(1694) Sigmund Freud – Der Traum

VIP.30.

 

A mai neurológusok igazolják, néhány elavultnak vélt freudi elképzelés érvényességét.

Bár az utóbbi időben a pszichológia teljesen elfordult Freud-tól, valójában sokat köszönhet neki. 1939-ben bekövetkező halála után még sokáig ott lebegett szelleme a terápiás díványok felett. Tanítványai felhasználták pácienseik álmait, hogy felfedjék az elnyomott vágyakat és panaszokat, mert szerintük az álmok szimbólumai interpretációra várnak.

A freudi pszichoanalízis népszerűsége a múlt század hetvenes éveiben kezdett elhalványulni, mert az akadémikusok szerint Freud módszeréről kiderült, hogy szegényes és kizárólag a szexualitásra támaszkodik. Freud tiszteletének a csökkenése mellett olyan sikerorientált módszerek kezdtek előtérbe lépni, mint például a Cognitive Behavioral Therapy (CBT) [kognitív viselkedés terápia]. Bár sokan gúnyosan kitiltották Freudot rendelőikből, azok, akik megtanulták a pszichodinamikus gyógyítást, állítják, hogy Freud alaptételei a modern terápiának ma is legszilárdabb alapjait képezik. Sőt, állítják, hogy Freud elmélkedése a pszichével kapcsolatban ma helytállóbb, mint valaha.

_________________________________________________________

Az eredeti cikk teljes VIP fordítását E-mailben küldöm el azoknak, akik adományaikkal hozzájárulnak a honlap fenntartásához. Kapcsolat: evatibor#t-online.hu.

___________________________________________________
___________________________________________________
____________________

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük