Tibor bá blogja (157) Lehet, hogy a mobil telefonod lesz a halálod?

önarcképMost már elég rég folyik a vita, hogy a mobil veszélyes-e az egészségre vagy sem. Először a továbbító állomások telepítésekor, újabban a használatával kapcsolatban. Egyetértésről szó se lehet. Persze, nem is lehetne, hiszen a mobil telefon elképesztő nagy profitot jelent szerte a világban. A kissé idegesítő valóság az, hogy senki se tudja igazán a probléma pontos mibenlétét. Minden esetre néhány ember, akik 1992-óta használják a mobilt, már konkrét véleménnyel bírnak. this month’s issue of GQ februári számában egy nevét elhallgató, 35 éves üzletember nyilatkozott, miszerint a bal füle mögött agydaganat alakult ki, de saját cégénél öt kollegájáról tud, aki szintén agydaganatot kaptak az intenzív mobil használattól. Az agydaganatot eltávolító orvostól megkérdezve, azt a választ kapta, hogy egyre gyakrabban találkozik olyan fiatal üzletemberekkel, akiknek agydaganat fejlődik ki a bal füle mögött.

Akinek ez a vélemény vagy megállapítás vadul hangzik, annak fel szeretném hívni a figyelmét arra a jól és igen régen ismert gyógyászati tényre, hogy a sugárfertőzés (legyen az röntgen-, α-, β-, γ-, vagy nagyfrekvenciás rádió sugárzás) által kiváltott egészségkárosodásra 5-30 évvel később kerül sor. Ez a hatalmas időtávlat megtévesztő lehet. viszont nem mindig kell várni ennyi ideig. LeBron James, a Cleveland Cavaliers 24 éves kosárlabda sztár játékosának jóindulatú fültőmirigy daganata volt, amit a múlt évben kioperáltak. A daganatot kiváltó ok ugyan ismeretlen, de nagy valószínűséggel a mobil telefonhasználatnak köszönhette. 

A fültőmirigy jó- és rosszindulatú daganatairól már rég tudják, hogy ionizáló sugárzás az okozója, amire a Nagaszaki és Hirosima túlélői tanúskodnak. Ezen kívül ( a widely-cited 2008 study ) egy széles kőrben hivatkozott, 2008-as tanulmány is bizonyít. Nem árt tehát meggondolni, hogy nem kellene-e feladni az iPhone használatát. A tanulmány szerint, ha 5 éven át naponta gyakran használod a mobil telefonodat, akkor a daganat kifejlődésének esélyét 34 százalékkal megnövelted. A számítások szerint 5.479 hívás után ez az esély 58 százalékra növekszik, természetesen statisztikailag. A tanulmány szerint a nagyvárosoktól távol lakók esélyei még elszomorítóbbak. 1035 óra sugárzás 96 százalékkal növeli a daganat kifejlődési esélyét. Ennek oka az, hogy a továbbító állomások egymástól távolabb vannak, ami miatt a kisugárzás intenzitását növelni kell.

A fentiekkel nem mindenki ért egyet. Az ( forthcoming Interphone study ) itt belinkelt tanulmány szerint egy 10 évig tartó és 13 országra kiterjedő vizsgálat szerint a mobil telefon használói jóval könnyebben élik túl csillapíthatatlan telefonálási vágyaikat. Ennek a tanulmánynak azonban van egy apró szépséghibája, a 30 millió dollár költséget a mobil társaságok fizették ki. Ráadásul a tudósok egyet nem értése ( inability to reach consensus ) a tanulmányozást egyre drágábbá tette. Végül is 13 ország 43 tudósa mindent átnézve arra a következtetésre jutott, hogy a mobil telefon használata agydaganatot okoz. A svéd tanulmány ( Swedish one ) szerint 420 százalékkal volt nagyobb az esélye az agydaganatra annak a mobil telefon használónak, aki tinédzser korukban kezdték a használatot. A ma már nem használatos, régi analóg telefonok használóinál a rizikó 700 százalékkal volt nagyobb.

Csak hogy a mobil telefon használatának veszélye nem korlátozódik az agydaganatra a Columbia Egyetemen (further argued ) úgy találták, hogy kognitív problémák, DNA károsodás és terméketlenség is bekövetkezhet. Ráadásul (bár szerintem ez keveseket érdekel) a vándormadarak és méhek navigálását is zavarja.

Ilyen megsemmisítő eredmények hatására az amerikai szenátus meghallgatást végzett ( Senate held a hearing ) múlt szeptemberben a mobil telefonok veszélyességével kapcsolatban és San Francisco-ban kötelezték a mobil telefon forgalmazókat, hogy a készülékeket lássák el „veszélyes termék” figyelmeztető felirattal. Franciaországban pedig már több mint egy éve törvénytelen (has been illegal ) 18 év alattiak részére mobil telefont tervezni és forgalmazni. A törvényt a fent említett svéd jelentés hatására hozták meg, amely a veszélyt különösen nagynak tartja fiatalok esetében.

Ez mind nagyon szép, de most akkor mit tegyünk? Teli vagyunk elektromos készülékekkel, számítógépekkel, bluetooth eszközökkel, wi-fi, GPS vevőkkel és több mint 2000 műhold kering felettünk, csak hogy néhány dolgot említsek. Elektromágneses szennyezés teljesen körülvesz minket, még akkor is ha a nagy semmi közepén élünk. Mégis, mit tehetünk? A lakásban használjunk vezetékes telefont (ha még megvan). A mobil telefont hagyjuk kikapcsolva és csak időnként nézzük meg, volt-e hívás. Szobában, gépkocsiban ne használjuk a mobilt csak a szabadban. Zárt helyen a készülék kénytelen nagyobb térerőt alkalmazni. Tudom, hogy ezek a tanácsok nem mindig és mindenki részére elfogadhatóak, de az már nem az én problémám. Nekem úgy tűnik, hogy a mobil telefon a XXI. század cigarettája. Sokan közölünk túl későn fognak rájönni, hogy nem kellett volna rászokni. A poszt alapötletét az „Independent Media Institute” adta.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük