(148) 50 %

Tibor bá’ online

~p001A magyarországi statisztika szerint minden második házasság válással végződik. Azaz a házasságok 50 %- a. A házassági ceremónián, az esküvői vacsorákon a boldog, mosolygós főszereplők közül, néhány éven belül, minden második savanyú pofával és jelentős anyagi veszteség árán fog a Bíróságtól kapni egy bontóperi végzést. Ez már nem statisztika, hanem az én gondolatom. Biztos vagyok benne, hogy a házasságkötés előtt állók közül senkinek se jut eszébe, hogy ő esetleg a „második” lesz, aki majd válni fog. Természetesen ez csak egy sunyi feltételezés, mert lehet, hogy van, aki lopva nem zárja ki a lehetőséget, de mit tehet? Semmit, várja a jó szerencsét.

A sors, vagy a „modern idők” úgy hozták, hogy van még egy 50 %-os statisztikai adat. Magyarországon minden második ember szív-érrendszeri betegségben hal meg. Infarktus, sztrók, szívelégtelenség. Ez már megint nem statisztika, hanem újfent az én gondolatom. Biztos vagyok benne, gyakorlatilag senkinek se jut eszébe, hogy néhány éven belül esetleg ő lesz a „második”, aki, jóval „idő előtt”, ebbe hal bele.

Tudom, az élethez kell (többek között) bizakodás is. Nem lehet úgy elindulni reggel gépkocsival Pécsre, hogy árokba fordulhatok és este a TV hírekben rólam fognak beszámolni. Nem lehet úgy lefeküdni, hogy közben arra gondok, mi van, ha az én szomszédom robbantja fel a házat egy nyitva felejtett gázcsappal. Nem lehet úgy házasságot kötni, hogy az elrebegett igen közben arra gondolok, hogy nőm két év múlva átmegy Klapka György háremébe, mert ott jobbak az anyagi körülmények. Folytatva a sort, úgy nem lehet munkába menni, hogy arra gondolok, délben infarktust kapok és a szirénázó mentő velem fog robogni a Kardiológiai Intézetbe. Igen, belátom, így nem lehet. Van azonban egy alapvető különbség a négy felsorolt eset között. Nem tehetek róla, ha a 6-oson valaki vadállat módjára előz egy beláthatatlan kanyarban. Nem tehetek róla, ha a szomszédom egy szenilis öregember, akinek minden kimegy a fejéből. Nem tehetek róla, ha a feleségem megunja a részletfizetést (pedig ő akarta megvenni a cuccot). Azonban a negyedikkel, az infarktussal nem ez a helyzet. Ha 42 évesen a munkahelyemen infarktust kapok az nem egy tőlem teljesen független Isten csapása. Ugyanis elsősorban tőlem függ, nem pedig a sors kiszámíthatatlan szeszélyétől.

A szív-érrendszeri betegség az emberiség modern ellensége. Igen, egy alattomos ellenséggel állunk szemben, aki kizárólag azért győzi le minden második embertársunkat, mert nem törődünk vele, nem vesszük komolyan. Ha valaki egy repülőn elrikkantja magát, hogy bomba van nálam, a gép azonnal leszáll, a pasit letartoztatják, és persze kiderül, hogy nem is volt nála bomba. Ha egy étteremben egy vendég elkezd hadonászni egy késsel, kimenekülünk a teremből. Ha a diszkóban valaki elkiáltja, hogy „tűz van”, mindenki rohan a kijárathoz. Ezeket mind komolyan vesszük és a magunk módján védekezünk ellene. De azt, amiben minden második embertársunk belehal, azt nem vesszük komolyan. És ha rákérdezel, mindenki azt válaszolja, miért kapnék infarktust, az apám 80 éves és még él. Ha pedig tovább feszegetjük a témát, akkor kibújik a szög a zsákból. A haver hallott róla, hogy nem kellene dohányozni, meg idegeskedni, de hát ez van, és ha esetleg történik „VALAMI”, akkor majd az orvos….. Na igen, akkor majd az orvosra bízod magad, és (ha módodban áll) zsebébe csúsztatsz egy vastagon kitömött borítékot. Elvégre a saját életed a legfontosabb a világon.

Akkor most lefestek néhány érdekes élettapasztalatot. Ha egy étteremben nem tudsz választani, és azt kérdezed a pincértől, mit ajánl, akkor a pincér azt a négynapos töltött káposztát fogja ajánlani, amit este mindenképpen ki kell majd önteni. Mert a pincér és a te érdeked nincs összhangban. Ha rendezési problémád támad a szomszédoddal és elmész egy ügyvédhez tanácskérési szándékkal, az ügyvéd azt fogja mondani, hogy be kell perelni, mert neked van igazad és a pert meg fogod nyerni. Mert ha vesztesz, ha nyersz, az ügyvéd mindenképpen megkapja a munkadíját. Az ügyvéd és a te érdeked nincs összhangban. És akkor most kapaszkodj! Ha a szíveddel kapcsolatos panaszaid vannak, rohansz a kardiológushoz, mert ehhez aztán végképp nem értesz. És ezzel leteszed a kezébe azt, ami neked a legdrágább, a saját életed. Nem tehetsz mást, mert a szívedről csak annyit tudsz, hogy a bordáid alatt a baloldalon dobog, és ha megáll, akkor neked annyi. Vakon kell követned az orvos tanácsait, el kell fogadnod a véleményét, és alá kell magadat vetni annak a kezelésnek, invazív beavatkozásnak, műtétnek, amit ő jónak lát. Aztán erről és a vizsgálati eredményekről kapsz egy papír, amit elolvasva egyetlen egy szót nem értesz, és fogalmad se lesz, hogy most tulajdonképpen mit történik, mi fog történni, milyen állapotban vagy és egyáltalán mit várhatsz. Tehát egy borítékkal együtt nagyon hálás vagy az orvosodnak, aki egy két megnyugtató mondattal leráz. Te pedig egyetlen egy dolgot tehetsz, szeded a felírt gyógyszereket.

Most felteszek egy logikus kérdést, szerinted ez rendben van így? Amikor rám került a sor, az előző kérdésre azt válaszoltam, hogy NINCS. De itt nem álltam meg. Három éven át kitartóan küzdöttem, hogy áttörjem a falat a szívbeteg és a kardiológusok között. Egy olyan falat, amit nem a betegek állítottak, és amely falnak a fennmaradása egyértelműen az orvosok érdekét képviseli. De most a tét nem egy 4 napos töltött káposzta elfogyasztása, nem is egy pár százezer forintos per elvesztése, hanem az egyetlen, saját életünk. Öt orvosi szakkönyvön rágtam át magam. Több száz latin szót tanultam meg, amit az orvosok kifejezetten azért használnak, hogy a beteg ne ismerhesse meg saját betegségét. 5000 angol nyelvű oldalt printeltem ki az Internetről, hogy kiderítsem az igazságot. Mert az igazság, a valóság teljes mértékben a kardiológusoknak sincs a birtokában. A kutatások, a kísérletek sok tízezer betegen, több tucat gyógyszerrel kapcsolatban ma is folynak. A publikált eredmények nem mindig fedik a valóságot, hanem a kísérletet megrendelők anyagi érdekeit képviseli. Mindezek megismerése után világossá vált számomra, hogy a szívbeteg a kardiológus számára fogyóanyag. Jól fizető fogyóanyag. Javaslataik, ajánlataik mögött elsősorban saját anyagi érdekük, nem pedig a beteg egészsége áll, de persze arra ügyelnek, hogy a kezelés szakmailag „megalapozott”, illetve „megtámadhatatlan” legyen. Jogilag a beteg beleegyezése nélkül semmi se történhet, de a beteg egyáltalán nincs abban a helyzetben, hogy dönteni tudjon saját sorsát illetően. De ennek vége! Itt van rá a bizonyítékom. Most van 12 éve, hogy szívtáji panaszaimat követve (úgynevezett extra szisztolés ütések) életem első kardiológusa kórházi befekvést és műtétet javasolt, ellenkező esetben csak „néhány hónapom van hátra”. Négy héten belül összesen 6 kardiológusnál jártam, ugyanazzal az eredménnyel, mindegyik műteni akart. Közben lázasan, minden időmet a témának szenteltem, és én döntöttem el, hogy műtét kihagyásával, pusztán minimális gyógyszeres kezelés mellett szamárfület mutassak a műtétnek. Sőt, odáig mentem, hogy vitába szálltam a kardiológusokkal. Ma, teljesen panasz és tünetmentesen, egészségesen élek. Engem már nem lehet becsapni! És téged?

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

30 gondolat erről: „(148) 50 %

 1. Engem igen (ebben a kérdésben legalábbis).
  Viszont mondok mást:
  Apám kifejezetten megszívta, hogy erős volt a szíve.
  Colitis ulcerosa miatt halt meg, sokévi kínlódás után.
  Az utolsó néhány napja iszonyú szenvedések közt telt, mert már minden szerve feladta, kivéve a szívét. Már mindene halott volt, sőt rothadásnak indult, kivéve a szívét és az agyát.
  Öntudatánál volt az utolsó pillanatig.
  Egy gyengébb szívvel jobban járt volna.

 2. Belterjes társaság az orvosoké.
  Különösen ha szándékosan kommunikálnak latinul.
  De kommunikáljanak csak.
  Attól tartok önmaguk se tudják sok betegség kialakulásának okait.

  Örülök, hogy jól karban tudod tartani az egészségedet.
  Nagy dolog ez manapság.

 3. 3. engem sem. Felvilágosodtam.
  A kardiológiai problémák is a civilizációs tünetegyüttes részhalmazai.

  Recept: táplálkozás életmód. (Ajánlott irodalom: Chris Crowley–Henry S. Lodgje, MD :Minden évvel fiatalabb )
  Ellenszere: reggel a piacon megvettük a zöldségeket a tojást, gombát, vágott virágot, hentesnél a húst (sajnos a sajtokért boltba kell bemennünk). 1/2-10 től 1 h Spinning (ma 150-170es puzussal.)
  Majd főzünk valamit, du. vagy letolom a füvet (12 Km a teljes fűnyírási hossz) vagy megyek másfél órát országúti kerékpáron. Utána majd fog esni egy rosé fröccs.

  Kevés orvos az akit komolyan veszek: pl. sebész, szülész, infektológus. A többi kuruzsló és/vagy gyógyszermarketing asszisztens. Ellenérdekelt felek.

  A civilizációs betegségek elkerüléséhez el kell kerülnünk a nyugati étrendet és a mozgásszegény életmódot. (Zsír-fehérje, szénhidrátmentesen)

 4. A legtöbb orvos sokszor annyit sem tud, mint egy lelkes amatőr. A körzeti orvosok pl nagyrészt teljesen ostobák szerintem csak receptfelírásra alkalmasak.

 5. 4, talán még arra se ha nincs szakorvosi ajánlás (antibiotikumról ne is beszéljek).

 6. Kicsit off leszek elnézést. Én, kb. 1 éve tudtam meg, hogy tüdőrákom van. A tüdőkórházban az orvosok lelkesen agitáltak,hogy csak egy kis műtét,kikapnak egy lebenyt, stb.
  Nem műttettem meg, nem kezeltek, kezelnek semmivel. Még itt vagyok. Kb. 2 éve lehet daganatom, így utólag visszagondolva a tünetekre. A statisztikák szerint 0,5-3 év a túlélési esély.Ha hozom a statisztikát, még van egy évem. Jó eséllyel bejön majd a statisztika, mert egyre több a kellemetlen tünetem. Meggyőződésem, ha nem szereztem volna tudomás a daganatomról, még mindig tünetmentes lennék.
  Ezeket természetesen az orvosok jól tudják, mégis a kaszabolást, kínhalált javasolják. Miféle lelketlen szakbarbár társaság az övéké?

 7. Fiúk! Nem kell átesni a ló másik oldalára.

 8. Nem akartam túlontúl rosszakat mondani az orvosokra, de sajnos nagyon rossz tapasztalataim vannak. Sőt, ahogy halnak ki a régi nagy koponyák, úgy lesz egyre rosszabb a helyzet. Legutóbbi érdekességem az volt egy andrológus főatyaúristennél, hogy megkérdezte milyen állandó étrendkészítőket szedek. Mondom neki, hogy C-vitamint szoktam meg Ginsenget. Erre kikerekedett szemekkel kérdezi: Micsodát? Erre mondom újra, kis magyarázattal egyetemben, hogy legalább el tudja képzelni, erre azt mondja, hogy ő életében nem hallott erről a „szerről”.

 9. 7. Thunder

  Tegnap találtam ezt a cikket.

  http://paleomedicina.com/hu/blog/2016/04/az-agykutato-szerint-szentgyorgyi-ebben-tevedett-nincs-ertelme-cvitamint-szedni

  Ezek után én semmire nem hallgatok, csak a magam gyomra és feje után megyek, amit kívánok azt megeszem és megteszem.

  Még a főiskolán hallottam egyik előadásban arról a kísérletről, hogy 3-4 éves gyerekeknek ki volt készítve mindenféle étel, s maguktól állíthatták össze mikor mit esznek. Az idő intervallumra nem emlékszem, talán két hét, vagy egy hónap is volt? Nem szóltak bele, ha egy gyerek megevett egy tábla csokoládét… A kísérlet végére, minden gyerek bevitte szervezetébe mindazt a tápanyagot, amit a kontroll csoportnak az akkori felfogás szerint a dietetikusok állítottak össze, mint egészséges és kívánatos tápanyagot és mennyiséget.

 10. „Közben lázasan, minden időmet a témának szenteltem, és én döntöttem el, hogy műtét kihagyásával, pusztán minimális gyógyszeres kezelés mellett szamárfület mutassak a műtétnek.”
  Pedig az orvosaidnak tökéletesen igazuk volt, az ő tapasztalatuk szerint. Az emberek 99,99%-a így állt volna a dologhoz.
  Magaalá zuhan, a bátrabbja megműtteti magát, egy része csendben megadja magát a „sorsnak”.
  De hát az orvosok honnan tudhatták volna, hogy van itt egy Tibor bánk, aki szamárfület mutat a kaszásnak is! 🙂

  8 Buza. Lehet, Szentgyörgyi tévedett, de csak részben, Mivel később kiderült, Béres is mutatott rá, a vitaminok beépüléséhez szükségeltetnek nyomelemek is!

 11. 9:
  Az orvosaim mentek a rutin után. Terheléses ÉKG, 2 mm ST depresszió: Súlyos koszorúér elmeszesedés. Műtőbe vele! Ha 3 dimenziós, színes doplerre küldtek volna, akkor kiderült volna, hogy a mitrális billentyűnél visszaáramlás van (gyerekkorom óta), ami terhelés alatt úgy viselkedik, mintha a koszorúér el lenne dugulva. Bocsánat: sztenózis a lumenben. De felfigyelhettek volna arra a tényre, hogy a terhelés megszüntetése után szokatlanul gyorsan helyreállt a vérnyomás és a pulzus. Nem figyeltek fel rá. Minek? Vén faszi, megy a levesbe a többi után, de előbb egy kicsit meg paraszolvenciáztatjuk. 😀

  8:
  Nem dűlök be ennek a hölgynek. A Angol Admiralitás másképp tudja. A tengerészeknél a skorbut meg volt előzhető, sőt gyógyítható naranccsal, savanyú káposztával. A borjú mirigy nem volt tárolható. 😀 Nagyon jól tudjuk, hogy a vitamin nem gyógyít, de hiánya betegít. Influenza ellen a C vitamin annyiban jó, hogy elkerüli a vitamin hiányból származó könnyebb megbetegedést, és az immunrendszer meggyengülését. A hölgy nem fedezett fel semmi újat. Meg kell tanítani az embereket gondolkozni. A C-vitamin nem antibiotikum, de az élet fenntartásához nélkülözhetetlen.

 12. 8. talán nem feleslegesen linkelgetem ezt az oldalt.

  9. a paleomedicina oldalán ott van két agydaganatos srác (angol, illetve magyar), akik levetették a műtétet és a kemo-t. érdekes lesz a kimenetele, nagyon szurkolok nekik.

  8. Buza neked vannak strok-os betegeid?

 13. Hát bizony-bizony, az a fránya rutin.
  Lehet sok esetből általánosítani, még többől statisztikát készíteni, csak egyet nem lehet, ezt az eredmény visszahúzni az egyénre.
  Mivel még az ujjunk hegyén lévő kis bőrdarabka sem egyforma, hát még az egész szervezetünk és működése.

 14. 10. „Nem dűlök be ennek a hölgynek.

  A hölgy semmi többet nem ír, minthogy a szükséges C vitaminhoz az egészséges kajákból hozzáférünk (Hús, belsőségek, állati zsiradékok) továbbá, hogy a növényekben kevés és rosszul hasznosítható C-vitamin van.
  De leginkább azt állítja hogy a nagy dózisban, akár intravénásan adott C vitaminnak semmilyen klinikailag igazolható hatása nincs.
  Nem azt írja hogy c vitamin nélkül lehet egészségesen élni.

  Szentgyörgyi hiába szedte a nagy dózisú C.-vitamint, nem tudhatta még, hogy hatástalan.

  Ha csak a Liebig féle minimum törvényre gondolunk sejtjük is az okát.

  Szerinte miben téved? (Aminek nem dőlsz be?)

 15. – Miért beszélnek az orvosok latinul?
  – Azért, hogy a betegek szokják a holt nyelveket!

  🙂

 16. Arany Sakál, igen, konduktor vagyok, s stroke betegeknek segítek a legjobb tudásom szerint,Svédországban. Idén már 7 hónapot vagyok otthon, s építem az otthoni munkalehetőségeimet. Ha tudok valamiben segíteni, kérd el Tibor bá’-tól a mail címemet.

  A cikkel kapcsolatban az a véleményem, hogy félrevezető a cím. Ez a mostani szokás, hogy hökkentsük meg az olvasót,ezzel érjük el, hogy elolvassa amit írtunk.

  „Van egy nagy probléma ezekkel az elemzésekkel. Mégpedig az, hogy összemossák a beavatkozásos és a keresztmetszeti vizsgálatok eredményeit, ennélfogva úgy tűnik, mintha összevisszaság lenne az irodalomban. Pedig nincs. A keresztmetszeti vizsgálatok kivétel nélkül azt mutatják, hogy a magasabb C-vitaminszint a vérben jobb egészséggel jár együtt, a beavatkozásos vizsgálatok pedig kivétel nélkül azt mutatják, hogy a C-vitamin adásának semmilyen haszna nincs. A kétféle megközelítés eredményéből az következik, hogy a C-vitamin fontos az egészséghez, de mesterséges formában, kiegészítőként adva, nem segít hozzá a betegségek távoltartásához. ”

  Ha a magasabb C-vitamin szint a vérben jobb egészséggel jár, s adok a szervezetbe ezek szerint pluszt, akkor azzal csak biztosítom ezt a jobb egészséget. Én nem tudom mérni magamon a szintet, inkább legyen bennem több, mint akkor kezdjek gondolkodni, mikor baj van. A cikk szerint a betegség alatt bevitt többlet nem gyógyít. Akkor mi? Ha a betegség valamilyen hiányra vezethető vissza, az én paraszti felfogásommal pótlás kell.
  Igen, írja a cikk szerzője, hogy a táplálékkal a kellő mennyiség bevihető.
  Más elemzések szerint a mai táplálékoknak viszont nincs annyi vitamin tartalmuk, mint akár száz évvel ezelőtt is.
  A különböző tápanyagokban különböző mennyiségű vitaminok és nyomelemek találhatók. Nekem nincs arra kapacitásom, s rálátásom, hogy milyen zöldséget hol, hogyan termeltek, még ha öko is. Nem akarom számolgatni, hogy hány kiló spenótból és hány deka marha belsőségből tudom kinyerni a szükséges vasat, stb. Ezért én egy egyensúlyra törekszek a táplálkozásom során,ami a mi éghajlati területünkön megtalálható, zsír,hús,zöldség,gyümölcs, s lehető legkevesebb cukor, finomított szénhidrát,(glutén), a tejtermékek szintén mérsékelten.

  Az inuitok életmódjának kutatása sok új dologra derített fényt. Ez jó. De meggyőződésem, hogy az ember igen jó alkalmazkodó képességgel bír, s az adott terület tápanyagaihoz kell nyúlni, főleg hogy minden területen voltak és lesznek hosszú és egészséges életet élő emberek.

 17. 15. szerencsére nincs kapcsolatom a betegséggel. (stroke) Azért került a előtérbe, mert Kulka Jánost is utolérte.
  Kíváncsi volnék, hogy a stroke-ra milyen hatással van/lehet az étkezési ketózis? Erről még nem olvastam, vagy nem emlékszem rá.

 18. Tibor bá,

  tegnap este 18:00kor elengedtem egy kisebb irást ide hozzászólásként. Lehet, hogy eltünt? Nekem azt jelzi vissza,hogy moderációra vár.

 19. 16. Arany Sakál

  A stroke magyarul agyi érkatasztrófa. Hogy most ez szűkület, elzáródás,és ezért nem kapnak a sejtek elegendő oxigént, ennek hiányában elhalnak, vagy szakadás és vér kikerülése az agy állományába és e miatt lesz tömeges sejtelhalás,a fő probléma szempontjából félre tehető. Az erek falának állapota és a keringés a meghatározó, hogy elkerülhető legyen.

  Nem ismerem a meszesedés pontos kémiáját. Annyit tudok, hogy vannak akik a lúgosítást tartják a megelőzés egyik legjobb módszerének,sok zöldség, citrusfélék evése ivása,léböjt kúrák…

  Sejtélettan tudásra, az idegsejtek ingerület átviteli mechanizmusának pontos tudására lenne szükségem, hogy összehasonlíthassuk a kétféle energiahordozó működését. Valamikor tanították nekem, de a napi gyakorlatban nincs rá szükségem, így újra több hétbe telne…..

  A kondped a mozgáson keresztül, a tanulást hívva segítségül fejti ki hatását. No még ilyen tömören sem fogalmaztam meg sosem. 🙂
  Ha sok mindent nem is, de ezt az egyet mélyen az agyamba véstem tanulmányaim alatt, ha fejlődik egy gyermek mozgása, vele szinkronban fejlődik az értelme is, s ha fejlődik az értelme, vele együtt fejlődni fog a mozgása is. A kettő szoros kölcsönhatásban van. Dr Pető András megelőzte korát.

  2013-as hír.
  „Az agy egészségét, az idegsejtek képződését támogató fehérjét azonosítottak amerikai kutatók állatkísérletek során. A vegyület akkor jött létre, amikor kitartást igénylő testmozgást végeztek az egerek. A Harvard Egyetem Orvosi Kara és a Dana-Farber Rákintézet tudósai azt fedezték fel, hogy az FNDC5 nevű fehérje olyan géneket hozott működésbe, amelyek elősegítik a memória és a tanulás folyamatában szerepet játszó agysejtek termelődését – olvasható a Cell Metabolism című szaklapban megjelent tanulmányban.”
  „Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az említett fehérje a folyamatos izommunka során keletkezik, és irizin nevű változata a véráramba kerül. Az új kutatás során azt fedezték fel, hogy forgókeréken önként, 30 napon át rendszeresen szaladó egerek izmaiban megnő egy anyagcserét szabályozó molekula aktivitása, amely a FNDC5 fehérje termelését segíti elő.
  „Az FNDC5 egy másik, az agy egészségét támogató fehérje, a BDNF képződését növelte a hippokampuszban, amely az agynak a tanulás és a memória irányításáért felelős területe.”
  „A kutatók szerint eredményeik segítenek megmagyarázni, hogyan serkenti a kitartást igénylő testmozgás a tanulást és a memóriát, különösen idősebb embereknél. Úgy vélik, amennyiben az FNDC5 fehérjét sikerül stabil formában előállítani, és gyógyszert tudnak fejleszteni belőle, hatásosabban kezelhetik vele az időskori elbutulást, és lassíthatják az Alzheimer- és a Parkinson-kór tüneteinek erősödését.”

  Tehát, amíg nincs csodagyógyszer, tessék mozogni, s nem butulunk el.

  Hogy nekem milyen szómenésem lett. 🙂

 20. Nekem pont ebben a pillanatban tűnt el az éterben a hozzászólásom. Ilyen hosszan még sosem írtam. 🙁 Még egyszer nem fogok neki.

 21. 16. Arany Sakál

  A stroke magyarul agyi érkatasztrófa. Hogy most ez szűkület, elzáródás,és ezért nem kapnak a sejtek elegendő oxigént, ennek hiányában elhalnak, vagy szakadás és vér kikerülése az agy állományába és e miatt lesz tömeges sejtelhalás,a fő probléma szempontjából félre tehető. Az erek falának állapota és a keringés a meghatározó, hogy elkerülhető legyen.

  Nem ismerem a meszesedés pontos kémiáját. Annyit tudok, hogy vannak akik a lúgosítást tartják a megelőzés egyik legjobb módszerének,sok zöldség, citrusfélék evése ivása,léböjt kúrák…

  Sejtélettan tudásra, az idegsejtek ingerület átviteli mechanizmusának pontos tudására lenne szükségem, hogy összehasonlíthassuk a kétféle energiahordozó működését. Valamikor tanították nekem, de a napi gyakorlatban nincs rá szükségem, így újra több hétbe telne…..

  A kondped a mozgáson keresztül, a tanulást hívva segítségül fejti ki hatását. No még ilyen tömören sem fogalmaztam meg sosem. 🙂
  Ha sok mindent nem is, de ezt az egyet mélyen az agyamba véstem tanulmányaim alatt, ha fejlődik egy gyermek mozgása, vele szinkronban fejlődik az értelme is, s ha fejlődik az értelme, vele együtt fejlődni fog a mozgása is. A kettő szoros kölcsönhatásban van. Dr Pető András megelőzte korát.

  2013-as hír.
  „Az agy egészségét, az idegsejtek képződését támogató fehérjét azonosítottak amerikai kutatók állatkísérletek során. A vegyület akkor jött létre, amikor kitartást igénylő testmozgást végeztek az egerek. A Harvard Egyetem Orvosi Kara és a Dana-Farber Rákintézet tudósai azt fedezték fel, hogy az FNDC5 nevű fehérje olyan géneket hozott működésbe, amelyek elősegítik a memória és a tanulás folyamatában szerepet játszó agysejtek termelődését – olvasható a Cell Metabolism című szaklapban megjelent tanulmányban.”
  „Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az említett fehérje a folyamatos izommunka során keletkezik, és irizin nevű változata a véráramba kerül. Az új kutatás során azt fedezték fel, hogy forgókeréken önként, 30 napon át rendszeresen szaladó egerek izmaiban megnő egy anyagcserét szabályozó molekula aktivitása, amely a FNDC5 fehérje termelését segíti elő.
  „Az FNDC5 egy másik, az agy egészségét támogató fehérje, a BDNF képződését növelte a hippokampuszban, amely az agynak a tanulás és a memória irányításáért felelős területe.”
  „A kutatók szerint eredményeik segítenek megmagyarázni, hogyan serkenti a kitartást igénylő testmozgás a tanulást és a memóriát, különösen idősebb embereknél. Úgy vélik, amennyiben az FNDC5 fehérjét sikerül stabil formában előállítani, és gyógyszert tudnak fejleszteni belőle, hatásosabban kezelhetik vele az időskori elbutulást, és lassíthatják az Alzheimer- és a Parkinson-kór tüneteinek erősödését.”

  Tehát, amíg nincs csodagyógyszer, tessék mozogni, s nem butulunk el.

  Hogy nekem milyen szómenésem lett. 🙂

 22. 16. Arany Sakál

  A stroke magyarul agyi érkatasztrófa. Hogy most ez szűkület, elzáródás,és ezért nem kapnak a sejtek elegendő oxigént, ennek hiányában elhalnak, vagy szakadás és vér kikerülése az agy állományába és e miatt lesz tömeges sejtelhalás,a fő probléma szempontjából félre tehető. Az erek falának állapota és a keringés a meghatározó, hogy elkerülhető legyen.

  Nem ismerem a meszesedés pontos kémiáját. Annyit tudok, hogy vannak akik a lúgosítást tartják a megelőzés egyik legjobb módszerének,sok zöldség, citrusfélék evése ivása,léböjt kúrák…

  Sejtélettan tudásra, az idegsejtek ingerület átviteli mechanizmusának pontos tudására lenne szükségem, hogy összehasonlíthassuk a kétféle energiahordozó működését. Valamikor tanították nekem, de a napi gyakorlatban nincs rá szükségem, így újra több hétbe telne…..

  A kondped a mozgáson keresztül, a tanulást hívva segítségül fejti ki hatását. No még ilyen tömören sem fogalmaztam meg sosem. 🙂
  Ha sok mindent nem is, de ezt az egyet mélyen az agyamba véstem tanulmányaim alatt, ha fejlődik egy gyermek mozgása, vele szinkronban fejlődik az értelme is, s ha fejlődik az értelme, vele együtt fejlődni fog a mozgása is. A kettő szoros kölcsönhatásban van. Dr Pető András megelőzte korát.

  2013-as hír.
  „Az agy egészségét, az idegsejtek képződését támogató fehérjét azonosítottak amerikai kutatók állatkísérletek során. A vegyület akkor jött létre, amikor kitartást igénylő testmozgást végeztek az egerek. A Harvard Egyetem Orvosi Kara és a Dana-Farber Rákintézet tudósai azt fedezték fel, hogy az FNDC5 nevű fehérje olyan géneket hozott működésbe, amelyek elősegítik a memória és a tanulás folyamatában szerepet játszó agysejtek termelődését – olvasható a Cell Metabolism című szaklapban megjelent tanulmányban.”
  „Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az említett fehérje a folyamatos izommunka során keletkezik, és irizin nevű változata a véráramba kerül. Az új kutatás során azt fedezték fel, hogy forgókeréken önként, 30 napon át rendszeresen szaladó egerek izmaiban megnő egy anyagcserét szabályozó molekula aktivitása, amely a FNDC5 fehérje termelését segíti elő.
  „Az FNDC5 egy másik, az agy egészségét támogató fehérje, a BDNF képződését növelte a hippokampuszban, amely az agynak a tanulás és a memória irányításáért felelős területe.”
  „A kutatók szerint eredményeik segítenek megmagyarázni, hogyan serkenti a kitartást igénylő testmozgás a tanulást és a memóriát, különösen idősebb embereknél. Úgy vélik, amennyiben az FNDC5 fehérjét sikerül stabil formában előállítani, és gyógyszert tudnak fejleszteni belőle, hatásosabban kezelhetik vele az időskori elbutulást, és lassíthatják az Alzheimer- és a Parkinson-kór tüneteinek erősödését.”

  Tehát, amíg nincs csodagyógyszer, tessék mozogni, s nem butulunk el.

  Hogy nekem milyen szómenésem lett. 🙂

 23. 17:
  mocsing!
  Reggel óta azon tökölök, hogy ennyi ocsút átengedjek-e. Eddig nem tudtam magam meggyőzni. 😀

 24. Az enyém is moderációra vár? Nem jelent meg semmi az oldalon.

 25. 16. Arany Sakál

  A stroke magyarul agyi érkatasztrófa. Hogy most ez szűkület, elzáródás,és ezért nem kapnak a sejtek elegendő oxigént, ennek hiányában elhalnak, vagy szakadás és vér kikerülése az agy állományába és e miatt lesz tömeges sejtelhalás,a fő probléma szempontjából félre tehető. Az erek falának állapota és a keringés a meghatározó, hogy elkerülhető legyen.

  Nem ismerem a meszesedés pontos kémiáját. Annyit tudok, hogy vannak akik a lúgosítást tartják a megelőzés egyik legjobb módszerének,sok zöldség, citrusfélék evése ivása,léböjt kúrák…

  Sejtélettan tudásra, az idegsejtek ingerület átviteli mechanizmusának pontos tudására lenne szükségem, hogy összehasonlíthassuk a kétféle energiahordozó működését. Valamikor tanították nekem, de a napi gyakorlatban nincs rá szükségem, így újra több hétbe telne…..

  A kondped a mozgáson keresztül, a tanulást hívva segítségül fejti ki hatását. No még ilyen tömören sem fogalmaztam meg sosem. 🙂
  Ha sok mindent nem is, de ezt az egyet mélyen az agyamba véstem tanulmányaim alatt, ha fejlődik egy gyermek mozgása, vele szinkronban fejlődik az értelme is, s ha fejlődik az értelme, vele együtt fejlődni fog a mozgása is. A kettő szoros kölcsönhatásban van. Dr Pető András megelőzte korát.

  2013-as hír.
  „Az agy egészségét, az idegsejtek képződését támogató fehérjét azonosítottak amerikai kutatók állatkísérletek során. A vegyület akkor jött létre, amikor kitartást igénylő testmozgást végeztek az egerek. A Harvard Egyetem Orvosi Kara és a Dana-Farber Rákintézet tudósai azt fedezték fel, hogy az FNDC5 nevű fehérje olyan géneket hozott működésbe, amelyek elősegítik a memória és a tanulás folyamatában szerepet játszó agysejtek termelődését – olvasható a Cell Metabolism című szaklapban megjelent tanulmányban.”
  „Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az említett fehérje a folyamatos izommunka során keletkezik, és irizin nevű változata a véráramba kerül. Az új kutatás során azt fedezték fel, hogy forgókeréken önként, 30 napon át rendszeresen szaladó egerek izmaiban megnő egy anyagcserét szabályozó molekula aktivitása, amely a FNDC5 fehérje termelését segíti elő.
  „Az FNDC5 egy másik, az agy egészségét támogató fehérje, a BDNF képződését növelte a hippokampuszban, amely az agynak a tanulás és a memória irányításáért felelős területe.”
  „A kutatók szerint eredményeik segítenek megmagyarázni, hogyan serkenti a kitartást igénylő testmozgás a tanulást és a memóriát, különösen idősebb embereknél. Úgy vélik, amennyiben az FNDC5 fehérjét sikerül stabil formában előállítani, és gyógyszert tudnak fejleszteni belőle, hatásosabban kezelhetik vele az időskori elbutulást, és lassíthatják az Alzheimer- és a Parkinson-kór tüneteinek erősödését.”

  Tehát, amíg nincs csodagyógyszer, tessék mozogni, s nem butulunk el.

  Hogy nekem milyen szómenésem lett. 🙂

 26. amit irtam, azt minden egyes pontjában forrásokkal meg tudom támogatni, ahogy az illendö.
  Kukkants csak bele ebbe csillogó szemekkel:
  http://www.mnwelldir.org/docs/fraud/chemo.htm
  s tán keress rá Ulrich Abel chemotherapias eredményket kiértekelö statisztikai munkáira.

  S mondanám, amit firkantottam azt ne engedd át, töröld, erre most már megkérnélek.

  Arra viszont szintugy megkérnélek nagy tisztelettel, ha az ocsúnak nevezett 30 éves szakmai tapasztalatok kifogásolt mikéntjét tán privát mailben okosodásomra hoznád.
  Elöre is köszönet.

 27. Az orvoslásban ugy 1910 óta – valahogy összefüggésben látszóan egy 1905-s jelentéssel – s az USA-ból kiindulva valahogy fellépett egy tendenciozus vonal. S ez mintha „hamis tudást” igyekezne tanitani a medikusoknak. Aki medikus ezért a hamis tudásért 7-10 éveket biflázik, s meg van gyözödve arról, hogy ez valós tudás. Ebbeli kibillentéshez min. 2 orvosgenerációnyi idö kellene.

  A nyugati iskolai „konzervativ” orvoslás a krónikus esetek döntö részében egész egyszerüen nem müködik.

  a. krónikus elváltozásokat nem tud gyógyitani
  b. abból a tévhitböl indul ki, hogy egy kemikália/vegyszer/gyógyszer = 1 hatás – s csak 1!
  c. a 3. leggyakoribb halálozási ok a kegyszer/vegyszer/gyógyszer mellékhatása,
  d. a „tudománynak” egy csomó dologról halvány segéd fogalma nincs ma. Az nem megoldás, hogy van, de nem tudjuk miért – ergo, nincs.
  e. „tudomány” cimén egy csomó sarlatánságot müvel(t) a „tudományos” orvostudomány. Amit azután revidiál – vagy sem. Mint pl. a Pasteur-féle immunizálási vonal.

  A felsorolás térdig érü hosszuságu lehetne, aki meg ezt nem érti meg, viszonylag gyorsan patienssé válik.

  Csak egy pár a krónikus elváltozások közül, amit problémamegtartó problémamegoldással, tüneti szinten tart, de nem kezel,nem gyógyit:

  szivinfarktus (az ugy ahogy müködö kezelést ugy 1980 körül kiirtották)
  rosszindulatu daganatos elváltozások, (különösképp metastatikus betegek chemotherapias kezelése)
  vérnyomás hiszti
  koleszterinhisztéria (ugy kb. 1980tól inditva)
  diabetes mellitus II.

  További disznóság az oltásmizéria döntöen nagy része (föleg HPV)s egy csomo „megelözö szürés” (mammográfia, PSA).

  Az elrettentö példa az én szememben:
  anno spanyol nátja elleni intravénás injectios immunizálás szintugy spanyol náthás betegek ürülékével (konkrétan széklet). Naná hogy belehalt a beteg. Nem feltétlenül az immunizálásba, hanem emboliába.

  Ez van.

  Medicus curat, natura sanat.

 28. 27:
  Hát akkor itt van. Nem lehetsz rá büszke. Több sebből is vérzik. Pl. Hányaveti, befejezetlen mondatok (gondolatok). Például:
  „vérnyomás hiszti
  koleszterinhisztéria (ugy kb. 1980tól inditva)
  diabetes mellitus II.”
  Ezek mit jelentenek?

 29. 25. Köszi. Igazából a mozgás, fizikai aktivitás szerepével (részben) tisztában vagyok. A ketózis kisebb oxigénfelvétellel hatékony, valamint a ketontestek hatékonyan látják el az idegsejteket. Ezért érdekelne hogy egy ilyen traumára hogyan hat.
  Abban biztos vagyok hogy a legjobb prevenció.

 30. Elolvastam a blogot,és igazat kell hogy adjak Tibor bának.Vagyis leírta a lényeget.
  De ez nem csak az orvosokkal van így,hanem általában mindennel.Rájöttem,ha nem magam tanulok meg szinte minden szakmát és nem olvasok könyveket meg szakirodalmat ezer oldal számra,bajszinthatom.Senki nem fog segíteni.Az a baj hogy mindenki a másikra vár mindennel hogy az majd megoldja a problémáját.Lásd most csak az állam.Majd megoldja a problémádat.Frászt!Majd az orvos megoldja a problémádat Frászt!Vagy az élet bármely területén azt mondja az ember hogy majd a másik megoldja,nem az ő gondja nem az ő feladata.De igenis mindenkinek a saját feladata képezni magát,és okosodni ahogy lehet.Tájékozódni.
  Vagy 3 éve elmentem az orvoshoz én is hasmenéssel,és írt rá mindenféle tüneti kezelésre való dolgot.Nem küldött el kivizsgálásra vajon mi lehet a baj?Magamnak kellet rájönnöm hogy laktózérzékeny lettem,kikapcsolt egy gén..Ez csak egy példa.Lehetne sorolni napestig..

  A stresszt nyilvánvalóan teljesen senki nem tudja kitörölni az életéből.De lehet kezelni.Mindekinek van egy saját ritmusa és élete.Abban kell megpróbálni beilleszteni egy kis kikapcsolódást valahogyan.Senki nem mondta hogy könnyű,meg hogy könnyű az élet.De egyszerűen muszáj odafigyelni.Más megoldás nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük