Tibor bá blogja (32) Mi a különbség 1929 és 2009 között?

önarcképAz 1929-33 évekhez kapcsolódó nagy gazdasági világválság és a jelenlegi világgazdasági helyzet között számtalan parallel húzható. Van azonban egy szembetűnő különbség, ez pedig maga az amerikai dollár helyzete. 1929-ben a dollár presztízse emelkedőben volt, és várható volt, hogy a világ tartalékvaluta szerepét el fogja hódítani az angol font sterlingtől. Ez mellett az amerikai gazdaság olyan erős volt, hogy 1934-ben egyedül az amerikai dollár volt hivatalosan átváltható aranyra.

Aztán, mint tudjuk, 1944-ben a dollár valóban a világ tartalék valutája lett, ami elsődleges oka volt a töretlen amerikai jólétnek. A dollár megtámadhatatlansága lehetővé tette, hogy az egymást követő amerikai kormányok elkendőzzék a nemzeti vagyon folyamatos felélését, illetve az államháztartási hiány töretlen növelését. Statisztikai adatok szerint az USA kormányának teljes tartozása 2008/9 fordulóján 50.000.000.000.000 (50 trillió) $, ami az amerikai éves GDP ötszöröse (500 %, szembe a magyar 71 %-al). Ilyen mélyre süllyedés semmi más valutánál nem lenne lehetséges.

Ha tehát összehasonlítjuk 1929-et 2009-el, akkor feltétlenül figyelembe kell vennünk, hogy az adósságban a feje búbjáig elmerült Amerikához tartozó dollár a globálisan jelentkező financiális dráma főszereplője. Ugyanis néhány, jóval erősebb valuta kissé türelmetlenül várja a halálos beteg ágyánál, hogy végleg kilehelje lelkét. Kevésbé költőien megfogalmazva, már nem kell sokáig várni arra, hogy Amerika fő hitelezői komolyan fontolóra vegyék, vajon kölcsönük valaha is kiegyenlítésre fog-e kerülni? Ha pedig rádöbbenne arra – amit nem nehéz kiszámítani – hogy az amerikai valutától való megszabadulásuk okozta számottevő veszteség még mindig kisebb, mint amennyi később lehet, akkor lépni fognak. Az pedig az amerikai dollár bukását jelenti, aminek hatása kiszámíthatatlan, de hogy nem lesz benne köszönet a számunkra se, az borítékolható. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük