Hogyan nyert a Fidesz?

Tibor bá’ online

Most 890.000 szavazattal kapott kevesebbet az ellenzék, mint 2018-ban. Ennek semmi logikus magyarázata nem lenne. Annak se, ha meggondoljuk, közvetlen a választás napja előtt is fej-fej mellett állásról számoltak be a közvélemény kutatók. Ezeknek ellenére az ellenzék hatalmasat bukott. Hadd álljak elő az én magyarázatommal, ami szerintem roppant kézenfekvő.
8-9 millió magyarhoz kizárólag a Fidesz párti média jut el. Orbán megvádolta (hazudta) Márki Zay Pétert, hogy meg akarja segíteni az Ukránokat, vagyis háborúba akarja vinni az országot. Miközben ő el akartja kerülni a háborúba sodródást. Az ellenzék ezt a hazugságbot nem tudta megcáfolni az ellenzéki médiától elzárt embereknél, akik megijedek, és a Fideszre szavaztak.
A budapesti, pécsi és szegedi ellenzéki győzelem ezt alátámasztja. Ezekben a városokban az értelmiség nem volt átverhető. A gyermekvédelmi törvény népszavazásának az elbukása szintén arra mutat, hogy a háborútól való félelem dominált, nem a Fidesz szeretete.
Ismerve a média helyzetét, MZP-nek nem lett volna szabad megszólalni ukrán háború témában.
Hogyan tovább? Amíg az ellenzék nem tud változtatni a 95-5 médiafölényen, addig nem tudja legyőzni a Fideszt. Az értelmiség tisztán látó 80-90 százaléka kevés a győzelemhez. 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

65 gondolat erről: „Hogyan nyert a Fidesz?

 1. „8-9 millió magyarhoz kizárólag a Fidesz párti média jut el.”

  Ez azért erős túlzás, a kistelepülésekre talán igaz lehet, hogy 10ből 8-9 emberhez csak a Fidesz média jut el, de azért elég sok ember él nagyobb városokban + ugye ott van az internet.
  Tehát az elméleted már az elején megbukott.

  Egyszerűen az emberek többsége a jelenlegi helyzetben a biztosra szavazott a bizonytalan helyett. Mert ugye az nem lett elmondva az ellenzék részéről, hogy mi lenne ha…Kis túlzással csak annyit mondtak, hogy Orbán takarodj. Ez édes kevés…Sokáig csak a listán veszekedtek ahelyett hogy a programjukról beszéltek volna, MZP sorra követte el a kommunikációs hibákat, a háttérbe meg Jakab és Gyurcsány szerintem ott tett keresztbe MZP-nek ahol csak tudott.
  Egy momentumuk volt, az előválasztás megrendezése. Csak utána leültek 2 hónapra megpihenni…Ha akkor azt a lendületet tovább tudták volna vinni egészen a tegnapi választásokig, lett volna esélyük. Csak hát nem úgy alakult az előválasztás ahogy szerették volna…Nekem meggyőződésem, hogy ha Karigeri vagy DKlára nyer ősszel, akkor sokkal intenzívebben kampányoltak volna.

 2. Ez az ellenzék önámítása és mentegetőzése, hogy nem mi hi hibáztunk, hanem a csúnya diktatúra elhallgattatott minket. Ez talán igaz a Mi Hazánkra, meg a többi, külön induló kis pártra, de az összefogásra nem.
  Igaz, a közszolgálatiban nem nagyon szerepeltek, ott a hivatalost nyomták. De nem pont azzal dicsekedtek , hogy ezeket a kutya sem nézi? Akkor hogyan hathattak? A legnézettebb tv csatorna az RTL, ott nem a Fidesz propaganda ment, az ATV-n sem, a neten pedig messze nem a kormánypárt dominál.
  Régen volt az, hogy egy szem tv csatorna volt, mindenki csak azt nézhette. Ma már csak egy a sok közül a közszolgálati, még azon ritka esetben is, ahol nincs kábeltv, ott is szabadon vehető egy csomó. A köztéri hirdetésekben, a bedobott szórólapokban hol volt hátrányban az ellenzék?
  Túl egyszerű lenne erre fogni a vereséget. Egyszerűen az nem működött, hogy ha összeadjuk a részeket, akkor az eredmény a részösszegek összege lesz. Nyilván, az egyfordulós választási rendszer miatt az egyéni körzetekben nem volt más lehetőség. Viszont hiba volt a jelentéktelenné vált törpepártokat bevonni az összefogásba. Persze, minden szavazat kell, de mit hozhattak? Gyakorlatilag semmit. Tulajdonképpen három párt maradt. A DK, a Jobbik és az MSZP. Ebből az első szélsőség, sokakat taszít. A Jobbik az átállással kinyírta magát, gyakorlatilag nincs támogatottsága. Ami még korábban volt a neve miatt, azokat a DK-hoz állással elveszítette. Nem meglepő, hogy hiába indította sok helyen az összefogás a jelöltjüket (háttéralkuk következtében), mindenütt csúnyán megbuktak. Valószínűleg sok DK-s számára is elfogadhatatlan volt. Az MSZP már színtelen szagtalan maradvány, sok vizet nem zavar. Így biztos bázisként maradt a DK-s tábor.
  Viszont a győzelemhez a volt FIDESZ szavazókat kellett volna elcsábítani. Ehhez kellett MZP, de ez is inkább kontraproduktív volt , nemhogy hozott volna, inkább még eltaszított olyan szavazókat is, akik egy más jelölt esetén elmentek volna szavazni.
  A bukás után MZP mi mást mondhatott volna, minthogy nem volt lehetősége kifejtenie az álláspontját. De nem véletlenül állítottak mellé felügyelőket, ők sem tudták megakadályozni abban, hogy ne beszéljen átgondolatlanul.
  A választás igazából már akkor eldőlt, amikor a MZP-t kiválasztották a kapitány szerepre. A többiek nem támogatták, a korábban nagy nehezen kialkudott pozíciójukat féltették, ha nyíltan nagyon nem is, de a háttérben gáncsolták.
  A pontot az i-re a háborús elszólalásai tették fel, egy már alaposan lejáratott politikus magával rántotta az egész összefogást.
  Viszont semmiből sem tanulnak, mentségeket keresnek, szerintem nekik ez az utolsó választásuk volt. Talán valamilyen új választási párt lehet majd az utóduk. Azért választási, mert szervezete csak a Fidesznek, a DK-nak és a Mi Hazánknak van, egy szervezetet meg csak hosszú idő alatt és fáradságos munkával lehet kiépíteni, ahhoz elkötelezettség is kell, a pénz kevés.

 3. „”Na most a lényeg. Teljes egészében egyetértek OV háborús véleményével. Az első alkalom 12 év után, hogy Orbánnal valamiben egyetértek, de ez nem jelenti azt, hogy a végtelen és rendszerezett lopásait elfelejtettem volna. Az ellenzékre fogok szavazni, —–de titokban Orbánnak drukkolok—, mert az ellenzékkel kapcsolatban rosszak az előérzeteim.”””

  Ezt egy másik posztból másoltam… lehet többen is ezt gondolták ”

 4. Számomra nem hangzik plauzibilis magyarázatnak.

  Az ellenzéki szavazók többsége, Tibor bá, nem a te nézeteidet követi a nyugati-orosz propaganda tengelyen, hanem sokkal inkább a mainstream nézetekkel azonosul. Olvassa az ellenzéki médiát és a nemzetközit. Azok meg pont hogy inkább az oroszok és Orbán ellen hangoltak az elmúlt bő egy hónapban.

  8-9 millió magyar az több, mint a teljes szavazásra jogosult népesség. Biztos, hogy több, mint a feléhez eljut, amit akar. Én egy faluban élek, de nem tudok olyanról, akinek ne lenne internete. A nénik közt biztos akad pár, de akit jobban ismerek, közülük is használja. Maximum 10% körül lehet, akik nem használják. A neten meg mindenki azt néz, amit akar.

  Én pl. sokáig ránéztem a kormánypárti és az ellenzéki médiára is, de úgy egy fél éve, mióta kampányfokozatra kapcsoltak, a kormánypárti oldalak olvashatatlanok. Nekem erős a gyomrom, de azóta ha végig is pörgetem néha a 888 oldalát, egyetlen cikkre sincs kedvem rákattintani.

 5. Szóval nekem ennél még az is valószínűbbnek hangzik, hogy simán elcsalták. Simán átraktak mondjuk párszázezer ellenzéki szavazólapot a fideszes kupacba. Vagy csak kidobták, nem tudom, hogy egyszerűbb megoldani, de bizonyos visszaélésekről még érkeztek is beszámolók.

  És azt gondolom, hogy csak azért nem egy 80-90%-os eredményre csalták, mert akkor már tök egyértelmű lenne, hogy csalás volt, olyan már csak igazi diktatúrákban van. Orbán meg még mindig el akarja játszani, hogy demokrácia van.

 6. Miután kétszer (2014 és 2018) irtó nagyot csalt Orbán, tavaly decemberben a meglévők mellé egy újabb csapdát helyezett el. Ezt az ellenzék megpróbálta kikerülni (ld. előválasztás), de végül is beleesett. A győzelemre semmi esélye nem volt az ellenzéknek, de egy ennél jobb volt.
  Szerintem MZP is a Fidesz terméke, de a legjobb (univerzális) válasz Vona Gábor szerint: Gyurcsány! De akárkit is küldött volna az ellenzék, erre mindig vevő a „magyar értelmiség!” A kormánynak még arra is volt pénzünk, hogy egy elképesztően primitív propaganda filmet legyártasson többszáz millió forintunkért.
  Egyetértek Tibor bá’-val, de a fideszes médiatúlsúly mellett egyrészt a részrehajló szavazási feltételek, a potenciális ellenzéki szavazók ellehetetlenítése, a választási törvény megváltoztatása, a propaganda pénzek felhasználási lehetősége, mind az ellenzék lehetőségeit csökkentette.
  Orbán tökéletesen magáévá tette a Chomsky Tízparancsolatot és kihasználta annak minden lehetőségét.

 7. 3 kakukk, ebben van igazság, hogy mégis mért kellett a listából is közöset indítani? Simán indulhatott volna mindenki külön listán, aztán lássuk, ki mennyi ér el. Nálam az LMP, Párbeszéd, Jobbik esélyes lett volna, ha a Jobbik nem áll össze külön a DK-val. Bőven elég lett volna az egyéni körzetekre és esetleg a miniszterelnökjelöltségre összefogni.

  Szerintem nem volt MZP olyan borzasztó. A lakájmédia persze minden vesszőjébe külön-külön belekötött, de nem beszélt olyan hülyeségeket. Ha lett volna egy saját, nyugatbarát, jobbközép pártja, akár nagyot is szakíthatott volna.

 8. 8. MZP olyan köpenyt is magára akart húzni, ami nem volt az övé. Egyszerre konzervatív, egyszerre baloldali, hiteltelenné vált. A fegyverszállítás témájával pedig már végképp betette a kaput.
  Gyurcsánynak ebben igaza volt.

 9. Szerintem meg igenis nagyon nagy a szerepe a közmédia fideszes kisajátításának
  A falvak idős lakossága csak onnan szerzi az ismereteit, csak azt fogadja el valóságnak. Amikor véletlenül valami mással találkozik, azt lesöpri, az hazugság. Amivel nem találkozott a közmédiában, az számára nem létező, kitaláció lehet csak. Kinek mi a referencia. Csak amíg egy átlagember képes különböző csatornákat áttekinteni, és véleményt alkotni belőle, addig a butább, tanulatlanabb emberek ezt már nem tudják megugorni.
  Ez pont elég ahhoz, hogy az amúgy konzervatív, jobboldali beállítottságú országban a fidesz nyerjen. Nem jut el a nénikhez, hogy a kórház helyett stadiont építettek, orvos helyett focistát fizetnek, a gazdagok úszómedencéinek fűtéstámogatása helyett kaphatna magasabb nyugdíjat is

 10. 11. Camelia.

  Szeretjük, vagy sem, Vona elemzése tűpontos. Sok mindenkitől elolvastam sok mindent. Bennem is ez maradt meg a legjobban. A Jobbikkal kapcsolatos részt kritikusan olvastam, de a nyilvánvaló érzelmi töltés ellenére – azt kell, hogy mondjam – itt is objektív tudott maradni. Az egy-két fricska még belefért, ennyi megjár neki.

 11. A háború nem játék, tehát aki a háborúval kapcsolatban nem kommunikál teljesen világosan és következetesen, abban nem bíznak az emberek. Az emberek kurvára nem szeretnének háborút és abban bíznak, aki ezt teljes gőzzel, minden csatornán kommunikálja feléjük. És ha valaki elcseszte a kommunikációját, akkor az sem segít rajta, ha megígéri, hogy egy buzi gyerek esküvőjén beszédet mond (Zshow time). Én arra gondolok, hogy ez a fickó nem is akart nyerni, vagy nagyon el van szakadva a magyar valóságtól. Minden esetre én örülök, hogy nem ez a szedett-vedett balfék banda nyert. A Fidesz 2/3 ellen nagyon szurkoltam, de nem jött be.
  Amúgy határon túliként én NEM szavaztam.

 12. Az ellenzék taktikát váltott és el akarta bukni a választást. Nyilván az előttünk álló időszak miatt.

 13. A képlet világos, a hatalmon maradás sikerének titka, minél nagyobb nyomort előidézni. Aluliskolázottak számát növelni.

  Az ország legszegényebb településein, Bódvalenkén és Gadnán mindenki a fideszes listára szavazott, Csenyétén és Szakácsiban 1-1 szavazatot kapott az ellenzéki lista. Ez azt jelenti, hogy ezeken a településeken az ellenzéki összefogás minden szavazatára több mint 320 fideszes jutott.

  A húsz legalacsonyabb átlagjövedelmű magyar település választási adatai, Rajkán 63 százalékkal nyertek, Ágon maradtak még 80 százalék alatt, míg a 18 többi településen mind 80 százalék fölött nyertek.

  A húsz település átlaga alapján az érvényesen szavazók a listás szavazatok 87,6 százalékát adták le a kormánypártokra, míg a tíz legszegényebb település esetében az arány több mint 96 százalék.
  Ez mind jobb eredmény, mint amit a Fidesz 2018-ban elért ezeken a településeken, pedig már akkor is nagyot nyertek.

  A fentiek számszerű bizonyítékok, a tendencia egyértelmű, minél nagyobb nyomorban élnek, minél kisebb az ismeretanyaguk az embereknek, annál hűségesebbek lesznek a fideszhez.

  Budán, ahol a leggazdagabbak, legiskolázottabbak és tájékozottak élnek, egyetlen kerületben sem tudott a fidesz nyerni.

 14. Hát hogy a f@szba bukott ekkorát az ellenzék.. 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=SUUbqSvpMds

  11. Camelia

  Vona-t konkrétan utáltam Jobbik-osként. Aztán amióta látom az „Öt” műsorban, csak akkor nézek bele ha ő dumál. És meglepően nagyon jó amiket mond.

 15. 15 Persze lehet, hogy a nyomorgó hülyék szavaznak a fideszre, meg hogy meg vannak vásárolva, de azért én nem zárnám ki azt a lehetőséget se teljesen, hogy a Fidesztől kaptak valamit, amiért jó okkal gondolják, hogy ők teszik értük a legtöbbet.

 16. Akik tagadják a nézetemet!
  Mivel magyarázzátok, hogy a szavazás előtt a közvélemény kutatók fej-fej mellettet mértek? Három nap alatt közel 900.000 szavazó hirtelen átállt Orbán mellé?

 17. 15 Károly

  A rossz helyzetben levő kistelepüléseken gyakorlatilag a közmunka az egyetlen munkalehetőség. Azt meg az emberek a Fidesszel kapcsolják össze. Nyilván nem szeretnék elveszíteni a megélhetésüket. Ha ez korábban más pártnak jutott volna eszébe, akkor rájuk szavaznának. Ha a leggazdagabb, legiskolázottabb, legtájékozottabb embereknek nem jut eszébe, hogy a szegény nyomorultaknak is kell valami lehetőséget felvillantani, akkor azok nem fognak az ő világmegváltó programjukra szavazni. El kell érni ezeket a választókat is, nem lenézni, meg fikázgatni, hogy mekkora elmaradott barmok

 18. Tibor!bá 19

  tegnap volt az atv-n ahol épp ezeket a kérdéseket taglalták
  talán a médiaklikk oldalon fent van. rónai egon vezetésével

 19. Ábel, Kacor: Amennyiben törvénysértésről van tudomásotok akkor jelentsétek az OVB-nél és tehettek rendőrségi feljelentést. Ha nem teszitek akkor vagy bűnpártolást követtek el, vagy ha semmi bizonyítékotok nincs akkor csak rágalmazást.
  Nos, akkor melyiket választjátok?
  Egyébként meg facebook és rtl klub függő mindenki vidéken és Pesten is, úgyhogy egyáltalán nem igaz, hogy nem ér el mindenkit a média az ellenzék oldaláról (talán 80 év felettiek kevésbé neteznek, de pont erre példa pl. Tibor bá, hogy igenis ez is változik manapság).

 20. 18. Ábel
  Erre szoktam azt mondani, amikor azzal jönnek, hogy a „Fidesz mindent ellop”, lophatnának többet is, mert akkor valószínűleg több jut nekem is. Ugyanis akkor, amikor azok voltak hatalmon, akik semmit sem loptak, mindent tökéletesen csináltak, állandóan csak azt hallottam, hogy „sajnos nincs pénz, most áldozatokat kell vállalni”. 🙂

 21. Tibor bá, szerintem egészen más irányban kéne keresni az okokat.
  Melyik kormányközeli cég fejleszette ki az „általános választások informatikai rendszereit”?
  Van-e bárkinek is jogosultsága a kormányon kívül, hogy a választás napján ezt az informatikai rendszert ellenőrizze?
  Hozzáférhet-e ehhez a rendszerhez a TEK IT részlege?
  Vajon miért „fagyott le” a rendszer majd 2 órára a 18-as választások Vasárnap délutánján? Tán csak nem túltolták a számokat és vissza kellet venni belőlük hogy hihetőbb legyen a győzelem?
  Részlet az „Átlátszó” 2019-es cikkéből
  „Szó van a választási honlap működési elégtelenségeiről, a választási szoftver rejtélyes „lefagyásáról” valamint a magyar hivatalos választási szoftver megalkotásáért és működtetéséért felelős cégek hálózatáról, melyek a kormányzó Fideszhez kapcsolhatóak.”
  Rakd össze a puzle-t.
  Ezek után arról elmélkedni, hogy O1G, vagy MZP mit mondott sz-tem teljesen fölösleges.
  Ja és még valami, ami épp ebbe a képbe passzol.
  A „TELEX” Tegnapi cikkének naiv csodálkozása „Ilyen még nem volt hazai népszavazáson: legalább 1,5 millió érvénytelen szavazat született”
  /Tán csak nem ebbe is bele kellett nyúlni, mert nem a szájuk íze szerinti eredmény született volna?/
  Mind ismerjük már a Fideszt. Őszintén, minden lehetőségük megvolt-van technikailag hogy elcsalják a számokat és szabad kezük volt megtenni…..

 22. „Három nap alatt közel 900.000 szavazó hirtelen átállt Orbán mellé?”
  Na ez vajon hogy volt lehetséges?

 23. Más vélemény:

  Részletesen felsoroltam, hogy mit tartok csalásnak, de ha tőlem nem fogadod el, akkor olvasd el az EBESZ előzetes gyorsjelentését.

 24. 19. Tibor bá’

  Nem kizárva, hogy igazad van, de én inkább arra gondolok, hogy a köztudomásúlag főleg a balliberális oldalhoz köthető közvélemény kutatók (egyébként ezek is nyugati huncutságok), mint pl. a Závecz, Medián (persze megvan a kormány saját ilyen intézménye is!) az ellenzék eredményeinek felturbózásával:
  1. reményt akartak önteni a váltást akaró szavazókba,
  2. reménytelenséget kelteni a kormány támogatóiban,
  3. a kormányt elutasító, de szavazni nem akarókat bevonni az ellenzék oldalára (mert, hogy esélyes a váltás).

  Ezt annak idején, Trump és Klintonné kampányában az USA-ban is eljátszták. Klintonné javára jelentősen manipuláltak a közvélemény kutatók. Egyik sem adott esélyt Trumpnak, aztán sajnálkoztak, hogy így meg úgy, meg ezt nem vették figyelembe, meg azt sem….. Szóval ment a szerecsenmosdatás.

  A manipulációs szándék a Mi Hazánk kapcsán is tetten érhető. Valamennyi intézet 2-3% körül mérte, vagyis esélytelennek. Ezzel azt sugallva, nem éri meg rájuk szavazni, mert elvesz az ember szavazata. Aztán mégsem jött be. Persze ebben az esetben könnyebb kifogást találniuk, mert, hogy „rejtőzködik a szélsőjobber szavazó, nem mondja meg, hogy kire szavaz, mert nem vállalható eszmével szimpatizál”.

  Nem mellékesen 900.000 ember egyszerre 24 óra alatt nem szívódik fel csak úgy. Még ha valami nagy marhaságot is csinált volna Márki (de nem csinált), akkor úgy kezdődött volna a felszívódás, hogy lett volna egy hirtelen beszakadás, mondjuk, 100-200 ezer ember azonnal elpártol és utána egy lassú erózió. De nem így, mint most, hogy előző eset megvannak, másnapra meg felszívódnak.
  A Medián választások előtt 10 nappal kihozott (gondolom, hogy mentse a mundér becsületét) egy olyan eredményt, hogy az ellenzék jelentősen (talán 10%-al) leszakadt, hogy aztán a választás hetén azt közölje, hogy a legfrissebb mérésük szerint zárul az olló (FIDESZ csökken, összefogás nő), ezzel mérsékelve az előző mérésével okozott kétségbeesést.
  Tiszta manipuláció az egész. Köztudomású, hogy ezek az intézetek készítenek egy olyan eredményt amit a nyilvánosság olvas, és egyet – ami a valós számokat mutatja – pedig a megrendelőnek. Mert, hogy ők sem ingyen dolgoznak.

 25. 24: 1. A szavazás és a szavazatszámlálás Magyarországon nem elektronikus. Miért fagyhatott le az informatikai rendszer? Talán a túlterheléstől.
  2. A sok érvénytelen szavazatot kérdezd azoktól, akik debil módon f@szokat rajzolgattak a népszavazásos lapokra.

 26. Na, ezért nem jut semmire sem az ellenzék.
  Így soha nem jönnek rá, miben hibáztak, ezért javítani sem tudnak.
  A valasztas.hu oldalon minden egyes szavazókörzet eredménye megtalálható. Ezekben a körzetekben tele volt a szavazóhelyiség ellenzéki küldöttekkel. Ők vakok voltak, számolni sem tudtak? Aláírták a számolás végeredményét, utána küldték tovább. Közben megváltoztak a számok? Vagy nem az szerepel a nyilvántartásban, mint ami jegyzőkönyvben van? Innentől csak összeadni kell tudni.

 27. Egy lehetőség lenne talán ez ellen a profin kialakított rendszer ellen. Ha a hazai közvéleményben tudatosulna ez az egész megrendezett színjáték és a többség egyszerűen nem lenne hajlandó asszisztálni hozzá. Vagyis nem mennének el szavazni az emberek. Egyrészt rögtön kiderülne, hogy valójában mennyien is vannak a fidesz szavazók /gyanítom hogy jóval kevesebben, mint amit a számok tükröznek/, másrészt ráirányítaná a nemzetközi figyelmet az eseményekre. Ha a közvélemény meg lenne győződve róla hogy a választásokat elcsalják és ezért bojkottálná azt.
  Bár amíg még itt a fórumon is az eddig megszokott irányban keresitek az okokat, gyanítom, addig ők elégedetten dőlnek hátra, hisz mit várhatunk pl a faceszbook népétől….

 28. 28. Hegel
  Na látod ezért áll még mindíg a zászló a fidesznek, mert még mindíg elhiszitek, az elmúlt 14 év után is, hogy becsületesen, tisztán játszanak, hogy másfél millió szavazó f@szokat rajzolt a szavazólapra és meg sem fordul a fejetekben, hogy csúnyán átvernek benneteket négyévente…

 29. A Republikon, a Jobbik közvéleménykutatójának a magyarázkodása:
  #https://alfahir.hu/2022/04/05/mikecz_daniel_republikon_intezet_2022es_valasztasok_ertekeles_fidesz_egysegben

  Csak egyet nem vesz figyelembe, hogy nincs már 1 millió Jobbikos szavazó.
  Vajon, ha Gyurcsány most összefogna Toroczkaival, akkor a DK szavazók a Mi Hazánkra adnák le automatikusan a szavazataikat? Ennyire naivok lennének? Elég a vezetést megvenni, akkor megy vele a szavazótábor is? A mostani Jobbik jórészt az MSZP szavazóit vitte el, benyomva azt az 5% alá.

 30. 31: Én azt hiszem, hogy ha volt is választási csalás, az nem terjedt ki a népszavazásra. Ha kiterjedt volna, akkor felturbózták volna az érvényes szavazatok számát, hogy érvényes legyen a választás. Ez az egymillió fasz pont az ellenzék által favorizált válasz volt, nem látom át, hogyan lenne ez a fidesz érdeke.

  Meg aztán azt is gondolom, hogy a kérdés nekünk, átlagembereknek fontos, a Fidesznek annyiban, hogy ezzel egy széles választói réteget lehet erőteljesen megszólítani. Nekik az a fontos, hogy rájuk szavazzunk, nem az, hogy mi történik az iskolákban.

 31. Még a Márki Zaj is érvénytelen szavazatot adott le!? Érdekes példamutatás egy miniszterelnök jelölttől…
  Az meg hogy 8-9 millió embernél ne lenne otthon Rtl vagy Atv számomra hihetetlennek tűnik!
  Szerintem inkább ebben az összetákolt „összefogásban” kellene keresni a választ erre a csúfos vereségre!

 32. 29 kakukk tegyük fel, hogy a választási terem mellett van egy másik terem. Mindig, amikor 1 választó bedob egy szavazólapot az urnába, a másik teremben is bedob valaki egy szavazólapot (fideszre szavazva). A szavazás végén csak el kell cserélni a két urnát. A szavazatok száma egyezni fog….

 33. 32: „Elég a vezetést megvenni, akkor megy vele a szavazótábor is?”

  Attól függ… Amikor Orbánt megvették az oroszok, akkor ment vele az oroszellenesből a Putyin barát politikai térbe a teljes tábor, és még hány ilyen orbáni pálfordulást fel lehetne sorolni, ami alatt a tábor mindenhová követte… 🙂

 34. 35. Radován
  A hülye ellenzéki szavazatszámlálók közben meg a szomszédos kocsmában söröznek, a kört fizeti a kormánypárt. 🙂

 35. Nem volt csalás, csak propaganda, meg osztogatás, de az úgy, ahogy a csövön kifért. A magyarok többségének meg ez kell. A legrosszabb az egészben az, hogy nem látok semmilyen kapaszkodót a jövőre nézve. Az ellenzék romokban hever, a vezetők többsége még arra se képes, hogy levonja a tanulságot, és vállalja a felelősséget. Ha valamilyen új formáció alakulna, annak is 1001 fideszes aknán kellene átvágnia magát, és a semmiből csodát varázsolnia 4 év alatt.
  Jön a gazdasági feketeleves, de ahogy az elbaszott kovid-védekezést is el tudták sikerként adni, úgy az újabb gazdasági válság is Brüsszel/háború/Soros/nagyvilág hibája lesz, de a talpraállás már Viktor kegyelméből, és zsenialitásából fog fakadni. 4 év múlva már csak az a kérdés, hogy 2/3 lesz, vagy csak szerény fideszes többség. Ja meg hogy mikor kap sztrókot Viktor, de az apja is ilyen dagadt, és vidáman el van még mindig.

 36. 38 – Majsz

  „mikor kap sztrókot…”

  Egy elkeseredett ellenzéki kommentelő írta valahol a választási eredmények láttán valamelyik hírportálon: „Rajtunk már csak a koleszterin segít!”.

 37. Bruck András: Búcsú az országtól

  „Önmagam megnyugtatására hétfőn elolvastam minden fellelhetőt az ellenzéki vereség eddig feltárt okairól. Ez egy jól ismert műfaj: mit, hogyan kellett volna csinálni és főként másképp. Nyilvánvalóan másképp, hiszen most sem sikerült. Még szavazatszámlálók okulásként a fészbukra kitett helyszíni tapasztalatai közül is elolvastam fél tucatot. Ebből a külön-külön rengeteg igazságból a következő néhány dolgot szűrtem le.
  Negyedszer(!) is leszavazni a Fideszre, vagy inkább Orbán Viktorra, számomra a legmagasabb rendű erkölcsi kérdéssé vált. Olyan súlyú, mintha a németek a világháború után ismét Hitlerre szavaztak volna. Tudatlanságból, csodálatból, közönyből, dacból – bármilyen okból, mindegy. Csakhogy létezik személyes felelősség is, és ezt vasárnap a Fideszre szavazók és a a nem szavazók egyaránt megtagadták, amiért persze mindannyian nagy árat fogunk fizetni. Ők is. Freudnak lenne igaza, aki szerint az emberek többsége nem akar szabadságot, mert az felelősséggel jár, és a felelősség félelmetes? A személyes felelősség egy másik ide vonatkozó aspektusa, hogy senkinek nem muszáj évtizedeken át hülyén ülni az M1 a TV2, a Kossuth előtt, és hétpróbás gazembereknek a valósággal könnyen összevethető hazugságait egyetértően és csodálattal hallgatni.
  Jóllehet, az a szó, hogy demokrácia, Magyarországon lényegében már rég értelmét vesztette, azért az a jelentése megmaradt, hogy például demokratikus rendszerekben politikusként nem tehetsz meg bármit. De ha bármit megtehetsz, előbb-utóbb mindent meg fogsz tenni. Vasárnap Orbán erre kapott felhatalmazást a rászavazóktól és a nem szavazóktól. Hamarosan látni fogjuk az első jeleit, hogy rendszerét a totálisan beteg és gonosz belarusz vagy az annál is gonoszabb, immár tömeggyilkossá is vált orosz modell irányába tervezi-e tovább fejleszteni. Számára azért pont ők lettek a követendő apafigurák, mert Európában rajta kívül csak Lukasenka és Putyin leválthatatlan. Kemény férfiak, mindhárman tudják, mi a jó a népnek.
  Mostanra talán világossá vált, hogy engem nem az érdekel, hogy az ellenzéknek mit kellett volna másképp tennie, mivel a lehetetlent úgysem lehet megoldani, hanem, hogy az egyénnek mi a dolga, kötelessége, ha négyévenként kap öt percet arra, hogy bedobjon egy darab papírt egy nyíláson, rajta az ő saját jövőjére vonatkozó egyszerű kis jelzéssel. Na, ez nem sikerült Magyarországon most vasárnap sem legalább annyira, hogy az életünk itt értelmesen folytatható legyen. Máshol ezekből az X-ekből nagyszerű országok jöttek létre és maradnak fenn.
  Már nem emlékszem, mikor hallottam először azt a mondatot, hogy meghalt, mert sérülései az élettel összeegyeztethetetlenek voltak. De tudom, hogy utána sokáig töprengtem ezen, úgy éreztem, hogy az élettel annyi minden összeegyeztethetetlen, de azért egyik sem vezet azonnali halálhoz. Aztán vasárnap este, amikor már biztos volt, hogy ezek ismét összeloptak, csaltak, hazudtak maguknak egy őket bármire feljogosító kétharmadot, eszembe jutott a kifejezés, némiképp kiterjesztett formában: Magyarország, a magyar nép összeegyeztethetetlen a jogrenden alapuló, szabad, nyugatos, demokratikus társadalmi létezéssel. Mert természetesen ez a választási katasztrófa nem csak az ellenzék csődje volt, hanem az egész magyar társadalomé, különös tekintettel azokra, akik a Fideszre szavaztak, és akik nem szántak erre öt percet. Ami meg az összeegyeztethetetlenséggel járó halált illeti, ez most itt a tetszhalál, de az élettani funkciók gyengülnek, lassulnak.”

 38. Ez ma jött szembe:
  Az átlag magyar 2022-ben:
  – Február: virológus
  – Március: külpolitikai szakértő
  – Április: politológus

 39. Nekem van valahogy egy olyan titkos sejtésem, hogy a fidesz megjátszotta azt a kártyát is, hogy a választások idejére olyan fenntarthatatlan állapotba hozta az országot, amelyet utólag csak iszonyú áldozatok árán lehet egyensúlyba hozni.
  Ezzel már az ellenzék számára sem volt olyan édes az a gyümölcs, amit leszakítani készült, főleg egy nem egységes ideológiájú, megosztott kormány számára.
  Csak az a baj, hogy ha ezt a válságot ez a kormány valahogy utólag helyreteszi, és túlél, akkor ez legközelebb ismét eljátszható lesz, mint sikeres taktika.
  Mert az biztos, hogy most fog jönni a fekete leves, mert az állam ilyen mértékű kiköltekezését nem lehet fenntartani, sőt most át kell billenni a szigorú megszorítások irányába, különben csőd lesz.
  Legfeljebb az önkormányzati választásokig fogják vissza magukat, nehogy ott arasson az ellenzék.
  Persze ismerve a fidesz gátlástalan retorikáját biztos vagyok benne, hogy meglesznek a kellő narratívák, hogy a szigorítások élét elvegyék, és külső okokra hárítsák…

 40. 42 Szerintem nem nagyon kell erőlködniük a megszorításokkal. Elég, ha mindent helybenhagynak.

  A családtámogatási akciók eleve határozott időre szóltak, kifutnak idén.

  A mindenféle szociális támogatások fixek, ha nem emelik őket manuálisan, megeszi őket az infláció. Még a béreknél is durvábban.

  Szóval elég, ha hagyják elszállni a forintárfolyamot meg az inflációt, az szépen elintézi a megszorításokat magától.

 41. 41 Tia:

  Sajnos sokszor kényszerből, mert akik ezeket a feladatokat ellátják, akár az átlag magyarok is lehetnének 2022-ben, olyan jó a találati arányuk.

 42. 40. Egész vicces, amikor azok, akik a gyerekek teljeskörű szexuális felvilágosítás és drag queenek általi megrontása mellett foglalnak állást, eljátsszák az erkölcsi magasabrendűséget…

 43. 40. Elesz

  Abban biztosan nincs igazad, hogy a nemszavazók bármiben is hibásak lennének! Ezt a fennálló rendszert kizárólag nemszavazással lehet megbuktatni. Ehhez persze fel kellene nőni agyilag, de a tisztelt Nagyérdemű nettó síkhülye. Én biztrosan nem fogok szavazni, amíg szar és szarabb, valamint legszarabb közül lehet választani. Kikérem magamnak, hogy nekem olyan vályúból kelljen cetlit húznom, amit előtte csordultig töltöttek trágyával. Bocs, hogy ilyen eccerűen öntöm Rád, de kihoz a sodromból, ha valaki a nemszavazókat firtatja. Hát nem! Nem fogom a hóhéraimat visszaültetni a saját nyakamra! Nem fogok hígfosban turkálva szardarabokra halászni! Értve vagyok? Akurvaéletben 😀 😀 😀

 44. Re:40
  Ennyi ömlengést és szócéeplést…
  Elég egyszerű a képlet:
  MZP nem akkora kvalitás, mint ahogy remélték, és szeret fecsegni, ergo folyamatos támadási felületet adott. Jakab szétverte a Jobbikot, ráadásul összeállt az ősellenséggel Gyurcsánnyal. Ezzel szembe köpte magát a pártot, érdekes módon a Mi Hazánk be is jutott. Végül jó öreg Gyurcsány elvtárs, mint alfája és omegája az orbáni 2/3-nak. Amíg ő a porondon van, nem lesz semmi változás, ideje lenne eltünnie a politikából.
  Persze lehet egyetemes demokratikus értékekről polemizálni, de ebből az alapanyagból nem lehet semmit sem főzni…

 45. A médiával, ill. médiafölénnyel egyetlen gondom van:
  Ne az én adófizető pénzemen tolják a saját propagandájukat! Van saját médiumuk minden fronton.

  A Magyar Televíziónak nem is szabadna politikával foglalkozni!
  Az adófizetők pénzét ne lehessen semmilyen propagandára költeni. Ebben kellene megállapodni, s ezt betartani. Semmi gondom nem lenne a Fidesszel, ha így tenne. Tolja mindenki a saját baromságait a TV2-n és az RTL-en, vagyis a kereskedelmi csatornákon. A sok hülye reklámból bőségesen meg lehet ezt finanszírozni…

  Engem nem tudnak könnyen befolyásolni, de azt gondolom, hogy tarthatatlan és undorító, hogy azért kell kikapcsolnom az adóforintjaimon fenntartott tv és rádióműsort, mert kizárólag egysíkú és érdektelen műsort szórnak. Ebben kellene lépni az EU-nak és kierőszakolni, hogy rend legyen. Ja, de akkor a saját háza táján is sepergetni kellene… Nem lesz így ebből semmi 🙂 .

  43: Ábel:
  Ez nem lesz ám ilyen egyszerű!
  A nép elvárja az újabb és újabb, s egyre bőkezűbb staférungot. Hamar fordul a szél, ha nem így lesz… Ráadásul az infláció már a kiosztott javakat is erőteljesen megtépdeste.
  Rengetegen hiteleket vettek fel, s berendezkedtek a csúcson lévő életszínvonalukra. Nem fogják alább adni. Ebből komoly baj lehet! Magam részéről kíváncsian várom mit eszel ki a Kormány. Amíg nem tőlem akarja elvenni, most nekem sem lesz kifogásom az intézkedései ellen… Tanárként hátradőlhetek, ebből a szegmensből elvenni már nem lehet 🙂 .

  Most meglátjuk, valóban működik -e a NER visszafelé is, mert elvileg Orbán ezt a megoldást éppen ebből az okból hozta létre. Kíváncsi leszek, Mészáros, Csányi és a többiek csorgatnak -e visszafelé is milliárdokat, hogy vészhelyzetben túléljünk, mint ország. Ha így lesz, mindenben megkövetem OV-t! Azért fogadást nem kötnék rá…

 46. Kedves Gyurcsányozók! Valaki világosítson már fel, mi volt az a nagy bűn, ami 16 év után még mindig a legfontosabb adu a magyar politikában! De most komolyan! (2006-ban nem voltam Mo.-on.) Odáig tudom, hogy a vitában lealázta Orbánt és utána megnyerte a választás, de nem sokkal utána jött a nagy leleplezés, hogy hazudtak éjjel-nappal. Még a TV székház elleni támadás és gyújtogatás is megvan.

 47. 48. Horváth Csongor

  Hát nézd, hátha Orbánból Teréz Anya lesz 🙂 😀

 48. 18, 20, Ábel, hargi

  Nem vagyunk egyformák. Valakinek tetszik, nekem nem az a politikai húzás, ami direkt információs és gazdasági szegénységben tart milliókat, akiknek, ha pillanatnyi érdek azt kívánja alamizsnát dob és így teremt függő viszonyt. Ez nem segítés, ez aljasság.

  Nem véletlen, hogy az oktatást alulfinanszírozzák, 16 évre csökkentették az iskolakötelezettséget, tesznek arról, hogy a tanárok sem anyagi, sem erkölcsi megbecsülésben ne részesüljenek.

  /Lásd, stadionok épültek tucatszámra és nem korszerű oktatási intézmények meg korházak százszámra. Ezek a fontossági sorrendet mutatják. A cigányság felemelkedésére fordított sok milliárdot is sikerült úgy elkölteni, hogy látható eredménye ne legyen. A cigányság pozíciója egy tapodtat sem mozdult a tíz év alatt./

  Hívek hergelése (500 kiadvány rádió és tv adókon), hogy a tanár alig dolgozik, nyáron három hónapig a lábát lógatja és még hőzöngenek is. Hogy nem szégyellik magukat ezek a léhűtő tanárok.

  Az évtized alatt hozott intézkedések, az információs és gazdasági szegénység és a szavazóbázis összetétele, a választás eredménye jól mutatja az átgondolt politikát.
  A stabilan szegény a mi stabil szavazóbázisunk politika nem zárja ki, hogy sok tanult, jómódú, tájékozott ember is szavaz rájuk. De a választást nyerő bázisuk a vesztesek tábora.

  Részletek egy ellenzékre szavazó írásából.
  „Egy nagyjából 300 milliót érő házban lakom, és egy 25 milliós Mercedessel járok, ami csak az egyik autóm. Most igényeltem vissza én is és a feleségem is fejenként 809 ezer Ft adót, és még 480 ezret, mert 2 gyereket nevelünk.

  Eddig a medence fűtését rezsicsökkentett energiával tettem meg a többi adófizető kárára. De most erre a napelemre felrántottam majd 2 milliót az államtól, mert kifizette felét. A jakuzzi meg fasza télen, 36 fokos vízzel. Ez idén közel 4 millió Ft állam bácsitól.

  Lemondtam volna erről már 4-szer is a javadra. Én megpróbáltam. De te mind a négyszer megszavaztad nekem. De te ragaszkodtál hozzá, hogy ez a pénz nálam maradjon. Úgyhogy felvettem 10 milliót CSOK-ra is, meg Babaváróra még 10-et. Ott van a bankban, szépen termel. ”

  Ezért osztottam meg azt a tényt is, hogy a sokszoros milliomosok által lakott Buda egyetlen kerületében sem nyert a fidesz. Ezért tény, hogy a fidesz szavazó bázisa a vesztesek tábora. Bántódás ne essék.

 49. 52

  Amíg a vesztesek többen vannak, az fog nyerni a választáson, aki az ő kedvükben jár. Nem bántódtam meg 🙂

 50. 48 – A médiafölény kapcsán teljesen egyetértünk.

  Az infláció kapcsán azt gondolom, hogy elég kényelmes helyzetbe hozza a kormányt, mert úgy lehet vele megszorítani, hogy nem nyilvánvalóan a kormány közvetlen felelőssége.
  A nemzetközi gazdasági helyzet, a globális élelemhiány nem a kormány hibája.

  Amit eddig kiosztottak, azzal nincs baj. Az ingatlan őrzi az értékét, a cégbirodalmak mindaddig jók, amíg működnek. A felvett hitelekkel sincs baj addig, amíg a törlesztő nem nő gyorsabban a fizetéseknél.

  A nagy kérdés nekem az lesz, hogy ha tényleg éhínség lesz, akkor a zöldbáróink exportálják-e a sok megtermelt búzát és egyéb terményt aranyáron, vagy benn tartanak az országban annyit, amennyire ennek a népnek szüksége van a túléléshez.
  Az volt a duma, hogy hamár oligarchák irányítják a világot, legalább legyen belőlük saját készletünk. Hát, most meglátjuk, mennyit ér, hogy magyar oligarcháink vannak.

  52: Nem hiszem, hogy a vidéki cigányokat bárki is direkt tartaná mélyszegénységben. 90 óta minden kormány a maga világlátása szerint próbált segíteni rajtuk, a társadalom hasznos tagjaivá integrálni őket, láthatóan kevés sikerrel.
  Most a kormány odaküldte a Máltai Szeretetszolgálatot, hogy kezdjenek valamit, ők meg általános megoldások helyett egyéni megoldásokat keresnek az egyéni helyzetekre. Pár éve olvastam egy riportot róla, hogy egész tűrhető sikerrel. Nekem az az érzésem, hogy ez nem független a cigányok szavazásától, de nem vagyok ott, lehet, hogy tévedek.

  Az oktatás egy másik sztori, az úgy ahogy van, vérlázító.

 51. 55 – Ábel:
  Hogy éhínség idején exportálnak-e? Keress rá az „Ír éhínség (1740–41)”-re. Ott megtalálod a választ.

 52. 55. Ábel

  Jó kérdések.
  A válaszokra én is kíváncsi lennék. Majd megkapjuk.

  Valószínű, hogy visszatartják majd továbbra is pl. a búzaexportot, de ki tudja. Ld. Tibor bá’ 56 hsz.
  Bár manapság már nincsenek vitorláshajók. Így sz energiszűke miatt teljesen felborul a globális kereskedés. Más helyzet ez.
  Oroszország bármit kérhet és azt majd oda kell adni, feltéve ha lesz.
  Sokan éhen fognak halni.

  Párom a családsegítőknél dolgozik, nevelőszülőket és a rendszert is ismerjük, komolyan kijelenthető, hogy összeomlóban a van ez a rendszer, aminek komoly társadalmi vonzatai lesznek.

  Ahogy Horváth Csongor mondta, az oktatás úgyszintén kapút.
  Ezen csontvázak kiborulása nincs olyan messze.
  De szerintem az összeomlás elsődleges okokaihoz képest ezek még odébb vannak a kifutási idejük miatt.

  Majd-ami már nincs olyan messze- ha jelentős számú embernek valódi problémája lesz.
  Örülhetünk ha egyenlőre „csak” hiperinfláció lesz.

 53. Attól tartok, hogy létezik az a szintű SHTF, ami mellett a nép lenyeli nemcsak az életszínvonalcsökkenést, de még az egészségügy-oktatás-szociális ellátórendszer összeomlását is.

  Négy év múlva megint elég lesz bedobni egy kis alamizsnát, és rohanunk szavazni a megmentőnkre…

 54. 55. Ábel.
  Volt egy beszélgetés erről a búza kiviteli tilalomról a tv-ben.Az a léyneg hogy mondani mondhatja Orbán hogy nem engednek búzát kivenni.DE DE beszéltek róla és sajnso most nem tudom érthetően elmondani hogy a valóságban meg adhatnak el búzát külföldre mert nem tudom pontosan hogy mondta de vannak valamilyen szerződések amit lehívhat a vevő és az a lényeg az egészben hogy ugyanúgy eladhatja a búzát majd küldöldre.Persze a kormány azm mondja majd hogy kiviteli tilalom van, de aháttérben ezek a keretszerződések , lehívási opciók lehetőséget adnak a búza kivitelére.Nem azt mondom hogy majd a 10 egység búzából 10-et eladnak. De szépen kitáncoltatnak a megtermett 10 egységből mondjuk 3-4 egységet ezekkel a trükkös szerződésekkel mikozben azt mondják majd hogy a kormány biztosította a kiviteli tilalmat.(és nem hazudik mert a szerződés meg olyan trükkös hogy a kivitt búzára ez nem vonatkozik) Ajj bocs hgy nem tudom elmondani de valaki más lehet jobban tudja.

  57.Balázs
  Jó infók ezek.Jó lenne minél több infót kapni az ilyen esetekről.Mármint hogy hogy állnak az emberek az élelemmel, éhezéssel.Kik, melyik csoportoknál van már most is nélkülözés, és még csak most indul az áramelkedés igazán.hogyan áll ma egy kisnyugdíjas a bevásárlásor a piacon? Tényleg szarban van vagy még megoldható az élelmezés.Hogy állnak a most 2-3 gyerekes családok akik az Orbán támogasásból lettek összeütve.És hogy állnak majd 1 év múlva amikor kilő az élelmiszerár?És hogy állnak majd 5 év múlva amikor a 2-3 bevállat gyerek már 5x többet eszik a 3-5x annyiba kerülő kajából.Persze ezekről nem ad infót a média.A valós képet nehéz látni a bevásárlóközpontokban lévő puccos autók miatt,de nem látunk mindent a nyugdíjasok mindennapjaiból és a kiskeresetűek mindnenapjaiból.Mert még látszatra úgy néz ki dúl a jólét de mondják azt is hogy a magyar is a látszatra ad (autó ,iphone, közben meg éhenhal)

 55. 59 Szerintem nem tragédia, ha van némi exportunk, ha közben marad itthon elegendő ahhoz, hogy ne éhezzünk. És azért itt még vannak tartalékok: nem muszáj minden nap húst enni, akkor amit az állattal etettek volna fel a gazdák, azt meg tudjuk enni mi. Ezzel az egy húzással simán meg lehet duplázni, hogy a meglévő készletek hány emberre elegendőek.

 56. Sok jó meglátása van:
  #https://444.hu/tldr/2022/04/06/rajuk-kellett-volna-boritani-az-asztalt

 57. 60. Ábel
  Emberek én azt sem hiszem el hogy ukrajnában nem lett elvetve egy szem temény sem.Nem tudom mi a szitu keleten,nyugaton kis és nagyvárosok közelében, de én nem hiszem el hogy a többb millió hektár idén üresen marad.Amúgy meg mint csinál az otthon maradt 35 miliió ukrán? Bejárnak dolgozni ? A traktorosok otthon ülnek? A 35 millió polgár mit csinál? Van gyár ,bejár valaki dolgozni mi van?A többségnek amúgy sincs ott tartalék pénze mert szegénység van.De akkor miből élnek?

 58. 62 – andrew

  Láttam a videókat, ezek Melitopol környékén és Cherson megyében készültek: sok helyen a rendkívül termékeny feketeföldeket kell megszabadítani az aknáktól, hogy utána a traktorokat ráengedhessék egyáltalán munkára, veteményezni. Ez ott, ahol már nyugalom van és nem lőnek, megtörténik, de biztos vagyok benne, hogy csak részben az előző évekhez képest. Ha nincs vetőmag, biztosítanak Oroszországból, hangos bemondókkal járják a településeket és kérik a gazdákat, érdeklődőket, hogy a megadott helyeken jelentkezzenek. Nem tudom, hogy már elfogadták a törvényeket Oroszországban, de a terv az, hogy minden áru, ami ezekre a területekre érkezik illetve fordítva, az vámmentes státuszban van.
  Minden adósság el van törölve, ebbe minden jogi és fizikai személy beletartozik a közigazgatást is beleértve.
  Folyamatosan érkeznek a humanitárius konvojok, de nagyok a sorok, gondolom, hogy ez tényleg csak a túlélésre elegendő adagokat jelenti a helyi lakosságnak. A helyzet nagyon nem rózsás, akik ott maradtak, nélkülöznek. Nem lesz egyszerű visszaállni a normális életre, az egyik alapfeltétele egy – a körülményeket figyelembe véve – jól működő adminisztráció, ami menedzseli a dolgokat. A legjobb helyzet ilyen tekintetben a szakadár donyecki és luganszki területeken van; ott ez évek óta működik, keserves körülmények, riadókkal, bombázásokkal megszakítva, de az élet minden alapterületére kiterjedő közigazgatással.
  Nagy kiesésekre lehet számítani, az ukrán élelmiszerexport valószínűleg a nullához közelít majd, gondolom. Napraforgó, gabona, ezekben Ukrajna erős kivitellel rendelkezett a mezőgazdaság terén békeidőben.

 59. Orbán Viktor egy politikai zseni.
  Ehhez nem fér kétség. Soros alapítványi keretek közt tanulta a……. Leírhatom? Zsidó hitvallást. Ezt fordította visszájára…elnézést ha zsidózok, de ő egy igazán jó tanitvány. És elnézést kérek mindenkitől.

 60. 62 andrew, az őszibúza nyilván már nő szépen, a kukorica vetésére ott az egész április, május, csak kérdés lesz-e nő aki elvesse, majd learassa. Mert a férfiak harcolnak, ki tudja meddig még.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük