Meloni nemet mondott Orbánnak a Fidesz csatlakozási szándékára az ECR EP-frakcióhoz.

Orbán Viktor az olasz miniszterelnökkel tárgyalt© Miniszterelnoki Sajtoiroda/Benko Vivien – MTI

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalt Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, aki elutasítja, hogy a Fidesz csatlakozzon az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) EP-frakciójához, vette észre a Népszava az olasz liberális lap, a Corriere della Sera cikkét. Orbán Viktor pártja 2021 óta keresi, hogy melyik frakcióhoz csatlakozzon az Európai Parlamentben, amióta a Fidesz körül elfogyott a levegő az Európai Néppártban (EPP), az EP legnagyobb jobboldali frakciójában. Bár a Fidesz a kizárástól tartva kilépett az EPP-ből, egy KDNP-s képviselő maradt, aki most a TISZA Párt csatlakozásának hírére jelezte távozását.

Az olasz lap információi szerint Meloni attól tart, hogy több hátránnyal, mint előnnyel járna a Fidesz csatlakozása. Az Olaszország Fivérei vezéralakja nem egyedül vélekedik úgy, hogy nem kívánatos az ECR-ben a Fidesz. A cseh Polgári Demokrata Párt (ODS), a belgiumi Új Flamand Szövetség, illetve a Finnek Pártja is hasonló álláspontot jelzett az olasz kormányfőnek, mielőtt a magyar miniszterelnökkel tárgyalt.

Az ECR a harmadik legnagyobb pártcsalád az Európai Parlamentben, hivatalos weboldala szerint 17 országból 19 párt 69 EP-képviselőjét tömöríti. Saját magát centrista jobboldaliként definiálja.

Irányelvei között szerepel többek között:

 • a nemzetállamok függetlensége és szuverenitása, szemben az európai föderalizmussal.
 • a bevándorlás ellenőrzése alatt tartása.
 • a transzatlanti szolidaritás, a NATO kiemelt szerepe,
 • a fiatal európai demokráciák támogatása.
 • a család szerepének fontossága a társadalomban,
 • a gazdaság védelme.

A magyar kormányfő sajtóirodája azt közölte Orbán és Meloni találkozójáról az MTI-n keresztül, hogy „a tárgyaláson értékelték az európai parlamenti választások eredményét, egyeztettek a európai jobboldallal kapcsolatos politikai kérdésekről, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács előtt álló feladatokról valamint a magyar EU-elnökségi tervekről”.

( EURONEWS )

3 gondolat erről: „Meloni nemet mondott Orbánnak a Fidesz csatlakozási szándékára az ECR EP-frakcióhoz.

 1. Adná az isten,
  hogy reklámozott tartalékos toborzásból több száz 40-50 éves nagyon lelkes civil hazafit és hazalányt, az orvos Alezredes úr átengedne a felülvizsgálaton, akik érett személyiségüket, a civil szakmájuk tapasztalatát az MH-nak tudnák adni ebben a vihar előtti hosszú, méla csendben…

 2. 1. Ábel

  Nem vér ciki, hanem Meloni összejátszása a mainstream politikával, azaz a nevében jobbos EU-s néppárttal a sötétzöldekkel és a komcsikkal. Rettegnek, hogy nehogy nagyobb akcióteret kapjon OV. Mindent is megtesznek ennek blokkolására. Erre pedig ott vannak a beépített ügynökeik. Pl. az áljobboldali Meloni. Ha lesz OV-nak frakciója, nem lehet belefojtani a szót. Ha nem is veszik figyelembe, akkor is hallatja hangját és mint alternatíva fog létezni az emberek szemében. Nagyon be vannak szarva, főleg, hogy most az EU elnökség is hozzánk került.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük