Olyat húz Amerika Ukrajnában, ami több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot

Az ukrán légvédelem új szintre emelheti az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszerek alkalmazását, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják – tudósított a The Washington Post.

A múlt hónap végén Washington engedélyezte Ukrajnának, hogy az Egyesült Államok által biztosított fegyvereket, ha korlátozottan is, de oroszországi (belgorodi) katonai célpontok ellen is használhatja.

Mindeközben az Amerikai Egyesült Államok nemrégiben úgy döntött, hogy minden, más nemzet által megrendelt Patriot egységet Ukrajnának szállít mindaddig, amíg teljesen fel nem fegyverzi Kijev légvédelmét.

Charlie Dietz őrnagy, a Pentagon szóvivője ezzel kapcsolatban kijelentette:

Kijevnek engedélyezték, hogy az Egyesült Államok által szállított légvédelmi rendszereket használja arra, hogy az orosz repülőgépeket leszedje az égről, még akkor is, ha azok orosz légtérben vannak.

Ez a döntés kifejezetten azért lenne fontos Ukrajna számára, mert Oroszország az UMPK kitek fejlesztésével képessé vált arra, hogy vadászbombázói a frontvonaltól 60-70 kilométerre (sokszor még orosz felségterületről) indítsák útnak többtonnás halálos terhüket.

A Washington Post beszámolója szerint egy magas rangú washingtoni kormányzati tisztviselő ezzel kapcsolatban megjegyezte:

Soha nem volt korlátozás arra vonatkozóan, hogy az amerikai légvédelmi rendszereket ne használhatnák orosz területen repülő orosz repülőgépek lelövésére.

Az amerikai újság szerint az egyik különösen figyelemre méltó eset januárban történt, amikor Patriot légvédelmi rakétarendszer segítségével sikerült lelőniük egy orosz Berijev A-50-es légtérellenőrző repülőgépet az Azovi-tenger felett.

Valójában erre az állításra semmi bizonyíték nincs, megbízható orosz források szerint a saját légvédelmük okozta a repülőgépek vesztét, ráadásul a találat kívül esik a Patriotok hatótávolságán. Hasonlóan az orosz légierő 2023 májusában orosz területen elszenvedett súlyos veszteségét is a Berlin által átadott PAC-2 okozta.

Ukrajna lényegében még egyszer sem használta bizonyítottam az Egyesült Államoktól kapott légvédelmi eszközöket Oroszország légterében, amely így inkább Charlie Dietz őrnagy állítását támasztja alá, és az engedély valószínűleg csak az elmúlt hónapban került kiadásra.

(Portfolio)

3 gondolat erről: „Olyat húz Amerika Ukrajnában, ami több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot

 1. Kiváló lehetőség, hogy az oroszok mondjuk a Hezbollahot korszerű, mi djuk S 400 As légvédelemmel lássák el.
  Természetesen Irán és É Korea fegyerigényeit is érdemes megvizsgálni az oroszoknak.

 2. Fényhozó Kerub,

  És Kubáét is….

 3. Orbánfőni, állítólag Kijevben van, ma.

  Hátha sikerül kedvezően megtárgyalni az eredetileg magyar települések ill. a benne élők sorsát, jogait, nyelvhasználatát is.
  Továbbá a hadirokkantak és özvegyek szociális járadékát is.

  Remélhetőleg ezek a lépések megenyhítik a háborúpártiak megkeményedett szivét és csepegtetnek a kijáró EU- s kajcárokból valamit.

  Az EU tagsága Ukrajnának végül is, nem lenne baj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük