Az igazság keresése (46-i) Amit a sertésinfluenzáról nem szabad tudnod

önarckép2009. június. 11-én, Margaret Chan, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) főtitkára, a sertésinfluenzát pandémiának deklarálta (declared ). Ez, a figyelmeztetések hatodik fokozata (phase 6 ), egyben a legmagasabb. 41 év után (hivatalosan) ez az első, az egész világra kiterjedő (pandémiás) influenzajárvány. A főtitkár asszony szerint (warns ) „ez lesz minden idők legnagyobb influenza járványa.” Ehhez még hozzátette, hogy „a múltbéli tapasztalatok szerint ez a járvány hónapokig, talán évekig fogja kísérni az emberiséget.” Ennek a deklarációnak (amit Magyarországon is többször bejátszottak a kereskedelmi tévéadók) súlyos következményei voltak. A hatodik, legmagasabb riasztási fokozat, pandémiát jelent, amit szükségállapotnak megfelelő intézkedések követnek. A hatodik fokozat megengedi, hogy a vakcinát már akkor elkezdjék beadni a lakósságnak, amikor a vakcina vizsgálata még folyik. Éppen ezért a pandémia deklarálása nagy felelősséggel jár. 

Chan asszony döntése a pandémia deklarálásával kapcsolatban, szavai szerint: „A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján történt, ezeket a bizonyítékokat szakemberek szolgáltatták, és kielégítették az influenza pandémia kritériumait.” Chan asszony azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy a pandémia kritériumát a WHO időközben lejjebb húzta meg. 2005-ben, még szükséges lett volna egy új influenza altípusú vírus megjelenése a pandémia deklarálására. 2009 májusától kezdve viszont már az is elégséges volt, ha egy influenza vírus az eredeti altípushoz viszonyítva mutáción ment át. Az új kritérium szerint a pandémiának nem szükséges nagyszámú halált okozni. Ebből következően a WHO a hatos (pandémiás) fokozatot akkor hirdette meg, amikor az egész világra nézve mindössze 144 haláleset fordult elő H1N1 fertőzés következtében. Összehasonlításként megemlítendő, hogy korábban a XX. század folyamán, még a legenyhébb szezonális influenza világjárvány is egymillió áldozatot szedett.

Jom Jefferson, járványügyi szakértő a svéd televízióban azt mondta (says ) hogy, „A WHO azt a részt vette ki a kritériumból, amely a széleskörű elterjedésről és magas elhalálozásról szólt. Ezért, most, 2009-ben már a szezonális influenzára is vonatkozhat. Következésképpen fogalmam sincs, hogy most mi a különbség a kettő között. Az új meghatározás a küszöbértéket lejjebb húzta meg a pandémiára, azért aztán hivatalosan már jó ideje pandémia van, és a hatodik fokozat mind a mai napig (day ) érvényben van, ami teljesen nyilvánvalóan azoknak kedvez, akik a vakcinákat gyártják.”

Ez tehát eléggé egyenes beszéd és vastag ceruzával húzza alá a hazai tiltakozó orvosok szavait. És mivel nem volt olyan nagyon régen, emlékeznünk kell rá, hogy az egészségügyi minisztertől lefelé, mindenki a TV nyilvánossága előtt oltatta be magát. Aztán, naponta adták hírül, hogy egy kismamát bevittek a korházba, másnap császárral szült, harmadnap lélegeztető gépre tették, negyedik nap még mindig ott volt, és két héten át képesek voltak ugyanarról a kismamáról beszélni és képeket bemutatni, de csak egyszer tettek említést arról, hogy a magyar állam 6 millió vakcinát rendelt, amit 1800 forintért árultak (például kismamáknak) és a felét se használták fel. De ezzel a történetnek még egyáltalán nincs vége.

Az új meghatározás szerint majdnem minden mutáns vírus okot ad a pandémi bejelentésére, abban az esetben, ha képes emberről emberre terjedni. Várható tehát, hogy ezen túl, a fogyasztói társadalomnak, minden ősszel influenza vakcinát is kell vásárolni, amennyiben nem kíván lélegeztető gépre kerülni. A magam részéről a magyar közigazgatásban egyáltalán nem bízom, és igaz szívemre mondom, fogalmam sincs, hogy a tiszti főorvosunk kapott-e (jaj hogy is nevezzem) paraszolvenciát az Omninvesttől, vagy sem. Éppen ezért kénytelen vagyok a holland adatokhoz nyúlni. A Holland Közegészségügyi Intézet jelentése (reports ) szerint évente influenza szövődményben 200…1000 állampolgár hal meg. A Közegészségügyi Intézet, már 2009. december 24-én közölte, hogy a sertésinfluenza járványnak vége és Hollandiában összesen 51 ember halt bele, akiknek legnagyobb része az influenza fertőzéskor már eleve beteg volt.

Most jön viszont az igazi meglepetés, már ha meg lehet még bárkit is lepni bármivel, ebben a mai világban. Ami különben az osztrák Profil elnevezésű magazin egyik cikkéből (article ) származik. 1998-ban a WHO finanszírozását nagy részben különböző országok kormányai által történt. 2004-ben azonban a WHO „önkéntes adományozókat” keresett és talált. A múlt évben például a büdzséje (budget ) 2,3 milliárd Euró adomány bevételt jelentett, ami háromszor több mint, amennyiből korábban gazdálkodnia kellett. Az csak természetes, hogy a pandémiás döntés előtt a vakcina gyártók képviselőit meghívták az „egyeztetésekre”. Ebből vonja le mindenki azt a következtetést, amit akar.

Minden esetre én úgy látom, hogy a hatalmas szavak mögött aprócska számok állnak. A WHO szerint (according to ) a sertésinfluenza az egész világon mindössze (14,000 lives ) életet követelt. [tegyük hozzá, hogy csak az USA-ban évente 50.000 ember hal meg az utakon gépkocsi balesetekből kifolyólag) De még ez a 14.000 ember se mind egyértelműen a sertésinfluenza áldozata. A tapasztalat azt mutatja, hogy az „influenzaszerű” megbetegedéseknek mindössze 7 százalékát okozza influenza vírus.   

Posztomat egy nagyon szomorú bejelentéssel kel lezárnom. Maga Margaret Chan (emlékeztek, ő a WHO főtitkára) az utóbbi időben (recently ) azt mondta: „Vége van azoknak az időknek, amikor a lehető legjobb tudományos és egészségügyi adatokra támaszkodva adnak tanácsot a tiszti főorvosok, amit a lakosság aztán meg is fogad.” Valóban vonakodunk megfogadni, de ennek elsősorban ők az okai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük