Címkearchívumok: poloska

(348) Sok millió amerikai első találkozása a poloskával

Tibor bá’ online

~q191Jól olvastad, a poloskával. Na várj egy kicsit, hány éves vagy? Láttál már poloskát? Csípett már meg? Hallottál már róla? Ha annyi idős vagy mint én, vagy egy kicsit fiatalabb, akkor egészen biztos, de ha nem….

Néhány éve az Amerikai Egyesült Államokban megjelent a poloska. Hogy ki hozta be és mikor, hogyan, azt nem tudni, de az amerikaiaknak van már saját poloskájuk, nem is kevés, amiktől nem tudnak megszabadulni. Hatalmas a siránkozás. Ha tanácsot akarnának kérni azoktól, akik még tudták, hogyan kell elbánni velük, akkor szeánszot kellene összehozni, mert azok már rég alulról szagolják az ibolyát.

Én még emlékszem, amikor apám és anyám éjszaka szétszedték az ágyat, és sűrű káromkodás közepette öldösték a poloskákat, mert képtelenek voltak aludni. Kérdeztem, hogy mit csinálnak, azt mondták, ha nem hallgatok el engem is agyonnyomnak, mint egy poloskát. Gyertyát gyújtottak, és azzal keresték az ágy repedéseiben, de nem zseblámpa helyett, hanem mert a poloskát nem elég megölni (elmondom szeánsz nélkül is 😀 ) ott vannak az apró peték. Ezekre rácsöpögtették a megolvadt gyertyát (sztearint), hogy ne keljenek ki. Aztán amikor már nem bírták tovább, akkor kiciánoztatták az egész lakást lásd:  http://www.antalffy-tibor.hu/2010/05/18/vissza-a-multba-9/ .

Újsághír szerint, egy amerikai pasin reggelre apró piros pöttyök jelentek meg nap mint nap. Elment az orvoshoz, hetekig kezelték, de a pasi nem gyógyult meg. A végén rájöttek, hogy éjszaka előjönnek a poloskái és azok szívják ki a vérét. A poloska már csak ilyen, kizárólag az ember vérét szereti és úgy teli zabálja magát, hogy duplájára nő. Még szerencse, hogy semmilyen fertőzést nem közvetít, csak élősködik, és persze szaporodik. De nehogy azt hidd, hogy a lerobbant külvárosokban rajzanak csak. Nem, augusztus második hetében a manhattani Time Warner Centerben (itt székel a CNN is) a poloskáktól való megszabadulás sok ezer dollárjában került a gondnokságnak. Az épület teli volt poloskákkal, amiket az ott dolgozok szépen hazacipeltek. Az irtás részben a meglévő bútorok elszállításával, részben kifüstöléssel történt.

Vannak, akik a legegyszerűbb megoldást választják, otthagyják a bérlakásukat bútorokkal együtt és soha nem térnek vissza. Aztán imádkoznak, hogy az új helyen ne legyen poloska.

A Nemzeti Élősködőirtó Szövetség – mert már ilyen is van – tanulmánya szerint 2000 óta a poloska invázió 81 százalékkal nőtt az egész USA-ra kivetítve. A poloskák hirtelen feltámadása meglepte nem csak az élősködőirtókat, de sok millió egyszerű amerikait is. Nem csoda, a poloska veszedelmes ellenség. Megbújik  bármilyen repedésbe és egy évig is kibírja vérszívás nélkül.

Philip Koehler parazitológus, a Floridai Egyetem professzora szerint „Amerika poloskaproblémája járványszintre lépett. Egyre rosszabb lesz, és  nem látni az alagút végét.” A leginkább fertőzött terület északnyugaton van, ahol a poloska uralja a lakosság mindennapjait, lakásokban, üzletekben, hivatalokban, szállodásban, iskolákban, színházakban, éttermekben, de még a gépkocsikban is. „Mivel mentél haza, kocsival, busszal vagy metrón? Lehet, hogy útközben akaratodon kívül néhány poloskát etettél.” A poloska mindenhol életben marad, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 49 °C fölé. Elég hazavinni egyetlen darabot, ami hamarosan lerakja petéit, és neked annyi. Ruhákból viszonylag könnyű kiirtani, csak alaposan át kell őket  vasalni. Drágább, ámde fertőzött berendezéseket, mint például egy számítógép, gázkamrákban lehet fertőtleníteni. Többen ráálltak a poloskairtásra. Egyik módszer a bútorok és minden más tárgy lehordása egy hermetikusan zárható kamionba, majd mérges gáz kieresztésével a kamionban lévő tárgyból kiirtják a bennük lapuló poloskákat. Egyetlen szépséghibája az eljárásnak, hogy a lakásban millió repedés marad, ahol egy-egy példány megbújhat. Ezeknek a megtalálása az igazi művészet.

Természetesen volt már poloska Amerikában, de 60 éve gyakorlatilag a kihalásig irtották őket a DDT-nek köszönhetően. De aztán a DDT-t betiltották az interkontinentális utazgatások pedig mindennapossá váltak. Már pedig olyan országokban, mint India és Pakisztán, poloska mindig is volt. Az Amerikába való áttelepülése nem számít csodának, sőt az lenne csoda, ha nem mentek volna át. De valahogy ez a megújuló poloskajárvány mintha szívósabb és agresszívebb lenne, mint a régi. Úgy tűnik a nyugati civilizáció a XX. században csak ideiglenesen tudott megszabadulni az emberiséget évezredek óta üldöző bajoktól. Most egyik a másik után visszajön és rosszabbak, mint valaha.

OK Amerika! Az ő csípésük nekem nem fáj! Szívják csak a vérüket, úgyis alaposan el vannak hízva, de mi lesz, ha itt is megjelennek, Magyarországon, mert meg fognak jelenni, az tuti. Sebaj! Amikor betiltották, anyám egy üvegdugós, literes üvegben elrakott egy kiló DDT-t, aztán megörököltem. Már van vagy 40 éves, de a DDT nem bomlik le, pont ezért tiltották be. Lehet, hogy neked lesz poloskád, lehet, hogy neki lesz poloskája, de nekem nem. 😀

_________________________________________________________
_________________________________________________________
______________________________________________