Szolgálati közlemény

Blogtalálkozó lesz Jásdon (Györfi Jani birtokán)

2016. október 16-án (vasárnap). Részleteket meg

lehet tudni: janifromhungary#yahoo.com, vagy

evatibor#t-online.hu címeken.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

28 gondolat erről: „Szolgálati közlemény

 1. Eddig olyan kevés a jelentkező, hogy nem is biztos, hogy megtartjuk a találkozót. Én szívesen megtartanám, úgyhogy jelentkezzetek!

  Kérlek titeket, segítsetek megfejteni az érdeklődés hiányának okait, hátha azokon csiszolva felcsigázott tömegek jelentkeznek.

  Néhány lehetséges ok, ami eszembe jutott:

  Nem jó az időpont, túl későn lett elkezdve a szervezés, már be volt táblázva a hétvége, hiába van egyre kevesebb mezőgazdasági munka.
  Túl messze van Jásd. Sok idő és pénz odajutni.
  Túl szerény a marketing, pedig Tibor bá’ szokásától eltérően a címlapon tartotta a sztorit.
  Illúzió, hogy sokan jelentkeznek, félelem a visszautasítástól.
  Attól tart valaki, hogy nem tudna hozzászólni, esetleg hülyeségeket mondana.
  Túl sok dologban nem ért egyet Tibor bá’-val, és nem akar konfliktusforrás lenni a találkozón.
  Felháborítja a moderáció.
  Számára a személyes beszélgetés, ismerkedés nem jelent többet, mint a blogolás.
  Az is lehet, hogy valaki úgy gondolja, hogy ez a találkozó lényegtelen, értelmetlen, úgysem érünk el vele semmit, csak feleslegesen felkorbácsoljuk az érzelmeket, és dobunk ki tízmilliárdokat a megosztó kampányra. 🙂
  Kéne meghirdetett program, fő témák.
  Kéne meghirdetett menü.
  Legyenek ajándéktárgyak, -szolgáltatások, tombola, stb.

 2. 2:
  Azt hiszem Jani, a legfontosabbat kihagytad. Apátia. A jövő annyira fekete, hogy az embernek semmihez sincs kedve.

 3. Egyrészt foglalt az időpont, másrészt kicsit messze van, de a második pont még nem megoldhatatlan probléma.
  Mondjuk legalább témafelvetés nem ártana, ha teljes program nem is (a programok amúgy is borulni szoktak :))
  Tippeim vannak, hogy milyen témák lennének, sajnáltam is, hogy nem tudok menni. Nem utolsó sorban már régóta szeretnék személyesen megismerkedni a blog gazdájával és a hozzászólók egy részével

 4. 2:
  Szia Jani! Nekem sajnos az időpont nem jó. Idén csak egy novemberi családi villámlátogatásra futja, de jövő áprilisra már lefoglaltam a jegyet 2 hétre, a programban Jásd mindenképpen benne lesz.

  Egyébként jövőre is tervezel egy indiai körutat?

  3:
  Tibor bá’, apátia ellen javasolnék néhány kellemes konzumhölgyet a blogtalálkozóra, akik a geddonvárásban és felkészülésben megfáradt férfiakat testi-lelki gyógykezelésben részesítenék. Persze kizárólag önkéntes alapon… 😀

 5. 4:
  A téma adott. A III. világháború és annak esélye, hogy bekövetkezik. Ha nem létezne atom, már rég elkezdték volna. Az világos, hogy konvencionális fegyverekkel hamarosan összecsapnak. Megállnak-e az atom bevetés előtt? Valószínűleg nem. Amerika képételen veszíteni. Kapituláció előtt beveti. Hát így.

 6. 6: „Kapituláció előtt beveti.”

  Egyelőre nem kellene ennyire előre szaladni. Kizártnak tartom, hogy a konfliktus ‘kilépne’ Szíria területén kívülre.

  A jelenlegi „plutónium-válság” annyit jelent, hogy a töltetekből kiszerelt plutóniumot az amcsik elrakták „hátha kell még alapon” – vagyis megszegték a megállapodást, hogy megsemmisítik. Erre válaszoltak az oroszok hasonlóképpen (bár nekik erre lett volna idejük még 2018-ig), most „fenyegetnek”, hogy ők sem fogják megsemmisíteni. A ruszkik „mennek az amcsik után” ahogy eddig is, de a valódi konfrontációt próbálják elkerülni.

 7. Akinek az odajutás költsége sok az szervezkedhet itt közös autóra, tudok valakit, aki lehet, hogy megy Pestről és van hely nála 4 főnek.

 8. Szívesen részt vennék egy ilyen találkozón én is, sajnos Jásdtól kb. 800 km-re vagyok, és 3 kisgyerekkel ez nehezen kivitelezhető.
  De pár év múlva, ha a klíma és az atom nem öl meg minket addig (az első nem fog 🙂 ), számíthattok rám is, élmény lenne élőben is beszélgetni veletek.

 9. 8:
  Hely nálam is van 2 fő részére (és 60 év alatt még egy koccanásom se volt 😀 ).

 10. 3. Tibor bá’
  Az apátiát mindig elfelejtem, mert én azon rég túl vagyok. Hangulatjavítóként kezdhetjük már szombaton egy bulival, apropónak ott a szülinapom. 🙂

  4. hargi
  Kérlek, oszd meg velünk a témajavaslataidat. Balázs felvetette a termelők-fogyasztók közvetlen összekötését. A fogalmazásából úgy tűnt, hogy ő el is jönne a találkozóra. Általában kötetlenül beszélgetünk, sztorizgatunk, felmerülő témákat megvitatunk. Új elem lesz, ha konkrét listát veszünk elő időnként, hogy annak pontjait vegyük górcső alá. Olyasmiről szoktunk beszélni, mint a blogon is, de nyilván fesztelenebbül nyilatkozunk személyes, vagy illegális témákban, esetleg kibeszéljük néhány arctalan nick jellemző megnyilvánulását.

  Témák lehetnek:
  Szokásos, tehát mi fog történni, hogy lehet arra felkészülni.
  Mit tehetne az emberiség, ha valami csoda folytán össze tudna fogni? Mit tehet Magyarország, mit tehet egy közösség, mit tehet az egyén, hogy minél kevésbé mások (beleértve a természeti környezetet és a jövő generációkat) kárára érvényesüljön?
  Milyen jövőképet lehet adni az embereknek? Milyen szakmák lesznek hasznosak, mit érdemes tanulni? Hogyan lehet pénzt keresni, ha valaki kilépne a munkahelyéről, vagy megszűnt az állása, és falura költözne.
  Mely terményekkel és hogyan lehet versenyképes a háztáji mezőgazdálkodás az iparszerűvel, vagy az alulról szerveződő kezdeményezés a multival? Mely terményeknél jelentős a különbség a falusi felvásárlási ár és a bolti ár között?
  Hogyan lehet minimalizálni a gépek, vegyszerek használatát a hozam jelentős csökkenése nélkül?
  Milyen változások voltak az elmúlt években, és mire számíthatunk különböző forgatókönyvek megvalósulása esetén? Melyik terményeknek, eszközöknek, alapanyagoknak ment fel vagy le az ára? Mennyiben befolyásolja az árváltozás, hogy megéri-e egy-egy dologgal foglalkozni?
  Van-e értelme bevásárlást, árurendelést, importot szervezni közösen, hogy mennyiségi kedvezmény legyen? Milyen termékek hiánycikkek itthon, esetleg nem kapni megfelelő minőséget, vagy indokolatlanul drágább Magyarországon, mint máshol? Nem az itthoni termelőket kiszorító árukra gondolok, a multikkal, importőrökkel, nagykereskedőkkel kéne versenyezni.

  Mivel leginkább beszélgetni szoktunk, a programok a blogtalálkozó kis részét szokták csak kitenni, bár tavasszal a lovasprogramok talán domináltak, azon nem voltam ott. Jásdon tavaly lőttünk célba, mert hoztak légfegyvereket és egy számszeríjat, egyébként faluban sétálgatás fordult elő még.

  Rövid kirándulás több irányba is lehetséges. Van egy működőképes vízimalom, tájház, templom.
  Szervezhetek látogatást állattartóhoz, ezermesterhez, olyanhoz is, aki minden látogatóba tölti a pálinkát.
  Program lehet még egy bográcsozás, alapanyagok beszerzése is.

  5. Nándi
  Elég ciki, hogy jásdiként nem veszel részt a jásdi blogtalálkozón. 🙂 Indiába akkor megyek, ha lesz apropó és pénz.

 11. 11. Jani

  Pont ilyesmikre gondoltam, amiket felvetettél témának, és kivétel nélkül mindegyik nagyon érdekel. Külön aktualitása a dolognak, hogy van egy minimális földem, és szeretnék vele valami értelmeset kezdeni a (részbeni) önellátáson túl, sőt az ingyenes szakképzés révén tervezek valami kétkezi mesterséget is tanulni. Lovagolni egyelőre csak tanulok, íjam is van 🙂

 12. Üdv Mindenkinek!
  Mi elvileg mennénk, de azt jó lenne tudni, hogy végül elmarad-e vagy sem. Ez mikorra derülhet ki?

 13. 13. Montezuma
  A ti érkezésetekről már értesültem. Ha jó az idő, mindenképp megtartjuk. Rossz idő esetére nem ártana még néhány jelentkező, hogy Tibor bá’-nak megérje a fáradságot.

 14. 14:
  Évával az álláspontunk az, hogy napsütésben akkor is elmegyünk, ha senki se jön, mert legfeljebb kirándulunk egyet. Nade, ha zuhog az eső! Viszont az előrejelzés szerint vasárnap napsütés várható. Szombat/hétfő viszont esik az eső. Az élethez kell néha szerencse is. 😀
  13:
  Nyugodj meg, ha elmaradna, akkor értesítettelek volna, de szerintem zuhogó esőben neked se lett volna kedved.
  9 – Mszilárd:
  Janinál egy szálló is üzemel, ott is lehet aludni.

 15. Szeretnek jonni! Nalam vannak helyek, amit Ricco emlit a 8-asban.

 16. 9 – Mszilárd:
  Megnéztem az IP-det. Csaltál! Legfeljebb oda-vissza lenne kevesebb, mint 800 km (talán csak 700).

 17. Nem csaltam! Az egyik útvonal, a déli, Arad felé 850 km, a másik Nagyvárad felé 770. Ezért írtam a kb. 800 km-t.
  Amúgy Csíkszeredától délkeletre, Csíkmindszenten lakok.
  Az IP, az a szolgáltatóm helye, nem az én lakhelyem.
  Az esti IP-m az otthoni, a nappali az a munkahelyemen befogott ingyenes WIFI.
  Ha vasárnap van a találkozó, akkor visszafele mikor induljak, hogy reggel 8-ra munkába, gyerekek iskolába, óvodába legyenek?
  Arra már rég gondoltam, hogy az IP-m alapján beazonosítasz, de arra nem, hogy ez ennyire pontatlan . Mit adott ki neked?

 18. 18:
  Temesvárt. Ezentúl szombaton lesz a találkozó.

  Mindenkinek:
  Van fuvar Székesfehérvárról, lehet jelentkezni.

 19. Nocsak. Akkor írok, hátha. Nagyon szeretnék menni és beszélgetni, de nem tudok eljutni a helyszínre. Vonatot nem találtam a közelben, kocsim nincs.
  Örülnék egy fuvarnak Pestről + jó lenne ha vissza is jutnék valahogy.
  A benzinbe beszállok természetesen. 🙂
  Csak annyi lenne a kérdésem, hogy Pesten hol és mikor tudnának felvenni.

  Ezen kívül nem eszem húst, nem iszok alkoholt.
  (Nem, olyan ételeket sem kérek, amiből utólag kiszedik a húst. (Általában leveseknél látok ilyet.) Nagyon kedves, és köszönöm, de inkább maradnék a köreteknél, salátáknál, magoknál, tojásnál, sajtoknál, csokiknál, zöldségeknél és gyümölcsöknél.)
  Azt hiszem itt olvastam valamilyen kutatásról, aminek az volt a vége, hogy többek között a hús és az alkohol elhagyása a hosszú élet titka. Nos én inkább ezt választom, és illedelmesen visszautasítom a húst meg a bort.
  Remélem ezt megérti a házigazda. 🙂

  A fent megadott mail címem él, ha mehetek akkor kérek szépen egy levelet.
  Köszönöm. 🙂

  (Utóirat, végül is illene pár szót írnom magamról. Csak néha szoktam hozzászólni a neten, akkor is álneven. Itt is eddig csak 3-4 hsz.-re emlékszem, amit írtam eddig. Viszont szeretem olvasgatni (többek között itt is) a hozzászólásokat. Élőben szívesen vitázom, de próbálok nem vitatkozni. Az igazság keresése a fontos szerintem, nem a saját igazunk bizonyítása. 🙂 )

 20. 11. Jani:
  „Szervezhetek látogatást állattartóhoz, ezermesterhez, olyanhoz is, aki minden látogatóba tölti a pálinkát.”

  Akkor ha úgy alakul, hogy megyek, találjunk ki valami indokot amiért nem ihatok pálinkát. 😀 Én nem tudok ilyet, mert csak annyit szoktam mondani, hogy nem. Viszont tudom, hogy egy ezermester könnyen megsértődhet egy ilyen mondaton, és azt inkább elkerülném.

  Egyébként az összes felsorolt téma remek. 🙂

 21. 20:
  Oké, nálunk van még egy hely. E-mailben megírom a részleteket.

 22. Én is szeretnék menni, de nem biztos, hogy tudok. Ha sikerül elszabadulnom, akkor 4 férőhely lesz nálam is Székesfehérvár irányából.

 23. Azt hiszem, már van annyi jelentkező, hogy mindenképp megtartsuk az eseményt. Rossz idő esetére ott az egykori pajta, aminek egyre nagyobb része van lebetonozva, és egy ülőgarnitúra is van benne, fel van szerelve 4,4 méternyi fehér tábla, amire filctollal lehet írni. Volt nálam egy nemzetközi matematikus workshop, ami kapcsán felszereltük. Délelőttönként lebringáztak 60-70 km-t a matematikusok (kivéve édesapámat), délután meg csinálták a matematikát a pajtában:
  http://www.econ.upf.edu/~lugosi/jasd2012/jasd2012.html

  Az udvar elkerített része is legalább 2.500 nm, de a mögötte lévő 4 éve telepített gyümölcsössel 7.500 nm, tehát van hely nagyobb csapatnak is időtöltésre, főzőcskézésre. Van wi-fi, Vodafone hálózat viszont alig. A kiülős, kajálós szaletliben projektorral lehet vetíteni a falra, de nekem nincs projektorom. A nevemre kattintva a vendégházam honlapja jön elő. Ha valakit a falu érdekel, a jasd.hu honlapon van sok infó.

  Szerintem legszerencsésebb, ha itt nyilvánosan beszéljük meg a közös főzést, mert egyenként mindenki szóba hozza a levelében, hogy mit hozzon. Egyik jelentkező írta, hogy hozná a vadiúj tárcsáját és bográcsát, amit felavatna. Van nekem is bográcsom, grillezőm, a nyári konyhában sparhelt és kemence, illetve felszerelt „normál” konyha. A faluban beszerezhető házi sonka, kolbász, szalonna, tojás, de ha időben utánajárok, akkor sok más is. Vasárnap délelőtt van bolt nyitva, ha valamit be kéne szerezni hirtelen.

  Ha valakinek van saját terménye, amit a főzéshez fel tudunk használni, az jól jön. Sütemény, innivaló is elfogy.

  Várom a javaslatokat, hogy mit/miket főzzünk. A vega menüre főleg Zoltán javaslatát várom, akit szeretnék megnyugtatni, hogy nem kötelező az alkoholizálás, nem arról szokott szólni az összejövetel. Ki szoktunk nyitni egy üveg bort, esetleg egy-egy pohár pálinkát is megiszunk, de közel sem mindenki, főleg nem Tibor bá’. Az alkoholtöltő ezermesterhez nem kell mennünk, egyébként is elfogadja a nem választ. Programmal kapcsolatban is véleményt nyilváníthatnának a résztvevők.

 24. Pincepörkölt kovászos ubival meg kenyérrel! 😀

 25. Köszönöm a kérdést, de nem szoktam külön menüt enni. 🙂
  Nem is kérek. Csupán mindig azt választom, amiben nincs hús.

  Ha készül leves, és az pont húsleves, akkor azt kihagyom, ha több féle készül mert sok az ember, akkor már meg is oldódott a dolog.
  Főfogásnál köret általában szokott lenni, krumpli és/vagy rizs és/vagy tészta, mellé meg szoktam enni valamilyen tojásos ételt vagy rántott sajtot, bármilyen párolt zöldséget vagy salátát.

  Montezuma javaslata jó lesz nekem is, csak én több kovászos ubit kérek majd és kevesebb pincepörkölt lesz a tányéromon. 😀

  De ha véletlen nem készülne semmi a pörkölt mellé, én akkor sem aggódom, a sütemény biztosan finom lesz. 🙂

 26. Minden jót kívánok a találkozóra, Jani remek házigazda. Remélem a tavaszi találkozón otthon leszek. Csak annyit intézzetek el a talin, hogy addig ne durranjon semmi, míg nov elején haza nem megyek. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük