Tibor bá blogja (370) Csupa nagybetűvel: GAZDASÁG

önarcképA magyar média (is) kussol, illetve enyhén jó híreket közöl a küszöbön álló európai gazdasági fellendüléssel kapcsolatban. Mintha a globalizáció nem azt jelentené, hogy az egész világ össze van kapcsolódva. Amerika pedig szarban van, igen nagy szarban van, az pedig Európára és ránk is ki fog hatni. Az amerikai számok nem csak vészjóslóak, de nincs semmi alap, ami ezeket a számokat jobbítaná. Amerika felszámolta magát, de ezt a tényt ügyesen el tudják rejteni az amerikaiak hatalmas többsége elől. Kérdés, meddig? Ott is kivárják a novemberi választásokat? Vagy addig húzzák, ameddig lehet? Nézzük a tényeket!

A sokmillió, és tovább növekvő amerikai munkanélküliséget az ingatlan buborékkal és a fedezetlen hitelek miatt bekövetkező financiális krízissel magyarázzák. Tökéletesen elfeledkezve arról, hogy évtizedek óta az amerikaiak, lassan de biztosan, munkahelyeket vesztenek azzal, hogy gyártókapacitásuk, információs technológiájuk, szoftverkészítési munkájuk, fejlesztésük és kutatásuk jelentős részét folyamatosan áttették Kínába és Indiába. A középosztály, fizetés helyett spekulációból tartotta el magát. A 8-10 ház „birtoklása” nem volt egy ritka jelenség. A háztulajdonos folyamatosan felélte a házai árnövekedéséből adódó különbséget. Nem termeltek, nem hoztak létre javakat, hanem az árnövekedésből éltek. Árnövekedésből származó pénzen vették meg a Kínában gyártott használati tárgyakat. A munkahelyek átvándoroltak tengerentúlra. És nem fognak visszajönni. 50 millió ember segélyen él, a segélyeket pedig fedezet nélküli pénzekből fizetik ki. Akinek állása van az a szolgáltató iparban dolgozik. A fodrász, a pincér, a kórházi ápoló, stb. munkáját nem lehet kínaiakkal elvégeztetni Kínában. Végül is, szigorúan hivatalosan, 2010 augusztusában 14,7 millió munkanélküli  volt Amerikában, akiknek 30 százaléka, vagyis 4,4 millió ember már több, mint egy éve nem talált állást. Nem hivatalosan a szám ennek háromszorosa. Hivatalosan, az elmúlt szeptemberben további 95.000 új munkanélküli lett, akik főleg állami alkalmazottak voltak.

Az amerikai gazdaság motorja a fogyasztás lenne, de az alacsonyabb fizetések és az elveszített munkahelyek miatt a  belföldi fogyasztás visszaesett, amire a fiskális politikának nincs kihatása. Magyarul a kormány nem tud új munkahelyeket teremteni. A kereslet folyamatosan csökken, csakúgy, mint az aktív dolgozók száma. A kormány gazdaság élénkítő csomagja kifulladt, az iszonyatos mennyiségű pénz nyom nélkül eltűnt. Semmi más nem maradt, mint az „új gazdaság” szlogen. 

Magyarországon az évi 100.000 új munkahely jól hangzott és a német autóipar honi terjeszkedése erre az irányra mutat, de az iránymutatás még nem jelent célba érést. A német gazdaság fellendülése jobb, sokkal jobb, mint várták. Ezért több adó folyik be és kevesebb kölcsönt kell felvenni, mint azt 2010-re betervezték. Számokban, eredetileg 80 milliárd € volt terítéken, de most úgy tűnik, hogy 50 milliárdból megússzák. Ennek oka az, hogy a német GDP a második negyedben 2,2 százalék növekedést mutatott.

gépkocsi gyártásHogy a német autóipar jelen van Magyarország, az egy isteni szerencse, de semmi esetre se a kormány vívmánya. Ez természetesen nem kritika, csak tény, ami azt jelenti, hogy a 100.000-hez hiányzó mennyiség megteremtésével kapcsolatban senkinek semmi ötlete nincs – egyenlőre. A többit majd meglátjuk. De, ha növekedni is kezd a gazdaságunk, a szinten maradáshoz egy-két százalék édeskevés. Ha pedig nem tudunk kinőni a tartozásból (amit mindig terveznek, de sose sikerül), akkor csak egy út van előttünk, a nagyobb nadrágszíj meghúzás. Egyetlen kérdés csak az, hogy ez mikor következik be és hol? A haláltánc még hátravan.    

CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR

CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR-CAR

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük