(93-sz) Adóalany vagyok

~00000Tudom, hogy tudod, hogy előbb vagy utóbb az adó is sorra fog kerülni. Hogy a fenébe ne kerülne sorra, és főleg, nekem ne mosolyogj a bajuszod alatt, mert, hogy te nem adózol. Azt hiszed, megúszod, csak azért mert nem vallasz be semmit, és ott csalsz adót, ahol csak tudsz? Megnyugtatlak, naponta többször is fizetsz adót és többet, mint gondolnád. Vedd tudomásul, hogy Magyarországon csak a levegőt szívhatod be adómentesen, de azt is csak azért, mert a magyar levegő beszívhatatlan.  Te nekem ne gyere azzal, hogy a 32.000 forintos minimál nyugdíj adómentes. Tudod, mit teszel te rokkantnyugdíjas, korkedvezményes kényszervállalkozó, megélhetési bűnöző? Megmondjam? Áltatod magad. Mert mit is csinálsz ezzel a 32.000 forinttal? Elköltöd az utolsó fillérig. El bizony. Kivéve azt az esetet, amikor adsz, az unokádnak egy ezrest vegyen magának ecstasyt, tudod azt a diszkó-tablettát. Be kell vallanom, az ecstasy után valóban senki se fizet Áfát, de egy fecske nem csinál nyarat! Aztán meg, nem mindenki nyugdíjas, és nem minden nyugdíjas ad az unokájának ecstasyra. Ha te se adsz, hát nem, de a teljes 32.000 forintot akkor se kajára dorbézolod el, mert arra csak 25.200 forint jut (kerekítve). A hiányzó 6.800 forint nem más, mint a 25,200 forint után levont ÁFA, ami bizony az állam bácsié. Magyarul, a te kis nyomorult nyugdíjadat ennyivel csapolja meg az állam. Bizony-bizony, megeszed azt a kis szalonnát, megiszod azt a kis tejet, és az állam máris gazdagabb lett 6.800 forinttal.

Most hogy belenyugodtál ebbe az elharácsolt 6.800 forintba, egy kicsit tovább idegesítelek. Történetesen ez a 6.800 forint csak a nyílt megcsapolás, van ugyanis rejtett csapolás is. Bizony! Vegyük például a mindennapi reggeli tejet. Ennek ára 254 Ft/liter. A 254 forintból 200 megy a tej ellenértékére, 54 pedig az ÁFA. Eddig ez világos, de az a liter tej nem repül a kosaradba. Ide-oda szállítják, ragad tehát rá gázolaj költség 26 forint, aminek a fele adó. A kartondoboz, amibe az italt öntik, szintén termék, ezért aztán terheli némi ÁFA. Aztán ragad erre a reggeli italra némi bérköltség hányad is, amik szintén meg vannak adóztatva Szó, ami szó, a 254 forintos tejből legalább 140 forint üti az állam markát, vagyis az általad kifizetett összeg némileg több mint a fele. Mindezt összegezve a 32.000 minimál nyugdíj fele visszakerül az államhoz. Hitted volna? Te persze ebbe már belenyugodtál, de én nem. Nézd, én csak egy egyszerű adóalany vagyok. Nem a közgazdász beszél belőlem, hanem az alany, nem az alanyi jog, ami már rég nincsen, hanem az adóalany, és az a véleményem, hogy ha az állam engem szélsőséges spórolásra kényszerít, akkor talán ők is spórolhatnának egy kicsit, mondjuk az állami személygépkocsi beszerzések terén. Nem aljasság azt mondani egy 20 méter hosszú, 6 éves Mercedesre, hogy már rég le kellett volna cserélni, amikor százezrek szaladgálnak 22 éves Trabantokkal, igaz csak vasárnap és havonta csak egyszer, de akkor is! Aztán ezek a stadionok. Jó-jó, focis nemzet vagyunk, illetve csak voltunk, de a régi dicsőségünk Orbán atyánk fejében nem tud elhalványulni, és úgy gondolja, ő megépíti a stadionokat, mi tanuljunk meg focizni.

Adókkal a népet mindig is sújtották, de régen valahogy ki lehetett a dolgot kerülni. Manapság a módszerek bomba biztosak. A középkorban kitalálták a kéményadót, amit ha valaki nem akart fizetni, hát lebontotta a kéményét és kész. Kiment a füst az ablakon, természetesen adómentesen.  Ezzel szemben ma csak vizelsz egyet úgy délután három körül és puff, az állam máris nyert rajtad, amennyiben vizelés után lehúzod a vécét. E művelet után ugyanis lezuhog vagy 5 liter víz, ami pénzbe kerül oda-vissza kétszer is, merthogy nem csak a vízért, de az elfolyó szennyvízért is fizetni kell, amit megdobnak egy kis áfával is. Erre te kitalálod, hogy nem vezeted el a szennyvizet, hanem begyűjtöd egy pöcegödörbe. Hahó, ezzel nem érsz el semmit, mert akkor meg „talajterhelési díjat kell fizetned”. Ki van ez találva! Tudod ki fog ebben az országban adómentesen vizelni? A miniszterelnök, mert neki esze ágában sincs otthon vizelni, ő a parlamentben végzi a dolgát, állami költségen. A 20 méter hosszú Mercedeshez ez is jár! Ha ingyen akarsz szarni, hugyozni, menj el képviselőnek. Ha pedig egész nap otthon ülsz, mint nyugdíjas vagy munkanélküli, azaz ezen apró kis 4 millió lelket számláló csoporthoz tartozol, akkor fizess, vagy járj ki a ház falához, esetleg a lépcsőházba. Tudod, úgy ahogy a Központi Bűnüldöző Igazgatóság (na jó, most már megszűnt, de van helyette más) kissé elhízott vezetőjétől tanulhattuk, aki azóta egy ültő helyben összetört négy autót (Plusz a sajátját, akarom mondani a rendőrségét) jobban mondva nem is ő, hanem valaki, aki nagyon hasonlít rá. Igaz, ha én nyomozó lennék, akkor ennél jobb történetet találtam volna ki, de ez egy egészen más történet.

Azt mondták a piacgazdaság nélkül nem engednek be Európába. Mi persze be akartunk menni. Mit menni? Egyenesen tódulni, és ezért természetesen hagytuk, hogy legyen piacgazdaság. Ki akar állandóan Bécsbe menni egy porszívóért? Aztán egy kicsit elment a kedvünk ettől a tódulástól, mert a piacgazdaság eléggé furcsának tűnt menet közben. Például kiderült, hogy az állam nagyon rossz pék, még rosszabb cukorgyáros, meg elviselhetetlenül rossz húsfeldolgozó, és hogy milyen pocsék állattartó, arról már ne is beszéljünk. Viszont kurva jó adóbehajtó. Ezért aztán az össze felsorolt és fel nem sorolt tevékenységet privatizálta lehetőleg úgy, hogy bőven teremtődjön monopolhelyzet, és főleg azoké legyen a gyár, akiknek édesapjuk annak idején tűzzel-vassal irtották a gyárosokat. Mi lett a következmény? Hát a tej, a kenyér, a hús, stb. ára egy picit megugrott. Az állam az alapvető termékek támogatása helyett, jól megadóztatta az értékesítést. Ez a piacgazdaság, illetve a piaci körülmények, ami azt jelenti mindennek annyi lesz az ára, amennyit a nemzetközi tőke ki tud belőlünk préselni. Amire aztán az állam rárakja a maga kis áfáját és kíváncsian figyeli beledöglünk-e, mert szeretné, ha négyévente elmennénk szavazni. Mivel nem döglöttünk bele, sikerült betántorognunk az Unióba. Illetve, aki beledöglött az még használható homokzsáknak a NÁTÓ keleti partvidékén. Amiben legalább már van gyakorlatunk, minimum ezer éve csináljuk.

36 gondolat erről: „(93-sz) Adóalany vagyok

 1. Jó poszt, de a tejes áfa dolgot kicsit elnézted. A boltban lévő tej ára ugyanis tartalmazza az összes adott tejmennyiségre jutó költséget, az elvárt hasznot, és ennek a kettőnek az összegére jön az áfa. Azon anyagok és szolgáltatások áfája, mely a tej előállítása során beleépült a késztermékbe 1-2 kivételtől eltekintve visszaigényelhető a gyártó részéről.
  Az áfát tehát mindig a végső fogyasztó fizeti.

 2. 1-Inlakesh
  „Azon anyagok és szolgáltatások áfája, mely a tej előállítása…”
  A tehenek hogyan számolják az ÁFÁ-t a tej előállítása során?
  🙂 Merthogy a tehenek állítják elő a tejet.

 3. Talán amit hozzátennék hogy aki külföldön él, és sikerül valami tőkét kovácsolnia NE HOZZA HAZA mert így vagy úgy adó lesz belőle, vagy kalkuláljon a felével, harmadával.

  Szívesen megnézném hol tart ma az adószabadság napja. Jó lenne visszamenni a 2008-as szintre: http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/05/03/az_iden_is_majus_20-ig_dolgozunk_az_allamnak/

  Wiki szerint rövid idő alatt nagyot léptünk előre: http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_freedom_day

 4. 2.
  Ne vesszünk el a részletekben! Adózás szempontjából ez teljesen lényegtelen. 😀

 5. ha jól emlékszem Friedman mondta, hogy az egyes adónemek neve és mértéke nem mutatja meg a tényleges adóterhelést, azt a közpénz költés GDPhez mért aránya adja meg. Ha hitelből költ az állam, akkor is adóforintokat költ, csak azt majd később fogja beszedni. Ha új pénzt nyomtat, azzal meg a zsebedben lévő pénzt értékteleníti, ami pont olyan, mintha elvenné egy részét.

 6. Tibor bá’ !

  Te rossz helyen veszed a tejet. Nálunk 190-ért adják…. 🙂

 7. Vegyetek kimért igazi tejet 159Ft áfával. És nincsen pasztőrözve de én így szeretem……..

 8. Már korábban is írtam, hogy ennek alapján a saját termelés jobban megérheti, mert ott MÉG nem kell adót fizetned.

  Lehet, hogy nem termelsz olyan költséghatékonyan, mint a nagy termelők, viszont pont az adók miatt van egy jelentős költség tartalék a rendszerben, ha a végfelhasználói árat nézzük.

  A bónusz, hogy a saját termelésnél, tudod, hogy mit eszel, azaz mivel lett kezelve, etetve az asztalodra kerülő élelmiszer.

  Szóval a geddonra való felkészülés, lehet, hogy a jelenbe is megéri anyagilag.

  Én most tértem át ásványvíz fogyasztásról a saját RO víztisztítóval készült vízre valamint magam sütöm a kenyeremet egy kenyérkészítő automatával.

  Egyik se 100%-ig geddon kompatibilis, de úgy számolom, hogy kb. két év alatt megtérülnek, ami leegyszerűsítve testvérek között is 50% kamatnak felel meg.
  Ami jó megtérülésnek számít a jelenlegi kamatkörnyezetben.

 9. 8.
  Vagy vegyetek kimért tejet, ÁFA nélkül.
  Nem kell rosszra gondolni ( bár lehet… 🙂 ), de az őstermelők az ÁFÁ-nál kisebb kulcsú „kompenzációs felár”-rat számolhatnak fel.

 10. A poszt gondolat menete mentén ( és Silvio Gesell munkásságát követve) érdemes kiszámolni, hogy a termékek ára, mennyi kamatot is tartalmaz.
  Mert a termelés többsége hitellel történik, és ez mint költség beépül a termékek árába.
  Merthogy a kamatokat törleszteni kell(kéne).

  Nagyon mellbevágó számok jönnek ki.
  És ez a helyzet, a társadalom fejlődésével és az adósság, hitelezés növekedésével folyamatosan romlik.

  Egyébként, ha az embernek vannak információi arról, hogy ez adott termék az adott gyártónál ténylegesen mennyibe is kerül, ott is nagy meglepetésekbe lehet része.
  Az 50-100-200 %-os különbségek a termelői ár és a végfelhasználói ár között nem ritkák.
  Jó példa erre a mezőgazdasági termékek ára, de az iparcikkeknél ugyanaz a helyzet.
  A kínai termékek jó példák erre, amikor a nagy márkanév átcsomagolja a terméket és annak az ára rögtön megugrik.

  A nem kínai iparcikkeknél is hasonló a helyzet.

 11. 11:
  ” Minden ár kamatot tartalmaz, amelyet a termelő és a szolgáltató fizet a banknak azért, hogy gépekhez és épületekhez jusson. A szemétdíjnak például körülbelül 12%-a, a vízdíjnak 38%-a, a lakbérnek pedig 77%-a kamat. Egy 40 m2-es lakás esetében, amely 150 000 német márkába kerül, ez körülbelül 750 000 márkát jelent száz év alatt. Minden ár, mellyel életünkben találkozunk, átlagosan 30-50% kamatot vagy tőkeköltséget tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy ha kamat helyett forgalmi illetéket vezetnénk be, legtöbbünknek megduplázódna a jövedelme, vagy ugyanazon életszínvonalért arányosan kevesebbet kellene dolgoznunk.”
  (Margrit Kennedy)”

  http://www.ketezeregy.hu/konyvek/a_termeszetes_gazdasagi_rend

 12. A szemétszállítási díj is érdekes. A legkisebb kuka 70 literes. Heti 1 alkalommal szállítják el. Nekem nincs szemetem, maximum fél Tesco-s szatyornyi, amit belerakhatnék a szomszéd kukájába. Csakhogy nem lehet lemondani a szemétszállításról. Ha nem fizetek, akkor a nem fizetett díj adók formájában behajtandó köztartozás. Gondolom ez is a kapitalizmus része, hogy ha nem csinálunk semmit, akkor is beszedjük a pénzt.
  Van egy házad, amire kötelező szemétszállítást fizetni. Kapsz 22.800 Ft segélyt, amiből kajára sem telik, nemhogy szemétre :-). Aztán pár év alatt felhalmozol egy csomó köztartozást, és elárverezik a házad. Ez csak egy példa, és még van egy pár faramuci adó, illeték, amit önfenntartásból nem tudsz kifizetni. Külterületen lévő telkeket be kell jelenteni. Vajon minek? Valószínű, hogy jön majd rá valami adó.

 13. Én havonta 175 ezer forint áfát fizetek be..
  Cserébe már ki se tudok menni az autóval,mert elmerülök a kátyúban.. 🙂
  3!
  Miért?külföldön nem kell adózni?
  Még többet mint itthon..
  13!
  Nem lehet lemondani a szemét szállítást.De mi fér bele egy 70 literes kukába?.. 😮
  Én 120 literbe is úgy férek,ha betaposom.. 🙂
  6500.- forint itt nálunk,negyedévre..
  A panelosoknak ,meg fizetni kell a fűtést ha tetszik ha nem,és a közös költséget..Na az sem jobb,mert az is egy 50 négyzetméteres lakásra leosztva,vagy 40 ezer forint havonta..

 14. 14: „De mi fér bele egy 70 literes kukába?” Nekünk akkor is elég volt, amikor csúcsra járt a pelenkaüzem. 🙂 Nyáron meg amikor heti kétszer viszik, kb. egyharmadig van a kuka… Igaz, komposztálunk, amit lehet.

  Állítólag az osztrákoknál ürítéskor mérik is a szemét tömegét, és a díj egy részét az alapján kell fizetni…

 15. melike00,
  Panelosoknak „50 négyzetméteres lakásra leosztva,vagy 40 ezer forint havonta..”
  Az alábbiakat fizettem az elmúlt hónapokban panelházban az elhasznált melegvízzel együtt augusztustól februárig, 57m2-s lakás után.
  4393.-/6241.-/6323.-/11908.-/15253.-/21854.- /20494.-
  A családi házakban élőktől nem egyszer azt hallom amiről te is írsz, hogy nagyon magas a fűtésszámla a panelban.
  A fűtésszámla összevontan jön a melegvíz szolgáltatással.
  Nekem is vannak olyan szomszédaim, akik nálam sokkal többet fizetnek, de elfelejtik a magas számlát panaszolva, hogy fogmosásnál percekig folyni hagyják a melegvizet, fél órát áztatják magukat a zuhany alatt és a számláink közti különbség az elfolyatott melegvíz előállításának tudható be.
  Csak arról a 300 lakású társasházról beszélek amiben lakom.

 16. Tibor’bá, Melike, Miértke

  Én most már határozottan azt kezdem gondolni, hogy rólam több bőrt igyekeznek lehúzni (és húztak le a múltamban) mint amennyi van. Ráadásul, az így bezsebelt pénzt, nem úgy költik el, ahogy az nekem (nektek) jó lenne. Idén, meg fogom lépni a hajléktalan verziót. Jogilag kicsit necces a dolog, mert nem tudom pl. a jogsimat, TB kártyámat, bankszámlámat, munkahelyemet, majd megtarthatom-e? Hogy Orbánra nem szavazhatok majd, azt némi pszichiátriai segítséggel ki fogom bírni. 🙂 Ha nem lesz megtalálható (adóztatható) címem, akkor bizony sem kuka, sem egyéb lehúzásokkal nem tudnak majd megtalálni. Az ÁFA persze kivétel ez alól, de mivel közel önellátó vagyok, ez egy elviselhető tétel. Tudom, sokan most azt gondolják, ez nem tisztességes, mert kihúzom magam a közösből. Én ezt nem így gondolom. Csak visszaveszek egy keveset abból amit elloptak tőlem életem során. Mire nyugdíjaskorú leszek, nem lesz nyugdíjrendszer ( Jó lesz! Csak 113 év lesz a nyugdíjkorhatár.), pedig fizettem a járulékokat 40 évig. Mancstappancs nagyon fog utálni ezért, de én engedelmetekkel elmennék korengedményes nyugdíjba. Nem úgy, hogy ellátást kérek magamnak, hanem úgy, hogy nem adok ellátást az államnak. Végül is ez olyan, mint a Vurstli kígyója …. Ha fejétől a farkáig 2 méter, akkor a farkától a fejéig is legalább annyi!

 17. 17:
  A vurstli kígyója fejétől a farkáig 2 méter, a farkától fejéig 3 méter, összesen tehát 5 méter hosszú. 🙂 Én tudom, mert láttam, és Káposztás Rózsi kiabálta.

 18. Én is csak azt írtam : Legalább annyi!

 19. 17: Technomuzsik:
  Csak egy megjegyzés így estefelé (lehet, hogy több is lehetne):
  Ha nincs TB kártyád, necces lesz orvosi ellátásod.
  Őstermelőként lehet, hogy jobban jársz.

 20. „Ha nincs TB kártyád, necces lesz orvosi ellátásod.”
  Sikerülhet ez is. Szociális rászorultság esetén kérheti TB fizetését az államtól.
  17-Technomuzsik
  Abban igazat adok neked, hogy ha ki akar mászni az ember a bajból, akkor „nagyon messze el kell menni”, vagyis erősnek kell lenni, tudni kell veszíteni, lemondani.
  Erős elhatározás és következetes megvalósítás, ez segít!!

 21. 17. Technomuzsik „meg fogom lépni a hajléktalan verziót” Ezt a verziót egyedül nem tudod meglépni, mert az állam nem engedi! Csak akkor jelentkezhetsz ki a lakhelyedről, ha megjelölsz egy másik lakhelyet. Ami lehet egy hajléktalanszálló is, de akkor oda be kell jelentkezned. A neveden nem lehet semmi, mert akkor tuti behajtják a követeléseket.
  Csak ha más házában élsz, és az illető kijelent 3000 Ft-os illetékkel és két tanú aláírásával, hogy már nem laksz ott, ezt akkor tudod elérni. TB ellátásod megszűnik, viszont nem jelentik, illetve nem foglalkoznak vele a rendőrségen és a banknál sem addig, amíg valami gond nincs veled. A munkahelyeden viszont be kell jelenteni a változást, leendő munkahelyre pedig lakcímkártya kell.
  Én már sokat gondolkodtam ezen, és egy passzív ellenállásnak nagyon jó lenne azok részéről, akik elveszítették a lakásukat, vagy albérletben laknak. Ha ez tömegesen megjelenne, akkor törvényesen kellene ismét rendelkeznie a kormánynak valamit. De az emberek sem a puritán életmódot, sem az ellenállást nem akarják felvállalni.
  Nem vagy egyedül a törekvéseddel, hogy bénítani kell a hatalmat és felnyitni azoknak a szemét, akiknek ma még van munkahelyük és életük, hogy önként kell visszalépni, mert egy polgárháború tényleg elkerülhetetlen lesz.

 22. 16!
  Értem Károly,és köszönöm hogy leírtad..Én közös költséggel gondoltam természetesen ezt a 40 ezer forintot,meleg vízzel együtt,és a téli hónapokra.Te is írtad a 20494.- forintos téli számlát,ahhoz hozzájön a közös költség,akkor majdnem 40 ezer.. 🙂 (hellyel közzel)..
  Technomuzsik!
  Ebben sajnos nem tudok tanácsot adni,mert hajléktalan nem vagyok,és nem is voltam,de nem is nagyon szándékozom,mint mondottam Neked ,még bírkózom egy kicsit itt a rendszerrel.. 🙂

 23. 17. Technomuzsik,
  Nemsokára hajléktalan státuszú leszek és pontosan tudni fogom, mivel jár.
  Vidékre költözöm és a legelőn ahol lakni fogok, nincs még ház, így nincs hova bejelentkezni. Viszont a mostani lakcímemről ki kell jelentkeznem, tulajdonos váltás miatt.
  Annyit tudok, ahol életvitel szerűen tartózkodik az ember ott kell a jegyzőnél bejelentkezni. Lakcím nélküli lesz beírva a lakcím rovathoz.
  Viszont hiába van, egy szerinted lakható házad, ha nincs rá lakhatási, akkor életvitelszerűen nem használhatod. Nem alhatsz benne minden éjjel mert nincs hozzá jogod, viszont a kertben elalhatsz egy sátorban. Kivan ez találva.
  Ha bp.-i lennél, akkor a máltai szeretetszolgálathoz kellene először menni, ők adnak egy papírt, hogy lajstromba vettek és azzal az egyik kerületi okmányirodán kell jelentkezni.
  Ha nincs semmilyen bevételed, a befizetésekhez, akkor is elég az adószám és a mama leányneve.
  Ez esetben a tb. nagyjából 6000,-/ho, , ha ezt fizeted, akkor ugyan olyan orvosi ellátásra vagy jogosult, mint bárki más, kivéve néhány akárkit.
  Ha nagyon akarsz, nyugdíjjárulékot is fizethetsz, plafon a csillagos ég.
  Az okmányaim érvényességét meghosszabítom míg van bejelentett lakcímem. Igaz, hogy a jogosítványban nincs lakcím írva, de az érvényesség meghosszabbításakor a formanyomtatványon ki kell tölteni a lakcím rubrikát is.
  Vállalkozásod is lehet, hisz ott a telephely címét adod meg és azt ahol tartod az iratokat.
  Hajléktalan őstermelő, nem rossz.
  Amit befizetsz őstermelőként azt visszaszerzed hajléktalanként.

  23. melike00,
  „téli számlát,ahhoz hozzájön a közös költség”
  A szövegértésem nem tökéletes.

 24. 24 Károly

  Látom Te is „játszó” ember vagy. Nos azért nem ennyire bonyolult ez a dolog. Ha van egy tanyád alhatsz benne nyugodtan. Nincs vidéken szabad kapacitása az államnak ilyesmit ellenőrizni. Meg érdeke sem igen fűződik hozzá. Mi van, ha a jegyző éjjel kettőkor az ágyadban talál ? Megbírságol ? Aztán miből tiltja le? Máskülönben felénk, még térkép sem igen van, amiből tudnák, hol is vagy. Egyszer egy futárszolgálatos nem talált meg, és bement a hivatalba megkérdezni hol vagyok. Simán hülyének nézték a kérdés miatt. Még a postás is csak azt tudta, hol van az a postaláda sor ahova a leveleimet bedobja. Az irataim hosszabbításába már belefogtam. Most még sima ügy. Legközelebb sem lesz gond. Egy hétre majd csak befogad valamelyik haver „állandóra”. Az autó lehet a lányomé. Mellesleg a tanya is. Tudok én ideiglenesen is aludni. Ha megbukna a bejelentetlen vendégéjszaka miatt ötévente egyszer, majd kiköhögjük valahogy. Amíg munkahelyet nem váltok a TB. sem lehet gond. A leveleket a postán kis pénzért át lehet irányíttatni bármilyen címre. Az APEH dolgok ügyfélkapun keresztül online működnek. A lakcím hiánya fel sem tűnik senkinek. Kivétel a gyevi bíró, meg a végrehajtók. 🙂

 25. 25!
  A mikrohullám meg megtalál..Nem?.. 🙂
  (Interneted van)..
  24!
  „Viszont hiába van, egy szerinted lakható házad, ha nincs rá lakhatási, akkor életvitelszerűen nem használhatod. Nem alhatsz benne minden éjjel mert nincs hozzá jogod, ”

  Én már 15 éve ezt csinálom.Alszom benne.. 🙂

 26. 26 Melike

  „A mikrohullám meg megtalál..Nem?”

  Persze ! Ha a TEK keresne egy óra múlva itt lennének. Most is éppen olvasgatják mit írok. De nem erről szól a történet. Én pusztán egy töketlenül lassú szervezetnél vagyok kicsit fürgébb. Egyszerű önvédelem. Ha szabályosan játszanék, sem lenne esélyem rendezni dolgaimat. Viszont akkor naponta basztatnának, és ez rontaná az életminőségemet. Ha már egyszer esélytelen vagyok, legalább hagy élvezzem kicsit a játékot !

 27. 3. Vicces cikk. Ha ugyanúgy, mint itt ugyanannyit keresnék legálisan otthon, július 7-re esne å nap ameddig csak a fizetésem után adóznèk… Utána kezdenék afat fizetni… 😀 Inkább maradok… Itt se (uk) fizetek kevesebbet sokkal, de legalább minden májusban egyben visszakapom…:)

 28. Előjött már, hogy nemcsak adók vannak, hanem illetékek. Ami ugye abban különböznek
  az adóktól, hogy kapunk érte valami szolgáltatást.
  Elgondolkodtam vajon mit kapunk a tranzakciós illetékért.
  Lehet, hogy a közbiztonságot és a rendőrséget.
  De valahogy nekem annak akkor is adó szaga van.

  A rendőrségnek se a közrend őrzése lehet a feladata, hanem az
  adóbehajtás körülményeinek a biztosítása. Témába illő hozzászólás.

 29. 31: Kairóban ez tömegével így van, ez csak itt Európában újdonság. Megdöbbentő volt látni a családi idillt a sírkamrákban.

  Itt egy cikk is erről:
  http://nol.hu/archivum/archiv-490730

  Amúgy a magyarverő szerbek is beköltözhetnének…

 30. 31.Avatar

  A másik posztban írtál a fennusokról. Biztos vagyok benne, egyetlen vesszőkunyhóban sem volt ekkora szemét, ilyen mérvű igénytelenség a saját maga fenntartása iránt. Van valakinek példája, hogy a társadalomból, az emberi közösségből kiesett, kirekesztett ember tud normális környezetet kialakítani magának? Ez csak a városiasodott,modern civilizációban felnőtt emberre jellemző? Ez törvényszerű? Pár napja linkeltem a 40 év tajgában cikket.
  Ennek kapcsán gondolkodok el azon, hogy ha bekövetkezne egy nagymérvű hirtelen hanyatlás, a mai modern ember, nem csinálja majd tömegével ugyanezt? Fel sem fog benne merülni, az újrakezdés egy „alacsonyabb” szinten? A tajgalakó magától hagyta el a társadalmat, döntött. A mostani hajléktalanok, nem döntöttek, a majdani emberek sem döntés útján kerülnek abba a helyzetbe. Így nem lesz újra kezdés, hanem szépen kihalunk.
  Hány százaléka az embereknek válik egy ilyen szituációban tajgalakóvá, s hány kriptalakóvá?

 31. 33: Nem Avatar írt a fennusokról, hanem Tacitus 🙂

  „Tőlük északra kecskelábú emberek élnek, rajtuk túl pedig olyanok, akiknél hat hónapig tart az éjszaka. Hérodotosz ez utóbbi értesülését hihetetlennek tartja (vagyis hihetetlenebbnek, mint a kecskelábú emberekét), pedig itt a sarkvidéki éjszakák híre jutott el a görögséghez. A földabrosz északi szélén, a szkíthák elbeszélése szerint, egyszemű emberek és aranyőrző griffmadarak laknak. Rokonainkról a rómaiak sem írnak vonzóbban. Tacitus szerint a fennusok (feltehetőleg nem a finnek, hanem a lappok ősei) füvet esznek s a földön alszanak, mert még hajlékuk sincs. Rajtuk túl már csak az emberi arcú, állati testű helliusok és oxionok laknak.”
  http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/historia/92-056/ch26.html

  Szóval így a kecskelábú emberek után csak óvatosan a fennusokkal is… 🙂

 32. 34: Basszus, tényleg Tacitus, én meg Hérodotoszt írtam… 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük