Tibor bá blogja (159) Az USA kormányának csődje most már elkerülhetetlen

önarcképAz USA kormányának a csődje, 12 hónapon belül, most már elkerülhetetlen, legalább is az én számításaim szerint. Na, erről jut eszembe, hogy ebben a pillanatban a világ 24 legnagyobb jegybankjának elnöke találkozót adott egymásnak Sydney-ben. Kurva nagy csend veszi körül a dolgot, a kereskedelmi tévék például, – most már két hete – el vannak foglalva a földrengés sújtotta Haiti-val, és így nem jut idő beszámolni a bankárok találkozásáról. Ja, igen, a csőd! Tudom, hogy a napokban írtam: ezek a hülye kínaiak ülnek az egyre kevesebbet érő dollár kötvényeiken és kényesen vigyáznak rá, hogy az USA bele ne bukjon a gátlástalan költekezésébe.  De Barack Obama nem hagyta magát. Ő akkor is csődbe akarja vinni Amerikát, ha fene fenét eszik. Nekem meg azért ilyen nagy a szám, mert megtudtam, hogy egy éven belül az USA-nak 2000 milliárd dollár rövidlejáratú kölcsöne beérik, azaz refinanszírozásra kell, hogy sor kerüljön. Más szavakkal, kell találni „valakit”, aki megint kölcsön ad 2000 milliárdot, hogy ki tudják fizetni a hitelezőket. De ez semmi, az amerikai kormány szerint az éves költségvetési hiányuk 1500 milliárd dollár lesz. Összesen tehát 3500 milliárd kölcsönt kell felvenniük, de kitől? Dollár már a kutyának se kell. De tegyük fel, van olyan kutya, amelyiknek kell(ene). Honnan a fenéből vesz elő ez a kutya 3500 milliárd dollárt. Ennyi pénz nincs is a világon! Tudod te azt, hogy ez mennyi pénz? Amikor 1989-ben nagyon nagy szarban voltunk, akkor 22 milliárd dollárral tartoztunk a Kádár korszak végén. Vagyis az akkori magyar adósságnak az USA most közel 160-szorosával tartozik a világnak. Mivel ők 30-szor többen vannak, ezért arányosítva jó ötször vannak nagyobb szarban, mint mi voltunk akkor. Mi akkor „csőd közeli” állapotban voltunk. Akkor kérdem én, ötször több tartozással, milyen állapotban van Amerika? És még egy apróság. 1989-ben nekünk még meg volt a teljes termelési kapacitásunk (olyan, amilyen), de az amerikai termelési kapacitás hatalmas hányadát már rég áttették Kínába.  Samu bácsi haldoklik

A valuta spekulánsok (például Soros György, aki az angoloktól kispekulált 2 milliárd dollárt) rendelkeznek egy titkos formulával, aminek segítségével ki lehet számolni, hogy egy ország mikor csődöl be. Ezek szerint egy ország valutatartalékának annyinak kell lenni, mint a rövidlejáratú tartozása. Ha ennél kevesebb, akkor jön a csőd. Ugyanis a spekulánsok figyelnek és kiszúrják, hogy nem tud fizetni, tehát kivonják a pénzüket, amire a nagy szarba került ország kénytelen felemelni a kamatokat, hogy a spekulánsok nagy kegyesen visszavigyék a pénzüket. Ha azonban az ország valutatartaléka jóval kevesebb, mint a rövidlejáratú tartozása, akkor a spekulánsok távol maradnak, teljesen függetlenül a beígért kamat méretétől, mert úgy gondolják, hogy a pénzüket sose fogják megkapni, illetve olyan nagy lesz az infláció, hogy a követelésük értéke eltűnik. Na, akkor most vegyük számba, milye van Amerikának! Van neki egy kicsit több mint 8130 tonna aranya, ami bár a világon a legnagyobb aranyrakás egy helyen, értékben mindössze 300 milliárd dollár. Az amerikai stratégiai nyersolaj tartalék 725 millió hordó, az pillanatnyilag 60 milliárd dollár értékű. Ezen kívül az USA rendelkezik 140 milliárd dollár értékű külföldi valutával. Ez minden. Összesen tehát 500 milliárd vagyona van, szemben a 2000 milliárd tartozással. Igaz a hitel 56 százaléka amerikaiaké, ezt valahogy el lehet sikálni, mondjuk olyan argentin módon, moratórium a pénzfelvételre. Még mindig 880 milliárd követelés marad az 500 milliárddal szemben, és akkor még ott van az idei 1500 milliárd újabb hiteligény. Honnan a fenéből jön elő ennyi pénz? Az indiai és az orosz központi bankok már nem vesznek dollárt, helyette aranyat vesznek. Az idén januárban az indiaiak 200 tonna aranyat vettek.

Nincs rá semmi bizonyítékom, de lefogadom, hogy a valuta spekulánsok azon töprengenek, hogy érdemes-e még amerikai államkötvényen ülni és nézni, hogyan csökken az értéke, vagy jobban járnak-e ha hirtelen elkezdenek aranyat vásárolni és hagyják a dollár értéket lezuhanni a béka seggéhez? Mondom, fogalmam sincs, hogy döntenek, de egy biztos, több dollár kötvényt nem fognak venni. Szóval, kinek van kedve fogadni velem, hogy a dollár zuhanása 2011. január 31. előtt beindul?

6 gondolat erről: „Tibor bá blogja (159) Az USA kormányának csődje most már elkerülhetetlen

 1. Tudom, hogy cenzurázod, de nekem az is elég, ha te hallassz meg.

  Hallatlanul nagy fasz vagy.

 2. Nos azt hiszem az 1 év letelt, szerencsére megúsztuk eddig 🙂

 3. Hát nagyon koccos volt idén több pont is. Hogy mostanáig megúsztuk gyakorlatilag semmit nem jelent…

 4. mint a tízemeletes házról zuhanó ember a 2. emeletnél:

  – Eddig szerencsésen megúsztuk…

  Mindenesetre az 1 éven belül az már nem igaz, remélhetőleg meglesz második évfordulója is a postnak összeomlás nélkül.

 5. 164: tegnap az időjárás előrejelzésnél Német Lajos azt mondta, bhogy jövőhéten szerdán 24 fok lesz, de utána csütörtökön-pénteken-szombaton 26-28. Erre beterveztünk egy kirándulást szerdára. Ma viszont kiderült, hogy cs-p-sz max 22 fok lesz. Ezt senki nem kéri számon. Rajtam számon kéritek az egy éves joslatot. Ezzel nincs semmi baj, de ugye az akkori tred szerint a jóslat jogos volt. Közben bejöttek más tényezők. Éppen ezért az előrejelzések soha, de soha nem jönneke be pontosan. Nem is kell rá számítani. Ez előrejelzés mindössze azt jelenti, hogy „ahogy a dolgok ma állnak, ez várható”. A dolgok menet közben megváltoznak.

 6. Ej, nem kértem számon semmit.

  Olvasok visszafele és örülök hogy még élek…

  A „számonkérés” végén ott a smiley, utána egy vicc a zuhanó emberről.

  Le legyél már ennyire érzékeny Tibor bá’.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük