Tibor bá blogja (221) Hátraarc

önarcképA régi szép időkben elírogattunk a közelgő pík olajról, a világvégéről és a társadalmi összeomlásról. Élelmiszer hiányról, klímaváltozásról, aztán áttévedtünk egy kicsit a belpolitikába is, és most meg a  Mexikói-öböl lett a témánk, ami szerencsére jó messze van, és ha hatása a Golf-áramlatnak köszönhetően 1-2 éven belül Európába is eljut, akkor se Magyarországra, legfeljebb az angol-francia partokra. Szóval a Kárpát-medence egész jó kis helynek bizonyulna, de a néhány éve még a sivatagosodás jeleit mutató közép Európát folyamatos vízözön tiszteli meg. Bennem felmerül a kérdés, nem kellene-e érdeklődési körünket egy kicsit átcsoportosítani?

Mi lesz az országgal? Nem 5 vagy 10 év múlva, most. Azt tudjuk, hogy Orbán Viktor a régi (és nem bevált) recepthez kívánt folyamodni és Bajnai féle 3,8 %-os államháztartási hiányt meg akarta duplázni, hivatkozva különböző csontvázakra, amik nagy hirtelen előbukkantak a kredencből. Ekkor kiderült, hogy ő csak az ország határain belül kakas a szemétdomb tetején, Brüsszel környékén csak naposcsibe. A 0,9 százalékos gazdasági növekedés (ha igaz és nem PR) akkor tulajdonképpen egyhelyben topogás, mert a statisztikai határon belül van, de nem is vártunk mást. A július elsejei hirtelen adócsökkentés már a múlté, viszont a minimál bér is meg lesz adóztatva. Összességében ez adókiesést fog jelenteni, mert a nagyjövedelműek is csak 16 százalékot fognak fizetni, de ez csak maszatolás és arra jó, hogy a társadalmi rétegeket egymás ellen hangolja. Viszont néhány napja kiderült, hogy a benzin fogyasztás az előző évhez képest 15 százalékkal  visszaesett, ami jelentős állami bevétel kiesést jelent, mert a benzint aztán jól megcsapolják. A bankoktól, pénzintézetektől, biztosítóktól beszedendő 200 milliárd veszélyben van. A Tőke nem adja meg ilyen könnyen magát. Diktatórikus intézkedéseket be lehet vezetni (lásd média törvény) de a Tőkét még a diktátorok is tisztelik.  Mindent összegezve az állami bevétel szűkül, ígérgetés pedig volt bőven.

Olyan érzéseim vannak, hogy az én szcenárióm kezd bejönni. Több hónapos ígérgetés és biztosítgató szövegelés után a múlt hét végén az is kiderült, hogy az idén télen a távfűtési számlák a duplájára is nőhetnek, és a lakossági gázszámla júliustól 20 százalékkal növekedni fog. Igaz, gyorsan hozzátették, hogy ezt még a Bajnai kormány rendelte el. Azt viszont kihagyták, hogy ők meg az eltörlést beígérték. — Szóval nem szeretném, ha félreértenétek ez most nem MSZP kontra Fidesz szöveg akar lenni. A Fidesz nem tud csodát tenni, aki ebben hitt a balfácán. Az van, ami van. Az energiaár elég szép tempóban mászik felfelé, és az élelmiszer ár se állt le. A jövedelmek ezzel nem tartanak lépést, sőt csökkennek (vagy elbocsátás), a nyugdíjak reálértéke látványosan romlik. És a 3,8 %-os hiány tartásához még további pénzeket kell előteremteni. Mindezek tetejére az észak-déli levegőáramlás iránya megváltozni látszik, ami soha nem látott csapadékmennyiségeket jelent hazánkban. Erre az ország nincs felkészülve, ami további erőforrások után kiált. Vagy gátakat, tározókat kell építeni (kellett volna évekkel ezelőtt), vagy évente néhányezer házat kell felépíteni az összeomlottak helyett és a gondatlanul megépített utakat, vasúti pályákat meg kell erősíteni, át kell szabni. És akkor még hátra van a rendőrség megerősítése, ami a tervek szerint 3500 főt jelent (szerintem ennek a többszörösére van szükség, csak még nem tudják), ami kiképzéssel, szolgálati lakásokkal, szálláshelyekkel, és persze a folyamatos fizetésekkel együtt elég szép summa.

Mindent összevetve a helyzet az, hogy az országnak, tegyük hozzá, a nyakig eladósodott országnak pénzre van szüksége. A helyhatósági  választások után fog eldőlni, hogy a hatalom birtokosai honnan kívánják ezt elvonni, mert csak elvonni lehet. Ennek ismeretében fogjuk tudni megsaccolni, hogy hányan fagynak majd meg az utcán, a fűtetlen lakásukban, kik fognak sztrájkolni (tök hiába), mennek ki az utcára üvöltözni. Milyen mértékben növekszenek meg a kisebb bűncselekmények száma. Mennyire lesz biztonságban az állampolgár élete és vagyona. Minden pénzben lefogadom, hogy az öböl olaj ömlik még néhány évig, de ez Magyarországon egyáltalán nem lesz téma. Kivéve, de csak kivéve, ha az emberek a pálinkafőzési joggal élve állandó delíriumba lesznek képesek tartani magukat. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük