(2959) Hogyan verik át az ősöket!

Tibor bá’ online

Minél idősebb valaki, annál inkább csábító azok részére, akik mások becsapására szakosodtak. Hetven-nyolcvan táján az emberi hallás, látás egyre romlik, sok esetben ezekkel együtt jár a magány és a szellemi leépülés. Még nem beszámíthatatlan, de már könnyen bármire rábeszélhető. Ezeket a tulajdonságokat a bűnözők ragyogóan ki is tudják használni. Az idősek  becsapása, megrövidítése egyre „divatosabb”, és a törvény se áll az idősek mellé. Bankszámlák kiürülnek, a szatyort-táskát-ridikült kitépik a kézből, ál szerelők, ál óraleolvasók kifosztják, rádumálás hamis értéktárgyak-kötvények megvételére, de a becsapott egy szót sem szól. Fél, önmagát vádolja, amiért hülyét csináltak belőle. Az istennek se menne el a rendőrségre. A médiát nem érdekli a téma, mert nem szex, nem celeb botrány, a kutya se olvasná. Az alábbiakban összeszedtem néhány „közismert” rászedési formát. Olvasd el, egyszer te is megöregszel.

1. Nyertél! „Hivatalosnak” tűnő dokumentum, pontos névvel feltüntetve, ami az idős embert megtévesztve azt a látszatot kelti, hogy jelentős összeget nyert. A szöveg jogilag igen ügyesen van megfogalmazva és (apró, dőlt  betűkkel szedve, mert a dőlt betűket az idős szem kevésbé látja) el van benne rejtve fontos információ, például az, hogy ez tulajdonképpen nem igazán nyeremény. Minden esetre, hogy a „nyereményt” a célszemély megkapja mindenfajta adminisztrációs költségekre néhány ezer forintot be kell valahova fizetni. Ne mondd, hogy pár ezer forintért nem érdemes ilyesmivel foglalkozni, mert ez csak a kezdet. Ha a célszemélyt sikerült behúzni a csőbe, akkor felkerül egy listára, a „pali madarak listájára”, aztán egy idő múltával nagyobb lenyúlás következik. – – – Legújabban E-mail érkezik az admin-től vagy a host-tól, és aztán jön az átverés.

2. Barátkozás: A legtöbb idős ember magányos. A magányos ember örül, ha szóba állnak vele. Valamilyen ürüggyel telefonon bejelentkezik hozzá egy szimpatikus fiatal férfi vagy női hang. A hang tulajdonosa azonnal megértőnek mutatkozik és hajlandó végig hallgatni a célszemély mondókáját. A cél a bizalom elnyerése, ami alatt improvizálni kell a célszemély által mondottakból. Ezt követve jön valami üzleti ajánlat, aminek nem az a célja, hogy a célszemélyt behúzza a csőbe, hanem a személyes adatainak a megismerése. Később az adatokat fel lehet használni egy nagyobb csalásnál.

3. Lerobban gépkocsi: A tolvaj csendben ül gépkocsijában egy hipermarket parkolójában és várja az áldozatát, aki egy idős férfi, de még jobb ha nő. Miután a célszemély bement az épületbe a tolvaj a gépkocsiját mozgásképtelenné teszi, ami leggyakrabban a gyújtáskábel kihúzása. Ezt követve megvárja, amíg a célszemély vissza nem jön a kocsijához, ami természetesen nem fog beindulni. Ekkor a tolvaj – megjátszva, hogy egy arra járó vevő – felajánlja segítségét, és természetesen megtalálja a hibát. Ezt követve beül a kocsiba és kéri a munkabérét. A meglepődött idős ember nem mer ellenkezni, hanem fizet. Ennek egyik változata volt az a gépkocsi vontató, aki a nullás főúton szétszórt olyan tárgyakat, amik kárt okoztak a nekiütköző gépkocsinak. A vontató percek alatt a helyszínre ért és felajánlotta szolgáltatását vaskos díj ellenében.

4. Kölcsön: Idős embereknek mindig van tartaléka, és könnyen rávehetők átlátszó mesével, hogy kölcsönt adjanak rokonnak,  szomszédoknak, és „barátoknak”, akik soha az életben nem fogják visszafizetni. Az idős emberek magányosak és úgy gondolják, hogy a kölcsönadással társaságot vehetnek meg. Kölcsön adnak, mert félnek a kölcsönt kérőtől, nem tudják milyen reakcióra számíthatnak. Kölcsön adnak, mert azt mondják magukban, hogy ez nem olyan rettentően nagy összeg, különben sincs rá szükségem, észre se veszem, hogy nincs a zsebemben. Ennek az embernek sokkal nagyobb szüksége van rá, mint nekem. Adnak, mert nem akarnak önzőnek, vagy pitiánernek látszani. El se hiszitek, hogy egy idős embert milyen könnyű rávenni a „kölcsönzésre”.

5. Kifosztás a saját házban: Két-három bűnöző felöltözik gáz vagy vízszerelő egyenruhába és becsöngetnek egyedül élő idős otthonába „időszakos ellenőrzés” végett. Ketten nekilátnak az „ellenőrzésnek” miközben a harmadik baráti csevegésbe kezd az idős emberrel. A szöveget a helyszínen improvizálják a célszemélyre szabva, aki boldog, hogy valakivel elbeszélgethet kedvenc focicsapatáról, vagy ami jön. A nagy beszélgetés közben, míg az egyik „szerelő” továbbra is fontoskodik, a másik körbejárja a lakást értékes tárgyakat keresve, aminek aztán lába kel. De adott esetben merészebb tettekre is sor kerülhet. Valami kellemetlen anyagot, például olajt vagy gépzsírt „véletlenül” ráfröcskölnek a célszemély kezére, amit aztán nagy igyekezettel, sűrű bocsánatkérés közepette iparkodnak eltávolítani lehetőleg gyűrűkkel együtt. Jó alkalom még egy hátsó ablak kireteszelésére is, hogy az éjszakai visszatérésnél könnyen be lehessen jutni a házba.

6. Kötelező szolgáltatás: Egyedül élő, magányos időseket meg lehet győzni arról, hogy a becsöngető „szerelő” kötelező ellenőrzést hajt végre kémény bekötés, bojler működés, lefolyó tisztítás stb. terén. Előre megmondja, hogy mennyibe fog kerülne a hivatalos ellenőrzés, ami egy hatalmas összeg, de a „hatósági ellenőr” tized részéért is hajlandó elvégezni a munkálatokat, ha a célszemély nem kér róla számlát. A pénz átvétele után a szélhámos minden további nélkül, gyorsan távozik.

7. A hivatásos: Idős emberekkel össze lehet barátkozni „hivatalosan” is, imaházakban, idősek klubjában, elfekvőkben, intenzív osztályokon, szociális otthonokban, gyámhatósági felügyeletben. Az ilyen helyen dolgozóknak nem kerül túl hosszú, kedves elbeszélgetésbe, hogy az idős emberhez közel kerüljenek. Először megtalálják a célszemély gyenge pontját: Jaj, már régen özvegy tetszik lenni; természetesen az unokákat csak szeretni lehet; kár hogy a rokonai olyan messze laknak. Aztán némi panaszkodással, önsajnáltatással könnyen rá lehet őket venni arra, hogy „megajándékozzák” a nagyon kedves gondozót. Az ajándék értéke természetesen jelentősen meghaladja az elfogadható mértéket, mert az idős ember értékítélete gyenge, bizalma könnyen elnyerhető.

8: Befektetés: Senki se tudja, hogy mikor hal meg. Éppen ezért mindenki iparkodik magát anyagilag bebiztosítani 100 éves koráig. Éppen ezért az idős ember aggódik, hogy pénzének vásárlóértéke olyan mértékben csökkenhet, hogy tartalékai nem fognak kitartani a hátralévő élete végéig. Ezért könnyen rávehető „befektetésre”. Ezen a téren a rászedések száma csillagászati. Az idős ember ítélőképessége olyan mértékben elromolhat, hogy egészen gyerekes meséket is bevesznek. Komoly összegekért lehet nekik eladni értékesnek vélt, de valójában teljesen értéktelen dolgokat „briliáns” gyűrűtől a hamis kötvényekig bár mit.  

Hivatalos álláspont? Az idős ember nem elmebeteg, természetesen beszámítható. Korlátozni őket cselekvéseikben nem lehet, mert „csak” öregek. Azt viszont tudomásul kellene venni, hogy az öregedés egy olyan folyamat, ami alatt az ember korábbi képességeit – minden téren – folyamatosan elveszíti. Szellemi képességét is. A törvényalkotóknak minimum annyit kellene tenni, hogy a szélhámosok megítélésénél súlyosbító körülménynek kellene venni az idős emberek elleni elkövetést. Ha a sértett idős, akkor legyen ez egy hátrányos minősítés.

Mások informálása érdekében, ha van tudomásod egyéb trükkökről írd be!

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

6 gondolat erről: „(2959) Hogyan verik át az ősöket!

 1. Unokája, fia, lánya stb. nevét tudják. Az éjszaka közepén felhívják, az öreget hogy baj van, balesetet szenvedett xy a közeli hozzátartozója ( tudja Karcsi vagyok Peti unokajának barátja, mondta, hogy magának szóljak!)és sürgősen kell lové az összetört másik kocsi miatt, Petit kórházba vitték a mentők, de meggyógyul stb.stb. 5 perc múlva megyek a pénzért.
  Olyan sokakat behúztak vele, hogy már a rendőrség is foglalkozott vele.

  Halmozák a hatásokat(éjszaka telefon,baleset stb.) . A fent említett teljesítménycsökkenést még fokozzák és gyorsan is kell döntened, ez mindig benne van,az alap úgymond, nem tudod átgondolni.

 2. Kamuigazságok hirdetése a politikáról, a zsidókról, a klímaváltozásról. Az idősek azok akik a legtöbb, és akár a legostobább (pl. chemtrail, laposföld) okosságot benyalják, és képesek teljesen magukévá tenni. Én legalábbis amikor facebook-on belefutok valami teljesen agyament érvelésbe, rendre kiderül, hogy idős ember írta. A kicsit tudományosabb témák tipikus áldozatai, akik maguk is hirdetni kezdik, tehát egyből terjesztői is az átverésnek, a 60 feletti férfiak, míg a gyógyszer téma, az oltásokkal és az ezotériával kapcsolatos átverések a hasonló korú nőket érintik. A politikai kamukra pedig nemtől függetlenül vevő az idős korosztály, a legelszántabb, legelvakultabb aktivisták (nézd meg ki ment hozzád aláírást gyűjteni) mind nyugdíjasok.

 3. 2 – Ir01:
  Úgy van, fújj testszagú nyuggerek. Csak van egy kis bibi, ha eddig nem patkolok el, én is leszek nyugger.

 4. 4: Lassan én is az leszek, de a tény az tény, ne vedd magadra 🙂

 5. 4 – Ir01:
  Eszem ágában sincs, de a tény az, hogy a nyuggerek alig valamivel hülyébek, mint a lakossági átlag. A probléma abból adódik, hogy az élet végéhez közel az ember jobban fordul a családjához, mint korábban. Ezért, ha valami baj van akkor jobban kétségbe esik, és azért nyitja ki a pénztárcáját, mert ő már megtanulta, hogy tartalékolni kell, nem szabad felelőtlenül élni, és tudja, hogy a fiatalabbak erre nem figyelnek.

 6. Föleg városban divik.
  Telefonon felhivnak hogy ingyenes szürés itt és itt és idöpont. Ezekkel jó vigyázni, mert ha nem kértük a háziorvostól akkor csalás áldozataivá válhatunk.
  Ugyanis valami kütyüvel valamit bizgálnak és kitalálják hogy ez vagy az a szörnyü bajunk de van megoldás egy hasonló kütyü megvétele akár hitelre is.

  Ezekrül a helyekröl nem lehet lelépni csak ugy hogy köszönöm szépen nem kérem nincs rá pénzem, hiszen tudják a nyugdijból levonatható!
  És ezek a kütyüknek 300ezer ft-tól felfelé van az áruk.

  Másik én innen a netrül többizben töltöttem le könyvet. Aztán ujjabban látom még a MEKröl is begyüjtötték a könyveket és van ilyen hirdetés hogy ingyenesen letölthetö pdf ben. Ok rálép az ember de regelni kell. OK de kérik a bankártyaszámát….mondok jól van 8 dollárt ha levonnak megéri a könyv mégse megyek be a fél várost barangolni érte. Csakhogy nem adja le a PDF könyvet amit kértem a portálon elhomályositva hogy ne lehessen olvasni majd leemelik a 8 dollárt. És lehet akár 8 levelet is küldeni hülyének nézik az embert. Elkezdtem nyomozni mi ez a szemétség, és látom vagy 8-10 (több)különbözö linken csinálják ugyan ezt 1 cégként tán. És nem lehet a faxbukon kitenni a reklamációt mert közösségi alapelvekbe ütközik a csalás ismertetése . Netes csalást meg nem lehet sehol érvényesiteni föleg ha rengeteg különbözö linken van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük