Az igazság keresése (55-i) Kettős állampolgárság

önarcképAz anyaország politikusait és állampolgárait egy nevetséges ambivalencia terheli a kettős állampolgársággal kapcsolatban. Egy felöl 90 év után is siratják a trianoni vesztességet, másfelől a határon kívül rekedt magyarokat lerománozzák, leszerbezik és ha tehetik éreztetik velük, hipotetikus másodrendűségüket (tisztelet a kivételnek). Mindezt annak ellenére, hogy 90 év alatt nem csak anyanyelvüket őrizték meg sikeresen, de magyar kultúrájukat is, sok esetben felülmúlva az anyaország lakót. Személy szerint én felháborítónak tartom, hogy bármilyen nehézséget gördítsenek eléjük a magyar határ átlépésekor, letelepedési szándékuk esetén és egyáltalán. Szégyenletes, hogy 20 év nem volt elég a kettős állampolgárság biztosítására anyanyelvi és kulturális alapon. Hogyan lehetséges az, hogy a magyarországi történelemórákon a Pozsonyi Országgyűlésről, az Aradi Vértanukról, az Erdélyi Fejedelemségről, Gábor Áronról, stb. tanulnak; matematikaórákon nem feledkeznek megemlékezni a két Bolyairól; irodalmi órák tananyaga a felvidéki Madách Ember tragédiája, Mikszáth Kálmán munkássága. Viszont ezen magyarok utódainak élő társaitól megtagadjuk a magyar állampolgárságot?

Az ellenzők legfőbb érve az euró-konformság hiánya. Nem tetszik a románoknak, a szlovákoknak, stb. Miért nem mondják ezt Izrael államnak? Függetlenül anyanyelvétől, kultúrájától, de még istenbe vetett hitüktől is, egy zsidó bárhol szülessen a világban, kérésre automatikusan Izraeli állampolgár. A Kádár rendszer alatt, ha egy magyar zsidó kijutott Bécsbe és felkereste az Izraeli követséget, a helyszínen megkapta az izraeli útlevelet és a letelepedéshez 20.000 $ segítséget lakás vásárláshoz vagy házépítéshez. Ha Izrael megteheti, hogy teljesen elnégeresedett, helyi nyelvet beszélő etióp zsidók ezreit befogadja, mi miért nem tudunk magyar állampolgárságot adni határon kívül rekedt honfitársainknak, hogy érezhessék, bárhol is élnek, tartoznak egy nemzethez, nem holmi megtűrt senkiháziak.

Most, hogy Orbán Viktor 2/3-os győzelméhez csak órák kellenek, nagyon remélem, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvény elsőként kerül a parlament elé.             

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük