A közelgő atomháború IV-VI. részek

VIP.103.

Részletek:

Az amerikaiak hajlamosak azt hinni, hogy a föld többi lakója is pragmatikus, individualista és hollywoodi maszlagokon nevelkedett. Éppen ezért meg vannak lepődve, sőt fel vannak háborodva, amikor a helybéliek az exportált „demokráciára” szent háborúval (jihad), vagy „kommunista” felkeléssel válaszolnak…….

Az amerikaiak úgy gondolják, hogy az oroszok éppen olyan mértékben rettegnek a lúzerségtől, mint ők……..

Mielőtt elkezdjük megbeszélni a közmondásos „orosz lelket”, rá kell mutatnom arra, hogy a történelmi tények és az uralkodó hírekkel ellentétben az elmeállapot egy nehezen megfogható fogalom…..

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

45 gondolat erről: „A közelgő atomháború IV-VI. részek

 1. „Az amerikaiak hajlamosak azt hinni, hogy a föld többi lakója is pragmatikus, individualista és hollywoodi maszlagokon nevelkedett”

  Már amelyik… A „beavatottak”… nem valószínű…

  Hallgattam egy érdekes elemzést az Avatar (emlékszik még valaki???) című filmről, ami szöget ütött a fejembe.

  E szerint egy magas technológiai fejlettségű világ nem volt képes se nyújtani se ajánlani SEMMIT ami érdekelte volna a „primitív” íjfeszítő, lovasnomád népet cserébe a náluk levő ásványi anyagokért. (Majdnem tökéletes utalás az ókori szkítákra, főleg ha tekintetbe vesszük az akkor elterjedt szkíta erkölcsről kialakult képet is)

  Ez arra mutat rá hogy az amerikai elitnek van képe a ról akialakult véleményekről, de inkább a James Bond-szerű hiperintelligens főgonoszt játsza, aki szerint a „jóság” az a gyengeség jele.

  Abban is lehet stratégia, hogy rájátszik a róla kialakult „hülye amerikai” imidzsre… végülis akár tetszik, akár nem a háttérből elég ügyesen húzogatja a madzagokat.

  Az elmeállapot valóban nehezen megfogható dolog, de azért viselkedésből kiliméterekről ki lehet szúrni egy tipikus oroszt, németet vagy angolt, cigányt és zsidót is…

 2. 1:
  Na igen, de itt arról van szó, hogy egy adott háborús helyzetben hogyan reagál egy amerikai és egy orosz „elmeállapot”. Ha különbözőképen, akkor félre fogják egymást ismerni, ha félreismerik egymást, akkor valamelyik pánikba eshet és megnyomhatja a piros gombot.

 3. 2 Tibor bá’

  Kérdés hogy kinek az elmeállapota: a döntéshozóké vagy a porbafingóké…

  A döntéshozók elmeállapotát a valós érdekeik határozzák meg. A többieké meg nem nagyon számít.
  Azt meg kétlem hogy a „piros gombot” pánik módban meg lehessen nyomni bármelyik oldalon.

 4. 3.
  Azért a Halott Kéz rendszerről ne feletkezz meg az oroszoknál, meg sem kell nyomni a gombot, ha…!

 5. 4. Piton…

  Az már válaszcsapás, Arra az esetre, ha senki nem marad életben aki kiadná a parancsot.
  De nem biztos, hogy létezik…

  Az izraeli Sámson Opció sokkal valódibb, és talán veszélyesebb is. Valami olyasmit mond, hogy ha Izraelt bármi nukleáris csapás éri, automatikusan megszórja atommal az elérhető fővárosokat.
  Valami olyan elgondolás lehet a háttérben, hogy mindenki tekintse saját problémájának Izrael biztonságát.

  Szóval… ha valaki atomháborút akar, akkor elég megtámadni Izraelt…

  Abban valahol egyetértek Armával, hogy a világot elpusztító atomháború kirobbantását leginkább csak ördögi vallásos indíttatásból lehet elkezdeni, és és nem pánikból, tévedésből, pláne nem érdekből.

 6. 5:
  Akkor lásd a következő szcenáriót. A 90 éves Sztálin végelgyengül, nem beteg, nem esik ágynak, csak tudja, hogy napjai meg vannak számlálva és munkáját itt kell hagyni valaki másnak, hogy belépve az ő helyére élvezzen 30-40 évet. Ekkor rátéved a keze a piros gombra…..

 7. Szóval, az usa tudja, hogy lépnie kellene, de ahhoz túl (ál-)humanista, hogy lépjen is valamit. Akár egy kontinensnyi tömeget érintene, az örökkévalóságnak, az emberiség nevében és stabil fennmaradása végett. Én azt gondolom, hogy még egy darabig elhúzódhat a jelenlegi helyzet, aztán meglátjuk, még nem fix semmi, mindenki csak tippeli a jövőt, de senki nem tudja biztosra. (usa se).
  Lehet nem lesz itt nagy háború meg minden, csak rosszlét és egyszerűen a reprodukciós kedv alábbszáll.
  Who knows it? Nobody.

 8. 6. Tibor bá’

  Egy sci-fi-ben vagy olcsó holliwoodi szemétben elmegy, de Szálinnak nem volt piros gombja.
  Akik odaadhatták volna neki azok nyilván önvédelemből nem adták…
  És ez most is így van… Nincs az a szakember(-gárda), aki egy ilyen gombbal megajándékozna egy megalomániás vezetőt.
  A gombnyomás mindig is csapatmunka volt.

 9. 8. Rossz híreim vannak számodra. Pl. a Szovjet, majd kb. ’93 -ig az orosz SLBM hordozó tengeralattjárók parancsnokai saját hatáskörben is dönthettek központi parancs nélkül rakétaindításról, amennyiben a moszkvai parancsnokság adott időintervallumon belül, nem kommunikált alacsony frekvencián a tengókkal.
  Ez nem épp csapatmunka. Ezt Jelcin alatt megváltoztatták, úgymond több lépcsőssé tették a procedúrát, hasonlóvá, mint az amerikai SLBM indítási metódus. Csak úgy mondom…!

  Persze, a gomb nem piros, meg bőröndben van, meg vannak ellenőrzési kódok, de…! A Halott Kéz meg létezik, hidd el. Már a SZU alatt is megvolt a ’80 -as évek közepétől, most épp modernizálják, és kb. idén nyárra, az év végére végeznek a korszerűsítéssel. Persze, válaszcsapásra tervezték, de a kisördög sosem alszik.

  De erről Jövőnk több infót tud. 😉

 10. 9. Piton: A tengeralattjárók parancsnokai a legritkább esetben 90 éves megalomániás haldoklók. De ettől még igazad van a többlépcsős verzióról. A városi legenda szerint is bonyolultabb a rendszer a piros gomb megnyomásánál. Az elnök mögött vonuló atomtáskát cipeli egy katona. Jelcin fizimiskáját tekintve akár meg is nyomhatta volna azt a gombot, ugyanakkor a híres atomcsapásnak észlelt madárvonulás válaszcsapását is egy alacsony rangban levő katona hiúsította meg a tűzparancs után, amit parancsnokától kapott.

 11. 8:
  Jézus Mária! Attila, te úgy be vagy állva az egyéni (begyepesedett) gondolkodásra, hogy képtelen vagy átvenni egy hasonlatot. Sztálinnak nem a körülményeiről kell értekeznünk, hanem a karakteréről. És persze, hogy nem piros az a kurva gomb, és persze, hogy nem gomb. Ez csak szimbólum. És mi az, hogy nem adták volna a kezébe? Kik? A legkisebb gyanú esetében elrendelte a kivégzést. Szakember gárda? Te erről semmit se tudsz. A halála előtti pillanatig a környezete meg se mert pisszenni. Felejtsd el, amit 6. alatt írtam. A lényeg, hogy egy diktátort nem érdekli a népe (nézd meg Orbán közönyét például az oktatásra, a kórházakra) és ha éppen haldoklik könnyű szívvel adja meg a tűzparancsot.

 12. 11. Pontosan úgy, ahogy Tibor bátyám írja. A megalomán, diktatórikus szociopaták nem igazán tűrik el a szakembergárdát, mert azok gondolkodnak, esetenként nem úgy látják, mint a vezér, és még ellent is mondanak. Itt a bólogató, xyznyaló slepp játszik fő szerepet. Ahogy a klasszikus mondás tartja: Utánam a vízözön…, OV esetében, az utánam a tűzözönként értelmezhető.

 13. Ez a TTIP és amerikai haderő felvonulás Európában viszont szerintem kapcsolódik ehhez a témához:

  Még a Népszabadságnál is kiverte a biztosítékot, hogy Colleen Bell, az USA budapesti nagykövete (a címképen jobbra) január 20-án, szerdán, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén azért méltatta Orbán Viktor kormányfőt és Szíjjártó Péter külügyminisztert, mert támogatják az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti, jelenleg tárgyalási szakaszban lévő, transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást.
  A lényegében titokban zajló megbeszélésekről az a hír járja, hogy a tervezett egyezmény révén az USA érvényesíteni kívánja eredendő erőfölényét az Európai Unió piacán, mi több, az EU-tagállamok ellenében. Ezért a fejlett nyugat-európai államok és az itteni székelyű multinacionális vállalatok egyaránt bizalmatlanok. Hogy a szakszervezetekről, a civil szervezetekről említést se tegyünk. Az ellenzők szerint, a szerződés aláírását követően a gazdaság irányítása kicsúszna a parlamentek és kormányok kezéből. Az EU-ban tavaly csaknem másfél millió aláírást gyűjtöttek össze a TTIP elutasításáért, Berlinben pedig októberben több százezres tüntetést tartottak a megállapodás ellen.
  http://bekialtas.blog.hu/2016/01/23/washington_embere_lett_orban

 14. World War 3 : The Russian Bear of Magog declares NATO a National Security Threat (Jan 02, 2016)

 15. 12-19:
  Piton! Ezek nagyon jó belinkelések, de vitát nem tudnak generálni, mert angolul vannak írva.

  17:
  Erről röviden beszámoltam. Egy kivételével úgy döntöttek, hogy London megsemmisítése után se lőnek vissza. Mert a tengeralattjárókról indítható atom rakéták elrettentenek, nem megtorolnak.

 16. 20: Köszönöm Tibor bátyám. 🙂

  Én is google fordítóval olvastam. 😛
  Mert ugye az angolom, az nagyon konyha angol. De a lényeget így is le lehet szűrni, meg akit érdekel az szán rá egy kis időt, szótáraz, stb.! Na persze ez így közel sem olyan, mint a te fordításaid, de azért sok infó el van bennük csepegtetve.

  Igen, az Brit vezetés úgy néz ki egy őt ért atomcsapás után hajszál híján, de úgy mérlegelne, hogy nem mér válaszcsapást, mert nem éri meg a rizikót, és nem egy súlycsoportban játszanak az oroszokkal…!
  De az USA és az Oroszok esetében nem feltételezek ilyen „visszafogott” magatartást. Aztán ki tudja…?!

 17. Obama amerikai elnök a 2017-es költségvetési javaslatában megnégyszerezi azt az összeget, melyet az ukrajnai válság nyomán az Egyesült Államok európai katonai jelenlétének megerősítésére szán Oroszországgal szemben. Ebből a pénzből finanszírozhatják az amerikai erők állandó magyarországi előrevonását is.
  http://mno.hu/kulfold/allandosulhat-az-amerikai-katonai-jelenlet-1326830

 18. 23: Őrzik a békét… „Ha békét akarsz, készülj a háborúra.”

  az Egyesült Államok kiadása 682 milliárd dollár, ami a világszinten erre a célra költött összegek 39%-át teszi ki. Ehhez képest Kína „mindössze” 166 milliárd dolláros kiadást jegyzett erre a célra, ez az összeg a globális költség 9,5%-a. Oroszország a harmadik helyezett, a maga 91 milliárd dolláros kiadásával (5,2%).”
  http://vilag.transindex.ro/?hir=21408

 19. 26:
  A rendszert úgy állítottam be, hogy a moderálás szükségességéről E-mailben értesít. Felesleges ezt közölni velem, mert előbb tudom meg az outlook-tól mint tőled. U.i. vásárlásból visszajövet először azt nézem meg.

 20. 25, Observer
  Ki mennyit költ a hadseregére?
  Az elköltött dollár mennyisége nem biztos, hogy jó mutató.
  Jó néhány évvel ezelőtt kormányzati vizsgálat indult az USA-ban, hogy kiderítsék, mért kerül egy hadtápkészlet cirka ötvenezer forintba, a többi, kicsit bonyolultabb eszköz áráról nem is beszélve. Kína, ahogy őket ismerem, megoldja ugyan ezt három forint ötven fillérből.
  USA katonák fizetését megsaccolom, úgy havi 3 és 15 millió közé teszem forintban. Nyílván, beosztás és alakulat függő. Kínában a katonák bére, nem néztem utána, de töredéke lehet az amerikainak.
  Az Oroszok katonai eszköz és állomány költségek is töredéke lehet az amerikainak.
  Érdekes lenne egy olyan adat, ami összemérhetővé tenné, hogy egységnyi dollárból mekkora értéket állítanak elő.
  Pluszban az USA támaszpontok fenntartási költsége sem lehet piskóta. Ezek pedig folyó költségek nem pedig fejlesztés, hadrenbe állítást finanszírozó kiadások.

 21. 29: Teljesen igazad van. Biztosan lehetne ezen finomítani.

 22. 25: Ez így szép és, jó, de csak a hivatalosan bevallott összegek. Az USA esetében ideszámolandó a belbiztonság és a titkosszolgálatok büdzséje is, így kb. 1200 milliárd dollár jön ki, és ezek között megy ám a papírozás, hogy mi is hol szerepel hivatalosan, miközben…! Pluszban ott a „fekete műveletek és projektek” mappa, amiről semmit nem tudni, max. annyit, hogy részben pl. a drogügyletekből (amiben a hárombetűs egyik nagy ügynökség benne van) finanszíroznak.

  Kína esetében mindenki elfogadja, 160-180 milliárd dollár körül költ hivatalosan, de a Pentagon is inkább ennek a 2,5-3 szoros összegét tartja reálisnak, csak hát Kínában is lepapírozzák, vagy inkább nem…!

  Az oroszok esetében is van fekete költségvetés, mert a K+F és a beszerzés nem mindig, sőt inkább nem a hivatalos tételek között szerepelnek, hanem máshol. (Ha szerepelnek, meg ott is megy a visszacsurgatás az oligarchikus rendszer keretein belül.)
  És náluk a 2008 -as grúziai kaland után orosz léptékkel mérve piszkosul megemelték a bér és szociális jellegű juttatásokat, ellátást a haderő keretein belül.

  Legalább is ezt mondják az okosok. 😉 🙂

 23. Putyinra hivatkozva fegyverkeznek
  Egyesek szerint az összeomlás előtt álló Oroszországgal akarja a fél világot térdre kényszeríteni Vlagyimir Putyin.
  Oroszország inváziójára készül, ezért félkatonai alakulatot hoz létre a lengyel kormány és a hadsereg – hallgatom a Hír TV február 3-ai, szerdai, a lengyel védelmi miniszterre hivatkozó beszámolóját. A tervet a lengyel nemzetbiztonsági hivatal volt vezetőjének mondatával nyomatékosítják, amely szerint Oroszország bármikor villámháborút indíthat az EU ellen.
  http://bekialtas.blog.hu/2016/02/03/putyinra_hivatkozva_fegyverkeznek

 24. Itt elérhető a BBC videó, mert máshonnét mindenhonnét letiltják szerzői jogok miatt. Magának a BBC -nek fönt van az oldalán, a videómegosztójukban, de régió-kódos, tehát magyar, stb. IP címekről nem engedi lejátszani, csak angol IP címről.

  World War Three: Inside the War Room
  http://by24.org/2016/02/04/bbc_world_war_three_inside_the_war_room/

  De ez is csak egy 30 perces verzió.

 25. A NATO-katona saját árnyékát meglátva kiáltja a Ria Novosztyi oroszországi hírügynökség karikatúráján, hogy „Elkaplak!” Vitalij Povickij rajza pontosan kifejezi, hogyan viszonyulnak Moszkvában a nyugati médiumokban hetek óta zajló, Oroszország elleni hangulatkeltéshez.

  A mostani sorozat azzal kezdődött, hogy a ma még tekintélyesnek számító csatorna, a BBC úgynevezett dokumentumfilmjében Vlagyimir Putyin államfőt járatták le Oroszországból emigrált úgynevezett üzletemberek. Az orosz elnök mesés magánvagyonával kapcsolatos feltételezéseiket a csatorna az amerikai pénzügyminiszter-helyettesnek azzal a kijelentésével próbálta igazolni, hogy „a viszonyok ismeretében nekem úgy tűnik fel: az állítások akár igazak is lehetnek”.
  Ezt követte annak sulykolása, hogy Oroszország támadást készít elő az Európai Unió országai ellen.
  A héten a londoni Daily Mail nevű bulvárlaphoz vészjósló forgatókönyvet juttattak el arról, hogy hány óra alatt és milyen hadmozdulatokkal szállhatnák meg az oroszok a Baltikumot. A NATO főtitkára éves jelentésében azt állította, hogy Svédország elleni atomcsapást gyakorol az orosz hadsereg. Ahogyan az előző posztban is szó volt erről: a feltételezett orosz villámháború kivédésére hoznának létre félkatonai alakulatokat Lengyelországban, erre hivatkozva tervezi négyszeresére növelni európai katonai kiadásait az Amerikai Egyesült Államok.
  http://bekialtas.blog.hu/2016/02/06/orosz-amerikai_szoparbaj

 26. Az én kérdéseim:
  – mi haszna lenne abból Oroszországnak, ha megszállna európai országokat?
  – mi haszna lenne abból az USA-nak, ha sikerülne politikailag szétbomlasztania Oroszországot?

  Nekem az első kérdésre nincs értelmes válaszom /leszámítva bizonyos katonapolitikai lépéseket, közvetlenül egy háború kitörése előtt/.
  A második kérdésre viszont egész sok – számomra értelmesnek tűnő – választ tudok adni.

  És nem vagyok orosz ‘fan’, sőt. Bár sose láttunk volna belőlük egyet sem.

 27. 37- 38:

  Vannak nemzetek- és nagyhatalmak- felett álló játékosok és természeti törvények is.
  Na most, az utóbbiak ellen próbálnak játszani az előbbiek a nagyhatalmak manipulálásával.
  A ravaszt meghúzó kiskatonának vagy a tábornoknak nem kell mindenről tudnia.
  Nekik elég a sima vagy a level-2 propaganda- szöveg
  -a hegemónia megőrzéséről,
  -gazdasági összeomlás elkerüléséről.

 28. 37: Nem csak számodra lennének azok értelmes válaszok.

  Ott a pont! 🙂

 29. Világháborút emleget Medvegyev
  Az érintett hatalmaknak tárgyalóasztalhoz kell ülniük és megállapodniuk a szíriai háború lezárásáról, mert egy külföldi szárazföldi intervenció új világháborút robbanthat ki – figyelmeztetett a Handelsblatt című német gazdasági lapnak nyilatkozva Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. Egyben úgy vélekedett, hogy a német kancellár által megtestesített, a menekültek befogadására vonatkozó európai politika „ostoba”. Közben csütörtökön Brüsszelben Ashton Carter amerikai védelmi miniszter azt nyilatkozta: a NATO mérlegeli annak a lehetőségét, hogy önálló tagként csatlakozzék az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalícióhoz.
  http://www.portfolio.hu/gazdasag/vilaghaborut_emleget_medvegyev.4.227043.html

 30. 44:
  Az én megítélésem szerint ezek csak blöffölések. Ez egy hatalmas méretű chicken játék. A baj csak az, hogy akaratuk ellenére ez átválthat nukleáris háborúvá. Ha Törökország és az arab koalíció fél millió katonával és 20-30 ezer tankkal támad. Putyinnak dönteni kell, feladja Szíriát és haza somfordál, vagy beveti az atomot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük