Ez a nyár , már nem az a nyár

A klímaváltozás hatására átalakult a nyár, egyre gyakoribbá váltak a hőhullámok.

Miközben hazánkban is megvolt az idei nyár első hőhulláma, érdemes lehet visszapillantani, mi változott e téren. A nyári hőségről más emlékei vannak a mai középkorú vagy idősebb korosztálynak, mint az ezredforduló után született generációknak.

Senki sem állítja, hogy az 1960-as vagy 70-es években ne lettek volna kánikulai napok, azonban ezek száma és mértéke ma már más.

Ami egy huszonévesnek, aki már ebben nőtt fel, normálisnak tűnik, az az idősebbeknek már extrém.

Bár világszerte sorra dőlnek meg a hőségrekordok, olyan sokat hallunk ezekről, hogy alig tűnik fel egy-egy újabb rekord híre. Például Új-Delhiben (India) az éjszakai minimum-hőmérséklet 35,2 Celsius-fok volt nemrégiben, míg a nappali maximumok több mint 37 egymást követő napon meghaladták a 40 Celsius-fokot. Mekkában (Szaúd-Arábia) a zarándoklat ideje alatt 51,8 Celsius-fokot mértek, és az eddigi adatok szerint ez több mint 1300 embertársunk számára végzetes volt. Egyiptom és egész Afrika júniusi örök rekordja 50,9 Celsius-fok volt, amit Asszuánban mértek a hónap elején.

Scientific American cikke szerint sem ugyanazok a mai nyarak, mint szüleink, nagyszüleink idején voltak, gyakoribbá és hosszabbakká váltak a hőhullámok. Az 1960-as évekhez képest ma Philadelphiában néggyel több hőhullám érkezik, San Franciscoban héttel, New Orleansben pedig kilenccel több.

Az egyedi nyarak ettől eltérhetnek, ám a drámai növekedés egyértelmű. Nem kell azonban a szomszéd kontinensre mennünk a hőségért. Európában már a 2022-es nyár 60 ezer, a hőséggel kapcsolatos halálesettel járt és tudjuk, hogy a 2023-as nyár még melegebb volt. Az előrejelzések szerint több mint 50 százalék az esélye, hogy a 2024-es nyár is az átlagnál melegebb lesz az egész északi féltekén.

Számos helyen megtapasztalhatják az emberek a hőkupola jelenségét. Ennek során speciális körülmények alakulnak ki, amelyek öngerjesztő módon fenntartják a rendkívüli meleget. Az adott területen uralkodó anticiklon hatására a felforrósodott levegőt a nagy légnyomás a talaj közelében tartja, ahogy egy fazék tetején a fedő is benntartja a meleget főzés közben (lásd a videóban).

A helyzet öngerjesztő: minél nagyobb a forróság, annál jobban emelkedik a légnyomás, ami még inkább visszatartja a levegőt. E jelenség az USA vagy Ausztrália területén korábban is kialakult, azonban 2023-ban már Dél-Európa is belekóstolhatott

LANDY-GYEBNÁR MÓNIKA     (National Geographic)

3 gondolat erről: „Ez a nyár , már nem az a nyár

 1. Rendkívül rövid időszakban méregetjük a hőmérsékletet, a Földi élet létezésének időszakához képest. Mintha egy csecsemő növekedését vizsgálnánk, a másodperc egymilliárdod részének időtartama alatt. A mért növekedési eredményt kivetítve 5 évre, matematikailag tökéletes számítás eredménye szerint ötéves korában a 3200 grammal született gyermek 856,8 kg súlyú lesz.
  A hiba oka, hogy ilyen pici időtartam alatt, nem lehet megismerni a teljes növekedési folyamat szakaszait.
  A helyi melegrekordokat kutatják, de a helyi hidegrekordokat nem.
  Egyoldalú, manipulatív információ közreadás.
  Amerikában bedőlt a felmelegedés elmélet, amikor a közelmúltban olyan hideg tél volt, hogy Texasban befagytak a vízvezetékek. Persze ez nem volt világszerte vezető hír a főáramú sajtóban, de az igen, hogy Pukimuki faluban 40 fok rekord meleget mértek.

 2. 1 Tudod mi a különbség az időjárás és a klíma között?

  Kezdettől fogvan az volt a jóslat a globális felmelegedés kapcsán, hogy szélsőségesebb lesz az időjárás, nagyobb hidegek és melegek lesznek, és hirtelenebb változások, a Jet Stream összeomlása miatt. Ezért az extrém hidegek nemhogy nem cáfolják, de egyenesen alátámasztják a globális felmelegedés narratívát.

  Egyébként az ökoszisztémák összeomlása, a fajok tömeges kihalása olyan esemény, ami földtörténeti korokat választ el.

 3. Érdemes megnézni ytb-on: Ilyen Lesz Európa Klímája 2050-re
  Talán jól ábrázolja a helyzetet.Persze ebbe talán nincs belekalkulálva a megfutás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük