétben a háború alatt is – és amiatt is.. – addig egy földig rombolt ország jutott olyan szintre a hetvenes években, ami eredményezte azt is, hogy nem mi mentünk egy bizonyos világszintű technológiáért nyugatra , hanem éppen ellenkezőleg fordítva!.. Lásd a fentebb említett Tungsram! De lehetne sorolni a többit is.
  A legvége persze az is egy hosszú történet…

 137. 139: „Ezek az emberek”

  Most ők adják a fidesz tömegbázisát. 😉 Nézd meg, kik „tombolnak” Orbán körül minden performanszán – ‘becsületben megőszült’ bácsikák és nénikék.

 138. 140.
  ” Most ők adják a fidesz tömegbázisát.”

  Szerinted!
  Én még nem láttam csüngőhasú egyetlen rendezvényén sem pár tízezer embernél több szimpatizánst. De az sem volt mind nyugdíjas! A választások, vagy rendezvények idején elégedetten kamerákba mosolygó nyugdíjasok szerepe ismerős mind két oldalról…
  A Siemens ellenben jó gépeket csinál világszerte!…A Rytkó Emília féléknek viszont rettent’ jó nyugdíjuk van!…

 139. 1970-s évekig, igaz csökkenő mértékben, de kockázat nélkül lerakhatták hajnalban a kapualjba a tejet, pékárut és mikor keltek a háziak a reggelijük hiánytalanul ott volt. 70-től valami nagyon megváltozott. Elkezdődött egy erkölcsi mélyrepülés. Lett is az a mondás, ami nincs lebetonozva, az előbb utóbb eltűnik, de inkább előbb. Ezt az erodálást a szocialista rendszernek tulajdonítom. 1980-ra, mikor egy műszaki cuccokkal teli raktárba bejárásom lett, már odáig süllyedtünk, lehülyéztek, mert boltban vettem a porcelán biztosítékot és nem a raktárból loptam el.
  A mai vezetőink ebben a rendszerben szocializálódtak. Mégis, hogy lehetnének tisztességesek?! Kitől és mikor tanulták volna el? Ezzel nem felmentem őket, de nem úgy történt, hogy 1989-ben előzmények nélkül itt teremtek.
  Ha választhatnék, akkor inkább szerényebb anyagiakkal, de egy olyan Mo-n laknék, ahol, ha nem betonozom le a kerékpárt, egy hét múlva, akkor is ott találom.

 140. 141. ADA

  Siemens jó gépeket csinál világszerte….. írod.
  Nem reklámozzák, de utána olvastam, a paksi erőmű súlyos üzemzavarát a Siemens rosszul tervezett tartálya okozta. Ráadásul a fillérbaszók még a hőmérőt is kispórolták belőle. A magyar atom energia felügyelet nagyokosai meg elsiklottak felette, mert nagyobb volt bennük a pártbizalom, mint a tudás.

 141. 143.
  Akkor rosszul jött le amit mondani akartam a Siemens gépekkel…
  Arra gondoltam a Rytkó név olvasatán beugrik.

 142. Szerintem nagyon is kapcsolódik a témához:

  A Privatizáció c. dokumentumfilm bemutatja, hogyan került a magyar állam vagyonának jelentős része, az ipar, például a cukoripar külföldi kézbe. „A 2004-es állami számvevőszéki jelentés szerint a 12 ezer milliárd forintnyi megnevezhető állami vagyonból csak 7 ezer milliárdnyit lehet nyomon követni, 4 ezer milliárdnyi szőrén szálán eltűnt, és további ezer milliárd, ami ismert okok miatt tűnt el.” A privatizáció nem gazdaságpolitikai eszköz volt, nem a gazdaság magyar érdekek szerinti átalakításának a meggondolt, megtervezett, stratégiailag végrehajtott eszköze, hanem egy nagyon szűk elit meggazdagodásának az eszköze, és az ország tulajdonának, az ország termelési kapacitásának nagyrészt külföldi kézbe adásának az eszköze volt. A privatizáció nálunk azt idézte elő, hogy az ország termelő kapacitásának a nagy része ma külföldi tulajdonban van. Az 1989. évi XIII. törvény, az átalakulási törvény lehetőséget adott arra is, hogy mélyen értéke alatt kerüljön magánkézbe egy állami vállalat. Ezt nagyon egyszerűen úgy érték el, hogy a régi állami vállalat mérlegét olyan mértékben torzították, hogy az az új gazdasági társaság – most már – alapítói vagyona eladásánál kedvező legyen.

 143. 1913 és 2013 között a GDP 12-szeresére nőtt, a reálbér a háromszorosára.
  1963 és 1978 között volt egy nagy GDP és reálbér emelkedés, ezért van a nosztalgia.
  A „rendszerváltás” összemérhetetlenül nagyobb esést okozott, mint a két világháború.

  http://www.echotv.hu/video/113973/20160714_Hatterkep
  Az első részben.

 144. 147. Kakukk

  „1963 és 1978 között volt egy nagy GDP és reálbér emelkedés, ezért van a nosztalgia.”

  Ne felejtsük el hozzátenni, hogy kölcsönből lett beindítva, amit aztán nem tudott kitermelni.
  Maga a gazdaság nem volt képes ekkora ugrásra, de Kádárnak kellett a parasztvakítás, hogy bizonyítsa, a szocializmus működik.

  Ezt szívjuk a mai napig, és erre nosztalgiáznak azok, akik a legjobban éltek ezekből a kölcsönökből.

 145. 147:
  Ez teljesen logikus. Már írtam. A megtermelt javakért a munkásnak/parasztnak annyit mindenképpen vissza kell adni, amennyi élete fenntartásához és (hasznos) utódok felneveléséhez minimálisan kell. Ha tízszer többet termel, semmi logikus ok nincs arra, hogy tízszer többet keressen. Az a háromszoros is csak azért volt, mert piacra is szüksége van az oligarcháknak.

  148:
  Attila! Hagy már abba a rögeszmédet. 1963 és 1978 között nem volt kölcsön felvétel. A nagyobb termelékenység a gazdasági megkötések enyhülése okozta. Háztáji gazdálkodás, TSZ melléküzemágak, stb.

 146. 149. Tibor bá’

  „Attila! Hagy már abba a rögeszmédet. 1963 és 1978 között nem volt kölcsön felvétel.”

  De volt.
  Azért kellett az IMF-hez fordulni, mert már más nem adott.
  1957-ben még a SZU adott hitelt hogy enyhítsünk a nyomáson. (keményen vissza is kellett fizetni):

  1958-ban mintegy 500 millió
  1959-ben mintegy 1 milliárd
  1960-ban mintegy 1,5 milliárd
  1961-ben mintegy 1 milliárd rubel.

  Vettünk fel a KGST-től is, kb. 1973-ig, aztán Svájctól és Japántól 1979-ig.
  Aztán eszébe jutott Fekete Jánosnak, hogy egy unokatestvére az IMF-nél dolgozik…

  (Utána lehet nézni, viszonylag jól van dokumentálva, mennyire életképtelen volt a gazdaság, és milyen pancser módon próbálták kölcsönökből tömködni a lyukakat.)

  A rögeszme inkább az, hogy jaj de jó volt az a gulyáskommunizmus…

 147. A szocializmus hitelfelvételeit Kádár hívei úgy magyarázzák, hogy jóságos Jani bá’ ebből pénzelte az életszínvonal emelkedést.

  Valóságban a népnek csak igen kicsi morzsák jutottak.
  Nagyon sok technológiai licencet vásároltunk nyugatról, és olyan termékeket amelyeket a Szovjetúniónak közvetlenül nem adtak volna el, de mi odaközvetítettük.

  A szovjet magyar külkereskedelem azon alapult, hogy a szovjetekhez kiszállított magyar áruk után a magyar cég azonnal megkapta a pénzt a magyar külkereskedelmi banktól. Ez végezte az elszámolást a szovjet export import vonatkozásban.
  A szovjetekhez kiszállított magyar áruk rendre alul voltak értékelve, ráadásul mint a végén kiderült, a szovjetek elfelejtegettek fizetni, és nagy adósságot halmoztak fel velünk szemben. Ehhez hozzáadódott a harmadik világbeli országok felé irányított szocialista forradalmi export ránk eső részének finanszírozása, (szovjet nyomásra) amely szintén nem teljesülő hitelnek bizonyult
  Visszaemlékezve, mert benne éltem, a vezetőink sokkal nagyobbat markoltak a saját életszínvonaluk javítására a nyugati kölcsönökből, mint amit a kis embereknek csurrantottak. Pl. a Csajkákról, Volgákról, nagyon gyorsan áttértek a Mercedesekre, Fiat 130 márka volt pár évig a párt szolgálati autója.

  A hitelfelvételek okai
  Az ország kizsákmányolása szovjet részről. (jóvátétel és asszimetrikus érték arányosítású kereskedelem)
  A magyar vezetők hozzá nem értése a gazdaság vezetéséhez, még hatalmasabb károkat okozott. A termelékenység és minőség romlott.
  Mint korábbi hozzászólásokból is kiderült a nép erkölcseit lezüllesztették (azt tartották élhetetlennek aki nem lopott)
  Ez a sikeres lezüllés napjainkban is meghatározza Magyarország sorsát.

 148. 150:
  Én IMF hitelről írtam. Mert különben a hitelek felvétele/visszafizetése teljesen normális közgazdasági téma. Mutass egy országot, amelyiknek nincs eladóssága. Nem az adóssággal van a baj, hanem a felhasználásával.
  Kérdezd meg az 50 feletti átlag melóst. Jó volt-e neki a Kádár rendszer!

 149. 147. a belinkelt videóból:
  9:20 „Rájöttek, hogy nincs az az ÁVÓ, amelyik olyan brutálisan ki tudná fosztani a magyar parasztot, mint az saját magát, ha ebben nem nagyon akadályozzák meg.”
  Iskolásként nem nagyon lelkesedtem, amikor nyáron az volt a feladatom városi gyerekként, hogy a szüleim 30 db körüli disznóját kellett kihajtanom a tarlóra és felügyelnem (ők egy Állami Gazdaságban dolgoztak). Igaz, többek között ebből tudták megvásárolni az első autójukat, ami egy Moszkvics 407-es volt.
  Érettségi után, a sulikezdés előtt segédkombájnosként dolgoztam, az egy hónap alatt többet kerestem, mint a szüleim összesen. Igaz, kegyetlen munka volt, akkor még nem voltak klimatizált fülkék rajta, a tűző napon, a szálló por rátapadt az izzadságra, csípett, hajnalban ki kellett már menni, karbantartani, a harmat felszáradása után kezdeni, ahol dudvás volt, ott eltömődött, pajszerral a dobot visszaforgatni, kicibálni a feltekeredett anyagot. Viszont nagyon jól fizetett, volt is tülekedés érte.
  7:00 A beadott grafikonból látszik, amit én is észleltem akkor, de nem fogtam fel. 72-ben a főiskola elvégzése után 980 Ft-os bért kaptam, akkor emelték fel jelentősen a rám vonatkozó kezdőbért. 60 km-ről jártam be vonattal (akkor is kb. 1 óra út volt), a havi bérlet ára majdnem ennyi volt (a vállalat teljes egészében kifizette). Azután amikor két év katonaság után visszamentem, hiába emelték meg a fizetésemet, valahogy mégis kevés volt. Jó, megnősültem, gyerek is jött. Erre persze egyre többet kezdtem dolgozni, különben is felszálló ágban voltam, de az életszínvonalam messze nem az elvégzett munkával arányosan növekedett. Most már látom, miért. A kifosztás nőtt.

 150. 152. Tibor bá’

  „Nem az adóssággal van a baj, hanem a felhasználásával.”

  Egyetértünk.
  Ebből a szempontból mindegy, hogy kitől van a kölcsön.
  Szóval leszögezhetjük, hogy a nosztalgikus gulyáskommunizmus a „jövőt” azaz a jelenünket élte fel, és ezért valamennyit vissza kellene fogni a kádárista idők fényezéséből.

  Ami akkor jó volt, az a rendszer ellenében, az emberek akaratából és leleményességéből volt tűrhető, és nem azért, mert Kádár apánk szerette népét…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük