(ACs-16) Azok a csodálatos nők – A grófkisasszony

Tibor bá’ csodálatos női online

 

~q228Nyolcadik általánosban Renkei (Reinfeld) Peti osztálytársunknak voltak a leggazdagabb szülei, nagyapja textilgyárával igazi nagytőkések voltak. Petinek gumikerekes rollerje volt, Märklin villanyvasútja, váltós szájherflije. Nem is tudom miért járt közénk, valószínűleg, mert villájukhoz közel volt az iskola. Igaz, Rákosi már fente a fogát a hatalomátvételre, de a társadalmi különbségek még nagyon is megvoltak.

Nyolcadik után ugyanabban a technikumba folytattuk tanulmányainkat a Duna másik oldalán egyszerűen azért, mert az én szüleim éppen úgy a textilszakmához kötődtek, mint az övéi. Petinek az új környezetben is sikerült szinte pillanatok alatt felvenni a vezető szerepet, amit manapság úgy neveznek, hogy „opinion leader”. Ennek legfontosabb kelléke az volt, hogy vele mindig történt valami olyasmi, ami senki mással nem, és akkor ezt a nagyszünetben el lehetett mesélni egy 10-15 fős hallgatótábor közepén. Az egészben az volt a szép, hogy Petinek nem is kellett füllentenie, mert minket az egyszerű valóság is lenyűgözött.

Petinek például volt operabérlete, ezért minden hónapban látott egy-egy operát, míg közölünk sokan azt se tudták, merre van az operaház. Tizenöt évesen csónaktúrákra járt, tizenhat évesen saját motorkerékpárja volt. Legérdekesebb élményéről tizenhét évesen számolt be. Igaz, addigra Rákosi már felforgatta az országot, de az esemény főhőse mégiscsak egy grófkisasszony volt. Jobban mondva grófkisasszony lett volna, ha nem törlik el a címeket.

Nem sokkal a harmadik osztály befejezése előtt, a húsvéti szünetben Petit meghívták egy balatoni vitorlás túrára. Azt természetesen előre sejtettük, hogy húsvétkor Peti nem a Práter utcában élő nagymamáját megy meglocsolni, de egy balatoni vitorlás túra még az ő esetében is szenzáció számba ment. Mi, a beavatottak, alig vártuk, hogy kedden megtudhassuk a részleteket.

Ezek szerint a tervnek megfelelően valóban előállt egy 16 éves grófkisasszony hosszú szőke hajjal, kék szemmel, plusz egy vitorlás hajó a tulajdonos 19 éves fiával és két barátjával. Összesen tehát 4 fiú és egy lány.

 • Na és, mi volt a program? – tettük fel a kérdést.
 • Először átmentünk Tihanyba, de nem kötöttünk ki – mesélte Peti – majd Keszthelynek vettük az irányt. Később a szél elállt, nem nagyon haladtunk. Egyszer csak azt vettem észre, hogy Xénia, a grófkisasszony levetette a fürdőruhájának felső részét és elkezdett napozni.
 • Ne hülyéskedj! – szakadt ki belőlünk a szó.
 • De tényleg!
 • És aztán mi történt, milyenek voltak a mellei, mit csináltak a srácok? –pattogtak a hirtelen támadt kérdések.
 • Persze én is meglepődtem, mert erre nem számítottam, de a társaságban én voltam az új fiú, ezért inkább csak csendes figyelővé váltam.
 • Na jó-jó, és aztán? – türelmetlenkedtünk.
 • Xénia azt kérdezte Gyuritól, nem akar-e ő is napozni és a feneke alól kilógó pokrócdarabra mutatott. Gyuri odament hozzá, Xénia pedig levetette a fürdőruhájának az alsó részét is.
 • Ne hülyéskedj, ezt csak most találtad ki. – fakadt ki valamelyikünkből.
 • Jó, hát ha nem hiszitek, akkor nem is mondom tovább.

 

Erre mi valamennyien megígértük, hogy egy szót se szólunk, csak meséljen. Némi kéretés után Peti szép részletesen elmondta, hogy Xénia leoldotta a Gyuri fecskéjét, és a fiút szabályosan magára húzta, miközben a másik három fiú udvariasan hátat fordított nekik.

Aztán kiderült, hogy Xénia és Gyuri nem jártak egymással, az eset „alkalminak’” számított. Az aktus után Xéniának esze ágában se volt felvenni a fürdőruháját, hanem megkérte a fiút, hogy menjen oda a vitorlás másik végében ücsörgő fiúkhoz és küldje oda az egyik barátját.

A vége az lett a dolognak, hogy Peti kivételével a másik három fiú szép sorban megkefélte a grófkisasszonyt. Petire is sor kerülhetett volna, de feltűnt egy rendőr motoros, Xénia pedig jobbnak látta felvenni a fürdőruhát. A motoros a vitorlás mellé siklott, igazoltatott, feltett néhány kérdést, kérdezte, kié a vitorlás, stb. stb., majd közölték, hogy vihar közeleg és okosabb, ha behajóznak a legközelebbi kikötőbe, aztán elhúzták a csíkot.

A rendőrlátogatás után a társaság hangulata némileg megváltozott, Peti pedig lemaradt a csemegéről. Mi, a hallgatóság roppant sajnáltuk, és az után érdeklődtünk, lesz-e még vitorlázást? Erre azonban Peti nem tudott határozott választ adni.

Közben jött az évzáró, és már rég megfeledkeztünk a vitorlázásról, amikor Renkei Peti is befutott sötétkék öltönyében, de már messziről lehetett rajta látni, hogy van számunkra valami szenzációja.

 • Srácok, nem fogjátok elhinni.
 • Mit, mit? – kiabáltunk.
 • Xéniának trippere volt.
 • Micsoda? – hitetlenkedtünk.
 • Mondom, trippere volt. Képzeljétek el, mind a három srácnak egy héten belül elkezdett folyni a fasza. Tehát vagy Xéniának volt trippere, vagy a Gyurinak, mert ő volt az első, de Gyuri esküszik, hogy azt se tudta, mi a tripper. – Mi persze nem jutottunk szóhoz.
 • Szóval, srácok, óvakodjatok a grófkisasszonyoktól – intett minket Peti, mellesleg tök feleslegesen, mert Rákosiék rendeletileg tiltották be a titulusok használatát, majd kötelezővé tették a partnerek megnevezését, akiket aztán beidéztek. Egy év alatt megszűnt Magyarországon a tripper, mert teljesíteni kellett az ötéves tervet. 😀
 • _________________________________________________________________
  _________________________________________________________________
  _________________________
Éljetek a lehetőségekkel!

16 gondolat erről: „(ACs-16) Azok a csodálatos nők – A grófkisasszony

 1. Méghogy a mai lányok könnyűvérűek…
  Tibor bá amiket mesélsz az alapján régen sokkal könnyebb volt pinához jutni.

 2. 2:
  Nem ismerem, ma milyen könnyű (vagy nehéz) nem tudom összemérni, de a felső tízezernél ez mindig így volt sok száz évre visszamenőleg.

  Amikor érettségiztem (1952) a lányok kétharmada szűz volt. Húsz évvel később ez nem változott. Hogy most mi van, azt nem tudom. Minden esetre akkoriban a TV-ben szereplő nők csöcsei nem buktak ki, ma kibuknak.

 3. 3: “a TV-ben szereplő nők csöcsei nem buktak ki”

  Mert még nem volt mellplasztika. 🙂

 4. 4:
  Mellplasztika nélkül is kibukik, egyszerűen ez a módi.

 5. 5: Nem tartom olyan nagy problémának, hogy már nem annyira prűd a társadalom, mint régen. Inkább ebbe az irányba menjünk, mint a csador felé.

 6. 6:
  A prüdséget én is utálom, de ezeket a kibukó csöcsöket ellenzem. U.i. ez felhívás keringőre, de amikor jelentkezek a táncra kiderül, hogy szó sincs róla, akkor pedig minek?

 7. Mi volt akkoriban a kankósok büntetése? A betegségen túl, aminek nyilván senki sem örülhetett úgyhogy ez már maga büntetés volt. Előbb-utóbb azt is be fogják majd vezetni megint

 8. 2. Szerintem most könnyebb, bár a régmúltról nincs közvetlen tapasztalatom.

  Amúgy mókás ez a vasárnapina sorozat! 🙂

 9. 9:
  A kankó igen könnyen volt gyógyítható penicillinnel. A nemi szerv folyását senki se tolerálja, tehát a betegségben szenvedő előbb vagy utóbb orvoshoz ment. Ott viszont felvették az adatait, kapott egy penicillin lövést a seggébe, és kikérdezték, hogy kitől kapta, akit azonnal behívtak. A kankó nem volt büntethető, csak az, aki nem működött együtt a kiirtásában.

 10. Akkor most került a helyére nálam a kép, hogy miért énekelte az öreg parasztbácsi az erdészeti melón ezt a 80-as években, virgonc ifjúkorára emlékezve:

  Szomorú vasárnap
  megjött a folyásom.
  Hétfőre megdagadt
  mind a két tojásom.

  🙂

 11. 12:
  kedden már
  nem tudtam a lábam emelni
  szerdán meg úgy kellett
  a tököm jegelni
  Te büdös nagy kurva
  baszd meg az anyádat,
  Nekem már ne kínáld
  Többé a pinádat

  Akkor most megtanulhatod a befejező részt is 😀

 12. 12-13…. a népi bölcsesség és kultúra szolgálatában..:) Naggyon jó volt !:)

 13. 15:
  Mondá az Úr, aki szelet vet, vihart arat. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük