OROSZ FIGYELMEZTETÉS

VIP.122.

 

Szerzők:  Dmitry Orlov, The Saker, Victor Katsap and Evgenia Gurevich – June 02, 2016

Alulírottak Amerikában élő és ott dolgozó oroszok, fokozódó aggodalommal, egyre nagyobb szorongással figyeljük az amerikai és NATO lépéseket, ami egy elképesztően veszélyes pályán halad az Orosz Federációval való összeütközés felé (ezzel párhuzamban Kína felé is). Több, nagy tiszteletben álló, amerikai hazafi: Paul Craig Roberts, Stephen Cohen, Philip Giraldi, Ray McGovern, és mások figyelmeztetnek egy harmadik világháború növekvő veszélyére, de hangjuk elvész a main stream média mindent elnyomó megtévesztése és pontatlan ismertetésében, amire jellemző az orosz gazdaság, és haderő romokba heverésének hirdetése, amikre persze nincs semmi bizonyíték. Mi azonban ismerve mind az orosz történelmet, mind pedig az orosz társadalom, és haderő pillanatnyi helyzetét, úgy gondoljuk, hogy mint Amerikában élő oroszok, figyelmeztetnünk kell az amerikai népet, hogy hazudnak nekik. Az egyszerű igazság az, hogy

ha Oroszországgal kitör egy háború, akkor az Amerikai Egyesült Államok teljes bizonyossággal el lesz pusztítva, és valamennyien meg fogunk halni.

________________________________________________________

A teljes fordítást elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________

248 gondolat erről: „OROSZ FIGYELMEZTETÉS

 1. Ez egy igazi VIP poszt! Sok megfonotolásra érdemes szempontot tartalmaz, melyek felett az átlagember hajlamos elsiklani, a ballib média Amerikát dicsőítő kórusától elbódítva.
  Már előre fenem a fogamat a kommentekre, különösen a haditechnikához értők véleményére!
  Kösz szépen Tibor bá’! You made my day 😉

 2. A ki nyeri a III. világháborút? c. írásoddal elkezdett sorozat folytatódik. 😉 🙂

  A cikk végén itt is szerepel a „Halott Kéz” rendszer, és az automatikus válaszcsapás abban az esetben amennyiben elpusztul az orosz politikai és katonai felső vezetés.
  Meg ott a II. VH -s trauma, ami építkezik a napóleoni háborúkból is, hogy ha egy idegen erő ellenségesnek ható lépéseket tesz az irányunkba, akkor az hódító szándékkal lép föl ellenünk, és fel kell készülnünk a háborúra, mert az, hogy Moszkva alatt Oroszország Anyácska szívében idegen erők masírozzanak, azt soha többet, és minden áron megakadályozzuk! Ez az orosz néplélekből fakad. Azt nem tudom, hogy a mai állandóan mobilokat nyomkodó fiatal generációban is megvan -e, de némi propagandisztikus „agymosással” ezek a rétegek is feltüzelhetőek, szerintem.

  Azt pedig szögezzük le, az USA előremenekül, ez egyre jobban látható. Nem csak a világpolitikai kihívások miatt, hanem mert ez a lassan a 8bites átlagpolgár számára is egyre jobban piramisjátékra hasonlító, mára recsegő-ropogó globális kapitalizmus Oroszország erőforrásainak amerikai uralása nélkül már középtávon sem fenntartható. Én már csak elsődlegesen ezért is azt mondom, hogy bizony háború várható 5 esetleg 10 éven belül a nagyhatalmak között, nem csak proxy háborúk formájában.
  A mai geopolitikai helyzet (a világ adott térségeinek gazdasági és geopolitikai uralásának egymás közötti eddigi felosztásának újratárgyalásának igénye, a világot irányító mai politikai és gazdasági elit szűklátókörűsége…) és az elit szellemi kvalitása kísértetiesen hasonlít az I. VH előtti állapotokra.
  Amíg Putyin van hatalmon Oroszországban ugrálni ugyan lehet, de abból konfrontációk fognak adódni. Egy egykori KGB alezredes, és a köré épült rendszer erőpárti, stratégiai szinten űzi a geopolitikai sakkjátszmát, és tovább már nem fog hátrálni az orosz medve, hisz visszavonult 25 év alatt a barlangjába. Aztán a macit lehet cseszegetni, stb.; csak előbb utóbb a medve felébred és „kitör” a barlangjából…! A többit meg meglátjuk…!

  1: A mai USA nem az az USA aki „megnyerte” a Hidegháborút, és ez sajna a többségben nem tudatosul. Egyik nagyhatalmat sem kell imádni, mert a saját érdekeik szerint használják a náluknál kisebb, gyengébb államokat. Viszont a mai USA a modern Római világbirodalom, és mivel hanyatló szakaszába kezd lépni a politikai világuralma, így nagyjából minden olyan hibát elfog követni, mint anno a Római Birodalom, csak globális léptékben. Ez a korszak 15 évvel ezelőtt elkezdődött.

 3. Magyar vonatkozás:

  Június közepétől augusztus végéig újabb nagyszabású – és nagy zajhatással járó – amerikai– magyar hadgyakorlatra kerül sor a honvédség bakonyi gyakorló- és lőterein, Újmajor, Hajmáskér, Öskü és Bakonykúti térségében – tudta meg lapunk. Miközben a nyilvános kommunikációban szinte kizárólag az ősszel sorra kerülő, Bátor Harcos fedőnevű hadgyakorlatnak van nyoma, a térségi katonapolitikát és mozgásokat elemzők közül azoknak lett igazuk, akik a NATO-tagországokban zajló, fokozott, hidegháborút idéző kiképzési rendezvények logikája alapján „hiányolták”, hogy tavasszal vagy nyáron nem kerül sor nagyobb amerikai jelenléttel járó hadgyakorlatra.
  http://mno.hu/belfold/jonnek-az-amerikaiak-1345701

 4. Köszönöm a posztot.
  Ideje lenne, hogy felébredjenek az amerikaiak is.
  Egy amerikai el se tudja képzelni milyen következményei lesznek az oroszok Amerika általi megregulázásának.

  Pipás haditechnikai kommenteket váró gondolatára csak annyi jut eszembe – nem értek hozzá – hogy Amerikának az utóbbi években volt vagy 800 ezzel foglalkozó szuperkutatója, miközben Oroszországnak egy blog szerint 15000-nél is több hasonlóan okos kutatójuk, mérnökük dolgozik katonai területen.
  Újságcikkekben néhol közlik, hogy az oroszok képesek lebénítani valahogyan elektromágneses hullámos eszközökkel amerikai hadihajókat és ezt látván talán valóban fel is mond az illető amerikai objektum legénysége. Sajnos ezek a hírek nem jutnak el az amerikai lakossághoz. Vagy ha eljutnak is meghamisítva.

 5. 1:
  A fogad fenését nyugodtan függeszt fel, mert a VIP előfizetők nemigen szolnak hozzá. Akik rendszeresen hozzászólnak, azoknak eszük ágában sincs előfizetni. 🙁

  2:
  Hogy a háború kitöréséig mennyi van még hátra, azt kurva nehéz saccolni, de szerintem az 5 év is optimista. Aztán pedig az idő nem Amerikának kedvez, ezt azért fel tudják fogni ésszel. 🙁

 6. 5: Lehet, hogy az 5 év optimista, de ezt az optimizmust megengedhetem magamnak. 😉 🙂
  Mert ha háború lesz, márpedig nagyon úgy fest, hogy előbb utóbb már nem rántja valaki félre a kormánykereket, és akkor jön a GEBASZ, de csőstül! Mert atomhatalmak nem képesek egymással vívott konvencionális háborút megnyerni, így marad az atomháború…!

  1: Ne fend a fogad, mert ez geopolitikai témájú cikk, ami inkább a stratégiai összefüggésekről, az aktuális geopolitikai helyzet kockázatairól szól, és nem a fegyverekről magukról.
  De ha már fegyverek: USA, Oroszország, Kína, India, Japán, Dél-Kórea, stb. fegyverkeznek, nem kicsit, hanem a saját lehetőségeikhez képest gőzerővel.

 7. Háború kitöréséig a két évet is optimistának tartanám.
  Az én saccom idénre kezdve számít háborúra és szerintem idén még be is fejeződik. Terroristák kiebrudalásával.
  Oroszország júniusra mondta, hogy ha Merkel és az EU nem változtat addigra a menekültpolitikáján, azt június után akár casus bellinek is tekintheti (vagy július nem emlékszem már a februári Russian Times cikkre pontosan).
  Proxy háború akár a foci EB alatt is megindulhat (az Európába beszivárgott terrorista gyanús egyének mozgósításával).
  Ma kezdődik a Ramadán, egy hónapig tart és a Daesh/IÁ felszólította a híveit, hogy csináljanak zavargásokat ezalatt. Meglátjuk.

 8. „mára recsegő-ropogó globális kapitalizmus Oroszország erőforrásainak amerikai uralása nélkül már középtávon sem fenntartható”

  – Kac-Kac. Milyen erőforrásai vannak Oroszországnak ami bárkinek is kellene?? A vodka? A recsegő-ropogóról meg mindig a „haldokló imperializmus” jut eszembe.

  „Újságcikkekben néhol közlik, hogy az oroszok képesek lebénítani valahogyan elektromágneses hullámos eszközökkel amerikai hadihajókat és ezt látván talán valóban fel is mond az illető amerikai objektum legénysége. ”
  „Amerikának az utóbbi években volt vagy 800 ezzel foglalkozó szuperkutatója, miközben Oroszországnak egy blog szerint 15000-nél is több”

  – Mit olvasol, conteo blogokat és UFO magazint?

  A ruszkik a tyúkszaros Szíriában sem tudnak rendet tenni, pár napja is valahogy felrobbant egy reptéren 4 helikopterük meg egy rakat teherautójuk. Ha kilőtték az is gáz, de ha igaz amit az oroszok állítanak, hogy csak valahogy kigyulladtak és maguktól égtek le, az még gázabb 🙂 A híres orosz csodafegyvereket még senki nem látta működés közben, csak blogokban és orosz propagandafilmekben tűnnek fel.

 9. Masíroznak Oroszország körül, megy a szájtépés, hazudozás, félrevezetés a saját állampolgárok irányába.
  Miért?
  Fenn kell tartani a fenyegetettség látszatát, fenn kell tartani a hadiipar pörgését, lehetőségeket nyitni helyi háborúk kirobbantására, amerikai érdekek érvényesítésére.

  Voltam a Szovjetúnióban nyolcvanas években, teljes erkölcsi lezüllés, a mindennapok szintjén. alul és felül.
  Voltam az USA-ban is.
  Nézem az amerikai kormányzat politikáját, teljes erkölcsi züllöttség, egy hatalmas, bűnözői életmódot folytató színes tömeggel az ország határain belül, akikkel nem sokat tudnak kezdeni. Tele vannak a börtönök színesekkel.
  Szóval itt is ott is rohadás.
  DE A POLITIKUSOK ÉS AZ ŐKET IRÁNYÍTÓ PÉNZEMBEREK NEM AKARNAK NUKLEÁRIS HÁBORÚBA BELEHALNI, BELENYOMORODNI A BUNKERÉLETBE.
  Szóval van remény……

 10. 8: A ruszkiknak vannak erőforrásai (visszautalnék iskolai földrajz tanulmányaim emlékére).
  Olajuk van, földgázuk van, bauxitjuk van, urániumuk is van. Ritkaföldfémek szintén jóformán csak neki van.
  Mit olvasok? Sokmindent. Ezek a számok redditről vannak. Az lehet, hogy konteó nem ismerem a hátterét. Plauzibilisnek tartottam amikor olvastam.

 11. 8. Lukács Róbert,

  Az amerikaiak a tyúkszaros Szíriában évek óta nem tudnak rendet rakni, sőt… valahol azt is hallottam, hogy a híres-nevezetes amerikai lópakodó repülőgépet 100 dolláros, őskori szovjet légvédelmi rakétával is ki lehet lőni.

 12. 8. Lukács Róbert

  Nem kötelező szeretni Oroszországot, de alábecsülni komoly stratégiai hiba lenne.
  A természeti kincseivel együtt.
  Szíriában pont az orosz beavatkozás állította meg és fordította meg az Iszlám állam terjeszkedését.
  A leégett helikopterek nyilván az USA munkája, mert ciki, hogy nem ő most a kakas a szemétdombon.
  Az orosz csodafegyverekről tulajdonképpen mit vársz?
  Műszaki leírást meg használati utasítást?

  Emlékezz a grúz válságra…
  Az USA nagy mellénnyel beküldött pár hadihajót a Fekete Tengerre, hogy megijesszék az oroszokat…
  De úgy lettek onnan kivágva, mint macskát szarni… egy puskalövés nélkül.
  Szerinted miért adta fel az USA ezt is?

 13. 11. Mvm9

  „a híres-nevezetes amerikai lópakodó repülőgépet 100 dolláros, őskori szovjet légvédelmi rakétával is ki lehet lőni.”

  Azért tegyük hozzá, hogy aki lelőtte, Dani Zoltán, egy magyar pék volt…

 14. Gratulálok a kitünő összefoglalóhoz. Teljes mértékben egyetértek
  a SZU. fegyverfejlesztések értékeléséhez. Egyetlen kérdésem van. Az USA sokmindennel (haditech) rendelkezik. Szerintem nekik is
  van az orosz halott kézhez hasonló rendszerük, annyira nem buták,
  hogy erre nem gondoltak volna. Üdv. Albert.

 15. 8: Nézzük: Kőolaj, földgáz, kőszénfélék, különböző ásványi ércek tömkelege, nemesfémek, ritkaföldfémek, termőföld, fa, stb.!

  Ha már az IMF és a G7 is tart attól, hogy egy újabb nagy válság közelít, ami nagyobb lesz mint a 2008 -as volt, mert kvázi ez a mai modern globális gazdaság rendszeranomáliája, akkor bizony recseg-ropog az…!

  A fegyverekről: Senki sem állítja, hogy az orosz fegyverek a legmodernebbek. Jobban mondva a modern fegyverekből kevés van egyenlőre, de ha annyi „buta” fegyvered van raktáron, amivel a III. VH megnyerésére készültél a Hidegháború idején, akkor azokat dobálod, lövöd el elsőnek, mert még mindig olcsóbb, mint megsemmisíteni. Persze ettől még a modern, precíziós fegyverrendszereket letesztelték Szíriában a ruszkik, meg is lett az eredménye. Jók, de vannak apróbb hiányosságok, hibák, ígfy korrekciókat kell eszközölni egyes részegységeknél. Hiába, ezek az apró hibák mindig éles körülmények között derülnek ki, azóta az a gépgyár, ahol a precíziós bombákat, cirkáló robotrepülőgépeket, stb. gyártják átállt 3 műszakos munkarendre, és az apróbb hibákat folyamatosan javítják, és beindult a tömegtermelés. (Igaz ennek a léptéke mondjuk a tizede az USA hasonló kapacitásainak. Ja, és ők is a hidegháborús készleteiket dobálják, lövik el, lőtték el. Bombából viszont még mindig, mert annyi van raktáron…, csak raktunk rá LBG v. GPS vezérlésű kitteket.) Egyébként pedig az egyes harceljárásokkal voltak komolyabb problémáik az oroszoknak Szíriában. A fegyverkezési programjuk ’22 -re zárul, ez tartalmazza a szárazföldi erők nagyarányú modernizációját. Korábban a stratégiai rakétaerők korszerűsítésébe nyomták a pénzeket, így jelenleg a világ legkorszerűbb és legpotensebb ICBM erejével az Orosz Föderáció rendelkezik.
  Az, hogy Szíriában vannak veszteségeik, engem nem lep meg. Egyrészt az emberanyag, másrészt az utolsó komolyabb külhoni háborújuk Afganisztán volt. A hazai Csecsenföld, és a kvázi hazai Grúzia nem játszik ehhez képest. Igen, a T4 -es előretolt légi támaszpontról beszélsz, ahol történt valami. Beismerni nem fogják, de a fronttól 5-6 km -re lévő támaszpont esetében, bizony előfordulnak belövések, és ezek lehetnek eredményesek is. Az már az orosz katonai terminológiából, meg az üzemanyagon spórolásból fakad, hogy CAS bevetéseket harci helikopterekkel repülik, nem csak Szíriában. Vannak előnyei, hátrányai, meg nem mindenkinek van A-10 -es csatagépe, igaz az USA -nak sem sokáig. De ez a helikopteres módszer sokkal veszélyesebb mint repülőgépekkel CAS (közvetlen légi tűztámogató) készültséget adni, igaz olcsóbb, és részben rugalmasabb is.

  UFO magazint nem kell olvasni, elég elektronikai hadviseléssel is foglalkozó szaklapokat és azok cikkeit olvasni az elmúlt 15 évből, hogy milyen fejlesztéseket eszközöltek az oroszok ezen a téren, és mekkora pénzeket öltek bele. Elég komoly és modern arzenál jött létre, elég komoly és a NATO által is elismert képességekkel. (Közismert a Hibini, és a Karuska, de ennél sokkal többrétűbb és szerteágazóbb fejlesztések történtek.) De igazából nem történt semmi más, mint elemezték az USA Öböl-háborús és a sajt grúziai tapasztalataikat, és belátták, hogy a modern hadviseléshez elengedhetetlen az EW képesség. Meg nagyjából beérték az USA ilyen jellegű képességeit technológiailag, mennyiségileg a közelében sincsenek.
  Persze a sikerpropagandát nem kell benyelni, de lebecsülni sem illik az ellenfél képességeit. (Mivel NATO tagok vagyunk, így ellenfél, tetszik v. sem.)

  Ja, és ki mondta, hogy az oroszok érdeke a rendteremtés Szíriában?! Ők biztosan nem. Egy szűk tengerparti sávot akarnak létrehozni, Asszadéknak, de a hátországban megmaradó káosz érdekük, mert így nem nő tovább az Iráni befolyás, és nem épülhet meg egy Európába tartó, Szíriát érintő Iráni gázvezeték sem. Szövetségesek vagyunk a külvilág felé, de itt azért kőkemény geopolitikai és gazdasági érdekek is vannak a háttérben, így az orosz kontingens kitelepülése sem véletlenül akkor kezdődött meg és léptek közbe, amikor az iráni támogatásnak (fegyverek, tanácsadók, katonák, Hezbolah…) kezdtek az eredményei mutatkozni, és Asszad elkezdett úgy beszélni, ami inkább az iráni érdekeket szolgálta ki. Bonyolultabb és sokrétűbb sakkjátszmák ezek, mint olyan demagógiával szemléljük a világ eseményeit, mint ami a hozzáásólásodból csak úgy sugárzik. Persze ettől még lehet, csak nem érdemes!
  Ne csak nézz, láss is. És ha már látsz, akkor vedd észre a fától az erdőt is…! Örök bölcsesség ez, és érdemes alkalmazni minden téren, minden folyamatra, és mindenkire.

 16. Tibor bá’, köszönet a cikkért, véleményem szerint a lehető legjobban ábrázolja a mai helyzetet és teljesen reális a kockázatok tekintetében.

  8. Lukács Róbert

  Nem szándékom megbántani Téged, de azt gondolom, hogy még nagyon az elején vagy az információ és tapasztalat szerzésnek, ezenkívül laikusságod a témában nyilvánvaló.
  Ha megengeded, akkor azt tanácsolnám, hogy olyan témakörben, amelyben egyáltalán nem vagy járatos nagyobb szerénységgel nyilvánulj meg, ha szükségét érzed gondolataid közlésének. Ezt azért szerettem volna hozátenni, mert én például az építő jellegű, új információk megszerzése, értékelése, saját gondolataim kiegészítése miatt vagyok itt. Tibor bá’ munkásságát nagyra tartom, tisztelem, valamint nagyon sok hozzászóló nyíltságát, segítőkészségét, gondolatait úgyszintén. Ha a véleményedet megfelelő formában és értékes adatokkal alátámasztva olvasom majd, akkor Téged is közéjük sorolhatlak.

 17. A NATO már jóformán csak papíron létezik.
  Nincs ki finanszírozza. [ez saját feltételezésem]

 18. Egy kis kiegészítés lopakodókhoz: Az ősöreg méteres hullámhosszon üzemelő radarokkal nagyobb távolságból detektálható egy „lopakodó” (csökkentett észlelhetőségű a hivatalos terminusz-technikusz) repülőgép. Kvázi nem 5km -ről érzékeled, hanem 20-30km -ről, de csak érzékeled, hogy ott van valami, ami repül, de még nincsenek pontos térbeli koordinátáid (magasság, pontos távolság, sebesség) az ellentevékenység megkezdéséhez. Ha ezek megvannak, akkor bármilyen légvédelmi rakétával eredményes lehetsz ellenük, de mivel nincs meg, és ez a távolság bőven a standoff (távolról indítható fegyver, pl: a GPS vezérlésű JDAM bombák is ilyesmik, de igazából az AGM–154 JSOW v. az orosz Grom-E1/E2) fegyverek indítási távolságán belül van, nem fogod lelőni, de az általa indított „szeretetcsomag” már rég a célpontja felé zuhan, korrigáltan, és 2-5m körkörös szóráson belül be is csapódik igen nagy eséllyel.

  Nem véletlen, hogy az USA után az oroszok és a kínaiak is elkezdtek „lopakodó” és precíziós v. korrigált zuhanású GPS/GLONASS/Beidou vezérlésű fegyverrendszerek fejlesztésének lázában tobzódni.

 19. Nem akarom szétoffolni a mai posztot, de hogy a nem hozzáértők is legalább lássák, hogy mi is a helikopteres CAS örjárat. Fegyverrel, főleg nem irányított rakétával telepakolt és a 30mm -es gépágyút bőven használó, a vállról indítható légvédelmi rakéták miatt alacsonyan repülő helikopterekről beszélünk.

  Orosz Mil-Mi-28 harci helikopter Szíriában, Palmüra térségében…:
  http://www.youtube.com/watch?v=i9EtGQ_5LRc

  Ha nem lenne agyonpáncélozva, mint mondjuk ahogy a Mil-Mi-24 v. a Ka-52, vagy ahogy az amerikai AH-64-es sem az a nehéz páncélos, már agyonlyuggatták volna.

 20. Én meg úgy érzem – bár nem vagyok VIP így a témafelvető írást még csak nem is olvastam – hogy ti vesztek el a részletekben.

  Nem mindegy hogy Grom E2 vagy pitypalyatty 3 rakétái vannak ennek vagy annak a félnek? Rá kell nézni a két ország teljesítményére, kinézetére, működésére, a haddipari képességek mégis miért lennének másmilyenek, mint az ország képességei? Az USA egy óriási és kimeríthetetlen innovációs képességgel megáldott, gazdag ország, az oroszok meg egy felülről vezérelt rendszer, másodrendű emberanyaggal (ja, 15 000 szuper fejlesztő, persze. Ha volt is 15000, akkor abból 14900 már USA-ban dolgozik tízszeres bérérét). Ha véletlenül komoly háborúba sodródna USA, akkor egyből ott állna a több ezer high-tech magáncég, a világ legjobb szakembereivel (agyelszívás nem volt hiába), akik bármire képesek, gyorsan innovatívan reagálni. Ha valóban van olyan szegmens – amit kétlek – amiben az orosz hadi képességek most jobbak, az csak azért van, mert az USA leszarja azt a területet, feleslegesnek, vagy túlhaladottnak gondolja.

 21. 22: Vitázni nem fogok, mert te érzésektől vezérelve, meggyőződésből írsz ide, nem pedig észérvek és tények mentén.

  De erre reagálok: „Ha véletlenül komoly háborúba sodródna USA…”, akkor 15-20 perccel később nem állna ott semmi sem, max. hamu, törmelék, stb.; mert egy mai realitások között vívott komoly háború hasonlóan fajsúlyos felek között az 1-2 hetes konvencionális öldöklés után kvázi automatikusan váltana mindent eldöntő atomháborúba. Főleg azért is, mert ez ma már nem Hidegháború időszaka, ahol élt a MAD-doktrína (a kölcsönösen biztosított megsemmisítés elve), ilyen ma már nincs. Sőt az aktuális amerikai katonai stratégia úgy véli, hogy Oroszország nem a Szovjetunió stratégiai nukleáris képességeivel rendelkezik, ezért akár egy korlátozott első csapással is megnyerhető az oroszok ellen egy el sem indított totális atomháború. Na ez az ami szintúgy érzéseken alapuló elem a mai amerikai védelmi doktrínában, nem figyelembe véve az orosz „Halott Kéz” rendszer veszélyeit. Jobban mondva figyelembe véve, de a túlzott önbizalom elvakulttá is tesz, nem csak eltökélté.

  Innováció: Hogyan is van az, hogy az amerikai LGM-30 Minuteman ICBM rendszer indítópontjaiban még mindig a 40-50 éves 8 colos flopis ősöreg IBM rendszert használják?! Azzal a Pentagonos felkiáltással, hogy most már tényleg modernizáljuk, de eddig is jól működött és bevált a rendszer. (Működött, csak már a szeméttelepről sem tudnak alkatrészeket szerezni hozzá.) Ez pedig kezd komoly hadrafoghatósági problémákat okozni egyes részelemek esetében.

  Nem minden arany, ami fénylik. Mindegyik nagyhatalom a maga módján velejéig korrupt, és csak a saját stratégiai érdekei mentén cselekszik, és ha kell azonnal feláldozza a vazallusait, bocs szövetségeseit. (Lásd föntebb: a megnyerhető első csapás doktrínája esetén azért Európából és a NATO szövetségesekből jó eséllyel hamar hamuhalom válna.) Ugye ki szeretne hazai földön háborúzni?! De ez igaz az USA -ra, az Orosz Föderációra, és Kínára is. Ez a nagyhatalmiság már csak egy ilyen „popszakma”.

 22. Ti abból indultok ki, hogy elképzelhető egy háború, én meg abból, hogy nem. Az oroszok mégis miért akarnának háborúzni? A gazdasági háborúban alulmaradtak, az már eldőlt, ők a vesztes oldal. A berendezkedésük alkalmatlan a gazdasági győzelemre, a lényeg meg mindig a gazdasági erő. A két ország eleve túl messze is van egymástól, mégis mit vártok, USA nekimegy az Oroszoknak? Miért is tenné, amikor a gazdasági háborúban ő győzött, ő uralja a világot, Oroszország meg egy gazdasági törpe maradt, Olaszország nagyságú GDP-vel? Nem, USA nagyjából tesz az oroszokra. Oroszország csak azért kemény legény most, mert jól érzékelte, hogy az USA kivonult keletről, megunta, nem akar már belebonyolódni láthatóan értelmetlen rendcsinálásba, hiszen gazdasági érdeke már nincs benne, az ő rétjeik is lassan mind olajkutakkal vannak tele.

  Az innovációról meg megtaláltad az egyetlen kivételt, amivel jól alá is támasztod, de az, hogy azt a rendszert nem fejlesztették az amerikaik, mert már nem volt nekik fontos, semmit nem támaszt alá, nem is értem hogy kevered ide. Nézd már meg az amerikai innovációs képességet és az oroszt, evidencián nem fogok vitatkozni.

 23. 19: Köszi! Erre se volt még nagyon példa kettőnk relációjában. 🙂

 24. 25: Zavart érzek az erőben. Az USA kivonult keletről?! Épp most vonul be! Igaz rotációs elvekkel álcázva azt, hogy épp de jure megsérti a ’97 -es NATO – Orosz egyezményt, vagy legalább is nagyon a pengeélen táncol a dolog nemzetközi jogilag is. De ugye nagyhatalmakat, a nemzetközi jog addig érdekli, amíg az a saját érdekeiket szolgálja. (Ebben egyforma az USA, Oroszország, Kína.) Kína és a Csendes-óceán térségének esetében pedig épp 2020 -ig tervezik az amerikai haderő 60% -nak térségbe telepítését. Háborúzni pedig egyre inkább az USA akar, de szíved joga elhinni azt, hogy ez nem így van.

  Az, hogy az USA számára nem fontos az atomütőerő, azt erőteljesen kétlem, hisz az elkövetkező 10-15 évben szándékoznak elkölteni a fejlesztésére, modernizálására kb. 1500 milliárd dollárt. Itt inkább az utóbbi kb. 15 év aszimmetrikus hadviselésre alapozott, végigharcoljuk a terrorizmus elleni háborúban az egész világot „misszió” vitt el rengeteg pénzt, más területek elől is.

  Az, hogy az USA -t miért is érdekli Oroszország, már a 2. sz. hozzászólásban leírtam, de ha nekem, nekünk nem hiszel, akkor tessék Zbigniew Brzsezsinszki, Paul D. Wolfowitz, és Henry Kissinger műveit olvasgatni. De addig is itt van George Friedman, a Stratfor korábbi fejének egy ’15 -ös előadásának részlete, sok mindenre választ ad benne.

 25. 24: Készülj, mert ezért nagy lecseszést fogsz kapni Tibor bátyámtól. 😛 😉 Saját tapasztalatból mondom.

  Előbb utóbb megjön majd Jövőnk is, aztán hozzászól egy dörgedelmeset a témához v. nem! 😉 😛 😀

 26. A Nyugat folyamatosan átb@szta Oroszországot már Nagy Péter cár óta.

  Szerintem tizen x- edjére az oroszok már nem dőlnek be a jó modorú, képmutató, jól öltözött gengsztereknek.

  A Rubel ma az arannyal legjobban megtámogatott fizetőeszköz.
  Oroszország nukleáris triádja No. 1, a rakétatechnológiájuk szintén.
  A konvencionális hadereje is felülmúlja minden egyes más országét- Kínát is beleértve.

  kalmár lacikának, szeretettel, lehet nézegetni a videókat:

 27. Amúgy Tibor bá sejteni vélem, hogy miért is június 6 -án lett közzétéve ez a posztod. Ugye ma egy jeles évforduló van, az amerikai II. VH -ás hadtörténelemben!

 28. 22. Lukács Róbert

  „Az USA egy óriási és kimeríthetetlen innovációs képességgel megáldott, gazdag ország…”

  Gyakorlatilag azért nem nyert háborút a vietnami óta?
  Nézd meg az afgán és az iraki bénázásokat…
  A belső felépítése is csupán pénzorientált rabló-kalóz rendszer.
  Még az USA egyik fő hadi beszállítója, a Halliburton is Quatarba tette a székhelyét, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie, pedig pofátlanul elkért 48 dollárt 6 doboz kóláért meg 600 dolcsit egy WC ülőkéért. Meg egymillió dollárt a vászonborítású dzsipekre hegesztett rozsdás vasakért…

  Az USA előnye már csak a kémkedésből származik, de az is gyorsan elerodálódik, mióta kiderült, hogy a barátai után is kémkedik.

  Valódi szövetségesei nincsennek, csak akikre rá tudta kényszeríteni haderejét, és még nem tudták kitenni a szűrét.

  És úgy tűnik, Oroszország, Kína meg a harmadik világ egyre egységesebben lép fel az USA ellen.
  Az asszimetrikus háborúkat sorra elveszíti, és a nagyobbak is elkerülik a „head-on” konfrontációt.
  Látod, Iránt se sikerült belerángatni egy háborúba, és Szíria is egyre szarabbul néz ki.
  Viszont úgy tűnik, hogy sikerül a saját orvosságával megetetni az amerikai hadigépezetet… Bele lehet hajszolni egy olyan fegyverkezésbe, amibe belezakkan a gazdasága.
  Már egy ideje építi a csendes óceáni jelenlétét, de ehhez fel kellett számolni az egészségügyet és lekarcsúsítani a középosztályt.

  És Mao-nak még mindig igaza van: Én elevszíthetek 100-200 millió embert, és még mindig a világ legnépesebb országa vagyok. Az USA ezt nem mondhatja el magáról. Ráadásul Kína emberben és technikában is gyarapodott azóta.

  Szóval úgyanúgy ahogy Oroszországot nem kell alábecsülni, az USA képességeit se illik túlbecsülni.

 29. Figyelemre méltó, ahogy az összes régi hozzászóló egy platformra került itt Oroszország mellett. Tibor bá, jó munkát végzel!

 30. 20:
  Figyelmetlen vagy!

  25- Lukács Róbert:
  Elképesztő módon el vagy tájolva, vagy fel vagy bérelve egy nevetséges propaganda szétkürtölésére.

  28:
  Már beletörődtem, hogy egyesek azt feltételezik, hogy én nem merem leadni az eredeti cikket. Szarok rá. Aki nem tud (elég jól) angolul, az nem ér vele semmit, és ha érdekli a téma, akkor kénytelen beszerezni a fordítást.

  32:
  Félreérted a helyzetet. Én csak fórumot biztosítok ahhoz, hogy el merjék mondani a véleményüket. Azon pedig ne csodálkozz, hogy sok értelme ember ugyanazt a helyzetértékelést adja. Az lenne furcsa, ha különböznének.

 31. Én bízok benne, hogy az egész háborús hisztéria csupán arra szolgál az amerikaiak részéről, hogy az oroszok érezzék az állandó katonai fenyegetést, de arra vigyáznak, hogy tényleges háború ne törjön ki a két fél között.
  Képtelenségnek tartom, hogy a tényleges amerikai szakértők ne látnák éppolyan tisztán a háború megnyerhetetlenségét, a közös megsemmisülés esélyét, mint mi.
  Viszont az orosz ásványkincsekre, piacokra égető szükségük van, ezért mindent elkövetnek, hogy az oroszokat bedöntsék, ha kell azzal, hogy az oroszokat erejükön felüli háborús költségvetésre kényszerítve, ami előbb-utóbb a lakosságot a kormány ellen hangolhatja, és esélyt ad egy hatalomváltásra.
  A gyenge pont az, hogy az oroszok mikor fogják úgy érezni, hogy nincs tovább mire várni, mert különben az ellenfél lép hamarabb.
  De valószínűbb, hogy ők is átlátják a blöfföt, és súlyán értékelik. Ez esetben csupán arra kell vigyázniuk a fegyverkezéssel, hogy a másik fél soha ne jusson olyan katonai előnyök birtokába, amely alkalmas a másik fél csapásmérő rendszereit teljesen lefogni.
  Ha ez fennáll, akkor Amerika sem mer nyílt háborút kezdeni, mert nem akar öngyilkosságot elkövetni, viszont elég hitelesnek tűnően kell az oroszokat fenyegetni, hogy kénytelenek legyenek a gazdasági potenciáljukat katonai célokra elherdálni.

 32. Echo TV, szóval…, de csak ott foglalkoznak ilyen fajsúlyos dolgokkal.

  Oroszország és a NATO viszonya – új, kölcsönös fenyegetések. Moszkva katonai érdekérvényesítésével szembeni határozottabb fellépésre szólított fel a NATO. Vlagyimir Putyin válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésére. Vendég: Lóránt Károly közgazdász és Póczik Szilveszter társadalomkutató.

 33. Nem megnyerni a cél- hanem kirobbantani.
  Nem gondolod, hogy az amerikai felső vezetés nincs tisztában Oroszország erejével?

  Pont az a cél: minél nagyobb pusztítás a Földön, amíg ők elbújnak a világ másik végén. Legalábbis, papíron működhet.

  Itt egy kis adalék Obama- báb (színházához).
  Ez csak egy szöveget felolvasó kirakatfigura:

 34. Robert én se olyannak érzem a SZU/Oroszország teljesítményét amit kritikádban írtál. Amerikát se értékelem feljebb a kelleténél.
  Végre tényeket írtál, hogy nem tartod elképzelhetőnek az Oroszország NATO háborút. Ezt én biztosra veszem sajnos hogy meglesz hamarosan.
  Ha megnéztél a stratégiai térképeket a Szovjetunió idejéből: Magyarország azokon nem barátként, hanem elfoglalandó tetrületként volt „besatírozva”.
  És ez mára se változott. Pedig Oroszország vezetése nagyot változott.
  Oroszország nyersanyagokban gazdag. Nem kell oda extrém erős gazdaság: az orosz nép nélkülözése miatt túlélnek azok így is majdnem mindent.
  (Az innvációs képességben egyetértünk. Bár az USAban az agyelszívásnak is köszönhetik, hogy minden innováció ott csapódik le.)
  Ráadásul az USA elég közel van Oroszországhoz (Bering szoroson át is) és ezért szeretné megszerezni Szibéria ásványkincseit bár ott már inkább kínaiak művelik a tajgát.

 35. 36
  Ha én lennék fenyegetett helyzetben, és biztosítani akarnám, hogy az ellenség ne merje meglépni a háború kirobbantását, akkor a „Halott kéz” rendszerét úgy építeném ki, hogy a világ minden menedékként szóbajöhető térségét szórja meg nukleáris fegyverekkel.
  Az oroszoknak ez a lehetősége megvan, csodálnám, ha nem élnének vele.
  Ez esetben hiába viszketne Amerika ujja, nem merné megnyomni a gombot, marad a gazdasági nyomásgyakorlás, kis katonai fenyegetésekkel megspékelve.
  Én nem gondolom, hogy az amerikai felső vezetés csupa hülyékből állna, van ott sok zseniális szakember is, akik pontosan tisztában vannak a realitásokkal, és képbe hozzák a vezetőket.

 36. 38:

  Potenciális ellenfelekre van kihegyezve.
  Meg aztán nekik is el kell bújniuk valahol.

 37. Magam is úgy gondolom, hogy rengeteg zseniális ember van az amerikai vezetésben. Csak a hovatartozásuk nem biztos, hogy az amerikai nemzet felé húz (AIPAC befolyása mindig is nagy volt).

 38. Évek óta harmadik világháborút meg végső atomháborút vizionáltok itt, de sehol semmi és ezután sem lesz semmi ilyesmi. Nem annyira hülyék a világ urai, hogy mérhetetlen vagyonukat, fényűző életüket, mesés birtokaikat és kiváltságaikat percek alatt hamuvá égessék.

  A világhódítók minél nagyobb területre akartak szert tenni, befolyásuk alá vonni és a mostani világhatalom USA szintén ezt teszi modernkori módszerekkel. De öngyilkos nem akar lenni.

  Megy a felvonulás, a kardcsörtetés, Oroszország szorongatása, de az országot belülről akarják megtörni a Putyin és a hozzá hasonló orosz politikai erők legyengítésével. Egy Jelcin féle Oroszországot akar és ha sikerülne összezavarni az orosz politikai erőket, megszállná az országot és többet nem engedné ki a befolyása alól. Ezen mesterkedik az USA, nem pedig egy totális atomháborún.

  5.
  A VIP előfizetők fizetnek, de nem szólnak hozzá, a hozzászólók meg nem fizetnek, de jó hozzászólásaikkal építik a blogot, építő és informatív vitát/beszélgetést generálnak, egy csomó plusz infót hoznak és ezáltal vonzzák az olvasók tömkelegét(akik közül újabb VIP előfizetők lehetnek). Ha nem volnának hozzászólók, én biztosan nem vagy csak nagyon keveset járnék ide.

 39. Putyinnak is megvannak a „zseniális” tanácsadói (elsőként Aleksandr Duginra gondolok és biztos a Lavrov sem kispályás – a rendelkezésére álló eszközök tekintetében sem).

  Szerintem Amerikának megvan az érdeke abban, hogy háború legyen – Európában és akár Amerikában is. Okként elsősorban a dollár és a hitelpénz rendszer hanyatlását látom (valaki még a tartalékrátás bankrendszer csődjét is ide kapcsolja).
  Oroszország meg Kína egy aranyfedezetű rubellel meg yüannal felvázolt már egy járható jövőt.

  Egyszer ki fog derülni, hogy meztelen a király. Csak addigra az elit mérhetetlen vagyonát már átváltja reálértékekre és fütyül a világra, amelynek régen is ura volt és utána is ura lesz vagy nem lesz ura. A klímafejleményeket kihagyom mert nem látom annyira tisztán a jövőt.

 40. 43.
  Szerintem senkinek nem érdeke, hogy háború legyen, az lenne az érdeke, hogy háború nélkül összeomlassza az ellenfél gazdaságát, ha kell, a háborús fenyegetésekkel.
  Ma – világháború=kollektív öngyilkosság. És ezt az amik is tudják.
  Ha mégis lesz, akkor tulajdonképpen mindkét fél akarata ellenére, eszkalálódás útján, amit egyik fél sem képes leállítani. Sajnos nem kizárt ez a forgatókönyv sem.

 41. 38. hubab

  „Én nem gondolom, hogy az amerikai felső vezetés csupa hülyékből állna, van ott sok zseniális szakember is, akik pontosan tisztában vannak a realitásokkal, és képbe hozzák a vezetőket.”

  Szurkolok, hogy igazad legyen.

  De talán Hitler a legjobb példa, hogy a vezetés megszabadul azoktól a „józan” elemektől, akik segíthetnének elkerülni az összeomlást.
  Sajnos az USA politikájában is ugyanezt látom.
  Nem nagyon jutnak szóhoz a „galambok”, csak a héják rikácsolását lehet hallani.

  Persze…
  Jó lenne tudn, hogy mi a CÉL.

  A globális hatalom célja,
  a nemzetállam USA célja,
  Oroszország célja,
  Kína célja,
  a Vatikán célja,
  az iszlám országok célja együtt és külön,
  Az EU célja brüsszeli szinten és a tagországoké egyenként…

  Ezeket csak sejtegetjük, de a TUDÁS nélkül csak piszkálgatjuk.

  Mit akar a globális elit?
  8 milliárd rabszolgát, vagy csak fél milliárdot?
  MENNYIRE erős ez a globális elit a konkurrenciához képest?
  Ki a valós konkurrencia?
  Hogyan jön a képbe a klíma, és az arra adandó politikai válasz? Ki képviseli a „jó” választ?

  Szóval, ameddig ezekre nincs használható válasz, addig nehéz értelmezni a nemzetek közöttinek látszó konfliktusokat is.

 42. 42 – Gyarmati:
  Várom, hogy mikor kérsz tőlem fizetést. Úgy különben a te hozzászólásod nélkül megvoltam vagy 10 évig, és meglennék egy további 10 évig is. Őszintén, pontosan ez az a magatartás, amit nagyon utálok, és ezt vedd figyelmeztetésnek.

 43. 45.
  Azt sem tudjuk, hogy a héják mit akarnak. Nem biztos, hogy háborút, csupán azt a lélektani hatást, amire szükség van arra, hogy az ellenfélre hatásos nyomást lehessen gyakorolni, hogy túlterhelődjön.
  Ez meg csak úgy érhető el, ha hitelesnek tűnő a fenyegetés, ezért kell a habzó száj, és provokációk. De egy héja sem akar elhamvadni…
  De kétségtelenül, ezek csak feltételezések.

 44. 47: valóban nem tudni mit akarnak a héják.
  Rossz nyelvek szerint és Dugin ötletei nyomán egy rendszerváltás lehet a céljuk (a cuclista bismarcki nyugdíj-)rendszer leváltása. És a muzulmánokat választhatták ki ennek a tervnek a megvalósítására. Utána tőlük is szabadulnának: a mór megtette kötelességét.

 45. Tökéletesen plauzibilis, hogy a hülye amerikaiak se akarnak megdögleni, de ha nem akarom, hogy leégjen a házam, akkor nagy marha vagyok, ha a nagyszobában égő fáklyákkal próbálom megtanulni a zsonglőr mutatványokat. Ráadásul hol van egy leégő ház néhány ezer felrobbant hidrogénbombától. Szóval, ha Washington tényleg nem akar háborút, akkor már rég abbahagyhatta volna az ijesztgetést. Nem barátaim, háborút akarnak, mert, ahogy Napóleon elhitte, hogy meg tudja hódítani Oroszországot, ahogy Hitler elhitte, hogy a tél beállta előtt Moszkvában vacsorázik (és lett belőle 5 millió német halott), úgy ezek a barmok is meg vannak győződve arról, hogy megnyernek egy megnyerhetetlen háborút. — Putyin mást se csinál csak bizonyít. Többször bemutatta, mire képesek, de ezek az elmebajosok nem hisznek a saját szemeiknek.

 46. Hát srácok, végigolvastam a délután termését, és lehet engem kiutálni, mert vak vagyok és nem látom kellően rettenetesnek Oroszország erejét az USA-val szemben, de az azért furcsa, hogy ha ennyire az igazságot keresitek, akkor a nyilvánvaló ostobaságok és túlzások amik orosz párti kommentelők tollából kicsúsznak, miért is nem zavarnak titeket? Ja, azért mert ez a ti oldalatok 🙂

  „Elképesztő módon el vagy tájolva, vagy fel vagy bérelve egy nevetséges propaganda szétkürtölésére.” – Eltalálta Tibi bá, Soros bérenc vagyok, az öreg direkt ide küldött, mert ez az a hely, ahol átlátnak a szitán, és ezt nem nézhette tétlenül 🙂

  Még egyszer leírom. Oroszország kurvára nem számít az USA-nak. Nincs szüksége se a nyersanyagaira se a földjére se semmijére, boldogan elvan nélküle. Amiket ti itt mint erőforrásokat magasztaltok, azok különben is egyre súlytalanabbak és kevésbé fontosak, főleg most, amikor a negyedik gazdasági forradalom napjait éljük, valóban felfordul a világ, nézzetek utána mi is az az IoT (Internet of Things). Ez lesz ami meghatározza a következő évtizedeket a világban, és mivel az új gazdasági forradalom alapköve a nyitott és rugalmas gazdaság, az innovatív és rugalmas vállalati kultúra, amikben a ruszkik amúgy se tündökölnek, ezért Oroszország még annyira sem teheti meg, hogy leválik a fősodorról, és megpróbál külön utakon járni. De eleve a felvetés is abnormális, a globalizáció túlhaladta a háború lehetőségét, hiszen a világ gazdasági értelemben már most is egy nagy ország. Mert hol is vannak az orosz oligarchák kimentett milliárdjai? Nyugaton. És Putyiné? Nyugaton. Ki az amerikai államadósság legnagyobb finanszírozója? Kína stb. Óriási befektetések vannak keresztbe kasul, amik akkora súlyúak, hogy nem lehet őket felszámolni. Akkora a gazdasági függés egymástól, hogy nem lehet már lemondani, felrúgni azt, mindenki egy hajóban evez. Amit ti itt konfliktusként láttok, az max. színház, ami nem is egymásnak szól, hanem a belpolitikának. Putyin renoméjának kell az erős vezető, erős Oroszország kép erősítése, most, hogy az olaj miatt kicsit gyengélkednek, Obama meg nem engedheti meg, hogy ne mutasson valami reakciót a provokációkra. Ennyi max. amit én látok, de III.vh-t még véletlenül se (na, Soros ma ennyit mondott tolba, jó éjt.)

 47. Eddig a világtörténelemben egyetlen megalomániás sem tudott időben megálljt parancsolni. Nem úgy vannak huzalozva.
  Miért nem elég egy ház, egy ágy, egy autó egy családnak? Mert jobb, ha a kettő van, vagy száz, vagy milyen jó lenne, ha én lehetnék a világ ura. Ötszáz millió ember maradna? De az mind az én rabszolgám lenne. Két generáció alatt fel tudom szaporítani őket amennyire csak akarom. Szerintem így gondolkodnak. Nem bízok a döntéshozókban. Mind és mindenkor hazudott. Ahhoz csodának kell történnie, hogy ne lökjenek a szakadékba.

 48. Azért nem elég nekik egy ház, mert azzal együtt is degeszre tömik a zsebeiket. Rothschild is inkább elkezdett kastélyokat építeni, amikor annyi aranyat felhalmozott, ami már szerinte is túl sok volt.
  Egy idő után a hatalom a kastélyoknál is vagy a termőföldeknél, erőknél is vonzóbb lesz.

 49. Oroszország kettős présben van.
  Katonailag folyamatosan provokálja az USA, és annak kutyusa a NATO.
  Az eredendően amerikai és izraeli székhelyű spekulánsok lenyomták az olaj árát, az olaj exportra épített orosz gazdaság pénzszűkében van.

  Kína, és a világ más országai, akik USA államkötvényekbe fektetik a pénzüket, a világ bolondjai, vagy nem önállóan döntenek, valaki megmondja mit kell tenni.
  Az USA a kölcsönpénzből erős hadsereget tart fenn.
  Bármikor azt mondhatja a hitelezőknek, kifogyott a kassza, várjatok a pénzetekre. Akinek nem tetszik jöjjön, és bokszoljunk egyet.
  Kínát különösen nem értem, alapvetően, össznemzeti szinten elmaradott ország, rengeteg infrastrukturális és népjóléti fejlesztés lenne szükséges. Nincs az a hatalmas pénzmennyiség amit Kína fejlesztése fel nem tudna szívni.

  Gazdag ember kapzsisága végtelen, sosem tud leállni.

 50. Az persze elképzelhető hogy az elit már csak kíváncsiságból is megcsinálja a VHIII-at,mert ezek a Rotcshilek és a többiek másképp gondolkodnak, gondolkodtak(II vh.)
  Azt is hozzá kell tenni ahogy az idősebbek mondják hogy „egy háború elkélne” már hogy rendbe tegye ezt az elkorcsosult világot.

  Arra viszont kíváncsi leszek hogy ezak közül melyik fog előbb jelentkezni:-klíma
  -energiaválság
  -gazdasági krach (nagyobb)

  Azt mondtuk van még max, 5 évünk.Háború bármikor lehet. Energiaválság úgy látszik tolódik ki, mert eltelt fél év és rekordmennyiségő autó van az utakon,teli welnessekkel stb…Majd akkor lesz gáz ha villany, olaj felmegy 1-2-500%-ot…..Klíma: Június a mi kis 90ekm2-ünkön úgy néz ki kifut 20-25°C-os hőmérséklettel. Július marad még és szinte vége a nyárnak. Globál persze vannak áradások.Lásd Párizsban elötött a víz 30 házat és hát most sajnáljuk őket…Na mindegy, ezzel csak azt akartam mondani hogy innen most úgy látszik hogy 4-5 éven belül még nem látszik elszállni a klíma(gondolok itt 40-50°C-os melegekre 1-2-3 hónapig.

  (remélem az előző hozzászólsásom is átjön:S)

 51. 50. Lukács Róbert

  „nézzetek utána mi is az az IoT (Internet of Things).”

  Utánanéztünk, és feláll a szőr a hátunkon.
  Mert majd a Google fogja vezetni az autónkat, persze nem arra, amerre mi akarunk menni, hanem amerre többet fizetnek a boltosok…
  És majd a Google fogja megrendelni a sört is ha kifogy a hűtőből… Abból a választékból, amit a hirdetők töltenek fel.
  A Google fogja majd a naptárunkat is kezelni, szintén figyelembe véve hogy hova illeszthet be valami reklámot.

  Ez nem a negyedik gazdasági forradalom, hanem az utolsó szög a szabad gondolkodás koporsójában.

  A google tudni fogja a szexuális orientációdtól kezdve a politikai nézeteiden kerestül a baráti körödig minden rezdülésedet. És jó pénzért eladja a reklámügynökségeknek és esetleg a főnöködnek is, aki kíváncsi politikai beállítottságodra, mielőtt esetleg előléptet…

 52. 56. Attila (PV),

  „majd a Google fogja megrendelni a sört is ha kifogy a hűtőből… Abból a választékból, amit a hirdetők töltenek fel.”

  Rendben, de ki az aki vette a fáradságot. és nem az ‘Elfogadom’-ra bökött, amikor a Google mindenkitől megkérdezte, hogy kiváncsoskodhat-e? Ha valaki azt a választ adta, hogy igen, akkor nem ér a Google-t szídni a saját döntése miatt.

 53. 50.
  Te meg végtelenül optimista vagy a jövő lehetőségeit illetően.
  Nem látod, hogy a világ erős menetben van egy totális túlnépesedés felé, miközben a fenntartásához szükséges erőforrások, energia, víz erősen fogyóban van?
  Ezt nem képes gyógyítani semmiféle IoT, mert az egyre fejlettebb rendszerek a gazdaságot pörgetik, a fogyasztást növelik, ami mögött óriási, és egyre nagyobb energiafelhasználás van.
  Az olló valahol össze fog záródni.
  És az oroszok olaja nagyon böki az amerikaiak csőrét, hogy egy jelentős termelési kapacitás felett nem ők rendelkeznek, sőt, azok ellenséges érdekeket szolgálnak.
  Ja, és a Dévényi nem szokott ezen a blogon jelentkezni, ez nem a Három Kívánság, itt csak Tibor bá’ van…

 54. Egyes személyautótípusok már ma is eltárolnak sokmindent a vezetőjükről. A cikkben említett BMW, Ranault és Mercedes olyan adatokat tárolnak, amik később bíróságon a sofőr ellen szólhatnak. Ki tudja melyik gyártók mit tárolnak el a memóriában, ami valószínűleg csak „gyújtáskor” merülhetne le a feszültségingadozások miatt. Ez volt 10 éve a német teheratutó útdíj kezdeti sikertelenségének az egyik oka is: nem számoltak azzal, hogy az élet ilyent is hozhat. És hozott is.

  http://www.pcwelt.de/news/Datenkrake_Auto_dient_als_Beweismittel_gegen_den_Fahrer-Datenunsicherheit_auf_vier_Raedern-8804783.html

  Már csak az hiányozna, hogy valami központból befolyásolják az autót, esetleges ütközését.

 55. 50 – Lukács Róbert:
  Bizonyára észrevetted, hogy válaszra se méltatnak, annyira elvagy maradva a valóságtól. Ilyennek születtél, nem tehetsz róla. Milyennek?

  Nos, még arra se vagy képes, hogy észrevedd, én Tibor bá’-nak írom alá gondolataimat, nem Tibi-nek. Téged a tények nem érdekelnek, mész az után, amit kitalálsz. Tibor vagy Tibi, neked mindegy. Azt fogadod el, ami jobban megfelel elképzelésednek. A tények hidegen hagynak. Lássuk csak!

  „Obama meg nem engedheti meg, hogy ne mutasson valami reakciót a provokációkra.” A CIA 5 milliárd dollár segítségével puccsot (rendszerváltást) csinált Kijevben, annak ellenére, hogy megígérte a NATO-t nem tolja közelebb az orosz határhoz. Washington rakétabázisokat telepít Lengyelországba és Romániába. Fel tudod fogni ésszel, hogy ki provokál? A jelek szerint nem. Komolytalan vagy!

  Még annyit utoljára: Itt senki se oroszbarát. Itt mindenki a valóságbarát. Azt keressük, azt kutatjuk.

 56. 57. Mvm9

  „Rendben, de ki az aki vette a fáradságot. és nem az ‘Elfogadom’-ra bökött…”

  Gondolod, hogy számít, hogy mire böksz?
  A Windows 10-esben csak akkor lehet letiltani a kémkedést, ha rendszerszinten nyúlsz bele… és még a profiknak se sikerül mindig.

  Meg különben is, nem túl jó dolog az „aki úgy járt, megérdemli” hozzáállás, mert hiába tudsz te ellenállni, ha a tömegeket mát behálózta a rendszer. Egy idő után már neked se lesz kiút.

 57. Nem olyan egyszerű ma már megkülönböztetni a valóságot a virtuális valóságtól.
  Egyre nagyobb teret kap a látvány, a mindent felülíró marketing.
  Régebben egy műszaki konferencia elején volt egy köszöntő, majd utána jobb, vagy gyengébb, de korrekt előadások. Ma már teljesen eluralkodott a marketing, a látvány, a csinnadratta, a bűzlő öndicséret. Az a korosztály, amelyik ebben nő fel, ezt a látszatot el is hiszi. Olyan, mint régebben a pártiskola után az az ember, aki azt hitte, hogy ott okosabb lett. Ők jellemzően a multik középvezetői között találhatók, de egyre nagyobb teret hódítanak. Ők hozzák azokat a döntéseket, ami a kívülállónak érthetetlen, hiszen „magasabb” szempontok indokolják (legfeljebb a valóság nem igazolja majd). Erre alapozva készülnek tanulmányok is, így egyáltalán nem csodálkoznék azon, ha világméretekben is „öngyilkos” döntések születnének.
  Ő a világot a gazdasági mutatók (pedig a közgazdaságtan igencsak az áltudomány felé halad), a folyamatos technikai fejlődés (pedig a profitkényszer miatt egy „gazdaságosabbak” a termékek, egyre sérülékenyebbek, a tartalék bennük minimális, emiatt a működési körülményekre is érzékenyebbek). Felgyorsított a fejlesztésük is, nincs idő a megfelelő tesztelésre. Érdekes látni az út szélén a lerobbant luxusautója mellett ácsorgó tulaj arckifejezését. Ennyi pénzért nem ezt várta, nem ezt mondták neki, amikor megvette (valószínűleg nem a mechanika hibásodott meg, a kocsinak kutya baja, hanem a szuper, fejlett elektronika lett hülye egy pillanat alatt, a méregdrága szerkezet használati értéke egy halom ócskavaséval lett egyenértékű).
  Így van ez az emberekkel is. Minél mostohábbak a körülményei, annál életképesebb.
  A nyugati, harmincévesen is még önmegvalósítását kereső nem lesz ellenfél a közelgő polgárháborúban a frissen érkezett, a rossz körülményekhez hozzászokott embereknek.

 58. 61. Attila (PV),

  „Gondolod, hogy számít, hogy mire böksz?”

  A gyakorlatban nem, de jogi értelemben nagyon is sokat számít, hogy tájékoztattak-e az ellened folytatott megfigyelésről, sőt egyenesen hozzá is járulsz; vagy pedig nem tudsz róla… vagy még kifejezetten tiltod is.

 59. Köszönöm az értékes hozzászólásokat!

  5.
  Tibor bá’ bizony érdemes volt fenekednem, mert volt egy pár igazán értékes komment. S remélem még korántsincs vége a témának!

  4.
  Bazs, ha a Donald Cook esetére gondolsz, a cikk az Oroszország Hangja portálon jelent meg és más forrás eddig nem erősítette meg. Én fenntartásokkal kezelem ezt a hírt, bár szimpatikus 🙂

  Attila (PV) és Piton! Köszönöm a hozzászólásaitokat, számomra értékesek voltak. Remélem Jövőnk is megszólal még!

 60. Kedves Tibor, amikor maga veszi a bátorságot, és az ellenkező véleményen lévőt személyeskedő és lesajnáló hangnemben minősíti, akkor nehogy már azon fennakadjon, hogy véletlenül le lett „Tibizve”.

  Az szerintem magát minősíti, hogy nem képes elfogadni az Önétől és kis udvartartásától különböző véleményt. Sikerrel járt, itt hagyom ezt a belterjes közösséget, további jó egymás vállát veregetős szektaépítést a bölcseknek.

 61. 65: “Don’t cry because it’s over, smile because it happened.” 🙂

 62. Érdemes elolvasni, még neked is Lukács Robi. Nem vagyok oroszbarát, csak realista. És ez a cikk aztán nem bélyegezhető meg orosz barátsággal, és lám, tényleg érdekli az USA -t Oroszország.

  Snyder, amellett, hogy az elmúlt évtizedben a világ egyik legismertebb Kelet-Európával foglalkozó történészévé vált, az utóbbi években még egy irányból szerzett komoly hírnevet magának: a jelenkori orosz politika és főleg Vlagyimir Putyin egyik legismertebb nyugati bírálója lett. A New York Review of Booksban gyakorlatilag állandó rovata fut, cikkeiben az orosz bel- és külpolitikával, az Ukrajnával vívott háborúval és Putyin történelemképével foglalkozik. Most is azért járt Bécsben, hogy a Humán Tudományok Intézete (IWM) állandó tagjaként az Ukrajna elleni agresszió oroszok által vélt és valós történelmi hátteréről tartson előadást.

  Cikkeinek és előadásainak többször visszatérő állítása, hogy az orosz háború Ukrajnában valójában nem is Ukrajnáról, hanem Európáról szól.
  „Remélem, hogy tévedek.” – mondta nekünk ezzel kapcsolatban. De szerinte az Ukrajna keleti részén történteket csak az EU-val összefüggésben lehet értelmezni. Snyder szerint legkésőbb 2011-ben, az elcsalt választások után jutott arra az orosz vezetés, hogy az Európai Unió veszélyt jelent rájuk nézve. Putyin még a kétezres évek első felében is barátként tekintett az EU-ra. 2010 után viszont drasztikusan megváltozott a hozzáállása. Ekkortól lett szemében az EU egy agresszor, ami be akar avatkozni az orosz érdekekbe. És abban Snyder szerint igaza van az orosz vezetésnek, hogy az EU egzisztenciális fenyegetést jelent a számukra.
  http://444.hu/2016/06/06/a-toertenelem-mindig-egy-figyelmeztetes

 63. Nos akkor az USA érdekei kezdenek érvényesülni az EU -ban, és Németországban.

  A Kremlt aggasztják azok az értesülések, amelyek szerint a német kormány biztonságpolitikájának fő vonalait lefektető dokumentum, az úgynevezett fehér könyv új kiadása szerint egyebek közt Oroszország is biztonságpolitikai kihívást jelent Németország számára – közölte hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.
  http://www.atv.hu/kulfold/20160606-lavrov-oroszorszag-demonizalasa-trendde-valt-az-eu-ban

 64. Fejlemény Hodorkovszkij-ügyben. Mostanra kiderült, hogy a Jukosz olajipari cég egykori vezére, a tíz évet börtönben töltött Mihail Hodorkovszkij Euronews-ban való múlt pénteki, azaz június 3-ai szerepeltetését, amiről ebben a blogban is beszámoltam, megelőzte egy London–Moszkva internetes kapcsolás. Ugyanis az önkéntes svájci és nagy-britanniai száműzetésben élő volt oligarcha június 1-jén a brit fővárosból intézett videó-üzenetet a Moszkvában összegyűlt újságíróknak abból az alkalomból, hogy olyan 24 képviselőjelöltet mutatott be, akiket a Hodorkovszkij által finanszírozott Otkrytaja Rosszija (Nyílt Oroszország) nevű szervezet támogat a szeptemberi parlamenti, illetve a szentpétervári törvényhozó testületi választásokon.

  Ám ahhoz, hogy ezek a fiatalok – köztük az is, akit nemrégiben zártak ki a putyini Egységes Oroszország (Jedinaja Rosszija) pártból a Hodorkovszkij szervezetével való együttműködés miatt – még sok akadályt kell leküzdeniük ahhoz, hogy egyáltalán felkerüljenek a választói jegyzékre. Akár az is megtörténhet, hogy az őket indítani tervező Parnasz, vagyis a liberális, az „Önkény- és korrupciómentes Oroszországért” Népi Szabadság Párt nem lesz képes összegyűjteni a jelöltállításhoz szükséges támogató aláírásokat. Ezzel párhuzamosan a jelölteknek meg kell szerezniük a Parnasz tényleges támogatását és a hatóságoknak is regisztrálniuk kell őket – olvasható a BBC-nek a kandidátusok lehetőségeire koncentráló tudósításában.

  E részleteknél azonban érdekesebb, hogy a függetlennek számító, a hatalommal szemben kritikus hangnemet megütő Moszkovszkij Komszomolec (Moszkvai Komszomolista – MK) szerkesztősége adott helyet a sajtótájékoztatóval egybekötött összejövetel moszkvai részének. Ám aznap, illetve másnap ennek az újságnak a honlapján hiába kerestem az eseményről szóló tudósítást. Végre június 5-én, azaz vasárnap este kaptam magyarázatot arra, hogy miért. A lap egyik újságírója azzal indokolta a hallgatást, hogy „Az MK tudósítója jelen volt, de megítélése szerint nem volt miről írnia. Attól függetlenül nem, hogy mindez a Moszkvai Komszmolec kiadójának konferenciatermében zajlott, amit pénzért adtak bérbe a szervezőknek”.

  A szerkesztőség szerint Hodorkovszkij londoni megszólalásának annyira nem volt hírértéke, hogy arról már a június 1-jei állami tévéhíradóban sem kellett volna említést tenni.

  Ha így, hát így. Eszerint már az orosz független média is érdektelennek ítéli meg az unalomig ismételt szövegeket a független bíróság hiányáról, az oktatás radikális reformjának szükségességéről, arról, hogy az ilyen szervezetek külföldi érdekeket szolgálnak, egy esetleges ideiglenes kormány 2024 előtti létrehozásáról, a színes forradalmakkal való megbékélésről, Csecsenföld függetlenségének megadásáról. Csakhogy az állami televízió vasárnap esti Vesztyi Nyedeli (A Hét Hírei) című kétórás műsora ismét az elmúlt napok jelentős eseményei közé emelte a témát. Majdnem öt percet szentelt Hodorkovszkij, illetve a szintén emigrációban élő, a Putyin és Medvegyev támogatójából ellenzékivé lett Jevgenyij Csicsvarkin Londonból Moszkvába közvetített megszólalásának.
  http://bekialtas.blog.hu/2016/06/07/forradalmat_oroszorszagban

 65. 65. Lukács Róbert

  Érdekesen szelektív az érzékenységed a hangnemmel kapcsolatban.
  Első hozzászólásodban rögtön a magas C-n kezdted, igen gúnyos hangnemben.
  Mondanivalódat kifejthetted volna tárgyilagos hangnemben, akkor valószínű, megfelelő választ kaptál volna.
  Ellenben ha te kapsz a tiédhez hasonló, csípős stílusú választ, akkor dührohamot kapsz.
  Nézz már tükörbe!
  Te nem így látod? Szerinted a te 8. hozzászólásod szarkazmusa teljesen helyénvaló, és kiérdemelt, de a neked szóló válaszok nem?
  Mondjuk a helyedben én is kitérnék a válasz elől, és inkább lelépnék, mert nehéz kimagyarázni…
  Sokan vannak a blogon, akik többmindenben nem értenek egyet Tibor bá’-val, de megfelelő vitakultúra esetén mégis állandó részvevők…

 66. A német hírekből olyan tényeket olvasok, hogy a német Ramsteinben lévő amerikai bázisról menekítik ki a nőket és gyerekeket (már aki menekítendő még maradt arrafelé). Alacsonyan repülnek a repülők, a polgári légiközlekedés is emiatt módosult útvonalakkal, magassággal működik náluk.
  Egy „demoval” indokolják a lakosság felé, aminek nem látom a hátterét pláne hogy másodkézből olvasom a véleményeket.
  A drezdai Bilderberg tanácskozás is most kezdődik majd, elég hallgatnak róla a médiák felénk is (van egyáltalán ott valaki Magyarországról?).
  Kíváncsi lennék mi megy a ramsteini légibázison.
  Apa kezdődik?

 67. Off: Venezuelában mi folyik? Ha jól tudom nagyjából összeomlott az állam, de a hírekben ennél „sokkal fontosabb” dolgok mennek.

 68. Németekhez vissza: Anakonda 16 gyakorlat is most kezdődik. Lehet, hogy csak ez folyik Ramsteinnél.

  Venezuelához: Greenspan azt mondta róla, hogy mindenhol ez következik be, ahol felhigítják a pénzt (trükkökkel meg máshogy).
  A hírekben már olyanról írnak, hogy nem lennék szívesen venéz galamb vagy kutya/macska helyében.
  És ez a lecsúszás 1-2 év alatt történt meg. Szerencséjük, hogy van valamennyi aranyuk.

  https://www.dollarvigilante.com/blog/2016/05/30/alan-greenspan-warns-venezuelan-style-martial-law-will-soon-come-us.html

  Nem éri meg náluk „termelni”. Michael Snyder cikke nyomán. (8 Lessons That We Can Learn From The Epic Economic Meltdown In Venezuela nem akarom belinkelni)

 69. 65 – Lukács Róbert:
  De, fennakadok, mert az a minimum, hogy egy megszólított személyt a nevén nevezek. Nekem eszembe se jutna Lukács Robikát írni, és ugye az egy hülyeség, hogy valaki véletlenül tibizik.

  Semmi újat nem találtál fel. Néhány tucat elődöd már előállt azzal a váddal, hogy velem egyet kell érteni, különben….
  Jó, ha megjegyzed, csak a primitív, ocsmány és idióta hozzászólásokat üldözöm.

  74:
  Te szerencsétlen! Nem veszed észre, hogy téged is megsértettek? Része vagy az „udvartartásnak”, egy „belterjes” közösséghez tartozol. Vagy nem? Ez esetben miért rontod itt a levegőt? Ha egyetértesz Lukács Róberttel, akkor menj utána.

 70. 75: Hidd el tudom mikor sértenek meg, ez most nem az volt. Van sok témád és írásod, amivel tudok azonosulni, és érdekel, de van sok olyan témád, amivel szöges ellentétben állok. Van nagyon sok hozzászóló, akinek a véleménye nem érdekel, átugrom általában. Nem fogom olyan dologban megerősíteni a véleményeteket, amivel nem értek egyet.
  Lukács Róberttel nagyjából egyetértek abban, hogy az orosz ipar nem sokat ér, az USÁ-éval össze sem hasonlítható, és valószínüleg a haditechnikájára is rányomja ez a bélyegét. Erre ti a torkának estek, mintha az anyátokat szidta volna.

 71. Ne húzd fel magad Tibor bá’, szegény Robika, vagy Roberta (a franc, ezekkel a nevekkel mindig is bajban voltam, sorry), szóval Loretta csak a véleményét akarta leírni, hogy minket, szegény esendő hülyéket felvilágosítson. Köszönjük Robertónak, hogy megosztotta velünk, lelki és szellemi szegényekkel, a tudás mannáját, igyekszünk azt feldolgozni. 🙂

 72. 76 – nippur:
  Ne haragudj, de hogy lehet egy témával szöges ellentétben állni?

  Ha pedig azt írod, hogy „Lukács Róbert ++” az azt jelenti, hogy Lukács Róberttel mindenben egyetértesz. Ha csak részben értesz vele egyet, mondjuk az orosz hadiipar elhanyagolhatóságában, akkor azt ki kell fejezned. Nem vagyunk gondolatolvasók.

  77 – Chani:
  Dehogy húzom fel magam. Mindenkinek megírom a véleményemet. Azokat pedig mélységesen lenézem, akiket nem a tények, hanem az érzelmeik irányítanak. — Az amerikaiak meg akarták mutatni, ki az úr a házban, és beküldték a flottájuk néhány hajóját a Fekete-tengerre. Orosz vadászgépek tizenkétszer elhúztak felettük, totálisan megbénították az elektronikájukat. Visszafordultak. A kikötőben 27 tengerész beadta a leszerelési kérelmét, mert nem akarnak megdögleni. És akkor itt egyesek az orosz technika alsóbbrendűségét hirdetik. Semmi okom, hogy szeressem az oroszokat, de a tény az tény.

 73. Oroszország nem ugyanaz, mint a Szovjetunió volt.
  Arra passzolt volna egykoron Lukács Róbert véleménye.
  Emlékszem amikor vettünk nekem egy új (szovjet) biciklit 1980 körül, édesapámnak az összes csavart meg kellett húzni rajta, hogy ne essen szét az egész, anélkül 10 métert nem lehetett rajta menni.
  Nem tudom milyenek a mai orosz biciklik. Látatlanban valóban jobb minőséget feltételezek. Megnéztem egy orosz bicikli webshop árait: 299-től 1299 euróig terjedő árakat látok (rubelről átszámolva). Ennyiért már feltételezem, hogy tudnak olyan bicajt gyártani, amelyiket inkább megveszi az orosz ha egyszer lehetősége van az Amazonról is rendelni ha éppen kedve tartja. (A régi 1980-as biciklim 2000 forintba került a Hermesben. Megnéztem 20 forint körül volt akkor a CHF hivatalos árfolyama bár feketepiaci ára magasabb lehetett.)
  Valószínűleg az egyéb orosz termékek is vannak olyan színvonalasok, mint a hasonló árú német meg amerikai megfelelőjük. (Kínai bicikliket se ismerek, nekem inkább azzal szemben lennének fenntartásaim. Legalábbis a kici óccóval szemben. Cipőt se láttam még jót kínai piacon, ami kibírt volna 2-3 évnél többet. Más kultúra.)

 74. A USS Donald Cook (DDG-75) romboló Fekete-tengeri esetnél, maradjunk annyiban, hogy a Szu-24 -es géppára rátették a Hibini (Khibini) zavaró konténereket. Ez fehér zajos zavarás, ami túlterheli az ellenfél rádióelektronikai eszközeit. Nem lebénít, hanem túlterhel, és így az adott eszközrendszer automatikusan v. manuális úton lekapcsolódik.
  Nagyjából ilyesmi történhetett, csak ezt az USA haderő bármely eleme 1989-90 -óta már nem szokta meg, és ez inkább pszichológiai sokkhatás, mintsem technológiai. Itt inkább az a tény volt erőteljes hatású, hogy merték használni, igaz demonstrációs jelleggel, de merték.
  Az igazságot pedig úgysem fogjuk megtudni!

  Ugyan ilyen a Balti-tengeri rárepülés is idén, igaz zavarás nélkül. Megint megy a Hidegháború idején „játszott” ijesztgetéses játszma.

 75. Kedves Tibor: Ha ennyire eltávolodtál a valóságtól, és már ennyire nem tudod szelektálni a tartalmakat, akkor talán vissza kéne vonulni az ilyen iránymutató stílusú blogolástól….

  A 27 tengerészes tényed akkora ordas kamu, hogy egy kisiskolásnak is illett volna kiszúrnia a hoaxtengerben. Ha a többi teóriád is ilyen tényeken nyugszik, akkor komoly fundamentális gondok lesznek:

  http://www.stopfake.org/en/lies-the-crew-of-the-us-destroyer-ship-got-scared-by-the-russian-fighter-aircraft/

  Chani: Komolyan, Robika, Roberta?? Ez egy értelmes hozzászólás? Vagy te vagy Tibor pincsikutyája, hogy aki bántja azt ilyen kisiskolás stílusban körbeugatod?

  Na, fene megette, kíváncsi voltam mit kapok tőletek, és nem álltam meg reakció nélkül, de gyarló vagyok, ez van. Nem mondom, hogy nézzétek el nekem, mert úgysem fogjátok 🙂

 76. Bazs: Elég megnézned a csoda Ladát, ami pár hónapja debütált nálunk. A tesztekben szörnyülködtek a kisipari megoldásokon. A Lada most tart ott, ahol a nyugati autóipar a 90-es években. A direkt parasztautónak szánt, szándékosan lebutított Dacia logan is százszor jobb mint az új Lada. Na ennyit tud az orosz autóipar, amit állítsunk szembe a Teslával, és leképezi a két ország képességeit is.

 77. Venezuela: Tipikus példa, hová vezet az államosító, idegenellenes, bezárkozó politika. És arra is, hogy milyen hülyék a választók, akik képesek benyalni demagóg szövegeket, és másfél évtizeden át hatalmon tartanak egy olyan rendszert ami kirabolja őket. Venezuelában szépen lassan felszámolták a piaci folyamatokat, a beállamosított nyugati olajcégeket a hozzá nem értő állam nem volt képes megfelelően működtetni, aztán jött az olajáresés, és a világ legnagyobb(!!) olajtartalékával rendelkező ország ide jutott. Ez azért tehetség, és tanulságos, hogy a szocialista demagógia, a központosító ostobaság, ami sajnos Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer a Fidesznek köszönhetően, ide vezet.

 78. 82.

  Okoska! Mielőtt túláradó önbizalommal kinyilatkoztatsz, tájékozódj kicsit!

  „A Renault-Nissan autóipari konszern véglegesítette többségi tulajdonosi ellenőrzését az orosz AvtoVAZ felett … A Renault szóvivője a hírügynökséggel pénteken közölte, hogy a 2012-ben létrejött megállapodást június 18-án zárták le véglegesen.
  2014. június 27. 18:11 | forrás: mti”

 79. 82: Az új Ladával semmi tapasztalatom nincs. Annyit hallottam róla, hogy a nyugati autóknál lényegesen olcsóbb. Nem is a Teslával hasonlítottam volna össze az elvárásaimban 🙂
  Teslát se ismerem bár többet olvastam a nevét, mint az új Ladáét.
  Ha totálkáros lesz mindegyik egy ócskavassá válik (bár nem ezt kell alapul venni; valószínűleg a Teslában kisebb az esély baleseti halálra, mint egy orosz Ladában. Hacsak nem öngyulladás következik be, amit Teslánál olvastam már nem egyszer.)

  A szocialista demagógia hazai ISMÉTELT terjedése szomorú. Pont az lett volna jó a rendszerváltásban, hogyha azt leépítik.

 80. Nyék: Neked meg mi bajod, te is önjelölt testőr vagy? A LADA szar, az orosz autóipar szar. Nem is értem mit hozod ezt fel azt, hogy esetleg lehet még normális orosz autó is, ha egy nyugati autógyártó befektet oda, de én azt nem nevezném orosz teljesítménynek, mint ahogy a Suzuki sem a magyar ipar remeke. A helyzet egyébként most, amikor még az orosz innovációt látjuk ez:

  „A 6400 kilométert futott Granta semmi bizalmat nem ébreszt az emberben, egyszerűen nincs olyan oldala vagy tulajdonsága, amely kiemelné az autóipari mélységből, ahová az AvtoVAZ süllyedt. Az olcsóság egy dolog, mert le lehet azt tolni az emberek torkán, ha manapság elfogadott gyártástechnológiával párosul, és érezhető, hogy valami azért olcsó, mert olyannak lett gyártva 2016-ban. A baj az, amikor már valami nem olcsó, hanem egyszerűen hitvány. És a Grantán sajnos ezt érezni, egy finom valahogy rakjuk össze-illat lengi körül, mintha valamit mindenáron tenni akartak volna, mielőtt kijönnek a Renault-Nissan segítségével fejlesztett modellek. ”

  A kedvenc részem, olyan igazi oroszos megoldás: „Olyan szűk a motortér, hogy a villanyszervós kormánymű kilóg belőle és hogy biztosra menjenek, vágtak is neki két akkora lyukat a doblemezekben, hogy átférne rajta a karunk. Hogy télen mennyi dzsuvát ver be ide a kerék, az már a jövő zenéje”

 81. 82. Lukács Róbert

  „Elég megnézned a csoda Ladát, ”

  Nem szoktam dicsérni a szocialista „vívmányokat”, de a Lada jobban össze volt rakva, mint a „beépített elévüléssel” ellátott nyugati karácsonyfadíszek, amik ritkán bírják tovább 10-12 évnél.
  A mi Ladánk 35 évig ment,(és ez nem egyedi eset) időnként gázzal is, és útszélen javítható volt… Most egy nyavajás lámpacserére is garázsba kell vinni az Opelt, mert le kell bontani hozzá a fél elejét.

 82. Attila: Igen, az a LADA valóban jó autó volt a maga idejében. De most nem arról beszélünk, az orosz autóipar jelenlegi teljesítményéről hoztam fel példát, amit persze izomból kontrázni próbált a hívő (csak azt nem tudom minek, mert ezen aztán nem lehet vitatkozni)

 83. 81.
  Ha a te stílusod emberi, akkor szívesebben vagyok kutya.

  A mostani Ladát nem ismerem, de az orosz vadászfegyvereket igen. Azok ár/érték arányban messze kimagaslóak. Lehet, hogy nem olyan pontosak, mint az európai társaik, de ezeknek az extrém időjárás se számít, hosszú élettartamuak, masszív darabok.
  Nem véletlen, hogy napi használatra ilyet vesznek a legtöbben.

 84. 86.

  Pici segítség:

  Ha a Suzuki nem magyar autó, akkor 2014 óta a Lada nem orosz autó

 85. 88: HA lesz atomháború, akkor annak a végkifejletét nem az orosz autóipar fejlettsége fogja eldönteni.
  Abban igazad van, hogy az orosz gazdaság teljesítőképessége kb. Olaszország szintjén van, de ez egy lehetséges USA-orosz háború esetén /ami a poszt témája…/ vajmi keveset számít, mivel sem az oroszok nem fognak partra-szállni az USÁ-ban, sem az amik Oroszországban. Jól el lesznek gombok nyomogatásával… hozzátéve, hogy belátható időn belül ennek nem sok esélye van.

  Amúgy ajánlom figyelmedbe:

  http://3.bp.blogspot.com/-Ov4dAudjbNU/VIHxeh6sjLI/AAAAAAAAIWA/Wc2cUMOMlN0/s1600/nato-russia-war.jpg

  😀

 86. 86 Lukács Róbert

  Írsz a Lada Granta tesztelésről. Elolvastam, és szubjektív ömlengésen és feltételezésen kívül semmi érdemit nem találtam benne. Ha neked ez elég, hááááát, akkor előítéletes vagy.

  Nem értem a személyeskedő sértegetéseidet, mellyel több hozzászólót is minősítettél. Többször is megígérted mérgedben, hogy itt hagyod ezt a blogot (amely szerintem egy-egy témát érintő mindenféle véleménynek szabadon teret ad)
  Aztán megint olvashatók az újabb hozzászólásaid.
  Döntsél, következetesen, elfogadod az itteni sokszínűséget, a vélemény nyilvánítás szabadságát, vagy valóban továbbállsz.
  Mindenesetre a személyeskedő mocskolódás csak, és csakis téged minősít.

 87. 88.
  Az oroszok űrtekhnikája páratlan , gondolom ez a jelképe az igazi mérnőki tudásnak az egész világon és az egész Univerzumban .Az Usa orosz teherűrhajokat bérel 🙂
  Ahogy a Lada NiVA is a maga egyszerűségében lepipálja a cifra nyugati fostalicskákat .Bmw x- eket és Hummereket .

 88. 91. Jogos a megközelítés.
  Az eddigi világháborúk anyagcsaták voltak, ahol a végkifejlethez a szembenálló feleknek évekig tartó harcokban fel kellett morzsolniuk a másik fél tartalékait, háttérkapacitásait.
  Egy nukleáris háborúban néhány perc alatt megsemmisülne, működésképtelenné válna a teljes gazdasági háttér.
  Tehát itt nem az lesz a lényeg, hogy kinek fejlettebb az ipari háttere, ha a gyengébb fél is elő tudta állítani a csapásokhoz szükséges eszközeit, amelyek nagy valószínűséggel el fogják érni a célterületet.
  Ha kölcsönösen megszórják egymást a felek, akkor már mindegy lesz, hogy az egyiknek sokkal több háttér kapacitása van, mint a másiknak, mert működésképtelenné válnak a káoszba süllyedő világban.
  Egy ilyen felállásban az amerikaiaknak mélységesen hinniük kell abban, hogy olyan elhárítórendszerrel rendelkeznek, amely képes 100 %-osan megsemmisíteni az ellenséges eszközöket, hogy bele merjenek vágni egy háborúba.

 89. 81:
  Köszönöm kedves figyelmeztetésedet. Sajnos idő hiányába se érdemben válaszolni, se megfontolás tárgyává tenni nem tudom. 😀 — Egy apró figyelmeztetés, ha túlzottan destruktívnek mutatkozol, akkor az neked annyi! – Ez a pincsi kutya már nagyon necces! 🙁

 90. 81.
  „Na, fene megette, kíváncsi voltam mit kapok tőletek, és nem álltam meg reakció nélkül, de gyarló vagyok, ez van.”

  Ezért jobban tennéd ha önszántadból húznál el mint a vadlibák, mielőtt kierőszakolod, hogy száműzzenek erről az oldalról végleg roberta!
  Ritka egy pökhendi alak vagy – szándékosan nem írtam bunkót – a beképzeltségedről naivitásodról már nem is beszélve!

 91. Bazs: Azok a biciklik az orosz webshopban mind kínaiak voltak, ahogy a TV-k, és minden más műszaki cikk..
  Tény, hogy jók fegyvergyártásban az oroszok, de egyébként említsetek meg még néhány exportcikküket. Teljesen igaza van szerintem L.R.-nek abban, hogy a sok ezer tízezer csúcstechnológiát gyártó USA kisüzem egy fényévre van a 100éves kommunizmusban tönkretett, és amúgy sem nagy hagyományokkal rendelkező orosz technológiától. Ha valakinek van egy technológiai elképzelése, amit le szeretne gyártani, és ebből megélni, erre az USA a legjobb hely a világon legalább 80 éve, és ez meg is látszik az iparán annak ellenére, hogy a tömegcikkek gyártását a nagy multicégek kivitték Ázsiába. Nem vagyok USA majmoló sem Orosz majmoló sem szocialista sem kapitalista párti, de ez van.
  Az új Ladát nem ismerem, de ha gyártottak egy nem agyon elektronizált olcsó, viszonylag megbízható, JAVÍTHATÓ autót, arra lesz kereslet. Ha a nyugatiak silány koppintása, az csőd. A nyugati technológia jó, de javíthatatlan 5 -7 éves élettartamra gyártott autóik vannak, tönkremegy egy fődarab, vezérlőelektronika 8 évesen, és az autó semmit sem ér.

 92. Na ehez az orosz ipar, Renault-Nissan AutoVaz (Mert a Lada az csak egy márkanév…) dologhoz azért muszáj reagálni.

  Az orosz hadiipari komplexum (ide tartozik a „civil” rakétatechnológia, és űreszköz gyártás is) technológiai szinvonalát ne vessük össze a civil iparral. Egyes területeken teljesen Hi-Tech XXI. sz. szinvonal, más területeken, ahová csak most kezdik nyomni a pénzmagot a ’20-ig tartó első lépcsős modernizációs program ketetében (a második lépcső ’25-ig tart) a technológia szintje 70-,es, 80-as évek. De ez van, ha nem költesz kb. 30 évig…, most érik be magukat. Ezért is írtam, hogy a nyugati haditechnológiai szintet utolérték minőségben, de mennyiségben nagyon nem.

  Lada Granta esete: Ez még nem a Renault-Nissan gyermeke. Ez egy Lada Kalina, amit ’91-ben terveztek, akkor modern autó volt, és azt upgrade-ték fel modern motorral. Így sikeredett. Hiánykitöltő termék, amíg nem jött a Lada Vesta. Oroszországban már árulják, Európába őszzel jön. Na ez már Renault-Nissannal közös termék, de nem úgy, mint a Dacia.

  De még mindig nem értem, hogy hadiipari termékeknek mi köze, autóipari termékekhez?!

  Az USA -nak a hadiiparon kívül mára komoly ipari kapacitása nem matadt. Hisz minden gyártókapacitását kiszervezte részben Közép-, és Dél-Amerikába, zömében pedig Ázsiába, ezen belül is Kínába. Otthon csak a fejlesztés, és némi összeszerelés maradt. Persze nagy általánosságban értve.

 93. Amerikai autóipar? Na ne vicceljünk már, képtelenek egy XXI. századi rendes autót összerakni.
  A Donald Cook esete a SZU-24-sekkel érdekes, az amerikai sajtó egy jelentős része is ezen viccelődött, pár szakfolyóirat ezt cáfolja ugyan, de semmi bizonyíték arra, hogy ez vegytiszta kamu lenne.
  Ellenben az Ukrajnában lévő amerikai kiképzők eszelős orosz rádióelektronikai zavarásra panaszkodtak folyamatosan – ezt a mainstream és szakmai folyóiratok is megerősítették mindegyik oldalról.
  Végezetül érdemes lenne egy pillantást vetni az ukránoknak küldött, gyakorlatilag selejt szintű amerikai haditechnikára, ami max. arra jó, hogy majálison kiállítsák őket – csak meg kell nézni az ukrán hivatalos véleményeket a kérdésben.
  A legcikibb pedig az, hogy a hadrendben lévő orosz ICBM és SLBM rendszerek minimum 20 évvel fiatalabbak, mint a legmodernebb amerikai strat. csapásmérő arzenál és énekelhet bárki bármit, ezek a fegyverek jelentik a végső érvet, a többi csak olcsó játékszer.

 94. Oroszországban mindig is szakadék volt a hadiipari és a civil tehcnológia között. Ha a hadiipar minőségét akarjuk megbecsülni, fontoljuk meg azt, hogy egy jópár éve az amerikaiak is Bajkonurról, orosz technikával mennek fel a nemzetközi űrállomásra.

 95. 100: mar nem sokaig dominal az uriparban sem. mar egy maganceg is lenyomja oket…

 96. 101. lala

  Utánanéztem, a Szojuz hordozót 1967-ben kezdték fejleszteni, 97% a sikerességi mutatója, elsődlegesen a kezdeti időkben voltak balesetek. Hatalmas darabszámban készült 770 start.
  Páratlan siker.

  A magáncég pár éve kísérletezget a hordozójával, műszaki mutatói jobbak a Szojuznál, de a sikeressége még a jövő zenéje.
  Majd ha túl lesznek az első 100 sikeres indításon akkor beszélhetünk róla érdemben 🙂

 97. 101: „mar egy maganceg is lenyomja oket…”

  Ezen a gondolatmeneten van még mit csiszolni…

 98. 101. Ezt miből gondolod? A Wikipédián található információk szerint a SpaceX 1,6 milliárd USD-t kért 12 teherszállító fuvarért. Ez alkalmanként 133 millió dolcsi. Az NASA és az oroszok közötti szerződés szerint 2012-13-ban, 4 alkalmas, emberes kilövésért 306 milliót kaptak az oroszok. Ez alkalmanként 76,5 millió dollár. Ez alapján még nem tűnik versenyképesnek a magáncég. A NASA nyilvánvalóan a Space X-től rendel majd, de az oroszoknak még jókora előnyük van ezen téren. Arról nem is beszélve, hogy a SpaceX emberes űrhajója még nincs kész. Lehet utálni az oroszokat, de hiba lebecsülni őket…

 99. „Oroszországban mindig is szakadék volt a hadiipari és a civil tehcnológia között. Ha a hadiipar minőségét akarjuk megbecsülni, fontoljuk meg azt, hogy egy jópár éve az amerikaiak is Bajkonurról, orosz technikával mennek fel a nemzetközi űrállomásra.”

  Ott rossz ez a gondolatmenet, és a sok hasonló amivel érveltek, hogy az hogy valamiben az orosz technikát használják nem képesség kérdése az amerikaiak részéről hanem szándék. Csak azért jobb egy x éves orosz technika az amerikai hasonszőrűnél, mert USA gazdasági megfontolásból azt a szegmenst hagyta lerohadni, és túl nagy költséggel tudna helyette kifejleszteni valamit (vagyis megy a fejlesztés, csak ugye a még olcsóbb utat választották, csinálják meg a magáncégek). Egyszerű anyagi döntést hoztak. Ezeket a különbségeket érvként felhozni Oroszország fejlettsége mellett, a sok tízéves technikát, mint azóta is túlszárnyalhatatlan produktumot tálalni, na hát ehhez nem kis elfogultság kell.

 100. 105:

  Amennyire látom, a világ második legnagyobb fegyverexportőre Oroszország (nem véletlenül), olyan kliensekkel, akik simán vehetnének farzsebből amerikai/nyugat-európai technikát is (pl. Szaúd-Arábiától és az Egyesült Arab Emírségek) – ez tény, nem hit kérdése.

  Az izraeli hadiipar robbanásszerű fejlődése akkor indult be, amikor a SZU széthullása után közel egy milla oroszajkú vándorolt ki az „őshazába” – ez is tény, utána lehet nézni az izraeli sajtóban, azok ott talán nem Putyin bérencek, bár Bibi mostanában sokat járkál Moszkvába udvarolni…

  Az amerikai ipari-katonai kémkedés ezerrel ment és megy az oroszok ellen.
  Ezek hülyék? Minek erőlködnek, ha valóban ennyire elmaradottak az oroszok? Talán szólni kellene nekik, nem?

  Az orosz kutatók és mérnökök jelen pillanatban is a világ elitjéhez tartoznak, sok esetben nem a tudással, hanem a meglévő ipari háttér képességeivel/kapacitásával szokott probléma lenni.

  Tény, hogy az amerikai ipar a legfejlettebb, de ezen nincs is mit csodálkozni, az általuk szervezett és finanszírozott eddigi két világégés véletlenül pont az amerikai kontinenst kerülte el, Európát viszont ledarálta – ott nem kellett egyetlen épületet sem újjáépíteni, a halottaik száma pedig max. kerekítési hiba pl. a német és a szovjet/orosz városokhoz és az elpusztult lakossághoz képest.

  Bizonyos ipari-technikai részterületeken az oroszok mindig is elöl jártak, legyen az űrhajózás, űrállomás, a titánmegmunkálás vagy akár a lézer/maser technológia és ez nem a teljes lista. Az autóipar ebből a szempontból nem releváns, az amerikaiak sem képesek rendes autókat gyártani, különben nem feküdt volna ki Detroit. Persze az amerikai autósok találkozóján a sok frusztrált barom mindig szétver egy japán gépet, de ez csak egy szánalmas pótcselekvés, semmi több.

  A 300 milliós USA az egész szövetségesi rendszerével (közel 1 milliárd lakos!) és a petro-dollárjával a háta mögött képtelen igaziból leiskolázni az alig 150 milliós „primitív” Oroszországot – fordított esetben azért kíváncsi lennék a mostanra félratyik és drogos fekák gyülekezetéből álló Amerikára, hogyan állná a sarat…

  Az USA minden területen túl van misztifikálva és dimenzionálva (fele sem igaz PR és a teátrális mikromilitarizmus), a valóság távolról sem ennyire rózsaszín, sőt, elnézve a demográfiai mutatóikat és az általános romlást (infrastruktúra, közoktatás színvonala) rövidesen már csak történelmi emlék lesz a Világ egykori Fényessége háborúk és globális felmelegedés nélkül is. A számok nem hazudnak. ;D

  Az USA a modern kori világtörténelem második legnagyobb tévedése a Szovjetunió után.

 101. 105.
  Akkor mondjuk Te is átértékelheted a gondolatmenetedet. Ezt az érvrendszert akár a másik oldalra is alkalmazhatod, pl. amikor az orosz autóipart fikázod, nekik meg többek között ez nem volt prioritás.

 102. Lukács Róbert

  Eddig még nem fogadtad meg a 16-os javaslataimat, így sajnos nem tudlak azok közé a kommentelők közé sorolni, akik értékes információval, vagy színvonalas gondolataikkal hozzájárulnak ahhoz, hogy ismereteink bővüljenek, vagy újabb gondolatokra sarkalljanak.
  Tennék még egy próbát, mert az gondolom, hogy valójában, belül, Te is értelmes ember vagy rendelkezel a gondolkozás képességével és talán eltöprengsz egy kicsit. A modorodon szükséges változtatnod, mert a hozzászólásaidban megnyilvánuló arrogancia, önteltség, lenézés, hányavetiség, tiszteletlenség az olvasók többségében, de bennem mindenképpen ellenszenvet vált ki. A financiális szemüveged elhomályosítja a tekintetedet, nem minden a pénz és nem minden az IT, az emberről nem szabad megfeledkezni, mert az a kulcsa mindennek. Lehet a legcsúcsabb kategoriájú technika, de mégis az emberen múlik minden. Ha az nem megbízható, vagy nem elég kitartó,stb. akkor bukik a mutatvány. Ki bírja tovább a nélkülözést és a zord körülményeket. Napóleon/Hitler a korabeli világ legnagyobb és legjobban kiképzett, felszerelt hadseregeivel indultak az oroszok ellen, és hogy jártak?! Hozzáteszem, hogy amerikai segélyek nélkül is győztek volna a szovjetek, az emberanyag szinte kimeríthetelen, legfeljebb tovább tartott volna…

  Nézzük a mai helyzetet egy gondolat erejéig, a harcérték szempontjából. Én azt gondolom, hogy azon országok katonái, speciális alakulatai, akik hozzá vannak szokva, hogy szuper ellátást kapnak, max. egy-két hetes „túlélő” kiképzésen vesznek részt, 2x ugranak ejtőernyővel, nem biztos, hogy felérnek azokkal a katonákkal, speciális egységekkel, akik ebben élnek és nem reggel 8-tól délután 4-ig kommandósok:) pl.: hónapokon keresztül határőrizeti feladatokat látnak el, úgy, hogy nem kapnak ellátmányt a fegyveren és lőszeren kívül, maguk szerzik meg az élelmüket olyan helyeken, ahol nem lehet zöldségeskertekből lopni, mert nincs ilyen.

  Most néhány kérdést feltennék, elég ha magadban megválaszolod és átgondolod őket.
  – van C típusú jogosítványod, esetleg PAV minősítéssel?
  – vezettél már teherautót, pl.:UAZ, ZIL, KAMAZ, KRAZ, stb. típust?
  – vezettél gumikerekes, vagy lánctalpas harcjárművet?
  – lőttél-e éles fegyverrel ezernél többet?
  – jártál-e Szibériában, vagy Mongóliában?
  – éltél/dolgoztál-e trópusi, v. sarkvidéki éghajlaton több hónapot?
  – éltél/dolgoztál-e különösen veszélyes országban több hónapot?
  – voltál-e már napokon keresztül éhes?
  – féltél-e már úgy istenigazából, amikor nem volt biztos, hogy megúszod?
  – haltak-e meg körülötted (autóbaleset és természetes halál nem számít)?
  – lőttek-e már rád, vagy egyéb módon veszélyeztették-e az életedet?

  Még jó néhány kérdést fel lehetne tenni, de esszenciának ennyi elég.
  Remélem, nem hiábavalóan töltöttem Veled az időmet és elgondolkozol.
  Sokat és mindig kell tanulnunk, hogy megértsük a világot, minél többet tudunk, annál stabilabb pozíciót foglalunk el az életben, mert egyre kevésbé leszünk megvezethetőek.

 103. „105. Akkor mondjuk Te is átértékelheted a gondolatmenetedet. Ezt az érvrendszert akár a másik oldalra is alkalmazhatod, pl. amikor az orosz autóipart fikázod, nekik meg többek között ez nem volt prioritás.”

  Nem. Megint (szándékosan?) rosszul értelmezed, mert az oroszoknál nem prioritás kérdése. Az orosz autóipar ennyit tud. A szándék megvan, de a képesség hiányzik. Nem tudnak jobbat gyártani, mert nem innovatívak, nem tolnak bele tőkét, a tulajdonosok a hasznot inkább offshore számlára utalják mint innovációra költsék (ők sem bíznak abban, hogy Oroszországban biztonságban van) nincs meg az a vállalati kultúra, ami ki tud termelni egy ilyen összetett, világszínvonalú terméket.

 104. Uldin: Nem értem mit akarsz ezzel a listával. Ez valami sok lúd disznót győz hasonlat lenne? Vagy az orosz kommandósok sokkal jobbak a többi kommandósnál, mert ők mindenben kétszer jobbak, mert ők oroszok, vodka folyik az ereikben és levegőn is elélnek két évig, meg az én apukám különben is erősebb?? Mert ennél többet ebből a szövegből nehezen tudok kihámozni.

 105. Lukács Róbert

  Nem, nem ez volt a lényeg, pont nem mennyiségi, hanem minőségi különbségekre utaltam az emberi tényező fontosságának kiemelésével.

  Azt reméltem, hogy gondolatok ébrednek benned, de nem így lett 🙁

  Hát akkor szájbarágósan és nyersen:
  – nagyon keveset tudsz
  – O közeli tapasztalatod van
  – nem látod az összefüggéseket

  Sajnálom, hogy így kell fogalmaznom. Ezennel befejeztem a támogatásodat.

 106. Ez volt a támogatás?? 😀

  Azért azt én is leírom, hogy én tényeket is tudtam sorakoztatni az érveim mellé ha kellett, azzal szálljatok vitába, ne a keveset tudsz, nulla tapasztalat stb. kocsmába is kevés szöveggel.

  Egyébként most végre értem mit akarsz mondani. A minőségi különbségek, azaz az emberi tényező. Na tegyük szembe:

  Professzionális hadsereg az egyik oldalon, sorozott kiskatonák a másikon. Valóban van minőségi különbség, csak megint nem az amit te állítasz.

 107. Ácsi, ácsi. Én még nem láttam sorállományú Specnazost! Tényleg nem láttam még, pedig…! Na jó, sorozott VDV-et láttam már, de az nem Specnaz, csak légidesszantos könnyűgyalogos, az átlag lövészkatonánál jobb kiképzéssel.
  Tapasztalat…: Azért van itt pár egykori katona, ki sorállományú, ki hivatásos; továbbá aktív mérnök, stb.!
  Esteleg jàrtál bármelyik nagyhatalom fegyveres komplexumában, ismersz katonákat, esetleg teljesen naprakész vagy katonai stratégiákból, amelyek az adott ország geopolitikai érdekein alapulnak; esetleg naprakész vagy adott haditechnikai-, és fegyverrendszerek pontos képességeiről?! Mert a megnyilatkozásaidból nagyon a fotelhuszár életérzés sugárzik. Azt meg se kérdezem, hogy szagoltál-e lőport?! Megsúgom, itt páran szagoltunk, néhányan TNT -t is. Nem feltétlen éles harchelyzetben, de nem csak egyfajta egótól fűtött demagógiával szólunk hozzá adott dolgokhoz, hanem mert van némi tapasztalatunk benne, és ismeretanyagunk róla. És vannak akiknek több is, mint amit leírnak. Nyugi, én nem tartozom közéjük, legalább is katonai kérdésekben csak annyira, hogy jól tudom mire képes egy 7,62x39M lövedék. Bajunk az veled konkrétan nincs, de ez a magas lovas stílus azért minősíti az adott embert. És ne feledd, az embernek csak egy igaz rangja van, a jelleme…! Uldin nem véletlenül írta azt amit; ezt a hozzászólók többségének nevében mondom. És nem azzal van itt bajunk, hogy USA fan vagy, én speciel Kanadát v. Norvégiát komálom, de nagyon. De ettől még törekszem a reális tárgyilagosságra, ahol nem a vakhit, és a megérzések vezetnek. A megérzéseket meghagyom az éles hejzetekre, eddig még nem hagytak cserben…, de egy eszmecserében törekedjünk a tárgyilagosságra. Te téríteni akarsz, hogy tudatosan v. tudatlanul, az most nem releváns. De ez szúrja itt a többség szemét.

  Még jó, hogy Jövőnk nagy valószínűséggel épp AK -val lövöldöz, és edzi a családját valahol a túlélésre, mert ti sanszosan nagyon összerúgtátok volna a port.

 108. „De ettől még törekszem a reális tárgyilagosságra, ahol nem a vakhit, és a megérzések vezetnek”

  – A legnagyobb tisztelettel, ezt komolyan leírod? Amikor olyasmikre reflektáltam tényekkel, amik valóban az érzések és vakhit kategóriájába, sokszor meg a kitalált konteo kategóriájába tartoztak? Szerintem amikor nevén nevezzük a dolgokat, a csúsztatást csúsztatásnak, a hazugságot hazugságnak az nem tiszteletlenség.

  „Tapasztalat…: Azért van itt pár egykori katona, ki sorállományú, ki hivatásos; továbbá aktív mérnök, stb.!”

  Már megint ez a pöcsméregetés, de legyen: Lövegparancsnokként én nem szaros AK-val lövöldöztem a Bakonyban, hanem 152-mm-es ágyutarackkal.

 109. 112. Lukács Róbert

  „Professzionális hadsereg az egyik oldalon, sorozott kiskatonák a másikon.”

  Oh oh…

  Emlékszem, az iraki háború során, már nem volt katona, és a börtönökből soroztak, meg a pszichológiai szintet vitték lejjebb, hogy legyen elég golyófogó…
  És lett belőle Haditha meg afgán hullákra vizelés, amik egyenként felértek egy vesztett háborúval.

  És azóta is… az öngyilkossági ráta az USA-ban a legmagasabb a háborúkat megjárt veteránok között (már akik nem a családjukat irtják ki, ha véletlenül leesik egy pohár), akiket a „győztes” ország úgy kezel mint egy eldobott rongyot.

 110. Azért már az orosznál sem mennek önként és dalolva háborúba, és nincs is aki rákényszerítse őket.
  Nyilván védelmi oldalon sokkal jobb a morál, a honvédelmi cél jobban összetart, mint az agresszoré.

 111. Az egyik ismerősömnek ,akinek nagyon tetszett már gyerek korától a katonaélet – a román kötelező hadszolgálat elvégzése után beállt a francia idegenlégióba ,ahonnan a szerződések végleges lejárta után belépett az Usa hadseregébe,(amerikai állampolgárságot kapott )majd kikerült Irakba.Egyik járőrözés közben Bagdag külvárosában egy házilag taknyolt csőbomba robbant ,az arcába és a lépébe csavarok és szegek fúrodtak .Hat hónapig illeszgették őssze az arcát ,kapott egy platina szájpadlást,meg kivágtak három méter vékonybelet belőle,majd leszereltették és isten veledet kivántak neki.Hazajött ,a prótéziseket a szájába már itthon csináltatta meg saját pénzből, a nyugdíj amit amerikájnból utalnak ,annyira elég,hogy berúghasson minden nap ,mára tiszta alkoholista ,emberi roncs.41 éves .Mind ilyen lesz az összes hadirokkant, aki pénzért megy harcolni és nem hazaszeretetből.
  Dédnagyapám Mandzsúriában volt hadifogoly öt évig,egy lába hiányzott ,amikor hazakerült,borzalmas dolgokat látott és tapasztalt mégis képes volt az újrakezdésre,az életre,a családalapitásra.
  Vajon miért ?!

 112. Lukács Róbert

  Szóltak neked szépen, szóltak csúnyán, mégsem vagy képes „arcoskodás” nélkül megszólalni.
  Az a benyomásom, itt még senki ellen nem fordult ennyire egységesen a közösség, mint ellened.
  Szerintem reménytelen eset vagy.

  114.
  „Amikor olyasmikre reflektáltam tényekkel, amik valóban az érzések és vakhit kategóriájába, sokszor meg a kitalált konteo kategóriájába tartoztak?”

  Elismerem, időnként szétszórt, figyelmetlen vagyok. Megismételnél bármelyik írásodból legalább egy árva kis tényt, mert elsiklottam felettük.
  Hidd el, most nem kötekedni akarok, komolyan kérlek, mert tényeket nem találok, csak a véleményeidet látom. Pontosabban nekem úgy tűnik, ezek nem is saját vélemények, mindössze „véleménykonzerveket” bontogatsz fel és tálalsz nekünk

 113. Nyék: Arcoskodás nélkül? Én egyikőtökre sem tettem személyeskedő megjegyzést, max arra amit írtatok. Ti itt folyamatosan személyeskedtek velem, voltam már kisgyerek, meg ostoba, meg mindenféle, és ezeket rám mondtátok, nem azokra a dolgokra amiket leírtam. Ha érkezett volna alátámasztott cáfolat bármire is amit írtam, akkor én képes lettem volna elfogadni azt, de belőletek ez hiányzik, a tényeket is nagyvonalúan figyelmen kívül hagyjátok.

  Egyszerűen nem vagytok képesek mit kezdeni azzal ha nem azt halljátok amit ez a társaság elfogad etalonnak. Nem tudom hogy sikerült ilyen belterjes csapatot összehoznia Tibornak, de jól csinálta, meg kell hagyni.

  118: „Mind ilyen lesz az összes hadirokkant, aki pénzért megy harcolni és nem hazaszeretetből.” Hidd, el tökmind1, hogy miért megy, a rokkantság mindenkinek tragédia, de két egyéni életutat párhuzamba állítani és abból általános következtetést levonni egy picit erős nekem, mert kb. ugyanígy lehetett volna fordított esetet is találni.

  116: „És azóta is… az öngyilkossági ráta az USA-ban a legmagasabb a háborúkat megjárt veteránok között (már akik nem a családjukat irtják ki, ha véletlenül leesik egy pohár), akiket a “győztes” ország úgy kezel mint egy eldobott rongyot.”

  Mivel a sorozott és professzionálisra érdemben nem tudtál reagálni, elővettél egy közeli témát, amivel erősítheted a véleményed. Ezt hívják csúsztatásnak. A baj az, hogy még az se áll meg: Elárulom, az amerikaiak sokszor többet tesznek a veteránjaikért, mint amit az oroszok valaha is tettek. Az amerikai veteránokról, pl. az öngyilkossági adataikról azért tudunk ennyi mindent, mert törődnek velük, követve és gondozva vannak. Az orosz veteránokról persze nem szól statisztika, de nem azért mert ők szuper emberek, hanem mert leszerelés után leszarják őket magasról.

  Még visszatérve a Specnazos szuperkatonákra. Minden országnak vannak elit alakulatai, és mivel mindenütt csak hús-vér emberekből állnak ezek is, a képességeik is nagyjából azonosak. Az, hogy itt valami isteni erővel ruházzátok fel az orosz szuperkatonákat nekem kicsit egy emlékezetes konfliktust juttat eszembe katonakoromból, amikor a többiek majdnem nekem estek, amikor kétségbe vontam Steven Segal halálos képességeit amit a laktanyamozi után taglaltak a körlet hangadói.

 114. 114: Semmi farokméregetés. A lövegparancsnok stimmel, csak én T-12 100mm -es pct. ágyúnál voltam az sorkatonaként, de láttam testközelből D20 -as tarackágyút is, meg sok minden mást is a későbbiekben, nem csak a mára kvázi nem létező tüzérségünkkel kapcsolatban. 😉

  Nálam nem olvashattál konteót, még az orosz hajós dolog esetében sem. Geopolitikai tényeket olvashattál a hozzászólásaimban, ahhoz jobban konyítok, mint az aktuális katonai stratégiákhoz, főleg a nukleárisakhoz. De csak olyan dolgokat írok le itt, amelyek a sajtóban is megtalálhatóak, nem feltétlen konteó és alternatív média oldalakra gondolok, hanem a mainstream médiára.

  Az USA haderejében pedig szerződése sereg ide v. oda, bizony egyre komolyabb gondok vannak az emberanyaggal, ezt nem én mondom, hanem nyilvános tanulmányok is.

  Még egyszer leírom, nekem személy szerint semmi bajom veled, sőt a többségünknek sem. Kellenek az elvakult USA fanok, itt is. Annak lenni szíved joga, és ezt nem vitatja senki, legalább is én biztosan nem. A „magas lovon ülök” stílusoddal váltottál ki itt sokakban ellenérzést.

 115. Lukács Róbert,
  Oroszországgal nem csak az USA, hanem az egész fejlett nyugati világ áll szemben. Hogyan lehetne akkor elvárni a kb. 140 milliós Oroszországtól, hogy lépést tartson minden területen a gazdag és fejlett nyugattal?
  Ezt figyelembe véve, ennek ellenére az oroszok elég jól állják a sarat.

  Egyébként nem vagyok orosz fan, de azt azért látni kell, hogy az USA a hódító, aki az egész világot befolyása alá kívánja vonni. A világ vagy 140-150 országában vannak támaszpontjai vajon miért? Miért keveri a szart Ukrajnában, az egész Baltikumban, miért épít támaszpontokat Romániában és így tovább?

  Persze Oroszország is megéri a pénzét, főleg amit a saját népével tett. Azért arra kíváncsi lennék, hogy az itt nyilatkozók és olvasók közül – ha a jövő héten indulnia kellene valamerre, hogy Hazáján kívűl éljen – merre vennék legtöbben az irányt? Nyugatra vagy keletre?

 116. 119 – Lukács Róbert:
  Szóval én ebbe a mondatba kötök bele: „Nem tudom hogy sikerült ilyen belterjes csapatot összehoznia Tibornak, de jól csinálta, meg kell hagyni.”

  Ugye tegnap hisztiztem egyet, hogy nem Tibi bácsi vagyok, hanem Tibor bá’. Te arra hivatkoztál, hogy „véletlen” volt. Nos a mostani „letiborozás” gondolom megint véletlen volt. Nem barátom, hányaveti vagy. Szarsz a pofámba, ez a tény, a többi csak duma.

  Jól csinálom? Lehet, de az ok ott van fenn a homa page-en: „Az értelmes emberek vitafóruma”. Aki nem kellően értelmes, az el se kezd hozzászólni, vagy hamarosan belátja a tényeket, vagy én unom meg.

  Tudod, valamikor én is összepisáltam magam a gyönyörtől, ha az USA-ról volt szó. Én tehát megértelek, de főleg a többieket, akik ugyanígy látják, és nem bírják ki, hogy ne akarjanak meggyőzni az oly nyilvánvalóról.

  Fiúk: El kell itt egy USA-fan, de nem kell rá sok időt pocsékolni.

 117. 106:

  „az általuk szervezett és finanszírozott eddigi két világégés ”

  WTF??? Komolyan, ez megint UFO magazin szintű konteo, de persze te a csapatba tartozol, senki nem szól egy szót sem 🙂

  „Bizonyos ipari-technikai részterületeken az oroszok mindig is elöl jártak, legyen az űrhajózás, űrállomás, a titánmegmunkálás vagy akár a lézer/maser technológia.”

  Ja, és mindig is világelsők voltak/lesznek a matrjoska baba gyártásban, és a vodkaivásban is.

  De a legnagyobb mellélövésed:

  „elnézve a demográfiai mutatóikat rövidesen már csak történelmi emlék lesz a Világ Fényessége”

  Nettó kamu amit írsz, mert hogy demográfiai adatokat nem néztél az biztos, mert ha megtetted volna inkább az oroszokért aggódnál.

  A sok gyereknek és a folyamatos fiatal bevándorlóknak köszönhetően az USA demográfiai mutatói a világ fejlett országai közül messze a legjobbak. Gyönyörű a korfájuk, sok a gyerek, sok a fiatal, lesz aki adót fizet, eltartja az öregeket.

  Ezzel szemben Oroszország – akárcsak egész Európa – marha nagy gondban lesz pár évtized múlva, mert a korfa alsó harmada keskeny (hasas hordó – jóval kevesebb a gyerek és fiatal mint a középkorú) és egyre kevesebb fiatalnak kell majd egyre több időset eltartani.

  orosz korfa: http://www.indexmundi.com/graphs/population-pyramids/russia-population-pyramid-2014.gif

  usa korfa: http://www.indexmundi.com/graphs/population-pyramids/united-states-population-pyramid-2014.gif

  Szóval, ha csak a demográfiai adatokat nézzük, az látszik, hogy még jó darabig USA lesz a világ fényessége, Oroszország meg marad Mordor.

 118. Piton: Végre normális hangnem, köszönöm. Annyit azért reagálnék, hogy nem vagyok elvakult USA fan – még ha annak tűnök is – de ezen a fórumon a tényekhez ragaszkodóként nehezen menekül az ember ettől a bélyegtől 😀

  Egy dologra reflektálnék még: „Az USA haderejében pedig szerződése sereg ide v. oda, bizony egyre komolyabb gondok vannak az emberanyaggal, ezt nem én mondom, hanem nyilvános tanulmányok is.”

  Ez sem csak USA probléma. Az orosz helyzet: „Jelenleg minden behívás alkalmával (évente kétszer, tavasszal és ősszel) körülbelül 250-300 ezer közötti létszámmal számolnak, de minden igyekezet ellenére ez a létszám nem tud összejönni. Egyrészt a demográfiai hullámvölgy miatt másrészt a törvény adta lehetőségek ügyes kihasználása révén egyre többen kerülik ki a kötelező katonai szolgálatot.”

  Valami nem ok a kommentekkel. A 123-as egy délutáni posztom, és most azt látom hogy itt van 21:40-es dátummal.

 119. Tibor’bá: Azt nem értem, hogy ha USA nem szimpatikus – megértem, nagyhatalom, visszaél a gazdasági erejével – abból miért következik az, hogy a minden szempontból vállalhatatlan Orosz rezsimet védeni és magasztalni kell? Mit látnak benne értéket, követendőt? Komolyan kérdezem.

 120. 125:
  Robi! Ez neked most nem fog tetszeni, és kiabálni fogsz, hogy személyeskedés, de valami pszichés ok miatt képtelen vagy helyesen leírni a nevemet. Szóval jó ötlet lenne egy komoly pszichológussal megbeszélni a dolgot. (100 közül kettő).

  Ezen kívül ez az írásod lehetne egyértelműbb is.

  Kérdésedre: Félreérted. Senki se védi az orosz rezsimet, minket az nem is nagyon érdekel. Itt mindenki megpróbál tiszta képet kapni a valós orosz helyzetről, mert ez sorsdöntő. Nálad a probléma abból adódik, hogy információidat (nagyon kényelmesen) kizárólag a mainstream médiából veszed. Márpedig az egész világ mainstream médiája Washington szolgálatában áll. — Különben a helyzet az, hogy az európai politikusok lefeküdtek Washingtonnak (meg lettek véve kilóra) és ez Putyin kiállását erősen felértékeli.

  124:
  Ha két URL becsatolásod van, akkor a rendszer visszatartja. Én csak hosszú órákkal később láttam meg, ha átengedtem, de az időt nem hozom előre, akkor az összes hivatkozást felborítja, ezért előrehoztam.

 121. 123. Lukács Robert,

  „ha csak a demográfiai adatokat nézzük, az látszik, hogy még jó darabig USA lesz a világ fényessége, Oroszország meg marad Mordor”

  Az USA korfáját hogyan hasonlíthatod össze például az orosszal, amikor a minden tekintetben alacsonyabb mutatókkal, végzettséggel stb. rendelkező és már a többséget jelentő négerek vagy hispánok reprodukciós értéke a sokszorosa a képzettebb fehéreknek. (Ha jól emlékszem, 1:8 arányt olvastam valahol.)

  8. „Milyen erőforrásai vannak Oroszországnak ami bárkinek is kellene?? A vodka?”

  Csak ízelítő: http://www.origo.hu/tudomany/20120917-tobb-trillio-karatnyi-gyemantot-talaltak-sziberiaban.html

  Sajnos nincs annyi időm, hogy minden marhaságodra reagáljak.

 122. Lukács Róbertnek: Te tudod e hogy a KAMAZ hányszoros Dakar győztes? Elárulom egyszer sem nyert más kamiongyár kamionja. És ismered e a Lada nivát, Uazt, a mai napig a leghasználhatóbb terepjáró a land roveren kívül. Kicsit utána kellene nézni a valós tényeknek, és nem kellene hasra esni a nyugati technológiától.

 123. MvMm9:
  A korfa az korfa, az nem a mainstream médiából kiragadott USA propaganda, míg a te érveid megint csak féloldalasak. A világon mindenhol a csórók szülnek többet, még Oroszországban is.

  A gyémánt mióta erőforrás? Ez egyébként egy sok éves hír,és azóta se hallottam a hihetetlen bevételekről amit az Oroszoknak hozott.

  DAN: Nem látom hogy tele lennének KAMAZ-zal európai útjai.

  BAZS: Ha így van, egészségükre, de azt ugye tudod – mainstream alapvetés, gondolom ez is USA propaganda – hogy egy országnak az a jó, ha minél többen tudnak ott dolgozni, és nem az, hogy olyan kevés a munkalehetőség, hogy ki kell ebrudalni az eddig ott foglalkoztatottakat.

 124. Elveszett a posztom, (vagy moderálva lett, nem tudom) még egyszer leírom:

  Komolyan mondom, ti direkt írtok olyasmiket amikkel mind saját magatokat cáfoljátok?

  127: Mindenhol a szegények szülnek többet, ez nem USA sajátosság, Oroszországban is így van. A korfa attól még tény, ami bizonyítja, hogy az Orosz demográfiai helyzet sokkal rosszabb, mint az amerikai – nem a mainstream média agyszüleménye – ezzel nem tudsz vitatkozni, erre terelsz másfelé, csak legalább olyat írnál ami valóban megállja a helyét.

  Erőforrások: A gyémánt mióta erőforrás? Egy sokéves hír, de azóta sem hallottam a hatalmas gyémántbevételekről…

  128: Hány KAMAZ fut Európa útjain? Tudod a magyar úszás is nyeri az Olimpiákat, mégis azt gondolom, hogy Németország (vagy bármelyik másik nyugati) jogosabban hívható úszónagyhatalomnak, mert minden koszos falunak van egy uszodája, és a népesség nagy százalékának elérhető ez a remek sport. Nem a kirakateredmények amelyekből következtetést lehet levonni. A KAMAZ sikerei olyanok, mint a szocialista sikerek általában, óriási erőforrássokkal meg kell mutatnunk, hogy mi jobbak vagyunk. Csakhogy ezek hazug mérőszámok. Egy cég és a terméke sikerét az méri, hogy a világpiacon mire képes, nem az hogy megnyer valami versenyt. Az olimpiák eredményeit nézve mi is sportnemzet vagyunk, a valóságban meg a sereghajtók között vagyunk ha azt nézzük, hogy a lakosság mennyit sportol. Pedig a valós siker az lenne, ha ott vezetnénk.

  129: Végre egy poszt ami összecseng azzal amit én is mondok (bár gondolom a szándékod épp ellenkező volt). Bár a forrás minimum megkérdőjelezhető, fogadjuk el, hogy amit írnak igaz. Mi a valódi jelentése egy ilyen hírnek? Mit reagálnának a tőzsdék, ha mondjuk USA hirtelen hazaküldene pármillió embert? Elárulom: beszakadnának. Azért, mert ha haza kell küldeni pár millió munkavállalót, akkor ott valami óriási gond van, arról nem is beszélve, hogy ennyi munkavállaló már a fogyasztásával is jelentős GDP tényező lenne, ami elveszne. Persze ettől még a hír valószínűleg – szokás szerint – kamu.

  Tibor’bá: Mióta vagyok Robi? Kikérem magamnak, én Róbert vagyok irgumburgum. Na jó viccelek, szólíthat akárhogy, az én ingerküszöböm ennél magasabban van 😀

  „Nálad a probléma abból adódik, hogy információidat (nagyon kényelmesen) kizárólag a mainstream médiából veszed. Márpedig az egész világ mainstream médiája Washington szolgálatában áll. — Különben a helyzet az, hogy az európai politikusok lefeküdtek Washingtonnak (meg lettek véve kilóra) és ez Putyin kiállását erősen felértékeli.”

  Szerintem meg a probléma nem itt kezdődött. A mainstream média nyilván abból a forrásból dolgozik amit kap, ezért akár hamis is lehet, de a megbízhatósága ezerszerese a konteovilágnak amikből itt sokan merítenek. Nem is lenne baj, ha meglenne az az egészséges kontroll sokakban, ami ki tudja szűrni a valótlan, és az olyan tartalmakat amiken érdemes elgondolkodni. De akkor amikor a bloggazda is tényként közöl ( 27 felmondott tengerész, akik úgy megijedtek az Orosz csodafegyvertől, hogy bekakiltak) első ránézésre is kamu híreket, akkor ott már gond van.

  „Lehet, de az ok ott van fenn a homa page-en: “Az értelmes emberek vitafóruma”. ”

  Ha tényleg az, akkor nagyon furcsa, hogy pl. ez a tengerészes „tény” nem lett egyből megkérdőjelezve az értelmes emberek által.

 125. Nekem is volt egyszer egy olyan kollégám, (Feri,nem te vagy LR álnév alatt???) aki a kognitív disszonanciáját csak és kizárólagosan úgy tudta felodani, hogy elutasított minden olyan új infót, ami az ő világképébe nem illett bele.
  Kár egyetlen percet is rááldozni.
  Nem és nem és nem fog semmi a fejébe belemenni.

 126. Lukács Róbert. A Kamaz nevű gépjármű igen sokfelé fut, de nem csak országutakon, hanem terepen is. Országúti kamiont nem nagy kunszt gyártani, mint ahogyan versenyautót sem, viszont olyan terméket ami kiállja a szélsőségeket, na azt nagy kunszt kifejleszteni és gyártani. Magyarország olimpiai bajnokai nevében pedig üzenem neked, hogy SZÉGYELLD EL MAGAD. Míg te egy SENKI vagy, ők a hazájukat képviselik az egész világgal szemben az olimpián. És örökké beírják a nevüket az emberek emlékezetébe. Rád ötven év múlva SENKI sem fog emlékezni. Sőt, ha Tibor-bá kitilt innen akkor mi öt perc múlva sem fogunk emlékezni rád.

 127. Gyágya Szláva: Nem az új infókkal van bajom, hanem a hamisakkal.

  DAN: A KAMAZ valóban nagyvállalat, de ott örlünk két malomban, hogy én azt mondtam, hogy attól, hogy megnyeri akár a legnagyobb versenyt is még nem lesz a legjobb, mert a valós fokmérő egy vállalat sikerére nem az. Az olimpiai bajnokos hasonlatot is teljesen félreérted, de minek is magyarázzam, azt csak tudatosan lehet félreérteni 🙂

 128. 133:
  Egyetértek!

  135:
  Vitába szállsz Dannal, hogy a szabadságszobor nem 14 méter, csak 7. Aztán, amikor bizonyításra kerül a sor, előhozol egy olyan mérőszalagot, ahol 20 milliméterenként van egy cm, és bemutatod, hogy a te mérésed szerint a szobor valóban csak 700 cm. Amikor a turpisság kiderül, akkor arra hivatkozol, hogy így kell mérni és ezzel a mérőszalaggal. Azok, akik a szabványos szalaggal mérnek, azokat Tibor bá’ befolyásolja, elbűvöli, elvárja tőlük, hogy őt imádják, és meg is teszik, csak azt nem tudod, hogy a fenében tudta ezt Tibor bá’ elérni. — És persze ezt az irományt se érted meg, míg a többiek jót derülnek rajta. Te vagy az, aki hallja az autórádióban, hogy egy őrült rohan a forgalommal szembe az autópályán, amikor is felkiált „egy őrült? Frászt, legalább százan vannak.”

 129. Tibor’bá inkább a 27 tengerészes hazugságokra reagálj amiket tényként tálaltál. Az alapvetés ebben a vitában az volt, hogy meg kell nézni az orosz ipar, és úgy egészében az orosz gazdaság teljesítményét, és abból sokkal reálisabb következtetés vonható le mire lenne képes háborús helyzetben, mint ilyen olyan blogok kamuhíreiből, amikre előszeretettel hivatkoztok. Tudom, hogy nehéz kilépni a burokból amit magatok köré építettetek, de néha nem ártana.

 130. L.R. nálam elérted a „figyelemre érdemes” szintet, bár még gyanús a motivációd.

 131. 137:
  Kábé egy időben jött a hír a 4 leégett orosz helikopterről, és a 27 amerikai tengerészről, akik beszartak. Mind a két hírt a másik oldal cáfolta. Se neked, se nekem nem áll módunkban ezeket a híreket leellenőrizni. Marad az egyéni megítélés mi plauzibilis, és mi nem. Mivel az amerikai hadihajó azonnal kikötőbe menekült, nekem ez a hír hihető volt. A 4 leégett helikopterrel kapcsolatban fogalmam sincs mi az igazság, te nyilván elfogadod, viszont a 27 tengerészt hazugságnak kiáltasz ki, mert te érzelmek után mész. Végül tehát: plauzibilitás vizsgálat kontra érzelmek. Én elfogadom, hogy van esély arra, hogy a 27 matróz propaganda. Te viszont szentül hiszel minden nyugati propagandában. Na, ez a különbség közöttünk.

 132. 132 Lukács Róbert

  „Az orosz topmenedzserek 40%-a elhagyná Oroszországot, hogy külföldön, az EU-ban és az Egyesült Államokban keressen munkát vagy indítson saját vállalkozást.”

  Kíváncsi vagyok, ki számolta meg őket…

  De ehhez mit szólsz ?

  Angela Merkel német kancellár hozzájárulását adta egy közös gazdasági térség létrehozásához az Európai Unió és Oroszország közt. Miközben húzódozik a TTIP-től…

  Alexander Neu, a német parlament védelmi bizottságának tagja kijelentette; július 7-én fognak szavazást tartani egy dokumentumról, ami előirányozza, hogy a NATO helyett egy olyan katonai szövetséget kell létrehozni, amelyben Oroszország és az Európai Unió együtt garantálja a térség biztonságát – az USA kizárásával.

  Vannak még, akik nem amerikai propagandából ítélik meg az orosz politikát és gazdaságot.

 133. 136: Tibor’bá. Hú. belefáradtam, így ebben a témában ez az utolsó: A leégett helikopterekről fotó is látható, és az orosz fél elismerte (csak azt cáfolta, hogy szétlőtték őket, szerintük baleset miatt égtek le), tehát nincs rajta semmi megkérdőjelezhető, mert igaz. A másik oldal meg egyértelműen meg lett cáfolva, köszönöm, hogy elfogadod. A „szentül hiszek a nyugati propagandában” helyett azért én inkább úgy jellemezném magam, hogy nem hiszek minden idétlen konteóban 🙂

 134. 141.
  Válassz ki egy képet, és írj ki egy felkérést a netre, hogy azt módosítsák. Meg fogsz lepődni, hogy milyen élethű képeket fogsz kapni.
  Én a 2006-os tüntetések óta nem hiszek semmilyen médiának, mert a saját szememmel láttam ott dolgokat, amik még véletlenül se úgy voltak tálalva.
  Szóval mindaz amit Te állítasz és amit Tibor bá’ már örök rejtély marad, mert nem láthattuk, csak hírt kaptunk róla, ami vagy igaz, vagy nem.

 135. Régebben magam is feltettem a kérdést, ha valaki dicsérte a Szovjetuniót, te hová költöznél, ha innen mennetek kell? Keletre vagy nyugatra?
  Természetesen nyugatot választotta mindenki.
  A felvetés az, tényleg eldönti ez a választás, hogy a nyugat erősebb, okosabb, biztonságosabb, dinamikusabb, stb. vagy a jólét ígérete mindent felül ír a döntés meghozatalában?
  Szép lassan rá kellett jönnöm, ez nem egészen van így.
  Azért, mert könnyebb az érvényesülés nyugaton, ebből egyáltalán nem következik, hogy keleten nincsenek lángelmék. Sőt, a fordítottja igaz. A szűkösségből adódó hiányok áthidalásának kényszere igen csak megdolgoztatja az elmét.
  Jómúltkorában egy író nyilatkozott lelkendezve arról, órákra benn ragadt egy liftben és az élmény hatására az írói válsága megszűnt.
  Egyik ismerősöm USA-ban járt. A házigazda véletlenül kizárta magát a lakásból. Ő nekiállt hátha sikerül kinyitni az ajtót, és néhány perc alatt sikerült. Ezután akinek elmesélték a sztorit, mind marasztalta és biztosította, ilyen képességgel milliomos lesz, ha marad.
  Egy másik sztori, mikor kiderült, fogalmuk sincs, hogy készül a rántani való csirkére a panír. Nem tudták mi az a zsemlemorzsa.
  Egy harmadik élmény, mikor egy középkategóriás festő kijutott három hónapra melózni. A lakásfelújítás a következőképp ment, az első a gipszkartont rögzítette, a második papírozott, a harmadik glettelt, a negyedik csiszolt, az ötödik gurított, stb. Az ismerősöm volt az egyetlen, akit minden munkafázishoz oda lehetett tenni. Ámultak, milyen sokrétű a tudása. Marasztalták is eleget.
  De azt hiszem mindannyiunknak vannak ilyen élményei.

  Ezekből nekem az jön le, oké, ma már nincsenek olyanok, akik mindenhez értenek, na, de könyörgöm, kihívás legyen egy csirkecomb bepanírozása, azért ezek a példák életképtelenség jegyeit mutatják.
  Itt kapcsolódnék a témához. Addig amíg nem kerül homokszem a gépezetbe, addig nyerő a munkafolyamat feldarabolása. Mind egyfélét tud, de azt nagyon. Ebben verhetetlenek.
  Viszont, ha váratlan helyzet adódik és a háború az a váratlan helyzetek eldorádója, akkor bizony kelet ezek megoldásában sokkal jobban fog teljesíteni.
  Ha vészhelyzet adódik és válaszhatok, az amerikai csoporthoz vagy az orosz társasághoz csatlakozzak, habozás nélkül az oroszt választanám. De, ha nyugi van, akkor ugyan ilyen biztosan az amerikaiakat választanám. Most a vészhelyzetről beszélgetünk.

 136. 143. Károly

  Kifejezetten örülök, amikor látom, hogy valaki az én gondolataimat fogalmazza meg… csak jobban !

  Gratula !

 137. 143:
  Ezt a kérdést magamnak kellett feltenni 57-ben, és a válasz sorsdöntő volt, nem csak játékos elméleti. A tényleges megfontolásnál sok apró szempont van. Mennyire idegen nekem a helyi kultúra, milyen könnyen vagy nehezen tanulható meg a helyi nyelv, és mennyire értékes az. Az íráshoz milyen betűket használnak. Az adott országban milyenek a nők, milyenek a szexuális szokások, milyen az idegenek befogadó készsége, milyen az egészségügyi helyzet, milyen számomra ismeretlen betegségek vannak, milyen a táplálkozás, milyen a helyi klíma, milyen távol (közel) van Magyarországhoz, stb. stb? Amerikát biztos nem választanám, elsősorban a fasizálódása miatt.

 138. 145: Tibor bá’ megkérdezlek arról, hogy milyen könnyen tanultad meg az angolt? Tudtál már mielőtt kimentél vagy ott ragadt Rád a nyelv.

 139. 140. Attila (PV),

  „Angela Merkel német kancellár hozzájárulását adta egy közös gazdasági térség létrehozásához az Európai Unió és Oroszország közt. Miközben húzódozik a TTIP-től…”

  Szerintem ez a hír ellentmond minden eddigi propagandának, ezért értelmezhetetlen; nagy valószínűséggel ilyen formában hoax.
  (Vagy pedig nagyon megvezet minket a Minigaz.)

 140. Mvm9: Természetesen kamu. Angela nyilatkozott közös gazdasági térség létrehozásának reményéről – Az eu mindig is a gazdasági kapcsolatok szorosabbra vonására törekedett az oroszokkal, nincs ebben semmi új – ami szerinte akkor lesz időszerű, ha az ukrán helyzet megnyugtatóan rendeződik.

 141. 148.

  Ukrajna egy állandó hivatkozási alap, egy gennyes góc Oroszország testén, amit mindig meg lehet kapirgálni. Ukrajnában fegyveresen és törvénytelenül beavatkozott a nyugat, és egy fasisztoid, neolib vezetést hoztak létre, az ukrán gazdaságot teljesen tönkretették és/vagy elkótyavetyélték, polgárháborút robbantottak ki stb. Ezek után az ukrán kérdés megnyugtató rendezésének – mármint, amit mi megnyugtatónak tartanánk – az esélye nulla, ezen kár is ábrándozni… sőt a helyzet csak rosszabbodni fog, ha a nyomást fokozni akarják Oroszországra.

 142. Lukács Róbert:

  „A mainstream média nyilván abból a forrásból dolgozik amit kap, ezért akár hamis is lehet, de a megbízhatósága ezerszerese a konteovilágnak amikből itt sokan merítenek.”

  Ez statisztikai adat, tanulmány, esszé vagy megérzés?

  Az értelmes emberek egyébként bármit olvashatnak, mert attól még értelmesek maradnak és képesek némi agyi tevékenységet folytatni, de nem meglepő módon a hülyék esetében is hasonló a helyzet: bármit olvashatnak, akkor is hülyék maradnak.

  Semmiféle korfát nem hasonlítottam össze, a demográfiai mutatóknál a korfa csak egy adat a sok közül.
  Amire utalok, annak például Zbigniew Brzezinski is (talán nem kell bemutatnom az urat) a legújabb könyvében (Stratégiai vízió – Amerika és a globális hatalom válsága címmel jelent meg magyarul is) egy egész fejezetet szentel.

  Ha Brzezinski kamuzik, akkor én csak a századik bolond vagyok, akit csinált.

  Kamuzik? Kétlem…

 143. 148:
  Találtam neked valamit a magyar médiában (444!): „A csalódásra van is ok, Barack Obama a szíriai háború első időszakában kijelölte a vörös vonalakat, amelyekről azt mondta, hogy ha Aszad átlépi őket, az Egyesült Államok beavatkozik. Ilyen volt a vegyi fegyverek bevetése. Aztán amikor Aszad bevetette a vegyi fegyvereket, nem lépett semmit.”

 144. Legyünk egzaktak!
  http://444.hu/2016/06/10/az-oroszok-nagyon-kavarnak-valamit-sziriaban

  „A BuzzFeed szíriai tudósítója, Mike Giglio értesülései szerint az elmúlt hetekben az oroszok közvetlenül vagy szír közvetítőik útján több, eddig az amerikaiakkal szövetséges lázadó parancsnoknak is ajánlatot tettek az együttműködésre.

  Giglio többükkel is beszélt, köztük olyanokkal, akik gyanakodva fogadták az őket eddig különösebb fenntartások nélkül bombázó oroszok ajánlatát, mások viszont hajlanak az együttműködésre, miután az amerikaiak illékony támogatásában csalódtak.”

 145. 151: Maradjunk annyiban, hogy demográfiaii helyzet alakulásáról én megkérdőjelezhetetlen tényeket hoztam fel (a korfa a legfontosabb és legegyszerűbben értelmezhető előrejelzés a várható népességalakulásról, nem „egy a sok közül”). A kérdés annyira egyértelmű, hogy nem is kívánok tovább vitatkozni rajta, mert elég csak megnézni, hogy a rendszerváltás óta Oroszország népessége évente 7-900 000 fővel csökkent, és csak 2012 óta állt meg ez a katasztrofális ütem, azóta stagnál, eközben Amerika átlagosan évente 1 millió fővel gyarapszik! Ez alapján aki azt állítja, hogy az USA demográfiai helyzete rosszabb mit az Oroszoké, az minimum bátor, de legalább is hozzon fel adatokat, ne csak egy könyvcímet amit valószínűleg egyikünk sem olvasott.

 146. 154:
  „Demográfiai mutatóik”-at írtam, a többes szám bizonyára elkerülte a figyelmedet.
  Mivel a demográfiai mutatók fogalma egy sokkal nagyobb halmaz, mint a korfa (ami csak egy db mutató a sok közül) így szerintem finomíts a dolgon.

  Az USA protestáns, fehér, európai gyökerű lakosságának a szaporulata például hogy is alakul?

  Vagy a 14-21 év közötti korosztály iskolázottsága?

  Csak azért kérdezem, mert ezek matematikai bizonyossággal jeleznek tendenciákat a nem túl távoli amerikai jövőre is nézve.

  Ja, a vígan szaporodó fekákba és latinokban szerintem nagyon ne bízz, azok nem teszik majd megint naggyá Amerikát, csak lehúzzák, miközben az USA-nak egy sokkal homogénebb, szervezettebb és fegyelmezettebb ázsiai birodalommal kell egyre több területen versenyeznie.
  Hogy lesz így bebiztosítva a jelenlegi amerikai szupremácia egyáltalán középtávon?

  Az oroszok pedig nagyon szépen és előzékenyen kiszolgálják ezt az ázsiai birodalmat ebben a játszmában.

  Szerinted ki ér többet, mint szövetséges egy komoly balhéban: az USA-nak az EU (NATO = EU katonai felügyelete) vagy Kínának Oroszország? :O

 147. Ui 154:

  Tévedés, nem csak, hogy olvastam a könyvet, hanem itt van a polcomon, ha akarod, akkor oldalszám alapján szó szerint is idézhetek Carter elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadójától.

  Ráadásul – rossz hír – nem csak ezt az egy könyvet olvastam, nem is csak Brez.-től, (E. Todd, S.P. Huntington, R. Kagan, ha esetleg mondanak ezek a nevek valamit) és ezek is itt vannak a polcomon. Te kiket olvastál eddig a témában?

  Komoly mellélövéseid vannak.

 148. Nem kérdéseket várok, hanem adatokat, de akkor már tedd mellé a hasonló oroszt is, ahogy én is tettem, hogy értelem is legye.

  Az utolsó kérdésre: Azt hiszed, hogy az USA-nak csak az EU van? Kína az amerikai államadósság legnagyobb finanszírozója, a gazdasági összefonódás már olyan szintű, hogy kizárt bármi konfliktus, túl sokat bukna mindkét fél. Az orosz-kínai gazdasági kapcsolatok súlya ehhez képes csekély, így ha valamelyik oldalt fel kellene adni, számomra nem lenne kérdéses, hogy a Kínaiak kit választanának. Persze ez lehetne vita tárgya, de az meg már egy másik történet, az amiben én azt állítom, hogy kizárt a nagyhatalmak közötti háború (épp a globalizált gazdaság miatt, aminek alapja a kooperáció, a mind szorosabb összefonódás, és a gazdasági határok elmosása, és ahol nem lehet kiszakadni a rendszerből) ti meg azt, hogy közeleg valami nagy katonai konfliktus, de ez már messzire vezetne, inkább hagyjuk.

  A 156-ra: Nem is azt mondtam, hogy te nem olvastad, hanem azt, hogy rajtad kívül senki, így érdemben nem is tudunk hozzászólni. Ha már ott a polcodon, kérlek vedd le, és hivatkozz az ott szereplő adatokra, írj be ide néhányat, mert amíg egy számot nem látok tőled, addig nem tudok érdemben reagálni sem. Ugyancsak nem tudok mit kezdeni az ilyen „komoly mellélövéseid vannak” szöveggel sem, amíg nem konkretizálod, hogy mi az a komoly mellélövés. Komolyan, én csak néhány tényszerű adatra lennék kíváncsi, ami megalapozza azt amit mondasz. Ez olyan nagy kérés????

 149. Nyugi Monte, más is olvasta, ha nem is az összeset…! 😉 🙂 Nem csak magamra gondoltam.

  USA hanyatló pályára lépett, de ez nem azt jelenti, hogy jelenleg nem ők tojják még a spanyolviaszt. Oroszo. és Kína már középtávon is ellenfelek Szibéria miatt, de ameddig az USA hasonló irànyú nyomást gyakorol rájuk, bizony összezárnak egy érdekszövettségben.
  Az USA egy épp angolszász jellegét elvesztő ország a demográfiai folyamatai miatt. Oroszország elöregedő társadalmú középhatalom, aki szeretne nagyhatalom lenni. Kína meg…, ott az egykepolitikai miatti népességszerkezet torzulás okoz már most is komoly problémákat.

 150. Üdv Piton!

  Tudom, nincs gond, csak én értem a nyelvet és emlékeim szerint a kolléga ezt írta: „ne csak egy könyvcímet amit valószínűleg egyikünk sem olvasott”. Az „egyikünk sem” jelentése senki közülünk.

  De eszemben sincs nyelvészkedni, ennyire nem fontos ez az egész. ;D

 151. Korfa: ezek a mutatók a torzított beszéd miatt mutatnak hamis látszatot. Csak a mennyiség látszik. Ezek szerint nálunk a legjobb helyzetben Borsod és Szabolcs van, ott a legfényesebbek a kilátások.

  Hülyék Paradicsoma (Idiocracy) első percek

  Oroszországban is a muzulmánok szaporulata a legnagyobb.

  De ezek hosszú távú folyamatok, az hanyatló pályára lépett USÁ-t nem véletlenül hasonlítják az ókori Rómához.
  A kérdés inkább az, hogy ki jön utána, ki lesz a világ ura? Hol van már a holland, a spanyol, a brit birodalom?
  Kína? kétséges. Oroszország? Aligha. Valamilyen szövetség? Talán. Vagy senki sem, hanem akik a pénzzel ma is irányítanak?
  Oroszországban Jelcin után meggyengült a pozíciójuk, belülről most nem tudják átvenni a hatalmat, kívülről pedig csak háborúval lehet, ami igencsak kockázatos. A gazdasági elszigetelés nem működik, mert Kínán (Kínákon) keresztül minden beszerezhető.
  Kína is szétrobbantható, más a fejlett tengerparti rész érdeke és más a szárazföldi részé. De a hatolom erősnek látszik, kérdés, mennyire bomlasztható.
  A másik kérdés, hogy a világhatalom USA hogyan süllyed vissza közép-hatalommá? Szétesik? Pénzügyileg összeomlik?

 152. 156:
  S.P. Huntington: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása című könyvéről volt egy poszt is néhány éve. Elég jól kitárgyaltuk.

 153. 163: Az ember hajlamos arra, hogy valamilyen csoport tagjának „tudja magát”. Ha nem nemzetiség alapján, akkor vallási vagy területi alapon, vagy egyéb más módon próbál majd elkülönülni. Lásd spanyol Dél-Amerika.
  Bár az valóban feltételezhető, hogy nemzetállamok és szélsőséges vallások nélkül jobb lehet(ne) a világ, kérdés, hogy egy ilyen konglomerátumot hogyan lehetne kormányozni diktatúra nélkül.

 154. A nemzet a családból indulva egy természetes közösség. Még a multi is közösséget épít, mert így nagyobb teljesítményt tud kisajtolni.
  Nyilván olyan közösség kell neki, amit ő tud irányítani, a többi számára káros.
  Akkor csak egy multi lesz a világon, megvalósul a kommunizmus? ?

 155. 164.
  „nemzetállamok […] nélkül jobb lehet(ne) a világ”

  Kétségtelen, hogy a gyökerek és identitástudat nélküli embermassza fogékonyabb a propagandára, de ez így akkor is egy kicsit merész kijelentés.

 156. Kakukk: A nemzetállamok (csúnyán leegyszerűsítve) úgy jöttek létre, hogy az egymástól földrajzilag elzárt, izolált csoportok amikben az elzártság következtében a nyelvek és kultúra másként fejlődött egyszer csak összeértek és határokat húztak.

  Mivel az izoláció megszűnt, így semmi nincs ami új nemzetek, így új nemzetállamok keletkezéshez vezethetne, így mivel keletkezni már nem tud, csak megszűnni, az utca egyirányúvá vált.

  Az sem kérdéses, hogy a tőke és javak szabad áramlása az ebben résztvevő országok számára gazdaságilag előnyös, ezért egészen biztos, hogy a gazdasági összefonódás csak nő, gazdasági értelemben szinte biztosan sokkal hamarabb lesz egységes rendszer a világban mint államok szintjén. De ha már a gazdasági unióhoz elérkezünk, a következő lépés a pénzügyi uniók amelyek további előnyökkel járnak (főleg pl.az ilyen kis országoknak mint mi vagyunk) ezért szép lassan tényleg lebomlik minden határ. Közben biztosan lesznek tragikus történetek, külön utakat keresők, háborút kirobbantó nacionalisták, de a jelenlegi trendek egyelőre nagyon egy irányba állnak. Persze jöhet valami nem várt fordulat, klímakatasztrófa, vagy akár gazdasági földindulás a mind nagyobb feszültségek miatt a szegény és gazdag rétegek között, amiket így, vagy úgy de rendezni kell, vagy felbukkanhat valami bitcoin szerű csoda ami létrehoz egy nemzetek feletti pénzügyi rendszert és elküldi nyugdíjba a jelenlegi pénzügyi szektort stb. stb., de nem hiszem, hogy ezek alapvetően megváltoztatnák azt, hogy a világ végérvényesen globalizálódott és az egységesedés felé halad.

  166: „gyökerek és identitástudat” Ezek nem feltétlenül kötődnek a nemzethez tartozáshoz, biztosan lenne mihez kötődni és mire büszkének lenni egy egységesebb világban is. Talán cégekhez? Majd kitör egy háború a Facebook és a Google között? 😀

  164: A vallás nehéz ügy, mert a hitet nem zavarják a tények, így teljesen kiszámíthatatlan, hogy mire képes.

  A fentebb leírtakat ne vegyétek túl komolyan, csak megszaladt picit az agyam, de az biztos, hogy érdekes téma a jövőn filózni, és a túl egyszerű orosz-amcsi történet mellett én szívesen látnék ilyen utopisztikus felvetéseket is.

 157. Ha nincs nemzetállam, akkor majd lesz multikorpi világrend, ahol a nemzetiségi önazonosítást felváltja a trikódon a céglogód, a vallásodat pedig a cég hivatalos stratégiai programja.
  Ott majd nem alkotmányos jogaid, hanem munkaköri leírásod lesz és az állampolgárságod szimpla alkalmazotti státuszt fog jelenteni.
  Gondolom, hogy senki sem képzeli komolyan az egy idejű mentális/spirituális ugrásszerű fejlődést méghozzá globális szinten – márpedig e nélkül marad a nemzetállam vagy az államnak álcázott internacionalista korporációk rendje. Vagyis most multinacionálisnak nevezik az internacionalistát, így talán helyesebb.

  Ez valóban egy szép és kívánatos jövőkép, alig várom.

 158. 166: „merész kijelentés”

  Nem kijelentés, hanem ‘feltételezés’ – amit az előtte levő három mondatom eleve megcáfol. 😉

 159. Érdemes megnézni,szépen rávilágit az Usa valójára 🙂

 160. Tibor bá’:

  Így van, a könyvet először 1999.-ben olvastam, Huntington Fukuyama lázálmára reagált. Fukuyama kitalálta a történelem vége korszakát, ami elsőre néhány klinesnek úgyan jól hangzott, de egyébként nettó baromság az egész már az alapoktól kezdve. Erre a fukuyamai csodára válaszul írta meg Huntingotn professzor a hivatkozott könyvet.
  Megjelent egy másik könyve is, ami a jelenlegi amerikai társadalomról/lakosságról szól, a címe Kik vagyunk mi? címmel.

  A másik nagy kortárs „látnok” a francia Emanuell Todd, aki az 1970-es évek végén egy könyvében levezett a Szu összeomlását. Akkoriban a nyugati világ is kiröhögte, de 12 évvel később valahogy nem akaródzott vigyorogni Todd-on.
  2002-2003 körül jelent meg magyarul az új könyve, amelynek a címe: A Birodalom után. Ezt a könyvet is el kell lolvasni, főleg 13 évvel a kiadása után! Érdemes!
  http://moly.hu/konyvek/emmanuel-todd-a-birodalom-utan

  Ajánlom még a gepolitika témájában Brzezinski írásain túl Henry Kissinger műveit (most vadászom össze a könyveit én is) illetve Robert Kagan (az Új amerikai évszázad projekt egyik ötletgazdája, Victoria Nuland férje) írásait, ha másért ne, akkor csak azért, hogy képbe kerüljünk. Most kezdtem olvasni a Made in America című könyvét.
  https://www.google.hu/#q=robert+kagan

  A felsorolt szerzők és műveik (messze a teljesség igénye nélkül) magyar nyelven is megjelentek, de legrosszabb esetben online is elérhetőek, akit esetleg érdekel.

  Újabban Alexander Dugin írásai érdekelnének, nem tudom, hogy magyarul hozzáférhetőek-e?

  Lukács Róbert:

  Nagyon udvariasan megkérlek, hogy mielőtt házi feladatokat szeretnél osztani nekem, talán válaszolj te az általam feltett legelső kérdésre a médiákat érintő témával kapcsolatban:
  „Ez statisztikai adat, tanulmány, esszé vagy megérzés?”

  A nemzetállamok belátható időn belüli eltűnéséhez minimum kell egy világháború és/vagy egy globális ökológiai katasztrófa.
  Ezen előfeltételek nélkül a nemzetállam mentes neotrockista utópia pont annyira aktuális, mint az emberiség galaktikus kirajzása.

 161. 167: én már most így élek.
  Az egyik legnagyobb multinál melózok, az egész világ a munkahelyem.
  A kisfőnököm olasz, a közepes német, a nagyobbik kanadai.
  Személyesen néhány évente látom őket.
  A melòban angolul beszélünk, otthon oroszul (jó, ez mondjuk spéci, bár itt a magyar irodában talán a kisebbségnek van magyar asszonya otthon)
  Én jól elvagyok és nem hiányzik a „mélymagyarság”, if you know what I mean

 162. Lukács Róbert:
  Az emberi pszichébe be van építve egy „csoporthoz” való tartozás. Ugyanis sok tízezer éven keresztül 50-150 fős csoportokban élte túl az igen mostoha környezetet. Erre jó bizonyíték a foci rajongás. Nem a meccs az érdekes, hanem a hovatartozás. Nagyon jól működik (mert átjárhatatlan) az anyanyelv szabta „csoport”, amit modern kifejezéssel élve „nemzet államnak” neveznek. Ezt a globalizáció sose fogja hazavágni. Pont fordítva, a globalizáció fog felsülni, amikor mindenki számára világossá válik, hogy globalizáció csak az 1 százaléknak előnyös.

 163. A csoporthoz tartozás, ezzel egyetértek, be van építve az emberi lélekbe.
  Azt nem látom be, hogy ennek feltétlenül a nemzetállamhoz való tartozás a kellene legyen a legfőbb megnyilatkozása.
  A globalizáció inkább történik semmint direkt csinálják.
  Azért történik, mert előnyös, persze, hogy nem mindenkinek egyformán az.
  Minden változásnak vannak nyertesei és vesztesei.
  Az elekromos hálózat kiépíése is, nyilván kitermelt veszteseket is.
  Az emberi lélek hihetetlenül alkalmazkodóképes.
  A nemzetállamok órái meg vannak számlálva.
  Nem örülök ennek, de így sejtem.

 164. 167.
  Azért jócskán keletkeztek mostanában is nemzetállamok, nem is olyan távol hozzánk. Pont azok helyett, ahol megpróbálták nemzetek feletti tudattal kicserélni a nemzetit.
  A proletár internacionalizmus, a népek megbonthatatlan és örök barátsága, a testvéri együttműködés valahogy mégsem működött. Pedig kölcsönös gazdasági együttműködésnek nevezték, de ott is az erősebb akarata érvényesült.
  A „mindenki számára előnyös gazdasági összefonódás” pedig egyértelműen az erősebb érdeke.
  Saját tapasztalatom szerint a multik nagyon rossz hatásfokkal működő, túlszervezett szervezetek, amik a rossz hatásfokukat az erőszakosságukkal kompenzálják. a döntések „valahol” születnek, a helyi végeknek beleszólása nincs, sokszor jól működő szervezeteket is felszámolnak, áthelyeznek, mert a döntéseket különböző mutatók, elképzelések alapján hozzák.
  A középvezetőket folyamatosan cserélgetik, nehogy valaki nagyon összemelegedjen a helyiekkel, persze sohasem a helyiekből választanak, hanem idegennek kell lennie. Először Nyugatról érkeztek, majd fokozatosan megjelentek a környező országokból származók. A minősítésük attól függ, hogy az adott helyen mit produkálnak, érdekük a rövid távú siker, minden áron. Ettől függ, hogy előrébb lépnek-e, vagy mehetnek pl. Indiába. Ha nem tudnak idejében előre lépni, akkor mennek a süllyesztőbe, mert ott van mögöttük a feltörekvő, fiatalabb generáció. Alapíthatnák önálló céget, de a multinál megtanult módon az nem működtető.

 165. A multikat lehet naaaaagyon útálni, de a multik köszönik szépen jól vannak.Prosperálnak és némelyik a nemzetállamokkal felérő hatalommal befolyással gazdasági erővel rendelkezik.
  Gusztustalan diktatúra vakfegyelem és sok sok intrika és kizsákmányolás jellemzi őket, a lányom számára már az ötödik multinál dolgozik Skóciában.

 166. 173.
  „Az emberi pszichébe be van építve egy “csoporthoz” való tartozás.”

  Na igen, de ez ellen a felismerésekkel tehetünk.Valamint meddig terjed ez a hozzátartozás érzés? A globalistáknak ez előny-e?
  Erre rájátszhatnak és így manipulálhatnak, na de meddig?
  Ha ezt a hozzátartozás „érzést” kitoljuk egész nagyra, akkor ki lesz az ellenség? Az űrlények?

  Itt nem csak a racionális okokról van szó( hogy boldogulunk egy csoport segítségével, annak tagjaként kölcsönös előnyökkel), hanem az érzésre mely különféle tettekre sarkal minket.

  A globalizáció és nemzetállamok fogalma veszélyes vizek, mert az egyensúly megtalálása tűnik lehetetlennek jelen pillanatban.
  A szegregáció bizonyos feltételek mellett feltétlenül szükséges, utána meg feltétlenül szükségtelen, egyenesen káros.

  Ezért nem lehet Európa egységes, mert a vezetői sincsenek alapdolgokkal tisztában. Orbán katonásdit játszik és minden nyilatkozatával ellenségképet generál(migránsügyben oké, sok más esetben öngól). Az eu vezetői meg egységes politikákról beszélnek(direkt lerántva Európát a gödörbe).
  A helyzet komikus, mert egyre erősebb szeparálódás lesz szükséges az életben maradáshoz, azonban határai az „ember embernek a farkasa” szintig is lecsúszhatnak.

  Mikor az ember ezeket hallja beszélni, olyan érzése van mint amikor ovisok próbálnak ravaszkodni a homokozóban, de céljuk csakis a lapát megszerzése lehet. Persze itt komolyabb kommunikációs trükkök vannak, de akkor is sajnálatos ez a „jól” felfogott „önérdek”, azonkívül öngyilkos is. Hiszen az önérdek és közérdek egy kéne, hogy legyen. Az emberi alaptermészet meg evolválódhat is, mint ahogy idáig is azt tette. A felismerések tudatosodhatnak, hiszen mégse vagyunk állatok. Vagy mégis?!
  Tudom, naivitás
  .
  A nemzetállamok úgy fognak eltűnni a süllyesztőben, hogy így még nem jártunk. A történelem nem ismétli önmagát a végtelenségig, csak sokáig. Ez a változás eltörli magát a fogalmat is. Valamiféle csoportok lehetnek, de tudásalap nélkül csak mendemondák maradnak fent. Ez törvényszerű volt idáig, azonban a globalizáció egységtelenítése(ez látszólagossága ellenére nem ellentmondás) révén a folyamat olyan nagyságrendűvé vált, hogy könnyen kampec lehet.

 167. 172 Gyágya Szláva
  Én nem tudom, egyenrangú-e az élet idegen nyelvi közegben, mint a saját anyanyelviben.
  Elvileg én is beszélek három idegen nyelvet, van amelyiket felsőfokon, de annyit tökéletesen érzek, hogy idegen nyelvi közegben mindig kiszolgáltatott maradok az anyanyelviekkel szemben, saját anyanyelvén olyan finom nüanszokat tud alkalmazni a beszélő, hogy az idegen képtelen követni, míg saját anyanyelvén úgy játszik az ember, mint egy virtuóz a hangszerén. És ez egy bensőséges érzést ad, főleg idegen közegből hazatérve.
  Idegenben mindig az az érzésem, az információk egy részéről lemaradok, és ez kellemetlen.
  Persze ha a környezetben mindenki hasonló cipőben jár, akkor nem ez a helyzet, viszont mindenki kénytelen a mondanivalóját olyan egyszerűre redukálni, amiben elveszik a nyelv szépsége és kifejezésgazdagsága. Szerintem ez köti a leginkább az embereket anyanyelvi kultúrájukhoz.

 168. 178.

  Ne felejtsük a második világháború úgy indult, hogy Németország és a Szovjetúnió szövetségesek voltak.
  Szovjetek megtámadták Finnországot a világ tétlenül nézte.
  Szovjetek bekebelezték a balti országokat, a világ tétlenül nézte.
  Szovjetek megtámadták Lengyelországot, a világ tétlenül nézte. Lengyelország szövetségesei sosem léptek fel a szovjetek ellen.
  Valóban, arra ment ki a diplomáciai játék, hogy a németeket szovjeteket egymásnak ugrasszák.

 169. 172:
  Jó mosolyogtam ezen: „if you know what I mean” Ugyanis ezt magyarul sose hallod, de nemzetközi angol környezetben ezt hozzábiggyesztik minden második mondat végére. Ezzel is bizonyítva azt, amit hubab 179. alatt írt.

 170. A NATO négy „erős” zászlóaljat fog állomásoztatni rotációs rendszerben Lengyelországban és a balti államokban, válaszul az ukrajnai orosz beavatkozásra – jelentette be Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára hétfőn Brüsszelben.
  A többnemzetiségű erők felállítása „világos üzenetet fog küldeni, hogy a NATO kész megvédeni a szövetségesek mindegyikét” – szögezte le sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg.
  http://kitekinto.hu/europa/2016/06/13/igy_ersit_a_nato_keleten/

 171. 183:
  Miért tartod fontosnak ezt a hazug NATO propagandát becsatolni?

 172. 183: „a NATO kész megvédeni a szövetségesek mindegyikét”
  Ez kb. egy ezred. Az egész orosz haderő ellen. 😀

  Jó, tudom, nem a méret a lényeg. 🙂
  Ha ezeket megtámadja az orosz hadsereg, az háború.
  De ha orosz focihuligánok verik őket agyon, az minek számít? 😉

 173. 185:
  A Szputnyik szerint a Lengyelországban felsorakozott NATO erőket háború kitörés esetén 6 perc alatt tudják az oroszok felszámolni.

 174. 184: Propaganda ide v. oda, de nincs kétségem afelől, hogy a mai bejelentés után a csapattelepítést meg fogja szavazni a NATO közgyűlése, és ezzel akár milyen csekély is stratégiai értelemben a 4 zászlóalj, igen csak idegesíteni fogja az Orosz Föderáció vezetését. Továbbra is a NATO – Orosz Föderáció közötti ’97 -es szerződés megsértésével vádolva a NATO -t, és az USA -t is. Arról sincsenek kétségeim, hogy ez az eddig bejelentett (a csapattelepítést ötletének átgondolásának kieszközölésének szándékával…) orosz nyugati irányú csapaterősítések, új bázisok építésén túl, további ezeknél erőteljesebb orosz válaszlépések is várhatóak. És akkor ebben még nincsenek benne az USA európai ABM bázisainak kiépítésére történő egyéb orosz stratégiai szintű ellenlépések.
  Mert itt az oroszok elleni relációban nem a kvázi semmi erőt kifejteni nem tudó 4 zászlóalj a lényeg, hanem maga a csapatok telepítésének ténye. Oroszok ingerlésére kiváló lépés, amennyiben pedig az USA, globális elit, stb., tényleg atomháborúra készülnek, akkor felesleges is nagyobb erő telepítése, pont elég az ellenfél idegesítése, és sokkal nagyobb méretű erőinek áttelepítésével azok lekötése. Stratégia sakkjátszma zajlik a szemünk előtt, és Európa a sakktábla.

  Csak ezért osztottam meg, semmi másért. Jobb hírforrásban du. még idehaza nem jelent meg a hír. Mindenki a foci EB történéseivel, továbbá az orlandói mészárlással, és az esetleges Daesh (ISIS) kapcsolattal van elfoglalva, miközben a stratégiai gépezet mindkét oldalon robog gőzerővel tovább…!

 175. 187:
  Az orosz válasz már megszületett. 6 perc alatt el tudják söpörni.

 176. „Pont fordítva, a globalizáció fog felsülni, amikor mindenki számára világossá válik, hogy globalizáció csak az 1 százaléknak előnyös. ”

  Nem, a globalizáció mindenkinek előnyös, csak nyilván azoknak akik a zászlóvivői gazdaságilag, jóval előnyösebb. Ha a globális gazdaság nem robbant volna fel, akkor mi még a kis trabantjainkkal csüsszögnénk, mert a hidegháborút is a kooperációs előny nyerte meg, pedig akkor még csak gyerekcipőben járt.

  Soha nem volt ilyen magas a föld átlagos életszínvonala mint most.

 177. 189:
  Ritka nagy demagóg vagy.

  Aki akkoriban a Trabantjával csüsszögött, az ma hajléktalan és kukázásból él.

  Ha te 900.000-at keresel, én pedig 100.000-at, akkor kettőnk átlag jövedelme 500.000. Ez soha nem látott 600.000-ra emelkedik, mégpedig úgy, hogy én 50.000 segélyt kapok, neked pedig a jövedelmed 1.150.000-re nő. – Pontosan ez történik manapság. Magyarul hülyeséget hirdetsz.

 178. 189.
  „a globalizáció mindenkinek előnyös… soha nem volt ilyen magas a föld átlagos életszínvonala mint most”

  Lukács Róbert, túlnépesedéssel, élelmiszer- és adósságválsággal, energiaválsággal, folyamatos háborúkkal és háborús fenyegetettséggel, globális felmelegedéssel, súlyos nukleáris- és környezetszennyezéssel, menekültválsággal, a társadalom morális válságával, és sok egyébbel ne is foglalkozz.

 179. 189: „globalizáció mindenkinek előnyös”

  Ezt magyarázd el annak a néger rabszolgának, aki pl. a ritkaföldfémeket túrja ki a földből valahol Afrikában…

  Látásmódod kissé egysíkú… Kb. ‘Ez a világ a létező világok legjobbika.’ Leibniz után szabadon.

 180. 189

  Írod:
  A globalizáció mindenkinek előnyös, az életszínvonal még sosem volt olyan magas a földön, mint most.

  Az anyagi javakhoz való hozzáférést illetően igazad van. Olyan harmadik világbeli országokban, ahol 40 éve még a bivalyos szekérrel fuvaroztak, szántottak. Traktorok százezrei dolgoznak a földeken, személyautók milliói futnak a jól kiépített utakon, stb.

  Ennek ellenére, az emberek nem lettek boldogabbak, sőt, sokkal frusztráltabb életvitelbe hajszolja őket a szerzés vágy, a reklámok gerjesztette állandó kielégületlenség. A kifizetetlen hitelek, a kívülről gerjesztett kisebbségi komplexus

  A mostanában elterjedt globalizált fogyasztói társadalom, nem a boldogság otthona.
  El kell telni egy kis időnek, amíg rájönnek a népek, hogy a javaknak az embert kell szolgálni, és nem fordítva, felesleges javakért való szolgálat közben, belenyomorodni a feszültségbe.

 181. Előre be nem jelentett harckészültség-ellenőrzés kezdődött az orosz fegyveres erőknél – jelentette be kedden Szergej Sojgu védelmi miniszter.
  Az ellenőrzést, amely kedd reggeltől június 22-éig tart, Vlagyimir Putyin elnök, a fegyveres erők főparancsnoka rendelte el. Az eljárás során a harc- és mozgósítási képességet vizsgálják több hadfelszerelés-raktárbázison, valamint egyes katonai irányító szerveknél.
  http://mno.hu/kulfold/mocorognak-az-orosz-fegyveres-erok-1347120

  Ez még nem a 4 zászlóaljra adott reakció, az később jön. Ez az Anakonda 2016 NATO hadgyakorlatra adott válaszlépés.

  A lényeg pedig ez a momentum: „A csapatok felkészültsége mellett különös hangsúlyt kap a tartalékos alakulatok állapota, valamint az Oroszországi Föderáció alanyainak hatalmi szerveivel való együttműködés. „Külön figyelem irányul az operatív állomány munkaszervezésére a hadsereg bevetésének tervezésében különböző természetű válsághelyzetek esetén” – mondta a miniszter.”

 182. 189. Lukács Róbert

  „Soha nem volt ilyen magas a föld átlagos életszínvonala mint most.”

  Igen, de ezért az átlagért az a pár tucat multimilliárdos a felelős, akiknek az összesített vagyona nagyobb mint a Föld szegényebb 4 milliárd emberéé összesen.

  Nem akarod látni, hogy amíg a felső vékony réteg gazdagszik, addig a középosztály eltűnik az USA-ban is és Európában is.
  Az meg hogy az ázsiai prolinak is van mobiltelefonja, az csak a függőségét, kiszolgáltatottságát növeli.

 183. Most már hogy mindenki lefejelte Lukács Róbertet, ideje lenne az érdemi csevegést folytatni 🙂

 184. 196:
  Addig én csendben fordítom a következő esszét az orosz válasz készülődésről. 🙁

 185. Azt is jó lenne kideríteni, hogy az oroszok valóban ilyen bunkók az EB-n, vagy nagyon ügyesen provokálják őket.
  Olyat is olvastam, hogy Putyin parancsára törték rommá Marseille belvárosát.
  Bár nem értem, hogy Oroszországnak ez miért lenne jó.

 186. 198.
  Egy szurkolót elég könnyű felbosszantani, szerintem a provokáció szándékos, de valószínűleg az oroszoknak se kell kétszer szídni a csapatát, hogy bunyózni kezdjenek.
  Itt ugye nem csak csapat, hanem nemzeti kérdést is csinálnak a dolgokból, és jelenleg elég sokan cibálják az oroszok bajszát.
  Meg ott kicsit keményebbek a srácok, mint itt nyugaton. Volt olyan jégkorong meccs, ahol nem csak a szurkolók, de a komplett orosz csapatok egymásnak estek, pedig azok profi játékosok voltak. Vicces volt látni, hogy 4 másodperc játékidő után mindenki üt mindenkit, kivéve a két kapus, akik egymás mellé korcsolyáztak és onnan nézték beszélgetve a bunyót. Ők idegenlégiósok voltak, a többiek hazaiak. 🙂

 187. 199:

  Szerintem az orosz nemzeti büszkeség – most hogy ők a világ rosszainak kikiáltottak – sokkal jobban dagad.

  Másrészt bizonyos hírek szerint külön képezték az ultráikat a balhéra, és egyfajta visszavágás a részükről a dolog.

  Akárhogy van, mutatja a feszültséget a két „világrend” között.

 188. Dehogy is. Ekkora „szabadság” Oroszországban sose volt. Ennek a kinövése ez a huligán csoportosulás. Már rég volt háború Európában, ez a másik ok. A harmadik ok, a neoliberális társadalom nem tudja kezelni a helyzetet.

 189. Várjuk a következő posztod a témában Tibor bátyám.

  Orosz ultrák: Az egykori Szu területén és még Lengyelországban kb. 15-20 éve az a módi, hogy zömében nem a stadionban, de nem is az utcán balhéznak és bunyóznak egymással a rivális, kvázi paramilitáris jelleggel leírható csoportok, hanem az adott meccs hétvégéjén a kijelölt város melletti mezőn, stb. farkasszemet néz egymással a két fél több százfős csapata, félmeztelenre vetkőznek, és megy a kvázi utcai harc jellegű bunyó.
  Na de külföldön…! Az angolok ellen direkt készültek, valami 2008 -as dolog miatt revansot venni, hogy most aztán megmutatjuk nekik! Meg is mutatták…! De nem hiszem, hogy az orosz illetékes szervek ne tudtak volna erről. Lásd az épp a meccsen lévő orosz sportminiszter első nyilatkozatát.

  Na és ha egy eleve összetartó, egymásért ölni képes csoportosulás, akik félretették az egymás közötti ellentéteket, a közös ellenségre, az angolokra kivetítve a dühüket, és még pár hónapig tarztó (nem intenzív, de alapos…) félkatonai kiképzést is szerveztek maguknak; na azzal egy elkényelmesedett nyugati társadalom nem nagyon tud mit kezdeni. Nyílt titok volt, a marseillei rendőrség pedig eléggé leszerepelt.

 190. Tiborbá, mikor lesz meg Jövőnk vendégposztja?

 191. Szerintem mindenki tud mindent. A nagyhatalmak, kishatalmak, a hírszerzés, tehát mindenki a másikra vár, hogy na már mi lesz. Ugyanis fenntartható fejlődés csak mese, pláne ekkora népességgel, a tört részével igen, azzal van.
  Nem, nem ilyen nukleáris marhasággal, más, magasabb hatékonyságú, nem környezetszennyező témával. A nagy időkig már kevés idő van hátra, felkészülni igen, elsősorban lelkiekben.
  Nagy a tét, de az emberiség történetében volt már ilyen. Volt, hogy majdnem kihaltunk, most épp ezt szeretnénk elkerülni, mert visszalépés nélkül nincs előrelépés, sajna.

 192. 208:
  Túl okosnak és megfontoltnak képzeled az emberiséget, miközben kicsinyes, önző és kegyetlen. De nem a fenntartható fejlődés kellene (ami nincs) hanem a fenntartható egy helyben topogás. Pl. A fehér ember megjelenése előtti indiai törzsek Észak Amerikában.

 193. 208,209
  Namármost azt mondjátok hogy atomháború valószínű nem lesz , mert az elit is tisztában van hogy akkor ők is szinte atombunkerban élnének, így meg luxusban élhetnek még több 100 évig is.

  Nagy konvencionális háború szintén nem lesz mint a VH II-ben hogy évekig mozognak a tankok egymás ellen (USA-orosz)

  Akkor kérdés hogy mi lesz?
  Olyan ez mint egy nagy multicég, közös lónak purhos a háta senkit nem érdekel az olaj, a globális melegedés stb…
  Szerintem az lesz hogy 2018-2020 táján befuccsol az olajpala, felmegy az olaj ára duplájára,triplájára, ezzel az életszínvonal pedig a felére harmadára.Így le lehet csökkenteni az energiaigényét a világnak egy darabig.Sokaknak elmaradnak a wellnesszezések,a fapados kiruccanások stb….
  Én ezt tartom valószínűnek.Az elit akkor is jól él ha pl. 1 kg hús 20000 FT lesz , max. az alsó réteg nyomorog.
  Mi történt 2016-ban eddig? Igazából semmi , az infláció nem lódult meg, az energiaárak globál nem emelkedtek ,tehát az életszínvonal nem süllyedt globálisan.Szerintetek összeomlik 2020-ig minden? Lehet de nem hinném , mert ennek először jelei kell hogy legyenek,nem digitális 1-ből 0-ba váltás lesz.Egy példa: pl.egy gázpalack nem 3800Ft lesz hanem 13, 23800Ft, egy liter üzem anyag nem 360Ft lesz hanem 1360Ft, na majd ha ide jutunk akkor mondhatjuk hogy jön az összeomlás (bár akkor sem feltétlen , mert akkor meg olyan kis energiafogyasztás lesz hogy kitolja az energiaválságot..)
  Szóval kinek mi a véleménye erről?

 194. 209. Tibor bá’

  „Pl. A fehér ember megjelenése előtti indiai törzsek Észak Amerikában. ”

  Én azért a „fehér embert” tovább szűkíteném egy kb 3000 éve terjedőben levő kultúra morális hatásaira.

  Érdemes megnézni hogy a korabeli görög források a középázsiai népek erkölcsét magasabb szintre helyezték még a magukénál is.

 195. 209.

  Tibor bá’

  Abszolút helyes megfogalmazás. Most rengeteg cuccal vesszük körül magunkat, és ráadásul őrült iramban cserélgetjük, amelyekre nincs is igazából lét szükségünk.

 196. 210:

  Nem vagy tisztában a gazdaság, kereskedelem és a mezőgazdaság működésével.

  Nem lesz olyan hogy 20000.- Ft-os hús (jelenlegi árszinthez képest), mivel a hús előállítható 3-4 egység gabonából vagy x egység szénából.

  Tehát ha a hús x akkor a gabona mondjuk x/10 áron kell legyen elérhető. A 2000.- Ft-os gabona szint viszont konkrét éhhalált jelent az emberiség 9/10-ének.
  Ezért mielőtt elérjük a 2000.- Ft-os gabonaárat előtte fellázad az emberiség mondjuk 3/10-e (akik már ettől is éhenhalnának), és mindenhol polgárháború lenne kivéve a leggazdagabb 1/10 részt ami északamerika és európa.

  Most olyan 50.- Ft a gabona kilója (amiből a 400.- Ft-os kenyeret eszed), ha ez csak a duplájára emelkedik akkor is iszonyat gáz van, mert konkrétan aki egy marék rizst evett eddig naponta az a felét tudja csak megenni és éhen hal.

  A gázpalack meg benzin fantazmagóriáidat meg hagyjuk, minden mindennel összefügg, az üzemanyag árváltozás mindenre hat, az energia árváltozás megint mindenre hat. Ezeknek a hatásait kutatók kutatják és abban egyetérthetünk hogy az 500.- Ft-os benzin árszint is már komoly változásokat hoz (párhuzamosan mozgó gázolaj miatt is), mert nem csak az a kérdés hogy te mennyiért tankolsz, hanem az összes piaci szereplő is drágábban szállít emiatt, valamint a mezőgazdaság is nagyságrendileg annyi dieselt éget el amennyi élelmiszer alapanyagot termel.

 197. Csak most olvasom, hogy páratoknál kivágta a biztosítékot, hogy azt mertem írni, hogy soha nem volt még ilyen magas az átlagos életszínvonal a földön, mint most. Pedig írhattam volna azt is, hogy az életszínvonal, átlagos nélkül. Ezek szerint nem tudjátok, hogy a föld fejletlenebb részein milyen viszonyok voltak csak 25 évvel ezelőtt is, és milyen hihetetlen szegénységben éltek emberek. Lehet sírni, és az ellenkezőjét vizionálni, de a gyorsuló tendenciából az is látszik, hogy a globalizáció óhatatlanul magával hozza az életszínvonalak közeledését is egymáshoz!!! 25 éve Kínában még milliók éheztek, ma egy nagyvárosi átlag kínai többet keres mint egy magyar. Ha a globalizáció rákapcsol Afrikában, ott is robbanásszerű lesz a fejlődés.

  „Az ENSZ által készített Millennium Development Goals Report 2015 szerint a mélyszegénységben élő népesség száma az elmúlt 25 év alatt 1,9 milliárdról 836 millió főre csökkent és a legnagyobb javulást az elmúlt 15 évben sikerült elérni.

  A világ minden régiójában mérséklődött a szegénység, de egyes helyeken különösen gyorsan ment a fejlődés, ilyen például Kína és India. Ezzel szemben Fekete-Afrikában a többi régióhoz képest sokkal lassabban megy a felzárkózás.

  Ami pedig az éhezést illeti a világban: az alultáplált népesség aránya a mélyszegénység csökkenésével párhuzamosan mérséklődött. Míg 1990 és 1992 között 23,3 százalék nem jutott elegendő élelmiszerhez, 2014-2016 között ez az arány 12,9 százalék lehet.

 198. 215:

  Remek, egyre nő az életszínvonal.
  Mekkora területre van szükségünk ehhez? Mi a jelen fogyasztásunk ökológiai lábnyoma?
  Meddig tartható ez fent? Meddig fokozható?

  Én azt mondom, hogy nem sokáig. A klíma, fogyasztásukat vesztő tömegek, nyersanyagok elfogyása, föld elszennyezése valahol vissza fog ütni nem sokára.

 199. 215:
  Ez igaz (a többi nem): „a globalizáció óhatatlanul magával hozza az életszínvonalak közeledését is egymáshoz!!!” de nem úgy, hogy a szegény többet keres, hanem úgy, hogy a fejlett világ melósai + a középosztály egyre kevesebbet. U.i. elvitték a termelés javát oda, ahol közel éhbérért dolgozik a melós, vagy gyerek munkát alkalmaznak (Kína, India, Pakisztán, Banglades). Lukács Róbert. Te egészen egyszerűen nyomod a neokon propagandát.

 200. 217:

  Az egykori éhbéres szerelőhelyek kezdenek megdrágulni.
  Ezért mennek kínából indiába pl a multik.

  A népesség növekedése szükségszerűen hozza magával a fogyasztói létszám növekedését, persze a minimum fogyasztás nem sok (éhbér).
  De sok kicsi sokra megy.

  Érdemes volna pár sarokszámot lerakni, pl hogy napi egy tálka rizshez mekkora földterület is kell, lehet számolgatni.

  Piton már linkelte de ide is nagyon igaz:
  http://mno.hu/tudomany/elkepeszto-mennyisegu-fa-tunik-el-evente-a-foldrol-1347806

 201. 215. Lukács Róbert

  „hogy soha nem volt még ilyen magas az átlagos életszínvonal a földön, mint most. ”

  Saját propagandádba gabalyodsz bele.

  Az „átlagot” az a pár tucat multimilliárdos viszi fel, akik elképzelhetelen pénzekez halmoznak fel, miközben a többség életszínvonala a fejlett világban is csökken.

  Az USA-ban például a „valódi” átlag, a giga gazdagok nélkül úgy él, mint a 70-es években…
  És egyre rosszabbul.
  Nézd meg mi történik Detroitban, Chicagoban, de már California is padlón van…
  Nagyjából ez jön Európában is, a „fejlődő” világban meg az USA demokrácia exportjának köszönhetően kőkorszaki állapotok vannak.

  Akkor hol van az a hatalmas jólét?

  Kínában…
  Ott 20 év alatt 700 millió embert hoztak ki az abszolút nyomorból majdnem európai középosztálybeli szintre…
  Ez valódi fejlődés…

 202. 218:
  Ajánld fel elolvasásra azoknak, akik néhány hete kötötték az ember a karóhoz, hogy létezik fenntartható mezőgazdálkodás.

 203. 219: Bocs, ne haragudj, de te gabalyodtál bele a saját mondanivalódba. Itt mást se hallok, csak azt, hogy a gonosz Amerika kizsákmányolja a szegény többieket, meg azt, hogy a globalizáció rossz. Most meg te állítod azt, hogy Amerikának mégsem jó a globalizáció, ellenben a világ szegény fele rengeteget profitált belőle. Valahol ellentmondás van…

 204. 222:

  Megpróbálnál nekem is válaszolni, vagy arra nincs válasz a propagandaszövegedben?

 205. 222. Lukács Róbert
  Ez egy leegyszerűsítő megfogalmazás. Nyilván nem az amerikai átlagemberek zsákmányolják ki a többieket. Inkább részesülnek a zsákmányból, csak egyre kevésbé. Közben egyre inkább kizsákmányolttá válnak otthon is. Mint a hanyatló Római birodalom esetében, csak sokkal gyorsabb ütemben. A vagyon egyre kevesebbek kezében koncentrálódik, azok akarata érvényesül, a cirkusz-kenyér kombóból lassan csak a cirkusz marad, eltűnőben a középosztály, szaporodnak az adós-rabszolgák, csak nem egyértelmű, hogy ki a rabszolga-tartójuk. Megosztják a népességet ezer téma mentén, minden hagyományos értéket megkérdőjeleznek, devianciákat ösztönöznek módszeresen. Nincs már meg az öntudatos polgárság, akik megvédhetnének a barbároktól valami magasztos értékrendet.

  Kína a kereskedelemben ősidők óta jelentős tényező, így kihasználja a globalizáció előnyeit, ha már nem maradhat ki belőle, pedig ez utóbbinak van náluk hagyománya. Egyébként meg hosszan lehet sorolni a problémákat, amik Kínában vannak, és ezek nagyrészét részben a globalizáció okozta.

 206. Gerhard Schröder (volt német kancellár): „Germany should work to mend relations with Russia rather than taunt it by placing troops in Eastern Europe near its borders, especially in light of Germany’s history as Russia’s invader.” – Németországnak kötekedés helyett arra kellene törekedni, hogy javítsák az orosz kapcsolatokat, nem pedig csapatokat küldeni kelet Európába az orosz határhoz, különösen ha megfontoljuk a német történelmet, ami szerint mi támadtuk meg őket.

 207. 224: Amit felvetették egyáltalán nem kapcsolódik az általam modnottakhoz, mégis mire kéne akkor válaszolnom?

  225: Ezt már valahol kitárgyaltuk, és én is felhoztam kezelendő problémának.

 208. Első gondolat az -átlag életszínvonal emelkedéséről, hogy az mindig csak jó dolog lehet. Vannak ugyan vesztesei, de a többségnek jó.
  Tényleg akkora haszon ez az átlagéletszínvonal emelkedés?
  Mikor az európai ember nagyobb számban megjelent Afrikában, a tűzgyújtó szerkezetein, stb. kívül kórokozókat is vitt magával. Egy afrikaitól származó beszámolóba botlottam pár éve, amiben elmondja, hogy a vadállomány 2/3-a elpusztult a fehérek által behurcolt kórokozók miatt. Millió számra hullottak a vadak az afrikai kontinensen. Igaz, picit, de megnőtt az életszínvonal is.
  Akkor ott van a négerek elhurcolása rabszolgának történet.
  A gazdáik ugyan megfosztották a szabad mozgástól őket, de cserébe, növekvő életszínvonalon élhettek az elkövetkező évszázadokban.
  Indiánok, magasabb életszínvonalon élhetnek.
  Csak azt akarom mondani, a fontosabb mutató az, hogy milyen az ember komfort érzete. Nyugodt, stabil, békés környezet übereli az életszínvonal emelkedést.

 209. 227:

  Egyszerűbben: Neked mi a véleményed a fenntarthatóságáról a jelen fejlődésnek.

 210. 229. Nem fenntartható természetesen a jelenlegi ütem, én úgy látom (tudom tele vagyok hülye saját elméletekkel) hogy az emberiség egy gradációs ciklus csúcsához közeledik (aki esetleg nem ismeri a szót, a gradációs ciklusok nagyon sok állatfajnál megfigyelhetők, azt jelenti, hogy túlszaporodnak, több lesz belőlük, mint amit a táplálékmennyiség, vagy az élőhely mérete indokol. A csúcson legtöbbször látványosan összeomlik a populáció, vagy mert kevés lesz az addig bőséges étel, vagy felüti fejét egy betegség, ami a túl sűrű egyedszám miatt viharként söpör végig az állományon. Aztán ismét felépül a populáció, amíg megint nem jön valami rendhagyó bőség ami ismét anomáliát okoz ). Na én az embernél is ezt érzem, túl sokan vagyunk, és szerintem jönni fog valami vírus, ami végigsöpör a világon és letarol minket, vagy ha szerencsénk van, akkor csak annyira elcsesszük az egész földet, mint mi itt magunkat Európában, hogy a valós értékek helyett marhaságokat érzünk az élet értelmének, és magunktól lemondva a szaporodásról helyrebillentjük az egyensúlyt.

 211. 230:

  Nos akkor azt hiszem kekeckedhetünk egymással oda vissza, de a lényeget mindketten látjuk.

  Ugyanez igaz az életszínvonal vitára is, mert igazából mindegy hogy a legnagyobb-e most a világon, átlagosan vagy akárhogy mérve.

 212. 230. Lukács Róbert

  „Na én az embernél is ezt érzem, túl sokan vagyunk, és szerintem jönni fog valami vírus, ami végigsöpör a világon és letarol minket,”

  Hibás.

  Nem a 7,5 milliárd a sok, hanem az az 500 millió, amelyik többet fogyaszt, pazarol és szennyez, mint a többi összesen.
  Meg az a pár száz család, aki döntéshozói pozícióból alakítja a világot, töröl el iparágakat és indít fejlődésnek régiókat, áldoz be kontineseket.

  Nem kellene a felelősséget szétkenni azokra is, akik nem tehetnek a kialakult helyzetről.

  Ha már minden nemzettől el van várva, hogy „nézzen szembe” történelmi felelősségével, akkor egyes csoportok is megtehetnék, hogy szembenézzenek saját döntéseik ereményeivel.

 213. 232. Attila (PV)
  Azért te is leegyszerűsíted a dolgot. Nyilvánvaló, hogy a kialakult helyzetért az elit a felelős, de ez nem változtat azon a tényen, hogy az emberiség összességében azon az úton halad, hogy túlnője a korlátait.
  És ez esetben nem azért vannak milliárdok pusztulásra ítélve, mert bűnösök, mert rossz döntéseket hoztak a maguk korlátai között, hanem azért, mert összeomlik a rendszer fenntartóképessége.
  Igaz, az elit tehetett volna ellene idejében, de az nem szolgálta akkori gazdasági érdekeit. Ha azt az 500 milliót kivonnád az egyenlegből, attól a maradék még ugyanúgy becsődölne, főleg, hogy nem lenne a háttérben az a gépezet, amit ez működtetett az élelmiszertermelés magas szintjéhez. Mert azért ez is főleg ehhez az 500 millióhoz köthető..
  És ha az emberiség élelmiszertermelő potenciálja a határaihoz közeledik, ez nem az elit túlfogyasztásának a következménye, hiszen az ő birtokukban lévő gazdasági potenciál nagy része nem az élelmiszertermelői struktúra része, hanem inkább mérhetetlen beruházási javak a gazdaság minden területén. Ha azt felszabadítanánk, ez már nem sokkal tudná növelni a föld élelmiszertermelő kapacitását, mert az korlátos a természeti feltételek miatt. Ezt semmiféle trükkel nem lehet egy határon túl megerőszakolni.
  De legyen igazad, derüljön ki, hogy most még fenntartható a világ népessége egy kis nadrágmeghúzással, amit kétlek. De teljen el x évtized, és a helyzet még rosszabb lesz, még több ember még kevesebb termőfölddel.
  A csattanás elkerülhetetlen…

 214. 230 Lukács Róbert

  Nem kell táplálékhiányra, vagy járványos betegségre gondolni. Túlszaporodás esetén az egyedre jutó élőhely annyira beszűkül, hogy durva agresszivitás lép fel.
  Egérkísérlet: Prima terrárium, jó klíma, korlátlan eleség. populáció létszáma folyamatosan nőtt, az élettér beszűküléséig. Végül egymást legyilkolták, az élettérért.
  Gondolhatjuk saját magunkról, nade azért csak okosabbak vagyunk mint az egerek! Igen az értelmesebbje okosabb, de a többség leragadt az ösztönlény állapotban.

 215. 233 hubab

  ” Ha azt az 500 milliót kivonnád az egyenlegből, attól a maradék még ugyanúgy becsődölne…”

  Nem hiszem.
  Az elosztás mesterségesen torz és pazarló.
  Az 500 millió számára megtermelt élelmiszer 5/9 része a szemétbe kerül. Ráadásul egészségtelenül 2-3 szorosát eszik mint amennyire szükségük van. Hatalma energiákat köt le a gyógyszeripar, ami gyógyítja a túlsúlyos népességet.
  A másik az, hogy a termőterület túlnyomó részén luxus cuccokat termelünk, mint biodízelt, kávét, kakaót, déligyümölcsöt, szőlőt, amit ha felszabadítunk akkor rengeteg hasznos termőterület lenne ami akár kézműves módszerekkel is művelhető lenne.

  Abban igazad van, hogy az átszervezés macerás lenne de ha lenne rá 2-3 év, akkor talán megoldható.

 216. 234. bogozy

  ” Igen az értelmesebbje okosabb, ”

  Viszont ő a felelős a helyzet kialakulásáért, a fokozódó termelésért, a környezetszennyezésért, satöbbi.

  Ha az „ösztönlényeken” múlna, prímán eltúrogatnák a földet, időnként beverve egymás fejét… de nem taszítamák az emberiséget a kihalás felé.

 217. 235:

  Ezeken mindig elmondod, és mindig leírják neked az alábbiakat:

  Ha nem lenne a jelenlegi felső 500 millió akkor lenne helyette egy másik 500 millió és mivel az emberi természet olyan amilyen ezért az hasonlóan viselkedne mint a jelenlegi.

  Másrészt, azokon a földeken ahol szőlő és tsai nőnek nem tudsz gabonát termelni. Akkor sem ha egyébként lukszus. 🙂

  Harmadszor azért eszünk 2-3-szor annyit, mert egy megtehetjük, kettő a nyomelem és vitamin szükséglethez kell a 2-3 szoros mennyiség, mert minőségi éhezésbe megy át lassan az egész világ. Három senki nem akar kézművesként keccsölni a földeken, gondolom te sem, de fotelből azért jól hangzik hogy hogyan kéne csinálni.

 218. 237.
  Pontosan így van.
  Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden ember végtelenségig önző, gátlástalan és hatalomvágyó, de pusztán statisztikai alapon bizonyára van egy elég jól meghatározható százaléka a népességnek, amelyik ilyen, mint ahogy van olyan része is, amely igen önfeláldozó, morális érzékkel rendelkező, és együttműködő, közösségi lény.
  És akik ma a prímet viszik, az csak egy töredéke a társadalom azon részének, akik pontosan ugyanilyen beállítottságúak, csak nekik a jelen leosztásban nem jutott labda, de pusztán arra várnak, hogy a birtokon belül lévők közül valaki kiessen, és máris nyomulhassanak be a helyébe, mielőtt más teszi ezt.
  És borítékolni lehet, hogy az űrt pontosan ugyanolyan mentalitású emberek fogják betölteni, mint az előző gárda, mert ott vannak a megtévesztés és a mimikri legnagyobb mesterei, akik bármilyen álruhába be tudnak öltözni, hogy elérjék céljukat.

 219. Ide teszem…:

  Szíriai háború – Dr. Daniele Ganser

 220. 240:
  Köszönjük Piton. Ezt persze tudtuk, de így összeszedve jó hallani.

 221. Nincs mit Tibor bá!

  Nos, mi is az a NATO Schengen-ötlet (terv)…:

  Irigyli az orosz haderő saját hazáján belüli mozgásszabadságát Ben Hodges, az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka, aki ezért „katonai Schengen-zóna” kialakítását szorgalmazza a NATO-tagállamok között, amellyel gyorsabban telepíthetnének – elsősorban nyugati – megerősítő erőket a szövetség keleti szárnyára. Az észak-atlanti közösség az elmúlt napokban érezhetően fokozta a kommunikációs tevékenységét a kérdésben, mely először tavaly ősszel vetődött fel a nyilvánosság előtt, miután odahaza Washingtonban az amerikai tábornok kritizálta a katonai határátlépéssel kapcsolatos eljárások lassúságát, és Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy „szükségünk van egy Schengen-zónára az amerikai tankok számára”.
  http://mno.hu/kulfold/schengen-zona-amerikai-tankoknak-1348379

 222. Tibor bá’: Ezen meg mi nem tetszett, hogy moderálta? Szerintem informatív adatokat osztottam meg, ami ugyan nem passzol az itt kialakult világképbe, viszont igaz.
  Tibor bá’:
  Éppen az a baj, hogy nem igaz. Süket propaganda.

 223. Lukács Róbert!

  „A mainstream média nyilván abból a forrásból dolgozik amit kap, ezért akár hamis is lehet, de a megbízhatósága ezerszerese a konteovilágnak amikből itt sokan merítenek.”

  Ez statisztikai adat, tanulmány, esszé vagy megérzés?
  Az értelmes emberek egyébként bármit olvashatnak, mert attól még értelmesek maradnak és képesek némi agyi tevékenységet folytatni de nem meglepő módon a hülyék esetében is hasonló a helyzet: bármit olvashatnak, hülyék maradnak.
  Hogy a mainstream vagy az alternatív hazudik-e nagyobbat, pardon, „téved nagyobbat”-at akartam írni: Te ezt biztosan tudod?

  Semmiféle korfát nem hasonlítottam össze, a demográfiai mutatóknál a korfa csak egy adat a sok közül. Amire utalok, annak Zbigniew Brzezinski (talán nem kell bemutatnom az urat) a legújabb könyvében (Stratégiai vízió – Amerika és a globális hatalom válsága címmel jelent meg magyarul is) egy egész fejezetet szentel – ha kamu amit ír, akkor Brzezinksi kamuzik, én csak a századik bolond vagyok, akit csinált.

  Az orosz gyémántbányák nincsenek megnyitva, a kitermelés minimális, nem véletlenül. Ugyanúgy, ahogy rengeteg egyéb ásványkincs és nyersanyag felett csücsülnek, amihez még hozzá sem nyúltak. Jön a mese, hogy nincs technológia, nincs pénz rá, de nem ez a valódi oka a dolognak. Jelenleg a fizikai arany és ezüst betárazása zajlik ezerrel oroszhonban és Kínában, ez pedig a jelenlegi globális valutarendszer átalakulásának a jele.

 224. Viktor Silin, az ENSZ Világűrbizottsága orosz delegációjának vezetője az Izvesztyija napilapnak nyilatkozva azt mondta, nyilvánosan elérhetővé fogják tenni az amerikai katonai műholdakról ismert információkat, és ezzel létrehoznak egy ahhoz hasonló nyilvános adatbázist, mint amit az Egyesült Államok maga is működtet. Az új orosz platform az amerikai NORAD több mint 45 ezer nyomon követett objektum adatait tartalmazó katalógusának megfelelője lesz. A nem-katonai felhasználású műholdak és egyéb űrobjektumok mellett azonban az orosz adatbázis tartalmazni fogja azon objektumok adatait is, melyeket az amerikai űrparancsnokság nem hoz nyilvánosságra.

  A NORAD katalógusában nem szerepelnek az Egyesült Államok és szövetségeseinek – többek között Franciaország Németország, Izrael és Japán – katonai műholdjai, ellenben az általuk ismert orosz műholdakra vonatkozó adatokat nyilvánosan kezelik. Moszkva most azt tervezi, hogy létrehoz egy nyilvános adatbázist, ami minden ország számára elérhető lesz, és tartalmazni fogja az amerikai katonai műholdakra vonatkozó adatokat, amit így bármely ország saját belátása szerint használhat.

  A forrás szerint az ENSZ bizottság ülésén elhangzó orosz terveket Kína is támogatta, az Egyesült Államok pedig ellenezte. Silin azt mondta, az USA mindeddig kínosan ügyelt arra, hogy megtartsa monopolhelyzetét az űrbéli forgalom ellenőrzése terén, amit azzal ért el, hogy az általa használt katonai eszközök adatai ismeretlenek voltak más országok számára. Ezt a monopolhelyzetet fogják az oroszok elvenni az Egyesült Államoktól, ezért az amerikai katonai műholdak adatai a jövőben minden kis ország számára is elérhetőek lesznek.

 225. 237. elfmage

  „Másrészt, azokon a földeken ahol szőlő és tsai nőnek nem tudsz gabonát termelni. Akkor sem ha egyébként lukszus.”

  Ez csak a hegyvidéken termelt szőlőre igaz.
  A vulkáni talajon minden megnől, és ott ahol a kávé meg a tea szintén sokminden.

  Afrikában pont azért van éhínség, mert minden talpalattnyi helyen A fejlett világnak termelik a kávét meg a csokit, a helyi parasztokat meg elzavarták, és még ők a hunyók, hogy segélyekből élnek….

 226. 247:

  Kiragadtál egy részletet? 🙂
  A többi már nem érdekes, mert esetleg igaz vagy nem tudod vitatni? 😀

  Nos, lehet.
  Azért ha a kávét drágábban lehet eladni mint a helyén termelt búzát akkor nem igaz hogy eladja a kávét vesz búzát és a maradék pénzből még mást is tud venni?

  Az emberiség így működik, így működött ezer éve is. Néha ez meg az elzavarja a harmadikat (sokszor meg is öli nehogy visszajöjjön a rokonsággal), és használja a javait.

  Megkérdezhetem, hogy te azért iszol kávét vagy netalán eszel csokit?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük