(MV-138) Balfasz vagyok

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

A szavazás eredménye: Balfasz = 60 %, Jobbfasz = 10 %. Mindegy = 30 %. Ez kb. sdjthető volt.

Néhány napja volt a balkezesek világnapja, amin úgy meglepődtem, hogy egyből írásra inspirált. Menten felvetődött bennem a gondolat, hogy vajon van-e a balfaszoknak világnapja, mert egyszer szeretném már magamat is ünnepelni. 😀 Na, majd kiderül.

Tizenöt éves koromban csináltatta apám az első öltönyömet, természetesen saját készítésű kártolt gyapjúszövetből, ami öltönyre nagyon nem volt alkalmas, de „ingyen” volt. A fésűsgyapjúval szemben a kártolt nem csak olcsóbb volt, de sokkal jobban kopott, viszont kisiparilag csak ezt lehetett előállítani. Mindegy, ma ebből vétek lenne öltönyt csináltatni, mert a munkadíj ötszöröse az anyagdíjnak, de akkoriban ez fordítva volt. Apám tehát elvitt szabó barátjához, Peigl Gyulához, valahol a Nagykörúton azzal, hogy „Gyulám, csinálj a fiúnak egy öltönyt, két nadrággal, mert a nadrág gyorsabban kopik, mint a zakó”. Gyula bátyám nekiállt méretet venni rólam. Egy mérőszalaggal körbejárt és hangosan számokat mondott be, amit apám leírt egy nagy könyvbe. A vége felé Gyula bátyám leguggolt elém és azt kérdezte „melyik oldalon hordod?” Fogalmam se volt, hogy mit akar tudni, ezért visszakérdeztem, MIT? – Hogy-hogy mit? Hát a pöcsödet. – Eddig fogalmam se volt, hogy a pöcsömet „hordani” kell, mint egy kardot, így aztán meglehetősen bambán néztem rá. A rutinos szabó tovább nem is érdeklődött, hanem a centi végét felnyomta a két lábam közé az ütköző pontig és megszólalt: kilencvennyolc (ami apámnak szólt) baloldalt, mint minden rendes ember (ez pedig nekem). Villámcsapásként ért a felismerés. Ezért mondják, hogy balfasz, mert a „rendes” emberek baloldalon „hordják” Hát persze, középen lóg, bele kell süllyeszteni valamelyik nadrágszárba, és a „hordás” szárát 2-3 centivel túl kell méretezni, és neki mint szabónak feltétlenül tudni kell, hol „hordom”. Az viszont nem hagyott nyugodni, ha jobb kezes vagyok, akkor miért vagyok balfasz? Sőt, minden egyes jobbkezes egyúttal balfasz is. De miért? Kíváncsiságból, csak próbaként átraktam a jobboldalra és láss csodát, tényleg kényelmetlen volt a dolog. Gyerünk vissza a baloldalra. Fogok én ebből problémát kreálni!

Negyven éves koromig számtalan öltönyt csináltattam magamnak, nem mert nem volt konfekció, de mert az igényesebb emberek csináltatták, meg aztán a polgári világban mindenkinek volt egy szabója és egy cipésze, akik testreszabott termékeket hoztak létre. A szabónak az adataim bent voltak egy nagy könyvben, csak felütötte. A cipészemnek külön kaptafája volt az én lábamhoz, még a nevem is rá volt írva tintaceruzával és bár ballábbal lehet felkelni a két kaptafa tökéletes tükörképe volt egymásnak. Nade, hol vannak ezek már. A jó öreg Peigl halála után az egyik (volt) katonatársamhoz jártam, aki történetesen szabó volt. Amikor a tűt és az ollót átadta egyetlen fiának, az fogta magát és nyugatra távozott, nekem meg már nincs igényem csináltatott öltönyre (néhány öltönyöm enyhén megkopva a szekrény mélyén lapul) mert az hipermárketekben kapható, kötött gatyákat hordom 1200 forintért darabját, és iparkodom elfelejteni, hogy felírat (díszítés?)  nélküli nadrág még véletlenségből se lóg a fogasokon. Ezeknek persze nincs élük, de ki a fenét érdekeli ez ma már. Az elegancia kiment a divatból. Én jártam jól! Mire elment a kedvem attól, hogy minden reggel a skatulyából húzzanak ki, már nincs is rá többé szükség. Méltányolom a sorstól ezt az előzékenységet. 😀 Hülye, aki azt állítja, hogy egy öregember semminek se tud örülni!    

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

24 gondolat erről: „(MV-138) Balfasz vagyok

 1. Nem tudom, ki hogy van vele de én leszarom nem is figyelem melyik oldalra rakom a farkam. Sőt meg merem kockáztatni, hogy az összes dadrágomban éppenhogy középen van kópé. Forrónacit meghagyom másoknak. Olyan nadrágot eleve meg se veszek, amiben a dolgom látható vagy észlelhető.Aki tudja mit akar az egyébként előbb utóbb megtalálja honnan vegye ki és azt is hogyan. Akkor meg minek szarakodjak azon hogy most jobb vagy bal? Amúgy is középen érzi jól magát a szarházi 😀 Sőt mindemellett szerencsém is van mert sokakkal ellentéteben a nyugalmi- és a bevetésre kész állapot közötti eltérés jelentős. Egy volt csajom monta hogy volt olyan pasija akinek alapállapotban akkora volt mint egy ló, de amikor működésbe hozta az eltérés nem volt akkora. Most akkor mi a fasz van? 😀

 2. Hm. Pasiposzt.De azért is belekotyogok 😀 Igazából mióta először láttam hogy mitek van(hímnemű egyedeknek) 3-4 éves koromban kb, az volt az első gondolatom, hogy ez elég kényelmetlen egy kis dolog lehet 😀 Azaz az első gondolatom az volt hogy ez valami betegség, de aztán elmagyarázták hogy nem, a Balázska FIÚ (és azonnal kiabáljak, ha megint meg akarná mutatni 🙂
  Mindenesetre saját használatra nekem nem kéne, és fogalmam sincs hol hordanám, talán leukoplaszttal hátraragasztanám valahová, hogy ne kamillázzon ide oda. A bicajozást sem tudnám elképzelni vele..
  Szerintem nőnek lenni jobb 😛 (ebből a szempontból.)

 3. Ejj Dorka, látszik, hogy neked ilyen nincs 😀

  Ha „normális” alsót hord valaki, nincs ide-oda kamillázás, azt meg nem tudom honnan gondolod, hogy biciklizésnél bármi probléma lenne vele? 🙂

  „minden egyes jobbkezes egyúttal balfasz is. De miért?”

  A válasz azt hiszem kézenfekvő 😀

 4. Én úgy tanultam az öregektől, gondolom háborús emlékek alapján: csatnak, kardnak, f…nak baloldalt a helye.

 5. 2:
  Dorka, te soviniszta vagy. Hát ide figyelj! Sokkal inkább hordok egy hozzámnőtt 5-6 centis pöcst, mint két darab, darabonként másfélliteres tőgyet. Na, ezek aztán tényleg limbálóznak. De ha lekötöd a súlyt akkor is cipelned kell. Ha választhatnék, újból fiúnak születnék. Mindenféle szempontból. Ja, és nem nősülnék. A kurvák sokkal olcsóbbak. 😀

  4:
  Bizony-bizony. „rendes” ember ott hordja.

 6. Hát igaz igaz, a cicidologgal betaláltál. Ebben a melegben szívesen el is felejteném őket.Mélységesen igazságtalan a kényelmetlen melltartóviselési kötelezettség is 44 fokban és hogy a férfiak ha melegük van lekaphatják a pólójukat. A legutolsó szabad érzés egy nő életében, mikor még csak 9 éves, és simán futkoshat és srandolhat bikinifelső nélkül, cici nélkül.

 7. 4!
  Nekem is ez jutott először eszembe mikor a címet el olvastam,de aztán olvastam a posztot..És jót derültem rajta..Tetszett.. 🙂
  5!
  Tibor bá ,igazad van,de ez van.. 😉

 8. Erről egy régi vicc jutott az eszembe.
  Hősünk egy reggel arra ébred, egyszúrás indul a talpától és jön föl egész a tarkójáig. mivel napközben is többször előfordul, elmegy az orvoshoz. Az orvos vizsgálja, hümmög, majd megállapítja, a fájást a szerszáma okozza és nincs mit tenni, le kell vágni. A hapsi nagyon megijed, biztonság kedvéért elmegy egy másik orvoshoz is, aki megerősíti a diagnózist, majd egy harmadikhoz. Nincs mit tenni, elvégzik a műtétet, a fájás megszűnik.
  Ki idő múlva elmegy a szabóhoz, kellene egy új nadrág. Kérdi tőle a szabó, melyik oldalon hodja. Nagyon zavarba jön, szégyenli bevallani, hogy már neki nincs és felindultan kérdi ez miért olyan fontos a szabónak.
  – Mert ha jobboldalon hordja és én baloldalra szabom a nadrágot, akkor egy kis idő múlva, a talpától induló, a tarkójáig haladó szúrást fog érezni!

 9. 6:
  „Mélységesen igazságtalan a kényelmetlen melltartóviselési kötelezettség is 44 fokban és hogy a férfiak ha melegük van lekaphatják a pólójukat. ”

  Az egyenlőség jegyében, ezen könnyen segíthetsz… 🙂

 10. 98 ok 🙂 Segítek! Ki is állok a hősök terére, egy „melltartót a férfiakra” molinóval, az egyenlő bánásmód bizottság nevében!
  Lányok, ki jön velem? /utána sörözés a Dürer kertben!

 11. 9!
  Dorka!
  Pzuj nem melltartót akart adni a férfiakra,hanem azt hogy vedd Te is le a melltartódat.. 🙂

 12. Á melike, nem én leszek az aki rászabadítja a világra az ANTIKRISZTUST 😀 azt hagyjuk meg Ahmadinejadnak.. tolja le a gatyáját.

 13. 12:
  Dorka! A billentyűzet betűi alatt van egy hosszú, elnyújtott billentyű. Néha meg kellene nyomni. Most már van rá 5 kerek perced.

 14. Egy kis tévedés van a dologban: nem a szerszám pozíciója a kérdéses, hanem a herezacskóé.

 15. 15!
  Én ezt már nem is mertem írni Dorkának.. 🙂

 16. Rendben Melike, Pzuj, Paradoxon, kapcsolom a kapcsot hátul kifele. Ti akartátok. Gondoljátok át az életeteket.. 5 4 3…

 17. 15:
  Ne bomolj! A kettő nem elválasztható. 😛

 18. én jobb oldalt hordom és eszembe sem volt eddig, hogy mindezt tudatosan csináljam, pedig 32 vagyok már.

 19. Tiborbá, bűneid megbocsatattnak. Jókat rötyögtem. De meg kell hogy mondjam: mindegy hogy hol van, baloldalt, vagy jobb oldalt, bárhol vagyok türelmetlen a nyavajás és csöpög, mind a berozsdált csap. Néha kipofozom. Ifjú koromban gladiátor volt a neve. Ma, álmodozó, nyugdíjazott technikás. Csak prüszköl.

 20. 21:
  Ha 26-os vagy, ne csodálkozz! Volt ideje berozsdásodni. 🙂

 21. Lekopott a fénye, mert sokat csiszoltam. Mi tagadás 26-os vagyok.
  Rég volt, rég volt, talán igaz sem volt….

 22. 23:
  Gratulálok!
  Csöpögés ellen van természetes megoldás. Ha érdekel leírom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük