Tibor bá blogja (42) Az oligarchák menekülése az államkincstár költségén

önarcképRendkívül tanulságos, mélyenszántó magyarázat, hogyan nyírja ki a nagytőke az olyan kis országokat, mint Magyarország.

A recept roppant egyszerű. Folyamatos propagandával el kell hitetni a néppel, hogy a kapitalizmus sokkal jobb, mint a „gulyás kommunizmus”. Ez nem nehéz, mert hiszen az amerikai filmek mázsaszámra öntik az amerikai életforma irigylésre méltó megnyilvánulásait, de azt nem mutatják meg, hogy sok tízmillió amerikainak nincs betegségbiztosítása, sok tízmillió lakókocsikban vagy sátrakban, állami segélyből él, és a nyomor elől tízezrek állnak be katonának, hogy legyilkoltassák magukat Irakban, Afganisztánban, vagy ami éppen jön.

A következő lépés megvárni, vagy elősegíteni (CIA segítséggel) a kis ország politikai átalakulását, amit a vezető politikusok megvétele követ. Ennek egyszerű módja a szabadpiac eszméjének az elhitetése, aminek következménye a széleskörű privatizálás (mert az állam rossz gazda – ami igaz – de a tőkés még rosszabb). A privatizálás során a zuchmantamások csúszópénzek ellenében bagóért eladják az állami tulajdont, illetve a kormány drukkolása mellett dollár milliárdokat beruháznak, közben a néppel elhitetik, hogy a bejövő tőke a fényes jövő záloga, de nem teszik hozzá, hogy ez a tőke hamarosan jelentős haszonra tesz szert, amit viszont folyamatosan ki fognak szivattyúzni az országból.

Az instant jólétet a politikai pártok egymásra ígérésével biztosítják, ami államháztartási hiányhoz vezet. Az állam tehát hiteleket vesz fel, miközben a népet „megdolgozzák” plázák építésével, hirdetésekkel, részletvásárlással és készpénz hitel lehetőségekkel. A nép természetesen nem tud ellenállni, hiszen éppen ezt várta a kapitalizmustól. Az egyre jobban eladósodott ország csak egyre magasabb kamatlábak mellett kap hitelt (ami elsősorban kötvénykibocsátás technikával működik). A külföldi tőke tehát alaposan megszedi magát. Amikor az ország az összeomlás szélére kerül és a forint bedőlésének veszélye napok kérdése, akkor az IMF készenléti hitelkeret biztosít. A pénzügyminiszter boldogan bejelenti, hogy meg vagyunk „mentve”. A forint tehát egy darabig stabil, pont annyi ideig, hogy a külföldi hitelezők forintjukat még elfogadható árfolyamon válthassák át dollárra vagy euróra. Ettől a perctől kezdve az ország az IMF-nek tartozik, és mivel törleszteni nem tud, két út áll előtte: vagy bevezeti azokat a drákói megszorításokat, amit az IMF kitalál, vagy a forint hiperinflációja beindul. Mindkét esetben euró defláció lesz az országban, azaz jöhet megint a nyugati tőke és felvásárolhatja bagóért azt, amink még van. Ez pedig a magyar föld. Már nincsenek gyáraink, nem lesz földünk se. Dolgozhatunk éhbérér a külföldi tulajdonosoknak, ahogy ezt Dél Amerikában, Afrikában, Délkelet Ázsiában láthatjuk. Persze nem mind a 10 millióan, mert lesznek kiváltságosak, akik mind politikailag, mind gazdaságilag kiszolgálják a nyugati oligarchákat.

De a csapda tökéletes. Az elképesztően sok tartozásnak pusztán a kamatai olyan hatalmasak, hogy még nyomorszinten se leszünk képesek többet kipréselni magunkból, mint a tartozás kamatai. A tartozásunk tehát évtizedeken át megmarad. Örökös rabszolgái leszünk az oligarcháknak.

Mi van, ha nem fizetünk, kilépünk az EU-ból és önellátókká válva, emberhez méltó életet élhetünk? Akkor úgy járunk, mint Szerbia vagy Irak. Az USA soha nem habozott bevetni hadseregét érdekeinek a megvédése végett. Ne feledjük, Szádám Husszeinnek nem az volt a bűne, hogy tömegpusztító fegyverei voltak, nem az hogy diktátor volt, hanem az, hogy az irgalmatlan sok olajon ülve, nem akarta azt dollárért eladni. Ha ezt megengedik, és mások is követik példáját, akkor vége az Amerikai Birodalomnak, vége az amerikai jólétnek, ami a „zöld hasúnak” becézett, nyomtatott papírdarabkák kötelező elfogadásán nyugszik. 

Ha felmerült benned a kérdés, hogy van-e még megoldás, akkor a válaszom az, hogy IGEN. Ha érdekel, rendelj fél áron (1250 + posta) egy példányt a „Jövőnk véget ért!” című könyvemből: evatibor(kukac)t-online.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük