BREXIT

Tibor bá’ online

 

~p001Reggel óta tudjuk, hogy az albioniak 52 százaléka a lehető legrafináltabb propaganda ellenére észnél volt, és az Európai Unióból való kilépés mellett szavazott. Az eredetileg cselnek szánt referendum kiírás Cameron részére rosszul sült el. Persze a kilépés nem máról-holnapra történik, és még az is előfordulhat, hogy bedobnak egy-két cselt. A tét ugyanis hatalmas. Ma már köztudott (tényleg?), hogy az Európai Uniót Washington akarta, és ők tettek meg mindent, hogy létrejöjjön. Egyetlen EU-t könnyebb kordában tartani, mint 28 nemzetállamot. Minden esetre, ha az Egyesült Királyság kilép, akkor beindulhat (szerintem be is fog indulni) egy exodus. Skócia, Észak Írország hatalmas kérdőjel. A hollandok (és a franciák) fel fogják vetni a népszavazást. Szóval semmi se lesz már a régi.

És mi? Szerintem az Európai Unió felbomlásával mi (hosszútávon) jól járunk. Újra fel kell építeni egy önellátó országot, sok-sok nehézség és nélkülözés árán, de megéri. Egy olyan világban, ahol az erőforrások kifogyófélben vannak, és ahol víz és élelmiszer hiány várható, a Kárpát-medence egy kincsesbánya, ha nem rohanunk Nyugatra és megfogjuk a szerszám nyelét, és meg tudjuk védeni határainkat.

És akkor szóljatok hozzá. Ez a kérdés sokkal, de sokkal fontosabb számunkra, mint az EB-tornán való szereplésünk.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

158 gondolat erről: „BREXIT

 1. balfi Says:
  2016.június.24th. at 08:26

  16.)

  Angolok kiléptek, remélem a franciák is még az idén kilépnek.
  Mi pedig majd jövőre lépünk ki, ennél jobb szél nem is kell a kormány választási kampányának vitorlájába.
  __________________________________________________________________

  Observer Says:
  2016.június.24th. at 08:37 edit

  OFF

  Tibor bá’, nem csinálsz egy “Breaking – Brexit” posztot?
  Mert így mindenki más poszt alatt mond véleményt…

  ON

  24: A franciák nem lépnek ki. És mi sem. /Esetleg kirúgnak./
  ________________________________________________________________

  balfi Says:
  2016.június.24th. at 08:49
  25.)
  Csak figyelj !
  Ha a karvajaink anyagi érdeke a kilépés és azon lehet majd többet kaszálni és a hatalmat megtartani, akkor kilépünk.
  Hatalmas földjeiken cukorrépa terem, saját (idióta EU előírásoktól, szabályoktól és kvótáktól mentes) cukorgyáraikban feldolgozandó és más finomságok…
  Van az a réteg akinek az EU nélkül, földalapú támogatás nélkül, már most is jobban menne.
  _______________________________________________________________________

  Observer Says:
  2016.június.24th. at 09:29

  26: “azon lehet majd többet kaszálni”

  El nem tudom képzelni, hogy hogyan lehetne többet ‘kaszálni’.

  Az ellopott milliárdok jelentős része az EU-ból jött.
  A jelenlegi milliárdosok nem a tehetségük miatt lettek azok. A valóban szabad piacon pillanatok alatt elvéreznének.
  Ha kilépünk, vámokkal lezárják a magyar termékek útját, de finanszírozás (bankok) nélkül úgy sem tudnánk termelni semmit. Nyomor lenne, mint É-Koreában. Előbb-utóbb mindenkinek.

  Szar az EU, de mostanra már nélküle még szarabb lenne.
  _______________________________________________________________

  Ábel Says:
  2016.június.24th. at 09:37
  27: Élelmiszer lenne elég. Exportálnánk az oroszoknak. Exportra termelni is megérné, mert a forint árfolyam a béka segge alá zuhanna. Exportcikkeket mondjuk a nép nem engedhetne meg magának – de lehet, hosszú távon jobban is járnánk.
  ____________________________________________________________________

  Observer Says:
  2016.június.24th. at 09:48

  28: “Élelmiszer lenne elég.”

  Tévedés. A nyugati “input” /gép, növ.védőszer, vetőmag stb./, földalapú támogatás nélkül a magyar mezőgazdaság 1-2 év alatt összezuhanna.

  Viszont megnőne a biotermék aránya ? .

  “Exportálnánk az oroszoknak” Persze. Ők meg dollárral fizetnének…, világpiaci áron. Mese.

  Ha nem lenne az EU “védelme” (ami olyan amilyen, de van), a kicsi, nyitott gazdaságú Mo-t lesöpörnék a palettáról. Vagy pedig kizárod a nyugati tőkét teljesen, akkor meg csak a nyomor lesz.
  ____________________________________________________________________

  Mvm9 Says:
  2016.június.24th. at 10:25

  29. Observer,
  “A nyugati “input” /gép, növ.védőszer, vetőmag stb./, földalapú támogatás nélkül a magyar mezőgazdaság 1-2 év alatt összezuhanna.”

  Kicsit fekete-fehéren látod a valóságot, Pl. Mo.-nak óriási komparatív előnye lehetne az öko- és biogazdálkodás vagy a magas feldolgozottságú gmo-mentes, kisüzemi élelmiszeripari termékek piacán, ami most az EU-n belül senkinek sem érdeke. Az oroszok meg ne fizessenek dollárral, hanem gázzal vagy arannyal.
  ‘Nyugati gépeket’ meg lehet a piacon venni, most se ajándékba kapjuk… vagy úgy gondolod, hogy gazdasági embargó lesz Mo. ellen(??)

  _____________________________________________________________________

  Observer Says:
  2016.június.24th. at 10:34 edit

  30: “gazdasági embargó lesz Mo. ellen”

  Az sem kizárt, bizonyos körülmények között.

  Ha jól értem, akkor te a kilépés után teljesen normális kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokat tételezel fel, vagyis a termelőeszközeink java részben ugyan úgy nyugati kézben maradnak, ugyan úgy a nyugati áruk piaca maradunk ahogy eddig, maradnak a bankjaik, stb, csak közben nem élvezzük az EU előnyeit. Hol van akkor itt nekünk ebben az üzlet?

  ____________________________________________________________________

  Mvm9 Says:
  2016.június.24th. at 10:49

  31.
  Egyáltalán nem látod jól; ha minden maradna a régiben, csak a visszacsurgatott pénzekhez nem jutnánk hozzá, akkor mi értelme lenne a kilépésnek? Semmi.

 2. Mvm9: „mi értelme lenne a kilépésnek? Semmi.”

  Hát pont ezt mondom én is!
  —–
  Tibor bá’, köszi.

 3. A következmények még beláthatatlanok, és reméljük, hogy valóban itt repedt meg a globális birodalom.
  Most a britek, a Brexit lesz az oka minden rossznak.
  Azonban ne feledjük el, hogy 1973 az arany standard felmondása óta egy gigantikus pénzügyi lufit fújtak, amiből időnként eresztettek ki, de 2008 óta sokszorosára nőtt. Usa államadóssága, Kína bankrendszere, tőzsdéje, Japán, Görögök, Olasz, spanyol bankok, Brazília, mind a szőnyeg alá söpörve. Most hogy egy tű, a Brexit kipukkasztotta a lufit, nézzétek meg, hogy a tű lesz a hibás, nem azok akik a lufit fújták….

 4. 3: „következmények még beláthatatlanok”

  Én nem látom annyira sötétnek a helyzetet. Az egy dolog, hogy az UK érzelmi és nem racionális alapon döntött, de menet közben rájönnek majd arra, hogy mit is veszítettek (amik ma teljesen természetesek a számukra, fel se tűnik, hogy az EU-nak köszönhetik), és mind a két fél közelíteni fog egymáshoz, amennyire lehet.
  Viszont az érdekes kérdés, hogy vajon az UK egyben marad-e ezek után?

  Az egész ügy arra nagyon jó, hogy az EU vezetői elgondolkodjanak azon, hogy amit eddig csináltak, és ahogy csinálták, az vajon jó irány volt-e (mi már itt a periférián egy ideje látjuk, hogy nem) és beindulhatnak pozitív, előremutató változások.
  Fel kell ismerni, ha ragaszkodnak a brüsszeli (berlini) diktátumokhoz, mint pl. most a kvótaügy, az hosszú távon az EU széteséséhez vezet.
  Tetszik-nem tetszik, minden kérdésben konszenzusos megoldást kell találni.

 5. 2. Observer,
  Ne idézz rosszul, nem mondtam, hogy nincs értelme a kilépésnek… sőt!!

  …HA minden maradna a régiben, csak a visszacsurgatott pénzekhez nem jutnánk hozzá, akkor mi értelme lenne a kilépésnek? Semmi.”

  Az egész Európai Unió önmagában is egy paradoxon: Kellő politikai és gazdasági súlya, csak a tagállamokat mélyen magába integráló egyságes EU-nak lenne; az államok viszont a saját pecsenyéjüket akarják sütögetni, az alapító országokkal az élen.

 6. Más fórumon olvastam, de igaz, az EU vezetői teljesen elszakadtak a lakosságtól. Az oligarchák érdekében munkálkodnak, a lakosság egy szükséges rossz, akit időről-időre meg kell győzni, hogy milyen jó neki, ha ledugják a békákat a torkán.
  Migráns kvóta és a belengetett büntetés fejpénz, hatalmas öngól.
  90-es években a halászati előírásokkal szívatták a briteket is.
  Közelmúlt híre; mindenhez értő eurokraták előírták a börtönökben milyen bánásmódot és mekkora a alapterületet, és milyen felszereléseket kell a bűnözők rendelkezésére bocsátani. Sorban fizetik az államok a kártérítéseket a bűnözőknek. Ugyanakkor egy önhibáján kívül elszegényedett, becsületes EU állampolgár, akár a vasúti töltés mellett is megdögölhet éhen, kihűlésben, betegségben. Brusszel tudni sem akar róla.
  A cukoripar brüsszeli megrendszabályozása is az állampolgárok kárára történt. Stb, stb. stb.

  Szerencsére, még nincs teljesen multikultizva az UK. Volt elegendő józan szavazó. Öt-tíz év múlva ellenkező eredmény lenne.

  Magyarország jelenleg komoly pénzeket kap az EU-tól, amelyet bölcs vezéreink megcsapolnak a saját gazdagodásukra. Tehát magyar politikus nem támogatja a kilépést, mert a zsebe bánná.

 7. „És mi? Szerintem az Európai Unió felbomlásával mi (hosszútávon) jól járunk. Újra fel kell építeni egy önellátó országot, sok-sok nehézség és nélkülözés árán, de megéri. Egy olyan világban, ahol az erőforrások kifogyófélben vannak, és ahol víz és élelmiszer hiány várható, a Kárpát-medence egy kincsesbánya, ha nem rohanunk Nyugatra és megfogjuk a szerszám nyelét, és meg tudjuk védeni határainkat.”
  Sajnos ennek jelenleg nem sok realitása látszik. Nehezen hihető hogy a jórészt EU pénzekből milliárdossá váló magyar elit majd fogja magát és visszatol a magánkasszájából százmilliárdokat az ország számára. Elmondom mit gondolok ha felbomlik az EU: 1, az oroszok megpróbálják az elvesztett régiós hatalmukat visszaszerezni. Háború? USA mit szól ehhez? Nem tudom, nekünk annyi.
  2, Hazánk visszazuhan a XIX. századba, nagybirtokosaink (Csányi, Leisztinger, Orbán és társai éhbérért (vagy rabszolgamunkában) dolgoztatják a népet. Kitörnek az első éhséglázadások. Végeérhetetlen felkelések, a földek egy részét felperzselik. Elindul az exodus nyugat felé, de az osztrákok senkit nem engednek át a lezárt határon. Az autógyárak néhány hét alatt leszerelik a gépeiket és elfüstölnek innét. A gazdaság kőként zuhan a mélybe. Megszűnik a nyugdíj, és minden más szociális juttatás. Az adóbefizetések elapadnak, a hatalom birtokosai visszahúzódnak a TEK védelme alatt a várba, ahol várják a Svájc felé elinduló helikoptereiket. A sok milliárdért felhúzott stadionokból internáló táborok lesznek ahol a bezárt lázongók egyszerűen éhen döglenek, víz, élelem és orvosi ellátás nélkül. A HEXIT mély nyomokat hagyna az országon, mely talán fel is bomlana, valamelyik erősebb kutya magába olvasztaná a víz és a földek miatt. Ez utóbbit vagy elpattintanák oligarcháink jó pénzért az utolsó pillanatban vagy egyszerűen az erősebbik kutya elvét követne az új urak elvennék tőlük.
  Szóval előttünk száguld át a fekete vonat és reménykedjünk hogy nem csap rajtunk túl nagyot a szele.
  SOHA NE MOND HOGY SOHA!!

 8. 6:
  „Más fórumon olvastam, de igaz, az EU vezetői teljesen elszakadtak a lakosságtól. Az oligarchák érdekében munkálkodnak, a lakosság egy szükséges rossz, akit időről-időre meg kell győzni, hogy milyen jó neki, ha ledugják a békákat a torkán.”

  Ez a leglátványosabban a tavaly őszi menekültügyi issue-nál látszott. Főként a nyugati média teljesen nevetséges és vállalhatatlan dolgokat állított. Na, azok a hazugságok már nem mentek le a tömegek torkán.
  Hogyha az nincs… és amúgy nézve a közvéleménykutatásokat, valóban akkor még 7-8 százalék körül volt a gap a maradáspártiak javára.

  Másik: Cameron lemondott!

  Innen nézve, bár nyilvánvaló, hogy a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás nem azonos erejű a britekével, de a sikertelensége esetén, hááát, lehetnének következményei…

 9. 7. Csatlakozom az előttem szólóhoz.
  Nem vagyok az EU híve, egy konföderatív Európát szeretnék látni.
  DE!
  A mai országló „elittel” a nyakunkban számunkra – a nép számára – katasztrófa lenne a kilépés, hasonló képet látok sajnos, Imy66.

 10. 7:
  Imy! Hatalmas fantáziád van, ezt valamennyien tudjuk, de ez most rossz irányba ment. — A legkevésbé valószínű az orosz terjeszkedés. Az oroszoknak még Kelet Ukrajna se kell, ahol orosz ajkúak élnek, mert csak nyűg lenne a nyakukban. A SzU elsősorban azért jutott a tönk szélére, mert támogatta a nemzetközi mozgalmat. Oroszországnak nem kell terület, nem kell erőforrás, van neki mind a kettőből több mint ami szükséges.

 11. Únió nélkül Magyarország a cselédsorra kerül. Az itt maradók zsellérek lesznek az oligarchák latifundiumaiban, aki időben lefalcol, az meg távolról nézi ahogy Magyarország visszafordul a semmibe.

 12. 11: Az ilyen blogbejegyzések írói már visszafordultak a semmibe, a kommentelők zömével egyetemben. Ha az EU egyik legnagyobb haszonélvezőit is sikerült belevinni egy ilyen ostoba ön-tökönszúrásba, akkor nincs kétségem, hogy itt az ugaron egy EU elleni népszavazás 90%-os fölénnyel nyerne. Aztán majd nézegethetünk bután itt a „Kárpát-medencei kincsesbányában” ahogy elmegy mellettünk a világ, mint a szerencsétlen ruszkik mellett, akik annyi kincsen ülnek, hogy ők a világ teteje, mégis szaros a kis seggük.

 13. 7.

  Részben egyet értek Imy66-al, de nem vagyok biztos benne, hogy mostani oligarchák teljesen hülyék, és a végletekig fogják feszíteni a húrt.
  Lehet, hogy alattuk is rabszolgák leszünk, de most is azok vagyunk. A többség azért dolgozik, hogy valahol lakni tudjon, meg enni, esetleg egy kicsit szórakozni. Jövő kép sok helyen már alig van. Nem azt mondom, hogy ez a jó, sőt, de attól, hogy EU tagok maradunk, attól nem lesz jobb a helyzet. Így biztos kifosztanak minket, mert embertelen a rendszer.
  Ha megszűnne az EU, attól még az államok alkothatnak egy laza szövetséget, mindössze nem lenne felesleges központosítás, ami szerintem pozitív lenne.

 14. Az EU felbomlásával létrejöhetne egy V4 gazdasági közösség, amit később lehetne bővíteni, de szigorúan pusztán gazdasági közösségként.
  Nem tudom mi esélye lenne egy ilyennek, de nekem tetszene.

 15. Nekem túl szoros ez a szavazati eredmény, pont mint az osztrákoknál. Az ilyet csak kicsit kell „meglökni”, hogy a kívánt irányba billenjen. Ki tudja, lehet, hogy ez a kívánt eredmény azoknak, akik a dolgokat irányítják a háttérből. Németország, Brüsszel remek végrehajtói a most zajló folyamatoknak, a franciák szolgaian asszisztálnak nekik. A britek kiválásával Merkel ellensúly nélküli teljhatalmat élvez, egy nagy befizető kiválásával Németország fogja „osztani” a pénzt a többieknek, vagyis ő diktál.

 16. Az, hogy „kincsesbánya”, tudják, akik szeretnék azok meg pláne tudják. Ugyanis, ez a hely is ki van nézve, mert élhető és jó vidék. Azoknak akik megmaradnak, nem lesz rossz.
  Véleményem szerint minden probléma gyöke, a túlnépesedés vs. a Föld korlátozott energia és ásványkincs valamint az arányaiban még gyenge felsőkőkori tudásszintjében keresendő.
  Ha sarokba szorítanak, veszélyeztetnek egy élőlényt, kitör, ez bent van a génjeink legbelében. Nem néz semmit támad és írt, életteret teremt.

 17. 7. Imy66 azt hiszem kicsit enyhített kiadásban de ez a magyar sors. ha az Unióban ezt tehet a rezsim, akkor fékek és külső finanszírozás nélkül bármit. Még nyilvános akasztásokat is.

  Az unokáim lehet, hogy már nem is fognak magyarul beszélni. Minek?

 18. Egyre gondolunk:
  „nem az elit a probléma, az emberek jelentik jelenleg a problémát.”
  BRAVÓ, ehhez kellett 2 egyetem meg X év, hogy rájöjjenek és X év, hogy kimondják. Gratulálok.

 19. 11. Arany Sakál

  „Únió nélkül Magyarország a cselédsorra kerül. ”

  EZZEL az unióval úgyszintén.

  Szerintem direkt jó, hogy abritek kiléptek…
  Olyan nagyon soha nem voltak benne, csak azért kerültek be végül, hogy megakadályozzák, hogy az EU túlságosan USA-UK ellenessé váljon.

  Most, hogy az USA gyakorlatilag már uralja az EU-t, már semmi nem igazolja britek tagságát.

  Egyébként a kilépésnek nagyobb lesz a füstje mint a lángja.
  A jólmenő üzletek ugyanúgy jól fognak menni, a többit meg újratárgyalják.

 20. 16. Name7

  „Ezek annyira hülyék, hogy semmit sem tanultak a történelemből. ”

  Pedig tudhatnák hogy sokkal jobb melegfelvonulásra járni, mint körmenetre.

  Le kell cserélni a népet robotokra és kész.
  Hülyeség bíbelődni a hagyományaihoz, szokásaihoz ragaszkodó idiótákkal. Ha nem kell nekik a szakállas nő meg dzsihadista szomszéd, akkor nyilván bennük van a hiba:
  a nép monnyon le!

 21. 11:
  Ja, szóval az Uniót azért hozták létre, hogy Magyarország még véletlenül se jusson cselédsorra.
  Juncker és Soros is csak ezért fenyegette a briteket a Fekete Péntekkel. 🙂

  A valóság az, hogy az Uniót azért hozták létre, hogy törvényesen – hadseregek nélkül – el lehessen foglalni (le lehessen rabolni) a periféria országokat. Kész, pont.

 22. 10:
  „A legkevésbé valószínű az orosz terjeszkedés. Az oroszoknak még Kelet Ukrajna se kell, ahol orosz ajkúak élnek, mert csak nyűg lenne a nyakukban. A SzU elsősorban azért jutott a tönk szélére, mert támogatta a nemzetközi mozgalmat. Oroszországnak nem kell terület, nem kell erőforrás, van neki mind a kettőből több mint ami szükséges”.

  aha Krimet is csak azert foglaltak el mert az USA raeroszakolta amugy semmi kedvuk nem volt hozza.
  kerlek ird le azt is hogy az eg zold….

 23. 23: Vajon csak én látom, hogy van különbség Krím és Ukrajna többi része között?

 24. 24: „Oroszországnak nem kell terület, nem kell erőforrás” allitja a hozzaszolasban, mikozben a valosagban oroszorszg elfoglalja Krimet.

 25. Nem értek egyet a kilépés pártiakkal. Drábik ota tudjuk, hogy az Unio milyen kártékony vizfej, amit én most nem vitatok, mert nem ez a lényeg.

  Valamikor a 2000-es években mondta Merkel, hogy senki ne legyen abban teljesen biztos, hogy a következö 60 év is háboru nélkül fog eltelni Europában, és itt van a lényeg!
  Lehet az EU-t gazdaságilag politikailag birálni, de ha szétesik az EU SEMMI akadálya és féke nem lesz egy ujabb konfliktusokkal teli Europának….
  A fiatalok ezt nem tudják, és ök szavaztak a kilépésre. A fiataloknak fingjuk nincs a nem tul régi idökröl, és lázadnak, mert ezt a kort élik, de gondolkodni nem tudnak.
  Az Unio szétesésének rövidtávu elönye nincs. Hosszutáv pedig nem létezik… Ennyi.
  Mellesleg senki nem beszél pl. Schengen-röl, stb….de ez részletkérdés is…

 26. 26: Igaz, csak azért azt is érdemes mérlegelni, hogy mit ér meg a béke. Hogy elsíbolják az összes erőforrásunkat? Hiszen pont ezért indítják a háborúkat is.

  Amúgy láttam egy stat-ot, ami szerint sokkal inkább az idősek szavaztak kilépésre. De lehet, hogy rossz az infóm — erre emlékszem.

 27. 23. & 25.:
  Ritkán vagyok trágár, azt külön ki kell oltári nagy hülyeséggel érdemelni. Neked sikerült. Szóval hülyíted magad a nyugati propagandával. Helyes, de akkor mi a picsát keresel itt?
  Az orosz fekete-tengeri (+ Földközi tenger) flotta bázisa Szevasztopolban van (és mindig is volt). A Krím-félsziget mindig is Oroszországhoz tartozott, amíg az ukrajnai Kijev pártfőtitkára egy bizonyos Kruscsov Ukrajnának nem ajándékozta. Ez nem jelentett problémát, mert Ukrajna tagköztársaság volt az SZU-ban. A mikor a SZU szétesett Oroszország és Ukrajna megegyeztek a kikötőbázis használatáról. Amikor a CIA 5 milliárd dollár költségen kirobbantotta a kijevi rezsimváltást, létrehozott egy fasiszta és oroszellenes kormány, valamint előkészítette Ukrajna NATO tagságát (korábbi ígéret ellenére) Putyin joggal feltételezték, hogy Szevasztopolnak annyi, és mivel a krími társadalom 97 százaléka is orosz barát volt, szükségből elfoglalta a félszigetet. Azonnal felemelte ott a fizetéseket az oroszországi szintre – vagyis a bekebelezéseknek volt ára, amire Putyin rá volt kényszerítve.

 28. az egységes EU a mérethatékonyság mellett azért is létfontosságú mert van hova integrálódnia a peremvidéknek mint pl. Mo.

  Ha szétesik az EU, vagy csak kilök bennünket, nem leszünk több mint egy kopott lábtörlő a balkán előszobájában.

  egy egységes eu, egységes adószabályokkal, egymáshoz nivelláló jutattatasokkal, fizetőképes piaccal és szolgáltatásokkal egy esély, ha erről lecsúszuk, csak mint egy körbekerített elfekvőosztály kapunk szerepet, a Lipótról szalajtott, törpenapóleonunkkal

  Azzal ne áltassátok magatokat hogy majd a „fejlett mezőgazdaságunk az majd eltart.”
  ez baromság. az a hatákonyság hogy 1 ember termeli meg 100 fő élelmiszerét. Nos ettől nagyon messze vagyunk.
  a mezőgazdaságunk energiaimport nélkül és technológiai transzfer nélkül semmi.
  a túltelített piacon dotált áruk versenyeznek, ott nekünk esélyünk sincs. Túltermelés van és egy jóllakott Európa.

 29. A Britt gazdasag a vilggazdasag 10 szazalekat sem eri el.
  Bakfittyty…..
  Panik van, mertmeglepetes lett……:-D 😮

 30. Igy biza.igaz…
  ..Putyin nyilakozata „Eros Eu ban erdekeltekek”..es nem kommentalt ……
  Pont az tortent , mint fideszekkel..
  .A tobbseget alkoto.:
  Butak,, tajekozatlanok, erzelmesek… gondolkodas nelkul szavaztak.. A kilepesre.. Hehe

 31. Vazze
  Attilla 10 es….
  „Pedig tudhatnák hogy sokkal jobb melegfelvonulásra járni, mint körmenetre.”

 32. 26.Curix.
  „A fiatalok ezt nem tudják, és ök szavaztak a kilépésre.”
  Tévedsz! Az öregek, 50 év fölöttiek főleg, szavaztak a kilépésre!
  Engem is ez lepett meg a legjobban.

 33. 33:
  Az ok egyszerű. Az 50 felettiek emlékeznek milyen volt a világ az EU előtt, és vissza sírják azt. Az más kérdés, hogy EU vagy nem EU, azt visszahozni nem lehet.

 34. Recseg az egész angolszász világhegemónia, az Egyesült Királyság pedig szét fog esni, ez csak idő kérdése. A spanyol kormány már bejelentkezett Gibraltárra.
  Az oroszok és a németek pedig röhögnek a markukban, a bomlásnak induló EU a NATO-t is felbontja, miközben Európa számára a német dominancia még inkább felerősödik. Már csak a Hitlerlányt kell kiebrudalni Berlinből.
  Egy másik fórumon valamelyik szerencsétlen még épp a Nyugat aranykoráról hadovált a minap, ami szerinte most van. 😀

 35. Ha önellátásról, létfenntartásról van szó, akkor Mo. gazdag ország.
  Persze megszoktuk a nyugati kényelmet, de milyen áron. Jön az uniós támogatás, de mire, főleg szemétre, meg a gazdagok kényelmére, amiből csak csurran-cseppen a magyarnak.
  Sajnálnátok az audi, mercedes gépsorokat ? hosszútávon, és a globális krízis erősödésével, szerintem nem kéne. Létpusztító módon élünk, irdatlan sok élelmiszert dobunk szemétbe.
  Be szeretné biztosítani magát mindenki csontig, de ez magával hozza a biztos pusztulást.

 36. 26. Curix

  „de ha szétesik az EU SEMMI akadálya és féke nem lesz egy ujabb konfliktusokkal teli Europának….”

  És ha nem esik szét, és továbbra is megoldatlanul hagyja az egyre növekvő feszültségeket?

  Itt nem az a nagy kérdés, hogy szétesik-e vagy sem, hanem hogy hogyan kezeli a problémákat.
  Ami tuti, hogy a problémákat SZARUL kezeli azaz nem kezeli, ami annál is rosszabb mint ha a tagországok egyenként kezelnék a problémákat.
  Se a gazdasági válságot, se a migránsválságot, se a TTIP-t nem tudja normálisan kezelni.

  Egyre inkább nyilvánvaló, hogy Brüsszl álmodozói egyre messzebb kerültek azoktól, akik számára Európát kellene élhetőbbé tenni.

  És az a kissebb probléma hogy az EU szétesik.
  A nagyobb az, hogy Európa is szétesik, gazdaságilag, politikailag és morálisan is…

  A legnagyobb hiba a „közös megoldások” erőltetése.
  Ettől válik impotensé az egész társaság.

  Ezért kellett „engedély nélkül” megépíteni a kerítést, ami végül megmentette Európát egy mégnagyobb katasztrófától.

 37. 26. Curix

  „Valamikor a 2000-es években mondta Merkel, hogy senki ne legyen abban teljesen biztos, hogy a következö 60 év is háboru nélkül fog eltelni Europában, és itt van a lényeg!”

  Így van !

  Csak azt nem mondta a Mutti, hogy a polgárháborúra nagyobb esély van, mint nemzetek közötti háborúra.
  A párhuzamos társadalmak, a terjeszkedő és egyre aggresszívabb Iszlám valós és kézzelfogható mindennapi veszélyt jelent, de erről TILOS beszélni.
  Viszont lehet terelni egy távoli és valószínűtlen háború emlegetésével.

  Ez a szőnyegalásöprős multikulti sokkal veszélyesebb, mint az egymással kereskedő nemzetállamok Európája.

 38. 33-34:

  Jogos!!!! valoban rosszul irtam a korosztályokat, tényleg a ti infotok helyes, akkor pedig az van amit Tibor bá mond a 34-esben, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy per pillanat az EU egy szükséges rossz. Lehet ezen lovagolni sokat, de jelen politikai viszonyokat és gazdasági folyamatokat tekintve jobb az EU-val, mint nélküle. Pont elég baj az Europának, hogy vészesen jobbra fordult. Szinte minden országban jobbos kormány van. A legutolso ami hiányzik, hogy ilyen übernemzeti szélsöségekbe csapjon át az egész hangulat.

  36: Attila te továbbra is ohajokban sohajokban beszélsz. Megteheted csak semmi köze a valosághoz….
  Mit akarsz te Europán élhetöbbé tenni? A világ egyik legélhetöbb helye ezen a civilizácios szinten….

 39. 28:
  aha, ertem az egbolt zold. nyilvanvalo hulyeseget allitasz es nincs aki szoljon. egyszer valoban probald ki csak a vicc kedveert, irj ide valami oltari nagy kamut, amit meg magad sem hiszel el es nezd meg hanyan fognak bologatni.

  kulonben ha kell neki, ha nem kell, nem illik elfoglalni a mostani europaban suveren allamok teruleteit azert mert barmikor is barkihez is tarozott.

 40. 40:
  Tökéletesen igazad van. Szuverén, törvényesen megválasztott államot se illik megpuccsolni. Háborút se illik indítani egy ország ellen hazug ürügyek alapján, aztán egy másik ellen, majd egy harmadik ellen. Dehát az élet már csak ilyen.

 41. A történetben szereplő személyek mindegyikét fantázia szülte, minden hasonlóság létező személyekkel csakis a véletlen műve lehet.

  A Vezér ébredése
  (Valahol Európában)

  O. Viktor elégedetten mosolygott alvás közben a párizsi szálloda elnöki lakosztályában elhelyezett hatalmas baldachinos ágyon feküdve. Éppen azt álmodta, hogy M. Lőrincet a felesége kergeti egy nagy zsíros fakanállal a kisvasút állomásánál. Lőrincen csak egy fehér alsónadrág lobogott, rajta szívecskés felirat:”Szeretlek Viktor!” Azt már nem tudhatta meg, hogy mi volt a baja az asszonynak. Valaki felrázta álmából. Riadtan nyitotta ki szemeit. H. Árpád hajolt fölé.
  – M…mi a baj Árpi?
  – Brexit van, vezérem!
  Viktor azonnal magához tért a hírre. Izgatottan felkászálódott az ágyból, hálósapkáját lazán a párnára hajította, és intett titkos, munkaviszony nélkül alkalmazott tanácsadójának.
  – Gyere, kövess! – szólt fájdalmasan a hasához kapva, majd sietős léptekkel kirohant a fürdőszobába. Odabent azonnal rávetődött a wc-re. Árpi szapora léptekkel követte.
  – Mesélj végre – nyögött fel Viktor.
  H. Árpád ráült a márványkád másik oldalán terpeszkedő bidére.
  – Mi a baj, vezérem? Rosszul vagy? – nézett Viktorra alvezére.
  – Csak kicsit görcsöl a hasam – válaszolt Viktor. – Nem mindig tesz jót az emésztésemnek a Lőrinc kolbásza. De hagyjuk, ezt megoldom, mond a híreket!
  – Beütött az, amire nem számítottunk – sóhajtott Árpi. – A britek kilépnek az EU-ból.
  – Ugye én megmondtam, hogy nekünk is távozni kell ebből a brancsból – kiáltott fel Viktor.
  – Igen vezérem, de akkor miből finanszíroznánk a zsebünket, illetve az országot? A brit gazdaság kicsit erősebb, mint a miénk!
  – Igaz – sóhajtott fel Viktor. – Át kell szerveznünk a pénzügyeinket.
  – Annál is inkább, mert ezután jóval kevesebb pénzt kapunk – vágott közbe Árpi. – Válságtervet kell kidolgoznunk.
  – A deviza tartalékaink adnak némi pénzügyi biztonságot – töprengett hangosan Viktor.
  – Nem annyira fényes a helyzet vezérem! – szólt közbe Árpád.
  – A pénz nagyobbik részét pont brit államkötvényekbe fektettük, hogy ezzel jelezzük, mi is Soros ellen harcolunk! De nem sikerült. Más részéből nemzetünk bankja a Gyuri külföldi unokatestvéreinél fektet be EURO Milliárdokat, állítólag mindegyikük kiváló üzletember. Garantált a siker, majd valamikor.
  – Jó értem, ez most nem teljes körű megoldás – legyintett Viktor. – Pénzzé tehetjük azt a néhány tonna aranyat is, amink van a bankban…
  – Nincs ott.
  – Hogy-hogy nincs?! – csattant fel Viktor. – Hova tűnt, beszélj!
  – Kikölcsönöztem a Bankból. – mondta Árpád fejét lehorgasztva. – A Szépművészetitől kölcsönzött festményeket mégsem tehettem egy simán tapétázott falra. Szereztem fél áron egy jó nagy belvárosi ingatlant, és az aranytömbökkel kibéleltettem a bemutatóterem belsejét. Sikerült igen reprezentatív környezetet készíteni a festményeknek…
  – De azokat már visszaadtad a Múzeumnak!
  – Igen Vezérem, de az aranyat zaciba kellet vágnom, sürgősen kellett a kp.
  – Már megint mit vásároltál össze? – nézett rá Viktor összevont szemöldökkel.
  – A Gucci új kis szériás divatkollekcióját vettem meg, az összes darabot, hogy csak nekem legyen az egész világon – válaszolt pironkodva Árpád.
  – Hova tetted be az ország aranyát?
  – Londonba szállították…
  – Végünk van! – hörögte Viktor, hozzávágva a wc kefét kedvenc titkos propaganda főnökéhez.

 42. Ha Imy66 a 42. alatt irodalmi eszközökkel mondhatott véleményt, hát én is megpróbálom. 43.Name7 > a kiadóm nem küldte vissza, mert én meg nem küldtem el neki…

  A BREXIT-re

  Csináljatok egy másik uniót –
  a szovjet megbukott: túl sok volt a vér!
  Mondtam Leninnek, Sztálinnak: rejtsék
  el, de kérkedtek – a hulla volt a bér.

  Falra kent cári család, gulágok,
  málenkij robot? Hej, vörösök, elég
  volt. Hordjátok szét a véres vagyont
  és tűnjetek el, míg bőrötök nem ég!

  Jöjjenek a képzett uniósok:
  tereljék egy akolba Európát.
  Rájuk küldjük a vérmes iszlámot,
  s egymásba olvadnak az idióták.

  Mutassatok fel üveggyöngyöket –
  utazhatnak, vedelhetik a kólát,
  nyomjatok a markukba kreált pénzt,
  s mondjátok: nyeremény az adósság!

  Mikor már mind felejtette a múltját,
  s helyet cserélt többször a jobb és a bal,
  amikor rájuk szakadt ezer törvény,
  s az akarat sem tudja már mit akar,

  rúgjatok ki egy lábat alóluk –
  én leszek a bíró, hát nem sípolok -,
  s lássátok: összeomlik a sápadt
  Isten – és hulltában is csak fintorog!

  2016.06.24. Csorba Tibor

 43. Jó, de ha sikert arattok, ne felejtsétek, hogy itt Tibor bá’-nál kezdődött minden! 🙂

 44. 39. Curix

  „Mit akarsz te Europán élhetöbbé tenni? A világ egyik legélhetöbb helye ezen a civilizácios szinten….”

  Élhetőbbé?
  Nem élhetőbbé, hanem megállítani az egyre gyorsuló lecsúszást.
  Ez a stílus fenntarthahatlan.
  Az ipar vándorol Ázsiába, a félrevezetett tömegek meg vándorolnak Európába.
  Meg kellene állítani a Kalergi terv végrehajtását, a TTIP bevezetését, kirugdosni Brüsszelből a liberális álmodozókat…

  Európát úgy kellene nem élhetőbbé, hanem élhetővé tenni, hogy tudomásul vesszük Ázsia megjelenését a piacokon, tudomásul vesszük Európa népesedési problémáit, a növekvő párhuzamos társadalmakat, a romló élelmiszereket és az egyre silányuló kultúrát.

 45. 43: Nem ment kiadóba, ma este készült, csak ide, az oldal olvasóinak.

 46. Az UK-ban már gyűjtik az aláírásokat a megismételt szavazásra. Legyen népszavazás mindaddig, amíg legalább 60 %-ot nem kap egyik-vagy másik oldal. Még jó, hogy nem kétharmadot akarnak, hiszen az már maga lenne a totális diktatúra! Így viszont nagyon demokratikus ez az ötlet.
  Emlékszünk még az írek esetére a Lisszaboni Szerződéssel. (Isten őrizzen, hogy a nép mást akarjon mint a brüsszeli elit.)

 47. Azért jó látni a büszke angolokat így belezavarodva saját játékukba….

  Egy csomó kilépésre szavazó már megbánta….

  Skócia, Észak Írország leválik, talán Welsz is…

  És Brüsszelben is hogy örülhetnek, hogy felkeveredett a kaki… mert ugye lehet hogy tényleg nem kellett volna túltolni az uborka görbületet meg a gendersemlegességet… ehem … a migrációról nem is szólva.

 48. Csak nekem van hiányérzetem, vagy most tényleg nem sikerült kihozni a kommentekből a maximumot?

  Mit gondoltok, hogy a geddon szemüvegén keresztül a Brexit-nek mi a jelentősége? Én értem, hogy O. Viktor és csapata szarrá lopja az országot, de ez zajlik minden országban, és a Brexit-től tök függetlenül… de… mi a jelentősége ezzel együtt ennek a történelmi döntésnek szerintetek?

 49. 51.
  Hogy sokkal kedvezőbbek lesznek az esélyek a britek számára az elkerülhetetlen usa -orosz háborúban az eu-n kivül lenni.

 50. 54.”Hogy sokkal kedvezőbbek lesznek az esélyek a britek számára az elkerülhetetlen usa -orosz háborúban az eu-n kívül lenni.”

  Én is így gondolom: Európa égni fog, a britek viszont csak füstöt szagolnak. De: honnan tudja ezt a szavazópolgár? Ők nem ilyen meggondolásból szavaztak – hogy lehet manipulálni több millió embert úgy, hogy ez az eredmény jöjjön ki? Igen, van olyan is, hogy számítógépes csalás. Vajon mekkorát kellett annak a programnak korrigálnia?

 51. 56:
  Az idősebb nemzedék nem akarja (teljesen) feladni az angol életformát. Könnyű volt a kilépés felé manipulálni a tömegeket, hiszen csak körül kell nézni mennyit romlott az élt minősége.

 52. 52: „Mit gondoltok, hogy a geddon szemüvegén keresztül a Brexit-nek mi a jelentősége? Én értem, hogy O. Viktor és csapata szarrá lopja az országot, de ez zajlik minden országban, és a Brexit-től tök függetlenül”
  Talán el kellene gondolkodni, – amennyiben van rá kapacitás – hogy mi történik az országgal ha az EU átszabja a büdzsét és kevesebb pénz jön mint eddig. Hiszen úgy lógunk ezen a tápanyag forráson mint rebellis borjú anyja csecsén. Erre akartam rávilágítani.Ezek szerint nem ment át az üzenet? Máshol is lopnak, lehet, de talán finomabban és kevesebbet, nem nézik ilyen szinten idiótának a saját népüket. A románoknál is lopnak, de ott van végre egy „TÖKÖS” női főügyész aki független és sorban vadássza le a görény korrupt politikusokat.

 53. 58:
  Nem tudom, hogy ez a „levadászás” nem azt jelenti-e, hogy az egyik csoport át karja venni a vezetést (lopás lehetőséget) a másik csoporttól.

 54. Van egy fontos dolog, amit elfelejtünk. Az őshonos britek sokkal nagyobb arányban szavaztak a kilépésre, mert a rengeteg friss állampolgár bevándorló nyilván az EU mellett szavazott. A szoros eredmény azt mutatja, hogy a britek az utolsó pillanatban vannak, hogy bármit is a maguk javára döntsenek, még 1-2 év, s a beözönlők már szavazással is lenyomhatják őket. A vidékiek és az idősek épp most nézték végig, hogy a fővárosukat elvesztették, muszlim irányítás alá került, s ez nem tetszett. Az EU, Brüsszel pedig csak elszedte a pénzt, s asszisztált sőt erőltette, hogy a bevándorlás lenyomja a tagországait.

 55. 59: Nekem úgy tűnik hogy valódi tisztogatás folyik. De később nyilván tisztul a kép.

 56. 58: Szerintem kicsit túl van misztifikálva az EU-s pénzek kérdése. Valóban jön be forrás, de az importálás megkönnyítésével, a vámok leépítésével, az úthasználati és tranzit díjak eltörlésével rengeteg bevételtől esik el az állam, és a réven végül veszítünk annyit, mint amit nyerünk a „vámon” — ahogy ezt mondani szokták.

  61: Lehet, de a mögött is egy érdekcsoport áll.

 57. 52. Brexit ! Jelentosege…!.
  Talan eszhez ter (vsz.inkabb le kene valtani) az iranyito 3-4 ember…….
  A bundesmutti, az alkoholista Junki, Ollande, es Tusk……
  Angalia nem Gorogorszag sulycsoport……:-( :@ (b)

 58. Akármennyit gondolkodom a brexiten nem tudom megérteni az igazi okat.
  1. Anglia a pénzügyi tevékenységböl, pénznyomtatásbol és kelet nyugat kapujaként hasznot hajtó üzleti vállakozásokböl él leginkább.
  Ha kilépnek Frankfurt Zürick Luxemburg rögtön lefog csapni és átveszi a pénzügyi szektort. A Font lecsuszik nem fogjak tudni ugy nyomtatni mint eddig de meg be is csödölhet. Az europa kapuja szerep is gyengülhet.
  Ezek alsó hangon nem kis kart fognak okozni.

 59. 64: „nem tudom megérteni az igazi okat.”

  Mert nem józan ésszel mérlegeltek a kilépés pártiak, hanem érzelmi döntést hoztak.
  Számomra az utóbbi években nyilvánvalóvá vált (OV sokat segített ebben 🙁 ), hogy az emberek többsége érzelmi és nem racionális alapon hoz döntéseket. Ezek szerint nem csak nálunk.
  Megkockáztatom azt is, hogy a szavazók egy része úgy szavazott a brexitre, hogy valójában nem akarta a kilépést, csak „Üzent Brüsszelnek” és ez túl jól sikerült.

 60. 58: „Szerintem kicsit túl van misztifikálva az EU-s pénzek kérdése. Valóban jön be forrás, de az importálás megkönnyítésével, a vámok leépítésével, az úthasználati és tranzit díjak eltörlésével rengeteg bevételtől esik el az állam, és a réven végül veszítünk annyit, mint amit nyerünk a “vámon””

  Ez egy ordas baromság. És még enyhe voltam. A 2004-es csatlakozás óta 37 MRD € összeget kapott az ország.
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20160210-die-presse-hogyan-szegenyitsuk-el-magyarorszagot-37-milliard-eurobol.html
  IDÉZET A CIKKBŐL: „Ausztria – mai értéken átszámolva – 7,2 milliárd eurót kapott a második világháború után az Egyesült Államoktól a talpra álláshoz.”
  És nehogy azt mondjuk hogy az Origo ellenzéki média.
  Keltafan te valójában egy (hivatásos?) provokátor vagy vagy most jöttél az űrből? Mi az hogy úthasználati díjak eltörlése? VAN úthasználati díj, szerintem a megyei matrica fogalmával ideje lenne megismerkedned. Az EKAER rendszerről hallottál már?? Tudod te mennyi kauciót letenniük baromi hosszú időre a cégeknek export-import esetén?? Ha lenne vám, bejöttek volna az autógyárak? Biztos… És milyen bevételtől esik el az állam? Nem nálunk van az egyik legmagasabb ÁFA kulcs jelenleg? Tudod te, mennyi most a briteknél az élelmiszerek áfája?? 0 azaz NULLA százalék.
  Tudod miért kellettünk az EU számára? Piacért és olcsó munkaerőért. Illetve hogy minél közelebb kerülhessen a NATO illetve az EU perifériális vidéke Oroszországhoz. (Ez nyilván az USA nyomására történt.) De mire jutottunk volna 37 MRD € nélkül úgy, hogy még ez sem látszik rajtunk?? Én már rájöttem hogy te tagadod ugyan, de a kormányt véded valamiért. Csak te tudod hogy miért nem látsz rendesen. Talán homokban a fejed. Ezt hívják struccpolitikának.

 61. 66:
  Az a baj veled Imy66, hogy kórosan Orbánfób vagy, és képes vagy ezt a kérdést is csak az Orbán vs. antiorbán szemüvegen keresztül nézni.

  Itt most marhára nem erről van szó!

  Az Origo tök mindegy, hogy a jelenlegi politikai helyzetben hova húz. Ellenzék vagy kormány – egykutya. Mindenki lopik.
  (De ezt még csak nem is az Origo írta, hanem a Die Presse…)

  De mivel egy mainstream média, ezért soha a büdös életben nem fogja megírni, hogy a fennálló világrenddel van valami probléma. Megbuktathatod a patás Zorbánt, de a „karaván halad”, és a geddon ettől függetlenül jönni fog.

  Ezért azt javaslom, hogy a habzó szájú fröcsögés és a személyeskedés helyett inkább olvass! És cáfolj, ha tudsz…
  http://mek.niif.hu/06800/06897/html/0909.htm

  Azt írod, hogy 2004 óta 37 MRD euró.
  Oké, e szerint a cikk szerint:
  „A vámleépítés következtében a magyar gazdaságot óriási veszteség érte, mivel a vámbevételek összege rohamosan csökkent. 2003-ra már 1364 milliárd forint összegű kiesés jelentkezett. Ennek következtében nőtt a magyar adófizetők terhe, másrészt kevesebb pénz jutott az egészségügyre, a nyugdíjra, valamint az infrastruktúra fejlesztésére.”

  2003-ra.
  Akkori értékén több mint 6 MRD euró.
  És ez csak a vám!
  És még hol voltunk az Uniótól…

  Gyűlölködés és fröcsögés helyett inkább gondolkodj,…!

 62. 67: Elég volt végig pörgetnem az anyagot, íme: „2006
  Dr. Drábik János: Világdemokratúra
  9. fejezet” Az anyagban szereplő állításokkal nem foglalkozom de a dátum jelzi, hogy mennyire naprakész. Mindössze tíz éve készült. És azóta ugye semmi nem történt a világban. Még egy (friss) anyag ide vonatkozóan: http://privatbankar.hu/makro/meg-a-nagyhangu-szabadsagharcosok-is-berezeltek-a-brit-kilepestol-294978
  Ami azt mutatja hogy a nagypofájú „szabadságharcosok” hirtelen összeszarták magukat az opciótól, hogy igenis az EU erodálódhat és akkor a pénznek annyi. Igen, igazad van, mindenhol lopnak. De nem mindegy hogy mennyit. Az Origo cikkét olvastad? Hazugság? Biztos a Soros fizette ezt is…

 63. Az EU felbomlását nem engedik meg, sem az USA sem az EU bürokrácia. A BREXIT fontos jelzés, nem lehet lesöpörni és pár forgatókönyvet átírnak majd, de szerintem nem lesz ebből FREXIT meg hasonló kilépés. Sőt nagy eséllyel valahogy visszaterelik a karámba a derék briteket is. Esetleg több darabban (Skócia stb.)
  Az integráció világjelenség, az összes térségben vannak ilyen törekvések. A tét leginkább az, hogy ki vezesse az adott térségben az integrációt, egy helyi középhatalom vagy egy nagyhatalom.
  Az EU felbomlása (ami nem túl valószínű véleményem szerint) nem lenne jó hazánknak. Semmi esélyünk megvédeni az országot egyik szomszédos ország ellen sem (kivétel Szlovénia). Gazdaságilag erősen függünk az EU-tól, ezen persze elméletileg lehetne változtatni, de nem lenne egyszerű és könnyű menet.

 64. 69
  Most viccelsz??!
  Drámai krizishelyzetben pillanatok alatt felbomlik az eu nak nevezett cigányvajdaság -akár polgárháború árán is , egy -egy ország térségekre is szakadhat véres konfilktusokban !!!
  Hozhatnám példának ukrajnát ,de inkább találobb ,ahogy egyik napról a másikra a hires schengen övezetben keritések nöttek ki és felerősődőtt a rasszizmus .És ez még messze van valódi krizishelyzettől,amit a természeti katasztrofák sorozata, és az energiahiány fog produkálni pár éven belül.
  A gdp -nek hamarosan nem lesz semmi jelentősége, az eu percei meg vannak számlálva.
  Hála a jó istennek! 🙂

 65. Azért ez meglepő: „A member of the British Army said that 90% of the lads in his unit voted to leave. They voted exit because they do not believe they should be involved in Washingtons wars. He said that his unit agreed that the wars are dictated by Washington, via Brussels, and not by the British people.” Ki hinné, hogy egyszerű katonák ilyen világosan látják, mi a helyzet.

  Fordítás: A brit hadsereg egyik vezetője szerint egységében a fiúk 90 százaléka a kilépésre szavazott, mert nem hajlandók részt venni Washington háborújában. Szerinte az egységében általános a vélemény, ami szerint a háborúkat Washington diktálja Brüsszelen keresztül, nem pedig az angol emberek (nyilván reprezentáción keresztül).

 66. Magamban összegeztem,hogy milyen értéket kaptunk mi ,mint keleteuropai kissebbségben élő állampolgárok a nagy Eu tól.
  Akárhogy erölködöm nem jut eszembe semmi… 🙂
  Ehelyett kaptunk egy rakás eltorzult pofájú hobby terepjáros nyugati hobby vadászt,akik a pénzükért bitorolhatják az erdeinket és levadászhatják a vadjainkat,otthon meg villognak a nagy állatvédő és kornyezetvșdăő szerepekben.
  Ezeket csak ne bálványozzátok.

 67. 70. Energiahiány pár éven belül? Ez nem valószínű.
  Természeti katasztrófák. Ennek van esélye, de ezek eddig is előfordultak, nem hinném, hogy ettől borulna az EU. Azok a helyek, ahol a természeti katasztrófák polgárháborúhoz vezetnek inkább a felzárkózásban reménykedő szegényebb térségek.

 68. 73 Közben megtaláltam – Paul Craig Roberts.

 69. Nagyjából ez a lényegi helyzet…:
  Szinte mindenben egyetértek a cikk írójával, de én nem tudtam volna ilyen jól összefoglalni a gondolataimat, így inkább most beillesztek egy hosszabb idézetet, persze a link is megtalálható.

  A Brexit eredménye, azaz, hogy a britek többsége az Unió elhagyása mellett döntött, nem csupán a brit politika és az Európai Unió válságát mutatja. Ennél jóval többet. Azt a politikai és gazdasági válságot, amelyre a politikai elitek Nagy-Britanniától Magyarországig, a Fülöp-szigetektől az USÁ-ig nem tudnak választ adni a 2008-as válság óta. Vagy rossz választ adnak.
  http://kettosmerce.blog.hu/2016/06/24/a_brexit_csak_az_utolso_figyelmeztetes

  A következő napokban sorra fogják elmondani az értelmiségi elemzők, hogy a kevésbé iskolázott, vidéki, idősebb korosztály szavazott az EU elhagyására. A válasz pedig erre nem az lesz, hogy azért, mert a kevésbé iskolázott, vidéki, idősebb lakosság szenvedte meg a legjobban a válságot, és élvezte legkevésbé az Unió hasznát, hanem valamiféle elitista konszenzus fog kialakulni, miszerint ők egyszerűen csak hülyék. Pedig nem hülyék, és ha még mindig komolyan gondoljuk a demokrácia nevű projektet, akkor azt kell figyelembe vennünk, hogy az ő szempontjukból ez a szavazat teljesen érthető volt.

  Az egisztenciális ellehetetlenülésre és a megélhetés biztonságának elvesztésére, a lakhatási válságra, a biztos munkahelyek hiányára ugyanis senki se kínált nekik választ. A mainstream elit ignorálta a problémáikat, a dühüket pedig a jobboldal és a szélsőjobboldal az EU elleni népszavazásba csatornázta be.

  De ne tegyünk úgy, mintha a Brexit egyedülálló és előzmény nélküli lenne. A tegnapi és mai nap történései, ha nem is megjósolhatóak voltak, de megvolt a valószínűségük, és ezt a valószínűséget az elmúlt évek, évtizedek rossz politikai és gazdasági döntései tették valósággá.

  2008-ban a válság után a növekedésbe vetett töretlen hit, a jólétbe és a demokráciába fektetett bizalom helyét átvette a kételkedés a rendszerek fenntarthatóságában, és abban, hogy a létező politikai rendszerek a közösségeink érdekeit, és személyes érdekeinket szolgálják. A bizalmatlanság kora jött el.

  Ettől kezdve a politikai, gazdasági és média elitek nem tudtak választ adni az embereknek arra a kérdésre, hogyan fordulhatott az elő, hogy tőlük teljesen független okokból lényegében elvesztették a jólétüket, és az addig biztosnak tűnő jövőképüket.

  Sőt, a választók többsége azóta sem lát biztosítékot arra, hogy ilyen többet nem fordul elő. Ellenben olyan lépéseket látnak, amelyek teljesen ellentétesek a felelősségvállalással. Az Európán végigsöprő megszorító politikákat még ha azt is gondoljuk, hogy gazdasági racionalitással indokolni lehetne, de politikaival, a közösségi felelősségválalás szempontjából nem lehet.

  Miközben az átlag állampolgár nem érezte magát hibásnak a kialakult helyzetért (és nem is volt hibás), mégis őt sújtották a leginkább az Európán végigsöprő megszorítások, a jóléti kiadások lefaragása. Szintén nem volt olyan állampolgár, aki a 2008-as válságot ne érezte volna meg valamilyen módon. Az addig biztosnak tűnő jövő széthullott, és senki nem vállalta a felelősséget a helyébe lépő teljes bizonytalanságért.

  Eközben pedig a polgárok azt látták, hogy azok a gazdasági és politikai szereplők, akik előidézték ezt a helyzetet, a helyükön maradhattak. Semmiféle következménnyel nem járt az a globális hiba, ami a gazdaság összeomlásához, és a többség számára a mindennapok válságához vezethetett.

  Sőt, az azóta eltelt időben sem látszik semmilyen kiigazítás, rendszerjavítás, amely egy hasonló szituációban meg tudná védeni a rosszabb körülmények között élő embereket. Az elmúlt 10 évben nemhogy nem csökkentek a gazdasági egyenlőtlenségek, de nőttek, és nem csupán globálisan, hanem Európa és tagállamainak szintjén is.

  Az Európai Unió lassú, rossz reakcióidejű, és távoli döntéshozatala miatt antidemokratikusnak látszó intézményrendszere azonban a legkevésbé sem tűnik olyan gépezetnek, amely segíteni tud ebben. Pedig ha valakitől az átlagpolgár elvárhatná, hogy reformokat hozzon a demokrácia és a jólét védelémben, annak pont az Uniónak kellene lennie.

  A helyzet az, hogy azért nem történtek ilyen intézkedések, mert a 2008 után felszínre került problémákra nincsen a különböző, nemzeti és nemzetközi szinten pozicióban lévő politikai eliteknek olyan stratégiája, amely az eddig működő demokratikus modellen belül választ adhatna a felelősség kérdésére, és biztosítékot a jólét fenntartására, saját felelősségük és megszokott működésük feladása nélkül.
  Vagyis valójában egyetlen válasz van, amit alkalmaznak az európai vezetők, és pont ez a válasz az, ami elhozta a Brexitet, és ezt a népszavazást: a jobbra tolódás, a válság után szárnyra kapó szélsőjobboldali pártok logikájának és programjának átvétele. A jóléti kérdések háttérbe szorítása a biztonsággal szemben. A gazdasági modell kritikájának elfedése az idegenellenességgel, a szegényellenességgel. A szélsőjobboldali pártok ugyanis a status quo valamiféle megőrzését is kínálják. Nem bolygatnák alapvetően a gazdasági érdekeket, a jólét, és a jólétben való növekedés zálogának pedig nem a válsághoz vezető gazdasági modell átalakitását, hanem a válságért felelőssé tett társadalmi csoportok kisemmizését kínálják a választóknak.

 70. Hát ahogyan látom van gáz bőven.
  1,Szavazhatsz-e olyanról ami nem egy előre eldöntött kérdés pl.:adózzunk vagy sem?
  2,Létezett az EU előtt is élet?Vagy fog létezni utána is?
  3,Lehet ,hogy amit a III.Birodalom nem ért el a II.Vh-ban az elérte utána mint EU?
  De tételezzük fel,mikor a nép szavazott az eredményt is legálisan kaptuk meg mint egy irányítva sorsunkat 😀
  Hogy mi fog történni azt mindenki tudhatja az 50-es protokol hiszen mindenki ismeri 😀 .
  Félre téve az összes kérdést ha jól emlékszem ez az uniós maszlag arról szól ,hogy: mi jó a gazdaságnak ezen belül a bankoknak és az iparnak!Az emberekről nem szólt tehát nem is értem a jaj szavakat,hogy mi lesz.
  Szétesett a SzU és lett egy csomó „szabad ország” mint mi.Akit mint birkát rendesen meg is nyírnak rendszeresen.
  Mindenki agyal,hogy akkor mi lesz?Válasz egyszerű ,semmi olyan ami minket érintene.De itt meg is jegyezném azt,hogy majd ez lesz :a hivatkozási alap.Mint a 2006-8-as válság, mert még nem egészen két éve rendszeresen erre hivatkoztak otthon ,mialatt a nyugat-európaiak rég elfelejtették a dolgot.
  A játékot játszani fogják csak éppen más néven.Mikor Angliában éltem a parasztok sírtak ,hogy nincs aki leszedje termékeiket.Canadában az üvegházakban a mexikóikat dolgoztatják erre add a kormányuk egy kvótát engedélyeket etc.Itt sem lesz másként eddig is így ment ,ezután is így fog menni csak haza fogják toloncolni az utcákon kódorlókat segílyekből élőket a társadalom lenyugszik és pont.
  A tőke csinálja azt amit eddig profitot keres és talál. A rabszolga pedig ….hát amit eddig sír!

 71. 71: „a fiúk 90 százaléka a kilépésre szavazott”

  Ezeknek a szerencsétleneknek senki sem mondta, hogy nem a NATO-ból való kilépésre szavaznak? 😀
  /Feltéve, hogy nem kamu ez a „hír”./

  Most mennek csak igazán háborúzni USA füttyszóra, mert már nem lesz az EU háborúellenes fanyalgása sem … Katonának tényleg csak a hülyéket veszik fel?
  Az UK eddig is az USA leghívebb (háborús) csatlósa volt, ezután meg még inkább rászorul az USA-ra, és válik teljes mértékben az amerikai érdekek kiszolgálójává.

 72. Csak egy kis speki:

  Anglia azért volt óriási előnyben az EU-n belül, mert a nyelve ANGOL. Az összes amerikai (és az összes ázsiai országot is mondhatnám) cég azért hozott ott létre EU-s hídfőállást, mert nem voltak nyelvi nehézségek. Most ezek a cégek továbbra sem Németországba fognak áttelepülni, hanem Írországba. Most kell ír fontot venni, vagy az ír tőzsdeindexbe pakolni egy kis pénzt 🙂

 73. 76. Piton

  Szerintem még is jobb lett volna a saját gondolataiddal elmondani a lényeget és persze rövidebben. Nem szekálásból írom ezt.

 74. Arra leszek kíváncsi, hogy hogyan lesz majd (csinálnak) az igenből nem.

 75. 82,
  Görögország 2015. Jean-Claude Juncker „ha a nemek győznek,
  elveszítik az eurót, a görög gazdaság pedig összeomlik.” A nemek győztek. Ezek után ugyan úgy folytatták a tárgyalásokat és további megszorítások jöttek, mintha a népszavazás meg sem történt volna.
  Nagy-Britannia 2016. Jean-Claude Juncker „Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból olyan hamar, ahogy csak lehet, legyen akármilyen fájdalmas is a procedúra!”

  Norvégia és EU kapcsolata a jövőben nem lesz egyedülálló. Majd lesznek társult tag, vagy mit tudom én. Valamit kizsonglőrködnek. Egy biztos, a tőke ereje sokkal nagyobb, mint az Angol választók akarata.

 76. Magyarországról nézve egyértelműen buktunk a britek kilépésével: nehezebb lesz kint munkát vállalni, és kevesebb pénzt is fogunk kapni az EU-tól. Ennek én most nem örülnék annyira.
  Másrészt, kiléphetünk az EU-ból, de akkor még mindig ott lenne a gond, hogy ezer szállal kötődünk Európa gazdaságához, és ezzel a lépéssel sikeresen tökön is szúrnánk magunkat. Velünk sokkal könnyebben is lehetne példát statuálni, mint a britekkel.
  Persze, lépjünk be az Eurázsia Unióba, tök jó buli lesz, hiszen Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország is milyen stabil gazdasági háttérrel rendelkeznek. Vagy Moldova is milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül Romániával szemben az utóbbi 25 évben. (Moldova nem tagja az Eurázsiai Uniónak, de jelentős mértékben kötődik Oroszországhoz.)
  Az EU nem tökéletes, de még mindig jobb, mint egyedül széllel szemben, vagy mint a Kgst piac.

 77. Jól van fiúk. Valaki írja meg nekem, mit kaptam én az EU-tól? vagy mit kapott az ország az EU-tól a kissé felesleges négyes metrón kívül? Valóban mit kaptunk a lopásra rendkívül alkalmas, többnyire felesleges beruházások részbeni finanszírozásán kívül?

 78. 85: Nem az EU írta elő, hogy az ide adott pénzt lopják el, és azt sem, hogy felesleges beruházásokra költsék.

  Hogy te mit kaptál az EU-tól, azt neked kell tudni (valószínűleg sokkal többet, mint gondolod, csak fel sem tűnik) – de az én fizetésemnek a 2/3-át adja már sok éve…

 79. 85. Tibor bá’

  Jól írod. az EU támogatások nagy részét ellopják. Viszont a számunkra kellemetlen EU direktívák, (cukorkvóta stb) és a migránsok kezelése nagyon komoly károkat okoznak.
  Persze értelmetlen lenne kilépni.
  Törekedni kell a nemzeti érdekeink megvédésére, körömszakadtig.

 80. Saját Trianonjukat szavazták meg az angolok?

  érdemes elolvasni a cikket interneten.

  Idöközben több, mint 2 millioan ujabb népszavazás kiirását követelik… ök érzik a sulyát a napokban eldöntött kérdésnek.

 81. 86:
  Valóban nem az EU mondja, hogy lopják el a támogatást, de ha már támogat, megnézhetné, hogy mire költik, de eszük ágában sincs. Ez egy Júdáspénz, azért kapja Orbán és bandája, hogy ne tiltakozzanak az ország kifosztása ellen. Persze igazad van, én is kaptam valamit. Mondjuk 1993-óta a nyugdíjamat nem, de például ízetlen spanyol paradicsomot, ami kiszorította a magyart. Kemény és majd ehetetlen görög földi epret egy hónappal a szezon előtt. Olcsó, tejre emlékeztető szlovák löttyöt, ami miatt a magyar tejgazdaságok tönkre mennek. Sorolhatnám más területeken is. Például rám tukmálták a Valentin-day-t, a Hallowin tököt, de eltiltottak olcsó és bevált gyógyszerektől, és rám szabadítottak félmillió étrendkiegészítőt. A diszkrét pattogatott kukoricából pop-korn lett, és eltüntették a szociális érzékenységet. Bár ez engem nem súlyt, de megjegyzem, hogy a te fizetésed 2/3-áért országszert százezer hajléktalan várja a következő telet, hogy szenvedéseinek vége szakadjon.

  88:
  Az EU feltartóztathatatlanul fel fog bomlani. Az angolok csak jól jártak azzal, hogy ők kezdték. Neked aztán tényleg észre kellene venned, hogy az EU egyetlen célja a nagytőke kiszolgálása, a munkások sakkban tartása (ezt te igazán tudhatod). Amit most láthatunk az egy iszonyatosan nyomuló propaganda hadjárat, hogy a nép elhiggye, a kilépés egyenlő öngyilkosság. Valójában egyenlő szabadság.

 82. 89:

  Értem amit mondasz Tibor bá, de ez a „szabadság” fájni fog….

 83. 88. Curix

  Az összegyűjtött kétmilliós internetes aláírás hitelessége nem ellenőrizhető.
  Okos kis programmal, vagy kütyüvel óránként ezerszámra lehet aláírni.
  A szavazás napján kell eldönteni a kérdést, nem utólag hőzöngeni.

  89. Tibor bá’

  Megint jól írod, propaganda hisztéria folyik. Lassan megtudjuk, hogy az angol tehenek teje is bizonyosan el fog apadni, ha kilépnek.

 84. 85.RE:Most nagyon eltaláltad Tibor’bá!Ha a kérdés nem költöi akkor azért én szivesen fejtegetném a dolgot.
  1,Mint feljebb írtam ez a katyvasz nem az emberek miatt jött létre,hanem a tőkét szólgálni.
  2,Mint befizetőknek ebben az esetben is csak azt lehet megkérdezni még mennyit főúr?
  3,Ha jól emlékezem annak idején Moszkva mondta meg mit tehetünk és mit nem.Jelen pillanatban erről Brusszelben rendelkeznek még erősebben mint elődjük.
  4,A befizetés utáni kifizetésekket mint a hülye gyereknek megmondták mire fordíthatja.Lettek stadionok ,díszburkolatok meg egy csomó olyan amire most nem azt mondom ,h nincs szükség.De arra amire ténylegesen fordítani lehetet,kellett volna mint pl. munka teremtés,fejlesztés na az szia virág eltünt .
  5,a 25 év pont erre volt jó, hogy még jobban lecsússzunk egy lejtőn.
  6,ezen kívül sikerült bevezetni és elfogadtatni a giccs,a műveletlenség,a sexualitás téveszméit,az agyak totál kimosását
  Na kb.így dióhéjban ezt kaptad Tibor’bá velünk egyetemben és még sok olyat amire egy jól nevelt embernek hányingere is lesz azonnal.

 85. 91:
  A szabadság mindig fáj. Olvasd el Petőfi Farkasok dalát.

  Semmi kétségem afelől, hogy az 52 százalékból lehetett volna csinálni 40-et, de elszúrták. Most már baszhatják. Eső után köpönyeg. 😀

 86. 89: ” Mondjuk 1993-óta”

  Látod, kevered a dolgokat. A globalizáció hatásai és az EU tagság számodra összefolynak. Csak 2004 óta vagyunk EU tagok, viszont amiket írtál, már valóban az előtt megjelentek.
  Én sem vagyok elvakult EU párti, de amíg mindenki benne van, addig nekünk is benne kell lenni, mert az jelenti az egyetlen féket az ország TELJES kirablásának. Emlékezz vissza arra, hogy mi minden történt a gazdaságunkkal közvetlenül a rendszerváltás után… Na az a helyzet állandósult volna.

 87. 95:
  Feltételezd, hogy nem tudom mikor léptünk be? De nyugdíjat 1993-óta kapok, amit NEM az EU-nak köszönhetek. Ennyit írtam. — Az EU semmilyen féket nem jelent, csak úgy tesznek és tökölnek a végtelenségig. Orbán antidemokratikus törvényeivel mit tettek? Semmit. Lett egy jelentés és kész. Hagyták Orbánt röhögni a markában. Még arra se voltak képesek, hogy a saját pénzük elköltésének utána nézzenek. Nálunk 1 km autópálya hatszor kerül többe, mint bárhol máshol. Ez se tűnik fel nekik. Tovább nyomják a pénzt. Állítom, hogy az Orbán rendszert ők tartják fenn, mert a pénzük nélkül már rég összeomlott volna.

 88. 86: Földalapú támogatás. Igaz az MVH -t épp most szüntetik meg papíron, és ez is betagozódik Lézer Jani miniszterelnöksége alá, a Földművelésügyi minisztériumtól.
  Igaz, ez is csak a nagyoknak jó, nem véletlenül megy a földmutyi, de az is igaz, hogy enélkül kb. már nem lenne ez a mai „modern”, monokultúrás agráriumunk sem. Vagy épp emiatt lett az…?! 😛
  A kérdés költői. 😉

 89. Az Egyesült Királyság a világ egyik legrégebbi (ha nem a legrégebbi) liberális demokráciája. A választópolgárai mégis úgy viselkedtek a néhány nappal ezelőtt sorsdöntő népszavazáson, majd azt követő napokban, mint az óvodások, akik a délutáni alvás után nem tudják eldönteni, hogy álmukban vagy a valóságban lopták el a kismackójukat. Valahogy az az ember érzése, hogy teljesen mindegy, melyik országban járulnak az urnához a választók, a hülyeség masszív tömege mindig elsöpri a józan kisebbséget. Persze, ne adjuk fel ilyen könnyen!
  http://szeka.blog.hu/9999/12/31/jo_reggelt_kivanunk_keson_ebredo_brit_baratainknak

 90. 96: OV -at nagyjából azért nem csinálta ki a korrupciójukkal az USA, mert jó eséllyel megegyeztek a háttérben a nagykövetasszony megérkezése előtt, hogy az USA-NATO terveit maradéktalanul támogatja és megvalósítja a magyar kormány. Így lophatnak tovább, hisz kvázi az EU -s pénz az jöhet, minden más…! De ez nem egyedi!

  Furcsa érzés azzal szembesülni, hogy Orbán Viktor a britek uniós tagsága mellett kampányolt, és vesztett. A magyar miniszterelnök ugyanis az elmúlt hat esztendőben látszólag szinte mindent megtett azért, hogy szétforgácsolja azt az amúgy is gyengécske egységet, melyet lényegében csak a tagok számára biztosított gazdasági előnyök tartottak egyben. A britek kilépése azt a tényt égeti az agyunkba, hogy nincs egységes európai ideológia, ezért a nemzeti kormányok többsége Orbán Viktorhoz hasonlóan csak arra használta az EU-t, hogy pávatánccal csalja ki magának a gazdasági előnyöket, majd ugyanezzel a lendülettel szítsa fel a nemzeti érzelmeket Brüsszel ellen. David Cameron ráfizetett erre a mesterkedésre…
  http://szeka.blog.hu/2016/06/24/brexit_a_brit_pavatanc_vege

 91. Tiszta sor Tibor bá
  Főleg Romániában és Bulgáriában látszik ez a legtisztábban- csak harmincmillió fogyasztót és kihasználásra való hülyét láttak bennünk, semmi mást,becsödöltettek mindent, kihizlaltak pár száz helybéli eu propagandát hirdető vezető pozicióban levő kiskirályt , Schengen Övezet nuku ,pedig minden feltétel már vagy két éve teljesitve van .Ha az idevalósi a Nyugat Europai Unióba megy dolgozni még mindig diszkriminálva van a bérezésnél.Itthon is,pedig ez is Eu! Eu lenne??!
  Elvisznek mindent ,a trága osztrákok annyi fát kiloptak az országból ,hogy kinyillik a bicska az ember zsebében ,miközben a szerencsétlen helybéliek egy szekér tűzifáért három évet huznak le a börtönben.Millió és millió dolog van,amiért Nyugat europának és az eunak , a gögös geci németekkel és az olaszokkal az élen a pokolban a helyük – A Bosch cég romániai és bulgár alkalmazottjai 300 eurot keresnek ugyanazért a munkáért,amiért a német otthon tizszer annyit.pedig az üzemenyag és élelmiszer ugyanannyiba kerül itt is ,mint ott .Mindenben és mindenféleképpen kihasználják a szerencsétlen gazdasági helyzetben levő országok népeit,de ez nem is lehetne másképp,hiszen pont ez az Eu létezésének az egyedüli lényege,ezért van.
  És ezért fog megsemmisülni.

 92. Nem szeretném idekeverni a politikát, de most Schiffer a Brexit kapcsán kimondta a valóságot:

  „A Brexit csak nyilvánvalóbbá tette, amit már a görög adósságválság és a migrációs krízis is megmutattak. A német önzésre épülő, többsebességes Európa széthulláshoz vezet. A magországok nagyvállalatainak és bankjainak érdekeit fatális tévedés „európai értékeknek” nevezni. A globális konfliktusokban pontosan kijelöli az EU helyét, hogy egy offshore-lovag képviseli. Skóciától Kurdisztánig: az euroblabla soha nem fogja helyettesíteni a nemzeti, közösségi identitásokat. Egy másik Európára van szükség: a nagytőke Európája helyett az emberek Európájára!”

 93. De egy kis geopolitika az azért jöhet. Azzal azért remélhetőleg mindenki tisztában van, hogy az EU szkeptikus pártokat (UKIP, Nemzeti Front, AFD, FPÖ, Jobbik, stb.) azért az oroszok az SZVR (Szluzsba Vnyesnyej Razvedki – Külföldi Hírszerzési Szolgálat) -en keresztül pénzelik. Jó kis költséghatékony, de lassú módszer az „ellenség” destabilizálására, amely folyamatok összefüggenek az aktuális Európát is érintő geopolitikai játszmákkal. Nem mondom, hogy ez a mesterterv, és szorosan kapcsolódnak egymáshoz, de a meglátásom szerint ezek az épp a szemünk előtt játszódó folyamatok nem elválaszthatóak egymástól.

  A Washington Post összeszedte, miért is hozhat hasznot Putyinnak az, ha az Európai Unióból a britek kiválnak. Íme:
  http://index.hu/kulfold/2016/06/26/ezert_jon_jol_putyinnak_a_brexit/

  „A britek kiválásával jelentősen csökkenni fog az Egyesült Államok érdekérvényesítő képessége az EU-n belül, a globális kérdésekben elveszik az „angolszász perspektíva”. Nem véletlen, hogy Moszkva szemszögéből a Brexit megvalósulásával nem a britek függetlenedik Európától, hanem Európa függetlenedik az Egyesült Államoktól.”

 94. „Brexit megvalósulásával nem a britek függetlenedik Európától, hanem Európa függetlenedik az Egyesült Államoktól”

  Es ez mert is rossz ?????

 95. 104:
  Piton nem mondta, hogy rossz, csak megállapította. Azt minden gondolkodó ember tudja, hogy az amerikai gőzhengert kizárólag Putyin tudja megállítani, vagy legalább is lelassítani.

 96. 96: „Hagyták Orbánt röhögni a markában.” Hagyták is meg nem is. OV nem egyszer jött haza Brüsszelből „vérző orral”. Nem állítom, hogy az EU a létező legtökéletesebb szervezet, sőt. De ha nem lennénk tagok, akkor kedvenc miniszterelnököd már nyíltan Alekszandr Lukasenka nyomdokába lépett volna, veled meg a blogod miatt rég „elbeszélgettek” volna.
  Az európai piacra termelő vállalkozók nagy része meg lehúzhatná a rolót, a közszféra dolgozóinak nagy részét szélnek kellene ereszteni, beruházások aránya meg nulla lenne stb.
  Szar az EU, de egy ilyen erőforrás szegény ország, mint MO, önállóan nem menne semmire.

  „Orbán rendszert ők tartják fenn, mert a pénzük nélkül már rég összeomlott volna.” Mégis, mitől omlott volna össze? Tőled? Vagy tőlem? Vagy az itt olvasgatóktól? Ugyan már… Már most is a legtöbb ember fél és lapít, mi lenne egy nyílt diktatúrában?

 97. Amik jött hogy „na most akkor Putyinnak igaza lett”, nos nem, nem lett igaza de az biztos hogy most nagyon örül.
  Azzal hogy a Britek elhagyják az EUt még jobban az USA felé sodródnak, az EU pedig talán az oroszok felé.

  Mikor Merkel Ukrán krízis után követő körútja volt, világossá vált hogy Oroszok felé húz akárcsak a Francia és nem akar senki háborút és szankciókat az oroszokkal szemben… a franciák sem, de Brit gondolkodás persze más volt már akkor is.

  A Brit Német Francia hármas nagyon fontos volt az EUban, amolyan egyensúlyi helyzetnek tekintem ami mindenkinek jó. Persze nem jó az EU de kint még annyira sem. Még most sem biztos hogy kilépnek de már az USA nyilatkozott hogy ennek bizony nem örülnek. A Britek még nem tudják de majd ha szerelik le keleten a rakétákat és helyezik át a szigetre akkor rá fognak jönni hogy jobb lett volna nem ütköző zónának lenni. Persze ilyen mértékű radikális lépésektől még mesze vagyunk de nézzünk szét mindenhol jelen van a jobb ésvagy szélsőjobb és egy hullám könnyen elindulhat.

  Azért az EU és Oroszország összemelegedése majd összefogása akár térdre is kényszeríthet mindenkit.

  Bizony még mindig ugyan az a történet, a nyersanyag, energiahordozók és technológia.

  Ha az USA eldől az nagyon nagyot fog pukkanni, de jobb helyzetben lehetünk egy Oroszbarát szituációval, mint két tűz között, mert akkor már nem lehetünk USA barát helyzetben.

  Merkel most gondolkodhat hova kerülnek a dolgok.
  USA – EU egyre nagyobb szemben állás, Orosz irányba történő enyhülés, a törésvonalak áthelyeződése.

  Itthonról nézve ismét nagyon nő a bizonytalansági faktor de a kerítés marad : )

  A lengyeleknek majd megmondják hogy rakéták haza vagy nemcsak Londonból de Németországból is ballaghatnak haza.

  A szétesés folyamat egyben magával hozza hogy egyre nehezebb lesz látni akár az EU vagy a közel kelet ütköző zónáit.

  Lehet teljesen rosszul látom de talán Britként azt is mérlegeltem volna hogy sok pénzt megér a béke.

  Mindenki eltűnt már akinek köze volt a háborúhoz de az embereknek világos hogy EU-n belül vagy akár kívül még mindig kevésbé rossz mint Ukrajnának lenni és érvényes ez különösen Kelet EU-ra.

 98. 106:
  Egy nyílt diktatúra eddig még mindig összeomlott a végén csak ki kell várni, mert néha 70 év kell hozzá, és persze az elhíresült „amikor már a nép csak a láncait veszítheti el.”

 99. 108. Tibor bá’
  Szaúdi Arábiában és Észak-Koreában is nyílt diktatúra van, de nem látszik az összeomlás. Hirtelen gazdasági hanyatlás, vagy külső beavatkozás kell, hogy egy diktatúrát megbuktassanak. Amíg a többség jobban fél az uralkodó osztálytól, illetve a hatalmi vákuum okozta káosztól, mint a felkelőktől, addig nem lesz komoly változás. Nem véletlenül vetik be a terrort szinte minden „szabadságharcban”. Erre „szép” példa a francia forradalom, illetve Kossuthék is tervezték a terror (pl. Lamberg meggyilkolása) fokozását, csak nem volt elég idejük, lehetőségük.

 100. 109.
  Van néhány dél-amerikai példa, amikor az éhező tömeg fosztogatni kezdett. Ilyen megmozdulásból könnyen kinőhet egy komolyabb ellenállás, felkelés.

 101. 109. Jani

  Szaúd Arábiában az olaj jövedelmekből juttatnak az állampolgároknak bőven. Csak az állampolgároknak. A vendégmunkások kussolnak, örülnek az otthoninál sokkal magasabb kereseteknek. Persze nem is lázadozhatnak, mert a legkeményebben leverik a külföldieket.
  Mitől omlanának össze?

  Észak Korea a legkeményebb kommunista diktatúra, a legkeményebb személyi kultusszal, és a legkeményebb belső karhatalommal.
  A szegénység nem probléma, van propaganda bőven, a karhatalom tagjainak hűségét kis ajándékokkal is meg lehet vásárolni. Kim Ir Szen ajándék hűtőszekrénye, tv-je, lakása, szobabútora.
  Az erőszakkal fenntartott diktatúrák akkor indulnak romlásnak, mikor fellazul a következetes, szigorú terror.
  Észak Koreában erre odafigyelnek.
  A nemzetközi közösség nem sokat tesz az észak koreai nép érdekében. A véres kezű vezetők szabadon utazgathatnak a világban, importálják korlátozás nélkül a luxuscikkeket.

 102. 111. bogozy
  „Mitől omlanának össze?”
  Kifejtetted, hogy miért nem bukik meg egyelőre a két diktatúra, amit említettem. Hoztam két különböző kortárs példát, de ha a történelemben visszamegyünk, akkor bőven találunk diktatúrákat, amelyek több mint 70 évig működtek, és nem az elszegényedett nép buktatta meg.

 103. 55: De hogy ússzák meg a britek a háborút (az EU-n kívül), ha benne maradnak a NATO-ban? Mert arról eddig nem volt szó, hogy onnan is kilépnének.

  60: Az a muszlim polgármestert a brit szavazók választották, nem Brüsszel ültette a nyakukba. A sok muszlim nem az EU tagországokból özönlik Nagy-Britanniába, hanem a volt gyarmatokról. Valójában az EU tagállamok felé nyitott határok abban segítettek nekik, hogy több fehér, keresztény ember legyen, lassabban nőjön a színes muszlim túlsúly. Nem reális, hogy ez lett volna a fő motiváció a kilépésre.

  72: Mit kaptunk az EU-tól? Kibetonozták a Kalota medrét. Egy gyönyörű, jól működő természeti rendszerből egy csapásra kis talajvízleszívó ökológiai sivatagot csináltak.

  90: Érdekes, Tibor bá, milyen nagyra tartod azt a szabadságot, amit az EU felbomlásától remélsz, annak fényében, hogy szerinted jobb volt a Kádár-rendszer, ami ha nem is volt olyan szabad, de legalább jól élt a nép. Akkor most mi a fontosabb, a jólét vagy a szabadság?

  101: Értem én, hogy ez fáj. De ha a Bosch nem tudna olcsóbb munkaerőt találni Romániában, akkor ugyan minek vinné oda a termelését? Akkor termelne továbbra is Németországban, a meglévő gyáraiban, a jól ismert német munkaerővel. Ha nem tetszik az import munka, lehet továbbra is kaszálgatni az erdőn, és beérni annyival, amennyit a természet ad. (Ne érts félre: nagyon nagyra értékelem azt a természetközeli gazdálkodást, ami Erdélyben még elterjedt. Csak azt nem értem, hogy ha olyan szörnyű éhbért adnak a gyári munkáért, akkor mért választják mégis azt sokan?)

 104. 113:
  Így nem lehet párbeszédet fenntartani, hogy teljesen eltorzítod azt, amit írok, mert (ezerszer kifogásolt hiba) nem azt olvasod, amit írok, hanem „kitalálod” annak mondanivalóját és ezt támadod. Nézzük csak:


  „Érdekes, Tibor bá, milyen nagyra tartod azt a szabadságot, amit az EU felbomlásától remélsz, annak fényében, hogy szerinted jobb volt a Kádár-rendszer, ami ha nem is volt olyan szabad, de legalább jól élt a nép. Akkor most mi a fontosabb, a jólét vagy a szabadság?”

  Mikor mondtam, hogy nagyra tartom a szabadságot? És milyen szabadságról van szó? És mikor írtam, hogy az EU felbomlásától szabadságot remélek? És a Kádár-rendszer pontosan minél volt jobb? mert ilyet se írtam. Csak pufogtatsz jobbra-balra, amiből mindössze az derül ki, hogy te támogatod az Atlantista neoliberális felfogást, engem pedig beskatulyázol baloldalinak. Javaslom, olvasd el még egyszer, amit 90. alatt írtam.

 105. „Amit most láthatunk az egy iszonyatosan nyomuló propaganda hadjárat, hogy a nép elhiggye, a kilépés egyenlő öngyilkosság. Valójában egyenlő szabadság.” – Ezt akárhogy olvasom, azt értem belőle, hogy szerinted: kilépés = szabadság.

  Hogy ezt nagyra tartod, az lehet, hogy valóban csak az én értelmezésem, nekem úgy tűnt, hogy itt mint kívánatos dologról írsz a szabadságról, amit az EU-ból való kilépéssel lehet nyerni.

  Korábban volt legalább egy posztod, amiben azt fejtegetted, hogy a Kádár-rendszerben jobb volt élni, mint most Magyarországon. Ezt hoztam kontextusba azzal, hogy úgy értelmeztem a szavaidat, mintha azt propagálnád, hogy lépjen ki az EU-ból, aki csak teheti, mert az a szabadság. Téves ez az értelmezés?

  Amúgy nem tudom, mit jelent ma Magyarországon az, hogy valaki baloldali, úgyhogy annak nem is skatulyáztalak be. Van egy csendes, függőben hagyott feltevésem arról, hogy esetleg orosz ügynök vagy, amit rendszeresen megerősítesz. Ne vedd sértésnek, csak próbálom értelmezni a világot a magam módján, és ez elég sok mindent megmagyaráz, bár természetesen nincs bizonyítva, ezért nem vagyok biztos benne.

 106. 115. Ábel
  „Hogy ezt nagyra tartod, az lehet, hogy valóban csak az én értelmezésem, nekem úgy tűnt, hogy itt mint kívánatos dologról írsz a szabadságról, amit az EU-ból való kilépéssel lehet nyerni.”
  Nem akarok Tibor bá’ nevében írni, de ebben hasonlóan gondolkodunk szerintem. Kívánatos lenne a szabadság, csak jelenleg hatalmasat szívnánk a kilépéssel. Ki kell várnunk, hogy szétessen az EU, vagy (szerencsésebb esetben) átalakuljon egy védelmi szövetséggé, ahol az egyes együttműködések önkéntes alapon zajlanak.

  „azt fejtegetted, hogy a Kádár-rendszerben jobb volt élni, mint most Magyarországon.”
  A Kádár-rendszer szerintem is élhetőbb volt, mint a mostani, de ha újra be akarnánk vezetni, akkor megint kellene előtte egy Rákosi-rendszer, amekkora árat azért nem szívesen fizetnék érte.

 107. 115:
  A blogon van több mint 2700 posztom, valamint kb. 30.000 hozzászólásom. Ezek elolvasása után mindenkiben olyan kép alakul ki rólam, ami jellemző egyéniségére, de ezt a képet el kell felejtened, amikor egy adott hozzászólásra reagálsz és csak arra kell utalnod, amire reagálni akarsz. — Esetünkben te a „szabadság” fogalmát kapargatod. Ezt csak akkor lehet megtenni, ha előtte a szabadságot definiáljuk. Amire nemzeti szinten utaltam mint szabadságra azt jelenti, hogy Brüsszelen keresztül Washington nem diktálhat annak, aki nem tartozik az EU-hoz. A kádári Magyarország vonatkozásában a szabadság illetve annak hiánya azt jelenti, hogy engedély kellett a határ átlépéséhez, vállalkozáshoz, és nem helyezkedhettél szembe a hivatalos politikával, nem szervezkedhettél. Cserébe kaptál egzisztenciális biztonságot, lakhatási lehetőséget, olcsó vagy ingyenes kultúrát, oktatást, egészségügyi ellátást. és ha rámutattál arra, hogy valaki lopja a közöst (népi tulajdont) akkor nem röhögtek körbe, hanem intézkedtek.

 108. 115. Ábel,
  „nem tudom, mit jelent ma Magyarországon az, hogy valaki baloldali,”

  Nem pontos definíció, csak gondolatébresztőnek:

  Baloldal = individualizmus + kommunizmus + anarhizmus + internacionalizmus + államhatalom gyengítése: globalizmus, genderizmus… káosz.
  Jobboldal = nemzeti alapú kollektívizmus + faji öntudat (tudom, hogy jó lenne belemagyarázni, de ez nem a fajgyűlölet szinonímája) + egyének felett álló közösségtudat + államhatalom erősítése + vallás stb.

  Jó mazsolázást a pártok között.

 109. A mai Magyarországon nincs igazi baloldal, mármint munkások alkalmazottak érdekeinek képviselete a parlamentben.
  A baloldal és liberális nevet elbitorolták propaganda célra olyan érdekcsoportok akiknek semmi köze hozzá.
  A szavazókban a baloldal régi képe él, a kisemberek képviselete, és zsigerből sokan csatlakoznak az új álbaloldali, álliberalista pártokhoz.

 110. 117: Saját definícióm a szabadságra: Amikor valakinek megvan a joga és lehetősége, hogy a saját értékei szerint élhessen, azokat fejleszthesse és továbbadhassa.

  Hogy almát az almával, körtét a körtével hasonlítsunk, nézzük külön a kategóriákat:
  A Magyar állam szabadsága:
  -A Kádár rendszerben a SZU felé feltétlen hűséget kellett tanúsítani, a Nyugat felé ellenségességet. A külpolitika teljes mértékben az oroszoknak volt alárendelve, a gazdaságot a KGST határozta meg. A SZU-tól való függés és igazodás nem választott lehetőség volt, hanem katonailag kikényszerített.
  -Az EU-ban is van egy igazodási kényszer, de Magyarország szabadon kifejtheti a nézeteit az EU-val szemben, nyíltan bírálhatja, és egyes ügyekben akár teljesen szembe is mehet vele (pl. bevándorláspolitika). Az egész világgal kereskedhetünk, és jól keres az ország az EU közös piacán való részvétellel, a bejövő beruházásokkal, a támogatással. A részvétel önkéntes.

  A személy szabadsága:
  -A Kádár rendszerben nem lehetett szembehelyezkedni a hivatalos politikával, nem lehetett szabadon civil és vallási szervezeteket alapítani, Ny-ra utazni, vállalkozni.
  -Az EU-ban mindent lehet, kivéve a holokausztot tagadni, és a buzipropagandát elkerülni.

  Ami közös az EU-ban és az orosz elnyomásban, hogy némi jólétért fel kell adni valamennyit a szabadságból. Kérdés, hogy ez megéri-e. A szabadságból szerintem ma sokkal kevesebbet kell feladni, mint 40 éve. A jólét egyénenként változik, én szerintem hasonló színvonalon élnék Kádár alatt is, néhányan rosszabbul, sokan jobban élnének. Aki ma nyomorog, az elhiszem, hogy szívesen visszamenne, de állami szinten nem hiszem, hogy jobban járnánk.

 111. 119: Köszi, nem arról van szó, hogy tudatlan lennék etéren, hanem hogy túl sokat tudok ahhoz, hogy a bal/jobboldaliságot a mai magyar valóságban értelmes kategóriának tartsam.

 112. 117: „Amire nemzeti szinten utaltam mint szabadságra azt jelenti, hogy Brüsszelen keresztül Washington nem diktálhat annak, aki nem tartozik az EU-hoz.”

  Brüsszelen keresztül, persze, nem diktálhat senki annak, aki nem EU tag. Diktálhat viszont közvetlenül.

  GB a leghűségesebb csatlósa Amerikának az EU-n belül, az EU-tól való függetlenség az amerikafüggését csak erősíti.

  A mi esetünkben egyedülálló kis országként nem sok lehetőségünk lenne ellentmondani a nagy USÁnak. Az EU viszont már felveheti vele a versenyt, mert hasonló kaliberű, egyenrangú félként ülhet tárgyalóasztalhoz.

  Nekem nem úgy tűnik, hogy az EU Washington bábja lenne. Inkább úgy, hogy mindkét nagyhatalom a saját neokon-liberális vezetőrétegének a foglya, akik mögött gyanús, hogy ugyanaz a háttérhatalom áll.

 113. Sallai Benedek jól látja…:

  Leszakadó vidéki térségek, szétlopott EU-s pénzek, korrupt kormányok és az európai vidék jövője. A brexit tanulságai egy vidékpolitikus szemével. Szerintem a brexit eredményei világosan rámutatnak, hogy a vidéki Európa a legnagyobb vesztese az unió elhibázott működésének, vagy legalábbis mi, vidékiek ezt így érezzük, és szemlátomást hasonló véleményen voltak a brit vidékiek is (kivéve talán Skóciát, mely különbség gyökerei máshol keresendők). Egyre világosabb: az Európai Unió jövője nem Brüsszelben, Strasbourgban, vagy a bankvilág cityjében dől el, hanem a vidéki Európa falvaiban, kisvárosaiban, kis- és közepes vállalkozások mindennapi életében.
  Már másfél évtizede is tudtuk, hogy az EU ténykedése a gazdasági globalizáció vonatkozásában meghatározó, de csak a jelen kor társadalmi reakciói (migrációsválság épp úgy, mint a brexit) mutatnak rá világosan a helytelen útválasztás egyre világosabb hatásaira és annak jelentőségére. Az unió bedőlt a nemzetek fölötti vállalatok lobbijának, bedőlt egy hamis gazdaságpolitika illúziójának, és elfeledte, valójában mi is Európa. Az Európai Unió gondolkodásának alapjai miatt már idejekorán előnyben részesítése a gazdasági növekedési iránti igényt az emberek érdekeivel szemben, s habár jelei ennek már jó ideje tapasztalhatóak, ennek szembetűnő hatásai most kezdtek egyre láthatóbbá válni.
  http://reflektor.hu/velemeny/sallai-r-benedek-a-brit-kilepes-tanulsaga-es-a-videki-europa-jovoje

 114. 123. Ábel

  „A mi esetünkben egyedülálló kis országként nem sok lehetőségünk lenne ellentmondani a nagy USÁnak. Az EU viszont már felveheti vele a versenyt…”

  Sajnos csak elvileg.

  Az EU már szinte szőröstül-bőröstül az USA zsebében van.
  Az USA mondja meg, hogy mennyi pénzt nyomtathat az ECB…
  Az USA mondja meg, hogy mikor kell bojkottálni Oroszországot.
  Az USA mondja meg, hogy a franciák kinek adhatnak el hadihajókat.

  Lehet hogy egy kevésbé „szervezett” EU-t az USA se nagyon tudna manipulálni…

 115. „… És azért ne kavarogjanak benned ezek a negatív szellemi energiák, mert lehetetlenné teszik, hogy helyesen ítéld meg a világ dolgait, márpedig, ha nem tudsz helyesen ítélni, akkor nem tudsz helyesen dönteni, ha pedig nem tudsz helyesen dönteni, akkor nem tudsz helyesen cselekedni sem. Azt pedig nyilván nem nagyon kell bizonygatni, hogy egy folyamatosan helytelenül cselekvő személy vagy emberi közösség milyen sorsra jut.
  A nyugati polgárok – és ebből a szempontból az európai uniós tag kelet- és közép-európai országok polgárai is „nyugatiak” – egyre csalódottabban, ingerültebben és most már egyre indulatosabban élik át azt az általános anyagi, fizikai, lelki, erkölcsi, szellemi hanyatlást, ami az egész nyugati világot és különösen annak vesztes többségét jellemzi.”
  „Új elbeszélési mód, új beszédtér és új alku kellene tehát, mert egyébként Európa a teljes széthullás, anarchia, káosz, permanens polgárháború felé halad.”
  http://www.flagmagazin.hu/gazdasag/bogar-laszlo-szethullo-darabokban

  De ez kinek az érdeke? Olyan hülyék lennének, hogy nem látják? Aligha. Vagy a profitmaximalizálás azonnali kényszere mindent felülír? Akkor viszont ez a kimenetel az egész világra érvényes kell legyen, ahol a „szabadversenyt” nem korlátozhatja semmilyen közösségi érdek.

 116. 127: „a dolgok néven nevezése lenne. Legelőször is annak a nyilvánvaló kimondása, hogy az európai integráció a kezdetektől mindmáig a globális hatalmi térben is jelen lévő európai tőkestruktúrák háttéralkuja. Ezzel önmagában nem is lenne baj, de az mindmáig elbeszélhetetlen összefüggés, hogy ez az alku a nyolcvanas évek óta egyre brutálisabban és cinikusabban veszi semmibe az államok és az állampolgárok stratégiai érdekeit, amit az erodálódó reálbérek, a tartósan magas munkanélküliség, a munkaerő-tulajdonosok fokozódó alávetése is jelez”

  Bogár jól fogalmaz (bár amit leírt, ezt eddig is tudtuk), csak éppen ez jelenti a veszélyt az „egyéni” akciókra (lépjünk ki az EU-ból…). Ha Mo. megpróbál egyedül kilépni, ezzel a globális tőke-konglomerátummal találja szemben magát, és akkor számunkra nincs kegyelem. OV sem csak a pénz miatt hangsúlyozza az EU tagság fenntartásának fontosságát – mostanra már tisztában van az erőviszonyokkal, és az erőből ő is ért.

 117. Igen, a kilépés öngyilkosság lenne, a bent maradás meg lassú pusztulás. A kérdés az, hogy hogyan változik meg a mozgástér a jövőben. Szűkül, vagy bővül? Mennyire lehet a mentőcsónakot megközelíteni? Németország meghatározó szerepe biztosan nőni fog, hogyan lehet kihasználni az országon belüli ellentéteket (bajorok) a mozgástér bővítésére, ahogyan azt most az USA befolyással szemben Izraelre támaszkodva teszik.

 118. Érdekes látni a neten, hogy mennyien írnak arról, hogy a BREXIT után milyen sok angolból tör ki a xenofóbia. Szóban és írásban küldik haza keresetlen szavakkal a külföldieket, gyerekeket, felnőtteket egyaránt. Volt, aki azt mondta, neki csak a muszlim bevándorlókkal van baja, de sokan lengyel kártevőket emlegetnek.

  A legdurvább egy skót lány esete, akit Wales-ben „küldtek haza”.

  Nem lennék most Angliában vendégmunkás, de még turista sem.

  Úgy néz ki, a sok évig magukban tartott ellenérzéseket most mind egyszerre engedik ki magukból, hirtelen úgy érzik, már nem kell PC-nek lenni, és még a híres angul udvariasság sem akadályozza meg őket ebben.

  Azért megnézném ezeknek az angoloknak az arcát, ha tényleg minden bevándolró szót fogadna, és hazamenne, ők meg hirtelen nem tudnának mit enni, és elárasztaná őket a szemét, hogy csak a legalapvetőbbeket említsem.

 119. 130. Egekbe szökne a szemétszállítók és a hentesek bére, azután beállna az egyensúly – ennyi történne. Fél évszázada, vagy még régebben közel nem volt ennyi vendégmunkás, mégis működött a gazdaság.
  Ez a xenofóbia is az a tipikus, negatív töltettel megcsinált kifejezés; arra az egyébként természetes elvárásra, hogy az őslakosok nem szeretnének a saját otthonukban másodrangú állampolgárok lenni (ld. a Tottenham környéki meg a többi, gombamód szaporodó néger gettót).

 120. 101, Kalotaszegi: Így van, aki az EU-t dicsőíti, az a szabadköműves oligarcha rendszert dicsőíti, talán valahogyan részesül is belőle.

 121. 131. Mvm9

  „Egekbe szökne a szemétszállítók és a hentesek bére, azután beállna az egyensúly – ennyi történne.”

  Azért kicsit több…
  Az angolok már rég elszoktak a munkától.
  A háború után nem volt aki újjáépítse az országot, ezért engedték be a sok ex-gyarmati melóst.
  Az kevés, hogy egekbe szökik a termelő munka bére, de a többséget be is kellene tanítani, ami még hagyján, de át is kellene nevelni őket, hogy elfogadják az alacsonyrendű munkát.

  Persze nem csak az alacsonyrendű munkáról van szó…
  Ha minden külföldi orvos hazamenne, két hét alatt összeomlana az egészségügy…
  Ugyanez az informatikára is igaz.

  Szóval érlelődött már ez az angoloknak egy ideje, és csak üdvözölni lehet, hogy végre szembetalálták magukat a valósággal, és most ezt összehasonlíthatják a saját magukról kialakított képpel.

 122. 101. kalotaszegi

  „Mindenben és mindenféleképpen kihasználják a szerencsétlen gazdasági helyzetben levő országok népeit…”

  Ezt hívják úgy, hogy gyarmatosítás.

 123. 134: Így van. Gyakorlatilag nincs olyan ágazat, ahol ne kellene komoly minőségi munkaerőhiánnyal szembenézniük, ha a bevándorlók egyszer csak otthagynák őket.

  (Illetve nálatok még 133, mert be van ragadva egy kommentem.)

 124. 135. Piton

  Ha megnézed, hogy kik szavaztak az EU ellen, akkor láthatod, hogy ez egy zsigeri döntés olt és nem átgondolt érvek-ellenérvek alapján hozott döntés.

  Az angolok mindig is lenézték a „kontinenst”…
  Tipikus eset, hogy amikor a La Manche csatornán nagy a köd, akkor azt úgy kommentálják, hogy a „kontintens” teljesen el van szigetelődve….

  Amikor a Csalagút épült, akkor hatalmas mozgalmak indultak ellene.
  A legjobb kifogás az volt, hogy átmennek a veszett rókák az alagúton Európából Angliába…

  Ezzel a szavazással az angolok többsége egy fityiszt akart mutatni Európának, és abban bízott, hogy majd könyörög az EU hogy ne lépjenek ki.

  Ez persze nem zárja ki, hogy voltak olyanok is akik valóban az idióta brüsszeli túlszabályozó politika miatt szavaztak a kilépés mellett… De ez a kissbbség.

  Mindenesetre újságírók és politológusok még évekig el fognak vitatkozni azon, hogy miért is akartak kilépni az angolok…

 125. 137. Attila (PV),

  „láthatod, hogy ez egy zsigeri döntés olt”

  Lehet, hogy így próbálják kommunikálni a Brexit-et, de nem tartom valószínűnek, hogy amennyiben a szavazásnak volt valódi súlya, akkor azt a nép kényére–kedvére, vagy egy miniszterelnöki igéretre bízzák. Inkább látszik ez az elit döntésének, és talán egy későbbi terv részét képezi, esetleg valamilyen gazdasági–társadalmi összeomlástól próbálják meg leválasztani Nagy-Britanniát.

 126. 131: Én sem szeretem, amikor a xenofóbiát megbélyegzésre használják, és tényleg erre találták ki. De arra a jelenségre, hogy sokan személyesen inzultálnak másokat azon az alapon, hogy nem britek, egyszerűen ez a legpontosabb kifejezés. Persze, természetes, érthető, de attól még az ami.

  Nyilván hosszútávon megoldanák – adott esetben egy gyengébb gazdaság mellett. De rövid távon bajban lennének.

  És egyébként mért lennének másodrendű állampolgárok a britek a saját otthonukban attól, hogy mások is dolgoznak és élnek köztük?

 127. 133:
  Attila, te akkor is osztod az észt, amikor fingod sincs a témáról. A háború után azért engedték be a színes bőrűeket, mert a nemzetközösség országaiban laktak. Ezt ugyan meg lehetett volna másítani, de nem nagyon könnyen, viszont Angliában a szakszervezeti mozgalom igen erős volt, kurva hatékonyan álltak ellen. (évtizedeken keresztül a fűtő ült a diesel mozdonyban és nem csinált semmit a fizetéséért) A bevándorlókkal viszont lehetett csinálni munkanélküliséget, és így a sztrájk fenyegetés már alig ért valamit.

 128. 140. Tibor bá’

  Te így tudod… Valószínűleg „jobban”
  Nekem meg az angolok úgy mesélték…
  … Hogy az angol melós effektív munka nélkül vette fel a fizetését, ( a bánya meg a vasipar kivételével, de azok is inkább írek, skótok meg velsziek voltak) és kellettek a korábbi gyarmatokról azok, akik tulajdonképpen megfogták a dolog végét…
  Az viszont igaz, hogy a gyarmati népekkel meg lehetett fingatni a szakszervezeteket, de igazán csak Thatchernek sikerült kordába törni őket…

 129. 138. Mvm9

  „amennyiben a szavazásnak volt valódi súlya, akkor azt a nép kényére–kedvére, vagy egy miniszterelnöki igéretre bízzák”

  Általában nem is bízzák.
  Most se nagyon bízták, csak nagyon elszámították magukat. Azt hitték, hogy az „észérvek” erősebben hatnak, mint az évszázados zsigeri érzések.
  Szóval ezt most benézték. Cameron azt hitte, könnyen le tudja kezelni ezt a helyzetet. Nem tudta.
  Azt hiszem, a liberális oldalon be kell ismerni, hogy a 70 éves PC duma meg az agyvérzésig hangoztatott lózungok nem annyira hatékonyak, mint várták… Ez látszik Európaszerte az euroszkeptikusság és a nemzeti érzések erősődésén.

 130. 141:
  Attila! Én ott éltem, pont akkor. A neked mesélő angol akkor még nem is élt. Olyan angol melóst is ismertem, aki a háborúban elveszítette az egyik lábát és fizetésért dolgozott. A volt gyarmatokról ékezők többnyire tanultak voltak és beszéltek angolul. Sőt a Nyugat Indiai szigetekről érkezők anyanyelve egy fajta angol volt.

 131. 143. Tibor bá’

  „A neked mesélő angol akkor még nem is élt. ”

  De igen…
  25 éve volt kb. annyi idős mint te most.
  A Home Office-ben dolgozott amíg nyugdíjba nem ment…
  Ő általában mesélt a régi időkről, sok háttértudással, te pedig saját tapasztalataidról beszélsz, ami nyilvánvalóan igaz, de mindenképpen behatárolt.

 132. 145:
  Szóval te emlékszel arra, amit egy pasi neked 25 éve mesélt? És még ma is biztos vagy abban, amire emlékszel az tükrözi a valóságot. Gratula.

 133. Tibor bá, Attila! Ugyanazt a történetet mesélitek két különböző nézőpontból. Mindkét interpretáció hiteles, csak különböző embereké.

 134. Soros ördögi terve; az EU finanszírozza az önfelszámolását

 135. 146. Tibor bá’

  „Szóval te emlékszel arra, amit egy pasi neked 25 éve mesélt?”

  Nem egy füstös pubban sörözgetés közben időtöltögető small talk közben elejtett megjegyzés volt, hanem évekig jártunk össze megbeszélni, megvitatni a világ dolgait. Őt érdekelte a kelet-európai világ, engem meg az, amibe csöppentem. Az ilyesmit jobban megjegyzi az ember, főleg, ha érdeklődésébe beleillik.

 136. Végre van egy erő Európában, amely szembeszáll Soros ördögi tervével! Tisztán és világosan megfogalmazott célok és módszerek! Tibor bá, szerintem ezt kell lefordítani! Valamiért nekem nem sikerült, neked biztos menni fog…

  http://thebrexitplan.com/

  😀

 137. 151:
  Ingyen nem fordítok. Ha kifizeted az 5 rongyot/1250 leütés, akkor visszatérhetünk a dologra. 😀

 138. Semmi új nincs a nap alatt, már a ’80 -as években megmondták a tutit az Igenis, Miniszter úr c. remekbe szabott sorozatban. 😉 🙂

  „Nagy-Britannia külpolitikájának alapvető célja immáron 500 éve változatlan: Ne legyen egységes Európa! Ezért harcoltunk a hollandokkal a spanyolok ellen, a németekkel a franciák ellen, a franciákkal és olaszokkal a németek ellen, majd a franciákkal a németek és olaszok ellen. Oszd meg és uralkodj rajta! Miért változtassunk ezen az elven, hisz eddig remekül bevált. Ez napjaink irányelve is! Ahhoz, hogy megbontsuk az egységet, belülre kellett kerülnünk. Kívülről hiába akartunk robbantani, nem sikerült. De most, hogy bent vagyunk, a disznók reggelijévé válhat egész Európa. Összeugrasztjuk a németeket a franciákkal, a franciákat az olaszokkal, az olaszokat a hollandokkal.Minden olyan, mint régen…! Ez az egész ugyanúgy működik, mint az ENSZ. Minél több tagja van, annál több probléma merül fel, a szervezet pedig hatástalanná és impotenssé válik.”

 139. A Brexit hisztizőknek ajánlanék figyelmükbe egy angol mondást az EU-ról: „A franciákkal a lényeget kivéve semmiben nem értünk egyet, a németekkel mindenben egyetértünk kivéve a lényeget.”
  Kontinentális gondolkodással az angolok nem érthetők meg, mert az európaiak – benne a magyarok – egyszerűen távol állnak a kapitalizmustól, amelyet az angolok találtak ki maguknak. Az a cociális piacgazdaságnak nevezett valami, amit mi kapitalizmusnak hiszünk, sehol sincs az igazitól. Nem is kompatibilis a kettő, ez a Brexit igazi oka.
  http://elegemvan.blog.hu/2016/07/01/elegem_van_a_brexitet_nem_ertokbol

 140. 155.
  Ez utólagos okoskodás, hajszálon múlt, hogy nem fordított lett az eredmény, ezt nem lehet patikamérlegen kimérni előre.
  Ha az angol néplélek így működne, akkor fergeteges győzelem lett volna a kilépni vágyóké.
  Ha az eredmény szándékos manipulációval lett megcélozva, akkor a szívbaj kerülgethette a tervezőket az utolsó napig. 🙂

 141. 1. A briteknek nem kell ezután betartani különböző uniós embargókat. Pl. lazán kereskedhetnek az oroszokkal is nagy tételekben (fegyver, elektronika, egyéb cuccok, Északi tengeri kitermelés stb). Tehát: végy egy uniós tagállambeli oligarchát, nyisson leányvállalatot/irodát Londonban, exportálhat bátran ezután oda, ahová nem szégyell, a font árfolyama most az exportnak kedvez, de nagyon. Előrelátó és polkorrekt oligarcha már a brexit előtt irodát nyitott Londonban, az ingatlanok és iradaházbérek az utóbbi időben a béka sötét töke alá zuhantak.
  2. TTIP és kanadai testvére a CETA: most, hogy kiváltak, csatlakozhatnak, nem? Noha ezt az óceánon túli cápák az európai gyarmatoknak és piacoknak találták ki, biztos jó benne lenni a buliban a cápák oldalán, csodálkoznék, ha nem írnák alá mihamarább.
  3. Kathy néni, akit a érzelmekre ható kommunikációval a brexit mellett szavaztattak (lásd migránsok stb), többszörösen szív, mert az importáruk megdrágulnak, a cége rabszolgáinak státusa és munkakedve bizonytalanná válik
  4. Exportra termelő oligarcha fontban felvett hitele és kamatai leértékelődnek, röhög a markába
  5. Az angol bankok sem sírnak, mert noha a nyújtott hiteleik leértékelődtek, a kereslet irántuk erősen megnő, az exportáló angol bejegyzésű cégek sorban fognak állni érte. Mivel a font idővel felértékelődik, így a hosszú lejáratú hiteleket nyomatják majd előre. Ha netán forráshiányuk támadna fontban, ez sem lenne gond, bankpiaci hitellel megoldható, a font felértékelődésére játszva. Aki bukhat, azok a kisebb, forráshiánynak jobban kitett bankok.
  6. Aki mindenképpen veszít, az az európai kisebb cégek, mezei állampolgárok: lásd uniós embargó, árfolyamveszteség, munkaerő- és szakemberhiány, csődeljárás alá eső partnerek, megtakarításaik kockázatos elhelyezése, további megszűnő munkahelyek a mezei paraszt számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük