QUBIT

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Úgy tűnik a QUBIT-nél senki se figyelt a középiskolai matek és fizika órákon. Hétfőn a következő szalagcímmel jelentek meg:

EGYETLEN NAP ALATT ANNYI JÉG OLVADT EL GRÖNLANDON, HOGY TÖBB MINT MÁSFÉLSZER LEPHETNÉ EL MAGYARORSZÁG TERÜLETÉT.

Arra lennék kíváncsi, hogy rajtam kívül hányan jelzik, hogy a mondat értelmezhetetlen. Az már régi szokás, hogy a laikus olvasóknak mértékegységek mellőzése mellett olyanokat írnak, hogy 12 futball pályányi területen…. mert ugye a m2 és hasonlók meghaladják a többség felfogóképességét.

Na, de nézzük a folytatást! „Az Északi-sark körüli területeken tapasztalható, az évszakhoz képest akár tíz fokkal is magasabb hőmérsékleti értékek miatt egy nap leforgása alatt annyi jég olvadt el Grönlandon, hogy a jégtakaró változásait nyomon követő Polar Portal legutóbbi beszámolói szerint 5,1 centiméter mennyiségű vízzel boríthatná be a 170 ezer négyzetkilométernyi területű Floridát, vagyis több mint másfélszer lephetné el Magyarország területét.”

Ahá! Innen a „MÁSFÉLSZER LEPHETNÉ EL MAGYARORSZÁG TERÜLETÉT” Mert a fordító véletlenül emlékezett rá (tehát földrajz órán odafigyelt 😀 ), hogy Magyarország területe 93.000 km2, ami a 170.000 km2-ben több mint másfélszer van meg. Persze azt is írhatta volna, hogy Magyarországot több mint 1,5×5,1=7,65 cm víz borítaná el.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6 gondolat erről: „QUBIT

  1. Én ezen már nem akadok ki. Vannak igen komoly névelírások is néha. Ha valaki esetleg jobban nyomon követné a mai cikkeket. Egy név elírás azonban peralap is lehet…. Míg ez szimplán hülyeség. Persze akár rémhírterjesztésnek is minősíthető.

  2. Egyébként volt idén olyan nap amikor másfélszer ennyi hó esett(Gt) egy nap ugyanott…

  3. Hát igen, a hülye újságírónak eszébe sem jut, hogy nem mindegy, milyen vastag vízréteggel borítaná be Magyarországot, 1mm-rel, vagy 5 m-el… 🙁

  4. A qubiten amúgy általában színvonalas cikkek vannak. De ez az egy tényleg fájt.

  5. Jellemző manipuláció. Olyan csomagolásban adják elő a rémhíreket amelyet a fizikából, matekból kegyelemkettessel átengedett nép nem tud értelmezni. Az időjárásjelentésben a hőmérséklet színezések, a vörös, narancs riasztások, a covid19 miatt színkóddal besorolt országok, mind a manipuláció részei. Olvastam, kínában a metrót elöntötte a víz, a klímaváltozás miatt. A fenéket. Szarul építették a metrót, nem vették figyelembe a domborzati viszonyokat. Láttam ázsiai autópályát, amelyet minden esőcske után 10-20 cm víz borított. Mérnöki hiba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük