Az igazság keresése (43-i) Afganisztánban néhány napja megöltek 8 CIA ügynököt

önarcképJelentették apró betűkkel a különböző médiák. Hatalmas csapás. ami megmozgatta egész Amerikát. Igaz, nálunk ennek nemigen van hír értéke, de éppen ezért érdekes. Én meg egy kicsit utána szimatoltam a dolognak.

A gyászszertartáson a megölt férjek (és egy feleség) hozzátartozói érthetetlen arccal teszik fel újra és újra a kérdést. „A terroristák miért ölték meg szeretteiket? Miért? Miért? A CIA kollegák a hozzátartozók nyugtatgatása után összegyűlnek a sír egyik oldalánál, és közös bosszút esküsznek. Dühük szinte elhomályosítja az agyukat. Miért? Kérdezi az amerikai társadalom, és a társadalom vezetői. Miért? Az újságok és a tévé állomások újra és újra felteszik a kérdést: MIÉRT? „Talán a terroristák nem tudják, hogy CIA ügynököt megölni nem szabad?” Miért? Kérdezi mindenki, a jordániai öngyilkos merénylő miért vette célba a CIA ügynököket tudva azt, hogy a Föld legnagyobb, legkegyetlenebb, legvérszomjasabb bandája bombákat fog dobálni, torkokat fog átvágni, amíg ki nem elégíti gyilkos bosszúvágyát?

A CIA az elmúlt 60 év alatt számtalan kormányt döntött meg, számtalan háborút indított el, megszámlálhatatlan áldozattal, miközben barátoknál és ellenségeknél egyaránt okozott felfordulást, szabotálást és mindeközben az elmúlt 60 év alatt száznál kevesebb CIA ügynök hagyta ott a fogát. Ellentétben ezzel, egyetlen egy nap alatt a CIA vezérelt robotrepülők 100 ártatlan nőt és gyereket ölnek meg, és a szeme se rezdül senkinek. És akkor most a terroristák (nevezzük őket így) egyszeribe felrúgják a hallgatólagos megállapodást. Miért?

Megmondom miért! Létezik egy sehová be nem jegyzett, titkos egyesület, aminek a Tisztek Világraszóló Összefogása (TVÖ) nevet adhatnánk. Ez az egyesület a valóság és a képzelet határvonalán helyezkedik el a háborúk ködében. Ez az oka annak, hogy emberemlékezet óta a hadifogolytáborokban a közlegények és a tisztek el vannak különítve, és a tisztek természetesen jobb bánásmódban részesülnek. Ez az oka annak, hogy a háborúban szembenálló felek tisztjei között nagyobb az összhang, mint bármelyik fél tisztjei és saját legénysége között. Tudom, ezt furcsa olvasni, de ez így van, és ha a családban van még olyan élő férfi, aki hadifogoly volt, tanúskodhat róla.

A tisztiiskolákban a leendő tiszteket arra tanítják, hogy a beosztott katonáikat ágyútölteléknek tekintsék. Az egyszerű katona, fogyóanyag. Amikor a zászlóaljjal megrohamoztatnak egy hegyet, a tisztek pontosan tudják, hogy a beosztottjaiknak a fele ott fog maradni a csatamezőn és egyáltalán nem biztos, hogy elfoglalják a dombot. Ez az oka annak, hogy a legénységgel a tisztek nem barátkoznak. Ez az osztálykülönbség az egész világon létezik, és ez az oka a TVÖ létezésének. A TVÖ-nek pedig a CIA ügynökök a csúcsán helyezkednek el. Ők kapják a legnagyobb védelmet, hamis papírokkal, testőrökkel, magánrepülőkkel, a kiküldetési helyeken pazar villákban laknak, és a legfejlettebb technikai eszközök állnak a rendelkezésükre. A kongresszusi vizsgáló bizottságokat irányítják, ők mondják meg a hadsereg tábornokainak, mit tegyenek és mit nem, ők gyilkolják meg a nem kívánt államfőket, vagy ártatlan gyermekeket az elképzelhető legnagyobb közönnyel. Afganisztánban a háttérből ők irányítják a kábítószer kereskedelmet. Tudják, hogy a tálibok megsarcolják az ópium termesztőket, és azzal is tisztában vannak, hogy Hamid Karzai kormányfő erősemberei állítják elő a heroint az ópiumból, és továbbítják az orosz piacra. Szórakoztatja őket a DEA (Drug Enforcement Administration = Kábítószer Ellenes Ügynökség) ügynökök hazafias tudatlansága. A CIA ügynökök képzésébe belefér a kábítószerdílerek védettsége, egyszerűen azért, mert fenn kell tartaniuk egy biztonságos kommunikációs csatornát az ellenséggel. Ezt írja elő a CIA 101 kódja. A CIA természetesen fel van hatalmazva az ellenséggel való tárgyalásokra, de csak olyan módon, hogy az ne legyen felfedhető és le lehessen tagadni. Soha semmi bizonyítékot nem hagyhatnak maguk után, hogy az amerikai társadalom becsapható legyen. Vegyük fel példának az Iráni Contrákkal való tárgyalást, miközben Reagan esküdött rá, hogy terroristákkal soha nem fog tárgyalni.

Afganisztánban a környezethez való alkalmazkodás teszi lehetővé, hogy a CIA rendelkezzen kommunikációs csatornával a tálibok felé, ami olyan egyszerű dolgokat is meg tud oldani, mint például a fogolycsere. Jó példa erre a tálibok fogságában lévő Peter Moore brit újságíró, akit kicseréltek egy iraki felkelővel. Mooret egy olyan szíita csoport tartotta fogva, akiknek jó kapcsolataik voltak Iránnal. Moore szabadon bocsátása kizárólag azon múlt, hogy a CIA meg tud-e egyezni Amerika ellenségeivel. Az ilyen fogolycserék részleteit sohase hozzák nyilvánosságra, de minden esetben a CIA titkos tárgyalásai, és mindkét oldal stratégiai érdeke van a háttérben.

A tisztánlátás végett, hadd hozzam fel Ed Brady visszaemlékezését, aki egy összekötő katonatiszt volt Saigonban 1967-68 táján, a hadsereg és a CIA között. Brady egy vietnámi ezredessel az egyik saigoni étteremben ebédelt, amikor az ezredes a szomszéd asztalnál falatozó nőre bökött és azt mondta, ez a nő a Viet-kong területi parancsnokának a felesége. Brady el akarta kapni a nőt, hogy fel tudja használni csapdának. Nyugi-nyugi – mondta neki Tan ezredes. Ön nem ért semmit. Önök és mi nem azonos normák szerint élünk. Önnek nincs itt a családja, és amikor ennek az egésznek vége van, szépen haza fog menni, de én itt maradok. Nekem családom és otthonom van, a gyerekeim iskolába járnak. Az én feleségem kijár a piacra, és ön azt akarja, hogy öljem meg az ellenfél vezérének a feleségét? Vagy állítsak csapdát a férjének, amikor a feleségét ki akarja szabadítani? Ha én ezt megteszem, mit fognak ők csinálni a mi feleségeinkkel? – Brady folytatta: se ők, se mi nem végeztünk célzott kivégzéseket. Meg voltak a játékszabályok, amiket mind a két fél betartott. Ha mi felszámoltunk egy Viet-kong fészket, az rendben volt. Visszavonuláskor ránk törtek, az is rendben volt. De az ilyen piszkos műveletek a Viet-kong felfogása szerint erkölcstelen volt, és nagyon-nagyon rossznéven vették volna.

Akkor, most vissza Obama piszkos afganisztáni háborújához, ahol a CIA beveti az összes piszkos módszerét. Afganisztánban gyerekeket, feleségeket használnak a férjek elkapására, vagy éppen megölik őket a férjeik ellenállása miatt. Nos, ezért ölték meg a 8 CIA ügynököt. Nem volt nehéz, mert a CIA tökéletesen kiismerhető a 101-es kódjuk miatt. Kapcsolatteremtés végett bármibe belemennek, és mint ismeretes az öngyilkos merénylő egy olyan kettősügynök volt, aki bizalmas információkat ígért átadni a CIA csoportnak, csupa afgán tapasztalt szakembernek. A vesztesség felmérhetetlen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük