Az igazság keresése (68-i) Hodorkovszki 14 éve

énHa csak a mainstream médiát olvassuk vagy nézzük, akkor a Yukos olajtársaság volt tulajdonosa koncepciós per áldozata, és mint ilyen, kapott 14 évet, amiből 7 már a háta mögött van. Ez is fényes bizonyítéka annak, hogy Putyin Oroszországában nincs igazi demokrácia (az csak az USA-ban van, mert a „demokrácia” fogalmát ők határozzák meg). Éppen ezért a Nyugat – egy emberként – tiltakozik. Ha nemzetközi vizeken 11 embert legyilkolnak, azért nem tiltakozik, hogy egy oligarcha kap 14 évet, azért igen (persze hiába, Putyin tudja mit csinál). De akkor mi van a háttérben?

Az orosz rendszerváltás utáni anarchiában Hodorkovszki milliárdos lett, de nem ez a főbűne, végül is nagyon sok helyen lettek nagy hirtelen milliárdosok, és legjobb ismereteim szerint eddig még senkit se ültettek le (de ebbe az állításomba Gyurcsány ügye beleköphet 😀 ). Hodorkovszkinak se lett volna semmi baja, ha betartja azt a gentleman egreementet, amit Putyinnal kötött. Vagyis, tartsa magát távol a politikától, és akkor nem piszkálják a hirtelen vagyonosodását. Azonban az olajban utazó orosz oligarcha úgy ítélte meg, hogy Putyin hatalma gyenge lábakon áll, és kiment a fejéből, hogy Putyin első és egyben utolsó munkahelye a KGB volt, ahol azért néhány dolgot megtanult. Ennek ellenére Hodorkovszki felvette a kapcsolatot Washingtonnal és az orosz parlamenti választásokba beleölt néhány milliócskát. Ugyanis arra gondolt, hogy legyőzheti Putyint és polipkarjaival belenyúlhat a politikába is, ahogy ezt a nagytőke az USA-ban teszi (udvariasságból a zsidózást most elhagyom, bár Hodorkovszki természetesen közéjük tartozik) és a szivarzsebükben van a kormány, a kongresszus, a bíróságok, és a média. Csakhát – mint már írtam – Hodorkovszki alulbecsülte Putyint. Így aztán 2003 október 23-án Szibériában letartoztatták és Moszkvába vitték, ahol szembesülnie kellet a csalás és adóelkerülés vádjával. A Vikipédia szerint az orosz privatizálásban Hodorkovszki nem egészen törvényszerűen járt el. Aztán az ügyészek alaposan megvizsgálták az üzleti hátteret, nem találnak-e véletlenül olyasmit, ami túlmutat az adócsaláson. Mit ad isten találtak, volt ott még gyilkosság is, aminek szálai Hodorkovszkihoz vezettek. Tény az, hogy Hodorkovszki bűnös, amiért az orosz bíróság teljesen jogszerűen ítélte el. Egyetlen egy dolgot lehet a bíróság szemére vetni, keményebb ítéletet hoztak, mint amit mi megszoktunk Prinz Gábor, Tocsik, Kulcsár (és még sorolhatnám) esetekben. Remélhetően Orbán az MSZP-SZDSZ lopások feldolgozása után nem áll le. 

Na igen. Fénykép csere történt. Új év, új fénykép! Változik a világ, mi is változunk. Szeretek hiteles maradni.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
 

Egy gondolat erről: „Az igazság keresése (68-i) Hodorkovszki 14 éve

  1. Ebbol vilagosan latszik,hogy a mai Oroszorszag vezetese nem azonos a CCCP iranyitoival.Putyin elnok eltokelt szandeka,hogy a foleg termeszeti kincsekbol szarmazo hasznot ne vihessek ki az orszagbol.Sokan megbotrankoznak modszerei miatt(pl.Litvinyenko),de hat istenem,a globalizacio szekere ele kovek gordultek.Vannak akik Putyin arcara is vakolo szemuveget raknak,de par ev mulva talan tisztulni fog a latasunk.Ami aggaszto,az az,hogy Kanadat is hergelik az oroszok ellen a sarki teruletek feletti ellenorzes erdekeben,de szerintem nagyon okosan ezt a konfliktust is el fogjak kerulni az oroszok.A Szakasvili megjosolta,hogy Oroszorszag ugy fog jarni,mint a szovjetunio,de tevedese mar most boritekolhato,ugyanis Oroszorszag korszerusiteni kezdi belso haditechnikajat(tankok lecserelese),ami egy esetleges polgarhaborut-ez az Usa-nak lehetne gazdasagi erdeke-csirajaban el fog taposni,szo szerint.A poszt utolso mondatahoz annyit mondanek,hogy ez csak egy szinjatek szerintem,hasonlo az ukranhoz(Timosenko lecsukatasa).A politika „mesterei”csak gumicsontot dobnak a nepnek,hogy lam,mi fasza gyerekek,megvalositottuk a szamonkerest,amit annyira szeretnenek a valasztok.Bizonyithato az egymast koveto kormanyok cinkossaga azzal,hogy egyik sem kereste meg a felelosoket az eltekozolt vagyon ugyeben,mindig hozzacsaptak a deficitet az eddigi szamlahoz.Kez kezet mos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük