(2109) Gravitációs anomália?

Tibor bá’ online

 

A Pioneer-10 elnevezésű műholdat a NASA 1972. március 2-án lőtte fel, amit testvérűrhajója a Pioneer-11 tizenhárom hónappal később, 1973. április 5-én követett. A kér űrhajó a Naprendszer bolygóinak keringési síkjában, de ellenkező irányba repülve hagyták el a Naprendszert. A két űrhajó, több, mint 40 év után, jelenleg mintegy 16 billió (1012) km-re van a Naptól és halad tovább a világűrbe. A NASA a kapcsolatot a Pioneer-11-el 1994 október 11-én, míg a Pioneer-10-el nem sokkal később, 2002 április 27-én vesztette el.

A felsorolásban itt meg is állhatnánk, de közben történt valami. A műholdak röppályája ugyanis eltér a tervezettől. Normál körülmények között ez nem okozna nagy riadalmat, főleg nem 40 év után, de az eltérés, ami mára már 500.000 km-ert tesz ki, vagyis valamivel nagyobb távolságot, mint ami a Föld és a Hold között van, mindkét műholdnál egyformán jelentkezik.

Amikor a röppálya eltérést a Pioneer-10-nél először észlelték arra gondoltak, hogy egy eddig ismeretlen, távoli pályán keringő, kisméretű bolygótól ered. Bele is kezdtek a feltételezett bolygó keresésébe, de hamarosan kiderült, hogy nem erről van szó.

Több lelkes kutató úgy gondolta, hogy magánszorgalomból utánanéz a dolognak. Volt, aki egy teherautónyi magnószalagot megmentette, amin a visszaküldött jelek voltak rögzítve. A 40 Giga Byte adatot átmentette DVD-re, lehetőséget adva az űrutazás újból történő végigfuttatására. A tervek szerint ez egy teljes évet fog igénybe venni. A röppálya eltérés lehetséges okai a következők:

 1. Eltérés a Föld irányába: A földi bemérés hibás, az anomália csak illúzió.
 2. Eltérés a giroszkóp szerűen pörgő műhold forgási tengelyének irányába: ok hajtóanyag szivárgás vagy egyéb űrhajós hiba.
 3. Eltérés a Nap irányába: ok a gravitáció nem pontosan az ismert módon fejti ki hatását.
 4. Eltérés a haladás irányába: a tehetetlenséggel kapcsolatos ismereteink hiányossága, vagy az űrhajóra ismeretlen vonzás hat.

Előzetes mérések szerint az eltérés iránya a Nap felé mutat, de akkora távolságban a Nap és a Föld viszonylag közel egy irányban van. Elsősorban ezt kell tisztázni azokból az adatokból, amiket az űrhajók útjuk elején szolgáltattak, amikor még a Nap felé és a Föld felé mutató irányok által bezárt szög jóval nagyobb volt.

Pillanatnyilag a tudósok azt várják, hogy az anomáliára normál magyarázatot fognak találni, ha nem akkor eljött az idő, hogy átgondolják az elképzelhetetlent. Ez a két egyre távolodó űrhajó nyújtja az első egyértelmű bizonyítékot Einstein gravitációs elméletének tarthatatlanságára.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

14 gondolat erről: „(2109) Gravitációs anomália?

 1. Bocsánat ha hülye kérdést teszek fel, de ha elvesztették a jelet akkor hogyan érzékelték a röppálya eltérést? Vagy csak azokból az adatokból gazdálkodhatnak, amìg még „szem előtt” voltak?

 2. Nem milliárd kilométer az? Lévén ~9,46 billió km 1 fényév.

 3. 1:
  A jeleket csak évekkel később veszítették el.

  2:
  A 10^12 a zárójelben egyértelműsíti az értéket.

 4. Számos esetben a világ úgy működik, ahogyan azt a tudomány megjósolja.
  Vannak azonban példák, amikor meglepetéssel szolgál a természet.
  Biztosra veszik a tudósok az eredményt, de az eltér a tudományosan kiszámított elképzeléstől.
  Az emberi elme mégoly alapos számításaira is, nem is oly ritkán fittyet hány a valóság.
  „Akármilyen sűrű hálót is sző az ember, a természet kibújik a háló lyukain , Őkelmét lehetetlen egészen befogni.”
  https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6del_els%C5%91_nemteljess%C3%A9gi_t%C3%A9tele

 5. A 16 billió tényleg túlzás. Más források szerint 114 CSE távolságra van, ami 17 milliárd (17·10⁹) km. (billion angolul = milliárd magyarul)

 6. Különben a problémát megoldották 2012-ben. „A kutatók az összegyűjtött adatok alapján azt is megállapították, hogy mennyi hőt bocsátanak ki az elektromos rendszerek, valamint a plutónium bomlása. A távozó hő mértéke pedig megfeleltethetőnek bizonyult a lassulás ütemével. Egyszerű fizikáról van tehát szó, mondja Turyshev, aki hozzátette, bár nagyon izgalmas lett volna valami újfajta fizikai jelenséget felfedezni, végül az ismert fizikai törvények határain belül sikerült megmagyarázni a rejtélyt.” https://ipon.hu/hir/megfejtettek_a_pioneer_anomaliat/21532

  Figyelemreméltó Tibor bá’ igyekezete Einstein gravitációs elméletének megbuktatására, de az eddigi 100 év alatt az elmélet minden jóslatát pozitívan igazolták.

 7. 5 tatyesz köszi 😉 csak milliárd volt az, pedig diszkréten kérdeztem rá.

 8. 8 Unicornis, köszönöm a linkeket… izgalmas volt olvasni. (De jó is volt réges régen planetológia és kozmológia témekörökben olvasni… van lemaradásom rendesen, de ezeknél hosszabb írások nem férnek bele az időkeretembe.)

 9. Re:8
  Meg fogják találni,kb 2020-as évek végére be is tör a naprendszerbe az eliptikára közel merőlegesen. Északi irányból lesz szabad szemmel is látható. Fel lehet majd kötni a gatyát,mert a sok gravitációs anomáliától semmi sem marad a helyén…

 10. Re:6
  Nincs túl messzire még a szonda, de bezavarhat az Oort felhő is,ami minden csak nem apró kavicsok gyűjteménye. Darabig még mehet a szonda,mire valóban eléri a naprendszerbe határát,mert az közel 1 fényév.

 11. Kedves Dajtás!
  Kérlek ne írjál butaságot!
  Ha elolvasod, akkor láthatod, hogy a pályahajlásszöge 30fok.
  Így nem jöhet az ekliptikára merőlegesen.
  Másodszor a napközel pontja is vagy 300Cse távolságra van (Plútónál6x messzebb), így nem lesz látható soha szabad szemmel.
  Harmadszor, a keringési ideje több tízezer év. 2020-as években nem lesz a napközel pontján.

 12. Re:13
  Ezek az infók nem a cikkedből valók, teljesen más a forrás.
  Én sem veszek rá mérget, de a te általad belinkelt cikk adatai se 100%-ig megbízhatóak, mert még azon is vita van, hogy létezik-e egyáltalán ez a gázbolygó/infracsillag.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük