Putyin eddigi legélesebb beszéde: Oroszország felfegyverezné az Ukrajnát segítő államok ellenségeit

Putyin beszéde - 2024 június 5.
Írta: Ferenc SzéF

 

„Az ellenségem barátjának az ellensége a barátom” – magyarázta az elsőre zavarosnak tűnő javaslatot Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök és miniszterelnök.

Ötödik ciklusának kezdete óta az orosz elnök többedszerre hozza szóba a NATO illetve Oroszország közvetlen konfliktusának lehetőségét. Szerdai nyilatkozatában ezt megszínezte egy új elképzeléssel, mely szerint fegyverekkel segítenék azokat az államokat, amelyek ellenségesek Ukrajna egyes barátaival vagy beszállítóival.

Első látásra Putyin az orosz-ukrán ellentétet egy nemzetközi konfliktushálózattá bővítené, amely az utolsó lépés lenne egy valóban világháborús helyzet előtt.

Most éppen Németország a rosszfiú

A megjegyzés – amelyet Putyin egy ritka, külföldi hírügynökségekkel tartott sajtótájékoztatón fogalmazott meg – azután hangzott el, hogy több nyugati ország, köztük az Egyesült Államok zöld utat adott Ukrajnának, hogy Oroszországon belüli célpontokat csapjon le. Moszkva súlyos számítási tévedésnek nevezte.

Az orosz vezető kiemelte Németországot, mondván, hogy amikor az első, németek által szállított tankok megjelentek Ukrajna földjén, az – a második világháború öröksége miatt – erkölcsi és etikai sokkot váltott ki Oroszországban.

A német hatóságokra hivatkozva azt mondta, hogy több rakéta lesz, amely orosz területen célokat fog eltalálni, az végérvényesen tönkreteszi az orosz-német kapcsolatokat.

Az elnök szavai szerint Moszkva annak a lehetőségét vizsgálja, hogy ha valaki Oroszországot elérő hatású fegyverrel látja el Ukrajnát és ezzel gondokat okoz, akkor „miért ne lenne jogunk arra, hogy hasonló szintű fegyverzetet juttassunk azokba a világrégiókba, ahonnan csapást lehet mérni az Oroszország ellen fellépő országokra?”

A válasz aszimetrikus lesz – mondta az újságíróknak az elnök. „Ha valaki fegyvert szállít egy háborús övezetbe, akkor el kell gondolkodnia a következményeken is” – tette hozzá. Különösen, ha a szállítók nem csak exportálják a fegyvereket, de karbantartják és kezelik is azokat.

Az elnök szavait logikailag értelmezve ki kell teríteni az egész világtérképet

Első hallásra nehéz értelmezni, hogy mely országokra vonatkozhatna a katonai támogatás, és ki ellen.

Mivel a NATO európai szárnya rendkívül tömör és szinte támadhatatlan egységet alkot, hirtelen nem látni olyan jelentős erőt, amelyik Oroszország kedvéért és Ukrajna kárára közvetlen csapást indíthatna.

Az okfejtés viszont tartalmazza azt a lehetőséget, hogy például erősebb fegyverzettel lássák el a jemeni lázadókat, hogy a hútik csapásokat mérhessenek a Vörös-tenger övezetében állomásozó amerikai, brit vagy uniós hadihajókra, például a Hessen fregattra vagy az USS Eisenhower hordozóra.

Ugyanígy juthatnának korszerű fegyverzethez azok az afrikai terrorcsapatok, amelyek a régióban állomásozó amerikai vagy francia egységekre sújthatnának le.

A logikába belefér Észak-Korea felfegyverzése, hogy rátámadhasson Japánra és/vagy Dél-Koreára, amelyek szintén Ukrajna barátai.

Hivatalos kormányzati kommentárok erre a bejelentésre még nem érkeztek a világból, de amint ismertek lesznek, azokat közöljük.

Nem Oroszország az agresszor – mondja Putyin

Az elnök újra elmondta, hogy nem országa kezdte a háborút, ehelyett a 2014-es nyugatbarát kijevi forradalmat okolta. „Mindenki azt gondolja, hogy Oroszország indította el a háborút Ukrajnában. Szeretném hangsúlyozni, hogy Nyugaton, Európában senki sem akar emlékezni arra, hogyan kezdődött ez a tragédia”.

Az elnök nem volt hajlandó megadni Oroszország harctéri veszteségeit a több mint két éve tartó konfliktusban, csupán annyit mondott, hogy Ukrajna veszteségei ötször magasabbak. „Ha a pótolhatatlan veszteségekről beszélünk, az arány egy az öthöz” – mondta. (Ebből ki lehetne számítani az orosz veszteségeket, de az elnök az ukrán adatokat sem adta meg. A nyugati katonai elemzők 300,000-re teszik az orosz halottak, a hadifoglyok, a gyógyíthatatlan sebesültek és a dezertőrök eddigi számát.)

 

15 gondolat erről: „Putyin eddigi legélesebb beszéde: Oroszország felfegyverezné az Ukrajnát segítő államok ellenségeit

 1. MAGÁNVÉLEMÉNY = Az keheta pobléma, hogy az USA, de most
  elsősorban Biden szemét csípi az orosz politikai rendszer és
  maga Putyin, aki nem hajlandó elfogadni az USA világpolitikai
  uralmát. —
  RAKJUK IDŐRENDBE A TÖRTÉNÉSEKET !!! IDÉZET = Már a II. Vh.
  vége, ( A Szovjeunió talpraállása óta ) az USA vezetése feltörekvő
  ellenlábast látott a Szovjtunióban és megkezdte a rendzerellenes
  tevékenységét. — Az hogy a 2020-as évekre kiobbant Ukrajna és
  Oroszország kzött a háborűskodás, Putyin szerint a 2014-es
  nyugatbarát kijevi forradalomra vezethető vissza.
  Putyin = „”Mindenki azt gondolja, hogy Oroszország indította el a
  háborút Ukrajnában. Szeretném hangsúlyozni, hogy Nyugaton,
  Európában, senki sem akar emlékezni arra, hogyan tagédia még
  2014-benkezdődött „” ( ami az USA szempontjából mentőövként
  jelent meg az egyre jobban elkényelmesedő gazdaságának. )
  OTT AZ A HATALMAS KIAKNÁZATLAN, NYERSANYAGOKBAN
  GAZDAG TERÜLET, ITT AZ ALKALOM ANNAK VÉGLEGES
  ELNYERÉSE, MOST KELL ÜTNI A VASAT OROSZORSZÁG
  MEGGYEYENGÍTÉSE ÉRDEKÉBEN, DE EHHEZ SEGÍTSÉGÜL
  BE KEL VONNI A NYUGATEURÓPAI NATO SZÖVETSÉGESEKET !!!
  SIKERÜLT !!! — SEGITSÉGNYUJTÁS cimén bevonták Európát,
  aminek az lett a vége, hogy gazdasága hanyatlásnak indult és
  mára az Orosz Ukrán háború a USA területszerzési törkvése
  miatt Európa a világháboú perenén járja a kötéltáncot !!!
  HOL AZ A JÓZAN ÉSZ AMIRE SZÜKSÉGE VAN A VILÁGNAK ???

 2. Elnézés kérek, mert az IDÉZET szót rosz helyre írtam,
  annak eredetileg Putyin kijelentése előtt van a helye .

 3. A jemeni huthi, tálib, perzsa, libanoni… szakemberek is szívesen fogadják az orosz technikát.

 4. A világ előbb-utóbb annyira el lesz látvanyugatu, orosz
  és saját fejlesztésű fegyverekkel, hogy ha vicces lenne
  a kialakuló helyze, joggal fordulhatnék akár istenhez is,
  hogy legalbbegy furkósbotot juttasson neken is. mert
  irritál a szomszédom frizurája. — Na de félre a viccet,
  mert meginf a nyugat lépett eggyet : „”Engedélyezte””
  fegyvereinek használatát az oroszz terület katonai
  célpontjai ellen.. — NEZE FIAM ITTA PUSKÁM, MÁR
  NYUGODTAN LELÓHETED A SOMSZÉD KAKASÁT MERT
  UNOM A KUKORÉKOLÁSÁT. — Na akkor ki eszkallál ???

 5. 4, Barna Mihály

  Az oroszok csak akkor vernek oda az atomvesszővel, amikor az orosz állam léte – szuverenitása veszélyeztetve lesz.

  Addig csak asszimetrikusan válaszolgatnak a dühös európai óvodásoknak és egyéb pincsikutyáknak.

  ((A facebookon nagyon lényeglátó bejegyzések olvashatók amúgy a sátoraljaújhelyi függőhíd témánál…azt igazán leközölhetné valamelyik média. ))

 6. 5. János

  Az oroszok – valószínű – felhívták az USA figyelmét, hogy ha tovább játszik a belső területeivel, akkor menni fognak a Bastion hajóelhárító rakéták az amerikaiak „barátainak”.
  Többen is mondták valahol egy fórumon, hogy hát azt már nem lehet, mert ellenőriznek USÁ-ék.
  Pont hogy lehet!
  1. Saját hadihajón szállítják vagy ilyen kísérettel. Aztán mit tud tenni a NATO? megtámadja? Aha, persze. Akkor az már III. Vh. De nem csak ilyen finoman mint most megy és a Kollektív Nyugatnak megfelel..
  2. A másik lehetőség, hogy a Kaszpi tengeren át Iránba, onnan aztán rövid távon a Perzsa öblön keresztül mindenhová lehet csempészni, illetve ha ez nem menne, akkor Irakon keresztül Szíriába, Libanonba. Közbevetőlegesen, ez is nagyon fáj az USA-nak, azaz, hogy nem tudja kontrollálni ezt a beltengert, illetve Közép Ázsiát sem! E nélkül pedig félkarú óriás, mert abban a régióban nem tud ellenőrizni senkit sem (ezért sem működik az Oroszország elleni szankció).
  Szóval, ha a rakétafegyver átadást megteszi a maci a papucsosoknak, vagy mondjuk a venézeknek is onnantól kezdve nagyon be lesz korlátozva a NAVY mozgása, ha csak nem akar úgy járni, hogy kilövik valamelyik hajóját vagy akár többet is.
  Vagy olyan távolságra kell a parttól hajóznia, ami majd semmire sem lesz jó a rajta lévő repülök hatótávolsága miatt.
  Szóval lehet játszani a medvével, csak nem éri meg.

 7. Bendegúz

  Az ezévi 2024. júniusi Európai Parlamenti választások a legfontosabb lépés az antidemokratikus Egyesített Európai Állam létrehozása felé, még ha ez most még nem is egyértelmű sokaknak.

  Még az eddigi látszólagos szuverenitásnak is vége van, mint a dalnak.

  És a felvegyverkezés sem lesz egyszerű, mert az amerikai ITAR szabvány nem hagyja, hogy a NATO erősebb legyen, mint az Usa.

 8. 7. János

  Persze nem vitás az európai egyesült államokat akarják létrehozni.
  Nem ma kezdték.
  Kalergi terve alapján.
  Szép kis vakolós projekt, ahogy az USA is az volt.
  Majd ha megszületik az EEÁ, akkor majd létrehozzák az USA EEÁ alapján az egyesült transzatlanti valamit. És ha a terveik szerint mennek a dolgok és időközben fel lesz számolva Oroszország, majd Kína, akkor kikiáltják a világállamot egy kormánnyal és egy tejhatalmú vezetővel az élén.
  Szóval gőzerővel megy a terv megvalósítása.
  És ne gondold, hogy bár mit is tehetsz e terv ellen a mai napi, vagy bármelyik napi választáson. Ha így lenne, rég nem lenne választás. Ez csak a nagy színház a krokodil IQ-jával bíró tömegnek.
  Egyébként olyan disztópiát rittyentenek nekünk (HA hagyjuk!), hogy ihaj. Orwel 1984-e cserkésztalálkozó ahhoz képest amit ott tenni akarnak a tömegekkel. Lesz kötelező eutanázia 60 felett, szabályozott születés, totális digitális kontroll, elavuló digitális pénz, meg a nulla magántulajdon. Ahogy Klaus Schwab mondta volt, nem lesz semmink és boldogok leszünk. Olvasni kell az öreget, meg a mögötte álló vagy nem álló de a témában hasonlóan gondolkodó „prófétákat”, pl. Yuval Noah Harari-t, vagy John C. Lenox-ot. Utóbbinak van egy könyve, 1984 analógiájára írva, csak 2084 a mesterséges intelligencia és az emberiség jövője a címe.
  Mindent leírnak elmondanak, semmit nem titkolnak, csak a nagyérdeműnek a szellemi képessége max. a nyári Adriai nyaralás megtervezésére alkalmas. Az átlagjánosok és gizikék, semmit nem fognak fel, s ha igen, akkor elhessegetik, mondván ne mozdítsa ki az a komfortjából. Tény, hogy amennyire a globalisták tudják őket befolyásolni, egy ellentétes oldalú karizmatikus vezető éppen úgy tudná a másik irányba hangolni őket.
  Röviden, éljen mindenki. ameddig engedik.

  Az USA pedig, hogy mit tud tenni a nyugati oldalon, az nem vitás. Azonban nem mindenható, még a szövetségesi rendszerében sem. Ott van Törökország. Nagy ívben szarik az USA elképzeléseire, külön saját utat jár. Hiába hánynak epét a Potomac folyó partján, nem áll be a sorba. Ha a törökkel nem bír Amerika, hogy bírhatna Oroszországgal, Kínával, Indiával meg a többi renitenssel.
  Én azt mondom, hogy a világ sorsa az ukrán fronton fog eldőlni. Ha veszít Oroszország, lesz világállam, ha nem akkor nyugat megomlik, szétesnek az eddigi szövetségi rendszerek, sokan átpártolnak a Globális Délhez. Csak ennyi a tétje az ukrán (értsd: NATO, de inkább USA) orosz háborúnak.

 9. 5./ János
  FORRÁS :Mandíner 2024.06.09. ( HA MÉG NEM OLVASTÁTOK??? )
  Putyin megint figyelmeztette Európát, válaszlépéseket helyezett
  kilátásba. —Magabiztosan nyilatkozott az orosz elnök. —
  „”Oroszország legyőzése katasztrofális következményekkel járhat
  azok számára, akik megpróbálják.””– adta közre cikkében a BBC.
  A Kreml vezetője kijelentette, nem zárja ki az orosz nukleáris
  doktrína módosítását: ez az a dokumentum, amely meghatározza,
  hogy Oroszország milyen körülmények között használná
  a nukleáris fegyvereket.
  „Ez a doktrína egy élő eszköz, és gondosan figyeljük, mi történik
  a világban körülöttünk, és nem zárjuk ki ennek a doktrínának a
  módosítását. Ez vonatkozik a nukleáris fegyverek tesztelésére is”
  – jelentette ki az orosz államfő.
  Figyelmeztetést is megfogalmazott azoknak az európai
  országoknak, amelyek támogatják Ukrajnát.
  „”Oroszországnak „sokkal több [taktikai nukleáris fegyvere] van,
  mint amennyi az európai kontinensen található, még akkor is,
  ha az Egyesült Államok áthozza az övéit”. —
  A héten korábban, egy nemzetközi hírügynökségek vezetőivel
  tartott találkozón Szentpéterváron Putyin felvetette, hogy
  Oroszország fejlett, hagyományos, hosszú hatótávolságú
  fegyvereket szállíthat másoknak, hogy nyugati célpontokat
  támadjanak. Ez volt a válasza arra, hogy a NATO-szövetségesek
  engedélyezték Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel
  támadjon orosz területeket. —
  „Ezeket a fegyvereket még nem szállítjuk, de fenntartjuk a jogot,
  hogy azokat olyan államoknak vagy jogi személyeknek adjuk át,
  amelyek bizonyos nyomás alatt állnak, beleértve a katonai
  nyomást is, azoktól az országoktól, amelyek fegyvereket
  szállítanak Ukrajnának és ösztönzik azok használatát orosz
  területeken.”

 10. 8.

  Nyilván Oroszo./ SZU nem szab.kőm. projekt. meg Kína sem. Azért viselik lelkesen a szabadkőműves vörös csillagot.

 11. 10. Pável

  DE. Kína is az Oroszország is. Sajnos. Ezért tartom színjátéknak ezt az ukrán cirkuszt IS. Csak jobb pillanatban szoktam olyan elméleteket futtatni, melyek egy normális világban működhetnének.
  Putyin kijárta a WEF fiatal vezetők képzőjét. Ahogy Mörököl is.
  Sárgák. Hagyjuk. Nem véletlen, hogy a vén Klaus Schwab nyála folyik ha Kínát, mint követendő példát említi a digitális társadalom kapcsán.
  Ez van. A hálózataik által mindenhova elér a kezük.
  Azonban nagyon kevesen vannak a föld lakósságához képest.
  És egyébként sem mindenhatóak.
  Ez pedig nagy reményre ad okot számunkra.

 12. Az oroszoknak van naftájuk és ennek megszerzése a lényeg. Nem tudom a koreográfiát, de gondolom folyamatban van a dolog.

 13. Oroszországnak bibliai válaszlépéseket kell tennie a nyugati szankciókra adott válaszlépésekkel, „állandó rémálommá” kell változtatnia az életet Nyugaton, és a lehető legnagyobb kárt kell okozni a barátságtalan országoknak – mondta Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.
  „Minden nap meg kell próbálnunk a lehető legnagyobb kárt okozni azoknak az országoknak, amelyek ezeket a korlátozásokat szabták ki országunkra
  és minden állampolgárunkra.

  „Üssük őket ott, ahol fáj” – írta Dmitrij Medvegyev a Telegram-csatornáján. „Okozzunk kárt mindenhol, bénítsuk meg a vállalataik és a kormányzati szerveik működését. Keressük meg a kritikus technológiáik sebezhetőségeit, és támadjuk meg őket kíméletlenül.

  Szó szerint semmisítsétek meg az energiájukat, az iparukat, a közlekedésüket, a banki és szociális szolgáltatásaikat” – tette hozzá.

  „Tegyük az életüket folyamatos, állandó rémálommá!” – zárta Medvegyev, utalva a „szemet szemért” ószövetségi elvére.

  forrás: origo.hu/nagyvilag/2024/06/szankcio-csapas-medvegyev

  Vajon ez még szócsata vagy elindul élesben?

 14. 12. D7
  Erről szól az ukrajnai háború.
  1. Igen, kell az orosz nafta, mert nélküle vége a nyugati jólétnek. Ha meglenne, akkor még legalább 100 évig megtudnák őrizni domináns helyzetüket.
  2. Ezenkívül lehetőség nyílna Kína legyőzésére. Ha Oroszország elesik, blokád alá lehet helyezni. Elvágják mindentől és magába roskad a Sárkány.
  A tervek már 30 éve megvannak, kérdés, hogy bejön-e a számításuk. Mert mint látjuk, egy olyan kis ország is mint Magyarország is, keresztbe tudja húzni a számításukat, mi szerint már rég bent kellene harcoljanak a keleti NATO tagok Ukrajnában. Aztán még sem. Legjobb esetben is késik legalább két évet a tervük (ami akár végzetes is lehet rájuk nézve), rosszabb esetben más is vérszemet kap és nem megy sehová.
  Szóval nem minden van úgy, ahogy az atlantisták kitalálják.

  13. andrew
  Nem kell nagyon komolyan venni, amit Medvegyev ír/mond. Ő a rossz zsaru szerepet tölti be. Ettől eltekintve, azonban, lehet, hogy kivételesen beváltják a fenyegetésüket (nem is értem, hogy miért csak most) és elzárják a nyugatot minden orosz nyersanyagtól, energiahordozótól. Még közvetítőkön keresztül sem adnak el. Putyin már is bejelentette, hogy nem foga adni semmit az ellenséges országoknak (halkan jegyzem meg, hogy mi is azok vagyunk), elismeri a nyugat által el nem ismert kormányokat (Tálibok), egy nyugat által kiszabott szankciót sem tekint magára nézve kötelezőnek, plusz még nagy hatótávolságú rakétákat is „elad” a nyugattal ellenséges országoknak. Na ezek önmagukban is felérnek egy istencsapással a nyugat részére. Nafta nélkül hiába akarnának bármit is gyártani nem fog menni, ha pedig a kevés erőforrást pl. EU arra használja, hogy gyártson hadianyagot és ne a népet kényeztesse, nagyon hamar kormánybuktatások lesznek. Ha van elég tartaléka Oroszországnak, mondjuk olyan 5 évre elegendő, akkor ha az USA-t nem is, de az EU-t meg tudja térdeltetni. És akkor egyedül marad az USA a világuralmi álmaival.

 15. 13, andrew

  Így válaszolnék a *szócsata* kérdésedre:

  „Ha Kijev és a Nyugat elutasítja az új békejavaslatunkat, akkor a feltételek mások lesznek” – mondta Vladimir Putyin elnök úr, ezen a héten.
  Ez vonatkozik az eurázsiai térségre is amúgy.

  Dimitrij Medvegyev úr sajtónyilatkozatai az orosz néplélek aktuál hangszórója, ettől függetlenül meg kell fontolni az ő jövőképét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük