(1784) Kényszervilágítás

Tibor bá’ online

~q191Printeld ki ezt a posztot, mert lehet, hogy már jövőre szükséged lehet rá. Nem kell hozzá háború. Elég, ha a meleg miatt túl terhelik a hálózatot.

Nincs annyi gyertya a világon, ami el ne fogyna, ha nincs áram. Akkor most átveszem a mécses gyártás történetét egy évekkel ezelőtt megírt visszaemlékezésemből Budapest ostromával kapcsolatban. „….Elfogyott a gyertya. Senki se számított több heti pincelakásra. Akkorra pedig már húsz napja éltünk lent. Az emberi találékonyságnak viszont nincs határa. Valaki kitalálta az étolaj mécsest. Ez a következőképpen néz ki. Fogtak egy közönséges parafa dugót és vágnak belőle három, kb. 1 centis szeletet. Kellett még hozzá egy lyukas húszfilléres, egy befőttes üveg és valami fonal vagy madzag darab, amiből majd kanóc lesz. A három dugószelet oldalát be kellett félig vágni, hogy betolható legyen a lyukas érme egy-egy harmada. Ezek után a lyukba be kellett fűzni egy darab kanócot, és kész lett az úszó. Most a befőttes üvegbe be kellett önteni 2-3 ujjnyi étolajat, majd annyi vizet, hogy az olaj szintje közel kerüljön az üveg felső pereméhez. Az olajra rá kellett helyezni az úszót és kellett várni néhány percet, hogy a kanóc megszívja magát olajjal, ezt követve a kiálló kanóc véget meg kellett gyújtani. Elkészült az olajmécses. Az olaj alatt a vízre takarékossági okból volt szükség. Ugyanis a láng nem nagyon kerülhet az üveg pereme alá, mert felforrósítja és eltörheti azt. Ezért újra és újra fel kell tölteni, ahogy égetés közben fogy az olaj. Tehát az alsó 15-20 centi folyadékra az égetés szempontjából nincs szükség, az csak az úszó megfelelő magasságát biztosítja. A dugó nem csak fenntartotta a kanóctalpat, de megakadályozta, hogy a láng túl közel kerüljön az üveg széléhez.” —- Ehhez most hozzáteszem, hogy lyukas húszfilléres helyet (ami manapság nyilván nincs) megfelelő lyukkal bíró (fakötéses) alátétet kell keríteni. Kanóc pedig bármilyen szálas anyagból készült fonadék lehet. Legrosszabb esetben cukorspárga, vagy több szálas varrócérna. Időnként a kanóc elöregszik, ekkor le kell csípni a végét és kijjebb kell húzni a lyukból. Ha már étolaj sincs az nagy gáz, de bármilyen állatzsír is megteszi, csak cseppfolyósítani kell. — Az alábbiakban nyomon követheted a mécses megteremtését az egymást követő fázisok fényképén:

Kanóctartó, ami bármilyen fémlemezből lehet, ha van rajta egy lyuk, pl: alátét.

fény 001

dugó:

fény 002

dugó szeletek:

fény 003

behasítjuk őket:

fény 004

Ráhúzzuk őket a kanóctartóra:

fény 005

befűzzük a kanócot:

fény 006

Behelyezzük az olaj tetejére:

fény 007

meggyújtjuk és kész:

fény 008

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

25 gondolat erről: „(1784) Kényszervilágítás

 1. Gondolom hogy, azért gázolajjal is működik. Ha nincs étolaj, csak esetleg büdösebb.

 2. Esetleg érdemes egy paraffintömböt megvenni olcsón, és abból lehet könnyen gyertyát készíteni, amikor szükség van rá. Öntéssel, vagy mártogatással.

 3. „Senki se számított több heti pincelakásra”…

  Akinek van szeme látja/olvassa, hogy a hasonlattal éljek. Íme Tibor bá” idei első „tanmese” írása…tisztelettel.

 4. 1:
  Mint írtam, mindennel, ami égethető, és cseppfolyósítható.

  2:
  Túl sokk szarakodás.— A paraffint hogyan szándékozod megolvasztani, és a gyertya készítéshez mivel fogsz világítani?

 5. „Akinek van szeme, látja”/olvassa (a lényeget)…”Senki se számított több heti pincelakásra…”

  Tibor bá’ első idei tanmese írása.(történet, amelyeknek tanítása is van)

 6. Az ötlet jó.

  Egyébként amikor nyáron a viharban elmegy az áram, olyan nyugalom szokott rámjönni, még a levegő is snyugodtabb. Nincs net,TV stb…

  Amúgy mennyi tartaléka van az erőműveknek a csúcsfogyasztásokon felül?
  Nem hinném hogy 1-2 éven belül ilyen gondunk lenne.

 7. Tibor bá!
  Gondolom hallott róla, hogy a pápa miként nyilatkozott az idei karácsonyról és úgy érzem, hogy ez megérne akár egy külön postot is.
  Egy ideje olvasom a fórumot, de eddig még nem szóltam hozzá semilyen témához. Habár véleményem sokszor volt, nem akartam álláspontot foglalni egyik oldal vagy kinyilatkoztatás mellett vagy ellen sem 🙂
  Viszont most /elnézést a nem a posthoz kapcsolódó tartalomért/ úgy érzem, hogy igazán nincs vesztegetni való időnk. Nemrég a keresztény „egyházfő” azt nyilatkozta nyíltan, hogy ez lesz az utolsó békés karácsonyunk és én is több ismerőstől hallottam hasonló véleményt. Itt egy példa, ezt magam láttam dec 29. én Vorarlbergben ahol élek:
  http://i.imgur.com/sUFZcwZ.jpg
  de ezen kívül sok más dolog is arra enged következtetni, hogy lassan eljön a „végígélet órája” legyen szó az északi sarki átlagosnál 40 (!) fokkal eltérő hőmérsékletről vagy akár az új orosz űrrakétáról ami 100-150t (!) cuccost képes feljuttatni a mostani legnagyobb 25-50t helyett esetleg a mostanában bizonyos városok környékén a föld alól felszabaduló metánról. Szerintem ez már kitöltene egy postot mert aki mindíg attól fél, hogy túl korán kezd el felkészülni annak a holnap megvett befőttjei már biztosan nem fognak megromlani 🙁

 8. 6:
  Nem csak a pápa. Meg lesz a holnapi poszt.

 9. 6:
  Minden esély megvan rá, hogy ez volt az utolsó „békés”.

  7:
  Epekedve várom (nem irónia!).

 10. 6.
  A szóban forgó mondat angolul:
  “While the world starves, burns, and descends further into chaos, we should realise that this year’s Christmas celebrations for those who choose to celebrate it may be their last“.

  Magyarul valahogy így hangzik: “Miközben a világ éhezik, lángokban áll és egyre nagyobb káoszba süllyed, vegyük észre, hogy az idei karácsony, azok számára, akik megünneplik, az utolsó is lehet.”

  Abban biztos lehetsz, hogy nem ez volt az utolsó december az emberiség történelmében.

 11. 6. Igen ezt félre lehet értelmezni.

  Perszer gondolhatott a III VH-ra is a pápa.
  De gondolhatott átvitt értelemben is arra hogy itt a migránsválság meg kisebb háborúk és ennek értelmében az utólsó békés karácsony.
  1. Porig rombolják Európát atommal
  2.Például a szíriai háború továbbra is fennál majd jövőre
  Szóval mindkettőre gondolhatott nem kell egyből a világvégét a falra festeni, a pápa sokszor átvitt értelemben beszél.Aztán persze lehet h tud valamit.
  Ha azt nézed most sincs béke a földön, de még nincs NAGY gebasz, tehát ily értelemben már ez sem békés.

 12. Offtopic:
  Egy posztot szerintem megerne, amit ma ejjel olvastam. Mig europaban November ota eloszor volt hajnali fagy, December 31en olvad az eszaki sark. +1 fokot mertek 300kmre a sarktol. Aztan lehet csak szenzaciohajhasz cikk, de ejjel 2kor egy taxis nem tud utananezni az adatok hitelessegenek ket utas kozott.

 13. 12:
  Ez csak itt off topic. COP21 alatt megy a topic.

 14. 7: Felcsigázva várom, várjuk a holnapi posztot! 🙂

 15. 11. a Pápa …lehet, hogy tud valamint.

  A „vatikáni kémszolgálat` – egyes források szerint keresztes hadjáratok idejében alakult – fogalmához társul az az elképzelés is, hogy a pápa a világ legjobban informált vezetője.

 16. 6: dózsa ádám :
  Üdv a kommentelők között! 🙂
  A pápai nyilatkozatról tudnál adni linket?
  Sajnos a 85%-os „találati pontossággal” jósló vak Vanga is 2016-ot jövendölte mint az apokalipszis kezdete. Érdekes egyébként, mert már 1950-ben beszélt a klíma szétcseszésről, jégsapka elolvadásról, iszlám államról, stb: http://titkolthirek.hu/kuszobon-az-apokalipszis/

 17. A képeken bemutatott víz+rajta olaj befőttes üvegben vannak? Vagy van valami különleges követelmény „hőálló” vagy ilyesmi mennyire fontos? Mennyire forró az a 3-as parafa kanóctartó?

 18. 18 Bazs
  A téma elment, de Te visszahoztad. Köszi!

  Ezeket a szükségeszközöket nem mérnökök tervezik hatalmas számítógépek segítségével. Ehhez elegendő az általános műveltség, egy kis fantázia és kézügyesség. Az alkatrészek anyaga, mérete széles tartományban megfelelő. Az esetleges „tervezési” kudarcból keletkező kár pedig elhanyagolható.
  Egyszerűen csak rakd össze az itt leírt mécsest és kész.

  Mondok egyet Én is:
  Fogj egy krumplit, vágd ketté, vájd ki a belső részét, tegyél bele zsírt, majd a zsír közepébe sodorj rongyból egy kanócot és már kész is a mécses.
  A fél krumpli alját kicsit vágd le, hogy lapos talpa legyen, és akkor megáll, mint Kolumbusz tojása.
  Ez is szükségvilágítás, az égett zsírnak pedig átható illata(szaga) van. Az is jó lehet valamire.

 19. 18:
  A lényeg, hogy a láng sose legyen túl mélyen, akkor az üveggel nem lesz probléma. A dugó szeletek legyenek minél nagyobb átmérőjűek, hogy az úszó kanócot ne engedje túl közel az üveghez.

  19:
  Ennek a krumplis mécsesnek van néhány hibája: A kanóc helyzete bizonytalan. A krumpli rövid időn belül fonnyad, rohad, stb.

 20. 20 Tibor bá’
  „Ennek a krumplis mécsesnek van néhány hibája: …”
  Vagyis tudod miről beszélek és talán használtad is, de azért lehordtad.
  Te vagy az isten(blog gazda) de azért visszabeszélhetek (?) (szidhatlak mint az istent).
  A Te verziódhoz a képek szerint lyukas kétfilléres kell.
  (most eltekintek az elírástól, miszerint „Kellett még hozzá egy lyukas húszfilléres…”)
  Ez szinte megvalósíthatatlan!
  Látatlanban is biztosra mondom, hogy az olvasók 99.9%-ának nincs a birtokában lyukas kétfilléres.
  Látatlanban is biztosra mondom, hogy az olvasók 99%-a nem is tudja, hogy ez érvényes fizetőeszköz volt valamikor (mikor?).
  Látatlanban is biztosra mondom, hogy az olvasók 90%-a nem is gondolt arra, hogy szükségeszközökkel világítson.

  Az enyém működik!
  Egy rohadt krumpli, egy marék avas zsír, egy penészes rongydarab mindenhol van.

 21. 21:
  Természetesen visszabeszélhetsz. Mondjuk a szidás meglehetősen udvariatlan dolog, de ha ki vagy borulva, meg tudom érteni. De miért vagy kiborulva? Azért mert felhívtam a figyelmet arra, hogy ez a krumpli verzió rejteget magában kényelmetlenséget? Ellentétben egy általam felvázolt elegáns megoldással? Nézd, én arról nem tehetek, hogy te magad nem vetted észre az ajánlott krumpli mécses kényelmetlenségeit. Szerintem kár volt megszólalnod, de belátom, szerettél volna legalább félisten lenni. 😀
  Nade figyelmetlen hülyének lenni az egy másik dolog. Ugye én leírtam mi volt Budapest ostroma alatt. Akkor éppen lyukas húsz filléres volt mindenkinek a zsebében. Nekem ma már ilyenem nincs, tehát használtam egy lyukas kétfillérest. És mit írtam hozzá?

  „Ehhez most hozzáteszem, hogy lyukas húszfilléres helyet (ami manapság nyilván nincs) megfelelő lyukkal bíró (fakötéses) alátétet kell keríteni.”

  Vagyis nem kell se 20, se 2 filléres. Egy megfelelő alátét is megteszi. Nem ragaszkodom én semmihez se, csak ahhoz, ha nekilátsz engem „szidni” akkor előbb figyelmesen olvasd el, amit írtam, mert különben hülyét csinálsz magadból.

 22. Narancs mécsest ismeritek?
  Az is hasonló elven működik, már ha a nagy összeomlásban van kéznél narancs. 😀

 23. 22 Tibor bá’
  Mea culpa. Tényleg, a fakötésű alátétet írtad.
  Legyen mentőkörülmény, hogy a lapodon található kb. 500 000 karakter átolvasása egy négymagos, 5 GHz.-es procinak is kihívás.

  De, látatlanban is biztosra mondom, hogy az olvasók 90%-anak nincs otthon fakötésű alátétje.
  (fél)Istennek lenni pedig jó, …azt hiszem.

 24. 24:
  Elfogadom. De kérdem én. Ennél jobban kell szájba rágni. Az átlag olvasó nem jön rá, hogy bármi jó, ami fém és van benne egy lyuk?
  – félistennek? Frászt, állandóan le akarják dönteni, mert kihívásnak veszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük