(94-sz) Önéletrajzom (fikció, pupák!)

Tibor bá’ szatirikus online

 

Néhány évvel a statisztikai halálom után, most már tényleg itt az ideje, hogy megírjam önéletrajzomat, mert ugye, ami késik, az nem múlik. Akkor tehát kapaszkodjatok, mert indulok. Anyám vajúdása után átlagos gyermekként láttam meg a napvilágot. Ez lett a vesztem, mert mint jól nevelt átlaghoz illik, negyvenöt évet töltöttem el szorgos munkában tizennyolc és hatvannyolc között. Ja, igen, néhány évről nem tudok számot adni. Nos, kettőt, mint jól nevelt átlag, természetesen sitten töltöttem el, valószínűleg egy csattanós Rákosi-vicc miatt vagy, mert néhány tojással adós maradtam a beszolgáltatásnál. Ki tudja? Ennyi év után! Aztán három évet, mint jól nevelt átlag, természetesen a seregben dorbézoltam el, ahol akkoriban még nem volt rendszeresítve a TV nézés, videó játszás, a folyamatos hazajárás és az öngyilkosság elkövetésére rendkívül alkalmas csőre töltött géppisztoly, viszont kötelező volt a katonai szolgálat. De azért az a negyvenöt év munkában, szorgos vagy nem túl szorgos munkában telt el. Nem tudom pontosan ki találta ki, de építettük a szocializmust. Tényleg! Néha még lelkesen is, például Sztálinvárosban (tudom, hogy nem hiszed el, de volt ilyen és csak ott lehetett téliszalámit kapni. Megmondjam mennyiért? 6 forint volt tíz deka). Mit részletezzem! Tettünk-vettünk képességeink szerint. Cserébe el lettünk látva szükségleteink szerint. Persze a szükségleteinket is központilag határozták meg, természetesen szovjet mintára. Például sok percen át tartó, igen alapos hójelentések alapján kimenni Ausztriába egy kis síelés végett, hát ez nem igazán volt szükséglet. Az sem, hogy gépkocsi legyen a seggünk alatt, még akkor se, ha az óhajtott járgányt mondjuk, Cseszkóban barkácsolták össze. Ha pedig valaki azt állította volna, hogy a horvát tengerparton villája van, ahová helikopterén ugrik le a hétvégén, azt egyenesen vitték volna a Lipótmezőre, amit persze időközben megszüntettek. Tudniillik ma az országban mindenki normális, senki se elmebeteg, még az a másfélmillió se, aki svájci frank alapú lakáshitelt vett fel mozgó kamatláb és a bank tetszőleges szerződésmódosítási joga mellett. Tudom, tudom, ne beszéljek félre, végül is ez egy önéletrajz.

Szóval elment az a negyvenöt év, el bizony, és mint jól nevelt átlaghoz illik, nyugdíjba vonultam, és mint jól nevelt átlaghoz illik, nyugdíjam kereken 60.000 forint. természetesen lehetne 31.000 forint is, ugyanis ez a minimális nyugdíj, de hát, mint már írtam, én átlagos vagyok.  Hát csak ennyit szerettem volna írni és ki se nyitnám többé a szám, ha nem öt nap múlva jönne csak a postás, és lenne miből megvennem fél kiló kenyeret. De bizony kinyitom a szám, mert egy csomó dolog jut az eszembe így, amikor korog a gyomrom. Szóval, mint jól nevelt átlag, negyvenöt éven át átlagfizetést vittem haza, ami mai pénzben kifejezve 100.000 forint volt. Ennek az összegnek tíz százalékát minden hónapban levonták társadalombiztosítás címén, merthogy én a társadalomnak voltam egyik tagja (hogy ma az vagyok-e, azt nem tudom).

A mai napra rendelt Kavinton adag lenyelése után nekem úgy tűnik, hogy összesen 10.000 forint x 45 év x 12 hónap = 5.400.000 forintot fizettem be, igaz, közvetett úton, és természetesen mai értéken számolva, amit a statisztikusok „reálértéknek” neveznek. Na, már most, nem tud olyan hülye közgazdász lenni széles e hazában, aki, ha a rendelkezésére álló tőkét nem lopja el, ne tudná azt úgy elhelyezni, hogy 5 százalék reálkamatot ne hozna. Egy pillanatra legyünk nagyvonalúak és tételezzük fel, hogy az állam mögé bújva a politikusok nem lopják el a befizetésünket, hanem összegyűjtve kamatoztatják azt. Ebben az esetben van nekem valahol névleges értékben kb. 15 millió forintom, amit átadtam az államnak arra az esetre, ha megérném a nyugdíjkort. Hát elértem. Amint betöltöttem a hatvannyolcadik életévemet, vagyis a magyar átlagéletkort, elküldtek a jól kiérdemelt nyugdíjba. Ugyanis ezt ilyen szépen illik mondani. Nos, ez a jó kiérdemelés forintosítva havonta 60.000-et jelent, mínusz borravaló a postásnak, aki piszkosul tartja ám a markát, mert ő már nem öntudatos dolgozó csak én voltam az. Tekintve, hogy éppen három éve vagyok nyugdíjban, ez ideig összesen 36 x 60.000 = 2.160.000 forintot folyósítottak. (gondolom, tudjátok, a nyugdíjat folyósítják. Vagyis se nem juss, se nem ajándék, bár a kormány úgy tesz, mintha ez utóbbi lenne.) Ha nem tévedek, lenne még fedezet kábé további 12.840.000 forintra, de beütött a krach. Ugyanis mint jól nevelt átlag, pontosan 68 évet fogok élni, illetve ennyit éltem és nincs tovább. Minden további folyósítás berekesztve. Halálom után, önéletrajzom vége felé megállapítom, hogy tőlem kötelezően levont összegnek és kamata­inak mindössze egy aprócska részét, talán 15 százalékát sikerült elkótyavetyélnem, folyósítás után, közvetlenül a helyi ABC kenyeres és tejes pultja között. Igaz, a temetésemre is elköltenek még vagy százezret, de után aztán slussz, a többi pénz….. Nahát, éppen ez az! Mi a franc történik, vagy történt a többi pénzzel? Mert ha ilyen sok gyűlt össze, és ilyen rövid ideig élvezhettem (persze csak átlagosan), akkor miért nem kaptam meg ennek a 60 rongynak a többszörösét, vagy legalább a dupláját, amíg éltem? Még akkor is hagytam volna magam után néhány milliócskát a kilátástalan fiataloknak, azoknak, akik nem építették a …., na, hagyjuk a francba az egészet!  

Nem vagyok én megsértődve! Frászkarikát! Mi a fenének ettem meg a maszlagot még 1952 környékén, hogy a fényes jövőnket építjük? Minek nyeltem le a dudvát úgy 1965 körül, hogy perceken belül utolérjük a Nyugatot? Mindenért én vagyok a felelős. Pláne ha meggondoljuk, hogy én öregedtem meg. Nem arcátlanság ez? Dehogynem! Főleg ha kiderül, hogy az ország szarban van. Még hogy legnagyobb érték az ember. Ugyan kérem! Fogyóanyag vagyunk, és persze fogyunk is, csak nem elég gyorsan. Van valakinek valami jó kis ötlete? Hát persze! A Nyugatra kacsingató magyar pénzügyminiszternek van. Milyen oltári jó lenne, ha 68 helyett kicsit korábban, mondjuk, 62 körül hajtanánk fejünket örök álomra. Még kevesebb kórházi ággyal még drasztikusabban dráguló gyógyszerárakkal esetleg el lehet érni. Ugyanis ez utóbbi esetben egyetlen fillér nyugdíjat se kellene,.. na, mit? Úgy van, folyósítani. Persze előfordulhat, hogy ezt a szívességet juszt se tesszük meg a makrogazdaságilag egyre javuló országunknak. Akkor is van megoldás. A végső megoldás (azt hiszem, úgy mondták, hogy „Endlösung”) fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt 70 évre, és pont ott vagyunk, illetve még inkább ott vagyunk, mert akkor egy kicsit tovább lehet tőlünk szedni a járulékot (attól, aki mégél), és egyáltalán nem kell fizetni nyugdíjat, semmit. Micsoda bődü­le­tesen jó üzlet! Szedjük-szedjük a járulékot, és amikor elkezdődne a visszafizetés, akkor az alany, a nem túl távoli jövő nyugdíjasai egyszerűen kivitetik magukat a temetőbe.

Persze nem minden nyugdíjas ilyen belátó, csak az átlagos.  Vannak egészen körmönfont nyugdíjasok is, akik fittyet hánynak az átlagos életkornak és egyszerűen nem hajlandók alulról szagolni az ibolyát a hatvannyolcadik szülinapjuk után. Túlélik azt. Túl bizony. Van olyan arcátlan, aki akár húsz évvel is. Felháborító!

Ne is mondjam, engem, így a statisztikai halálom után néhány évvel, egészen más háborít fel. Nevezetesen az, ha ez a kormány jogfolytonosságot vállalt az előző kormányokkal például olyan értelemben, hogy az előző rezsim által felvett külföldi hiteleket hajlandó visszafizetni, akkor miért nem tudja átvállalni az előző rezsim azon kötelezettségeit is, ami az idős, megrokkant honfitársainkkal szemben áll fenn? Hadd mondjak valami érdekeset, ha már okosat nem tudok. Az idősekkel intézményesítve kicseszni a világ legnagyobb butasága. Ugyanis, kivéve azokat, akik a diszkó után százhússzal belerohannak egy török kamionba, előbb vagy utóbb mindenki öreg lesz. Rendben van, ne hatódj meg, te örökké fiatal maradsz. Van ilyen…. a hirdetésekben! Azonban Nyugaton van egy mondás, egy ország kulturáltságát az mutatja meg, miként bánik idős honfitársaival. Kénytelen vagyok előző mondatomat átfogalmazni. Az idősekkel intézményesítve kicseszni nem „euró konform”. Látjátok milyen modern kifejezés is eszébe jut egy vén faszinak a statisztikai halál beállta után, főleg, hogy bevittétek Európába.

76 gondolat erről: „(94-sz) Önéletrajzom (fikció, pupák!)

 1. Szépen kiszámoltad Tibor bá’,

  csak azt felejtetted el a többi nyugdíjassal egyetemben, hogy te nemcsak a nyugdíjadat kapod meg, hanem ingyé’ utazol, ami persze nem ingyen, mert csak a hülye hiszi el, hogy a levegőn kívül bármi is ingyen van, legfeljebb nem fizetsz érte.
  Aztán a gyógyszerártámogatás, a kedvezményes kábeltévé meg ilyenek.
  És.
  Ha nincsenek leszármazottjaid, akkor ugye kell elfekvő is, és ezt azért addigra már fel kell építeni, amire esetleg odakerülsz, és addig is fent kell tartani, tatarozni, működtetni és csinos ápolónőket is kell alkalmazni. Szóval ha úgy számolsz, hogy mennyi nyugdíjelőleget fizettél be és eddig mennyivel csöngetett a postás, akkor oda jut a világ, ahová is jutott:
  a sehová nem vezető számolgatáshoz és a követelőzéshez, amit napjában olvasok a médiákban.
  Csak megjegyzem, hogy egyes számítások szerint ma Magyarországon a nyugdíj- és a hozzá köthető egyéb kiadások összértéke a büdzsé 40%-a körül mozog.
  Úgyhogy tisztelettel kérlek, gondold át a véleményedet.
  Köszönöm, ha nem törlöd ki.

 2. 1:
  Kedves macstappancs!

  Először is, ez egy szatíra. Szatírákat nem lehet racionális érvekkel támadni.
  Másodszor, ha már komolyra fogod a szót, ez a 40 % légből kapott. Nézzük az én személyes tapasztalatomat és helyzetemet.
  1) Nem veszem igénybe a tömegközlekedési eszközöket, havi kb. 20.000-et költök benzinre, vagyis a büdzséhez ingyen utazás helyett hozzájárulok havonta 10.000 forinttal. Persze fizetek még súlyadót is, de a helyi önkormányzat azt elkölti a testület fizetésére, egyetlen centi utat se javítottak 40 év alatt.
  2) A gyógyszertámogatás már drasztikusan vissza van fogva, és MINDEN gyógyszerre vonatkozik, nem csak a nyugdíjas receptjeire.
  3) A kábel TV kedvezményt üzletpolitikai okokból kifolyólag nem az állam adja, hanem egy vállalkozás. Én nem veszem igénybe, mert 11.000 forintért kapok egy csomagot (telefon, internet, műhold TV)
  4) A nyugdíjasoknak csak egy tört százaléka van elfekvőben, oda is azért kerül, mert a főorvos urat lefizetik az öröklésre éhes utódok. Rálátásom szerint én nem leszek elfekvőben, de ha lennék, beleférne az általam befizetett járulék adta követelésembe. A néhány tíz milliós vagyonomért el fognak tartani.

  Már többször, több helyen megírtam. Ez a köztársaság elfogadta, hogy jogutóda a Rákosi-Kádár népköztársaságnak. felvállalta az előd kölcsöneinek a visszafizetését. Ilyen alapon fel kell vállalnia az előd nyugdíjpolitikájának következményeit is. Mik ezek? Összeszedem neked:

  A Népidemokráciában minden termelő eszköz az állam tulajdona volt, a fizetését mindenki az államtól kapta. A fizetés jóval kevesebb volt, mint a dolgozó által előállított javak. A teljes ellenszolgáltatást azért nem kapta meg, mert az állam garantálta: ingyenes tanulást, ingyenes egészségügyi ellátást, munkaarányos nyugdíjat, igen olcsó lakhatást és igen olcsó kultúrát (könyv, színház, stb.) A dolgok jellegéből kifolyólag, mára már csak a nyugellátás maradt. Álláspontom szerint ez állami feladat, pont úgy, ahogy a kölcsönök visszafizetése. De, ha sokallod az adódat (amit nem csodálnék) akkor rossz helyen ágaskodsz. Háborodj fel a rossz gazdaság politikán, az elit fosztogatásán, a plutokrata irányvonalon. Az én generációm sokkal t9öbbet fizetett be, mint amennyit visszakapott, nagy részük már rég nem él, de itt hagyták nektek azt, amit építettek.

 3. Érdekes szatíra, mert ugyanezen (vagy hasonló) számításokat napjában tudnék olvasni, ha nem ugranám át.
  A legnagyobb probléma az, hogy természetesen elhiszem azt, hogy te az egészséged folytán semmilyen szolgáltatást nem veszel igénybe, ami a nyugdíjasokhoz köthető, na de kivételekből nem lehet általánosítani, ezt ugye elfogadod te is.
  Az elfekvő is egy példa volt a sok közül, mert írhattam volna mindazon egészségügyi ellátást, ami plusz költséget kíván az aktív népesség hasonló ellátásainak költségeinél. Lassabban gyógyulsz, szövődmények, etc.

  Felháborodni meg nem fogok, mert tudom, hogy falra hányt borsó. Elvittem a vállalkozásomat máshová, okosba oldom meg amit tudom, a kiadásaimat meg mindenhol számlásan. Még a biciklim is az.
  A konklúzióm az, hogy neked nagyon szélsőségesen nézve van csak igazad, mint érdekeltnek mindenképpen, így nem is próbállak meggyőzni, de egyet vegyél figyelembe:
  elfogyott. Mint a zenészek a kocsmában: járni jár, csak nincs miből.
  Jó lenne (sőt, kötelező a gyerekeim érdekében), ha mindenki Toyota Priusra cserélné az ősöreg rákkeltő bűzt okádó szarját, csak hát nincs tíz millerje senkinek erre.
  És igen, lehet szidni a jelenlegi gazdaságpolitikát, de ha nincs akkor abban a pillanatban tök mindegy, miért nincs. Ellopták, nem is volt, van fontosabb is. A „nincs”-nek nincs alternatívája.
  Ne is haragidj Tibor bá’, de azt látom, hogy nem akarod magadnak követelni a megjárót, mert sejted, hogy abból nem lehet jól kijönni, ezért hát ánblokk az egész nyugdíjas társadalmat állítod a hátad mögé. Te dolgoztál 50 évet, nagyon helyes, de közben meg tudjuk, hogy az átlag ledolgozott év (szolgálati idő) Magyarországon 33 év. Vagyis te ilyen szempontból üdítő kivétel vagy, sajnos egy fecske nem csinál nyarat.
  A 40% meg nem kitaláció. Csak a nyugdíj kb. 22%-a a GDP-nek. csak amivel a postás csenget.

 4. Mancstappancs
  Úgy tűnik nem csak az írás fikció, hanem a hozzászólásod is .
  Ha veszed a fáradságot és utána jársz akkor megtudhatod hogy a
  GDP kb 20%-a a nyugdíj és a hozzákapcsolódó kiadások mértéke.
  A 40%-ban benne van a nyugdíj egészségügy oktatás ,szociális és lakástámogatás a kultúra környezetvédelem az állami működési
  funkciók és gazdasági funkciók is.De a lényeget Tibor bá már leírta.Úgyhogy tisztelettel kérlek gondold át a véleményedet!

 5. Na, rosszul küldtem el:

  Szembe kell nézni nyugdíjasokra költött valódi kiadásokkal

  A nyugdíjasokra fordított kiadások alatt nem csupán a nyugdíjasok havi juttatását értjük. Ez jelenleg kb. 2.850 milliárd forint. Ide kell számolni az egészségbiztosítási kasza háromnegyedét, a különböző utazási kedvezményeket, energia-ártámogatásokat, idősotthonok fenntartási költségeit. Fontos tudatosítani, hogy a nyugdíjasok ingyen kapják az alapvető közszolgáltatásokat. Összességében a költségvetés nagyjából 40-a megy el a nyugdíjasokhoz egyértelműen köthető kiadásokra.

  http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/nyugdij/a_jarulekfizetok_lazadasa_elott_par_oraval.121189.html

 6. Itt van leírva. Végig kell olvasni.
  ___________________________________________________

  Szembe kell nézni nyugdíjasokra költött valódi kiadásokkal

  A nyugdíjasokra fordított kiadások alatt nem csupán a nyugdíjasok havi juttatását értjük. Ez jelenleg kb. 2.850 milliárd forint. Ide kell számolni az egészségbiztosítási kasza háromnegyedét, a különböző utazási kedvezményeket, energia-ártámogatásokat, idősotthonok fenntartási költségeit. Fontos tudatosítani, hogy a nyugdíjasok ingyen kapják az alapvető közszolgáltatásokat. Összességében a költségvetés nagyjából 40-a megy el a nyugdíjasokhoz egyértelműen köthető kiadásokra.

  A linkre, azt írta, hogy spam. A címre rá kell keresni, egy csomó helyen elolvasható az egész.

 7. 5:
  Az egy mellékkörülmény, hogy nyugdíjas korú vagyok. Ha 30 lennék akkor is ezt az álláspontot képviselném. A felvetéseimre egyszerűen nem válaszoltál.
  1) A közigazgatási jogfolytonosság fennáll. A nyugdíjba menés és hasonlókkal való sakkozás a kormány kompetenciája, de a meglévő nyugdíjakat az élő nyugdíjasoknak fizetni kell.
  2) A mai nyugdíjasoknak legalább részben (1990 előtti munkájukra vonatkoztatva) „levonták” a keresetéből a nyugdíjuk pénzügyi alapját. Az állam tehát tartozik. Az adósnak akkor is fizetni kell, ha NINCS. El kell árverezni az állami tulajdonban lévő parlamentet, hidakat, stb. És a befolyt összegből kell kielégíteni a nyugdíj követelést. 😀

  Jut eszembe, milyen közszolgáltatást kapok ingyen?

 8. 2: Tibor bá:

  „Az én generációm sokkal t9öbbet fizetett be, mint amennyit visszakapott, nagy részük már rég nem él, de itt hagyták nektek azt, amit építettek.”

  Ez 100%-ig így van, csak a helyzet az, hogy nem a te generációd baszta el, Tibor bá. A mai nyugdíjasok – veled ellentétben – 80%-ának vagy nincs meg még a 40 év szolgálati ideje se (nemhogy 45, mint neked), vagy nem töltötte be a nyugdíjkorhatárt (vagyis a 65 évet). EZ a baj.

  Ha szigorúbban vennék a nyugdíjfolyósítás feltételeit (vagyis nem lehetne korkedvezményes nyugdíjat kapni), akkor egyrészt nem ennyi lenne a kiadás, másrészt nem 3.000.000 ember munkájából próbálna megélni a 10.000.000, harmadrészt aki tényleg megérdemelné, normális nyugdíjat kapna. Nem a hozzád hasonló, tisztes munkában megőszült nyugdíjasokkal van a baj, hanem az ingyenélőkkel.

 9. Kedves macskatappancs!
  Én nem vagyok Sztahi,én nem kérlek tisztelettel..
  Most neked mi a mondanivalód tulajdonképpen?Hogy a nyigdíjasokat lőjék Dunába?Akkor Te is arra készülsz hogy 65 évesen ráharapsz a cián kapszulára?Mert akkor ok.Nem szóltam..
  Ne is haragudj meg,a Tibor bával idősek építették fel az országot a háború után,aztán a közműveket eladták a fejünk felől a politikusok, a 90-es években..A villanyt,a vízműveket,és mindent,láthatod..Nem baj?Nekik még azért is fizetni kellett hogy az utcába bevigyék az áramot, a vizet,gázt..Nem kérdezték őket van e pénzük rá vagy nincs..Ki kellet fizetni..Menni kellett rom eltakarítani hétvégén,nem kérdezték hogy akarnak menni vagy sem..Kommunista szombat volt,nem kérdezték őket hogy akarnak-e menni vagy sem..Most szembe akarod állítani az aktív korúakat a nyugdíjasokkal?Úgy látom téged már sikerült meggyőzniük..Nem hiába megy a propaganda agy mosás állandóan..
  Gondolkozni kellene egy kicsit.Van sok nyugdíjas aki a kis nyugdíjából segíti a gyerekeit,ha azoknak éppen nem jönnek össze a dolgaik..
  De látom már hergeled magad a társadalom idősebb tagjaira,mint hiba forrást megjelölve..
  (Anyósommal vagyok jelenleg ápolásin,és nem vettem észre hogy bármit is ingyen kapna..Még a szemétért is fizetni kell ugyanúgy..)

 10. 8: melike:

  „Most neked mi a mondanivalód tulajdonképpen?Hogy a nyigdíjasokat lőjék Dunába?Akkor Te is arra készülsz hogy 65 évesen ráharapsz a cián kapszulára?”

  Nem hinném, hogy erre készül, de ha 50 éves vagy annál fiatalabb, akkor a legjobb lesz, ha felkészül rá. Más választása úgyse lesz. Dolgozik, amíg bír, aztán amikor már nem bír, akkor mehet a golyó a fejbe vagy a ciánkapszula. A mai aktívaknak ez a jövője.

 11. 8!
  Igen Jancsika.Ezt már megbeszéltük tudod.. 😉

 12. Egyébként az egész témához még annyit: én eddig két levelet kaptam pl. a német nyugdíjbiztosítótól. Annyit tudni kell a témához, hogy az orvosoknak itt külön nyugdíjkasszája van (merthogy itt nem az állam szedi be és osztja újra a nyugdíjpénzt, hanem az egészségügyi pénzekhez hasonlóan erre külön gazdálkodó szervezet van).

  Na, szóval az elsőben küldtek nekem egy kb. 20 oldalas formanyomtatványt, hogy töltsem ki, kb. annyit akartak tudni, hogy eddig melyik országban mennyi nyugdíjjárulékot fizettem. A másodikban meg arra a akartak buzdítani, hogy a jelenlegi, 1097 eurós havi befizetésem helyett fizessek nekik havonta 1357 eurót. Erre írtam nekik a következőket (német tudás előnyben):

  Sehr geehrte Ärzteversorgung Westfalen-Lippe,

  Ich habe Ihren Brief bekommen, wobei Sie mir anbieten, meine Altersversorgung durch die Aufstockung der Versorgunsabgabe zu erweitern. Nachdem ich den Brief durchgelesen habe, habe ich begriffen, dass Sie dabei erwarten, daß ich zusätzlich zu den 1097 Euros, die ich aktuell bezahle, monatlich eine weitere 260 Euros für diesen Zweck ausgebe. Anstatt dessen habe ich mich entschieden meine Meinung in ca. 10 Minuten in diesem Brief zusammenzufassen.

  Seien wir realistisch. Ich bin in 1981 geboren, ich bin jetzt 31 Jahre alt. Aufgrund der aktuellen Gesetzten würde ich zuerst im Alter von 67 eine Rente bekommen. Das ist schon 2048, aber man kann damit rechnen, dass das Alter für Rente in der Zeit dazwischen weiter erhöht werden muss. Seien wir optimistisch, sagen wir dass das Alter für Rente nicht höher als 75 Jahre wird, und dass ich dieses Alter noch eigentlich erleben werde (das allein ist höchst unwahrscheinlich, weil die Männer in meiner Familie schon seit mindestens 5 Generationen nie länger als 50 Jahre gelebt hatten).

  Also sagen wir mal, dass ich im Jahre 2056 in die Rente gehen kann. 2056… Schon ab dem Jahre 2020 wird es überall in der Welt (auch in Europa, und ja, auch in Deutschland) grundlegende Probleme mit Trinkwasser- und Lebensmittelversorgung geben. Es leben heute 7 Milliarden Menschen auf diesem Planeten, aber davon können knapp 1 Milliarde langfristig ernährt und mit grundlegenden Konsumwaren versorgt werden. Der Unterschied von 6 Milliarden wurde in den letzten 100 Jahren durch das Gebrauch von fossilen Energieträgern ernährt – die sind aber immer schwieriger zu bekommen und verursachen immer mehrere Probleme durch die Verschmutzung unserer Umwelt. Eine realistische Alternative, die Energie in den heutigen Mengen anbieten könnte existiert einfach nicht. Seit Fukushima ist es klar, dass Kernkraft Selbstmord ist (genau in Deutschland ist das Gott sei Dank rechtzeitig anerkannt). Erneubare Energien könnten VIELLEICHT 15% unseres heutigen Konsums ersetzen, aber nicht mehr.

  Also seien wir ehrlich: 6 Milliarden werden in den nächsten 3-4 Jahrzehnten einfach verhungern oder an einem gewaltigen Tod in dem Kampf um die Reste dieser Ressourcen sterben. Diejenige, die nach 1970 geboren sind haben eine über 70%-ige Chance an Hunger, Krieg oder Epidemien zu sterben. Und die Wahrscheinlichkeit steigt mit jedem Jahr nach 1970. Meine Generation hat ca. 90% für einen gewaltigen Tod, lang vor dem Rentensalter. Unter diesen Umständen ist es fast unmöglich, dass die Ärzteversorgung (oder irgend eine Rentenversicherung irgendwo in der Welt) in den nächsten 10-20 Jahren überleben könnte.

  In Anbetracht der oben genannten Tatsachen halte ich es für völlig überflüssig von einer Rente irgend welche Gedanken zu machen. Um ganz ehrlich zu sein, wenn ich das Glück haben werde, bis 70 oder sogar 75 zu leben (welches höchst unwahrscheinlich ist) ist für mich das „best-case scenario“, dass als ich schon nicht mehr arbeiten kann, wird mich jemand schnell und ohne Schmerzen töten. Wenn ich äußerst glücklich bin, wird mein Leib noch begrabt und nicht aufgefressen. Für mich wird also die „Ärzteversorgung“ am wahrscheinlichsten ein Kugel in den Kopf bedeuten. Wenn die Dinge aber nicht so glücklich vorkommen, kann man mit solchen „Kleinigkeiten“, wie ein Nuklearkrieg oder eine global vernichtende Pandämie durch biologischen Waffen rechnen. Ein solches Szenario ist eigentlich viel wahrscheinlicher.

  Das heißt natürlich nicht, dass ich in der Zukunft in Deutschland keine Ärzteversorgung bezahlen werde. Als ich in Deutschland gekommen war, habe ich akzeptiert, dass ein ziemlich großer Anteil meines Gehaltes für die Versorgung und Verpflegung von denen abgezogen wird, die für diesen Stand der Dinge am ersten verantwortlich sind. Die heutigen Rentner, vor allem die Generation der „Baby Boomers“ haben alles genommen, und nichts hinterlassen. Sie haben die Mehrheit der Biosphäre dieses Planeten einfach ausgerottet, das Ackerland einfach zur Erschöpfung überlastet, über 90% der natürlichen Wälder gefällt und die Ressourcen die für das Überleben der Menschheit essentiell sind, einfach ins Müll verwandelt. Laut des Berichtes der Vereinigten Nationen (The UN Millennium Ecosystem Report, 2008), sind 15 von den 23 großen biologischen Systemen, die das menschliche Leben auf diesem Planeten ermöglichen, schwer beschädigt, 8 davon unabänderlich. Wie gesagt, ich akzeptiere diese Situation, und bin froh, dass ich in einem so reichen und schönen Land wie Deutschland leben kann. Ich bin für mein heutiges Leben dankbar und werde mich darum bemühen, die Gesetze dieses Landes zu ehren und ein nützliches, fleißiges Mitglied dieser Gesellschaft zu werden. Ich werde die Rentenversicherung und alle weiteren Steuern und Gebühre in der Zukunft ohne Fragen oder Vorwürfe weiter bezahlen.

  Aber…

  Ich arbeite hier als ein Assistenzarzt der Kardiologie in einem großen Krankenhaus, und bin zeitlich ziemlich überlastet. Ich arbeite zwischen 10-12 Stunden pro Arbeitstag, und zusätzlich habe ich 6-8-mal im Monat Dienst. Meine alltägliche Arbeit ist stressig, die Dienste ebenso. An Tagen wobei wir Aufnahme im Krankenhaus haben, haben wir über 100 Aufnahmen in 24 Stunden, und dafür gibt es knapp 2 Assistenzärzte. Dieselbe zwei sind auch für insgesamt 6 Stationen (jede Station hat ca 40 Betten) und eine Intensivstation mit 16 schwerkranken, beatmeten Patienten zuständig. Überstunden werden ab dem 1-sten Januar 2013 nicht mehr bezahlt. Wie Sie sehen, arbeite ich hart für mein Geld, und will ich es nicht für komplett sinnlose Dinge ausgeben.

  Also bitte, bitte fordern Sie mich nicht an, die Ärzteversorgung noch höher aufzustocken. Es würde keinen Sinn machen, und die ganze Ärzte- oder Rentenversorgung ist eine reine Geldverschwendung.

  Mit freundlichen Grüßen,

  NAGYON kíváncsi vagyok, hogy mit fognak erre válaszolni. Eddig kussoltak… szerintem tudnak valamit.

 13. A nyugdíjak nagysága az akkori szakemberek valamiféle közmegegyezése alapján lett megállapítva és törvényben szabályozva, tehát van egy megállapodott arány az aktív korban kapott fizetés és a nyugdíj összege között figyelembe véve az életpályát, a letöltött éveket és a kort.
  Jogilag persze természetesnek tűnik, hogy a nyugdíjas kapja meg ezt az összeget mindig inflációval korrigálva.
  De mi van, ha kiderül, hogy a nyugdíjak megállapítási szabályainál elszámolták magukat a törvényhozók, mert egyszerűen nem látták előre azokat a világszintű, kikerülhetetlen folyamatokat, amelyek ezek betartását irreálissá teszik?
  Én óvatosabb vagyok ezzel kapcsolatban, ha a rendszer képtelen kigazdálkodni a szükséges összeget összeomlás nélkül, akkor még mindig az lehet a kisebbik rossz, ha a nyugdíj szolgáltatást hozzáigazítják az állam reális teherbíróképességéhez.
  Például ha ma egy aktív, hasonló beosztásban és feltételek között dolgozó átlagfizetése csökkent az évtizedekkel korábbi szinthez képest, akkor az is egy ordító társadalmi igazságtalanság lehet, hogy a nyugdíjas jobban él, mint ma az ő egykori munkáját végző aktív dolgozó, aki ráadásul most tartja el családját is.
  Vagyis nem érezném igazságtalannak, ha az egész társadalom teherbíróképességével arányosan lenne igazítva minden állampolgár életszínvonala, persze a nyugdíjasoké emellett arányosan azzal, amit valamikor letett az asztalra.
  De ha ragaszkodunk kőbevésett dolgokhoz, ami tartósan meghaladja a társadalom teherbírását, az olyan összeroppanást okozhat, ami végülis annak is tragikus végkifejletet hozhat, aki kedvezményezettje volt az idevezető útnak.
  Persze a nyugdíjas társadalomnak akkora a politikai érdekérvényesítő ereje, hogy egyenlőre nem tartom valószínűnek egy ilyen változás bekövetkeztét. De hosszabb távon – valaminek történni kell, különben nagy baj lesz…
  És akkor a szociális szempontok még nem is lettek figyelembevéve, hiszen az lehetetlen, hogy azoknak is lecsökkentsék a nyugdíját, akik már eddig is lét peremén éltek elképesztő nyomorban.
  Akkor meg nincs más út, mint az átlagnál magasabb nyugdíjak megnyirbálása. Na, ez sem lenne egy sima út…

 14. 10 Jancsika

  Hű, ez valami ütős!
  Persze nem tudni, milyen szintű ember kezébe került a levél, lehet, hogy az a helyzet, mint amit elképzelsz, de az sem kizárt, hogy egy együgyű bürokrata kezébe került, aki erre azt mondja kollégájának: Nézd már, micsoda egy ütődött figura írt, ez nem épelméjű!
  Azért azt el kell ismerned, hogy nem egy szokványos érvrendszert alkalmaztál, ami a hétköznapi gyakorlatban elvárt egy ilyen intézményben! Nagyon kíváncsi lettem volna az ügyintéző arcára, mikor végigolvasta.
  Az emberek nagy többsége még nem szembesült így a várható jövővel, legfeljebb bizonytalan érzései vannak, amiket nem is próbál megfogalmazni.

 15. 10 Jancsika

  Még annyit, te nagyon élvezed a profi felvilágosító munkát, nem csak itt a blogon, a németeket is boldogítod! 🙂

 16. 6 Tibor bá’

  Nem állította senki, hogy a nyugdíjasnak nem jár semmi. Én legalábbis a mértékről és spektrumról vitatkozom.
  Jogfolytonosság?
  Ebbe az egybe lehet belekapaszkodni, de ugye az a baj, hogy szocialista minőségű munkával akarnak nyugati minőségű nyugdíjas ellátást. A jogfolytonosságban viszont nincs benne a mennyiség. Szerintem nincs benne a közlekedés, a fürdő stb. térítésmentes használata.

  Persze tudnék (ha rajtam múlna) én megoldást. pontosan a te módszereddel kiszámolnám a befizetett pénzt, mindenki megkapja, és onnantól kezdve nincs ingyen busz, tévé, fürdő, gyógyszer, kórház, semmi. és akkor nem lenne vita, hogy megdolgoztunk érte. Ha meg, ott is van a számlán.
  A jogfolytonosságot meg ne keresd, mert nekem már hivatalosan is kijelentve csak töredéke lesz, míg amikor kezdtem, még nem azt mondták. Ha szopni kell, szopjon mindenki.

  7 melike:

  Ne is haragudj, de neked nem fogok érdemben válaszolni. Már megint a barna eső utáni országfelépítés… bah.

  Tudod tibor bá’,

  ha egyszerűen nem veszel tudomást arról, hogy „akkor” annyi nyugdíjas volt, most meg 2x nyugdíjas vagy több, a kedvezmények meg hála a szavazatszerzésnek meg a sokszorosára dagadtak, tehát matematikailag nem jön ki, de adjuk el a hidakat, szerencsére az én eddig ki nem mondott véleményemet és óhajommal korrelál.
  Az ország éppen afelé megy.

 17. 5: macstappancs:

  Rákerestem az általad javasoltakra, és ezt találtam:

  goo.gl/Ym2We

  Ha ez az a cikk, amire gondoltál, akkor ezer köszönet érte! Hihetetlenül informatív, és pontos számokkal alátámasztja azt, amiről már többször volt szó a blogon. Csak a legütősebb bekezdést emelném ki belőle:

  „A nyugdíjasok száma 3 millió felett van. Ebből kb. 780 ezer az úgynevezett rokkantnyugdíjas és 225 ezer megváltozott munkaképességű, egyéb rokkant. Ezeknek kb. a negyven százaléka már elérte a nyugdíjkorhatárt. Érdemes összevetni a feleakkora lakosú Szlovákiában néhány évvel ezelőtt 27 ezer volt a rokkantak száma. A szlovák számokból kiindulva megállapíthatjuk, hogy ma Magyarországon maximum ötvenezer rokkant lehetne, tehát a többi rokkant igazából álrokkant, vagyis csaló. További döbbenetes adatokat is találunk, ha megnézzük az ONYF állománystatisztikai adatait. A mai 3 millió nyugdíjasból jelenleg kevesebb, mint 1,5 millió a korbetöltött öregségi nyugdíjas a többiek más címeken jogosultak nyugdíjra. Jelenleg 760 ezer nyugdíjas 60 év alatti. Széles körben elterjedt, hogy a nyugdíjasok sokat dolgoztak, azonban alig 490 ezernek van 40 évnél hosszabb szolgálati ideje, ami a 3 millió nyugdíjasnak kevesebb, mint egy hatoda.”

  Megdöbbentő. Még egyszer köszönet. És a további vitát elkerülendő, nem Tibor bá nyugdíjával van gondom (illetve de, gondom van vele, az, hogy túl kevésnek találom), hanem azzal, hogy a 3 millió nyugdíjasból gyakorlatilag 490.000 az, akik ténylegesen megdolgoztak a nyugdíjért. A többiek így vagy úgy, de jogosulatlanul kapják a pénzt.

  14: hubab:

  Azért Németországban jóval kisebb mértékben vagyok aktív. Ettől az egy levéltől eltekintve még összesen annyit csináltam, hogy megmutattam a Crash Course-t a kollégáim egy részének. Az egyikük meg is nézte, tetszett is neki.

 18. 7 & 12:
  Azért valamit tisztázzunk. 20 évnél kevesebb munkaviszony után nem járt nyugdíj. A nyugdíj megállapításnál figyelembe vették, hogy hány év munkaviszony volt összesen a nyugdíjba vonuláskor. vagyis ha valakinek csak 21 éve volt, jóval kevesebbet kapott, mintha 45 év lett volna. Aztán figyelemebe vették, hogy mennyi volt a havi jövedelme, mert nyilván annak arányában fizetett járulékot. Tehát egyszerűen nem értem a méltatlankodást. A rendszer igazságos vagy igazságtalan, jó vagy rossz. Mindenképpen törekedtek arra, hogy annyi nyugdíjat kapjon egy nyugdíjas állományba menő, amennyi neki „járt”.

  Az persze sajnálatos, hogy a mai 50 alatti aktívak lófaszt fognak kapni nyugdíj helyett, de erről nem a jelenlegi nyugdíjasok tehetnek. A játékszabályok szerint ne tessenek olyan politikusokat megválasztani, akik így gazdálkodnak/lopnak.

  De irományom lényege nem ez, hanem az, hogy ahogy a Fidesz most ellopta a magánnyugdíj alapot. Ugyanúgy a korábbi rendszer a biztosítottak által (nevében) befizetett összeget elköltötték, ahelyett, hogy befektették volna. Ebben az esetben nem a most befolyt járulékból kellene fizetni, hanem a befektetés hozadékából. Vagyis nem a nyugdíjasok a hunyók, hanem a politikusok.

  És van még egy érdekes aspektus. Mi kábé ötször többet költünk egy hónapban, mint a havi nyugdíjam. Ez számszakilag azt jelenti, hogy a nyugdíjamat egy az egyben visszafizetem ÁFA formájában. Tehát tisztelt anti-nyuggerek, engem nem tartotok el, és nem én vagyok az egyetlen.

 19. 16 janicska:

  Erre, erre.

  Nekem határozott tervem az, hogy állampolgári alapon kezdeményezek változtatást a nyugdíjtörvényen a képviselőmnél. A lényege az lenne, hogy a 100% támogatás igénybevételéhez a 100% szolgálati idő párosuljon, vagyis 43 év. Furcsa és igazságtalan az, hogy mondjuk egy 20.-25-30 év idővel ugyanannyi kedvezményt kapjon egy nyugdíjas, mint aki végigdolgozta a 43 évét, jelesül a 490 ezer. Tehát aki 22 évet dolgozott, az csak 50% kedvezményt kapjon.
  Manapság úgy is minden az igazságról szól, hát akkor legyen így.
  (Bár a választások közeledtével nem sok reményt fűzök hozzá, de lehet, megvárom az utáni időket., Akkor úgy is még kevesebb pénz lesz a rendszerben.)

 20. 18:
  Nyitott kapukat döntögetsz. Vagyis – elnézést hogy rámutatok – olyan témában nyilatkozol, amit nem ismersz kellő alapossággal.

 21. 17 Tibor bá’:

  Én 10 évről tudok, ami kötelező volt ahhoz, hogy valakivel is szóba álljanak nyugdíj ügyben. Legalábbis a szembeszomszéd azon küzdött, hogy megpróbált mindenféle papírt beszerezni, hogy valahogyan összekaparja a tíz évét.

  És megint leírom, olyan nincs, hogy magánnyugdíj. A nyugdíjasházat már ne én építsem fel, pláne, ha te felveszed a postástól, de ha előbb a vadászmezőkre költözöl akkor az örökösöd kapja meg, mert hogy TE MEGDOLGOZTÁL érte, de nyugdíjasház épüljön…
  Nem érzel te ebben valami nem ideillőt?

  19 Tibor bá’:

  hol az a kapu, amit döngetek? Ugyanis olyan helyen dolgozom, ahol látom, hogy felmutatják a nyugdíjas igazolványt és máris ingyen masírozik befelé, de azt kurvára nem látom, hogy 43-at vagy éppen csak 22 évet dolgozott le.

 22. 17: Tibor bá:

  A poszt eredeti témájához még azért lenne egy pár kiegészítésem.

  Az első, hogy a posztban ugye azt írod, hogy az általad befizetett pénznek a kamataival a befizetéseid 5.400.000 forintról kb. 15.000.000 forintra duzzadnának. Ez az elképzelésed viszont szerintem figyelembe véve a nyugdíjrendszer működését alaptalan, mivel a nyugdíjrendszert nem egyéni számlás-kamatoztatós rendszer, hanem felosztó-kirovó típusú. Vagyis amit te annakidején befizettél, azt nem kamatoztatták sehol se, hanem ment egyenesen azoknak a nyugdíjába, akik azokban az években már inaktív korúak voltak. Az, hogy az állam az egyes emberek befizetéseit nyomon követte, egy hatalmas kamu, ugyanis a befolyt pénzt a központi költségvetés azonnal ki is fizette.

  Magyarországon VALÓDI egyéni számlás rendszer (tehát olyan, amiben ténylegesen befektetik a megtakarításokat) csak 1997 óta létezik, és tegyük hozzá, hogy a Fidesznek köszönhetően 2010-ben de facto megszűnt létezni (bár nem 100%-ban, mert ugye a MANYUP-tagok 2,5%-a a mai napig magánpénztár tag maradt). Ráadásul, ez az ún. 2. pillér a befizetések alig 1/3-át tudhatta magáénak bármikor is, a hozamai pedig nem voltak olyan fényesek, mint azt előre elvártuk volna (bár annyira rosszak se, ahogy a Fidesz állította).

  Tehát a 10 millió kamatot az 5.400.000 befizetés után felejtsük el. A rendszer egyszerűen nem így volt kitalálva, a kamatos rendszerre való átállás pedig politikai okokból meghiúsult.

  A másik fontos dolog, hogy mindezek fényében én nem vagyok arról meggyőződve, hogy a mindenkori költségvetés a nyugdíjrendszer bevezetése óta eltelt években egyáltalán bármelyik évben is kiadott-e többet nyugdíjcélra, mint amennyit beszedett. Amióta én rendszeresen elolvasom a költségvetési törvényt (kb. 2000 óta), azóta ha jól emlékszem, egyetlen olyan év sem volt, amikor BÁRMELYIK TB-kassza (EÜ, nyugdíj és szociális ellátás) ne szorult volna további finanszírozásra egyéb költségvetési bevételekből. Lehet, hogy a helyzet 1990 előtt más volt, de nem vagyok róla meggyőződve. Tényleg, ha valaki tud olyan forrást, ahol a magyar költségvetést visszamenőlegesen meg lehet nézni, legyen szíves adja meg. Minél több évet lehetne elolvasni, annál jobb.

  Tehát az sem igaz, hogy az állam elsíbolta volna a befizetéseket, sőt, éppen ellenkezőleg, más forrásokból még kénytelen volt kiegészíteni ezeket a bevételeit, hogy a politikailag beígért juttatásokat fedezni tudja. Ez az egészségügyre egyébként pontosan ugyanígy igaz. Az tény, hogy kb. 1997 óta volt egy olyan terv, amiben az állam szépen fokozatosan kiszállt volna a társadalombiztosítás minél több ágazatából (a 97-es MANYUP-törvény volt ennek a próbálkozásnak az egyik ága), de ez az elmúlt 15 évben látványosan csődöt mondott, minden létező ágon. A nyugdíjkassza többe kerül, mint valaha (nemcsak abszolút összegben, de GDP-arányosan is), az egészségügyi magánbiztosítók bevezetése megbukott (nem mintha ez feltétlenül jó ötlet lett volna, de a véleményemet ebben a témában ismered, az első vendégposztomat is erről írtam), szóval az állam egyre többet és többet kell, hogy belerakjon a társadalombiztosításba, ami miatt egyre növekednek az adóterhek és az államadósság is.

 23. 18: macstappancs:

  Nagyra értékelem az igyekezetedet, de felejtsd el, egy ilyen kezdeményezés Magyarországon politikai okokból halálra van ítélve. Gondold végig: BÁRMELYIK kormány előbb rombolta volna le földig az egészségügyet, a felsőoktatást, BÁRMIT, semmint hogy a nyugdíjakhoz nyúljon. A nyugdíj olyan tabu téma a magyar politikában, amihez fogható szerintem nem létezik.

  De gondold csak azt végig, hogy ma Magyarországon 7,5 millió embernek van szavazati joga (amiből 2,9 millió szavazott a Fideszre, vagyis nem volt meg még az 50% se, nemhogy a 2/3, de ez más téma), ebből viszont csak 3.800.000-nek van rendszeres munkavégzésből származó jövedelme (összesen kb. 4.000.000 ember ad be évente személyi jövedelemadó-bevallást). A 3.800.000-ből 750.000 közalkalmazott (illetve 2010 óta van már 130.000 közfoglalkoztatott is), vagyis horribile dictu, mára kevesebb, mint 3.000.000 ember maradt, aki ténylegesen olyasmit csinál, ami értéket teremt. A 7.500.000 emberből 4.500.000 tehát politikailag a magas adókban, egyre növekvő államadósságban és a 3.000.000-ós aktív kisebbség egyre nagyobb mértékű kizsákmányolásában érdekelt, a politikai vezető réteg pedig pontosan tudja ezt. Szerény véleményem szerint ez demokratikus keretek között már megfordíthatatlan.

 24. igaz Jancsika,
  ha számolják a kamatot, akkor én is ezt mondom, az én jelenkori befizetésem hozadékát oszzák fel a nyugdíjasok között, jut amire jut, és így igazság lesz, mert én már tényleg a töredékét kapom majd, ha megérem. Még nagyon sok időm van addig.
  Az nem járja, hogy én tartsam el a múltat, de közben meg álljak át öngondoskodásra is.

  22 Jancsika:

  Tudom, tudom. Abban viszont bízom, hogy amikor már nem lesz miből osztogatni, akkor csak elgondolkodnak. Bbben az egyben bízom

 25. Azt is sokan elfelejtik, hogy sok olyan „rokkant” van aki nem is az hivatalosan. Az apám és jó sok haverja szó szerint szétdolgozta magát.Apám a kemény fizikai munka mellett nem egy újítást adott be és tervezett áramköröket , föleg fogászati gépekbe stb. Most ment nyugdíjba 62 évesen és 57.000 ft-t kap.
  de most, hogy együtt építünk házat látom, hogy az apámék generációja még rutinból megoldott olyan dolgokat amit ma még nehezen a közeli jövőben meg sehogy sem fog megoldani a nagy többség. Ma egy jól kereső fiatal yupi könnyen mondja, hogy sok a nyugdíjas, de nagy valószínűség szerint ő maga se lenne sehol az ő helyzetükben.

  A számokon lehet vitatkozni, de ezen írás azon lényegi mondanivalójával, hogy: ” le vagy szarva mai magyar nyugdíjas” nem igazán- szerintem. A jövőbeli nyugdíjasok meg haha.

  A társadalomból kilépni nem igazán lehet még, csak kollektíve lehetne de hát ugye ez ábránd. Félő, hogy ami még ebben a rendszerben ér vmit is(egészségügyi ellátás, rendfenntartás, tűzoltóság)az is nagyon erősen hanyatlóban van.

  Szóval nekem érzésre ez az írás nagyon ült.

 26. Balázs,

  te ahhoz a rendszerhez hasonlítod a mostanit, hogy az mennyiben volt jobb, ami TÖNKREMENT, mert szar volt???

 27. 11 Jancsika

  Még annyit a leveled kapcsán: Nem igazságos, hogy minden felelősséget a baby-boomer generáció nyakába varrsz.
  Azok többsége semmi mást nem tett, mint amit ma is tesz az átlag polgár. Próbáltak megélni azok között a feltételek között, ami adott volt nekik. Persze a vezetőknek jobban kellett látni, hogy hová vezet mindez.
  És a mai generáció sem tesz mást, mint megy tovább azon az úton, ami még mélyebb válságba visz.
  A másik, ami megdöbbentett, a család férfitagjainak 50 évesnél nem magasabb életkora.
  Szerencsére ezt én saját környezetemben nem láttam, kivéve apósomat, aki 50 évesen halt meg. De őt úgy is könyveltük el, hogy rettenetes balszerencséje volt, hogy a mai magasabb átlagéletkor mellett neki csak ennyi jutott.
  Ennyire meghatározhatják ezt genetikai tényezők? És ezen nem segít egy mai modern egészségügy sem, ami az átlagéletkort ilyen hatékonyan feltornázta?

 28. 26: hubab:

  „Még annyit a leveled kapcsán: Nem igazságos, hogy minden felelősséget a baby-boomer generáció nyakába varrsz.”

  Jogos, voltaképpen a legnagyobb probléma az, hogy nincs alternatíva. Semelyik generáció számára nem áll rendelkezésre olyan modell, rendszer vagy életmód, ami a fenntarthatóságot vagy a biztos jövőt garantálni tudná. Egy ilyen rendszernek vannak már elemei, de ezeket az elemeket is csak egy nagyon szűk kisebbség ismeri (vagy tudja egyáltalán, hogy léteznek). Ezen a blogon sok ilyen elemet tárgyaltunk már.

  De azért a levélkém védelmében annyit hadd mondjak el: a folytonos növekedési paradigma jól kiszámítható végzete 40 éve tökéletesen ismert és matematikai pontossággal jósolható dolog (Limits to Growth), de 40 év alatt nem történt semmi, hogy a jól látható végzetet elkerüljük. Márpedig minél később fogunk hozzá a változtatáshoz, annál nehezebb lesz. Ebből a szempontból a 40 évvel ezelőtt aktív generációnak tehát igenis nagyobb a felelőssége, ők ugyanis még kisebb áldozatok árán képesek lettek volna más utat választani, de nem tették. Nekünk már muszáj lesz valamit kitalálni (vagy megdögleni), nem lesz választásunk.

  „Ennyire meghatározhatják ezt genetikai tényezők? És ezen nem segít egy mai modern egészségügy sem, ami az átlagéletkort ilyen hatékonyan feltornázta?”

  Már sokszor idéztem azt az 1967-es kanadai tanulmányt (Amit ha egyszer megtalálok a neten, akkor tuti lementem magamnak, hogy ne csak a levegőbe beszéljek), ami statisztikai módszerekkel kimutatta, hogy a lakosság főbb egészségügyi paramétereit 30%-ban az öröklött, 30%-ban a környezeti, 30%-ban az egyéni életmódra visszavezethető tényezők, és MAXIMUM 12%-ban az egészségügyi rendszer képes befolyásolni. A tanulmányt 2005-ben megismételték – rémisztően hasonló eredményekkel.

  Tetejébe Magyarországon a 12% már csak álom, és egyre inkább az lesz. Ma a nagy költségű betegségek esetében (rákos megbetegedések, nagy műtéti beavatkozást igénylő elváltozások, stb.) 60 év fölött gyakorlatilag már csak legyintenek egyet az orvosok, és viszontlátásra. Az egyik barátom pl. sokáig Debrecenben dolgozott a traumatológiai központban (Kenézy), és mesélte, hogy ha ugyanazzal a traumás sérüléssel bementem volna én, mivel egészségügyi dolgozó vagyok és aktív fiatal, olyan ellátást kaptam volna, amit még a legtöbb nyugat-európai országban sem (Németországban biztosan nem, mert itt a műtéti szakmák rettentően szarok, a németek nem tudnak normálisan operálni). Ha viszont bejött volna egy cigány fiatal, neki begipszelték volna, és kész. Igaz, egész életére nyomorék marad, de ez senkit sem érdekel.

  Az elmúlt 20 évben rettentően leépült az egészségügy, csak éppenséggel nem vettük észre, mert a politika igyekezett mindent a szőnyeg alá söpörni. Azazhogy talán az a legjobb megfogalmazás, hogy nem leépült, hanem extrém mértékben megdrágult, és a drágulással a magyar gazdaság nem tudott lépést tartani, így a 12%-nak csak egy nagyon kis részét vagyunk képesek hozni. Hogy is mondta Gyurcsány? „Fiacskám, helyrejött az egészségügy? Lószart, mama, csak tudják, hogy ki vagy.”.

 29. 25.
  Nem hasonlítom egyiket a másikhoz. Nem kell ide energiakrízisből fakadó gazdasági letörés. Elég a demográfiai mutatókat megnézni. Az önmagában kész csőd lenne 15-20 éven belül. nekem 6 éves a kislányom.
  Egyre több a nyugdíjas a keresőkre. Én mint kereső kiléptem a rendszer hasznos tagjai közül pl. Egyre többen lesznek így, az adópolitikát elnézve. A sok fiatal pedig nem fog termelékeny lenni, legalábbis nem úgy ahogy egy mai gazdaságban kéne nekik teljesíteni.
  A társadalom összetettsége is változik. A cigány népesség részaránya nő sajátságaikkal együtt. És ezt a hatást fokozza a munkalehetőségek csökkenése és az emberek fizetési moráljának és lehetőségeinek drasztikus esése.
  Ez persze nem azt jelenti, h a nyugdíjasoknak bármi is felróható, hacsak nem az, hogy meg kéne halniuk a költségvetési optimum elvárásainak tükrében. Ahhoz képest még jó is nekik az a 60 ropi egy élet munkájáért.
  A kormányok, uralkodó elit hozzáállása nagyon alacsony szinten áll. csak az erőforrások bővüléséből és a tudomány fejlődéséből fakadó túltermelés kicsiny része teremti meg ezt a pl. nyugdíjnak nevezett valamit. legalábbis az előző évszázadokhoz képest. ( persze tudom, hogy hatalmas része a nyugdíj(ak) a költségvetésnek)
  hamarosan GAME OVER. A kormány ha akarna se tudna mit tenni, az más kérdés, hogy nem is akar.

 30. 11 Jancsika
  egy ismerősöm ezt egyszerűbben és rövidebben megoldotta.
  áthúzta a levelet és ráírta nagy betűkkel:
  A NAGY PALI FASZÁT !
  és visszaküldte a szolgáltatónak.

  kb mindkét levél ugyanarra a sorsra jut…..

 31. 27. Jancsika
  Ugyan neked Németországban jobb. Talán később hullik darabjaira, bár ma már ebben sem vagyok annyira biztos mint akár 1 éve.

  Te mint képzett orvos nagyon hasznos tagja lehetnél egy egy csoportosulásnak, miért gondolod, hogy No.-ban több esélyed lehet?

  Miért nem inkább Skandinávia vagy egy dél-amerikai dzsungel falu?
  Népsűrűség kicsi, orvos többet ér élve mint halva stb.stb. csupa vonzó alternatíva.:-) komolyan.

 32. 30: Balázs:

  „Miért nem inkább Skandinávia vagy egy dél-amerikai dzsungel falu?”

  Komolyan ez a terv, csak még nem most. Skandináviát egyébként én csesztem el. 2007-ben lett volna lehetőség kimenni fizikusként a Karolinskára (az a stockholmi egyetem) kutatni, fél év kutatás és nyelvtanulás után pedig folytathattam volna a radiológus szakképzést a svédeknél. De nemet mondtam, egyrészt, mert akkor még nem volt meg a fizikus diplomám (2008 februárjára lett meg), másrészt, mert akkor még azt hittem, be fogom tudni fejezni a szakképzést Magyarországon. Nem így lett, fél évvel később kirúgtak Szegedről, egy évre rá pedig már a megélhetésünk is veszélybe került, így húztunk kifelé Angliába.

  Jelenleg az a helyzet, hogy ha Európán belül akarok maradni és szakvizsgát akarok, akkor szinte csak Németország jön szóba. A skandinávok a továbbiakban nem fizetnek nyelvtanulást (korábban volt 6 hónap ösztöndíj erre), és eleve csak szakorvosokat keresnek. Az angoloknál 25-30 év egy szakvizsga, addigra rég beüt a geddon. A franciáknál, olaszoknál, spanyoloknál stb. nem ismerem a helyzetet, de nem ezeken a nyelveken nem tudok, ösztöndíj meg nincs nyelvtanulásra orvosoknak ezekben az országokban.

  A cél tehát először is a német szakvizsga, aztán majd meglátjuk. Ha 3-4 év múlva még lesz olyan ország, ahol vastag zsetont lehet keresni szakorvosként (Kanada, USA, Ausztrália, Dubai esetleg), akkor húzás oda tőkét gyűjteni, ha nem lesz, akkor irány Norvégia minél hamarabb.

 33. Balázs, ha a kormány akarna, tudna tenni, csak neki mindig 4 évben kell (tud, akar) gondolkodni.
  nem máról holnapra, vagy tíz év múlva. Ezt nem állítom, de tudna.
  És le kéne már szokni, hogy mindig-mindenkit akarata ellenére a lehető legjobb körülmények között a legtovább eltartani.

 34. 32.
  „És le kéne már szokni, hogy mindig-mindenkit akarata ellenére a lehető legjobb körülmények között a legtovább eltartani.”

  ez igaz. mivel az ember „hereösztönét” erősíti. De a növekvő kisebbség közel ilyen mérvű probléma.

  A kormány szerkezetéből fakadóan nem tud ilyen mérvű valtozást eszközölni. Hiába lenne lehetősége, ha egyszerűen képtelen.
  hiába van fegyverem, ha belsőleg, akaratilag képtelen vagyok meghúzni a ravaszt. Külső-, belső lehetetlenség egykutya.
  De forrásuk sincs elég, így számomra csakis költői a feltételezés. Ezért gondolom, hogy annyi.
  Kínában pusztán demográfiai okok( fiúgyermek érték, leánygyermek kuka) miatt 30 éven belül fen-tarthatatlanná válna a társadalom. A nemek aránya annyira elcsúszott, hogy jelen gazdasági növekedésük sem húzná ki őket ebből a gödörből. nem lenne annyi fiatal aki azt most még dolgozó, később tehetetlen gigászi tömeget eltartaná.

  Ha erre pakoljuk még a már ismert gondokat akkor láthatjuk, hogy jelen világunk kissé átalakulóban van-finoman fogalmazva.

 35. 31.
  Szülőfölded előnyeit nem is vetted számításba?

 36. Magyarországnak volt egy méregkeverő divatos időszaka/1900 körül/
  A már haszontalanná vált öreg italába áztatták a mindenütt kapható arzénes légypapírt.
  Gyakorta észrevette az illető a szándékot,mivel több alkalommal kellett inni a halálhoz-de megadóan elfogadta családja ítéletét.
  Tulajdonképp nem is akart ingyenélő lenni.
  Más kor volt , keményebb emberek voltak.Nem rezeltek be annyira az elmúlástól.
  De ebből ne vonjon le senki semmi rossz következtetést.
  A magam részéről kedvelem az idősek társaságát és hiányolom őket a munkahelyekről.
  Nem igazán látok agg rendszergazdákat,szoftverfejlasztőket 🙂
  Mintha eltűntek volna az idősek.
  Szinte csak orvosi pályán látni hatvanasokat,hetveneseket.

 37. Elsősorban a választási rendszert kéne úgy megváltoztatni, hogy az aktív korúak és azon belül is munkával rendelkezőek szavazata többet érjen.
  Persze felmerül a probléma, hogy visszaélnek a nagyobb szavazati aránnyal rendelkezők. hát, akkor először is az oktatást, de leginkább a nevelést, szocializálódás menetét kéne megváltoztatni, vagyis röviden fogalmazva a jelenlegi problémát NEM LEHET demokratikus és legfőképpen liberális hozzáállással megoldani.
  Lehet ezt más módszerrel is, de semmiké nem liberális és demokratikusan. Ez nem jelenti feltétlen a melike butaságait és más vízióit, hogy Dunába lövés, de az tisztán látszik, hogy nem működik, hogy az aktívak vállán tartani az inaktívakat a szarosbödönben. Így tutira megfullad mindenki, az aktívak mert elfogy a levegő, összecsúsznak és a utána az ő vállukon tipró inaktívak is elmerülnek a szarban.
  Ennyi. Ez az armageddon, nem olyan hülyeség, hogy kimerül a humusz, meg elfogy a tűzifa.

 38. 5 Mancstappancs
  Mégegyszer:az elsődleges kiadások a GDP kb 42%-a ennek 72%-a a jóléti kiadások és ennek 33%-a a nyugdíj és eü kiadás kompletten.
  Minden egyéb már nem köthető a nyugdíjasokhoz.Ha elosztod a nyugdíjasok 30%-os arányával a teljes népességen belül- 2980000fő – akkor a két arány gyakorlatilag megegyezik.Ne feledd ők ezért a pénzért általában megdolgoztak.A másik inaktív réteg az oktatásban résztvevők száma kb 2 millió( 20%) oktatásra fordított pénz részaránya 13%+5%(a szociális kiadások negyede+eü+kedvezmények stb)az arány közel azonos.
  Ha hozzátesszük a felnevelésükhöz -kb. 25év- szükséges sokmilliót, bizony igen sokba kerülnek.Az átlag nyugdíj az átlag kereset kb. 39%- a Az időseket azért is kell megbecsülni mert ők neveltek fel minket,tége.A gyerekeket pedig azért, hogy ők esetleg ne így viszonyuljanak majd hozzánk, hozzád ha megöregszünk.Forrás eurostat pm

 39. 37 Sztahi:

  Ne haragudj, még egyszer nem írom le az egészet. Ha érdekel, ez a cirka harminc hozzászólás nem olyan hosszú, hogy ne lehessen végigolvasni negyedóra alatt (értelmezve).
  ..
  A megbecsülés és választási szavazatvásárlás nem ugyanaz.
  De ha nem érted, hogy persze-persze, de hát nincs már annyi pénz a rendszerben mint eddig, pláne hogy kölcsönökből tartottuk fent a látszat-liberális-demokratikus-jóléti-gulyásnyugatizmust, akkor sajnállak.
  Ennyi.

 40. 37: Sztahi:

  „Ne feledd ők ezért a pénzért általában megdolgoztak.”

  Ott az egyetlen probléma, hogy a fent belinkelt cikk tanúsága szerint a jelenlegi nyugdíjasok közül a 3 millióból kb. 490.000 az, akik TÉNYLEG megdolgoztak a nyugdíjért. A többiek – ha tetszik, ha nem – szépen élősködnek a rendszeren. Vagy a 40 év munkaviszony nem volt meg, vagy a nyugdíjkorhatárt nem érték el.

  Plusz itt megint arra referálnék, amit feljebb már írtam: a társadalom FOLYAMATOSAN más, nem a nyugdíjjárulékból származó bevételekből kénytelen pótolni a nyugdíjkassza kiadásait (mindamellett, hogy a nyugdíjjárulék összege is folyamatosan nő – a hetvenes években még 3% körüli összegről indult).

  Tehát nem igaz az, hogy az állam beszedte a pénzt és másra költötte, sőt, éppen ellenkezőleg, az állam még extra bevételi forrásokat állított a nyugdíj szolgálatába. És az sem igaz, hogy a nyugdíjasok ezért megdolgoztak volna – természetesen tisztelet a kivételnek.

  De csak egy kérdés ide, hogy belásd, mennyire paradox a helyzet – a posztban eredetileg felvetett gondolatmenet alapján: ma Magyarországon 65 év a nyugdíjkorhatár, és 68 év a férfiak születéskor várható élettartama (71 a nőké). Hogy a francban lehet három millió nyugdíjas, ha összesen átlagosan 3-6 évig élünk a nyugdíj után?

  Nyilvánvalóan úgy, hogy a jelenlegi nyugdíjasok java része még be sem töltötte a 65-öt.

 41. 39 jancsika

  Ebben a korhatáros dologban azért azt tudvalevő, hogy az átlagot nagyon lerontják a cigányok. Az a férfinépesség, aki nem dohányzik, nem iszik, nem dolgozott festékgyárban és nyomdában, pláne örökletes betegségnem nem szenved, azok a 68 évnél sokkal magasabb életkort érnek meg.

  Itt az átlagéletkor a nyugdíjasoknál:

  xhttp://www.budapestinstitute.eu/uploads/foglpol20_7adattar_6_3tablazat.pdf

  Az x-et az elejéről ki kell törölni. ja, és javaslom az arányok értelmezését a rokkantak és teljes jogú nyugdíjasoknál…
  nagyon érdekes adat.

 42. A nyugdíj lényegében egy luxus intézmény, ami nem is túl régóta létezik – és azt látjuk, hogy jelenlegi formájában nem is húzza már sokáig. A társadalom nem képes finanszírozni, hogy valaki 60 évesen (tudom, hogy már nem annyi) nyugdíjba ‘vonul’, és már csak a Dunára jár ki horgászni, illetve mindemellett igénybe vesz plusz ingyenes szolgáltatások is.
  Akinek ez megadatott, annak kurva nagy szerencséje volt (másik oldalról meg valószínűleg kurva sokat szívott odáig /1-2. vh, Rákosi stb./).

  Ennek a rendszernek vége, tudomásul kell venni, hogy csak a nyugdíjból nem lehet majd megélni, mellette vagy tovább kell dolgozni (hülye Orbán éppen ezt akarja megtiltani), vagy az addig felhalmozott vagyon hozamával /vagy felélésével/ kell kiegészíteni a nyugdíjat.
  Szóval felesleges vitatkozni, attól még nem lesz több pénz a rendszerben. Természetesen, azt kutya keményen meg kell nézni, hogy ki mennyit fizetett be a rendszerbe, és az alapján adni, amennyi ‘jut’.
  Szolidaritás ide vagy oda, akinek nincs meg a szükséges szolgálati ideje, nem adnék semmit, tartsa el magát, ahogy tudja – nem lehet mindent és mindenkit annak a 3 milliónak a nyakába varrni.
  Mondjuk még azt is megtenném, hogy valamennyi eü. járulékot vonnék a nyugdíjból is – ha már nem adóztatom 😉 .
  Egyébként most jelennek meg majd a rendszerben azok a – többségében – cigányok, akik a rendszerváltás óta már nem tudtak /akartak/ ‘járulékbefizetős’ munkahelyen dolgozni – kíváncsi vagyok, velük mit fognak kezdeni – miután hivatalosan nincs nyugdíjjogosultságuk, de van egy olyan tippem, hogy nekik majd ‘állampolgári jogon’ folyósítani fognak valamennyi nyugdíjat – és persze közben megveszik a szavazataikat.

 43. 40: Piszkos jó a táblázat! Megint köszi a forrásért!

  Két dolog tűnt fel egyből: az egyik, hogy gyalázatosan fiatalon mennek el a magyarok nyugdíjba (51-52 év, szemérmetlenség – és ez az ÁTLAG!!!), a másik, hogy a helyzet a Fidesz-kormány első regnálása alatt volt a LEGROSSZABB (a nyugdíjba vonulók átlagéletkora szempontjából).

  Ezek után leshetjük, hogy a 2. Fidesz-kormány majd ténylegesen csinál valamit, hogy javítson a rendszeren… Szomorú.

 44. 41 Observer

  Nem fognak kapni. Esetleg valami nagyon-nagyon minimális-jelképeset. Túl rossz üzenete lenne arra a regnáló kormányra nézve. Esetleg ingyenkonyhák, ilyesmi.

 45. 41: Observer:

  Annyit azért ne felejtsünk el, hogy a jelen költségvetési rendszerben (Ahol a kormány, mint egyetlen és egyeduralkodó gazdálkodó szervezet a központi költségvetésen keresztül oszt újra gyakorlatilag mindent) a nyugdíjak adóztatása gyakorlatilag értelmetlen – azaz mégsem.

  Mert ugye arról van szó, hogy ugyanabba a kasszába adóztatsz vagy járulékoztatsz vissza, ahonnan a nyugdíjat osztod. A végeredmény mindenképpen az, hogy kevesebb lesz a nyugdíj, csak állam bácsi egyik zsebéből a másikba pakolgatott egy kis zsetonkát. Teljesen más lenne a helyzet, ha a nyugdíj egy másik gazdálkodó szervezettől származna, nem az államtól (pl. mint itt a németeknél – a Rentenversicherungnak semmi köze a szövetségi köztársasági büdzséhez).

  A nyugdíjasokat viszont a szavazófülkében kizárólag az fogja érdekelni, hogy mennyi a végösszeg, az, hogy bruttó vagy nettó ennyi vagy annyi, hidegen fogja őket hagyni.

  Ennek ellenére állam bácsinak mégiscsak megéri a központi költségvetésből kifizetett kiadásait adóztatni, méghozzá azért, mert így fiktív összegekkel képes javítani az ország makrogazdasági mutatóit (az az áldott GDP így növelhető papíron). Gyakorlatilag ezért áll fenn az a paradox helyzet, hogy pl. a közalkalmazottak is adóznak – ennek ugyan semmi értelme, hiszen ugyanabba a kasszába adják le a sarcot, ahonnan az egész bruttó fizetésük származik. Viszont az így megnövelt GDP-nek nagyobb százalékát lehet eladósítani, anélkül, hogy ez bárkinek (pl. a külföldi befektetőknek) szúrná a szemét.

  Mentségére legyen mondva mindenkori kormányunknak, gyakorlatilag minden kormány él ezekkel az eszközökkel már jó 50 éve.

 46. 44 Jancsika:

  Dehogyisnem lenne oka a nyugdíjak adóztatásának. Gazdaságtanilag igaz amit írsz, de ha valamit adóztatok és nem úgy, mint anno hogy előtte felbruttósítom, akkor mégiscsak többet kap vissza az állam. Most kifizet mondjuk átlagban 85 ezret havonta és fejenként, úgy meg 85-(16%)-ot, tehát 71400 forintot.
  Lehet persze sírni, hogy éhen halnak, de akkor kell csinálni nyugdíjas üzletet, ahol csakis költségáron vásárolhatnának alapvető élelmiszereket és ennyi.
  El kell felejteni már azt, hogy felépítették az országot, meg ha te anyád és apád és te is leszel öreg megoldások és szájtépések. Más módszer kell ide.
  Unortodox, mondhatni.

 47. 45: mappancstappancs:

  Persze, úgy van, ahogy mondod, de egy pillanatig gondolkodjunk a kormány szemszögéből.

  Magyarországon jelenleg a szavazók legnagyobb tömege gazdaságilag inaktív. A gazdaságilag inaktívok közül a legnagyobb csoport (3 millióval) a nyugdíjasok. A nyugdíjasok legfőbb érdeke, hogy a jövedelmük vásárlóértéke megmaradjon, vagyis, hogy egyrészt a nyugdíj összege ne csökkenjen, másrészt, a jelenleg ingyen járó szolgáltatások köre ne csökkenjen.

  Ha az állam elkezdi adóztatni a nyugdíjat, az pontosan azt jelenti, hogy a nyugdíj vásárlóértéke csökken. Vagyis ez egyenértékű azzal, hogy végrehajtják a nyugdíjcsökkentést. Ez politikai öngyilkosság, mivel bármelyik kormány, amelyik ilyet tenne, biztosan elveszíteni a következő választást, de megkockáztatom, hogy ebben az esetben még a forradalom sem kizárt.

  Vagyis politikailag a nyugdíj adóztatása egyenértékű a nyugdíj csökkentésével (és a jelen helyzetben egyébként gazdaságilag is). Semelyik demokratikusan megválasztott kormány nem fogja ezt meglépni, vagy csak akkor, ha már tényleg az államcsőd lenne az alternatíva.

 48. Értem én, de az van amit írsz, hogy egyszer eljön az a határ. és nem feltétlenül a pénzügyi vonalon, hanem az emberek fejében – én már átléptem, a megfelelő dolgok meg is történtek – hogy nem hajlandóak két irányba adózni. Vissza a nyugdíjasok miatt és előre, mert ő már nem fogja ugyanazt megkapni. Az orvosok menekülnek, a vállalkozók csődben, de nekik is zabálni kell, valamit ők is csinálni fognak… és csinálnak is.

  Nézd csak az alábbi grafikont:

  http://outside.mfor.hu/mfor/images-charts/chart_id_241_2010_07_27t16_52_18_02_00.png

  2013-ban minden negyedévben micsoda összeget kell törleszteni! És ebben a lejáró állampapírok nincsenek is benne.

 49. Senki se mondja hogy az inaktívak nem adóznak.Pl Horvátországban épp most emelik 0-ról 5%-ra az élelmiszerek és gyógyszerek ÁFA-ját.
  Ezzel szemben pontosan emlékszem mikor ,kupamiháj, 94 körül 12%-ra emelte nálunk az elemózsia forgalmi adóját,és kijelentet hogy ez az utolsó népnyúzó ötlet.A későbbiekben nem adja nevét megszorításhoz.Nos ha ő nem is de más megtette.
  Ha szigorú szemüveggel nézzük a dolgokat akkor 18 éve a magyar 12%-kal több adót fizetett be az orvosság és a kaja után.hadd ne említsem pl az áram árát is.Itt van Paks és többet fizetünk mint a horvátok,szlovének?
  A statisztika csal egyébként ,mert nem csak netto árat kell nézni hanem a különböző rátett járulékos költségeket.Pl :szénipari szerkezet átalakítás.
  nekem mondhat bárki bármit-súlyosan adóztattak minket.
  Az okok pedig ismertek :a bősi erőműre elbaszott 600 milliárd akkori forint,a bezárt szénbányák helyett orosz gázimportból fűteni és a bányászokat lenyugdíjazni.És egyáltalán minden termelő ágazat bezárása és mindenkit az égvilágon nyugdíjba tolni.Ilyen fantáziátlan országvezetés sehol nincs mint nálunk.
  Ha nem lett volna trianon ,a nemzetiségek már akkor is fegyveres harccal leváltak volna rólunk mert ezt ami itt megy csak mi magyarok tudjuk elviselni.
  Ez speciálisan ránk van kiosztva.
  Megjegyzem néha nagyon viszket már a tenyerem ha patkányokat nézem a híradóban.22 éve ugyanazokat vetésforgóban.

 50. 44: Apám nyugdíjas, vele szoktam beszélgetni nyugdíjügyben 🙂
  Egyértelműen az a véleménye, hogy jobb a kevesebb nyugdíj, mint a semmilyen. 🙂
  Ergo elfogadhatónak tartja, hogy legyen eü. járulék (ami nem ‘halmozódik’, mint a nyugdíj, elvileg csak akkor kapsz ellátást, ha fizetsz járulékot – lásd családtagok járuléka) és miután kirovó-felosztó rendszer van, az adózás ellen sem lehetne nagyon ágálni.
  Persze ez csak egy vélemény és valószínűleg nem tipikus 😉 – hozzátéve, hogy 75 éves koráig aktívan dolgozott, és mind a mai napig (most 83) végez szellemi munkát, műveli a kertjét és nem ‘tömegközlekedik’ ingyen. 😉

  Ha a nyugdíjakat nem bruttósítják fel, akkor ezek a lépések mindenképpen segítenék a rendszer fenntarthatóságát.

  47: Ehhez még hozzá kell csapni a lejáró állampapírok után fizetendő összegeket. Vagyis a helyzet rosszabb.

 51. Rosszabb ám. A belső tartozásról se feledkezz meg.

 52. Tibor bá, ha mindenki az átlagos korban halna meg, és végigdoldozna 40 évet, a nyugdíjkasszának semmi baja nem lenne. De az átlagban benne vannak azok is, akik 0 és 68 éves koruk között halnak meg – és így nem fizetnek be annyi nyugdíjjárulékot, mintha végig dolgoznának, és azok is, akik 80-100 éves korukig élnek, és kapják a nyugdíjat. Így már éppen csak hogy kijönne a befizetésekből a kifizetések összege – ha közben nem lopták volna el minden ciklusban a nyugdíjvagyont, ha a gazdaságpolitika nem szar és mégszarabb között ingadozna, ha egészséges lenne a társadalom korfája, ha minden munkaképes ember dolgozna, stb.

  Az utolsó néhány (4-5?) évben az a helyzet, hogy de facto államcsődben vagyunk, és napról napra trükközik a kormány, hogy hogy ne kelljen ezt hivatalosan bejelenteni. Az állam már önmagát csonkolja, stratégiai fontosságú állami intézeteket sorvasztanak a működésképtelenségig, fojtogatják a gazdaságot az áfa-visszafizetés halogatásával, stb. csak hogy egy kis időt kapjunk még a csőd bejelentéséig. Mért pont a nyugdíjasok maradnának ki az össznépi spórolásból?

  Svájci, vagy milyen indexálás szerint növelik a nyugdíjakat, vagyis az infláción felül a GDP-növekedés felét is mellécsapják. Most, hogy csökken a GDP, viszont nem csökkentik a felével a nyugdíjnövekedést. Szerintem ez nem igazságos. Amikor mindenki szív, mért pont Ti ne? Ebben az országban mindenki be van csapva, sokszorosan, mért állítod be úgy mintha ez csak a nyudgíjasokkal szembeni igazságtalanság lenne? Egy hajóban evezünk, egy hajóval süllyedünk.

 53. 22: „nem vagyok arról meggyőződve, hogy a mindenkori költségvetés a nyugdíjrendszer bevezetése óta eltelt években egyáltalán bármelyik évben is kiadott-e többet nyugdíjcélra, mint amennyit beszedett.” – Itt nem az ellenkezőjét akartad mondani? Vagyis hogy többnyire többet költött a költségvetés a nyugdíjcélra, mint amit beszedett?

  23: Nagyon sok közalkalmazott munkája értéket teremt. Egyrészt nagyon sokan konkrét terméket, javakat állítanak elő (pl. a tápiószelei génbankban vetőmagokat), sokan konkrét szolgáltatást nyújtanak, sokan meg a rendszert működtetik (egy barátom például takarmányozással kapcsolatos törvénytervezeteket ír a minisztériumban). Ez mind érték. Ezzel szemben a versenyszférában hasznot állítanak elő, nem értéket. Néha érték is keletkezik véletlenszerűen, de sokszor épp abból lesz a haszon, hogy valamilyen értéket felszámolnak (pl. áruház a természetvédelmi terület helyén).
  Szóval, ha kérhetném, hagyjuk ezt a blőd dumát, hogy aki közalkalmazott, az nem értéket termel, kvázi csak élősködik.

  Amúgy, Jancsika, a fő mondanivalóddal egyet tudok érteni.

  34: Balázs, elfelejted, hogy Kínában nincs nyugdíj, így az egész problematika nem létezik. Az emberek addig élnek, amíg tudnak magukért dolgozni, vagy amíg van gyerekük aki képes eltartani őket.
  Megjegyzem, 90% esélyt látok arra, hogy én is így járok majd, de addig is fizetem az adót és a nyugdíjjárulékot, hadd éljenek az öregek, míg tudnak.

  37: Macstappancs, eddig értelmeseket írtál ehhez a ponthoz, de ez a bejegyzésed szerintem marhaság. A diktatúra nem old meg semmit, csak előrehozza az összeomlást. Pontosabban, megoldhatna sokmindent, de ahhoz kellene egy értelmes és önkorlátozó diktátor, olyan pedig nincs a láthatáron. (Hacsak nem Csaba testvér.)

 54. 53: Ábel:
  „Itt nem az ellenkezőjét akartad mondani?”

  De, csak mire észrevettem, hogy fordítva írtam le, már nem tudtam korrigálni. Örülök, hogy valaki észrevette, mert ez azt jelenti, hogy figyelmesen végigolvastad! 🙂

  „Nagyon sok közalkalmazott munkája értéket teremt.”

  Jogos, saját választott szakmám, az orvoslás is közalkalmazotti viszonyok között működik, de a munkaképesség helyreállításával sok esetben képesek vagyunk értéket teremteni. Teljesen igazad van.

  Az már egy külön mise, hogy a 750.000 közalkalmazottból mennyi az, amennyire TÉNYLEGESEN szükség van az általa végzett értékteremtő tevékenység miatt… ha azt veszed, hogy Ausztriában fele ennyien vannak, és mégis jobban áll az értékteremtő gazdaság szénája, mint nálunk, akkor azért 375.000-et át lehetne képezni valami értelmesebb feladatra (akár a versenyszférában).

 55. 54: Oh, boldog Ausztria! Nincs minden agyonszervezve, agyonellenőrizve, agyonbonyolítva stb. mint nálunk. Ha az állam nem bízik a polgáraiban, akkor mindent ellenőrizni kell. Sok felesleges tevékenységhez bizony sok ember kell. 🙂

 56. Fiú. Fiúgyermek kell. Kb. 2-3. az lesz a nyugdíj, a többi csak duma:-)

 57. 56: Ha azt a pénzt, amibe a gyereknevelés kerül, befekteted, királyi ‘nyugdíjad’ lesz. 😉 Nekem van három – pénzügyi oldalról totális anyagi csőd. 🙂

 58. 54: MOstanában nagyon sok közalkalmazottat kirúgtak, hogy csökkentsék a költségeket. Csak -közalkalmazott barátaim szerint- sajnos pont azokat rúgták ki leginkább, akik dolgoztak, és a leggerinctelenebb munkakerülő káderek kerütek pozícióba.

  A dolog főleg akkor furcsa, amikor egy Fidesz-szimpatizáns jó munkásembert rúgnak seggbe, hogy a helyébe egy exkomcsi férget tegyenek.

 59. 56: Nálunk lehet lány is. Kínában meg úgyse lehet 1-nél több.
  57: Ha feltételezed az 5%-os kamatot, akkor számszakilag biztos jobban jössz ki, mint a gyerekneveléssel. De egyrészt mibe tudod fektetni a pénzed úgy, hogy a Geddon ne vigye el? Másrészt én inkább választom a szerény öregséget szerető hitvesem és gyerekeim körében, mint az aranyaimat számolva egyedül.

 60. 59: Mit gondolsz, miért van ott a szmájli? Én se cserélném el a gyerekeimet a világ minden kincséért sem. 🙂

  „én inkább választom a szerény öregséget szerető hitvesem és gyerekeim körében, mint az aranyaimat számolva egyedül”

  Ugyanakkor addigra szerető hitvesed régen megunt (mert egy süket, zsémbes, a kuporgatásba belepistult vénember leszel), a gyerekeid meg elhúznak a világ túlsó csücskébe pénzt keresni. És még aranyad sem lesz, amiben vigasztalást lelhetnél. 🙂

 61. Szerintem ha költségvetési(és egyéb)egyensúlyt akarunk teremteni, akkor a szociális juttatásokat (nyugdíj, gyerek utáni és egyéb juttatások) a befolyó pénzek (adók, járulékok) mértékéig kellene fizetni. Persze azon belül „igazságosan” elosztva.
  Azt semmi esetre sem engedném, hogy az inaktívak juttatásai meghaladják az aktívakét. Ehhez persze változtatni kellene a választási rendszeren. Lehet, hogy bunkóság, de úgy gondolom, az döntsön a pénz elosztásáról, aki befizette.

  Nem mellesleg roppant zavarónak tartom, hogy a bérem évek óta változatlan, miközben az általam (is) eltartottak juttatásai nőnek

 62. 60: Köszönöm a kedves jókívánságot. Hasonlóakat Neked is.
  61: Van benne igazság.

 63. 59.
  Kedves Ábel

  Nekem lányom van. 6 éves és ugye lányos apukának lenni a legjobb dolog a világon! Egyáltalán, a gyermekek csodálatos kis lények.
  Az viszont számomra egyértelmű lett, hogy miért volt nagy szám a fiúgyermek a régi paraszti világban, és miért minél több.
  Még munkaalapú társadalom volt akkoriban, talán ezen is túl fogunk lépni egyszer és közelíteni fogunk a természeti népekhez. és akkor még „Avatar” is lehet a földön.

 64. 62: Szívesen. De ez csak humor (akart lenni). 😉

 65. 53 Ábel:

  Kár, hogy nem tetszik, de ez a demokráciának csúfolt valami, ennek megváltoztatása nem egyértelműen diktatúra. Vagyis nem szükségszerűen.
  Az első demokráciában (a görögben) amire mindig olyan szívesen hivatkoznak a tolvajok, tudod ki szavazhatott?
  Az aki legalább egy görög katona teljes felszerelést ki tudta pengetni ezzel is hozzájárulva a demokrácia megvédéséhez. És ugye nem mondják róluk, hogy diktatúrában éltek…

  Erről többet mondani nem tudok, kérem kapcsolja ki.

 66. macskatappancs!
  Mért pont a nyugdíjasok szúrják a szemed?Ha már ki mondunk dolgokat,akkor ezt is mondjuk ki!
  Az 1 millió kisebbség támogatása az adódból és hozzájárulásaidból nem zavar?Csak a nyugdíjasok?Én is ellene vagyok hogy az én hátamra tegyenek mindent,Tibor bá megmondhatja,mert dörcögtem érte eleget itt már,de nem a nyugdíjasokra nézve..Elég sok léhűtő van az országban,meg kisebbség,meg aki játsza a szegény szerencsétlent,igénybe véve mindenféle támogatást..Én inkább azokra neheztelek mint a nyugdíjasokra,de ez nem érdekel senkit..

 67. Melike, nemcsak azok. Sőt, nem is a nyugdíjasok, hanem egy-két jelenség velük kapcsolatban. Utálom a piásokat, a drogosakat, a bagósokat és a cigányokat, vagyis akik megpróbálnak az én hátamon kapaszkodva előrejutni.
  No meg akik hülyeséget beszélnek.

 68. 66: melike:

  Cigányból ma van kb. 300.000, nyugdíjasból 3 millió. Melyik a nagyobb tehertétel?

 69. 68: A cigányok. A nyugdíjasok mégiscsak tettek le korábban az asztalra valamit. 🙂

 70. 68!
  Igen,mikor ezt írtam utánna olvastam a másik blogon amit írtál..De nem ez a lényeg.Hanem amit Observer írt a 69-ben..És ezt mosoly nélkül válaszoltam..

 71. A nyugdíjasoknak is csak egy része, egy másik része meg részben és a kisebbik része, amelyik teljesen.
  …ha pontosak akarunk lenni.

 72. Érzéseim szerint nyugdíjas ügyben át vagytok verve.

  A minimál nyugdíj kb. 33.000 forint. A nyugdíjasok nagy tömege 50-60.000 Ft körül részesül nyugdíjban. Ha ezt nem kapnák meg, akkor éhen halnának. 3 millió nyugdíjas nem dögölhet meg. Nem veszitek észre, hogy az orbán-kormány nyugger ellenes hangulatot kelt, hogy amikor eltörli a nyugdíjakat, mindenki tapsoljon. De (még egyszer) 3 millió nyugdíjas nem dögölhet meg. Nem is fog. Orbán már bevette az alaptörvénybe is: Mindenkit tartson el (az állam helyett) a saját gyereke, unokája, akárkije. Gondolkodj ésszel. Ha az állam nem tartja el a nyugdíjasokat, akkor azokat közvetlenül az aktívaknak kell eltartani, ami egy újabb, hatalmas ADÓ. Így meg az egyébként is beszedett adóból tartja el őket az állam.

 73. 72!
  Én észrevettem hogy nyugger ellenes hangulat van,pontosan ezért írtam amit.De macskatappancs csak fújja a magáét..Szerinte én beszélek hülyeséget…de már megszoktam..Legyen neki igaza,úgy sem megy vele semmire.. 🙂

 74. A másik átverés

  Aktív kontra inaktív.
  Hülyeség. 1 millió inaktív szeretne aktív lenni, de nincs munkalehetőség. Egy társadalmon belül senki se dögölhet meg. Mindenkit el kell tartani, akinek nincs lehetőség magát eltartani. Ha nem tartják őket el, akkor felkelés, lázadás, polgárháború!

  Ha van állásod örülj neki, de ne szapuld azt, akinek nincs, mert nem ő tehet róla. Ebben a pillanatban a kapitalizmus ebben a szakaszában van. nem vagyunk teljesen tehetetlenek, de sok minden kényszerpályán halad. Például eladósodni nem volt kötelező. Akik ebben közreműködtek, azokat kritizálhatod. A hedonistákat kritizálhatod. A hitelre vásárolt autózókat kritizálhatod, nagyobb kárt okoztak, mint Suchmann Tamás.

 75. Aztán miért ne dögölhetne meg? Miért kéne mindenkit eltartani? Mi lenne, ha az aktívak is letennék a vakolókanalat és ők is erre hivatkozva semmit nem csinálnának, hogy az államnak kutya kötelessége mindenkit eltartani.
  Akkor? Lenne 10 millió inaktív. Akkor?

 76. 72-74: Azért áttételesen nem ilyen egyszerű a helyzet.

  Ugyanis ha a kormány kevesebb nyugdíjat fizetne, kevesebb adót kéne beszedjen. Ha kevesebb adót kéne beszedjen, a magyar gazdaságban olcsóbb lenne munkahelyet teremteni, vagyis könnyebben összejönne az 1 millió. Ha 1 millióval többnek lenne munkahelye, megint kevesebb adót kéne beszedni, mert akkor a 3 millió már csak 2 millió, és így tovább. Ez voltaképpen egy öngerjesztő folyamat lehet, de sajnos nálunk 20 éve visszafelé működött: sokan elmentek nyugdíjba, pedig dolgozhattak volna még, emiatt több lett az adó, ami miatt munkahelyek szűntek meg, akiket megint el kellett tartani, és így tovább és így tovább.

  És még egyszer: ne keverjük a tisztes munkában megőszült időseket az 51 évesen nyugdíjba menő potyázókkal. Sajnos azonban a statisztika szerint ez utóbbi az átlag.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük