Tibor bá blogja (62) A Susan Boyle jelenség

önarcképKezdem azzal, hogy a nő maga egy jelenség. Ha nem frankó, hanem média geg akkor ez az évszázad legsikeresebb gegje, de nem akarok illúziórontó lenni. Egy, ami száz, néhány nap alatt százmilliók látták a néhány perces sikert.

http://www.youtube.com/watch?v=9lp0IWv8QZY

Néhány perc alatt sok minden kiderült. Egyszeriben rádöbbentünk, hogy a TV velünk éjjel nappal manipulál. Az igazi világ nem az, amit bemutatnak. A miden napi emberek világa nem a mesterséges celebek birodalma. Nem szép, de magabiztos, nem villogó fogú, feltöltött mellű, a fiatalságtól kicsattanó, két órás sminkelés után a kamera elé libbenő manöken, hanem 47 éves, kissé kövérkés, lapos arcú, vastag szemöldökű, olcsó konfekciós ruhába bújtatott 47 éves hajadon, aki álmairól énekel a „Nyomorultak” musical-ből. És micsoda hang. Simon Cowell kérdésére, hogy mi szeretnél lenni, egyszerű a válasz: hivatásos énekes. Felmordul a tömeg, 47 évesen? Ilyen külsővel? De mit számít a külső, ez egy énekverseny. Susan énekelni kezd és abból a hétköznapi női torokból valami csodálatos hang jön ki. Mindenki meglepődik. A tömeg tombol. A zsűri egymásra néz, pedig nem outsiderek, értik a mesterségüket. A közönség végig tombol. A Piers Morgan véleménye: Te vagy az elmúlt három év legnagyobb meglepetése, igen szavazatom a legmélyebbről jön. Amanda Holden szerint: amikor megjelentél itt mindenki lenézett, de nekem a legnagyobb megtiszteltetés, hogy hallhattalak. (That’s the biggest wake up call, EVER) Azaz minden idők legkijózanítóbb felhívása voltál. Simon Cowell már viccesre veszi. Amikor a színpadra léptél abban a pillanatban tudtam, hogy…a tömeg röhög. Persze tudtad, de nem azt, ami történt.

De Susan Boyle jelenségnek az üzenete nem az, hogy bárkiből lehet világsztár, mert ez Susan Boylenem igaz, még városi legendának is rossz. A valódi üzenete, hogy mi átlagos emberek, átlagos külsővel, átlagos képességekkel, átlagos életünkkel korvára unjuk már a médiák által elénk vetített hamis világot. Nem igaz, hogy a celebek különbek, mint mi. Nem igaz, hogy övék az igazi boldogság és ne akarják elhitetni velünk, hogy őket kell utánoznunk.

Susant hallgatva azért szökött könny a szemünkbe, mert egy pillanatra belebújtunk az ő bőrébe és élveztük, hogy a kikent-kifent közönség előítéletével együtt jól pofára esett. Előítéletük, hogy csak a fiataloké a világ, alaposan megbukott. A 40 feletti, átlagos nők milliói, emelt fővel mehetnek vissza szeretteik közé, ahogy azt Susannak Simon Cowell, a harmadik zsűri tag mondta, és éreztethetik velük, hogy „becsüljetek meg, mert én is vagyok valaki, én is elvégzem az élet által rám szabott kötelességeket”.

Persze, lelkünk mélyén tudjuk, hogy a TV részéről ez csak egy megjátszott illúzió volt, de a mi illúziónk. Ezért nézzük meg újra és újra a klipet, hogy ez az illúzió minél tovább tartson, mielőtt visszazökkenünk ebbe az elcseszet, ronda világba.        

Egy gondolat erről: „Tibor bá blogja (62) A Susan Boyle jelenség

  1. tisztelt susan boyle!
    csodálatos ahogy énekelt én mint egyszerű ember csodáolm az Ön hangját
    Szavakkal nem lehet kifejezni amit érzek, ezért csak azt mondhatom az én kis nyelvemen jó egészséget és sikert a csodálatos hangjához

    Üdv. rajongója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük