Elkezdődött: amerikai eszközökkel is lőnek oroszországi állásokat az ukránok

Archív fotó: ukrán katonák orosz állásokra lőnek egy amerikai M777-es tarackkal
Írta: SL

 

Alig 24 órával azután, hogy engedélyt kaptak Washingtontól, Londontól, Párizstól és Berlintől, amerikai gyártású, precíziós irányítású lövedékekkel bombáztak Oroszországon belüli célpontokat.

A vasárnap kora reggel megkezdett ukrán csapások középpontjában a nehéz orosz tüzérségi rendszerek, csapatösszevonások és legalább egy nagyobb híd állt – írja a Kyiv Post. Ukrajna tucatnyi nagy hatótávolságú rakétát lőtt át a határon.

Orosz tisztviselők megerősítették a támadásokat. Az orosz lapok a használt fegyvereket M42-es rakétákként azonosították, amelyeket lánctalpas M270 rakétavetőkkel és teherautókra szerelhető HIMARS rakétavetőkkel lőttek ki. Állításuk szerint az ukrán erők a 122 mm-es M42-es rakéták közül néhányat kazettás bombákkal szereltek fel.

Mindkét rendszert és lőszereiket az Egyesült Államokban gyártják. Joe Biden amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy engedélyezi Kijevnek a nagy teljesítményű fegyverek használatát oroszországi célpontok ellen, a Forbes megfogalmatzása szerint „eltörölve egy vörös vonalat”

A határon átnyúló csapásokat az ukrán hadsereg is megerősítette, és hogy katonai célpontokat értek találatok, de nem közölt részleteket. A Kreml által ellenőrzött lapok ugyanakkor azt állították, hogy az ukrán támadások célpontjai civil lakások és vállalkozások voltak, és hogy a legtöbb rakétát sikerült lelőniük.

Az ukrán hadsereg régóta panaszkodik arra, írja a kijevi lap, hogy az orosz csapások tervezői kikerülik az ukrán ellentámadásokat azzal, hogy büntetlenül az ukrán határig vezetik az Iszkander-2 rendszereket, és fél tonna robbanóanyagot tartalmazó nehéz rakétákat lőnek át a határon túli ukrán városokra. Az atomfegyverrel is rendelkező rendszer a háború kezdete óta kiemelt célpontot jelentett Kijev számára.

 

8 gondolat erről: „Elkezdődött: amerikai eszközökkel is lőnek oroszországi állásokat az ukránok

 1. Tegnap volt az ostrom műsorban hogy az ukránoknak is van saját fejlesztésű drón és egyéb fegyver.
  Pl már egy orosz tankra nem 1 drónt küldönek mint régen hanem 8-at egyszerre.
  Amúgy azt mondta Tarjányi hogy az ukránoknak lehet 1 év múlva olyan saját fejlesztésű rakéta ami akár 1000-1500 km-es távra is képes elmenni.

 2. Javítsatok ki, ha tévedek, de úgy tudom, hogy ha egy országot megtámad egy másik, akkor a megtámadottnak joga van a támadót a támadó saját területén visszatámadni, és tőle területet foglalni. A nemzetközi jog szerint.

 3. 2. Ábel
  Ez teljes mértékben így van.
  És ez így helyes. Sőt a megtámadott ha legyőzi a támadót, akkor jogában áll a megszerzett területekből megtartani magának annyit ami a biztonságát a jövőre nézve garantálja. Vagyis területet foglalhat a nemzetközi jog értelmében.

  Azonban itt most nem ez a gond, hanem, hogy nyugati fegyverekkel akarnak orosz területeket lőni, ami enyhén szólva is kétségesé teszi a nyugat semlegességét. Onnantól kezdve, hogy nyugati fegyverrel, nyugati kezelőkkel (valószínű?!) és nyugati felderítési adatok alapján kezdik lőni az orosz ősterületen lévő célpontokat az nyílt nyugati támadásként is értékelhető az oroszok részléről. És onnantól már nem lesz sok idő gondolkodni azon, hogy mi minősül nyugati támadásnak és mi nem. Ezért rizikós ez az engedem a fegyvereimmel orosz területet lőni nyugati álláspont.

  Eddig úgy tett az orosz, hogy nem tudja, hogy nyugatiak által kezelt nyugati fegyverekkel nyugati felderítés alapján lövik őt. Mostantól – ahogy meg is üzente Putyin – ez a mazochista pornó már nem megy. Fel fogják kötözni a legújabb 2024-es anál-intúdert és megszeszualizálják vele a nyugatot.
  Ezt (igaz finomabban fogalmazva) talán a tegnap mondta. A lényeg, hogy aszimetrikus választ fognak adni erre a nyugati mesterkedésekre az első körben (aztán meglátják).
  De semmikép se csodálkozzanak az érintettek, hogy oroszok rakétákkal fogják megcsapkodni akárkik akárhol őket és érdekeltségeiket.
  Ők szóltak. Indulhat a buli, lehet emelni a tétet.

 4. 3 – Én eddig azt olvastam, hogy ha nyugati katonák mennek Ukrajnába, őket legitim célpontnak fogják tekinteni. Ennél többről is szó van? Mert ez nekem nem hangzik még olyan félelmetesen. Csak ne kezdjenek el atommal lőni.

 5. 5. Ábel
  Csak annyiról van szó, hogy a nyugat (értsd: USA) engedélyezte hogy az általa szállított nagy hatótávolságú cirkálórakétákkal az ukránok lőjék az „öreg” orosz területeket.
  Igaz annyit pontosítottak, hogy csak katonai célpontokra lehet lőni. Halkan jegyzem meg, hogy az atomtriád részét képező korai előrejelző radar is katonai célpont (sikerült is egyet kilőnie az „ukránoknak” valahol 1500 km-re Ukrajnától). Na itt kezdődik a baj. Ha kezdik ezeket kilővögetni az ukránok háta mögé bújva az atalntisták. Innentől bármi jöhet, mert ha nem reagál az orosz akkor könnyen kap egy megelőző atomcsapást a nyakába, lévén, hogy rés van a pajzson, ami lehetővé teszi a váratlan csapás, főleg az F-35-re tekintettel.
  És még nem is beszéltünk arról, hogy mi van ha a színész eszkalálni akar és szétlövi a Kreml elnöki palotáit? Na, onnantól aztán tényleg Isten irgalmazzon a nyugati fővárosokban található Nagy Házaknak.
  Ha az orosz múlik nem lesz atomháború. De sajnos nem rajta múlik. A nyugati vezetők ha érzik, hogy oda az általuk diktált világrend, akkor 19-re lapot húznak.
  Minek nekik egy olyan világ, ahol nem ők parancsolnak?
  De minek egy olyan világ, kérdezte Putyin, amelyikben nincs benne Oroszország?
  Szóval, róka fogta csuka. Azaz patt! Senki nem hátrálhat.

 6. 4, Ábel

  Nem lesz célszerű a jövőbeli megújított minimál keresledelem miatt sem megatomozni Ukrajnát vagy az EU-t,
  Az óriásbombákkal fogják megoldani a problémáikat, mint ahogy írtam februárban, hogy az 5 és 9 tonnás FAB gyártására készültek rá.

  5, Bendegúz

  Az F-35 rengeteg szoftveres problémáit még nem sikerült megoldani és ez csak atombombát tud hordozni, nem rakétát.
  Közel kell repülniük a célterülethez és kioldás után eliszkolni onnan, feltéve ha lesz elég kerozin a visszaúthoz.
  Továbbá nem szivárgott még eddig ki,, hogy ezek a repülőgépek felszálláskor mekkora jelet produkálnak, amit az oroszok detektálni tudnak.

  Nem hinném azt sem, hogy egy asszimetikus válasszal pont a bátor Hollandiát csapnák meg, hanem teljesen másképp inkább. A baráti tálibok majd aratni fognak, a legeléstől lenyugtatott bátor fapapucsosok között.

  Az NDK-ban megedződött, „Denevéres ember” és tanácsadói nem agyalágyultak, hogy magukra haragítsák a világot az elhamarkodott atomcsapással.

 7. 6 János, olyan szinten kódolod a szöveged utalásokkal, hogy szerintem már csak a profi hírszerzők értik…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük