(372) A műveletlenek hazája

Tibor bá’ online

~k001Magánbeszélgetések végén általában azonos következtetésre jutunk: a világ társadalmi és gazdasági átalakulás előtt áll, ezt az átalakulást vagy időben megteremtjük, vagy spontán bekövetkezik magától, amiben nem lesz köszönet. A végrehajtás pedig kizárólag az amerikai társadalomra vár, onnan kell elindulnia. Amennyiben ez a végkövetkeztetés helyes, akkor kíváncsiságunk természetszerűen az amerikai nép felé fordul. Mi várható tőlük? Az egyik amerikai hírportálban sikerült találnom egy indulatos, ámbár igen érdekes cikket, a következő szenzációsnak mondható címmel: A New Study Shows that Americans are Idiots. Ez a nem éppen hízelgő cím így szól magyarul (az eredeti angol csak azért másoltam  be, hogy „élvezze”, aki érti) Egy új tanulmány szerint az amerikaiak idióták. Felmerül a kérdés, mit várhat a világ 350 millió idiótától? Illetve, valóban idióták? Nos, állapítsátok meg magatok, én csak lefordítom a cikket egyetlen egy szó megváltoztatása nélkül. – És, ez is tanulságos, néhány kommentet válogatás nélkül.

A demokraták a hazug támadásokra soha nem válaszolnak, arra hivatkoznak, hogy az amerikaiak elég okosak ahhoz, hogy ezeknek a hazugságoknak ne dűljenek be. Erről azonban szó sincs. A valóság az, hogy az átlag amerikai nem képes véleményt alkotni a tények értelmezése alapján. Az amerikaiaknak a saját kormányukról rosszabb a véleménye, mint 10 évvel ezelőtt. Azt állítják, hogy a kormány nem azzal foglalkozik, amivel kellene, és nincs bátorsága hozzányúlni a hazai problémákhoz.

Azonban, ha  megkérdezed az embereket, pontosan mit várnak el a kormányuktól, akkor valamivel bonyolultabb kép tárul elénk. A Washington Postban közölték a Harvard Egyetem felmérését, ami egyértelműen leszögezi, hogy az amerikaiak többsége kevesebb államot akar, de egyben kijelentik, hogy a szociális háló és az ingyenes gyógyítás nagyon fontos. Azt szeretnék, ha Washington jobban odafigyelne az oktatásra és lépéseket tenne a szegénység felszámolása érdekében.

Hogy is van ez?  Szociális hálót akarnak és olcsó egészségügyi ellátást, de kisebb állam háztartási hiányt szeretnének. Szeretnék, ha Washington jobban odafigyelne az oktatásra, de nem akarják, hogy Washington beleavatkozzon az iskolák életébe. Azt akarják, hogy Washington csökkentse a szegénységet, de nem kérnek a szociális programokból „azok” részére.

Idézzük az egyik megkérdezett 48 éves nőt, aki szerint az ország a szocializmus felé tart. „Szerintem minél kevesebbet avatkozik be az állam az életünkbe, annál jobb nekünk.” – Megkérdezte valaki ettől a nőtől, hogy milyen bizonyítékot lát a „szocializmus” felé tolódásra? Elgondolkozott-e rajta, vagy csak papagáj módjára utánozza a republikánus propagandát? A felmérést végzők megkérdezték, a megkérdezettek hogyan jutottak a kijelentett véleményükhöz?

Vagy nézzük a következőt, Egy 39 éves férfit! „A legfőbb ideje visszatérni az alapokhoz. A szövetségi kormány álljon el az útból, és hagyja érvényesülni a privát szektort.” Valaki megkérdezhette volna tőle, Jól van barátom, de mi a privát szektor dolga? Mert, ha a megkérdezett privát szektor alatt a kapitalizmust érti – és mi mást érthetne – akkor tudnia kellene, hogy a kapitalizmus célja a profit maximalizálása, nem pedig a munkahely teremtés. A profit maximalizálás pedig azt jelenti, hogy mérgező iszappal, nyersolajjal vagy éppen benzollal egész településeket elpusztítanak; a munkahelyeket áttelepítik Ázsiába, ahol a munkaerőt jobban ki lehet zsákmányolni. A kapitalizmus célja nem az ember jóléte, hanem a profit. Tudja ezt a megkérdezett? Szerintem nem.

Az amerikaiak elképesztően tudatlanok. Az emberek nem ismerik saját vallásukat, csak követik azt. Alig tudnak valamit az ország történelméből, hát még a világtörténelemből. Imádják a sportsztárokat, de kinevetik a tudósokat. Kétbalkezes TV celeb sikeresen vezeti a műsorát „látod, én pont olyan balfácán vagyok mint te” jelszó alatt. Nyolc éven át egy fél hülye elnökük volt, mert az emberek olyan elnököt akartak, akivel bármikor leülhetnek sörözni (a kampányszöveg szerint), mintha ez tényleg megtörténhetett volna. Aztán hajlandók lettek volna a piros gombot egy kiöregedett középiskolás lány kezébe adni (Sarah Palin), mert szívesen megbasznák, mintha az tényleg megtörténhetne. Most meg egy másik nőstény madárijesztőnek akarják adni, mert női elnökük még nem volt. Az értelmes embereket lenézik, mert az „elithez” tartoznak. A butaságot, a tudatlanságot erénynek tartják. Akkor nézzük a hozzászólásokat.

1. komment: Istenem! Hogy utálom az ilyen idióta cikkeket.

2. komment: Jó ez a cikk, de a téma nem új. Ne vegyél részt a játékban, és akkor szép lassan leállunk, hogy aztán újra kezdhessük elölről.

3. komment: Ehhez természetesen nincs szükség egy felmérésre. Én közöttük élek, és istenemre egy kihaló állatfajnak érzem magam, aki még tud gondolkodni, egy nagy rakás hülye, arrogáns, futball rajongó, félrészeg, konzum idióta között, akik nem tudnának kijönni egy kartondobozból, ha a kijutási utasítás nem lenne belül kitűzve és nem lenne a kezükben egy zseblámpa. Olyan kevesen vagyunk, akik még tudunk gondolkodni, és még kevesebben, akik hajlandóak  valamit tenni, hogy ebből a helyzetből kijussunk. A Föld többi lakói! Legyen nektek, akik irigyeltek minket itt Amerikában, ez egy lecke, ne váljatok társadalmilag, gazdaságilag és politikailag ilyenekké, mert az lesz a ti sorsotok is, ami a miénk. Mert nálunk a bolondokházát tényleg a bolondok tartják ellenőrzés alatt.

4. komment: Szerintem Alexis de Tocqueville Amerikával kapcsolatban erre már rámutatott a XIX. században.

5. komment: Ez nem csak Amerikában van így. Ez így van máshol is. Itt csak jobban látszik.

6. komment: A birodalom haldoklik, mert birodalom. Hallottál te arról, hogy az USA egy birodalom lenne? Egy esztelen, gonosz birodalom. Erre jöttem rá, mert gondolkodom, mint te.

7. komment: Ezt jól megírtad Johnny! Ugyanez érvényes az angol gyarmatokra, ami korábban a Commonwealth (közös gazdagság) volt, most pedig a commonpoverty (közös szegénység iróniából), amelyeknek hülye lakosságát zsidó terroristák, tolvajok és tömeggyilkosok vezetik az orruknál fogva. Az egyetlen megoldás, összefogdosni az összes cionistát, bezárni őket egy ketrecbe és azt adni be nekik, amit ők etettek meg az áldozataikkal. A nemzetek csak ez után lesznek szabadok, hogy ez a sátánfajzat nép letisztul a földről.

8. komment: Néhány amerikai attitűdje nevetségesen ellentmondásos, különösen azoké, akik liberálisnak vallják magukat. A nagy kormány az amerikaiaknak (és a világ többi népének is) megteremtette az Internetet. A liberálisok pedig arra használják fel az Internetet, hogy elítéljék a nagy kormányt.

9. komment: Persze, hogy az amerikaiak idióták, de nézd meg a vezetőit! Nem olyan régen dollár milliókat költöttek egy tanulmányra, hogy megtudják, a rabok miért akarnak megszökni a börtönből. A szabadság országa! Ez a hülye ló egy ideje már hulla – szerintem. Abba lehetne hagyni a püfölését.

10. komment: Lényegében a probléma az, egyik párt retorikája se mond semmi értelmeset, kivéve, hogy a plutokraták fasiszta politikáját eteti a néppel. Miért nem látnak az emberek tisztán? Mert a rendszer mindent megtesz, hogy ne lássanak tisztán.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

12 gondolat erről: „(372) A műveletlenek hazája

 1. Az amerikaiak tényleg idióták.
  Pontosan ezért nem engedik őket dönteni fontos kérdésekben… De még az általuk megválasztott elnököket sem.
  Ezért teljesen lényegtelen az elnökválasztó balettelőadás.

  Az amerikai politikát 1913 karácsonya, a FED életrehívása óta kizárólag ezeknek a magánbankoknak az érdekei irányítják, és ezeknek az érdekenek a végrehajtói a kormányok, akiknek a feladata az hogy ezeket az érdekeket a nép érdekeiként állítsák be. De úgy tűnik, az utóbbi időben már ez se fontos.

 2. 1: „Az amerikaiak tényleg idióták.”

  Részben. Sok területen sokkal praktikusabban gondolkoznak, mint mi. Én inkább az ismeretek hiányát tapasztaltam. Az a tananyag, ami Európában általánosságban megjelenik az iskolákban a világ történelméről, földrajzáról, az az USA-ban egyáltalán nem ennyire hangsúlyos. Ismeretek hiányában pedig nem sokat tudnak önállóan kezdeni a világpolitikai eseményekkel. Azt szajkózzák, amit a politikusok a szájukba adnak. Szomorúbb, hogy igényük sincs rá, hogy ilyen téren kicsit képezzék magukat. Jól elvannak annak tudatában, hogy sok területen ők a világ vezető hatalma.

 3. Hogy buták-e az Amerikaiak? Nem tudom. Véleményt formálni nem tudok mert nincs igazi és hosszútávú tapasztalatom. De mi a buta?

  Sok ismerős, rokont akik élnek és éltek kint kérdeztem már erről. a A beszélgetés lényegét megpróbálom leírni

  Egy asztalos ismerősöm:
  Nem buták az Amerikaiak, csak nem foglalkoznak felesleges dolgokkal. Attól nem lesz jobb az élete, nem lesz több pénze, nem fog jobban élni, hogy tudja ki a Német kancellár, hol van Magyarország vagy ismeri Európa történelmét. Az alap dolgokat ismeri, tudja az országa történelmét és kész. Azzal foglalkozik, hogy jól és biztonságban éljen Ő és a családja.

  Egy szociológus: Nem tudom buták-e az Amerikaiak. Tény hogy sok mindent nem tudnak, de amit igen abban általában profik. Ott is és itt is van hiba a rendszerben, de azt vegyük figyelembe, hogy míg itt lebutáznak, mert nem vagy jó matekból, irodalomból vagy legyen az bármi, addig Amerikában megkeresik azt hogy miben vagy jó. Soha nem mondja azt rád egy tanár hogy buta vagy, hanem megfigyeli azt mi érdekel, miben vagy jó és úgy alakítják minden egyes diák életét, hogy a jövőben abban legyen tehetséges és profi. Úgy fogják fel, hogy mindenki jó valamiben és mindenkinek vannak gyengeségei ezért amiben jó vagy azt kell felerősíteni és a jövőben nem lesz gond. Ezért van az hogy egy osztályban szinte mindenkinek más az órarendje. Így aki fizikából nagyon jó, soha nem fog tudni verseket vagy történelmi személyeket felsorolni neked, viszont az egyik legjobb fizikus lesz a a városban és biztosan megfog tudni belőle élni.

  Egy nagyon jól rajzoló ismerősöm: Az biztos hogy jókat röhögök, mikor nem tudnak valamit, de figyelj… Én otthon semmit nem kerestem… Ide jöttem illegálisan és 1,5 hónap alatt találtam munkát, ahol formákat tervezek, rajzolok és több ezer dollárt keresek. Ha jó vagy valamiben azt elismerik és megfizetik még akkor is, ha nincs róla papírod. A főnököm sem tudós, de úgy rakja le a parkettát hogy abba nem lehet bele kötni. Nincs „jól van az” duma mint otthon.

  Ez csak három, ami a fejembe égett de igazából máshogy fogják szerintem fel a dolgokat. Kinek mi a jó…

 4. 2. Observer

  „Sok területen sokkal praktikusabban gondolkoznak, mint mi.”
  Így is lehet mondani, hogy jobban belesimulnak a fogyasztói társadalom által kínált létbe. Az élet „praktikus” dolgait, amiket a reklámok nap mint nap szajkóznak, tényleg jól veszik.
  Tudják hol akciós a sör, milyen applikációval lehet két egérkattintást megtakarítani meg hasonlók.

  Persze nyilván akadnak közöttük értelmesek is, de az átlag valóban siralmas, még magyar szemmel is…

 5. Hm. Buták a hangyák?
  Egy hangya buta. Meg a másik is.
  De szervezettek.
  A magyarok meg okosak. Aztán mindenki az ellenkező irányba húz és soha se megyünk semmire.

 6. Személyesen láttam, az amerikaiakat nagyon meglehet vezetni a reklámokkal, politikai propagandával.
  Nagyon el kell fajulni a dolgoknak hogy lépjenek. Pl. Nader mozgalma az amerikai autók minősége ügyében.

  Persze nem szabad feledni, hogy Amerikában dolgoznak a legjobb reklámszakemberek, propagandisták, akik tudományos alapossággal ismerik a szakmájukat. Rendkívül műveltnek, vagy józan eszűnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ki tudja magát vonni a hatása alól.

  Sok USA polgárnak fel sem tűnik, hogy milyen széles rétegek élnek szegénységben, vagy nyomorszinten, annak ellenére, hogy a világ leggazdagabb országa, óriási nemzeti termékkel, hatalmas technológiai fejlettséggel.

  Gyakran nézem a hivatalos háborús propaganda oldalakat. Vietnami háborúról szóló cikkek 100%-a arról szól, hogy az amcsik megverték, legyőzték a Vietkongot, itt is ott is a csatákban.
  Szinte hihetetlen, hogy mégis csúfosan elvesztették a háborút a rengeteg „győzelem” ellenére, és erre nem jönnek rá a hazafiak, a veteránok.

 7. 6: „Személyesen láttam, az amerikaiakat nagyon meglehet vezetni”

  Pontosan. Zsolt 3-as hozzászólása is nagyon jó, mert tényleg arról van szó, hogy amire napi szinten szükségük van, abban próbálnak nagyon jók lenni, ami a napi dolgaikon túlmutat, arról szinte semmit sem tudnak. Ezért könnyű ‘megvezetni’ is őket.

 8. 7.
  Így van.
  Egy magyar értelmiségi természetes szükségletének érzi, hogy ne csak a közvetlen érdekkörébe tartozó dolgokról, hanem egy bizonyos szintig a világ minden fontos jelenségéről legyen ismerete, véleménye, és állandóan törekszik rá, hogy ezt finomítsa, pontosítsa.
  Ez a blog is ezt tükrözi vissza.
  Mivel ez bennünk kulturálisan programozva van, el sem tudjuk képzelni, hogy ez más kultúrákban nem feltétlenül így működik. Mi ledöbbenünk, ha egy amerikai mérnök egy beszélgetés során abszolút tájékozatlanságot árul el biológiai vagy filozófiai kérdésekben, és ennek még tudatában sincs.
  Mondjuk nálunk mindig is az volt az alapkövetelmény, hogy ne légy szakbarbár, legyél sokoldalú, tájékozott, olvasott, akkor vagy csak teljesértékű ember.
  Egyszer olvastam egy kis sztorit, amely egy Amerikába települt magyarról szólt. Az illető itthon arról volt híres, hogy kiváló orvosi minősítése mellett autodidakta irodalomszakértő is volt, bármikor vitaképes volt a legfrissebb művekről irányzatokról, kedvenc témája volt.
  Néhány év múlva hazalátogatva ismerősei megdöbbenve látták, hogy teljesen megváltozott, beállt erre az amerikai szintre.
  Mikor kérdezték tőle, mi történt, azt mondta, hogy Amerika kifacsarja az emberekből a maximumot a saját szakmájában, ebbe az életmódba már nem fér bele, hogy szabadidejét a hobbijára áldozza, különben nem lesz versenyképes a sok hajtós konkurens mellett…

 9. 6. bogozy

  „Amerikában dolgoznak a legjobb reklámszakemberek, propagandisták, akik tudományos alapossággal ismerik a szakmájukat.”

  Elsősorban az ő művük, hogy az usákok olyan hülyék.

  Szoktam ajánlani letöltésre a Century of the Self című filmet, amiben pont ezt tárgyalják adatokkal, tényekkel, dokumentumokkal.

 10. Az elmúlt húsz évet amerikaiakkal dolgoztam, hotelhajókon, főként Európában. Mindíg érdekelt a véleményük, főleg azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amiket itt a blogon olvastam az elmúlt 6 évben. Számtalan beszélgetés után, azt tudom mondani, hogy nem lehet álltalánosítani, a skála igen széles. A kormányzati propagandát fújóktól, az értelmes egyéni véleményekig, gondolkodásmódig. Az idősebbekkel sokkal jobban szót lehet érteni, de a fiatalabb 30-40 -es korosztály arrogánsabb. Érdekes még hogy a nők többségéről nekem is az elkényeztetett, lebutított jelzők jutnak az eszembe.
  Nem tudom hogy itt a blogon komolyan veszik – e Michael Moore dokumentum filmjeit, én mindenesetre szívesen néztem végig mindegyiket. Az egyetlen akit ismerek, aki képes volt görbe tükröt tartani eléjük. Ami érdekes ezzel kapcsolatban, hogy ha néha találtam egy két beszélgető partnert akivel megegyezett a véleményünk a legtöbb dologban, és nem tartoztak az agymosottak közé, mikor megemlítettem nekik Moore filmjeit, a reakciójukból nyílvánvaló volt, hogy nem veszik komolyan és hogy a kormányzati propaganda oly mértékben „intézte el”, hogy még az értelmesebbek is csak rálegyintenek.

 11. Mit törődik a csúcsragadozó a többiekkel? Valami ilyesmi van Amerikával és lakóival is. Megvédi őket a két óceán, két békés szomszédos ország van mellettük. A háború, a történelem valami távoli dolog nekik, sosem tapasztaltak komolyabb pusztulást a saját területükön a polgárháború óta. Mindig máshol, más f.val verik a csalánt, máshol halnak az emberek. (A WTC elleni támadást én nem sorolom a háború kategóriába.) A magyarokon mindig keresztülgyalogol a történelem, az embereknek is szükségszerűen sokkal érdeklődőbbnek és nyitottabbnak kell lenniük, hogy mi történik a világban, ha már ráhatásuk nem sok van. És igen, az amerikaiaknál arra koncentrálnak, hogy amiben jó vagy, abban a legjobb legyél, minden más sokadlagos.

  A „nagy nemzetek” lakói sokkal jobban el vannak foglalva magukkal. (angolok, franciák, stb.) Egy kicsit más aspektus, nekem mindig meglepő, hogy az oroszoknál a 2. VH-s emlékműveken 1941-1945 szerepel dátumként. Tudom, ők ettől eddig vettek közvetlenül részt benne. De a magyar emlékműveken mindig 1939-1945 van írva, holott 1944-ig nem is volt háború itt. (Tudom, volt bevonulás Délvidékre, meg megszállás Ukrajnában, stb.) De a szemléletet mutatja, hogy mi nem csak magunkkal vagyunk elfoglalva. Rá vagyunk kényszerítve.

 12. A témáról eszembe jutott, érdemes megnézni, egy vígjáték első 2 perce, de van benne valami. Ezért hülyül el az emberiség:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük