Csalit készíthet Oroszország az ukrán hadseregnek

Ukrán források szerint orosz csapatösszevonás zajlik az észak-ukrajnai Szumi közelében, a Kurszki területen.

Egy Harkiv megyében harcoló ukrán parancsnokhelyettes hétfőn azt jelentette, hogy orosz csapatösszevonás zajlik Szumi irányába – köztük csecsen erőkkel -, de a katonák kis száma azt sugallja, hogy az oroszok célja az lehet, hogy ukrán erőket vonjanak el a front más területeiről – írta a Portfolio az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet hétfői jelentése alapján.

Kosztantin Masovec ukrán katonai szakértő szerint 9–10 ezer katonáról lehet jelenleg szó.

Az ISW úgy véli, még egy korlátozott orosz művelet is ukrán erőket vonhat el a frontvonal más szakaszaitól, és tartósan odakényszerítheti az ukrán csapatokat.

HIRDETÉS

73 gondolat erről: „Csalit készíthet Oroszország az ukrán hadseregnek

 1. Az orosz katonai vezetés azzal, hogy több frontot nyit, azt éri el, hogy az ukránok a pihentetett/kímélt és tervezett nyári offenzívára tartalékolt és jól képzett dandárokat kénytelenek bevetni, most például északon, Harkov környékén. Ezzel pedig ugrik a nyári ellentámadás lehetősége (eddig sem volt nagy, de most a nullához konvergál). Sőt, ha megcsappannak és kimerülnek ezek a pihentetett dandárok nagyon nem lesz mivel pótolni, főleg minőség tekintetében lesznek gondban (nem lehet egyik napról a másikra kiképezni egy katonát). Ez pedig azt hozza magával, hogy legalább két évig maximum védekezésre fogja futni az ukránok részéről, hogy a hátországban kiképezzék a jövendő nagy ellentámadás katonáit.
  Itt azonban két kérdés is felmerül.
  Látva az átlagjános ukrán polgár a jelenlegi nagy ukrán kínlódásait, hajlandó lesz-e elmenni a biztos halálba – ezt pedig annak tükrében nézzük ezt, hogy már most sem akarnak menni a frontra, oda a nagy kezdeti lelkesedés. Szóval bajok lesznek a létszámmal. Valószínű erre találták ki az atlantisáták, hogy mi kelet-európaiak menjünk az orosz ellen, ha már elfogynak az ukránok (nem fog összejönni nekik).
  A másik nagy kérdés, hogy még ha sikerül is felállítani az ellentámadáshoz szükséges friss dandárokat, azok integritását meg tudják-e őrizni, úgy hogy az orosz támadás megállítása folyamatos új erőket igényel, ahogy most is kénytelenek voltak bedobni Harkov mellett a nagyon kímélt és jól képzett dandárokat.
  A fentieket összeadva, véleményem szerint Ukrajna egymagában már soha nem lesz képes egy tavaly nyári szintű offenzíva létrehozására. Legjobb esetben is csak a frontot tudja rögzíteni. Kérdés, hogy mit tudnak kiagyalni erre az atlantisták, úgy, hogy nem működik a Bukarest9-ek „szövetsége”. Mostanában kezdték rebesgetni, hogy ha a NATO nem is léphet be, mert semmi sem kötelezi Ukrajna védelmére, de az egyes NATO tagok bevonulhatnak, ti. többen is külön védelmi megállapodást kötöttek Ukrajnával, lásd. farncúzok. Kíváncsi leszek, hogy a románok miként farolnak ki ebből, mert, hogy maguktól nem akarnak menni az biztos. Volt már pár sikertelen kalandjuk a macival. De hát Amerikának megvannak a módszerei ahhoz, hogy jobb belátásra bírják őket. Sokszor szóba került, hogy valami okból kímélik a román SZU eredetű haditechnikát és nem küldik Ukrajnába (senki nem tudta miért) de most már ez sem igaz, mert az utóbbi hónapokban megindult a technika kiszállítása a zárolt készletekből. Ha még tart egy évig a háború, a románok is letolt gatyával fognak állni, a 700 db T-55/64-ből és az 1000 körüli BTR nem lesz egy darabjuk sem. Sőt ahogy hallatszik, a frissen érkezett Patriot rendszerekből is át kell adjanak Ukrajnának. Aztán vagy kapnak valamit helyette vagy nem. De ez már legyen az ő bajuk.

 2. 1 „(nem lehet egyik napról a másikra kiképezni egy katonát)” – ebben igazad van, három hét kell hozzá. Hogy meghaljon a fronton, arra viszont elég egy nap is.

 3. 2. Ábel
  Ez van most Ukrajnában.
  Három hetes kiképzettek a fronton.
  Látszik is az eredménye.
  A három hetes kiképzésen átesetteket küldik a frontra, hogy ideiglenesen ellenálljanak az orosz nyomulásnak a jól képzett Dandárokat pedig pihentetik (legalábbis eddig, mert most kénytelenek azokat is a darálóba küldeni Harkovnál).
  Azonban ezt a jelenséget, azaz a három hetes kiképzettek darálóba küldését a köznép is észleli és egyre kevésbé akar elmenni harcolni, inkább bujkál.
  Lassan nem lesz aki harcoljon. Nem véletlen, hogy fő az atlantisták feje!

 4. Bendegúz

  A szakadár területek közelében az ukrán fél nagy gondossággal építette ki a védvonalait és városi erődítményeit ill. a fedett terep előnyeit is felhasználta a járatok, állások, borospincék, pezsgőüzemek, 2. vh.- s német és orosz erődítménymaradványok összekapcsolásával, terelő aknamezőkkel.

  Most erre nincs idejük, sem eszközük, kézi ásóval nem lehet elbújni a húsfeldolgozóban.
  Eddig a kisebbségi falvakból hordták a friss húst, most már az echte ukrán van a soron.

  És igazán még nem is kezdődött el az 1997- es állapotok visszaállítása. Igaz – elfogytak a hidegháborús készletek, az Usa és az EU a hadianyagtermelés megfuttattásának a küszöbén áll. A gyártókapacitások megtöbbszörözése elsőosztályú befektetés.

  Az oroszok sem véletlenül termelik raktárszámra a hadianyagot és úgy láttam, hogy a 350 nanométeres osztályba tartozó nagyon masszív processzorok hazai gyártása is összejött nekik, ill. a pilotgyártásának nekikezdenek.

  Sokkal több és rakétával is felszerelt drón lesz a fronton hamarosan.

  Olyan eset is fennállhat, hogy szándékosan csalogatják be ukrán területre a fehérorosz és lengyel katonákat…

 5. 2022-ig a nyugat segített létrehozni az általad említett nagyon erős védelmi vonalakat. 8 évük és nyugodt környezetük volt ehhez. Most, hogy egyes helyeken áttörték az oroszok, nincs már ami útjukat állná, sőt a megmaradt erődöket is a bekerítés veszélye fenyegeti, s ha nem, akkor az utánpótlás megszűnése, ami megint csak sakk matt. Próbálnak új vonalakat építeni az ukránok, csak hát nem könnyű rakétatűzben építkezni. Nem sokan jelentkeznek ilyen melóra. Északon sem azért nem épült ki a rendszer, mert ellopták a hozzávalót, hanem mert folyamatos tűz alatt nem lehetett dolgozni. Hasonlít a helyzet az USA 61 milliárdos támogatására, amit jó sokáig azért húztak, mert nem volt amit venni belőle (halkan jegyzem meg, hogy most sincs).

  És igen, eddig főleg a kisebbségieket küldték a darálóba. Most már az ukránokat kellene, az pedig óriási rizikó a politikai vezetésnek, ahogy az lenne a nyugat európai politikusoknak is, ha ilyenre vetemednének (nem véletlen, hogy Macron a légiót küldi, azok nagyrészt nem franciák).

  Kimerült a nyugat fegyverkészlete. A termelés felfuttatásáról lehet beszélni de a valóság az, hogy az USA-n kívül kb. senki nem lesz képes nagyobb mennyiséget termelni, nyersanyag és munkások hiányában. Európa kb. arra képes jelenleg is mint Líbia esetében, két hét alatt kifogy a bombákból! A nagy lengyel haderő ott tart, hogy ha most támadná meg őket a medve talán a Visztulánál ha meg tudnák állítani őket. Aztán néznék egymást. Mondom ezt annak tükrében, hogy mindent odaadtak az ukránoknak és még majd semmit nem kaptak helyette.

  Oroszország pedig okulva az újfajta háborúból alkalmazkodik és erősen rágyúr a minidrónokra és az azok elleni védelemre. Rakétát pedig már jó sokat legyártott, hogy ha megindulna akkor legyen mivel legyalulja az egész ukrán infrastruktúrát. Kína pedig figyel és tanul. Ahogy mondták, jelenleg napi 300 cirkáló rakétát tudnak gyártani, de ha kell akkor 1000-et is. Amit kb. az egész nyugat együtt nem tud gyártani egy hónap alatt. Ha isten őrizzen kitörne egy nagy háború, esélye sem lenne a NAVY-nak Kína partjai közelében, olyan mértékben túlterhelnék a védelmi rendszerét egy egy köteléknek.

  „Olyan eset is fennállhat, hogy szándékosan csalogatják be ukrán területre a fehérorosz és lengyel katonákat…”
  Ezt nem értem. Miért kellene a Fehéroroszokat becsalogatni Ukrajnába? Nem véletlenül Romániát akartál írni?

 6. 5, Bendegúz

  Igen, Romániát és Lengyelországot akartam írni.
  Nemrég Moldávia engedélyezte, hogy Nato repülők használhassák a légterét, ha már Fetesti-ben tanulgatják az F-16-ot…
  Bizonyos nyugat – ukrajnai repülőtereket állandóan javítgatnak, hogy egy majdani légicsatára felhasználhassák ezeket?

 7. 6. János

  Mellesleg Moldova alkotmánya tiltja bármilyen katonai tömbhöz tartozást, tehát a mai moldáv vezetés ugyanazt az utat kezdi járni, mint anno Ukrajna.

  Baj lesz ebbü’ more

 8. 6. János
  Moldávia egyre jobban belesodródik.
  Az egyesülést az USA nem akarja engedni, hogy ne boruljon az általuk kialakított státuszkó(habár Koszovó esetében pont leszarták).
  A románok maguktól nem mernek lépni egyesülési ügyben, mert mi van ha jön a medve. Azonban ha be kell menjenek Ukrajnába, minden mindegy alapon, bemennek Moldvába is. Kérdés, hogy adják el ezt a nemzetközi porondon – talán épp ezért nem engedi az USA. Minden esetre nagy rizikót vállal Románia, ha bemenne Moldvába és Ukrajnába. Ha területet foglal Ukrajnából, ilyen olyan címszó alatt, akkor az egyesült orosz-ukrán seregekkel kell szembenéznie, ahogy a nyugatnak is, ha ezt megengedi (lengyeleknek is!). Kb. nulla esélyük lesz. Remélem az orosz minket legalább megkímél. Tudja a fene, féken tudja-e tartani a felbőszül és becsapott ukránokat. Ezért is szoktam mondani sokak után, hogy nekünk nem szabad bemenni Kárpátaljára! Vigye aki akarja. Nem sokáig fog örvendeni neki.

  Az F-16-okról annyit, hogy azokat nem fogják tudni Ukrajna területéről működtetni.
  Nem alkalmasak az adhock áttelepítésekre, ahogy jelenleg eljárnak egy egy légiriadó esetén az igénytelen SzU gépekkel. Az F-16-nak tiszta pálya kell, nem lehet rajta semmi mocsok, mert azt felszívja az alacsonyan lévő szívótorok. És a logisztikát is folyton igényli. Azt pedig vagy minden reptérre telepítenek, vagy akkor ha át is szöknek valami új helyre a gépek, nem fognak tudni egy darabig repülni.
  Szóval igazából a szomszédból lehetne működtetni őket, de az már a III. Vh. Nem hiszem, hogy valaki bevállalná.

  7. Fényhozó Kerub
  Ha Moldva belép, akkor rövid egyesülés lesz Romániával, majd megérkezik az orosz az ukránokkal az oldalukon, majd szépen csinálnak egy Nagy Moldvát, Jászvásár fővárossal. Vagyis vég lesz a 100 éves balkáni Gömböcnek. Nagy a dilemma Bukarestben. Veszélyt szimatolnak, de hát nincs mit tenni, bebújtak az elmúlt 25 évben az USA seggébe és ha azt seggbe rúgják, őket fogja érni.

 9. 8, Bendegúz.

  Pontosítok.
  Nyugat – Ukrajnában két repülőtér – körzet is van ( körzetenként 6-8 pályával, rejtett létesítményekkel, esetenként hidegháborús hangárokkal – a hangárajtók más – más irányokba vannak tájolva).
  A keletebbre lévő körzet a napi – üzemi, míg a nyugatabbra lévők a szükségrepülőterek, ez utóbbiakat sziszifuszi módon minden nap javítgatják az ukránok.

  Igen,
  szerintem is az ukránok úgy tudnak győzni, hogy az oroszokkal szövetségben bejönnek Európát jól megbüntetni, ezt javasoltam „az atlantista ügynök – Gyarmathy” hozzászólónak is még tavaly, hogy így jön meg az ukrán nép esze.

 10. Kedves Éva

  A rendszer nem engedi át a leveleket.
  Nem tudom mi lehet az oka.
  Lehet, hogy zavar valakiket szabad eszmefuttatásunk?

 11. 9.

  Köszönöm a repterekkel kapcsolatos tájékoztatódat. Nem ismerem az ezzel kapcsolatos infokat, az oroszok biztos igen. Ha kell így is úgy is meg tudják sorozni ezeket a reptereket. Nem véletlen, hogy most Zelenszky azzal házal nyugaton, hogy a NATO légvédelemnek kellene lelőnie Ukrajna felett az orosz rakétákat.

 12. Más.
  Ha a keleti NATO tagok bármilyen ürüggyel bemennek Ukrajnába és területeket foglalnak le bármilyen okkal, és anektálják őket, akkor az ukránok nagyon becsapva fogják érezni magukat. Az oroszok pedig ezt ki fogják használni és maguk mellé állítják az elkeseredett ukránokat. Na akkor az isten irgalmazzon azoknak az országoknak akik beleálltak a hullarablásba. Lengyelország kb. a Visztulánál fog véget érni, Románia (sajnos!) Erdélyre fog korlátozódni, a balti államok pedig eltűnnek. Bulgária, Görögország, Szerbia és a többi balkáni apró (kivéve Albániát) lévén ortodoxok, az orosz szövetség részei lesznek. Halkan jegyzem meg, hogy ebben az esetben Szerbia meg fogja kapni Románia bánsági részeit, Arad-Orsova-Déva háromszögön belül. A balkáni kisgömböc csak egy rossz emlék lesz a történelem könyvekben.

 13. 10 Bendeguz
  Nekem sem engedett at at par kommentet. És nem is írta ki hogy rendszer moderaciora várakozik. Lehet van olyan szó amit nem szeret a rendszer.

 14. 9. János

  Ez a kommentrész nem ment át, hiába
  tördeltem.
  A 11. alatt Jánosnak írt válaszom folytatása.
  Előzménye: „Nem véletlen, hogy most Zelenszky azzal házal nyugaton, hogy a NATO légvédelemnek kellene lelőnie Ukrajna felett az orosz rakétákat.”
  És innen folytatódik.

  „A lengyelek már is vevők arra, hogy ők majd ukrán légtérben lelövik az orosz rakettyákat a Patriotjaikkal.
  Mivel nem mehetnek be, mert ott már őket is megsorozná a medve és a légvédelem sem tudna a nyugati területeknél messzebb lőni, gondolom az lenne a feladatuk, hogy védjék a nagyon nyugat Ukrajnában lévő reptereket, hogy valamennyire működhessenek a küldeni kívánt repülők.
  Azonban egy nagy tömegű támadás esetén így sem fognak semmit sem érni, túl lesznek terhelve. Az egész egy hamis biztonságot adna az ukránoknak.”

 15. Kedves Andrew és mindenki más, aki érintett az ügyben!

  Ha csak nincs Éva ellenére, úgy lehet az okostojás cenzúrázó rendszert megkerülni (amikor nem enged be egy hozzászólást), hogy kell írni valami semlegeset, majd el kell küldeni és ezt követően a „Click to Edit”-et használva javítást kezdeményezünk a beküldött írásunk vonatkozásában. Ekkor beillesztjük a korábban visszadobott szöveget, mentjük és tádám, már is ott a korábban visszadobott véleményünk. A javításunkat már nem bírálja felül a rendszer. Az utolsó bejegyzésem is így ment át.

  Mondom, ezt csak akkor alkalmazom, ha nem Éva tilt le és nincs ellenére. Ha igen, akkor elfogadom döntését és nem okoskodok.


 16. Kedves Bendegúz!
  Én nem tiltok ki – le senkit, egy-két személy kivételével, de Ti nem azok közé tartoztok.

 17. Köszönöm Éva!
  Nem is gondoltam, hogy csak úgy kitiltanál valakit is innen.
  Trükkös felvetésem csak azzal kapcsolatban keletkezett, hogy a rendszer bizonyos szavak (talán?) használata okán nem engedi át a komenteket. A kikerülési technikát pedig ennek kapcsán írtam le, illetve, amint látszik azt is felvetettem, hogy ha esetleg a bloggazda ellenére lenne, akkor nem alkalmazom. Ti. szépemlékű Tibor bá’ ilyen irányú, ritkán és csak indokolt esetben alkalmazott intézkedéseit is mindig tudomásul vettük.

 18. Ma reggel beszélte Orbánfőni a Kossuth – Rádióban, hogy a Nato – munkacsoportok már számos forgatókönyvön hidegvérrel dolgoznak.

  Az orosz területen lévő Armavir városka ( Krasznodarszk) közelében lévő horizonton túl néző radar felszíni építményeket már meg is csapkodták.

  A forrást majd a hétvégén megkeresem.

  Ez a belerángató cselekedet melyik forgatókönyv előszavának a része?

  Doziméter, spektométer, nejlonzsák, fóliatakargatás lesz ebbű” more.

 19. 17. János
  A nyugatak nincs más választása. Vagy nyer ukrajnában vagy elbukik. Főleg Amerókának nagy a tét. Nem vitás a háborút velünk európaiakkal akarja megvívatni. Ha az egész NATO nem is tudja belehajtani, akkor mennek a “hajlandóak”. Nekünk akkor is ki kell maradni, ha Kárpátalját felajánlja a nyugat! Egyébként sem szabad semmit elfogadni tőlük, olyanok mint Hófehérkében a boszorkány. Szóval ki kell maradni bármi áron. OV jól csinálja. Megmondta, 5. Cikkely igen, területen kívüliség NEM! Ha nem tetszik demokratáéknak, Legfeljebb lerohannak, de az már a NATO vége lesz. Ha pedig minket itthon hagynak logisztikázni, az OK. Ha pedig az oroszok elverik a “hajlandóak” seregeit ukrán földön és megindulnak románia és lengyelország felé, majd bemegyünk Erdélybe biztosítani a Kárpátok hágóit, hogy az orosz nehogy áttörjön (nem mellékesen esze ágában sem lesz, neki elég lesz a két Oláh fejedelemség megszállása, ezzel biztosít a a szláv korridor létrehozását és a nagyrománia egyszer mindenkorra történő felszámolását – amit egyébként 100 éve ellene, azaz Oroszország anyácska ellen hoztak létre, ahogy a polák gömböcöt is /lásd: két bástya elmélet/). Addig pedig fel kell fejleszteni a sereget olyan szintig, hogy képes kegyen egy ilyen intervencióra!

  János.
  Rendben, legyen a háznál doziméter, de spektrométer mire jó, vagy lesz jó?

 20. 20. Zubogány

  Vége lesz a másokon élősködő életmódnak, meg kell szokja újból a munkát, azaz nem csak szolgáltatgatunk egymásnak, azaz a szart habosítjuk és tologatjuk az érték nélküli pénzt, hanem a kalapácsot is marokba kell fognia a jónépnek.
  És ami ebből következik, hogy minden nyugati ország/szövetség egynek fog számítani a globális asztalnál. Egy szavazat jár majd USA-nak, EU-nak, Oroszországnak, Kínának, stb. Nem lesz olyan, hogy csak a nyugat kitaláltat szabályok lesznek érvényesek, amit éppen akkor tartanak be, ha jó nekik, ha nem akkor nem (lásd, az USA által meghirdetett szabad versenyt, amit addig tart be, amíg neki előnye van, amint más nyer, pl. Kína az elektromos autók piacán, egyből nem játszik szabály szerint – kb. mint a liberálisok akik addig toleránsak amíg azt mondod ami nekik jó).
  És persze brutálisat fog esni az életszínvonal errefelé, mert akkor már akitől eddig ide csatornázták a pénzüket amiből a nyugat jól élt. lásd megszállt országok, volt gyarmatok pl. a franciák esetében, azok már magukra fogják költeni.
  Szóval csak ennyi lesz a változás.
  Persze a társadalmi következményekről még nem írtam. El lehet képzelni, hogy mit fog szólni ehhez a hedonista nyugati fogyasztó, többek között a folyton szelfiző élményt hajkurászó, évente három-négyszer utazó Mucika!
  El fogják kergetni a búsba ezt a nyugati libsi elitet és pereputtyukat. Na ettől rettegnek a legjobban! A pereputty 3000 éves mesterkedése fog a levesbe menni. És ennek elkerülésére akár atomháborút is indítanak, ha kell. Mert szerintük mi értelme a glóbusznak ha nem ők gyakorolják a hatalmat?!
  Ha nem így lenne, akkor rég kiegyeztek volna. Már rég nem a pénz a kérdés, abból nekik annyi van amennyit akarnak, a korlát a nyomdagép kapacitása. Úgy, hogy felejtős az az elmélet, hogy a fegyvergyárak nyereségéért megy a háború. Azt el tudom képzelni, hogy tesztelik a hadi technikát egy a közeljövőben megvívandó Vh-hoz. De ez sem logikus, mert kb. egy hónapig fog hagyományos eszközökkel menni a buli, de utána jön a nukleáris eszkaláció.

 21. 8, 19 – Bendegúz

  Csak annyit fűznék hozzá a gondolatmenetedhez, hogy ha Nagy Moldávia létrejön, akkor a Dnyeszteren-túli kis sáv le fog szakadni róla hivatalosan is és még az is lehet, hogy a pici, déli gagauz területek is. De nagyon nagy területi kompenzációt kap úgy, ahogy azt te lényegében már leírtad. Az viszont nem valószínű, hogy ha ez bekövetkeznek, hogy Jászvásár lenne ennek az országnak az új fővárosa, maradna a majd kétszer nagyobb Kisinyov.

  Ez azért érdekes, mert bizony alakulhatnak úgy az események, hogy ez az új Moldávia Magyarország közvetlen szomszéda lehet… Gondolom érted, hogy mire gondolok.
  S akkor arrafelé a moldvai csángók lesznek a határon túli kisebbség. Közvetlenül.

  Ez sok mindenkinek ma még fantazmagóriának tűnik, de könnyen alakulhatnak a fentiek szerint az események (persze semmi sem 100 %-os ilyen szempontból, ezt nem is állítom). A határok azonban változni fognak, méghozzá nagyon sok helyen Európában, és egyáltalán nem csak Kelet-Közép Európában.

  Például komolyan gondolja valaki, hogy Bosznia-Hercegovina túl sokáig fent marad a mai módon?
  Például mely nagyhatalmak garantálták egyes európai országok határait a II. Világháború után és mi lesz akkor, ha ez a garancia a továbbiakban már nem érvényes többé? Stb., stb.

  Ja, igen, hogy az Európai Unió, hiszen lesz majd egy szuperállam az öreg kontinensen! Hát ha lesz egyáltalán, akkor az egy nagyon kis rövid epizód lesz a történelemben, szinte érdektelenül rövid, de még ennek is nagyon kicsi az esélye. Más jelentős erők, más érdekek is küzdenek itt Európa egyes régióiért és itt – hogy a félreértéseket elkerüljem – most éppen nem Oroszországra gondolok, bár persze azt sem lehet kihagyni az egyenletekből.

  Persze tudom, hogy sokan az atomháborúban hisznek, ami mindent elsöpör majd itt Európában. Annak is van esélye, de aki azt állítja, hogy csak az lehet a vége ennek a sztorinak, ezeknek a változásoknak, amik itt és most zajlanak és még zajlani fognak (a helyzet még jócskán fokozódni fog, elvtársak!), az sem mond igazat. Kell gondolni a jövőre és úgy élni, politizálni, cselekedni, hogy az a lehetőségek szerint a legjobb legyen! Egyéni és közösségi szinten egyaránt.

 22. 20 – Zubogány

  Csak egy kérdés a számtalan közül: szerinted mi fog történni akkor az euróval, sőt az egész pénzrendszerrel (főleg a kollektív Nyugaton, szélesen vett értelemben), ha a petrodollárnak tényleg kampec lesz egy nap? Szerinted mi fog történni csak a nyugdíjalapokkal számtalan nyugati országban, amelyek ezer szállal kötődnek (mert kötődniük kell, a rendszer ugyanis úgy van kitalálva!) az amerikai állampapírokhoz?
  … és ez csak egy kérdéskör, ami már önmagában is kaotikus állapotokhoz vezethet nagyon sok országban. Az ilyenekből van egy csomó más is, és ez még mindig „csak” a pénzrendszer.

  A digipénz bevezetésének is jóval több, mint egy oka van lesz ám, mint egyetlen egy, ha megtörténik!

 23. … na, a mai nappal egy újabb lépéssel vagyunk közelebb az atomháborúhoz (ami, remélem, hogy nem lesz).

  Armavirban a Voronyezs-DM radarnak annyi (krasznodari terület, Oroszország). Az amcsik („ukrán kézzel”) kicsinálták. Ez jó nagy baj, az objektum az ellenséges ballisztikus rakéták elleni védelmi rendszer egy fontos, stratégiai eleme volt.

  Akik érzékenyek a témára, már futhatnak is a boltokba méterszámra venni a ragasztószalagot!

 24. 25. Zsolt

  Ez nagyon durva helyzet.
  Az USA 19-re lapot húzott. Mert senkinek ne legyen kételye a felől, hogy ők voltak ukrán bőrbe bújva. Eleve az ukránok katonailag teljes mértékben alá vannak rendelve az angolszászoknak.

  Két lehetőség van.
  1. Vagy van egy betonbiztos ICBM védelmi rendszerük az usáknak és azt akarják, hogy az orosz lőjön elsőnek taktikai nukival (hogy ne ők legyenek a töri könyvben akik kirobbantják az atomháborút), aztán rájuk repülnek mindennel amijük van és a medvét tényleg sivataggá teszik.
  2. Vagy teljesen kétségbe vannak esve az ukránok közelgő összeomlása miatt és minden mindegy, első csapással akarják megcseszni a medvét. Merthogy ennek a radarnak a kiesése nyitott egy folyosót, ahonnan észrevétlenül be lehet lőni Oroszországba. És ha ezt azért tették, akkor be is fognak lőni. Különben miért nyitották volna ezt a rést?

  Ami látszik, hogy egyértelműen eszkalálni akarják a háborút, mert az ukránok már nem fognak győzni. Mivel Ukrajna veresége egyenlő a Kollektív nyugat vereségével, semmi sem drága nekik. A NATO közvetlen belépésével a keleti tagok sorsa egyszer és mindenkorra megpecsételődik, mint nemzetek zárójelbe lesznek téve, többé nem írnak róluk történelmet. Én a lengyelek és a többi keleti helyében nagyon elgondolkodnék. Vagy azt gondolja bárki, hogy az a pár patiot megvédi őket a Stratégiai nukleáris fegyverek csapásától?

  Minden esetre ez most egy olyan vörös vonal volt, amit ha a medve nem reagál le érezhetően, akkor vége neki.
  Ami még talán nem nukleáris eszkaláció, az a NATO sasoló gépeinek a leszedése a Fekete Tenger felett. Ebből talán értenének. Vagy nem.
  A másik elrettentő lehetőség, hogy Putyin azonnal hadiállapotot hirdet és elrendeli a nukleáris ütőerő háborús készenlétbe helyezését. Közben pedig összegyűjti a kijelölt pár százezer (millió?) minden társadalmi rétegből és mesterségből kiválasztott embert és beszállítja az Uralban és máshol lévő atombiztos óvóhelyekre. A többi lakósnak pedig elrendeli az evakuációt a nagyvárosokból. És itt még egy Poseidon, vagy Globmater sem esett le, de mégis olyan súlyos figyelmeztetés lenne a NATO-nak, hogy annak nem lenne más választása, hogy vagy kilépne az Ukrán projektből, vagy vállalnia kellene a nukleáris háborút, úgy hogy nulla meglepetés előnye sem lenne.
  Igaz az orosznak is nagyon lecsökkenne a mozgástere, mert ilyen szintű mozgósítást nem lehet kétszer eljátszani és ez is tulajdonképpen 19-re lapot húzás lenne.
  Vagy kivonulna a NATO Ukrajna mögül, vagy Isten irgalmazzon a nemzeteknek.
  A harmadik lehetőség az lenne – ha ez egy önálló Ukrán akció volt, amit az USA ellenzett – , hogy minimum seggbe rúgják Zselét, mert be akarta az USA-t rángatni a háborúba, közben pedig nyilvánosan békét kérnek. De sajnos nagy a csend, ami azt mutatja, hogy nyugati akció volt (amivel nem értettek egyet, mint a lengyelekhez való átlövés, azt azonnal tagadták, hogy érinti a NSATO-t). Ráadásul még az orosz is hallgat. Semmilyen nyilatkozatot nem adott ki sem a hadsereg, sem a politika. Vihar előtti csend? Úgy nézem, hogy itt most két párbajozó áll egymással szemben. Kérdés ki rezzen elsőnek.

  Megjegyzem, hogy ha még egy ilyen radarállomás ki lesz lőve, akkor a legrosszabb is jöhet. De lehet, hogy nem lesz több radarállomás, hanem hirtelen betörnek a résen a nyugatiak.

  Véleményem szerint most nagyon nagy a diplomáciai nyüzsgés a háttérben.
  Kína biztos, hogy készültségbe helyezte magát.
  Ma olvastam egy okos véleményt, mely szerint ha az oroszt kiszedik a nyugatiak, akkor Kína következik és az ő Ukrajnájuk az Tajvan lesz, onnan fogja szétlőni az USA szisztematikusan Kína iparát és egyéb potenciálját. Ahogy a szomszédban ukrán bőrbe bújva ezt megteszi a medvével, aki így nem tud válaszóli (vagy nem mer – egyébként tényleg, vajon mi lenne, ha „kubai” bőrbe bújva lőné az orosz az USA infrastruktúrát?), úgy meg fogja lépni Tajvani bőrbe bújva Kína ellen.
  Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ennek a vége.


 25. Közlés: Zubogány hulla, spam a honlap számára.

 26. 25 – A. Éva

  Kedves Éva!

  Még a múlt héten vasárnap (május 19.-én) felraktam egy apolitikus üzenetet a (3073) Vasárnapi zene posztra. Mivel nem működött a rendszer, bevallom, hogy kétszer próbálkoztam.
  Volt csatolva hozzá egy YouTube-os link is.

  Nem látod esetleg ezt a hozzászólást a rendszerben? Ha le lehetne közölni, akkor azt megköszönném, ha nem, azt is megértem.

  További szép hétvégét kívánok!

 27. 18, folytatás /2024-05-24, 22:19/

  Forrása a hírnek kb. ugyanaz, mint a Prigozsin – lázadás, mint jól felépített fedőtörténet.
  Magyarul: a Roskomnadzor technikai szolgáltató intézményei újból szűrik az orosz és ukrán laskatésztát, csalizás, csalogatás jelleggel.

  2024. majus 21.-én kezdtek a taktikai csapásmérőkkel foglalkozni hivatalosan az oroszok és ezek után készültek – több száz méter távolságból – különféle földfelszíni irányokból azok az internet népe által megosztott fotók, amelyeken sem az árnyékok, sem a homlokzat sérülései valahogy nincsenek rendben.

 28. 27. János

  Ne haragudj kedves János, olyan rébuszokban beszélsz, hogy nem nagyon értem amit írsz, vagy csak nagyon nehezen következtetem ki. Valószínű velem van a baj, de ha kérhetem, akkor bontsd ki légyszíves a címszavakban közölt mondandódat.

 29. 27 – János

  Valóban, lehet, hogy nem minden az, aminek (elsőre, néha másodszorra sem!) látszik…

 30. Zsolt!
  Sajnálom, de nem találkoztam vele, és nem is találom sehol.

 31. 30 – A. Éva

  Semmi gond, köszönöm, hogy utánanéztél!
  Holnap teszek még egy próbát ugyanarra a vasárnapi posztra, hátha…

 32. Kedves János!

  Mi végett a spektrométer és milyen spektrum?
  Köszönöm

 33. 20. Bendegúz
  Tulajdonképpen lehet elkezdődött ez a folyamat mert pl. egyik ismerősömet akit 3 hónapja küldtek el még most sem talált munkát.Egy másik ismerősömnek 3 hónap múlva megszűnik a cég.
  Épp műtrágyát vettem és ott mondta egy kisgazda (10 hektárjuk van) hogy nem tudják eladni a kukoricát mert tele vannak a tárolók ukrán gabonával ami betette a kaput nekik.
  Még nem látható pontosan de úgy néz ki hogy elindult az elszegényedés bár még csak lehet az elején járunk ennek a folyamatnak.Bár a pénz hamar ki tud vonódni a rendszerből. Pl. valaki hónapokig,évekig nem kap fizetést akkor hamar át tud menni a rendszeren és a társadalmon..
  Szóval tulajdonképpen a fenti példáknál maradva 1-2-3 év alatt is nagy elszegényedés történhet azEU-ban. Tulajdonképpen lehet az összeomlás megindult csak még az átlagemberek nem látják ezt pont amiatt.hogy ugye pl. munkahelyen nem lehet ilyenről beszélni mert agyhalottak.De addig jó is mert ha
  mindenki egyszerre rádöbbenne hogy baj lesz akkor leállna a fogyasztás hirtelen..Persze még mi sem lehetünk biztos
  benne hogy ez az összeomlás eleje csak feltételezhetjük a fentiek alapján. Például nehéz munkát találni még olyannak is aki egyszerű munkás régebben meg egyből talált.Persze a mintaszám kicsi, 1-2 ismerősből még nem lehet következtetni, de valami már látszik és lehet még csak most vagyunk az elején.

 34. 22. Zsolt
  Ez az pénzügyi összeomlás téma már a 2008-as válság óta megy hogy majd jön egy annál nagyobb is.Azóta eltelt 16 év és nem történt semmi.Emlékszem magyar viszonylatban is épültekrá fizetős tanfolyamok, de pl nemzetközi szinten is. Íródtak pl könyvek, azt hiszem Robert Kiosaky külön könyvet írt hogy na majd most jön a világtörténelem legnagyobb összeomlása, a címére most nem emlékszem.Nem történt semmi persze gondolom bestseller volt és nem keveset keresett vele.
  Persze nem lehet kizárni hogy jön egy nagyobb pénzügyi krach valami folytán (Oszd meg velünk ha van valami infód) . Viszont úgy látom hogy
  a pénzügyi szektor összekapcsolódásai annyira bonyolultak hogy egy profi közgazdász sem tudja logikai következtetésekkel kikövetkeztetni hogy mikor milyen összeomlás lesz.Egyébként ha kitudná akkor a közgazdászok ferrarival járnának mert meg tudnák jósolni a részvényárakat de nem így van.
  Persze írnak cikkeket pl. az USA-ban hogy ez és ezmiatt , vagy ha ez történik akkor ezért lesz nagy gebasz de sokszor akik leírják ezeket nem tudjuk leellenőrizni a kijelentéseik és következtetéseik hitelességét.
  Miért pont ő mondaná meg? Honnan tudja ő?Sokszor csak egy cikkíró firkász akinek írni kell egy cikket .A másik oldalon a vevő pedig elolvassa és elhiszi neki és ezt a dolgot megosztja így sok ember elhiszi.így például
  el tud terjedni egy hamis nézet akár világszinten.Nem mondom hogy ezeknek a dolgoknak nem lehet valóságalapja és nem ellened beszéltem Zsolt csak azt látni hogy még nem történt semmi és egyenlőre nem úgy néz ki hogy lenne legalább akár egy 2008-as válság nagyságú valami.

 35. Kicsit off, de szeretném megosztani ezt a gondolatot: Miért van az, hogy a helyes „Harkov” elnevezést nem találja senki? Miért van Grúzia Georgiává átnevezve? Lassan Moszkvát is Moscow-nak, Lisszabont Lisbonnak fogjuk hívni?
  Az összetett szavak különírásáról most nem is mondok semmit, katasztrofális az, hogy állandóan újra kell olvasnom a mondatokat, mert a külön leírt összetett szavak más értelmet adnak.
  ON, és azokkal értek egyet – megboldogult Tiborbá is így látta ha jól emlékszem – akik szerint a nyugat ki akarja provokálni azt, hogy Oroszország elsőként nyúljon az atomhoz, bármi áron. Egy Európai atomháború az USÁ-t irányító erőknek csak tiszta nyereség lenne, s szerintem Kína is elégedetten szemlélné a dolgot.

 36. 33. andrew
  Európa szarban van gazdaságilag.
  Az USA még azért nincs, mert lenyúlja az EU javait és ezzel még fenntartja magát. Azonban ez csak rövid ideig fog menni mert a tehén max három éven. Elül megdöglik és akkor jön Amerika.
  Azzal, hogy az EU már csak 1% körül nő, az semmi (és es az adat is erősen kozmetikázott!). Ha pedig így marad, szétszedi az entrópia törvénye.
  Leginkább az tette be neki az ajtót, hogy elesett az olcsó orosz nyersanyagtól és energiahordozóktól, na meg most az olcsó ukrán áramtól, amire a nagy zöldítest tervezték.
  De akkor miért robbantatta fel ameróka az észak áramlatot, ha kell a tehén teje?
  Hát azért, mert túl sok tejet kezdett termelni, többet mint ő maga, másrészt, mert ezzel lehetetlen állapotba hozta gazdaságilag. Nincs választása az EU- nak. Nemi kell mennie az oroszoknak, mert ha nem bedől. Az usa megpróbálja kikapartatni a gesztenyét Európával, ha sikerül akkor nagyon jó, majd ő osztja az orosz tortát, ha nem akkor még jobb, mert az EU és Oroszország kinyírja egymást, ami után amerika azt tesz amit akar, Igaz milyen mesteri?
  Mint az egész háború.
  Pl. a háború eleje.
  Ha támad 2022-ben az orosz az jó, ő lesz az agresszor, ha nem támad annál jobb, visszafoglalják Dombaszt az ukránok, Putyint elkergetik az oroszok, mert engedte leöletni az orosz kisebbséget ({atlanti NGO-k verték volna a legjobban az asztakt, hogy mecsoda árulás- ahogy most Dobrev védi a magyar földet, merthoy a köztársasági elnök eladta volt), majd a káosz alatt lesz idő jobban felfegyverezni az ukránokat, hogy bevonuljanak a káoszba süllyedt Oroszországba rendet rakni (ez lett volna a jobb verzió az atlantistáknak, de az sem rossz ami most van). Mesteri igaz?
  Aztán ott van most az előrejelző orosz radar kiszedésének esete, amit ukrán bőrbe bújva az atlantista banda műve volt. Ha atommal válaszol az orosz, ahogy kellene a védelmi doktrinája szerint az nagyon jó, ő lesz az atomháború kirobbantója, a világ végéig pária.
  Ha nem válaszol és lenyeli, akkor szép lassan kiszedegetik az összes többi elörejelző radart, ahogy már be is próbálkoztak a másik déli rendszernél, csak nem jött össze. Addig, hogy az orosz ki lesz szolgáltatva a nyugat nukleáris csapásának amikor js nem marad más hátra, hogy megadjq magát, vagy eltörlik.
  Ez is mesteri igaz?
  Szóval húzzák a srófot a medve körül. És pedig olyan mesterien, hogy a medve bármit is lép jól nem jöbet ki belőle.
  Ezeket csak azért írtam le, mert rá akartam világítani arra, hogy az USA milyen mesterien kényszerít az EU-t bele egy Oroszország elleni háborúba. Nem is mondja hogy menjen, csak olyan feltételeket termet, hogy más választása ne legyen. Azonban belengeti neki az ingyenkoncot, ha segít legyőzni az oroszokat (persze majd semmit sem adna a kivérzett kontinensnek – egyébként is minek neki, alig. An túlélő és az is migráns).
  Ördögi egy terv az már biztos.
  Szóval, igen.
  Úgy van minden intézve, hogy ezt Európa nem úszhatja meg.
  Háborúba megy vagy gazdasági összeomlás. Sajnis elhitették a komprádor politikusokkal, higy előbbivel van valami kis esélyük, pedig csak akkor lenne, ha kimaradnànak.

 37. 37, Bendegúz

  De szépen, részletesen fejezed ki magad.

  Hiába csinálták meg maguknak *Madridban a kiutaztatási központot*, biztos elmegy majd spanyolba is az orosz rakéta a nagy – figyelmeztető – durranások után 1-2 hónap múlva.
  Biztos nem passzióból kezdték el raktárra gyártani a Kinzhal hordozó sztratoszféra (Flash Dance) repülőgépet.

  Jutalmazás, húsz százalék visszajár, magánkézbe vándorlás – amit államosításnak hívnak, az utolsó hónapban is ezt csinálják majd nagyjaink?

  Ezért kérdezem most már én is Szilajcsikós Tanár Uram után szabadon, hogy mi lesz az országgal a háború után???
  ….
  //Ma egy kicsit próbáltam megfigyelni (introspekció a neve) a felmerülő gondolataimat, hát én tényleg helikopter vagyok,
  hogy
  naponta követek kb. 4-5 külföldi fórumot, orosz, lengyel, cseh médiát, néha kínai nacionalista sajtót is ill. hivatalos sajtóközleményeket és gazdasági híreket..míg körülöttem egész más dolgokkal foglalkoznak az emberek.//

 38. Rengeteg nyugati pénz ragadt bent Ukrajnában és még vagy kétszer ennyi fog bent ragadni, ha győzni fog a medve. 1000 milliárdokról beszélhetünk!!! Főleg Európát érint ez, mert az uSA velünk fogja lenyeletni a bent ragadt pénzét.
  Ha nem tudják visszaszerezni, akkor bukik egy csomó nyugat európai bank, melyeket nem fog tudnak megtámogatni az amúgy is kivéreztetett EU-s államok, ahogy azt megtették 2008-ban. Ennek pedig egyenes következménye, hogy a köznép és vállalkozásaik bedőlnek, jön az államcsőd, majd az EURÓ és dollár összeomlása. És amit azonnal követni fog a társadalmi összeomlás.
  Csak ennyi a tétje az ukrán háborúnak.
  Valamiért az orosz még nem gyorsította fel ezen eseményeket. Meg tudná tenni, de valamiért nem teszi meg. Valószínű azzal számol, hogy a jelen libsi garnitúra elkergetése után együtt tudna élni a nyugattal, sőt kölcsönös előnyök mentén összedolgozhatnának. Túl jóhiszemű. A nyugati társadalom jelleménél fogva gőgös, nem fog tárgyalni, csak ha már beszántotta valaki őket.
  Szóval jelen idő szerint lehetne az orosszal tárgyalni. A nagy befektetési alapok és bankok, illetve a pénzoligarchák ki tudnának vele egyezni. Ti. nem akar mást, mint biztonságot, azaz ne legyen Ukrajna nyugati befolyási övezet. Ha ezt megkapná, valószínű, hogy megengedné a nyugatiaknak, hogy nyereséggel boltoljanak, megőrizzék a befektetéseiket. De amint látszik, valószínű ez kevés a nyugat túléléséhez. Ha az lenne, kiegyeztek volna. Több kell a nyugat túléléséhez. Az élősködő életmód csak úgy folytatható, ha uralják a világot és az nekik dolgozik. Ehhez pedig első körben kellene az orosz nyersanyag készlet, majd aztán Kína legyőzése, amit első körben szintén bekerítenének, szankcióznának, sőt blokád alá helyeznék, közben egy mondva csinált ürüggyel elkezdenék Tajvanról az infrastruktúráját iparát szétlőni, s ah ezek együtt nem térdeltetnék meg, akkor az oroszokból, ukránokból és közép ázsiaiakból verbuvált sereggel nekimennének nyugatról és északról. Délről pedig az addigra jobb belátásra bírt Vietnám akasztana be a Sárkánynak.
  Úgy győzne az USA Kína esetében is (ha összejön az oroszok elleni mesterterve), hogy gyakorlatilag közel nulla katonai áldozata lenne. Más vívná meg a háborúját. Nagy genyóság ez, de el kell ismerni, hogy mesteri elképzelés, ha bejön. Ha nem akkor sincs semmi baj, nem ő vérzett, hazamegy a szigetére, elviszi az európai know-how-ot, technikát, ipart, meg pár 10 millió képzet munkást, aztán szépen készül a következő visszavágóra (ha csak addig nem szántja be őket valaki).
  És higgyétek el, hogy ez amiket itt irkálok ez csak a jéghegy csúcsa. Az egyes elképzeléseknek van számos verziós folytatása, meg azoknak is van legalább ugyanannyi. Nem véletlenül működtetik azokat az agytrösztöket ott túl az óceán partján. Na meg a gazdájuk sem akárki.

 39. 38. János

  Mi ez a „madridi kiutaztatási központ”?
  Mi célt szolgál?
  Még nem hallottam róla.
  A 20 százalék magánkézbe, az mit takar? Amolyan bevándorlási kötvény típusú pénzcsinálás?

  Ha olyan a politikai elitünk, hogy egy háború esetén lelép, akkor – hidd el nekem – kifejezetten jól járunk. Tisztulna a nemzet! Az ilyenekre nincs szüksége a nemzetnek. Aki elpucol a helyett, hogy szervezné és védené a nemzetét, azt a háború után sem szabad visszaengedni. Meg fogjuk szervezni magunkat nélkülük is. Ebben biztos vagyok. Nem náluk van a bölcsek köve!

 40. 40, Bendegúz

  Ahová menekülnek a nagyjaink ill. elosztják őket a spanyol óceánparton….
  Le fognak lépni. Ez tutibiztos.

  De a büntetőrakéta oda is el fog menni, mert az orosz néplélek olyan, hogy kivárja a megfelelő órát. A mariupoli szörnyek is bíróságon vannak azóta.

  Gyárépítgetések, deminek, dekinek?
  A német fiatalok nem fognak visszadumálni von der Lájen Ursulának, hogy nemmegyünkukrajnába,….a halálraítélteknek „gyárcsák” a villanyautót, pláne, hogy az olcsó energiának odalőttek az Északi Áramlattal, a múlt héten meg a 17 milliárd m3 – es gáztároló ki- és besajtoló kompresszorállomásnak is?

 41. 41.
  Köszi János.
  Elég szomorú, ha így lesz. De hadd menjenek. Tisztul a nemzet. A spanyol partok pont annyira nem lesznek biztonságosak, mint pl. Izlad partja. Ha elindulnak a rakéták, mindenki kapni fog. Nem lesz kivétel. Első körben azok akinek nincs atomjuk. Ha pattognak az atomosok, akkor a második körben ők is. Remélem velünk szemben csak elnézőbb lesz a muszka. Elvégre csak annyira tartottunk be neki, amennyire nem tudtunk ellen állni a nyugat nyomásának.

  De szerintem is az lesz amit mondasz, ha az orosz helyreteszi a dolgokat.
  Nem lesz nyugta egynek sem, aki ezt a szart felkavarta. A nyugat minden orosz katonáért sok civillel fog fizetni. Sajnos.

  Hogy Jürgen menni fog a frontra, meg a többi nyugati fiatal, az nem vitás. De hogy minek nem tudom. Mert kb. jelen állapotukban nullához konvergál a harci értékük. Mi sem vagyunk jobbak, talán annyi az előnyünk, hogy tisztában vagyunk ezen hiányunkkal és nem akarunk menni az atlantisták érdekéért az orosz ellen.

  És igen. El lett engedve a zöldítéses EU-s globalista idiótaság az idióta globalista EU-s vezetők részéről, mert az orosz megfosztotta őket attól, hogy nulla karbonkibocsátást hazudjanak úgy, hogy közben Ukrajnából viszik a kormos áramot. Lassan mindent szétlő amin az áram mehetne, illetve ami termeli azt.

  A gáztározó szétlövése pedig a télen meg fog érződni az EU-ban. Főleg ha nagy tél lesz.
  Eddig lehetett hencegni, hogy elvannak orosz gáz nélkül, közben meg hozták Ukrajnából az ukránnak hazudott orosz gázt, de most már az sem lesz.
  Sőt, hogy jobb legyen, az oroszok ma jelentették be, hogy semmilyen energia hordozót meg nyersanyagot (uránt sem!) nem adnak el ellenséges országnak, még közvetítőkön keresztül sem. Kb. szankciók alá veszik a nyugatot. Ezenkívül minden szankciózott országgal kereskedni fognak, nem tekintik érvénesnek a szankciókat (nesze neked globális nyugati világrend), na meg elismer egy csomó olyan szervezetet, kormányt amit a nyugat nem. A tálibokat már el is ismerte, mint legitim kormányt.
  Úgy látszik meglett az eredménye a nagy hatósugarú korai előre jelző radar múltheti szétlövésének.
  Csak nem éppen úgy válaszoltak, ahogy a nyugat várta. Amolyan aszimetrikus, mint amikor kicseszték a francúzokat Afrikából.
  Szintet lépnek és most már dűlőre viszik a dolgot.
  Nem véletlenül pánikól a Kollektív Nyugat.

 42. 39. Érdekes mozit nézel Bendegúz. USA mesterterv az oroszok legyőzésére? Eddig ezt láthattuk, vagy még csak most indul? Tajvant ostromolnák ukrán (honnan?) és orosz katonákkal….a kínaiak?
  Ez hogy?

 43. 43. Sárkány

  Már többször leírtam a jövővel kapcsolatos feltételezésem itt.
  Ezért volt elnagyolt és talán félreérthető a bejegyzésem.
  Szóval.
  A jelen háború nem az ukránok szabadságvágyának támogatásáról szól. Az csak ürügy. Azonban, bár mennyire is lekicsinyítő, de elsősorban nem is Oroszországról.
  Az igai cél Kína, mert ő az aki gazdasága, népessége és ezek teljesítménye alapján az USA-a globális egyeduralmát veszélyezteti (már is megtörte sok helyen).
  A kulcs Kínához azonban Oroszország.
  Mindjárt le is írom, hogy miért.
  Vagyis, jelenleg Kínát nem lehet úgy legyőzni, mint anno Japánt. Egy teljes tengeri blokáddal. Kínának ugyanis van egy nagyon nagy szárazföldi határa amihez nem fér hozzá a nyugat és azon keresztül azt vesz és ad el amit akar.
  Még ha tengeren le is zárnák, és ezzel elveszítené bevétele egy jelentős részét, de éhen nem halnának. Összeszorított foggal, de kibírnák.
  Akkor mit lehet tenni, hogy megtörje az USA a lendületét és akár le is győzze?
  Hát igen, a szárazföld felől is le kellene zárni.
  Azt pedig Oroszország legyőzése nélkül nem lehet megtenni.
  Ha a medve bent lesz a szákban, azon kívül, hogy megszerzik az altalaj kincseit amivel még legalább 100 évet nyer a nyugat, a területe szépen demokratikusan fel lesz osztva a szegény elnyomott kisebbségeknek (nyenyeceknek, hantiknak, majsiknak, meg a többi aprónak) akiknek kb. nulla fogalmuk van az államszervezéshez (sebaj, majd megszervezik nekik az angolszászok), akkor majd a bevonult NATO seregek elmennek Szibériáig, hogy északról is zárják Kínát.
  Na onnan kezdve, jöhet a teljes blokád. Mongólia és K.Ázsia be lesz fenyítve, szót fognak fogadni, ők is beállnak a sorba.
  Ezzel, hogy Kínát elvágják a nyersanyag és energiahordozó utánpótlástól, egy két éven belül magába roskad, ti. az éhség, alapvető szükségletek kielégítésének a hiánya társadalmi lázadásokat fog okozni, amiket nem fogja tudni kezelni.
  Ha pedig szenvedése kínjában nekimenne az északi határán állomásozó nyugati érdekeltségű seregeknek, hát akkor azok megtámadják – nem mellékesen szlávokból és más ázsiai népekből lenne összeverbuválva ez a blokádsereg (persze NATO felügyelettel). Nem a nyugati, de főleg nem USA katona fog meghalni ott sem, hanem a szláv és közép ázsiai emberek, ahogy most az Ukrajnai proxyban sem a nyugat hullajtja vérét, hanem a szláv nép. Az USA mindkét nagy háborúban a végén szállt be, amikorra már a résztvevők nagyrészt kifáradtak, aztán persze ő győzött és osztotta a lapokat. Ha nem hiszed ezt, akkor nézd meg mekkora volta az USA-nak a két vh. alatt a vesztesége és mennyi pl. az oroszoknak és németeknek.
  Ahogy korábban írtam. Ki van ez találva kérem. Méghozzá nagyon sunyin és aljason. Röviden, egy Oroszország elleni győzelemmel nem csak, hogy a javait szereznék meg, de még Kína legyőzése is meg lenne oldva(konkrétan majd semmi USA emberáldozat nélkül).

  És, hogy jönnek ide az ürgebőrbe bújt békaemberek, azaz a Tajvani bőrbe bújt USA fegyverkezelők? Hát úgy, ahogyan a nyugatiak most is ukrán álca alatt, ukrán területről lövik (vagy nemzetközi légtérből AWACS-okkal irányítják a NATO személyzet által indított rakétákat) az orosz célokat (legutoljára a nagy látószögű nukleáris előrejelző radart). Vagyis a jövőben könnyen megtörténhet, hogy egy kiprovokált Kínai-Tajvani háború során az USA operatorok a föld-föld rakétával szépen sorban szétlőnék a Kínai szárazföld gazdasági és energetikai infrastruktúráját, katonai objektumait és eladnák a nyugati népnek, hogy ezeket a Tajvani kínaiak teszik az agresszor Kínával. És hogy lehetne bizonyítani azt, hogy ez nem így van?
  DE persze mindez nem bizonyítható, csak feltételezés, ami 50%, hogy bejön, 50%, hogy nem. A jövő megmutatja, hogy mi lesz. Remélem, hogy bebizonyítja, hogy nagy marhaságokat gondoltam és a valóság az, hogy az USA és a nyugat csakis a demokrácia és a szabadság védelme okán támogatja Ukrajnát, egyáltalán meg sem fordult a fejében az orosz javak megszerzése és Kína legyőzése.

 44. Alapvetően szerintem ez a poszt mérföldkő a hozzászólásokkal.

  Egyébként még annyi hogy ma beszéltem egy pár céggel akiknek oktatást tartottam és a gyártási darabszámok elég alacsonyak pangás mindenhol.

  Alapvetően a poszt alatti hozzászólások beigazolódására nem kell sokat várni hogy konfirmálódjanak maxumum pár hét,hónap.

  Egy érdekesség: azt mondják hogy itt a kínai autó, de amúgy kb. pár ezres eladás van EU-ba pár hóbortosnak amúgy meg állítólag kb. 1 millió pl. wolsvagent vittek évente kínába mert 1,5 mrd ember eszi az autókat. Szóval a Kinai autó eladás eu-ban az semmi csak mutatóban van .

  Elszegényedés EU-ban: hát majd kb. Úgy leszünk mint amikor pár éve mondtuk hogy milyen érdekes hogy az ukránok 20-40 ezer forintból élnek havonta vagy arra lent boszniában tombolt a szegénység.
  Na persze nálunk sem lesz lehet majd az hogy kimegyünk külföldre dolgozni(német, anglia) mint eddig.
  Ha így történik európa elszegényedése persze ebből már nem lesz felállás mert nem olyan mint egy válság ami jön és megy, ez marad.

  Egyébként érdekes hogy pl. m1 a dolgokról sokszor feltételes módban beszél. PL sorkatonaság. Majd valahol épp olvasom hogy elvileg a németek mégsem vezetik be hanem az önkéntest ösztönzik nagyobb összeggel.A feltételes módokat akkor kell elhinni ha beigazolódnak.

  Régen olvastam tizenéve ezekről a think thank agytrösztökről.Hát „jól” csinálja usa hogy egyátalán van ilyene, talán ezért is erős mert másnak nincs ilyen formában.

  János, több blogot időben nem egyszerű követni.Egyet is sok idő főleg ha kommentet is ír az ember, de ezekben az időkben most nem felesleges időtöltés és jó infókat hozhatsz.

 45. Mi lesz Magyarországgal a háború után?
  Szerintem attól függ hogy játszódik le a háború.Mondjuk a Kínai sem hülye lehet neki is vannak think-thankjai és ha azt következtették volna ki hogy felesleges ide jönni akkor nem jöttek volna,habár ennek ellene szól hogy több milliós szellemvárosok épültek Kínában(nem látták előre hogy nem kell vagy hajtotta a profitéhség?)
  A háború után kérdéses hogy mennyire szegényedik majd el nyugat EU. Például albán életszínvonal vagy épp egy mostani magyaréra?
  Mert ha a nyugat nem fogyaszt akkor az itteni multiknak is annyi lehet.Mercedes,bmw,thyssen,bosch,ha ezek nem lesznek akkor nekünk is annyi.A lidlbe meg a tanácsházán nem dolgozhat mindenki .A mezőgazdaságunkkal meg ki tudja mi lesz ha ukrajnából akarják tolni a gabonát meg minden élelmet (ez gondolom függ a háború kimenetelétől), de amúgy is rövid távon már az elsivatagosodás lehet jellemző.Mondjuk érdekes lesz mert a fél országba nemsokára nem terem semmi a sivatagosodás miatt a másik fele meg Lölőé lesz.(épp akivel beszéltem az mondta hogy feléjük is a Lölő van már) Nem semmi hova juthatunk nemsokára.Márpedig a kisgazdák abba hagyják mert nem tudja eladni az ukr gabona miatt, a fiatalok meg nem fognak bele mert épp beszéltük hogy puszta picsával elkezdeni több 10 millió ft és földet is lehetetlen venni mert a nagyok megveszik. Az ágazatban dolgozókkal beszélve a helyzet szar amire persze esély sincs hogy valaha jobb legyen, csak rosszabb lesz . Pl nem tudni hogy csak gabonát hoznak be titokban vagy pl csirkét is ukrajnából mert a nagyoknak mehet az átcímkézés, trükközés cégekel jogi úton és az ukrán csirke már made in magyar lesz, persze ezt csak én gondolom, de mondott valamit a manusz akivel beszéltem az átcímkézésről.Akkor milyen lesz később a helyzet ?Ugye jobb már soha csak rosszabb. pl amikor műtrágyát vettem a raktárban ott virít sok cuccon a BASF(német vegyipar)…..drága energiából már most is drága a termelőnek ezen cuccokat megvenni nem akkor ha a BASF árai elszállnak. Szóval ha nem lesznek itt a multik(összeszerelő cégek) és a mezőgazdaságunk is befuccsol sok jó nem lesz.Na meg majd jön e a területalapú EU támogatás ha nem tud adni az EU?A 60-70 évesek elmennek lassan lassan , fiatalok alig születnek, a cigányság felszaporodott, a most tizen huszonéves C-ék már nem akarnak dolgozni de lehet nem is lesz hol így újra megbillen a közbiztonság.

 46. Május hónapban figyeltem fel arra, hogy Szíjjártó Péter külügyminiszter folyton „visít”, Orbán Viktor miniszterelnök és Menczer Tamás kommunikációs igazgató tekintete az interjúk és lakossági fórumok során pár másodpercre folyton disszociál.

  Gondolom, hogy az oroszok elleni fokozódó provokációsorozat mikéntjéről már lehetnek értesüléseik és látták azokat a powerpointos összefoglalókat is a „war game center” – ből, hogy mivel jár, amikor először az 5 majd 9 tonnás bombákat is bekapják az ukrán légvédelmet kisegítő kelet – európai és az Eurocorps ideiglenes támaszpontok…

  Vagy azon is dilemmázhatnak, hogy ha kilépnek a Nato – ból, akkor hány tízezer tiszántúli magyar nőt, gyereket… fognak megerőszakolni a gonorrheás büntetőadárok.
  A magyarajkú kárpátaljai lakosokat csak viszik az ukránok a frontra, ezt a tényt ők, amúgy hogy kezelik? Ők mégsem magyarok?

  Egyszerű fegyverek garmadáját kell gyártani, amit talicskán, kerékpáron, gyalog el lehet vinni.
  ( Volkssturm)
  A 40-50 éves önkéntes területvédelmisek hétvégi továbbképzése nem ér annyit, mint egy gyárépítés? ?

  A sorállomány hallatára a hitványok tömegesen elvándorolnának az országból. Önkéntes szerződéses és önkéntes tartalékos haderő lesz az egyetlen járható út ebben a metroszexualizált országban.

  Középiskolai drónprojekt és 3D nyomtatók programozása, üzemeltetése miért nem esedékes?

  Mire várnak??

  Egy zsíros célpont árából (Hiúz lövészpáncélos), hány ezer DJI Mavic drónt és közelségi gyújtós repeszrombolós gránátot lehetne venni vagy a hátországban gyártani! Most gyakorolni vele, nem amikor beüt a ménkű!!

  Biztos már megvan Ursula von der haditerve arra, hogy fogja a magyarokat jól megfingatni, hogy folyton akadályozzák Ukrajna segítését.

 47. A fehéroroszországi Gomel megye polgárvédelmét úgy megerősítették (ez a harmadik belarusz megye a sorban), hogy át tudnak állni egy hét alatt a háborús életvitelre.
  Szakemberek ezreivel, eszközök, evakuációs járművek, intézmények, munkahelyek, készletek és a gomeli közös támaszpont bevonásával.

  Forrás: Ivan Krupko bizottsági elnök

 48. 47. János

  A NATO-ból most semmi szín alatt nem szabad kilépnünk.
  Ahogy írod ki lennénk szolgáltatva, sőt ránk uszítanák minimum a románokat. Ukránokat is, de azok még nagyon le vannak kötve, nem lenne feles erejük ránk is, azaz két frontra. Ha bent vagyunk azért csak nem tehetik meg az atlantisták, hogy nekünk eresztenek egy nem NATO országot, aztán pedig nem is védenek meg, sőt azt támogatják ellenünkre. Elég hülyén nézne ki!
  Szóval nem szabad kilépni. Ha már bent vagyunk, ki kell használni azt a relatív, inkább látszat védelmet amit a tagság ad. Fennen hangoztatni kell, hogy az 5. cikkelyért helyt állunk, de NATO államok területén kívül nem vállalunk semmilyen katonai akciót. Területen belül IGEN, területen kívüliség NEM!

  Ursulácska pedig nem nagyon tud már amit tenni, mert minden eszközt kimerített. Pénzt nem ad, folyton támad. Most már csak arra futja, hogy azzal fenyegetőzik, hogy nem fogunk komoly biztosi helyet kapni a bizottságban. Ennyike. A 7. cikkelyt pedig nem tudja aktiválni, mert a Szlovákok azt megvétóznák.

  48.
  Fehéroroszország a jövőben valószínű nagyobb szerepet fog kapni az orosz műveletek szempontjából. Ha nem másra, arra jó lesz, hogy nagyon nagy ukrán erőket köt le (és ezzel von el az effektív védekező műveletektől) a határon azzal, hogy folyamatosan duzzasztja fel az ott állomásozó orosz csapatokat. Nagyon nagy szálka a nyugat körme alatt az orosz befolyás alatt maradt Fehéroroszország. Nem véletlenül akarták meg-narancsolni három éve. Ha bejött volna, sokkal könnyebb lenne most a nyugat helyzete. Egyrészt nem kellene rettegnie egy észak Ukrán front megnyitásától, másrészt lehetne egyszerre két proxy-t vívatni az orosz ellen. Merthogy ott is létrehozták az egyébként soha nem létező fehérorosz identitást, amire aztán rá lehetett volna építeni egy jó kis orosz irtást (azon F.orosz állampolgárok kapcsán akik nem akartak volna fehérorosz identitásuak lenni), amire a medve még egy csapdába lépett volna.
  De hát atalntisták terveznek, Putyin végez!

 49. 49, Bendegúz

  Azt látom, hogy a legrosszabb menetrend várható, mivel az orosz városokba – apránként mobil légoltalmi moduláris konténertelepeket fognak telepíteni,
  ami nemcsak az ionizáló sugárzás ellen véd.

  Forrás: regulation.gov.ru

 50. 50. János

  És minket hová a búbánatba fognak rejteni egy tömeges hagyományos csapás elől.
  És ha más jön?
  Merthogy és nem látom, hogy olyan nagy lenne a serénykedés a Metró környékén, amit nem mellékesen anno a komcsik a Leningrádi metró mintájára építettek, azaz a mélyebb részek atombiztosak. Ezek a helyek dupla (fent is lent is) 1 m vastag betonajtóval eltorlaszolható több tízezer ember részére oltalmat nyújtó objektumok! Állítólag régen teljes felszereléssel bírtak.
  A társasházak alatti mély és közép mély óvóhelyek is rottyon vannak, senki nem kezdeményezte a felújításukat, használhatóságuk biztosítását (se nem mérték fel a számukat állapotukat, se nem kezdeményeztek semmit!).
  Bakondi mi a francot csinált? Na meg a belügy? Merthogy az ő feladatuk lett volna, hogy a lakosságnak biztosítsák a túlélés lehetőségét.
  Itt állunk szépen letolt gatyával.
  Egyébként meg vagyok győződve, hogy a nagy kutyáknak ki van alakítva a megfelelő óvóhely, arra az esetre, ha valami lenne. Hallottam régebben, hogy Matolcsiék megvettek valami épületet a várban, aztán olyan liftet kapott ami a hegy aljáról a tetőig viszi az utast, a sziklába vájt aknán keresztül. Nem hiszem, hogy a már meglévő katakombarendszerből Matolcsi ne csippentett volna le és épített volna ki oda valami luxusbunkert. Nem véletlen, hogy a Köztársasági elnök a Sándor Palotában, míg a miniszter elnök a Karmelitában van.

 51. 44. Bende (csak mert Sárkánynak neveztél:D)
  Most komolyan. Nyilván épeszű ember nem gondolja, hogy itt az ukrik szabadsága vagy élete bárkinek is számít.
  Kína körbekerítését jól érzékeled, kíváncsi vagyok, hogy magadtól jutott-e ez eszedbe. Nem vagy máshol regelve „Kétkedő” néven?
  De hogy nyugati seregek foglalják el Oroszországot…:D ezt még ők sem gondolják ám komolyan, hidd el:D.
  Kínát tengeren? Igen, igyekeznek elzárni, de nem véletlenül jön ki lassan a 3. majd 4. kínai hordozócsoport…sok kici kínai tengeralattjáróval..és ugye kína az az ország, amelyik ha akar, havi 1000 (!) darab cirkálórakétát legyárt…
  Igazad van, hogy az USA szereti másokkal meggyengíttetni ellenfeleit, de eddig itt ez pont visszafelé sült el…mind Kína, mind Oroszország egyre erősebb…
  Szóval ennyire hülyék ők biztos nem lehetnek, emiatt viszont tuti hogy valahol tévedsz.

 52. 52 – Sárkányka

  Az egyes országokon belül (s ez igaz a nagyhatalmak esetében is!) egy csomó klán van, amelyek sokszor ellenérdekeltek a céljaikban illetve a módszereikben, amelyek által a céljaikat szeretnék elérni. Ilyen szempontból sokszor akár taktikai szövetséget is kötnek olyan országok hasonló hatalmi csoportjaival, amely országok „papíron” a legnagyobb ellenségeiknek számítanak.

  A belső, sőt a külső harc nagyon sokszor csak imitált (porhintés a nagyérdemű szemébe), máskor egyes klánok/csoportok között meg az érdekkülönbségek valósak.

  Ugyanúgy igaz az, hogy mondjuk az USA esetében sok republikánus és demokrata képviselőnek, szenátornak – minden látszat ellenére – ugyanazok a fejesek parancsolnak, s az is tény, hogy mondjuk Langley-ben az egyik emeleten teljesen mást gondolnak arról, hogy mi a jó az Egyesült Államoknak, mint egy másik emeleten. Pl. az egyik CIA-s a hazai fegyverlobbi embere és a világméretű káoszban, fegyveres konfliktusokban érdekelt, a másik meg a nemzetközi oligarchiáé (amely egy része amerikai állampolgár, amerikai útlevéllel), de amelyiknek pl. teljesen mindegy, hogy lesz-e ott náluk polgárháború vagy nem stb. stb. Ezeknek mindegy, hogy egy Pax America, egy úgynevezett Új Világrend vagy akár egy, a kínaiak által dominált világ van, a lényeg az, hogy az adott helyzet keretében a lehető legnagyobb hatalommal rendelkezzenek.

  Vannak régi, nagyon régi klánok, és vannak sokkal újabbak (egyszerűsítve azt is lehet mondani, hogy a tradicionális, nagy múltú „nemesek” az első csoportba tartozók, meg vannak a törtető újgazdagok, akik nagyon újak a pályán vagy csak néhány évtizede keverik a szart). Ha fogadni lehetne, én nagy tétekben az első csoportra tennék, ha tényleg érdekellentétbe kerülnek az „újgazdagokkal” – ezek szerintem akkor nagyon meg fogják szívni a végén a dolgot!

  Sokkal többet megértesz a világból, ha így gondolkodsz az igazi hatalommal rendelkezőkről, mintha „csak” Kínában, Egyesült Államokban, Oroszországban gondolkodnál. Talán azt hiszed, hogy például a Vatikánt ki lehet hagyni ebből a képletből? Kevesen értik azt, hogy úgy igazából mi is az, hogy Vatikán, hidd el!

  …és még vannak mások is, természetesen. Vannak, akik pl,. tényleg fel akarják osztani Oroszországot és uralni az így létrejött egyes kisebb területeket, kiszipolyozva azokat, hogy még egy ideig fenntarthassák az igazából hosszú távon úgyis fenntarthatatlan állapotokat. A legprimitívebb tervek egyike az, hogy először az ukránok meg a fehéroroszok (ez nem jött be!) harcoltak volna az oroszokkal, utána kicsit a közép-európaiak fárasztják majd kicsit őket, s utána meg majd jönnek az „übermensch” nyugat-európaiak, hogy azok majd megadják a kegyelemdöfést az addigra elfáradt, vérző medvének. Ha meg az sem elég, akkor majd jönnek az amcsik, de csak akkor, ha látják, hogy Brumi elvtárs már alig lélegzik. Tényleg hittek, sőt vannak, akik még ma is ebben hisznek Nyugaton! Na, ezek a leghülyébbek; a világ nem így működik, esetleg Mórickáéknál!

 53. 52. Sárkányka

  Nem én lennék, de ismerem a nevet.
  Szoktam olvasni azt a fórumot is a sok más mellett. Muszáj tanulni.
  Az általad említett Kétkedőnek, sok érdekes meglátása volt/van, ahogy egy Hóbagoly nevű személynek is, aki aztán vagy 2 éve eltűnt a fórumról. Sok gondolatukkal egyetértek, sőt sokat magamévá is tettem abból amiket írnak.

  Kína bekerítése nem az én gondolatom, ahogy a „Szláv Korridor” (Dobrodzsán keresztül megteremteni a szlávok kapcsolatát) sem az enyém. Előbbit többen is felvetették azon a fórumon (szerintem az usa stratégák is ebben gondolkodnak), utóbbit pedig az oroszok maguk gondolták ki már vagy 100 éve (1989-ig azért nem erőltették, mert a nagy testvéri szocializmusban úgy is elérték a délieket, később azért nem mert nem volt erejük a megvalósításához).
  Az biztos, hogy amíg Oroszország létezik mint független entitás, addig Kínát nem lehet megtérdeltetni! Ezért is kellene a medve bőre.

  Egyébként Oroszország szétdarabolása sem az én teóriám. Az elmúlt 2 évben több nyugati politikus (lengyel, balti és amerikai) említette, hogy szét kell szedni az oroszokat, meg kell fosztani atomfegyvereiktől, hogy ne legyen erejük a jövőben. Egyes USA politikusok már 2104 előtt azt is kétségbe vonták, hogy Oroszországnak egyáltalán jóga lenne birtokolni azt a sok ásványi anyagot és energiahordozót. Akkor még nem mondták ki, hogy szét kell szedni, de ma már ez is benne van a narratívájukban. És amint látható az elmúlt 20 év Amerikai lépésekből, konkrétan beszorította/körbekerítette Oroszországot, ilyen olyan ürüggyel. Nem beszélve arról, hogy folyamatosan szítja a tüzet a határai (volt SZU országok) mentén (lásd. Grúzia, Moldávia, F.oroszország, Ukrajna /ez már a harmadik majdan volt/ és az Isztánokat sem hagyja békén – pedig tényleg semmi keresni valója nincs ott, ha csak nem akar begyújtani a medve segge alá).
  Ezek tükrében több mint jóhiszeműség azt gondolni, hogy a nyugat nem akarja szétkapni a Medvét.

  Oroszország megszállása egy esetleges veresége kapcsán vagy egy polgárháborúba süllyedés okozta káoszt követően teljesen valós opció a nyugatnak. Persze Amerika arra hivatkozva menne be, hogy biztonságba helyezze a nukleáris fegyvereket, aztán ha már ott van, közreműködne az ország demokratizálásában is ami kb. azt jelentené, hogy ha a társnemzetek függetlenedni akarnának (fognak akarni, tesznek erről a jó atlantista ügynökök), akkor a szent demokrácia nevében leszavaztatná őket és tádám, már is létrejönne a független Jakutföldi akármi, meg a többi új ázsiai ország, akinek annyi függetlensége lenne, mint a mostani Németországnak.
  Szóval ne legyenek illúzióink. „N” számú terv van, hogy miként zsigereljék ki a Medvét, ha az összecsuklik. Még egyszer nem fogják elkövetni azt a hibát, amit 1992-ben elkövettek. Csak abban bízhatunk, hogy ez a még egy lehetőség már nem fog megadatni számukra.

 54. 54 – Bendegúz

  A félreértéseket elkerülendő: sem nem téged, sem nem más fórumtársat hülyéztem le a fentiekben, hanem azokat a terveket, amelyeket láthatólag valóban erőltetnek egyesek Nyugaton Oroszországgal szemben (pl. Zbigniew Brzezinski doktrínája alapján).
  Nagyon kedvelem a hozzászólásaidat; itt azokról beszéltem, akik az egészet kitalálták a „nagy” eszükkel és láthatóan ezen kotta alapján próbálnak játszani.

  Bizonyára nem is vetted magadra, csak biztos ami biztos alapon szóltam is.

  Sárkányka fórumtársnak például teljesen igaza van abban, hogy az oroszokat nagyon ki szeretnék provokálni az angolszászok, hogy bevessen egy kis taktikai atomot, mondjuk valamilyen ukrán célra, de azt sem bánnák, ha pl. egyenesen a lengyel Rzeszów-ot vennék célba.

  … nyomasztó így egyedül ülni a sötétben megbélyegezve mindenféle Hirosimával meg Nagaszakival. Alig várják Ivánt, hogy megvigasztalja őket.

 55. 51, Bendegúz

  Ma volt Orbánfőninek egy ébresztgető, erős mondanivalójú beszéde a Kossuth – Rádióban, amit a youtube- n is meg lehet hallgatni.

  Debrecenben a társasházak pincéjének rendbentartása (mínusz 1., mínusz 2. szint) a lakóközösség és a pincetulajdonosok feladata…nem is értem a problémát. Tiszta udvar, rendes ház jelleggel.

  Minek a luxusbunker, itt csak a radioaktív kihullás jelenthet problémát.

  Meg eleve a mai korszerű lakóépületek pincefödéme (általában 5 kN/m2), nem is arra készült, hogy megtartson még pl. 3-4 darab ráomló emeletet.

  Aládúcolnak majd szépen a szomszédok.
  A lakóközösség beszerez időben collos deszkát, gerendát, csinál ékpárokat, összeandrásolja a fa pilléreket, sőt még karfákat is elhelyez a nagy területű egybefüggő gépkocsitárolókban.

  Léckeretre PE fóliát szegelnek, ajtó – nyílászáró gyanánt.
  A lehajtók előtt pedig gabion – kockákat barkácsolnak kerítésdrótból vagy homokzsákot tornyoznak fel, hogy a szálló törmeléket, léglökést megfogja.

  A BKV a metróba épített földalatti objektum egy részét amúgy folyton karbantartja.

  Az emberek folyton a kormánytól várják a segítséget, az önkéntes társadalmi munka kiveszőben, a toborzóirodák konganak az ürességtől. A katonaembereket a civilek nem becsülik, kinevetik, leszólják.

 56. Közben Kijev elvileg megkapta a felhatalmazást hogy bizonyos orosz célpontokat is támadhat (washington és berlin beleegyezésével).Vajon mit kapnak cserébe?
  Azért elég gyorsan haladnak az események hogy pár napja szétlőtték a radarállomást , most pedig már mehetnek orosz célpontok is.
  A következő vajon mi lesz.
  Újabb szintet léptünk.

 57. 55. Zsolt

  Egy percig sem gondoltam, hogy lehülyéztél volna.
  Úgy, hogy részemről minden ok.

  56. János

  Amennyiben a plebszre bízod, hogy javítsa meg a lakása alatt lévő óvóhelyeket, akkor várhatsz az idők végeztéig.
  Sem pénzük, sem akaratuk nincs. Leginkább fogalmuk sincs, hogy mire is kellene az egész. Olyan régen volt komoly helyzet, hogy nulla veszélyérzete van. Ha pedig felvilágosítod, hogy netán tán egy háború esetére kellene az lyuk, pánikba esik és rohan az útlevél osztályra.
  Kb. ennyire képes.

  Az államnak kellene legalább elrendelnie a rendbetételt, majd szigorúan ellenőrizni és bírságolnia a szót nem fogadókat. Igaz ekkor is megindulna a pletyka, hogy „há Eszti aszongya, hogy hallotta, hogy jön az atom és egyébként is igaza lehet, mert nini az állam is erőlteti a koszlott pince rendbetételét, akkor uccu neki okmányirodának.”
  Röviden, a társasházak alatti pincéket és az esetenként még azok alatt egy szinttel lejeb lévő óvóhelyek javítását kötelezően a lakókra bíznám, míg a nagyobbakat, mint pl. a Metróban lévőt azt az államra.

  Már régen el kellett volna kezdeni a rehabilitációjukat.
  De mit várunk bárkitől is, amikor a komcsiknak is csak az volt a nagy tervük (pedig ők komolyan készültek a III. Vh.-ra) Magyarország esetleges nukleáris károsodás esetére (és ezt is a SzU elvtársak gondolták ki), hogy a számításaik szerint életbe maradó 2-3 millió lakost a SzU területén lévő helyre kell telepíteni, ami jelesen Donbasz medencéje lett volna. Ezt egy az átkosban ezen a területen katonaként szolgáló tiszt mondta pár éve a rádióban egy ezzel kapcsolatos műsorban.

  Egyébként egy nukleáris háború esetén csak rövid távú megoldást adnának az ilyen óvóhelyek. Ha nincs készlet és zárt rendszer, minden mindegy. Pár nap előnyt adnak.

  57. andrew
  Sajnos romlik a háborús helyzet.
  Tartok tőle, hogy nem hagyja abba a nyugat a provokációt.
  Vagy bolondok, vagy van egy olyan adu ász a kezükben, amire az orosznak nincs válasza.

  Lehet, hogy Putyin egy hete nem véletlenül vetette fel a tűzszünetre való hajlandóságát?
  Olyant léphetett a nyugat, amitől meg ijedt és most alkudozik, hogy ne legyen nagy az arcvesztése? Azért csak úgy nem dobhatja be a törölközőt, könyörög nekik. Azonban a nyugat nem akar kegyelmezni.
  Gyanús nekem ez a hirtelen orosz békülékenység, úgy, hogy jelen állás szerint (amikor ennyi fiatalt beáldozott) szóba sem kellene állnia az ellenséggel.

  Ez csak egy spekulációs agymenés részemről, úgy hogy kb. nulla a valóág tartalma. De mi van ha tényleg ez van?

 58. 58, Bendegúz
  A pánik és a káosz nem körülöttünk van, hanem a fejekben.
  Hiába indulnak a hitványok az okmányirodába, az SSBN ott lapul a tengerfenéken ill. a közutakon egymást tapossák agyon.
  Tény, hogy függő társadalmakban élünk, akik mindig kívülről várják életük kényelmesebbé fordulását.
  Mi is rendben tartjuk a pincéket a feleségemmel mind a társasházban, mind a kertben, nem ócska bútorokkal és rossz tv – vel van tele, hanem minden olyannal ami a konyhába kell.
  Én is olvastam azokat a digitalizát mikrofilmeket, ami az áttelepitésről beszélt.
  Bakondi György jól végzi a rá bízott a harárvédelmi munkát, más munkát is meg tud majd előrelátóan csinálni.

  De beszéljünk inkább arról, hogyan próbálkoznak először fakenews – zal, miszerint Ungvár megyébe küldi a magyar a harci drónokat…

 59. 53 Zsolt, és 54 Bendegúz,
  Igen, ez pontosan így van Zsolt. Nem szabad összekeverni az országokat/hatalmakat az őket irányító erőkkel, melyek ahogy mondod, néha teljesen más érdekeket akarnak érvényesíteni. Igen, sok érdekcsoportnak belefér hogy az USA elveszítsen egy háborút vagy maga is megsemmisüljön. Egyvalamiben viszont az összes irányító erő mindig összefog, és az az , hogy a szélesebb tömegek nehogy hatalmat szerezzenek/megragadják az irányítást. Ezt elkerülendő, az ősellenségnek mondott USA/Izrael szemben Irán/Kínával vidáman együtt tud működni. De mondhatnék más példát is.
  Szóval az a baj Zsolt, hogy ezt kevesen látják, és nagyon könnyű porhintéssel eltakarni…
  Bendegúz. Haubagoly volt a HTKA-n évekkel ezelőtt, aki megjósolta, hogy Oroszország visszakapja majd Kelet-Európát (ehhez kell egy megrendezett konfliktus), és utána együtt kerítik be az USÁ-val Kínát. Ezt ő vetette így fel elsőnek.
  Egyelőre az ő forgatókönyve szerint haladnak a dolgok ezirányba.
  Kétkedő szerintem elég olvasott volt, de túl sokat gondolkodott önmagában, s kicsit elrugaszkodott a realitásoktól-szerintem. Volt jópár komolyan nem vehető kijelentése.
  MangaMonguz mostanában nagyon csendben van. Ő Kína, és az ott elhelyezkedő erők szerepét/szándékát is jobban vágja, de majd levezeti itt ha lesz kedve, én azt most nem részletezném.
  Még annyit, hogy itt a „terepasztalon” bizony minimum 1 évtizedre terveznek előre (de inkább több), és nem egy terv van, hanem inkább egy csokornyi egybekötve ami a megfelelő történések függvényében valósul meg – ismétcsak szerintem.
  Zsolt, Bendegúz milyen forrásokat használtok? HTKA-megvan, de mi még?

 60. 60 – Sárkányka

  A HTKA-ról csak azt tudom, hogy létezik. Sosem nem is írtam oda (egyetlen szót sem) és igazából nem is olvasgattam azt a fórumot. A létezéséről csak itt értesültem, mások emlegették. Talán te is, Bendegúz és még más fórumtársak is.

  A forrásaim a nemzetközi internet és főleg könyvek. A legtöbbször olyanok, amelyek magyarul sosem jelentek meg.
  Vagy például a Telegramon olvasgatni szoktam (ha éppen érdekel) azokat az orosz illetve ukrán haditudósítókat (úgynevezett voenkorokat), akik híreiből többek között olyan magyar szakértők is merítenek, mint Higegkúti Konstantin, Somkuti Bálint, Demkó Attila stb.

  Beszélek illetve értek néhány szláv nyelvet, plusz természetesen angolul is, így jóval több infó és látásmódot tudok mérlegelni és próbálni kihámozni az igazságot az információs kupacokból. A legfontosabb viszont a saját józan ész és az intuíció – az ember sokszor maga is össze tudja rakni a puzzle-t, ha az infót nem csak önmagában kezeli, hanem tágasan értelmezi az összefüggéseket. A történelem szeretete és ismerete is sokat segít ebben.

 61. Próbáltam írni de nem engedi át a szöveget, még edit funkcióval sem, egyből a spamba dobja.

 62. andrew!
  Küld el e-mail-be, majd én feltesszem.

 63. Bendegúz, Zsolt

  Háát, Joe Biden színt vallott: Ukrajna, mint tudtuk soha nem lesz Nato – tag.

  A feldühödött és becsapott ukrán ember majd most a Dnyepernél kezet fog az orosszal és együtt mennek Brüsszelbe?

  Legalább Beregszászig eljöhetnének az oroszok, hogy Magyarország ne tűnjön el 50 év múlva a népek háborgó tengerén, mert a jelenlegi háborúellenes választási példabeszédekkel, kivégzik a maradék hazafias lelkületet is…aminek az lesz az eredménye, hogy nem lesz magyar vitézember.

 64. 60. Sárkányka

  Kérded, hogy honnan tájékozódok.
  Minden honnan, amit elérek és értek.
  Jellemzően könyvekből és elektronikus felületekről.
  Sok elemzést olvasok. Na meg vezércikkeket. Minden félét. Még az Economistot is olvasom. Sőt. Abban vannak az igazi előrejelzések a sorok között. Elvégre azoknak a szócsöve, akik a szemünk előtt lejátszódó eseményeket tervezik és kivitelezni próbálják.
  Más FOS (Független Objektív Sajtó) újságot is előveszek időnként, csak, hogy ne egy buborékból nézzem a világot. Sőt a kortárs irodalmukat is olvasom, ha éppen van időm.
  Ezenkívül az alternatív média bugyraiba is bemerészkedek, mert ott is van bőven értékes anyag a sok salak mellett. Csak tudni kell keresgélni.
  Jellemzően magyar és angol nyelvű írásokat olvasok (utóbbit van amikor fordítóval, mert vannak olyan cikkek, melyeknek a nyelvezete meghaladja a tudásom). Ezen kívül még értek pár latin nyelvet is. Igaz ezeken a területeken nagyon gyenge a használható információ. Majdnem teljes egészében a Cica által megszabott hivatalos szöveget terjesztik, alternatív média alig akad náluk. Az angolszász nyelvterület ebből a szempontból messze a legjobb.

  64. János

  Nagyon érdekes ez az ukrán NATO tagság.
  Eleinte én is azt hittem, hogy tényleg be akarják csempészni a szervezetbe. Rájöttem azonban, hogy ha beviszik, akkor nem lehet proxyra használni, mert ha nekimegy Oroszországnak és az visszavág, az már NATO orosz háború, ami egyenlő III. Vh. ami egyenlő nukleáris Armegedonnal. Ezt pedig nem akarhatták. Sokkal jobb volt beküldeni egy proxy háborúba és mögüle ütni az oroszt, úgy, hogy az nem üthet vissza. Ha bent lenne a NATO-ban akkor a muszka már porozhatná a lengyel román bázisokat is, az pedig most még nem kívánatos.
  Szóval igen. Nem kell Ukrajna a NATO-ba, bár mennyire is hangoztatják. Talán az idióta EU-ba betolják, hadd kapják az Ukrajnába megtelepedett nagy USA agrócégek a terület alapú EU-s támogatást. Okos a Samu bácsi!
  Tény, hogy ha leeseik ez az ukránoknak, nagyon haragosak lesznek és akkor könnyen az lehet amit írtál. Ezért is mondom, hogy a világ összes kincséért, két Nagy-Magyarországért sem szabad bemennünk Kárpátaljára (mondom ezt a gyalázatos trianoni békediktátum napján!). Hadd foglalja el aki akarja. Nem sokáig fog örvendeni neki. Ha bekövetkezik, hogy területbiztosítás céljából bemennek a románok és lengyelek nyugat Ukrajnába (kvázi, területszerzési céllal) akkor az ukránok 100% össze fognak az oroszokkal és együtt verik tönkre a lengyel és román seregeket. Annak fognak irgalmazni, akik nem vettek részt a területrablásban (mondom ezt a szégyenletes trianoni diktátum aláírása napján!).

 65. 54.Bendegúz!
  andrew hozzászólása:

  Ha mi itt a blogon tudjuk, hogy ilyen irányvonalak is lehetnek márminthogy előbb Oroszországot akarják tönkretenni majd Kínát nyilván ezt a forgatókönyvet ismerik az oroszok is.
  Márpedig ha tudják lehet hogy számítanak arra a forgatókönyvre is hogy cselesen akarják az oroszokat térdre kényszeríteni mint disznótorkor a malacot hogy előbb kihúzzák a lábát, elesik majd hirtelen megszúrják.Sok forgatókönyv lehetséges de ha ezt tudják az oroszok nyilván készülnek ilyen forgatókönyvre is és beleveszik a számításba.
  Azért atomhatalom révén nagyon nagy baklövésnek kellene történnie hogy Oroszország alól kirántsák a talajt úgy hogy nem veti be az atomfegyvert.

  Mindenesetre kíváncsi vagyok hogy az elmúlt napok történései miatt fog e Oroszország, taktikai atomot bevetni. Mert persze akkor ő lesz az agresszor.De vajon hogy tud stratégiázni ha nem veti be?
  Persze az is lehet hogy hidegen hagyja már őket hogy ki mit mond a nemzetközi porondom mert Európával már sosem lesz jó a kapcsolata, így szerintem teljesen mindegy.A történelemkönyveket meg attól függ melyik oldalon írják de szerintem hogy majd abba mit írnak le 10-20-50 év múlva az is lényegtelen hogy ki vetette be először.
  Talán az van hogy ha az oroszok bevetik a taktikai atomot akkor nagy lesz a visszhang és a nyugat és usa majd még nagyobb megtorlással fenyeget és attól lesz hangos a sajtó.Mivel ezt az oroszok is tudják így tudják hogy további eszkaláció lehet az egészből.

 66. Szerintem teljesen irreális elképzelés, hogy majd a lengyelek meg a románok megpróbálnak kiharapni valamennyit Ukrajnából, és erre az ukránok összefognak az oroszokkal. Az ukránokban már a háború előtt is volt egy erős ellenérzés az oroszokkal szemben, ez mostanra biztosan gyűlöletté fokozódott. A lengyelekkel ráadásul olyan erős kötelékek alakultak ki mostanra a lengyel elkötelezett segítség miatt, hogy elképzelhetetlennek tartom a közeljövőben, hogy egymás torkának ugorjanak.

  A háborúkat érzelmileg elő kell készíteni a lelkekben propagandával, nem lehet hirtelen az ellenkező irányba fordulni, mint amire a tömeg érzelmi állapota elő van készítve.

  Azt tudom elképzelni, hogy az ukránoktól amikor elfogyott a plebs, akkor otthagyják az országot a befagyott háború állapotában, mint Koreát, az elfoglalt keleti megyékben berendezkedik oroszország, a nyugati részt meg viszi a Blackrock és társai. Közben lehet hogy beléptetik az EU-ba is, csak hogy velünk is kicsesszenek.

 67. hirado.hu/kulfold/cikk/2024/06/04/a-bucsu-halk-es-kellemetlen-elhagyja-nemetorszagot-a-vilag-egyik-legnagyobb-nemet-vegyipari-vallalata

  Épp belebotlottam a cikkbe: Bezár vagyis minimumra veszi a német BASF a termelést.Igazából Kínába telepítik.
  Amúgy az a kérdés hogy a vegyi anyagok árát ez mennyire érinti majd? Mert logikailag nézve ha megszűnne a termelés az gond lenne de ugye átmegy ami azt jelenti hogy majd onnan jön be a mosópor, vegyi alapanyagok. stb….Tulajdonképpen logikailag nekem vagy az átlagembernek végül is mindegy hogy a boltok polcain német BASF vagy Kínai BASF-től származó mosószer van ha az ára nem száll el. (ott lehet olcsóbban előállítja de a szállítás miatt meg kicsit megasabb lesz az ár) Persze talán a németnek nem mindegy hogy épp lehet a BASF környéke lesz az új Detroit.
  Max. a németek majd főznek szappant a sparhelten a fát meg kivágják hozzá a migrik 😀
  A műtrágyát meg megveszik törökországból végül is mindegy.Bár műtrágya sem nagyon kell majd,mert ellátják majd őket Ukrajnából élelemmel a nagytőkések.Mert ugye régen ott is kisgazdaságok voltak MTZ traktorral
  pár hektárral, de az új korban már nem ezer hektárokat hanem fél országrészeket birtokolnak a gazdagok ez az új divat. Pl felvesz 100 agronómust,párszáz traktorost, könyvelőt stb… és indulhat is a nagygépekkel a gazdálkodás milliónyi hektárokon.Ráadásul már a tulaj irányítása, jelenléte sem kell és nem kell napi 12 óra
  cégirányítás mert az alattvalók mindent elintéznek, max egy kijelzőn nézik a profitot.

 68. 67. Ábel

  Ezt a nagy orosz ukrán összeborulást arra az esetre vizionáltam, ha a lengyelek, románok és esetleg valaki más egy orosz áttörés esetén terület „biztosítási” céljából bemennek nyugat Ukrajnába, aztán elfelejtenek kijönni. Jó szokásuk szerint pedig elkezdenek szépen berendezkedni. Merthogyaszongya egyébként is ősi román lengyel területek azok. Észak Bukovina, Bucság a románok szerint mindig román volt, Lengyelországot vagy 150 km-el nyugatra tolták, így Lemberg is ősi lengyel föld a polákok szerint. Szóval indok lenne a területfoglalásra, főleg ha egy szétvert és menekülő serege lesz Ukrajnának. Na ezt a pontot használná ki az orosz, hogy átállítsa az ukránokat. Vagy szerinted az ukrán inkább kitartana a területrablók mellet, vagy inkább a területei visszaszerzését és államiságuk megmaradását (igaz orosz érdekszférában) ígérő orosz mellé állna?
  Akármilyen jóban vagy a komáddal, de ha rajtakapod az asszonnyal és még az is kiderül, hogy a kamrádból lopja a kolbászt, hamar megszűnik a cimbiség.

  Háborúra pedig nem fogják tudni átállítani a nyugati embereket. A fotelből mindenki utálja az oroszokat és nagyon nagy háborút indítana ellene, ha nem neki kellene mennie. Elnézve a nyugati turista népeket errefelé, hát nem úgy néznek ki, mint akik égnek a vágytól, hogy novembertől az ukrán fronton a lövészárokban harcoljanak. Évekig tartott létrehozni a pacifista európai embert. Legalább kétszer ennyi idő, hogy áthangold (és olyan feltételeket kell teremtsenek, melyeknek már a kezdetén néplázadások várhatóak).

  66. andrew

  Oroszország amíg lehet nem vet be atomot.
  Nyugat azonban bajban van. Ukrajna nem bírja sokig. Ha elesne, akkor oda a renomé, meg a globális hegemónia Éppen ezért előbb utóbb kénytelen támadni a nyugat (azért nem írok NATO-t, mert lesznek tagok akik nem támadnak, pl. Törökország, Szlovákia Magyarország). Támadni csak akkor tud, ha felvonul a seregekkel. Több millió katonát nem lehet elrejteni. Ha ezt észleli Oroszország, akkor odacsaphat a gyülekezési helyekre. Még ha sikerül is összehozni a pár millió katonát (honnan???), akkor is ott van a veszély, hogy ha átlépik az orosz határt, el lesznek párologtatva. Erre egy megoldás lehetne, az az előzetes meglepetésszerű csapás, amivel kiiktatják az atomtriád nagy részét, aztán mehet a szárazföldi invázió. Azonban ez nagyon veszélyes játék, mert ha nem minden elem lesz blokkolva, akkor megy a válaszcsapás. Ha a NATO győzni szeretne, akkor az atomütőerőz ki kell iktatni. Ellenkező esetben minden hiába. Vannak erre próbálkozások, mint most a délen lévő korai rakétaelőrejelző radar „ukránok” általi megrongálása. Ha még sikerülne az 1500 km-el keletebbre lévő másik ilyen radart is kiszedni, akkor egy hatalmas rés nyílna az orosz védelmi rendszeren ahol az usa be tudna hatolni. Ezt kell figyelni. Ha az is kiesik, akkor nagy baj van. Valószínű az orosz akkor már nem fog tovább várni és első körben megporozza a keleti részeket – na nem az ukránokat, ha valaki erre gondolt volna. Ha pedig Amerika és a pubi kutyuskájuk tovább zizegnek, akkor nagyot fordulhat az időszámítás.

 69. 69 Egyelőre úgy néz ki a dolog, hogy Oroszország vett el területeket Ukrajnától, nem Lengyelország vagy Románia. Emberöltőknek kell eltelni, hogy ezen az ukránok túl tudjanak lépni, de valószínűleg az se elég. Mi se felejtettük el Trianont, bár több mint száz éve volt már.

 70. 71 – Ábel

  Az ukrán területen élő emberek agyát tényleg alaposan átmosták és ez a folyamat nem most kezdődött el (egyébként ipari méretekben még az Osztrák-Magyar Monarchia idejében, jelszavakat mondok, amelyekre rá lehet keresni ebben a témakörben: „Terezin, Thalerhof”, újra aláhúzva, hogy a Monarchia idejében vagyunk, nem később!).

  De akkor sem lehet teljes mértékben összemosni az uralkodó rendszert magával a széles tömegekkel.

  Egy jó példa erre, amit egyébkén már a múltban többször felhoztam itt: Csecsenföld. Hogy magyarázod azt, hogy a csecsenek jelenleg Putyin leghűségesebb „harci kutyái”? Hiszen állítólag a csecsen háborúkra támaszkodva kapaszkodott fel anno a hatalomba, porig romboltatta Groznijt és sok szenvedést okozott a csecsen népnek. Akkor hogy van az, hogy a Putyint támogató párt mindig ott kapja a legnagyobb arányú szavazatot százalékban az egész Orosz Föderáció viszonylatában, mégpedig rendszeresen! Valami itt nem stimmel, ugye?
  Én jól tudom, hogy mi az, ami nem stimmel a történetben és elhiheted azt, hogy nem az, hogy a csecsenek körében valóban ne lenne népszerű Putyin és az egész rendszere. Mert marhára az!

  Ennek fényében gondold át újra, amit Bendegúz mond.! Ami nem biztos, hogy 100 %-ban úgy lesz, ahogy mondja, de hogy egy orosz-ukrán nagy kiegyezés csak az igen-igen távoli jövőben lehetséges, nos, szerintem ebben meg te tévedsz. Alakulhatnak a dolgok úgy (nem biztos, hogy így lesz, ezért a feltételes mód!), hogy ez is megtörténhet. Ez nem egy „bendegúzi fantazmagória”, aminek nulla az alapja.

 71. Kedves Éva!

  A a 72-es hozzászólásomat alátámasztó videólinkek megragadtak a rendszerben, moderációra várnak (2 drb linket tartalmaz az egy rövid hozzászólás).
  Ha lehet, akkor engedd át őket, kérlek, és töröl majd ezt a technikai üzenetet!
  Köszönöm szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük