Az igazság keresése (32-i) Valójában mit mondott Ahmadinejad?

önarcképMielőtt rátérnél Ahmadinejadra, szeretnék tisztázni valamit, elsősorban „leveste” ma reggeli hozzászólása miatt. Megítélésem szerint a ránk váró veszélyeket bekövetkezhetőségük, és súlyosságuk szempontjából kell prioritási sorrendbe állítani. A klíma katasztrófa mindenképpen bekövetkezik, elkerülhetetlen, de nem azonnali. Az olyan katonai összecsapás lehetősége, ami ránk is kihat, csak valószínű, de időskálában szinte az orrunk előtt áll. A gazdasági összeomlásból származó nyomor számunkra elkerülhetetlen és szintén előtte állunk, illetve már kezdünk belelépni. De míg ez utóbbi csak „kellemetlen”, egy katonai összecsapás, már az életünkbe is kerülhet. Ebből az következik, hogy nem foglalkozhatok állandóan a klímatikus kérdésekkel. Így kerül most sor Ahmadinejadra.

Tegnap óta a világsajtó tele van Ahmadinejad pénteki beszédével, amiben például a New York Times szerint azt mondta, hogy a „Holokauszt egy hazugság”. Ezt természetesen a magyar média is átveszi. A hír hallatán a Fehérház érthetően őrjöngve reagált. Igaz lenne a hír?

A „hír” hallatán az Iráni Press TV azonnal reagált, és kategórikusan kijelentette, hogy (idézet) „Ahmadinejad nem tagadta a Holokauszt megtörténését, azonban vele kapcsolatban felvetett néhány kérdést, felkérve a Nyugati Hatalmakat, adjanak egy logikus választ,” a következőre: „Ha az Önök állítása szerint a Holokauszt megtörtént, akkor miért nem engedik, hogy az üggyel kapcsolatban vizsgálat indulhasson?” Ehhez a Press TV még hozzátette, hogy Ahmadinejad „A cionista rezsimet, a hazugság, és megtévesztés szimbólumának nevezte, aminek alapja a gyarmatosító attitűd.” Az iráni elnök ezen kívül feltette a kérdést „Miért kell a palesztin araboknak megfizetni az európaiak által elkövetett zsidó népirtás árát”

Mit is mondott tehát Ahmadinejad? Az angol nyelvű beszámoló szerint (amit megpróbálok a lehető legpontosabban áttenni a magyar nyelvre) az iráni elnök hivatalos web siteján közzétettek szerint, „az Izrael állam létrehozásának ürügye egy hazugság, azonban pontosan nem határozta meg, mit ért ürügy alatt. A szöveg tartalma szerint úgy tűnik, hogy az ürügy szó a Holokausztra vonatkozik, de vitathatóan az elnök hivatkozása „egy hazugságra utal, ami egy mitológiai követelésre épül…..” azaz lehetséges, hogy a Palesztin területre,  egy olyan bibliai igénytartás okán van szó, amit a cionista szervezet a Bibliából idéz.  

A Press TV szerint Ahmadinejad szkeptikus megjegyzéseit a Holokauszttal kapcsolatban az váltotta ki, hogy egyes európai és amerikai Holokauszt kétkedőkkel (akiket gyakran Holokauszt tagadóknak neveznek) kapcsolatban a Nyugat rendkívül ellenséges, akik egyes részleteket, például a 6 millió áldozat számát, vita tárgyává teszik.

A Farsi (Perzsa) nyelven elmondott Ahmadinejad beszéd hivatalos, angol nyelvű összefoglalója lehetővé teszi, hogy a külvilág megítélje a hazugság vádját. A kulcsmondatok a következők:

„A Holokauszt nevű fekete-dobozt fel kell nyitni.”

„Az elmúlt 4 évben azt kértük, ha a cionista rezsim és szövetségesei által állított Holokauszt valóban megtörtént, akkor (a cionisták és szövetségeseik) miért nem engedik meg, hogy az üggyel kapcsolatban kutatásokat végezzenek?”

„Mindent szabad kutatni, de a Holokausztot nem,  ami pedig a kulcsa egy lezárt ténynek és fekete doboznak.”

„Ha egy történelmi tény olyan fontos, hogy miatta elfoglalnak egy országot, háborút viselnek, több millió embert megölnek, rokkanttá és hontalanná tesznek, családok ezreit teszik tönkre, és a Közel-Keletet a bizonytalanság árnyékában tartják, akkor miért nem lehet dekódolni a fekete dobozt, hogy mindenki számára felfedődjenek a tények és a valóság?”

„Palesztina még mindig az Iszlám világ legfontosabb témája. Mi úgy gondoljuk, ha Irakban és Afganisztánban háborút viselnek, akkor az nem más, mint cionista provokáció. Ha Szudánt elnyomják, akkor az cionista sugallatra történik. Cionizmus áll az összes gyarmatosítási összeesküvés mögött. A palesztin megszállás fő okát nem engedik megvizsgálni és felmérni.”

„A cionista rezsim létrehozásának indoka egy hazugság, egy olyan hazugság, ami egy megbízhatatlan, mitológiai követelésre támaszkodik, és Palesztina megszállásának semmi köze a Holokauszthoz.”

„Az iráni nemzet újfent bejelenti, hogy szilárdan védjük az iszlám forradalmi törekvéseket és az elhunyt Kohmeini imámot.”

„Az iráni nemzet soha nem fogja az önbecsülés, büszkeség és szabadságszeretet zászlaját elengedni.”

 

Bizonyára többekben felmerül a kérdés, miért tartottam fontosnak lefordítani ezt az anyagot? Nos, azért, mert Magyarország úgy lépett be a II. Világháborúba, hogy Kassát felségjelzés nélküli német repülők lebombázták szovjet gyártmányú bombákkal, és volt rá gondjuk, hogy közüllük néhány ne robbanjon fel. Az USA úgy támadta meg Vietnámot, hogy 1964-ben, a Tonkini öbölben az USS Tumer Joy és USS Maddox, két amerikai rombolóból olyan (hamis) jelentések érkeztek a Fehérházhoz, hogy vietnámi torpedórombolók tűzet nyitottak rájuk. Irakot G. Bush azért támadta meg, mert (hamis) titkosszolgálati jelentések szerint, Szaddam Husszeinnek elrejtett tömegpusztító fegyverei voltak. A többit rátok bízom. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük